0
😊))) to Jaromir: bude to ta spojka. Skube Ti to kdyz poustis spojku, zejo?? Mam cerstve zkusenosti a rady od "pana automechanika", ktere jsem tady minule rozepsal. Jses si jistej ze Ti menili i pritlacak?? Jinak ikdyby jo, je mozne ze jsi dostal spatnej kus, uz z vyroby krivej. Je na to nejaka zaruka???
Přejít do diskuze
rbr: No jo, no, co delat. Jinak zrovna ta vymena spojky me dost zklamala, cekal jsem opravdu znatelnou zmenu jezdeni. A vysledek ? Pedal nejde lehceji nez predtim, zacalo to kvedlat, auto se mi zda od te doby linejsi, zejmena pri tech rozjezdech - tomu rikam radikalni "zlepseni" 😞
J77: Hele jeste jsem v praci. Celej den se nic nedeje a kdyz je patek 15.00 tak maj vsichni 1.000 dulezitejch veci, ktery musej bejt hned. Nestiham to. Nechame to na tu osmou, jo?
daytona - já to říkám, cokoliv Jaromírovi poradíš, že by měl zkouknout, vypálí na tebe, že to už měnil....😄
daytona: Na me spojce je najeto necelych 6500 km, menil se pritlacak, lamela, i lozisko, a kvedlani auta pri rozjezdech zacaly od teto vymeny ! Pred ni to bylo v pohode, jen to strasne smrdelo, protoze jsem ji zrasil roztahovanim Avie 😄 U vymeny jsem byl, opravdu tam dali mnou dodane nove dily LUK.
rbr: Optimismus... 😄 Hele, me uz je lito tohle auto nedodelat. Stalo me uz tolik penez - radsi nepocitat. Nektere investice byly vyhozene trestem z pekel, zejmena navsteva RCC, ktera me stala 16 000 za praci, ktere by odpovidala tak ctvrtinova castka, a prineslo to tolik novych zavad a nedodelku, ze se s nimi potykam dodnes.
to J77: ted, po demontazi me prevodvky mne napada, ze skubani pri rozjezdech Ti muze zpusobit taky opotrebovana spojka, a to kotouc nebo pritlacak. Kolik mas najeto? (ja mel 230 tisic a spojka kopala z posledniho, ovsem pritlacak byl v dobrem stavu). Muze Ti to taky delat hardyspojka mezi prevodovkou a kardanem. Ja mel hardynu na jednem miste prasklou a po zarazeni dvojky jsem citil mirne vibrace po slapnuti na plyn.
daytona - díky a rady. Jo, a ten Fridex a všechny varianty jsou především na bázi cukru (+ přísady)....můžeš si i líznout, ale nepít! 😄
J77 - nechci ti brát optimismus, ale ty jsi už toho tolik obměnil na tomto voze a stále přetrvává řada problémů, že bych si zkusil spočítat, jestli by nebylo lepší koupit jiný kus a toto nechat na ND. Neber to zle, ale fakt bych už takto uvažoval.
to rbr: DIK ZA MAILA!! Jo, zatim jsem to menil kazdy rok, ale jeste jsem zadne auto nemel na delsi dobu nez 2 roky😊. Chtel bych ale uschovat nemrznouci kapalinu na 2 roky, ale vic urcite ne. Jinak rikam, tohle nemusi byt ten pravy postup, nekdo na to sere a prece mu to jezdi. Ale vic nez 2-3 roky bych 100% nedoporucoval nechat si tam smes.
Hele, nevite, jestli se da diferncial nejakymi nakupy dilu u Forda opravit, nebo jestli je potreba koupit celej novej ? Stoji cca 10500.- pokud se dobre pamatuju, to bych dost nerad.
J77: Ja jsem svoji hlavu videl sundanou a ta prasklina mezi ventily byla videt pouze lupou. Zpod vika ventilu nic nepoznas.
Jinak bych to posunul na tu patou. Mizim.
Jinak bych to posunul na tu patou. Mizim.
daytona - jsi tu? poslal jsem ti maila.
Ty to měníš každý rok?!!!!! Já mám náplň už několikátý rok 😒 ......to bych to měl asi fakt vyměnit.
Ty to měníš každý rok?!!!!! Já mám náplň už několikátý rok 😒 ......to bych to měl asi fakt vyměnit.
prochy: Ad chlastajici skritek - v ty dobe jsme u Radka v Libeznici menili ten plastovej dekl nad hlavou s napisem DOHC, nebot byla praskla objimka zavitu vicka na olej, a on prvni co rekl, kdyz jsme to sundali - teda, tak krasnou hlavu uz jsem dlouho nevidel, to tam snad nekdo musel ted navat novou ! 😄 Proste ji videl a zdala se mu super.
Nicmene tohle jsou pro me fakt drobnosti 😄 Co me vadi je, ze mi skace zadek, ze se mi chveje volant, ze mi to uz zase kvrdla pri rozjezdech (min nez driv, ale houpe se to furt dost, samostav to nebyl), ze mi to duni zezadu pri razeni + ty tlumice, z toho bych se echt postral, staci kdyz vezmu malou pricnou sparu mezi kolejema, a ozve se rana, ze se pokazdy bojim, jestli mam jeste obe napravy 😄 😞
Kdyz je zaneseny topeni (vymenik), obeh vody neni narusen. Voda koluje malym okruhem dal, akorat to netopi, ale J77 to topi. Jinak ja se nahlas chlastajiciho skritka zbavil po vymene praskle hlavy. Poslouchal jsem to asi rok a pul, nez to doslo do fatalniho stadia. Zpocatku ani neubyvala chl. kapalina. Doufam, ze to nebude ten samy pripad.
rbr: Kabely ozuzlala mys 😄 prochy: Chladici kapalina mi velmi nepatrnym tempem ubyva, mivam vzdy par kapek tak na pul cesty mezi chladicem a nadrzkou - na zemi, v techto mistech. Krom toho mi tak uplne netesni ta hadice co vede zboku nadrze, obcas jsou tam bily mapky a vlhko. Tu stahovacku jsme uz jednou menili, pomohlo to jen tim, ze to kape min. Ale jelikoz ubyva tempem, ze dolivam dve deci jednou za dva mesice, neni to na mym seznamu top polozka. Jo a co je zajimavy, vzdycky prestane ubyvat tak 3 mm na ryskou min 😄 Nevim jestli je v okruhu vetsi tlak kdyz je tam vic vody, ale fakt se to ubyvani tesne nad MIN vzdycky zastavi.
Kapalinu vypoustim ze studeneho motoru, pak naplnim, pak zahreju motor a zkoumam stav na rysce, pripadne neco dolejvam.
uz jsem slysel veci ze nekdo "profouknul" topeni ale jeste jsem to nevidel. Podle mne kdyz se to zanese, musi se vymenit. Je to tudiz dusledek toho, ze nekdo tam daval vodu z potoka. Obycejna voda tudiz obsahuje mineraly, soli, vlivem ceho skoroduje chladic, vymennik topeni i samotnej blok motoru, je li to litina. Ja na jaro porad vypustim nemrznouci smes a dam tam cistou destilku, na zimu pak zpatky nemrznouci smes. Podle nekterych je to zbytecne, a celorocni tam muzu nechat. Tak nevim, ja proste na ty chemikalie moc nespoleham, musi obsahovat nejakou agresivni latku, kdyz to nemrzne...
daytona - a co se dá pro lepší cirkulaci vody udělat? Vylít, vypláchnout, napustit novou?
Já toto moc neznám - tuším, že vypustit kapalinu bych měl jen na studeným motoru. Je to tak nebo to je jedno? A na rovině nebo auto někam nahnout? A stačí na jaro a léto napustit spíše jen destilku(případně půl na půl s Fridexem) a to pak upravit Fridexem až před prvními mrazy?
Já toto moc neznám - tuším, že vypustit kapalinu bych měl jen na studeným motoru. Je to tak nebo to je jedno? A na rovině nebo auto někam nahnout? A stačí na jaro a léto napustit spíše jen destilku(případně půl na půl s Fridexem) a to pak upravit Fridexem až před prvními mrazy?
V techto mrazivych dnech mi taky po nastartovani volnobeh z 1.500 rpm spadne pouze na 1.100. Postupne to spadne na obligatnich 900 po tom, co zacne foukat vlazny vzduch. Jinak rucka mi ukazuje porad mezi R a M (proste kousek pod polovinou.) Jinak nerad bych strasil, ale neubyva ta kapalina?
J77 - a není to ten stejný trpaslík, co ti za ŘJ hryže do těch kabelů, až z nich lítají jiskry? Nejdřív ti chlastá vodu z topení a pak neví co by dělal, hajzlík jeden 😄
daytona - když ti to tak šlape, taky bych na to moc nesahal. Takže diagnostiku jen z lehka...😄
Večer ti to pošlu.
Večer ti to pošlu.
Mne se hrozne libi to orignali Sirkovy podsviceni, barvou i usporadanim, je krasny 😄 Ostatne jako temer vse na techto skvele promakanych vozitkach. Jen skoda, ze uz mam ty zarovicky tak vysviceny 😊
Zaneseny topeni ? Co je to ? 😄 Jinak vzpomenel jsem si jeste na jednu vec, zkraje, tak prvni dva mesice, to delalo takovou legracni vec - kdyz bylo topeni zapnuty, tak to obcas jakoby odkusi nasosavalo vodu, v intervalech, no tak 5 - 15 minut. Znelo to jako kdyby se mi za stredovou konzoli opijel nejakej trpajzlik 😄 nicmene toto posleze zcela zmizelo. Nevim, jestli to bylo dobre nebo ne, jen jsem si na to vzpomnel.
to futura: hezke svatky!! moje priblizovadlo uz dostalo na vanoce novou prevodoku, spojkovy kotouc a RS prahy. Jeste ho na stedry den vyluxuju a to uz bude dost😊 Sirka si to zaslouzi...
to rbr: diky moc, super, nemusis spechat, vecer je naprosto ok! Motoricky mam to auto ok, jezdi jako svycary, jeste jsem nezazil ani zakolisani volnobehu, tak proto jsem nezkousel ani diagnostiku...
Futura - i Tobě hezký svátky (a úspěšnou diagnostiku 😃
Jasně, zkus simulovanou závadu, vše si zapsat a pak se v tom zpětně orientovat. A pamatuj, jak jsem psal, že to musí mít jakoby rytmus, ty mezery mají buď krátkou délku (pak počítám 1 až 9) nebo delší (pak to bude mezera třeba mezi desítkami a jednotkami).
S odstupem času jsem si taky říkal, že t kody, co jsi přečetl by mohli být reálné, ty dva se "sbíhaly" k jedinému zařízení.
Jasně, zkus simulovanou závadu, vše si zapsat a pak se v tom zpětně orientovat. A pamatuj, jak jsem psal, že to musí mít jakoby rytmus, ty mezery mají buď krátkou délku (pak počítám 1 až 9) nebo delší (pak to bude mezera třeba mezi desítkami a jednotkami).
S odstupem času jsem si taky říkal, že t kody, co jsi přečetl by mohli být reálné, ty dva se "sbíhaly" k jedinému zařízení.
daytona - dobře, pošlu, ale musíš vydržet na večer, mám to v přenosném kompu a ten jsem si dnes nechal doma.
Jsem tady,bylo moc prace a za chvili balim. Nemel jsem cas zkouset,pokud bude pres svatky trosku slusne,budu nad tim badat a dam zpravu. Ten navod fakt vypada dobre a dokonce si myslim,ze i ty chybovy kody,ktery jsem z toho rozlustil (pravdepodobne) muzou mit u mne opodstatneni. Zkusim to ted se simulovanou chybou a uvidim vysledek. Navic jsem mozna odstranil pricinu jedny chybovy hlasky. Pac mam pristi tyden volno preju vsem hezky svatky,at vam to krasne jezdi a nezapomente dat priblizovadlu nejaky hezky darek.
SM - pokud oba mluvíme o DOHC, druhý vtrák se zapne až při opravdu exteérmní teplotě. Vyplývá to z jiného (samostatného) spínače podle dokumentace a i ze zkušeností.
Já se vždy trochu bojím, mě se větrák (první) sepna až kousek nad N....vždy si říkám: sepne se ještě nebo je to v prd...? A to mám nový čidlo teploty - asi rok.
Já se vždy trochu bojím, mě se větrák (první) sepna až kousek nad N....vždy si říkám: sepne se ještě nebo je to v prd...? A to mám nový čidlo teploty - asi rok.
mne to topi taky po 5 minutach, a fouka horky vzduch. Napada mne jestli nema nahodou Jaromir zanesene topeni???
daytona: postup nebo zapojeni? Zapojení zvládneš (určitě) a český(!) postup jsem nedávno posílal futurovi - moc si ho chválil a jel podle něj. Jen si nebyl jistý v čtení kodů, ale to je něco jiného(Futura-jak jsi na tom? zkusil to znovu?). Je to několik bodů, v Excelu, překlad (můj) z materiálu SierraPetrol, který je tu věsměs uznáván.
ten celni panel se pouze sklopi dolu, nevynda se, proste jen sklopi a zhasne jeho osvetleni. Jinak CD nebo radio jede dal. Ale kdyz treba chci preladit, tak musim znovu sklopit zpatky panel😊
rbr : minulý týden mi v jednom dnu teploměr taky ukazoval níž než obvykle, tak až jsem přijel z práce, asi po půl hodině jsem ho nastartoval, že ho nechám pořádně prohřát až se spustí ventilátor za chladičem (stál jsem v nevytopené garáži, +- 5 stupňů), musel jsem čekat více než půl hodiny než ručička teplm. vystoupala mezi N a O a teprve se spustil ventilátor chladiče, mezitím jsem tomu však pomáhal i plynem, jinak by se to možná neohřálo ani za hodinu, druhý ventilátor se však vůbec nerozběhl (asi ještě nikdy nejel), pokud jedu normálně např do práce, tak se voda ohřeje za cca 5 min, 5 km a fouká pěkně teplý (horký)vzduch, abych nezapomněl, na druhý den už teplom. ukazoval normálně jako vždycky, možná někde špatný kontakt, možná bordel na čidle teploměru? BTW před chvílí jsem se vrátil z vídně, byl jsem na letišti pro kolegy, pěkně hnusný počasí, mlha a náledí
Daytona - tak, tak, pokud se mi to potvrdí, sháněl bych časem "jetou". Protože tatobyla draze zaplacená u Forda, včetně montáže a výsledek je smutný. Nejdřív jsem tam nenaměřil zem, kde má být - a to se projevilo v diagnostice, a teď je asi pěkně "líná".
Co ti chybí, abys tu diagnostiku zvládal?
Co ti chybí, abys tu diagnostiku zvládal?
radio mam modre😊) ale nastesti jde odklopit celni panel a ta mrcha nastesti hraje dal a nesviti mi do ksichtu. Takze kdyz uz mne hodne rozciluje, odklopim panel😊
to rbr: ja jinak te elektronice moc nerozumim, jedine co jsem zatim udelal to byl minule ten reset, diagnostiku jsem jeste sam nedelal (chtel bych se to naucit). Ale zda se mi to logicke co planujes. Pak zkus sehnat nejak treba ojetou ale dobrou lambdu.
Já jsem si to podsvícení nechal vyrobit. Takže tam vlastně zůstalo vše original kromě těch polepů a svíti to tak nějak normálně . Spíš je to taková světle modrá. Takže to tolik neoslňuje.
Já jsem zvědavej na sraz na ty vaše modrý budíky ale mě se líbí moje zelená. Náhodou mám i rádio s naprosto shodným zeleným podsvícením, vpadá to pěkně jako celek.
to jo, taky jsem na M, na R jsem se vubec nedostal a fouka mi horky vzduch, opravdu pali ruce, minuly tyden jsem jel domu v noci a mel jsem topeni tak na 2/3, na plno to se neda.
ALL - jinak mám pocit, že mi fakt totálně odchází lambda (asi výstup je v očekávaným rozsahu le moc nereaguje) - spotřeba se mi postupně zvýšila na hodnoty, které jsem měl, když jsem jezdil asi 2 týdny s odpojenou lambdu. A výkon šel taky nahoru - nebo si to nalhávám? Jo, a současně s tím se mi stále víc vracejí problémy se studenými rozjezdy. Počkám teď do "vyjetí nádrže" kvůli odečtu, udělám diagnostiku (ale to není v tomto měru spolehlivé - naposled před týdnem bylo vše 11) a zkusím opět odpojit lambdu a sledovat změnu 1/spotřeby 2/výkonu a 3/ rozjezdů.
Má někdo jiné návrhy?
Má někdo jiné návrhy?
modra palubka je moc hezka vecicka! opravdu fajnova zalezitost! libi se mi jak tam dal Fido ty LED-ky, vypada to hodne dobre. Taky jsem premyslel, ze to udelam, ale je to neprakticke. Alespon pro mne, je to pouze muj nazor, nemusite souhlasit. Asi vite ze ja jezdim pouze dalnice, a nejvic v noci. Jednu dobu (jeste jsem nemel sirku, jsem jezdil domu firemnim Passatem s modrym podsvicenim, byla to 1.8-ka. Ze zacatku se mi to hodne libilo, ale po 3-4 hodinach mne zacali bolet z toho oci. Je to dost agresivni svetlo, vidite ho porad a mne to zacalo hodne rusit. pak jsem to zkusil tlumit, pak jsem ale nic nevidel, ani obrysy cislic, nevedel jsem kolik jedu a zacali mne bolet oci jak jsem lustil ty cislice. Takze jsem to zas zesilil, a po 6 hodinach (asi tolik mi trva z Prahy domu) mi uz poskakovali oci, asi to znate, jak se "zasekne" ocni nerv. Predtim jsem mel sviho Rendla 25, mel zelene budiky, ale toho mi fotr rozstrelil. Asi 5-6 krat jsem jel domu tim Passatem, a byl jsem rad kdyz jsem si potom poridil tu Mazdu 626 se zelenymi budiky. Ale to bylo hrozne auto, a pak prisla sierra, a zelene budiky...
J77 - zase se nenech zmást - je přeci jen zima, zrovna od těch dnů. kdy jsme to dělali. A u svého auta taky nyní pozoruji, že to zpravidla oodrží volnoběh něco nad 1 000. Ale když vážně zastavím a motor je prohřátý, spadnu dolů. Že by jen tento rozdíl volnověhu před zastavením měl mít až takový vliv na celkovou teplotu?
Tak s tou přesností ukazatele teploty bych to neviděl....mě topí solidně, po 5 až 10 km fučí opravdu vřelý vzduch (když to mám naplno) - pálí to do ruky a přesto mi ručka ukazuje to co Jaromírovi. Pokud nejsem zrona v koloně, tak je pouze nad M. K písmenu R se nedostane ani omylem.
rbr: Videl bych tu pricinu, proc se to zlepsilo, celkem jednoduse - tim, ze mi zustava nekdy i minutu viset volnobeh na nejakych 1100 otackach, se to proste vic zahreje - ve meste, kde furt clovek dojizdi k nejakym krizovatkam. Kdyz jedu venku, vetsinou se nad "M" nedostanu.
daytona: Mne je prave divny to, ze tohleto samy auto pred rokem ukazovalo ucebnicove, takze proto mi to vrta hlavou. Kdyby to bylo od zacatku takhle, ani to neresim. Termostat mam fakt novej (tusim ze QH), tam bych to nehledal. A vetraky mi fungujou oba normalne - soudim podle toho, jak jste to s fidem onehdy zkouseli.
prochy: To je otazka... sam nevim. Reknu to takhle - studenej vzduch prestane jit z mrizek pote, co se dostanu na konec bilyho pasma. V tu chvili je vlaznej vzduch. Kdyz je to ve "standardni poloze" na tom "M", coz je tak pet az osm minut po vyjeti, to topi tak, ze z toho jde vzduch opravdu teplej, nikoliv horkej. Po dalsich cca dvaceti minutach, kdy je to porad na "M", z toho jde vzduch takrka horkej, ale ne vzdycky. Mluvim samozrejme o situaci, kdy je tahlo topeni na max. Pokud ho driv nez za tech +- dvacet minut snizim o pouhy centimetr, jde z toho vlaznej vzduch. Nicmene zima mi v tom neni - po tech dvaceti, petadvaceti minutach plnyho vykonu je tam vedro. Takze pokud je tohle "dobry topeni", pak mi to topi dobre - nestezuju si.
Chladici kapalina se menila komplet presene pred rokem. Nebyl jsem u toho, nevim, jak vypadala... Stav leto - zima je naprosto stejny, jen to v zime o neco dele trva, nez do doleze na "M".
Jinak svicky mam, origo Motorcraft 1 ks = 104.- Kc.
Chladici kapalina se menila komplet presene pred rokem. Nebyl jsem u toho, nevim, jak vypadala... Stav leto - zima je naprosto stejny, jen to v zime o neco dele trva, nez do doleze na "M".
Jinak svicky mam, origo Motorcraft 1 ks = 104.- Kc.
Teplotu mam porad lehce nad M, ale pod R, t.j. ne celkem uprostred. Uz je to tak skoro rok, t.j. od doby ze jsem si to auto dovezl. Funkcnost termostatu byla proverena, chladici kapalina je nova, sajrajt v trubkach neni a vodni pumpa funguje. Je to jedno, jestli je leto, zima, porad je tak trochu nad M. Jo, druhej vetrak ktery prej spina na vyssi teploty mam spatnej, vypada to tak, ze se jeste v zivote nezapinala. Na starem OHC (vetrak s hydrospojkou, toci se porad) jsem na zimu daval papir pred chladic, tam jsem mel ale rucicku porad na R. DOHC topi dobre, takze soudim ze motor je dost teplej...co takhle kalibrace teplomeru na palubce?? Je na ni 100% spoleh??
J77: Topi Ti to dobre? Jak se meni stav let👋zima? Mohlo by to byt treba tim, ze termostat nedovre. Vymenoval nebo vypoustel si nekdy chl. kapalinu? Byla cista bez pevnych usazenin?
RBR: S tím zabarvením to není špatný nápad . Lehce do modra 😄)) když už mám budíky a pád vysoce svítivých modrých diod v interiéru na podsvícení kastlíků. prochy: Víš jak já si raději na ten vrakáč skočím hned. Aby opravdu nebyli nedostatkovým zbožím. 😄)))
Ja hlasuji u obrysovek taky pro 5W. Nadbytecnou jsem chtel dat do vnitrniho osvetleni, pac jsem tam mel puvodne pouze 5W (to svitilo uplne mizerne), ale na vnitrnim svetle je vyrazeno wattu 10. Obrysovky ale mely wattu 5. Tak jsem zarovku musel zajit koupit.
J77 - nechápu, že se ti to po nastení volnoběhu (nic víc jsme přece vlastně neudělali, + test) takto změnilo. Štěstí, že k lepšímu.
Myslím, že mimo termostat (a čidlo teploty pro případné spuštění větráků- to ale asi nebude tvoje situace) taky bude mít vliv stav náplně a čistota v trubkách. Já si plánuji hned na jaře vymněnit kapalinu a slušně popláchnout trubky - když dnes otevřu zásobník, tak z toho pěkně smrdí stará guma.
Myslím, že mimo termostat (a čidlo teploty pro případné spuštění větráků- to ale asi nebude tvoje situace) taky bude mít vliv stav náplně a čistota v trubkách. Já si plánuji hned na jaře vymněnit kapalinu a slušně popláchnout trubky - když dnes otevřu zásobník, tak z toho pěkně smrdí stará guma.
Je to opravdu jednovláknová 21W a ta co tam byla je 10W . ALe já mám obrysovky taky 10W. Těch 5W se mi nějak nezdá - willy?
Dobra, dobra. Jen aby se lampicka vnitrniho osvetleni na vrakovistich nestala nedostatkovym zbozim 😄.
Jirkaking - 12/21W - a máš to zapojený na těch 21W, ne na 12W, předpokládám.
willy - obrysovky mají jen 5 W? To čumím. Jirkaking psal, že ve vnitřním osvětlení měl původně 10W.....se mi na pohled nezdálo, že by obrysová byla slabší než vnitřní 😒
willy - obrysovky mají jen 5 W? To čumím. Jirkaking psal, že ve vnitřním osvětlení měl původně 10W.....se mi na pohled nezdálo, že by obrysová byla slabší než vnitřní 😒
Prochy i taková je možnost. Ale já to zkoušel v garáži kde mám teplotu kolem 20°C. Nechám to tak a budu tedy pokusný králík přes léto 😄)). A hlavně mi ukaž někoho kdo timhle osvětlením svítí déle jak 10 minut. Já ho vůbec nepoužívám resp. jen při otevření a zavření dveří. Max 1 minutu když něco hledám. Ale to světlo v autě je fakt bomba.
Jeste bych dnes otevrel jedno thema, a to sice, cim vsim krome termostatu se jeste ovlivnuje to, jak se hreje motor ?
Ja jen, ze jsem auto kupoval taky v zime, hral se krasne presne do pulky stupnice, no tedka uz mi pekne dlouho leze jen v rozmezi "M", i za teplejsich dni v predeslych mesicich. Pote co mi rbr nastavil RJ, se to chvilema lepsi a vyleze to i k "O", pri popojizdeni v zacpe dokonce do te predpisove poloviny 😄 Ono to pak moc pekne jede (a lepe topi 😊, kdyz je to takto ohraty, proto se ptam. Termostat mam meneny, nic to nezmenilo. Tak bych rad vyzvedel, jaky jeste jsou tam cidla.
Ja jen, ze jsem auto kupoval taky v zime, hral se krasne presne do pulky stupnice, no tedka uz mi pekne dlouho leze jen v rozmezi "M", i za teplejsich dni v predeslych mesicich. Pote co mi rbr nastavil RJ, se to chvilema lepsi a vyleze to i k "O", pri popojizdeni v zacpe dokonce do te predpisove poloviny 😄 Ono to pak moc pekne jede (a lepe topi 😊, kdyz je to takto ohraty, proto se ptam. Termostat mam meneny, nic to nezmenilo. Tak bych rad vyzvedel, jaky jeste jsou tam cidla.
Mne to docela staci, na cteni to neni, ale kdyz clovek za tmy neco na petkrat vynasi, tak to bohate staci a je to o tolik lepsi nez nic, ze do toho vrtat nebudu 😊
Nechci moc stourat, ale teploty jsou dnes pod bodem mrazu. To se skutecne nemuselo nic stat. Ale co v lete. To muzes mit strechu vyhratou na 80st C. Aby Ti pak tech 21W neroztavilo ty plasty. Jinak souhlasim, ze tech 10W sviti na h.... Zvlast vzadu v kombiku se mi to zda malo.
Fuj tam je zima. Tak jsem na to koukal a je to opravdu 12V/21W. A není to moc. Světlo svítí krásně bíle.
dobrej napad. jinak to malinke debilni svetylko je stejne na *...nechapu proc tam nemohli dat neco vetsiho a hezciho...dokonce jsem to maly svetylko mel i ve firemnim tranzitu, samozrejme s plastovou redukci😊)
Pouzdro je naprosto stejné ale teď jsem na vážkách jestli je to opravdu 21W. Schválně se jdu podívat 😄))
jirkaking - a není těch 21W přeci jen moc? Co tam dát tu co je na zadní obrysové(teď nevím kolik to je W)? Snad ne zase těch 10.
jirkaking - to jsi fakt hodný, že jsi to vzkoušel. Já si taky v minulých dnech říkal, že by bylo fajn něco silnějšího. Ale měl jsem obavy jako ty + pojistky. Mluvíš o klasické 21W žárovce, co jinak používáš v zadním světle? (blinkry, brzdová apod). To se mi zase nezdá, že by bylo stejné pouzdro...taky mám kombi z 90.roku.
Minulý týden jsem vyměnil žárovku osvětlení vozidla ( při otevření dveří ...) Byla tam 10 W takový umíráček. A docela jsem se divil že se tam vejde ta 21W co je do brzdovek. Padne tam jak ulitá. A světla je teď tolik že si i něco v autě přečtu. Tomu plastu to neublíží. Zkoušel jsem to nechat svítit 2 hoďky a plast byl pouze teplý. Je to jednoduchej nápad ale velice účinej 😄)). Ještě jí dám do kufru. (Kastle 09/90 Kombi)
Ahoj kolegove, chci se zeptat, nenasela by se u nekoho z vas, kdo vlastni klic na svicky, dneska nebo zitra chvilka, abychom je u me prehodili ? Ja ten klic nemam 😞
to sm: pokud jsem dobře pochopil,tak jsi dával přednost protijedoucímu vozidlu,protože překážka byla na tvé straně = tak jak ti ukládá vyhláška.Problém je pouze ten,že jsi nezůstal na místě nehody.Pokud SPZ škodovky byla nečitelná můžeš částečně obhajovat"stíhání" tímto.Kámoš měl podobný případ a sehnal si dodatečně "svědka",jehož výpověď byla potřeba k dořešení případu.Jinak - pokud máš jakoukoliv výtku k zápisu Policie na místě nehody,máš možnost ihned(na zadní straně protokolu) napsat svou verzi,ale mám pocit že jsi to udělal.Já jsem tuto možnost uvést svou verzi 2x využil a nebýt toho,tak jsem platil já. Nedej se a hodně štěstí!!
V úterý jsem konečně odstrojil hlavu-vačky,hydroštely a ventily jsou pryč a v pondělí jí vezu k odborníkům.Jsem velmi zvědav,co mi řeknou.O svátcích bude probíhat další rozebírání motoru a následném čistění.Po roztočení ventilů v soustruhu se zdají OK.Toť ve zkratce vše.
to all : všechny vaše info si značím a budu o nich přemýšlet, teď se mi podařilo sehnat kolegu ve firmě, který asi před dvěma lety absolvoval něco podobného a říkal, že městská přestupková komise ti jenom vlastně předá složenku na pokutu, ale skutečné vyšetřování proběhne na polici, kde tě u výslechu budou chytat za každé slovíčko, aby tě dostali tam, kde tě chtějí mít
Tak se to zda v poradku, protokol (vypoved) je podle meho nazoru to, ceho se v dalsich rizenich budou vsichni drzet a odmitnout ji jako poskozeny, je jen poskozenemu ke skode. Manzelka mela zustat, ja jsem tehdy mel manzelku - spolujezdce a protokol se sepisoval s kazdym z nas. Jestli se da delat ve veci vice netusim, mam pocit ze uz jsi sve moznosti vycerpal. Jeste se preptej, jako ucastnik rizeni mas asi pravo nahlizet do spisu, abys vedel, jak se veci maji.
Ty ceny na autocora jsou hodně slušný, jinak svařit nárazník(zvlášť ten pro lak-je to jinej plast) není problém, dělá se to horkovzduškou - zrovna teď jsem u kámoše(dělá to VELICE dobře a i levně) nechal dělat přeraženej z escorta - pod levým světlem rozdrcenej, na dva kusy, vzal si za to 800,-.....není to moc složitý, nějaký drbky svařím i sám
teepee : protokol jsme sepsali, polda sice říkal, že mohu odmítnout výpověď, ale zvážil jsem to a říkal jsem si, že spíše by mi to mohlo přitížit, v protokolu jsem všechno uvedl vč. toho, že chlápek ujel z místa nehody, a že během vyšetřování změnil svou výpověď - jestli to k něčemu bude, jinak ve voze se mnou byla manželka se synem, ti ovšem odešli domů, protože byla hrozná zima, nevím jestli to má nějaký význam, ale policajti se na svědky vůbec nevyptávali
Tak tak, jak píše Teepee - opustil místo nehody! Jen se bojím, proč tobě dávají paragraf a zastavení s stání - to se mi nelíbí. Aby to nechtěl někdo otočit, že jsi vlastně blbě zaparkoval.
sm: a vubec, zajdi do prvniho knihkupectvi, tam utrat cca 130Kc za platnou ucebnici pro autoskoly, ktera obsahuje nektere podstatne zakony, at vis, jestli si nekdo netezi z Tve nedusledne znalosti zakona o provozu na pozemnich komunikacich. (i do praxe se hodi osvezit si davno zapomenute a dodrzovat nejen obecne zazite zvyklosti)
§ 25 Zastaveni a stani
§ 16 Objizdeni (nema odstavce)V pripade zajmu, to opisu...
Odmitej pripustit ze bys byl odpovedny za to ze jsi odjel z mista nehody, trvej na vysvetleni kdo jiny by vinika dohledal, kdybys neodjel.
§ 16 Objizdeni (nema odstavce)V pripade zajmu, to opisu...
Odmitej pripustit ze bys byl odpovedny za to ze jsi odjel z mista nehody, trvej na vysvetleni kdo jiny by vinika dohledal, kdybys neodjel.
hmmm. takze ted cekat...kazdopadne jdi si za svym a nepolevuj. Za opusteni mista cinu Ti prisijou pokutu, ale hlavni je abys dostal prachy na opravu. A takoveho * se Skodovkou zabit
daytona : nejdříve ten chlápek říkal, že mi to uhradí, ale když ten policajt jednoznačně určil jako viníka mne, tak chlápek otočil a řekl, že jsem mu vjel do cesty (kdyby tě zajímalo, jak ten polda poznal, že jsem viník - tak podle toho, že mám nabouraný blatník a nárazník - obdivuji jeho inteligenci) teď mi faxem přišel protokol o nehodě od policie, chlápek má §16 odst 6 zák 361/2000 a já §25 téhož zákona, rozhodnutí - věc je v šetření, on má škodu 2 tis, já 25
Nebo ten protijedouci, ten nezastavil?? Stejne ty jsi udelal mensi prestupek ze jsi opustil misto cinu, nehodu zapusobil ten se Skodovkou...
Já mám také zkušenosti se šetřením - již 3měsíce čekám .... a nic, asi je budu muset popohnat ... mimochodem - prémie nebyly až tak vysoké abych plýtval časem na takové věci jako je práce, takže od teď budu chodit do zaměstnání ==> web bude co nevidět - do Vánoc zcela určitě, možná do pátku ale to neslibuji, neboť na mě něco leze a trochu se kurýruji. Každopádně rozčilovat se má člověk jen do výše svého platu, takže jsem naprosto klidný a vyrovnaný 😄
daytona - tady musíš respektovat zákon. A ať se ti samotnému zdá honění viníka omluvitelné, zákon jasně říká zůstat na místě a s níčím nemanipulovat. Vyjímkou je pouze odstranění po zakreslení stop, pokud bráníš v provozu...a samozřejmě zranění.
Nechapu presne vo co jim de, rozdelit vinu...hlavne kdyz ten se Skodovkou uznava taky svoji vinu (a jestli ne, tak bych to z neho vymlatil, svine). Mozna v tomhle pripade bych se zeptal nejakeho advokata, zda jsi mel narok chytit tu svini a odjet z mista cinu nebo jsi ho mel nechat vyparit...ja bych ho chtel chytit taky. Nemas nejakyho znamyho advokata, nebo poldu s vyssi hodnosti??
Ja myslim, ze ta zakladovka na plasty se da normalne koupit v lepsich barvach-lacich. Stoji asi 300,-. Po aplikaci by se to pak nemelo loupat.
jednani tech prvnich svedci o tom ze vubec netusili co maj delat...😊 *. Ti druzi na tom nebyli o dost lip. Mne se ta nehoda stala na Slovensku a s jistotou Ti muzu rict ze podle tamnich zakonu policajt-dopravak musi predat pripad ihned (a nejsou tam uvedeny dny) prestupkove komisi pokud dokonci vysetrovani na miste. A pak pokud se jedna pouze o prestupek (nejsou zraneni) tak prestupkova komise to musi uzavrit do 2 tydnu (do te doby by se mely vsechny zraneni nahlasit). Jestli se nejake zraneni nahlasi, prestupkova komise preda ihned pripad vysetrovani. Vysetruje se pak uz jako trestni cin ublizeni na zdravi. nevim ale jak je to v Cechach...
Třeba se tě báli, jak jsi byl rozčílený, že zavolal posilu 😄
Ten Daytonův popis vyřizování by byl ještě docela snesitelný.
Ten Daytonův popis vyřizování by byl ještě docela snesitelný.
prochy : přesně tak, ten první byl místní (Kyjov) a posilu musel volat z Hodonína (přímo dopravku)
daytona : policajti tvrdí, že oni mají na předání městu 30 dnů a přestupková komise na vyřešení 60 dnů, a taky se může lehce stát, že nám vinu dají na půl anebo ji přiznají jenom mně (protože co za tři měsíce mohou vyřešit někde v kanceláři u stolu) - katastrofa
sm: To by me taky nas.. Jeste ze byl ale pojistenej. Existuje totiz velke mnozstvi nepojistenej aut, specialne skudek. Ja se jich vylozene bojim. Jsou to auta s nejneocekavanejsimi reakcemi. Bud to ridi strejda v radiovce, nebo zenska jedouci jednou za mesic na nakup, nebo hodne rychlej a sviznej typek, kterej potrebuje ukazat, jak mu to na ten technickej benzin jede (timto se omlovam vsem ostatnim, ktere tyto typy zastinuji). A jednani tech policajtu me vazne prekvapuje. Ty prvni nebyli dopravaci, to byla nejaka hlidka? Ja bych si teda pripadal jak v Kocourkove.
Jinak souhlasim s postupem Daytony. Mel bys mit narok na kvalifikovanou opravu ve znackovym servisu. S tim bych argumentoval. Take bych na to ani nesahl, dokud to likvidator neuvidi. Podle castky, kterou bych dostal bych volil i zpusob opravy.
Jinak souhlasim s postupem Daytony. Mel bys mit narok na kvalifikovanou opravu ve znackovym servisu. S tim bych argumentoval. Take bych na to ani nesahl, dokud to likvidator neuvidi. Podle castky, kterou bych dostal bych volil i zpusob opravy.
Tak to ne! Ja jsem Ti to zapomel napsat. Na miste cinu se urci vinnik pouze predbezne, dal vzdycky pripad resi prestupkova komise. Meli by to doresit do 2 tydnu, urcit vinnika, a jestli neni nikdo zranen, pripad se uzavre jako prestupek, a mas o tom policejni zpravu. Vinnik musi ohlasit svou vinu na pojistovne, a oni musi kontaktovat Tebe a dohodnout termin prohlidky vozu.
daytona : myslíš, že mi to "jeho" pojišťovna uzná i bez rozhodnutí o vině, toto bude totiž řešit přestupková komise na městském úřadě, jelikož policajti to včera nerozhodli, za tučné písmo se omlouvám, ale nevím jak se to stalo
to sm: ten sajrajt je vlastne takova zakladovka na plasty. Jestlize nastrikas barvu pouze na cernej plast, po mesicich Ti to popraska a leze pak dolu. Ten sajrajt zabrani prave tomu, a da se na ni pak strikat jakakoliv barva, PPG...takze prestrikat jde vsechno, cernej i barevnej naraznik. Je to ale docela draha zalezitost, cenu bych odhadoval za kompletni strikani pr. narazniku kolem 3000.
sm: Ano, plastifikace. Nakolik obtížná operace to je, tak to nevím, ale IMHO se jedná jen o prosté nastříkání nárazníku nějakou hmotou předtím, než se stříká lakem. A rozhodně to nedělají jen u Forda, poptal bych se po normálních lakovnách. No a proč to není komplet už z výroby - servisy a lakovny přece taky musí z něčeho žít ne 😒
Add pojišťovny - já se jednou "hádal" s likvidátorem, zda ta dírka (ne skrz, bez pavouka, celkem tak do 5 cm) v čelním okně od kamínku, zda to stačí nechat "opravit" nebo mám nárok na úhradu nového skla. Skoo jsem tehdy měl pár měsíců nové na vlastní náklady.Trval jsem na svém, on navrhl, že k tomu tedy pozve někoho z centrály, z Phy. Ten přijel, řekl jsem souvislosti, koukl na okno a uznal to.
Každopádně musíš čekat(jak bylo řečeno), než to likvidátor zadokumentuje - snad ti to nebude trvat dlouho.
Každopádně musíš čekat(jak bylo řečeno), než to likvidátor zadokumentuje - snad ti to nebude trvat dlouho.
ještě bych zrušil tučné psaní, Sm(zřejmě) na to asi v zápalu boje pozapomněl. Nevadí, ty to máš dnes povolený 😄
rbr: Je to jak říká daytona, dělají to v dílnách specializovaných na svařování plastů a technologie je "trochu" jiná než u kovů 😄
dík všem za info - (pomůže mi i to,když si o tom můžu s někým pokecat,) každá rada dobrá, pravdu máš v tom, že blatník asi vyměním za nový (překvapuje mne ta nízká cena), ale nárazník slepit nepůjde, takže budu muset jít do nového, tím sajrajtem pod nárazník máš na mysli "plastifikaci"(tak nějak tomu říkají u fordu)? je to obtížná operace? udělá jenom ford nebo i jiná autolakovna? proč to není komplet již z výroby? a když je na sirce pouze černé provedení nárazníku, bez laku, je to taky plastifikované? dík za nabídku karosáře, ale pokud vyměním oba dva díly, tak to vlastně pro karosáře nebude a domluvím si to u nás, na ND jsem našel zatím ACI s.r.o. v praze, mají slušný ceny a rozvoz do 24 hodin zdarma, autocoru prověřím, do brna je blízko a bude lepší porovnat přímo s rozbitým dílem, protože jak jsem se díval, tak nárazníků je více druhů a asi podle jejich identifikace nedokážu rozpoznat ten pravý, mám totiž verzi něco mezi ghia a gl, bez mlhovek se spodním gumovým spoilerem
to sm: je mi to lito!!! zatim to auto nech v takovem stavu at si to obhledne likvidator. Neni od veci mu pritom stale rikavat ze to auto jeste nikdy nebylo bourane, ze mel origos pekny lak, proste at vidi ze jsi se o to auto staral a mas to auto rad. Neni taky od veci pripravit si do te doby predbezny rozpis opravy od nejakeho servisu, nejlepsi mozna od Fordu, s cenou nahradnich dilu plus na praci. To Ti ve Fordu musej udelat. Rekni ze to potrebujes a treba ze si to pak nechas opravit u nich. Tento doklad furt strkavej likvidatorovi pod nos, trvej na tom ze ty jsi nebyl na vine a tohle je odhad od autorizovaneho servisu. Jestli Ti likvidator uzna tuhle sumu, do 10 dnu Ti prijde deliberacne vyhlaseni od pojistovny, kde je oznamena vysledna suma co Ti maj vyplacet. Kdyz to podepises, t.j. souhlasis se sumou, do 2 tydnu mas prachy. Kdyz to nepodepises protoze nesouhlasis se sumou, resi se to dal a muze to jit az k soudu. Nedoporucuji, muze to trvat roky plus ty nervy...Takze nejlepsi je udelat dojem na likvidatora. Ja jsem ho tenkrat i podplatil (ale ja mel totalku bouracku). Jinak souhlasim s kratasem, je to o nervy...
kratas - k tomu nárazníku: Nechápu, jak to můžeš svařovat. Já myslel, že to je něco jako kus tvrdé "gumy" nalisovaný na ocelový nosník. A nebo to jsou dva typy?
SM to je smůla, držím ti palce.
MartinSierro to dobře vystihl.
Náhr.díly - snad se ti ozve s radou někdo blíž tobě.
MartinSierro to dobře vystihl.
Náhr.díly - snad se ti ozve s radou někdo blíž tobě.
Uf, tak to nezávidím. Sám jsem si bouračku (podobně banální) zažil dvakrát. I když Ti nakonec opravu zaplatí pojišťovna toho druhého, ztracený čas, projetý benzín a zbytečné nervování se a nepohodlí už Ti stejně nikdo neuhradí. Takovou situaci kterou popisuješ sice neznám (když se něco takového stalo mě, byl viník určen hned na místě), takže v tomto Ti neporadím, ale co se karosářských dílů týká, docela se mi na ně osvědčila firma Autocora. Obchod mají na Dornychu v Brně (z Kyjova to sem zas až tak daleko není). Mimo Brno jsou už napevno (v kamenném obchodu) jen v Praze, ale měli by mít po regionech obchodní zástupce. Víc se dovíš na jejich internetových stránkách
[odkaz]
Jsou tam telefony, adresy, mail i internetový obchod, měl by ses tam dozvědět vše potřebné. Co jsem měl možnost s nimi jednat, vše bylo vždy naprosto korektní. Jinak bych měl i jednoho velice dobrého (a celkem levného 😃 klempíře. Nechával jsem u něj dělat pár věcí a vše dopadlo k mé naprosté spokojenosti. Dílnu má ale asi 15 km od Brna, tak nevím jestli by to nebylo zbytečně z ruky. Pokud bys měl zájem, tak se ozvi, ten člověk dělá fakt perfektně. Vyučil se v Tatrovce a po revoluci se udělal pro sebe. Už jsem u něj viděl snad vše - od starých škůdek po Jaguara. Co se týká blatníku, musíš si posoudit sám v jakém je stavu, jestli se ti víc vyplatí ho vyměnit nebo vyklepávat (nový se sežene do tisícovky naprosto s přehledem). Nejvíc Tě stejně bude stát lak a tomu se nevyhneš, tak je možná už lepší jít do té výměny a mít tam plech nový. Ale je to jen můj názor. Co se nárazníku týká, nevím v jakém je stavu, ale pokud máš všechny ulomené kusy pohromadě, mohli by Ti ho svařit. Jinak lakování nárazníků je taky docela drahá sranda - pod lak se totiž dává nějaký sajrajt, který má zabránit tomu, aby lak při nátazu praskl (a tím se nepěkně nafoukne cena).
[odkaz]
Jsou tam telefony, adresy, mail i internetový obchod, měl by ses tam dozvědět vše potřebné. Co jsem měl možnost s nimi jednat, vše bylo vždy naprosto korektní. Jinak bych měl i jednoho velice dobrého (a celkem levného 😃 klempíře. Nechával jsem u něj dělat pár věcí a vše dopadlo k mé naprosté spokojenosti. Dílnu má ale asi 15 km od Brna, tak nevím jestli by to nebylo zbytečně z ruky. Pokud bys měl zájem, tak se ozvi, ten člověk dělá fakt perfektně. Vyučil se v Tatrovce a po revoluci se udělal pro sebe. Už jsem u něj viděl snad vše - od starých škůdek po Jaguara. Co se týká blatníku, musíš si posoudit sám v jakém je stavu, jestli se ti víc vyplatí ho vyměnit nebo vyklepávat (nový se sežene do tisícovky naprosto s přehledem). Nejvíc Tě stejně bude stát lak a tomu se nevyhneš, tak je možná už lepší jít do té výměny a mít tam plech nový. Ale je to jen můj názor. Co se nárazníku týká, nevím v jakém je stavu, ale pokud máš všechny ulomené kusy pohromadě, mohli by Ti ho svařit. Jinak lakování nárazníků je taky docela drahá sranda - pod lak se totiž dává nějaký sajrajt, který má zabránit tomu, aby lak při nátazu praskl (a tím se nepěkně nafoukne cena).
sorry za offtopic, ale to bych ho smrada asi zabil. A ptal ses ho proč si myslel, že ty stojíš bokem??? Člověk si říká, že ho už může málo co překvapit, ale co může vzniknout ze slušnosti jednoho a debility druhýho, nasere opravdu pokaždé. Soráč za hrubší slova, ale docela živě jsem si to předsatvil tady na naší ulici s mou sirkou 😞((((((((((((((((((((
Držím palce, já želbohu tyto kontakty nemám. určitě by se hodily na vznikajícím webu pro další podobné situace.
Držím palce, já želbohu tyto kontakty nemám. určitě by se hodily na vznikajícím webu pro další podobné situace.
Tak to ti o náhr. dílech neporadim. A naštěstí jsem ještě se svojí sierkou resp. žádným autem neboural a to řídím 8 let.
včera večer jsme jeli domů z obchodu, na pravé straně ulice parkovala řada vozidel a proti mně se blížilo další vozidlo, tak jsem zajel ke kraji a čekal až protijedoucí mně mine, zezadu přijela oranžová škůdka, která odhadla, že se tam spolu s protijedoucím vozidlem vejdou, no nevešli se a ta škůdka, aby to nenaprala čelně do protijedoucího, tak to strhla na mně, rána jako blázen a škůdka jede pryč, tak jsem vyrazil za ním a blikám a troubím, naštěstí bydlel o 100 m dál, zastavili jsme, obhlédli škodu - mám ulomený a odtržený přední nárazník a promáčknutý přední blatník po celé délce, škůdka rozbitý blinkr v nárazníku a možná trochu promáčknutý pravý nárazník), než jsem cokoliv řekl, tak chlapík říká, že mi škodu nahradí a že to vidí tak na patnáctset Kč(protože je nezaměstnaný), tak já na to, že to odhaduju na 25 tis. a že musím zavolat policii, místní polda přijel, my jsme stručně vysvětlili co se stalo, policajt nám vynadal, že jsme nezůstali na místě a že je to moje vina, dostanu tisíc Kč pokuty a škodu si uhradím sám, řekl jsem, že ne, tak zavolal dopravku, dorpavka mi nejdříve vynadala jestli neznám zákon č. 361 ..., říkám číslo mi nic neříká, no že to je zákon o provozu na komunik.a podle něj jsme měli zůstat na místě, co jsem měl dělat když mi ujížděl říkám, policajt říká dám vám každému pokutu, protože je to tvrzení proti tvrzení a uděláme to jako malou nehodu, trval jsem na svém, že vina je škůdka, jeli jsme zpět na místo nehody, policajti vše vyfotili, sepsali jsme protokol, žádná pokuta, teď to pošlou na městský úřad k přestupkové komisi, celý proces bude trvat 3 měs., spojil jsem se s pojišťovnou škůdky a objednal likvidátora, ten sepíše a podle toho, jak rozhodne komise škodu uhradí nebo ne, takže teď mne stejně čeká oprava za vlastní prachy a pak možná něco dostanu, potřebuju nový přední nárazník v barvě vozu a levý blatník buď vyklepat a nastříkat nebo nový(12/1992), máte prosím radu, kde bych mohl levně pořídit dobré náhradní díly a jak se zachovat v téhleté situaci - máte někdo zkušenosti s takovou situací - prosím o radu, děkuji (omlouvám se za dělku příspěvku)
11. 9. až 12. 9.2004: Společný sraz s Ford Scorpio Klubem (Českomoravská vysočina - bude upřesněno).....Kdo se nedostaví, přijde o ventilky 😄
to je jasný, předvídavost nestačí. Já se nepovažuju za moc dobrého řidiče, ale myslim si že jsem pro ostatní míň nebezpečný než jiní v octaviích a passatech...
To ja zase nechapu, jak muze nektera vlezt do auta a jet s nim pod vlivem, echt, kdyz to dopadne takhle:
[odkaz] lada/lad21011/obr/ladapb1.jpg
A pak jeste ujede, a kdyz ji najdu tak dela jakoby nic. Nakonec to byli bezmala dve promile...Kazdy z nas jsme clovek, chybujici a ruzne zkuseny clovek, to uznam, opilost a hloupost ne a to se hlavne s tou hlouposti setkavam jako ridic snad pri kazde ceste.
Kostey: Predvidavost je krasna vec, ale kdyz osamelé, protijedouci auto s blikajicimi varovnymi na posledni chvili vyboci a vylepsi ti takhle fazonu, jsou vsechny reci o predvidavosti a sebevedomi v *, zejmena kdyz si domyslis, ze k celni srazce, s mozna fatalnimi nasledky, stacilo strasne malo...
A pak jeste ujede, a kdyz ji najdu tak dela jakoby nic. Nakonec to byli bezmala dve promile...Kazdy z nas jsme clovek, chybujici a ruzne zkuseny clovek, to uznam, opilost a hloupost ne a to se hlavne s tou hlouposti setkavam jako ridic snad pri kazde ceste.
Kostey: Predvidavost je krasna vec, ale kdyz osamelé, protijedouci auto s blikajicimi varovnymi na posledni chvili vyboci a vylepsi ti takhle fazonu, jsou vsechny reci o predvidavosti a sebevedomi v *, zejmena kdyz si domyslis, ze k celni srazce, s mozna fatalnimi nasledky, stacilo strasne malo...
ta modra caprina uz bude taky brzo hotova. Uz je nastrojena predni i zadni maska, motor je pripravenej, lahudka, blok je na modrou, hlava stribrna a vika ventilu jsou modre, karburatory nachromovane...paradicka, skoda ze jsem nemel fotak. je ale problem s prevodovkou, je tam jeste nejaka stara ctyrstupnova a chybi k nemu nejake dily, docela problem sehnat.
kostey: jinak ten Favorit meho strejdy byl vo dost horsim stavu nez Tvoje auto. Potreboval vymenit vsechny dvere (5), udelat novej spodek, ale i nosni casti skeletu. Videl jsem to auto hned po odstrojeni, kdy casti plechovecho spodku se trhavali ven spolu s kobercem, kdyz sedacky se vyndavali spolu s jejichz uchycenim na spodku, zadni naprava vzala sebou dolu taky peknou cast spodku...no ta kastle vypadala jako po valce. A pak uz jsem to videl za mesic, kdyz byla ve stadiu pripravena na lakovani, tedy kompletne vybrousena. Skoro cely spodek byl z noveho plechu, vsechny nosniky vymeneny, ale stejne nejlepsi bylo,jak vsechny ty dvere licovali, jejichz odklon a vzdalenosti mezi nima...no proste jsem ziral...Pak vicekrat to bylo natrene antikorozni barvou, pak asi 3-4 vrstvy te cerne sracky na spodky, vsechny dutiny vystrikane, a pak nalakovane auto na zlutou. Sice do toho strejda narval docela dost penez, ale ted ma jistotu.
michalides: ona kvete po celý rok. Je to lepší než mít doma kytky. O ty se staráš a oni nekvetou, ale když se o sierru nestaráš tak ti začne kvíst hned a už nepřestane.
teepee: co jsem zatim já svou první řidičskou zimu vypozoroval, je to že člověk musí akorát předvídat, co bude za zatáčkou, když jede po okresce mezi poli a vidí že to roští vedle silnice končí, že tam bude navátej sníh z pole, nelepit se nikomu na p*del a pozorovat ostatní auta, jak před tebou jedou. Když jedu kolem benzimky, a vidim že vepředu nějak houstne provoz, blikaj výstražný světla apod. radši u ní zastavim, počkám 2min. a vidim že se kolona zastavila uplně. Vylezl jsem z auta a šel se tam podívat. Samozřejmě auta v příkopě nebo bouchlí čelem. Bylo jasný že to jen tak nepojede tak to všichni začali otáčet. Během otáčení zase někteří sjeli do příkopu a já to jen pozoroval. Na benzince jsem to otočil a jel jinudy. na silnicích byl ujetej sních až z toho byl led, tak jsem to vzal radši po poli, ale to už jsem snad psal. Ale fakt přezuju co nejdřív
rbr: Načatá kastle? můžu se zasmát? 😊))))))))))))))))))))) Počítám že jestli budu mít tuhle sirku příští rok eště tak v zimě tak když si zabouchnu kíčky v autě, tak dovnitř vlezu podlahou. Už takhle mám rohožku vždycky ráno přimrzlou k podlaze. Má sirka je pěkném stádiu květnatosti.
já se pořád rozhoduju jaký zimáky koupit, fakt vim že jsou potřeba a když vidim auta v příkopech s letníma pneu tak jim v duchu (někdy i dost hlaitě) nadávám a přitom bych si měl nadávat sám sobě.
Když máš sníh uježděný až na ledovku a takový povrch je právě v pruhu(po celé šířce), který tě přivádí na rychlostní silnici od většího města (např Kladno-Pha, 15.12.) , tak ti nepomůžou ani zimní gumy a musíš tam jet fakt krokem. A pak je z toho kolona několik km až do toho Kladna. J77 si možná vzpomene, o jakém úseku mluvím. Co ti je pak platný, že vše ostatní cestáři uklidili, když na "konci" najdeš takovýto kousek.
Nepotkat Kosteye na letnich gumach? Myslim, ze tim jake pouziva Kostey obuti, zapada do vetsi casti vozidel pohybujicich se v tomto necase na nasich silnicich. Aspon s tim porad vsude v mediich otravuji, ze ridici nemaji prezuto, ze jezdi na letnich pneumatikach atd. Na druhou stranu, kdyz se rozhlednu, tak mi pripada ze dost aut zimni obuti ma, tak kdovi jak to je...
daytona - koukám, to jsi asi neuvedl jen jako příklad, to jsi opravdu zažil. Mno....mno..musel bych ji prvně vidět, takto se to těžko posuzuje 😄
Mimochodem, na ženský za volantem mám názor, za který by mě určitě každá mohla žalovat......poznávám je už předem(žena se vždy diví, jak jsem to poznal), podle nevyzpytatelného stylu jízdy, podle pomalé jízdy po rovince, kde není žádný problém, podle konstantní rychlosti při jízdě přes město atd...
...ale o to víc si vážím těch několika málo vyjímek, které to přeci jen zvládají.
Mimochodem, na ženský za volantem mám názor, za který by mě určitě každá mohla žalovat......poznávám je už předem(žena se vždy diví, jak jsem to poznal), podle nevyzpytatelného stylu jízdy, podle pomalé jízdy po rovince, kde není žádný problém, podle konstantní rychlosti při jízdě přes město atd...
...ale o to víc si vážím těch několika málo vyjímek, které to přeci jen zvládají.
to rbr: jo, jenze co nadelas, kdyz ve zbytku druheho auta najdes ke smrti vylekanou 18-letou blondynku - modelku s kudrnatymi vlasy, ktera vypada jak andilek a hrozne se Ti omlouva...V tu chvili jsem se stacil poze zeptat: Jste v poradku slecno??...😊)
kostey: Pri vsi ucte, jezdit v zime na letnakach je pekna deb*lita, nejde az tak o to, ze je mas sjety, ale hlavne o to, ze maji nevyhovujicich smes behounu, ktery je uz pri nule hrozne tvrdej a staci takovych -3 az -5, abys mel karu jak na bruslich. I kdybys mel v jetejch pneu koupit nejaky 3mm zimaky po trech stovkach, rozhodne bych to udelal, u Sierry zvlast.
radek.pri: Pokud vim, tak se se Sirkou da otocit pres zpatecku, ale dela se to jinak nez u predohrabu. Nekde jseme videl ceskz stranky "slides", kde to bylo pekne popsany. A ten clovek ma taky Sirku 😊
daytona myslím, že já bych se v tu chvíli tak n*sr*l, že bych ani to "nádobíčko" nepotřeboval. Nejsem žádnej silák ale když je člověk fakt n*sr*ný....
PS: r*ději budu psát slušně.
PS: r*ději budu psát slušně.
Zdravím, přesto že většinu týdne strávím ve škole, našel sem si včera čas, abych vyzkoušel, to co by mě mohlo nepříjemně převapit na ledu nebo sněhu. Doela sem se vyřádil s kamarádem co má Punto. Vyzkoušel sem účinky ABS, smyk na ručku, projet si zatáčku pěkně pod plynem apod. Vážně zábava. A srovnání s předním náhonem? Snad jen že se nedá na zpátečku otočit kolem vlastní osy, ale to náležitě vynahradí pohodlnější svezení, lepší motor a mohl byych pokračovat vy víte co myslím, takže se mějte, přeju hezký Vánoce a zimu bez nehod. Radus
P.S: Bude server do Vanoc? Nebyl by to spatny darek.
P.S: Bude server do Vanoc? Nebyl by to spatny darek.
to rbr: je dobre nosit na takove pripady v kufru hasak nebo velikej francouzak😊) Baseballovka taky neni od veci...mne uz takhle jednu sirku znicili, a na tuhle mam velikou slabost...
kostey: to zamrzí, takto načatá kastle. Ale takových slušňáků, který ti tam něco připíše, moc nepotkáš. Ale co je to platný.....
Sám se obávám, že až se mi jednou nějaký * podívá svým autem do kufru, tak se neudržím a ....
Sám se obávám, že až se mi jednou nějaký * podívá svým autem do kufru, tak se neudržím a ....
juchuchu: Tobě taky hezké vánoce a hodně spokojenosti se sirkou. A ty "dárky pro sirku" si musíš fakt ohlídat, ostatní na tom nebudou líp. Tak se měj krásně, hádám, že teď se prozměnu budeš věnovat rodině.
Dneska se v práci nadělují vánoční bonusy, tak držte palce! když budou tučné, tak sirka na příštím srazu zazáří, když budou slabé, tak budu mít víc času dodělat web - vys**u se jim na přesčasy!
Protože jsem letos na Motorcafé asi naposled, chtěl jsem Vám popřát hodně kilometrů bez nehod a poruch. S Vašema sierrama to jistě nebude až taková potíž. Taky dárečky od Ježíška, ale ty si asi musíme na svoje sirky zajistit sami. Rozhodně aspoň u nás doma. Už vidím, jak manželka kupuje poloosu, simerink do převodovky, pakny, zapojuje centrál,...😊)) Pokud je na tom někdo líp, upřímně mu závidím. Taky Vám všem podobně ulítlým přeju hodně zdraví v příštím roce, doufám, že se sejdem všichni na srazu.
+ Jěště bych mohl napsat: Asi někdo víte jak nesnášim VW Passat... Ráno jsem našel za stěračem lístek od nějakého generálního ředitele (souseda kamarada u ktereho jsem spal) že se omlouvá, že mi Prassatem vrazil do auta. 2x4 cm promáčklá kastle o 0,5cm na pravim přednim rohu auta. Mít sierka ten novější ksicht tak mám po blinkru.
co se týče náledí tak já dneska a včera po pražskejch okreskách najezdil 210km. se sjetejma letnákama, a v kufru jsem neměl skoro nic (ani rezervu, jen spacák a prázdnej kanistr od destilky). Líbilo se mi jak jsem jen potkával lidi v příkopech a pořád jsem si řikal, to sou blbci, kdyt já mám na rozdil od nich zadohrab s letnákama a lehkym zadkem a jezdim první zimu... Nikdy jsem nejel tak, že bych byl brzda provozu. + Párkrát jsem si skusil projet takovou polní cestu s navátýma 15cm sněhu... Jelo se tam 100x líp než po zledovatělí silnici. + Dopoledne se mi podařilo píchnout o !Hřebík!
Michadides: Já právě jezdil ted 2 dny jen po Zvoli a i do Černík sem se jel podívat, dojel jsem k tomu obchodu, pak dál k tý odbočce do prava, tam jsem vysadil kamaráda, a chtěl jsem se otočit, protože nerad couvám. tak jsem to vzal přes ručku v 5ti kilometrový rychlosti a stejně to bylo moc rychle, trochu mi zatrnulo, ale vše v poho...
Pěkně jsem se dnes povozil – byl nějak menší provoz, tak to šlo. Pouze mému spolujezdci (manželka) se to nelíbilo. Že bych jel moc rychle? Nebo "občasné" vybočení zadní části že by bylo na vině? 😄 Blahořečil jsem zadnímu pohonu, ten přední mi fakt nesedí. A že za poslední dva dny už ten přední pohon pár řidičů "vytáhnul ze zatáčky", jak praví slogan! Až do pole 😃 . "Přeraženého psa" nebrat! 4x4 je ale 4x4
u Zvole se nic nestalo, jenom prostě led nebyl vidět, na 4kolce to nebylo znát že bys jel po ledu, a když jsem vystoupil z auta tak jsem se sebou fláknul o zem - ujely mi nohy ! jinak neboj, sirka i já jsme celý 😄
J77 - Jo s Felicií, je to moje služební. Ale oproti sieře se v ní spíš tluču... Tady je sněhu jako v Kocourkově. Je ho plná silnice, dělají se jazyky jak blázen a pole na lyžování jsou samej drn. Dost nepříjemně fičí. Takže si neužiješ ani jedno.
Nevite kde v Praze se daji sehnat zimaky Matadory Silika? Vcera jsem byl v nejakem pneuservisu a tam nemeli ten spravnej rozmer, nabizeli mi ale v tom samem rozmeru nejake Klebery ci co, ale staly 2000 za kus....to se mi nechce...
Včera jsem byl v Beskydech pro stromek, super klouzačka!!! Z prudkého kopce jedu skoro krokem, zařazená jednička, otáčkoměr cca. 1500ot. Najednou koukám otáčkoměr klesá pod 1000ot. - volnoběh a auto se začiná rozjíždět. Zezadu se ozývaly zjímavé zvuky, podle mně se jedno zadní kolo točilo naopak, ono to tak diferák na prázdno dělá. I bez ABS jsem nakonec zbruslil dolů. Pro velký úspěch jsem si to z cvičných důvodů zopakoval asi za hodinku ještě jednou.
2rbr a rob2> moje byvaly kupicko r.v.89 bylo taky od vyroby od pulky dolu cerne. Me se to hrozne libilo. U bile a cervene mi to prijde temer zamozrejmosti. Na modre ci jine metalize by se mi to uz tak nelibilo. Byla to specialni barva ktera chranila lak proti kaminkum a asfaltu. Kdyz me nabourali a cely bok predelavali tak mi tam strikly klasickou barvu a tam uz nebyla takova "hruba" ale hladka jak lak. Myslim ze ani ve Fordu uz nevi, cim se to tenkrat strikalo.
Daytono, na tom Barranďáku jsi to asi nebyl TY jedině, že bys měl vzadu nápis COSWORTH. Jinak co se týče 4kolky - paráda, fakticky jedu si takhle silnicí - potřebuji zastavit a vy--cat se, normálně zastavím, otevřu dveře, vylezu a práásk ležím na zemi ! a to to na tý silnici nebylo vůbec vidět !! - pro místní: včera večer cca po 22hodině Zvole u Prahy - fuj, od té chvíle jsem jel do Prahy jako pos*anej ...
Vy tedy fšichni řešíte čím sypat a jaké zimní gumy....a já mám parádní vzorek, cesta byla sjízdná (Novořeporyjská - zdravím Michalidese) - ale co mi to bylo platný, když několik hodin stojí kolona nahoru k plzeňské dálnici 😒((((
Tak jsem se barand.sídlištěm vrátil, zapakoval auto v práci a hurá na metro😒(((((((( byl jem nsraná jak nikdy!
Netušíte někdo, co tam nahoře kdo vyvedl, že to tak stálo(včera okolo 16 až 18 hod)? Vypnutý motory, zhaslá světla..smutný pohled, ještě, že jsem se měl kudy vrátit.
Tak jsem se barand.sídlištěm vrátil, zapakoval auto v práci a hurá na metro😒(((((((( byl jem nsraná jak nikdy!
Netušíte někdo, co tam nahoře kdo vyvedl, že to tak stálo(včera okolo 16 až 18 hod)? Vypnutý motory, zhaslá světla..smutný pohled, ještě, že jsem se měl kudy vrátit.
Rob2 - jo, mě se taky každý ptám, čím jsem si ten spodek "střikal"...😒
Jednou mi dokonci v servisu technik radil, jak to stříknout proti rzi a pak na to bílý lak...já mu říkám a proč a kde vidíte tu rez?
Mě osobně se ta černá líbí. Když vidím vedle sebe komplet bílou sirku (ovšem s červeno-černou lištou uprostřed), tak mi na té spodní půlce něco chybí....vždyť ta černá krásně navazuje na pření i zadní nárazník!
Jednou mi dokonci v servisu technik radil, jak to stříknout proti rzi a pak na to bílý lak...já mu říkám a proč a kde vidíte tu rez?
Mě osobně se ta černá líbí. Když vidím vedle sebe komplet bílou sirku (ovšem s červeno-černou lištou uprostřed), tak mi na té spodní půlce něco chybí....vždyť ta černá krásně navazuje na pření i zadní nárazník!
A vyhnete se taky Bratislave, pokud mozno s velikou objizdkou...pokazde kdyz projizdim Blavu, tak dostanu pokutu. A to dodorzuju vsechny pravidla. Porad to okecam na 200 SK, ale uz jsem tam nechal asi 1400 dohromady. V nedeli jsem treba dostal pokutu za to, ze jsem mel rozsvicene mlhovky. Proc?? Byl husty dest, ale jich to nezajimalo, ani to, ze to za husteho deste zvysuje viditelnost vozu...takze ja cvakal pokutu, promoknul jsem a navic nic spatnyho jsem neudelal...*!!!
Na slovenku silnicari sypou strk na nektere cesty - *!!!!! - ale ne ledajakej!!! nektere kaminky maji v prumeru 3-4 cm, navic jsou to ty lamane, takze pekne vam dokazou rozriznout gumy. Predstavte si, ze na takove ceste pred vama jede nakladak...tutove menite celni sklo plus svetla a lakujete kapotu. Kde to v prd..li zijeme????? Kazdopadne se vyhybejte cest II. a III. trid na slovensku...
to prochy: ten zadni tesnici krouzek proste odchazi u MT75 a pak to svini prave na ten silentblok...je to proste tak...😞 jinak rikam, drahe byli ty loziska a ty gumove srace, plus v te cene bylo i lakovani tech prahu...zas ted si rikam, ze musi byt pokoj, mam tam novou prevodovku, novou hardynu, novej silentblok a novy spojkovy kotouc...to musi jezdit
to michalides: a nebyl jsem to nahodou ja na tom Barrandaku???😊)) jinak casem bych chtel do te kastle dat coswortha, ale sestivalce. Nebude to asi mit takovou dravost jako turbo, ale zas bude tahnout pekne odspoda. Ale to jsem uz tady psal, a zatim o tom vic recim nez konam...😞 je mi taky jasne ze rekordy ve spotrebe lamat taky nebudu😊
To ja Jirko jel vcera odpoledne a vecer z Teplic do Zlina po D1. To byl adrenalin, kam se hrabe axn. Dneska rano jsem vyjizdel po snehu 12procentni stoupak a taky to slo... Ale 4kolka by se hodila a na ty dalnici nejaky esp, kazdou chvili me predjizdeli borci.
U nás na Vysočině jsme k silničářům tolerantní. Necháme je v klídku vyspat do devíti a ani nám nevadí, že jezdí se zvednitou radlicí. Je s podivem, že v místě, kam jezdím na chalupu nikdy nejsou problémy s odklízením sněhu, ale v ZR a okolí skoro furt. Holt na vesničany v tomhle město nemá. Loni jsem jezdil se zimníma gumama všude, jen po městě s řetězama. Jak bude letos nevím, snad líp, sirka do sněhu zatím nešla, až v pátek. Zatím lítám s felicií a v těch cca 8 cm sněhu je to zatím v pohodě. Dnes ráno parádní jízda, za chvíli vyrazím zas.
Tak jsem včera čučel na TV a v Praze máte pěknou kalamitu. Samá zácpa 😄)). Koukám že silničáři byli jako vždy zimou zaskočení. U nás to nebylo o moc lepší. Jel jsem včera po dálnici resp. silnici 1.třídy z Ústí do Teplic a všichni jeli kolem 50 km/h. Tak jsem to všechno předjel v druhém pruhu. A bylo zajímavé že jsem jel jen já a Mitsubishi Pajero 😄)). Holt dobrý zimní gumy dělají divy.
JO, tohle je přesně ten případ, na kterej je osobní(nezávodní) 4x4 stavěno. Včera jsem si to zas po roce vyzkoušel. Za jízdy to vůbec neklouzalo a když jsem vylez z auta, málem jsem si rozbil hubu 😄
taky se musím pochlubit, v sobotu jsme s manželkou jeli koupit kapra a stromek, byla fest mlha a trochu náledí, táhli jsme se asi 50 za stodvacítkou, projeli jsme ostrou zatáčku, vyjeli na horizont, kde se otevřela krásná rovina, tak jsem natočil volant vlevo, škrtl o plyn. pedál, a že tu stodvácu předjedu, bohužel zadek pěkně prohrábl, předek se taky smýkl a už jsem letěl do pšenice, naštěstí příkop vedle silnice nestál za řeč, takže jsme skočili pouze několik metrů do dálky - žuch a valili v pšenici, zastavil jsem, obhlédl škody - nic jsem nenašel, otočili se a vjeli znovu na silnici - poučení 😒br />
1. řidič ve škodovce viděl co se mi stalo, ale ani se neohlédl a jel dál
2. ABS a zimní pneu mi byli úplně k ho*nu - mohl to být nejdražší kapr ve střední Evropě
1. řidič ve škodovce viděl co se mi stalo, ale ani se neohlédl a jel dál
2. ABS a zimní pneu mi byli úplně k ho*nu - mohl to být nejdražší kapr ve střední Evropě
Ja dnes na "fialovym hnusu" ucinil zasadni poznatek 😄 To ze ma clovek zimni gumy a 5-6 mm vzorku neznemena, ze mu zadek nemuze ujet, nebo ze mu skoro nemuze ujet 😊
Ale oproti 2-3 mm gumam, ktere jsem mel vzdy az dosud, citim podstatne vetsi klid pri brzeni (nemam ABS), a rychlejsi reakci na pusteni plynu pote, co zadek zacal klouzat. Dneska jsem to testoval vsude mozne a bavilo me to 😊
Ale oproti 2-3 mm gumam, ktere jsem mel vzdy az dosud, citim podstatne vetsi klid pri brzeni (nemam ABS), a rychlejsi reakci na pusteni plynu pote, co zadek zacal klouzat. Dneska jsem to testoval vsude mozne a bavilo me to 😊
Tak by se mi dnes 4x4 hodilo. Napadl "hnus fialovej", a klouzalo to. Jó, Michalides, ten se má! Ale zase musí řadit 😄 Za mě řadí (řádí?) automat.
fidofor😜 Mi tam nějak docela chybí celý pedál, či co! Mají být dva, nebo tři? Asi mám něco blbě.... 😄
rbr: Tu tmavou spodní část auta mám také originál. Mám toto barevné provedení dokonce v katalogu. Těžko se to ale vysvětluje - každý (skoro) za tím hledá maskovanou korozi.
Tak dnes jsem konečně dovezl ten černej zázrak. Je to moooc pěkný. Ještě to bude chtít stříknout ten spodek a dutiny a můžu skládat. PS: neviděli jste někdo u kontíku ležet nárazník, masku, kapotu, křídlo, prahy a lemy cossie...pokud možno novej černej lak? ....hodily by se 😄
mňam! taky ho budu muset protááááhnout....půjčím si vlek, posadím někoho do patrola a sám si budu dělat hééééén héééén bžžžžžžžžžž 😃))
Ono se to fakt lisi podle typu 😄 Cervenej je myslim pro DOHC, bilej pro OHC + karbecy a zlutej pro DOHC od 92 dal, nebo tak nejak. Ale uz si na to nevzpominam, berte to jen jako pokus nahlas se rozpomenout 😊
Kostey-Jo,byl jsem to já.Už jsem to nemohl vydržet,tak jsem šlapacího kosíka jel protáhnout.To byla jízda!Motor o výkonu jednoho vola moc nejede...😄)))
Daytono: já potkal Tvojí vínovou barvu v sedanu a ve verzi Cosworth 😄 na Barandovskym mostě - chvilku jsem se ho držel a pak udělal hnnnnn a ujel mi :👋
SM & All jo, všem díky. Když jsem to viděl naposled, vůbec mi to nepřipomínalo, to co tady všichni popisujete. Možná je totálně zničený.... musím na to kouknout.
rbr : samostav - červený zubatý půlměsíc je na horním konci spojkového pedálu, je tam fakt bezva přístup, měnili mi ho letos ve fordu, cena 300,-
rbr: Jo, to cosi cervenyho je samostav 😄 Lisi se to barvou podle typu, ale ja videl zatim jen cerveny. Je to na "pedalovnici" - na takovym kusu konstrukce na nemz je spojka a brzda. A na tom zeleze je pruznej protizub - naproti ozubeni samostavu. Melo by to fungovat tak, ze kdyz se lanko vytaha, o jeden zub to poskoci, ale nevim nevim 😄 Mam pocit, ze rokama ten protizub zatuhne a lanko proste zustava volny. Aspon u me to tak bylo.
Daytona: Gratuluju. Jinak ja jsem si o vikendu taky hral s vecmi okolo prevodovky. Chtel jsem vymenit ten silentblok pod radici pakou. Kdyz jsem u nej vsak chtel povolit ten centralni sroub, cely se gumove hejbal. Musel jsem si druhym klicem podrzet ten sestihran pod nim. Po sundani zadniho drzaku prevodovky me cekalo nemile prekvapeni. Kus prevodovky, kam se sroubuje centralni sroub od toho silentbloku je utrzeny. Tak jsem to cele utrel od oleje a dal nazpatek. Silentblok jsem tam nechal taky puvodni (je to orig. prinejtovany, jeste nemeneny), prece si dobrej nebudu kurvit. Cela ta prevodovka tam tedy dost fadne sedi. Myslim, ze vim kdy jsem to urval. Bylo to asi pred 1.5 rokem. Vjizdel jsem u znamejch do vrat na chalupe a drsne jsem prave o ten centralni sroub zadrh'. Jel jsem krokem opatrne, ale trcel tam ze zeme kuz zeleza, kde se zasunuje tyc od branky zrovna v miste toho sroubu. Jinak ale razeni vcelku v pohode. Vibrace to taky nedela. Nevim, jestli mam tu svoji nahradni prevodovku taky repasnout, nez ji tam hodim, nebo to risknout. Ale ta repase je teda palka.
daytona tak na to musím kouknout. Když jsem se díval někdy v létě, našel jsem na začátku lanka cosi z plastu, něco čerbenýho. Ale při nejlepší vůli jsem si neuměl představit, že by toto mohlo samo nastavovat lanko...
Pod pedálem spojky - to je kde? Na podlaze? Na spodku pedálu? Na lanku? A je možný, že by mi to tam "chybělo"?
Pod pedálem spojky - to je kde? Na podlaze? Na spodku pedálu? Na lanku? A je možný, že by mi to tam "chybělo"?
Ten samostav je pod pedalem spojky, je to plastovy pulkruh s vroubkovanim do ceho se zahakne jeden jazycek. A prave ze by mel fungovat automaticky--->samostav. Jak jsme ted menili tu moji spojku, vubec jsme se ji nedotkli a stejne zabira furt na stejnem miste...nevim zda se tam vubec musi neco nastavit...poradite nekdo???
Tak moje auto jsem ještě jinde neviděl. Je to už stařeček, alespoň podle roku výroby. Ve stejném odstínu má asi kočár kostey, jeden krouží taky v mém blízkém okolí, ale všechno pětidvířka, žádný kombi. Až svý dvojče nějde uvidím, tak vůbec nevím, co budu dělat, možná to do něj napálím.😊)))). To asi ne, stýskalo by se mi.
Teepee - já mám bílýho kombika s černou spodní půlkou (original!) a taky se občas leknu na parkovišti.... a moje žena, jak je na parkovišti jiná bílá sierra, v klidu míří k ní.
Ještě že mám alarm s dálk.ovl. To kdybych už sám nevěděl, do které vlízt....
Ještě že mám alarm s dálk.ovl. To kdybych už sám nevěděl, do které vlízt....
daytona - převodovka dolů? To asi raději ještě počkám....jak se to s tou 2 vyvine. I když jednou jsem se do těchto míst snažil dostat shora, přes ten rámeček, asi tam znovu mrknu. Řadící páka se mi taky docela "mele" za jízdy na jakýkoliv stupeň, na neutrál je v klidu.
daytona - o tom samostavu jsem tu četl ale nějak to nechápu a nevím co mám hledat. Co to je, kde to je a jak to vypadá? Ď.
dyatona - k resetu ŘJ: přesně tak! Taky vnímám, že ŘJ se PO CELOU OBU "přizpůsobuje" i stylu jízdy. Mám s tím mnohokrát stejnou zkušenost jak popisuješ.
Nevim jestli to dobre vysvetlim ale snad😊 Omluvte za gramaticke a jazykove nedostatky...Ta prachovka je presne predtim kde radici tyc prochazi samotnym blokem prevodovky nahore. Pak je tam jeden maly silentblok tvaru kostky do ceho vede radici tyc od radicky. Silentblok doporucuju taky vymenit, dejte tam novou nebo pouzitou s cim mensi vuli, radicka pak nebude mit vuli a nebude tolik hazet na neutral vevnitr. Myslim ale ze pri vymene musi prevodovka dolu...
Tak jsem sel dnes (pondeli) z prace na obed, vylezu pred barak a jee, uf, moje auto, jak to? Tak se vzpamatuju, koukam, jina SPZ, jina podlozka pod SPZ (Frolik+Rataj), svetlejsi predni naraznik, i odstin barvy nepatrne jiny (mene zlute), vybava uvnitr stejna, barva interieru stejna, 14ky kola... SPZ sice vim, ale pochybuji, ze by se tu majitel pohyboval...
A v sobotu neco podobneho, krouzim na parkovisti v Praze-Stodulkach, vsude naval a najednou volne mistecko, sup tam, sakra, hele, Sierra, skoro stejna barva (jako ta dnesni), jenom je to hatchbag, ale vevnitr dost dodelanej, kurak...
No, pres pul roku jsem si myslel, ze ta krasna barva meho auta je (skoro) unikat...
Taky vas vase auto, nekde jinde, vzdycky tak prekvapi?
A v sobotu neco podobneho, krouzim na parkovisti v Praze-Stodulkach, vsude naval a najednou volne mistecko, sup tam, sakra, hele, Sierra, skoro stejna barva (jako ta dnesni), jenom je to hatchbag, ale vevnitr dost dodelanej, kurak...
No, pres pul roku jsem si myslel, ze ta krasna barva meho auta je (skoro) unikat...
Taky vas vase auto, nekde jinde, vzdycky tak prekvapi?
Pri praci jsme odpojili kostru, takze museli jsme pak udelat reset RJ. S jistotou vam muzu rict, ze RJ si zvyka na styl jizdy. Ja mam spis takovej paprdovskej styl jezdeni, takze auto mi po jiste dobe je linejsi. Po resetu RJ jsem se nestacil divit, jak se mi to auto chova. Do otacek jde jako blazen, prakticky nepolevi az do 200, je mu jedno kopec, nekopec, rozhodne se mi zda silnejsi. Mate s tim nekdo zkusenost???
taky mi jde spatne dvojka a tvari se, jako by mela dva stupne (hlavne pokud je studena). Z te jedne polohy vyskakuje, pokud si sedne do ta druha tak je to ok. Kde je ta prachovka a jak se k ni dostanu?
To rbr: to ze Ti zabira tak nizko, to muze byt samostavem. a ze tam jde spatne dvojka, to muze byt prachovkou.
daytona - to je cenná zkušenost s tvou převodovkou. To teď musí být radost z jízdy, když si to tak chválíš
Mně chodila taky špatně 1 + R. Před rokem výměna spojky včetně ložiska pomohla. Jen mám po výměně pocit (nezvyk nebo to uděllali blbě?), že mi zabírá hned od podlahy. A taky mi tam teď jde hůř 2.
Mně chodila taky špatně 1 + R. Před rokem výměna spojky včetně ložiska pomohla. Jen mám po výměně pocit (nezvyk nebo to uděllali blbě?), že mi zabírá hned od podlahy. A taky mi tam teď jde hůř 2.
Jinak michalidesova stara prevodovka byla vevnitr v dost slusnem stavu, krome centralniho hridele (asi dostal naraz pri te bouracce), jeho lozisek a prachovek vse bylo ok.
Jeste neco: mozna je lepsi koupit prevodovku z auta, ve kterem radila naprosto ok. Z toho tudiz plyne, ze ty loziska na hrideli jsou ok. Zase na druhou starnu, kdyz se to necha zrepasovat, tak mas jistotu, ze z toho nebude vytekat olej, ze loziska jsou nova....atdatd...
Celkem jsem tam nechal 11000 SK (kolem 8500 CK??), ale je v tom neco (malo) na praci plus za lakovani RS prahu (kolem 1500). Ty 4 loziska pro hlavni hridel stali dohromady kolem 4000 CK. Je to pouze odhad, nepodival jsem se do dokladu...
daytona: No pěkně jste si s tím pohráli! Díky za info. Rozhodně to bude zralé na web - až ho michalides dodělá. S tím kardanem je to pro mě velice cenné, taky brzo půjde ven. Nevíš na kolik by přišla celá repase převodovky?
to michalides: spotreba na ceste tam 5,5 litru!!!😊) Dalnice ale byla v noci total prazdna, byla kluzka, ja mam letni pneu, tak jsem jel pouze mezi 100-110, t.j. otacky kolem 2500...
Tak sirka ma novou prevodovku!!! Je to fantasticke, konecne radim bez problemu jednicku i zpatecku!!!. Radici paka ma tuzsi chod, klada vetsi odpor, neni tam vule na neutral, rychlosti tam padaj sametove, neklepe...A ted zkusenosti: duvody proc tam nejde jednicka (nebo jde tezko): 1. spatne lozisko spojky na centralnim hrideli prevodovky (tohle vytlacuje pruziny na pritlacnem taliri). Tohle je lepsi pripad. 2. loziska centralniho hridele jsou v * (celkem jich je 4, staci ovsem pokud je spatne prvni lozisko - od motoru - vznikne tam vule a je to prave u kola na jednicku, nebo posledni lozisko - tam jde kolecko na zpatecku, a v tomto pripade jde spatne zpatecka. Po demontazi prevodovky jsme zjistili, ze klepani mi zpusobilo to, ze vsechny 4 loziska na hlavnim hrideli prevodovky byly spatne, z toho prvni 2 meli ulomene pouzdro. Hridel mel vuli jako prase! Dale, spojka jeste nikdy nebyla odmontovana, byli tam original pritlacny talir, kotouc i lozisko, vse Motorcraft, takze najeto 230 tisic...lozisko spojky total schade, skoro se neprotacela, spojkovy kotouc mohl mit tak milimetr na tloustku, jedine pritlacny talir na tom byl dobre s pruzinama, vypadala jako nova. Po vycisteni vseho jsme tam dali novy spojkovy kotouc a dali jsme zpatky original pritlacny talir (musite dat bud naprosto novy pritlacny talir nebo original, jestli tam date novy pritlacak ktery uz ale byl na jinem motoru, bude vam hazet pri pousteni spojky!!!, vymenit jde pouze kotouc spojky, ktery se prizpusobi hned). Driv jsme tady taky resili jestlize se kardanka ma oznacit pred demontazi nebo ne...Ma se oznacit, a hlavne vzajemne jeho 2 casti, kde je drazkovani a jde zub proti zubu. Dale se omlouvam, jelikoz jsem tvrdil ze mam sroubovaci poloosy...Mam tam nasouvaci, ktere jsou ale sirsi nez nasouvaci u OHC (porovnali jsme je)!!! Diferak mi nevykazuje zadnou znatelnou vuli, a to ani u kardanu, ani u poloos. Poloosy jsou taky ok, ani se nehnou v kloubu. Pri demontazi prevodovky jsme museli sundat stabilizator predni napravy, a po montazi mi zatim vubec nic neklepe pri brzdeni. Nevim jak dlouho to vydrzi, ale uz aspon vim, ze budou asi spatne ty pouzdra, silentbloky u ramen jsou ok. Dal, jestlize nekomu vyskakuje dvojka a ctyrka, nebo jdou tam tezko, tak za to muze prachovka u tyce ktera jde primo do prevodovky od radicky. Bud je spatne nasadena, nebo uz je mimo...Tak asi to je vse...
super!! ja ovsem nebudu soutezit ve vymene kol, mam tam centralni kryty na bezpecnostni matice, vepredu i vzadu to ma jiny tvar, trva mi to desne dlouho sundat, a navic ted po montazi RS prahu nemuzu to zvedat ani klasickym heverem...
sm: ted to je tak tejden v prodeji, má to asi 250 stran je to special světa motoru, dá se to obědnat i poštou, je tam otestovanejch 100 ojetejch aut.
na www.fordsierra.cz nebyl vůbec čas - přes týden šrumec v práci, sobota družba se škorpíkama a v neděli montáž muziky do auta - pochopíte že prostě nebyl čas???? nebojte, dočkáte se ...
zatím je nějakej mrtvej.. tuším že testování mělo skončit dnes... co se bude dít dál.... tohle fórum je pro někoho kdo sem nechodí každej den totálně nepřehledný 😞(
mám teď sedana o trochu světlejší odstín než měl Fido, 4x4 v plné palbě jediné co nemám jsou vyhřívané sedačky a výškově stavitelné světlomety, vše ostatní tam je: 5x okna v elektrice, klima, stěrače předních světel, atdatd
Co se tyka toho sveta motoru, mam pocit, ze to odpovida tak letem 1986 - 1987, ocividne to nepsali napr. v '90tym.
Michalides: Prosimtě, někde jsem tady asi přehlíd co že to je za sierru, můžeš ji trochu popsat, sem línej to hledat mezi těma desetitisícema příspěvkama... 😊
mno, fido řídil mojí novou sirku do Brna i zpět a nestěžoval si, dokonce pochválil že do táhlého kopce byla schopná ze 140 ještě zrychlovat !! a spotřeba? 8,7litrů ale mám prasklej výfuk takže až ho spravím tak ještě klesne Daytono odpusť si poznámky typu "já bych jel za polovic - mohl jsi !!!! ale raději řádíš jedničku :👋 . Bez posilovače jsem jezdil 3 roky a taky jsem si nestěžoval - akorát parkování když nebyly správně nahuštěný gumy bylo hned znát ! jakmile to auto ale rozjedeš tak už posilovač není moc znát - naopak bez posilovače jsem měl pocit že víc vnímám silnici
Dostal se Vám do rukou Svět motorů - speciál? Píšou tu o sieře, že má:
drahé náhradní díly - to si odporuje s tím co každý píše na www.autorecenze.cz
Těžké řízení bez posilovače - to mi příjde jako blbost, každému jinému autu to jde ještě hůře.
Další věc: píšou tu že má vysokou spotřebu paliva (8,5l) o tom by se dalo taky polemizovat a ještě třeba tu píšou že má špatnou směrovou stabilitu ve větších rychlostech. To se mi taky moc nezdá. já klidně ve 130km/h pustim volant a jede pěkně rovně. Nečetli jste to taky? souhlasíte stím co píšou?
drahé náhradní díly - to si odporuje s tím co každý píše na www.autorecenze.cz
Těžké řízení bez posilovače - to mi příjde jako blbost, každému jinému autu to jde ještě hůře.
Další věc: píšou tu že má vysokou spotřebu paliva (8,5l) o tom by se dalo taky polemizovat a ještě třeba tu píšou že má špatnou směrovou stabilitu ve větších rychlostech. To se mi taky moc nezdá. já klidně ve 130km/h pustim volant a jede pěkně rovně. Nečetli jste to taky? souhlasíte stím co píšou?
Tak jsme se s fidem vrátili z Brna, vyměnili jsme si pár poznatků atdatd tady to všechno povídat nebudu, bude to na webu - důležitá informace - 1 velký společný sraz je předběžně naplánován na 3 nebo 4 weekend v září tak doufám že se nenecháme zahanbit malou účastí. Je domluveno zhruba to, že se shání místo kde to provedeme a podle toho upřesníme termín. Program je jasný - spanilá jízda, vzájemné seznamování, nakukování pod kapoty, výměna zkušeností. Vzhledem k tomu, že bychom v tu dobu měli mít náš klubový sraz již za sebou tak nebudeme domlouvat "konferenční" místnost a budeme se pohybovat převážně v exteriérech. Nějaká ta "rozhledna" chybět nebude, a přibude pro nás zatím neznámá položka - soutěže typu jízda zručnosti, nejinteligentnější spolujezdec, a za sirkaře s Fidem navrhujeme výměnu kola na čas! (pro neznalce Scorpia mají oproti nám 5šroubů na kolech) 😄 Dotazy a případné návrhy směřujte až spustím web - na motorcafe nemám moc čas číst ....
Včera když jsem byl s přítelkyní v Praze se podívat po vánočních dárcích, tak jsme akorát probírali co je pro mě důležitější, jestli ona nebo auta (samozřejmě že ona) a zrovna jsme se blízili k sieře, která měla vzadu označení "Sierra RS Cosworth 4x4" tak jsem neměl moc času to prhlídnout, ale myslim že to zádná atrapa nebyla. Měl normálně pražskou SPZ. Bylo to nějaké AHT .. .. není někoho z Vás? 😄
FIDO: jsi ještě onlajn? nebo Michalides? dnes budem připravovat dílnu na tu skládačku, tak doufám, že to stihnu. Kdyžtak zavolám, nebo zaesemeskuju, že přijedu pozdějc. Dokdy tam asi budete?
Když už jste u těch Cosíků,tak se chci zeptat kdybych náááhodou takové auto koupil jak by se dalo přihlásit?
Ja vim, ale do posledni chvile to vypadalo, ze pojedu, dne pred srazem nicmene bylo vse jinak 😒 Ale ted uz to tu ode me zaznelo tolikrat, ze kdybych nyni neprijel, musel bych si pripadat jako tluchuba 😊
Willy-před chvílí jsem vypálil pro tebe to CD tak doufám,že ti to zítra vyjde a stavíš se pro něj.Protože jsi platící web je tam všechno,tj. i schémata,fotky,recenze(třeba cosík RS 500).Taky může proběhnout výměna zkušeností mezi šlapacími cosíky 😃)o Je to docela rozdíl porovnat zadní nápravu co jsem vyndaval a následně vracel zpátky...
Taky bych si nechal na jaře kosíka poťukat....ale jen, pokud bude jezdit.....do šlapacího vrážet nebudu, oddaloval bych tím dobu, kdy budou prachy na zmotorizování 😃)
Jinak ten Tvuj znamy - bude jiste onen slovutny klempir ze Slovenska, ze ? Tak tam svou prevodovku asi nedostanu, ledaze bychom to udelali na jare pri kastli, ono toho na ni neni zas tolik jako treba na tom favoritu o kterem jsi mluvil 😄 A ohledne toho bych mel dve prosby, jednak jestli bys s nim to jaro prosim pekne v nejakych obrysech neprobral (jestli to chce delat nebo ne), a za druhe, jsou na Slovensku vrakace na Sirky v jeho dosahu ? Kdyby na nas neco vypadlo, jestli by to bylo kde sehnat...
No prave. Ja jezdim denne hodinu az neomezene, takze s cosim bych asi diru do sveta neudelal 😄 Jinak je ale hezkej a je to jeden z mych argumentu, jimiz odkazuji do patricnych mezi radobymasery v nejakych 150ti az 200te konovych pseudokarach 😄 To jen aby to nevypadalo, ze je nemam rad - naopak. A na fidova i willyho uz se tesim (snad budou na srazu).
to willy: jojo, prachy jsou problem😊 to J77: to vis ze cosik neni prakticky, a "obycejne" sirky jsou v tomdle smeru o dost lepsi. A take to neni na kazdodenni jezdeni. K tomu potrebuje clovek dalsi auto.
to J77: tak se tak na těch kombíkách neujížděj 😃) já kombíky taky rád, ale závodního jsem ještě neviděl 😃) to je jasný, že je těžký sehnat, ale vem si, že to je téměř jediná sierra, u které cena - už teď! - roste, a už poroste nafurt....ostatní půjdou už jen a jen dolů, a po čase většina zmizí. Cossie ne. Ještě možná 3dv. 2,8 xr4...Takže budoucnost sierra klubu vidím v COSWORTHECH!!!
jojo, zitra probehne vymena. Druhou prevodovku jsem dostal od michalidese z bouracky (za co mu mockrat dekuju. Prochymu taky, ale on at si tu prevodovku necha, mozna ho bude potrebovat, ma stejne symptomy jake jsem mel ja) vzal jsem ho domu, a ten muj znamy mi ho zrepasoval. Teda jeste ne celkem, ten stredni hridel na ktery se zasouva spojkovy kotouc a lozisko, byl tudiz krivej, takze musime pockat az tam zitra rano dorazim, rozebereme tu moji prevodovku, vyndame hridel a sup do druhe prevodovky. Uz se na to tesim, uvidime jak bude radit. Skoda ze to nemuzu vyfotit, mohla by to byt pekna sbirka o MT75. A jelikoz rozmontujem tu moji, doufam ze uvidime proc mi tam nesla jednicka a proc to klepalo. Doufam...
je z Rakouska. Ale v Salernu jsem objevil jednoho v plné palbě za 3000! kdybych měl prachy, bylo by to jednodušší a celkově i levnější, než shánět motor!
Ja bych do cosiho nesel, neni to kombik 😄 A je jich tu malo, neco sehnat, to musi byt veru porod 😞
Jinak se chci zeptat daytony - jak jsi dopadl s tou prevodovkou ? Psal jsi tu kdysi takvou vizi, kterou mam tez v planu - tzn. mit jednu do foroty, tu nechat zrepasovat jak jen to pujde, a az pak to prehodit. Podarilo se ? Zahledl jsem tu ze se na to chystas uz vbrzku - na namontovani.
Jinak se chci zeptat daytony - jak jsi dopadl s tou prevodovkou ? Psal jsi tu kdysi takvou vizi, kterou mam tez v planu - tzn. mit jednu do foroty, tu nechat zrepasovat jak jen to pujde, a az pak to prehodit. Podarilo se ? Zahledl jsem tu ze se na to chystas uz vbrzku - na namontovani.
jedna spatna zprava: nesehnal jsem digital takze ted jeste nemuzu vyfotit tu caprinu kterou jsem Vam nasliboval. Takze pristi termin je po Vanocich...
jen tak pro zajimavost...na mobile.de jsem ted uvidel cosika za 4900 EUR. Je to ctyrkolka, antracit, krasnej lak a 280 koni, najeto 130 tisic.
Vsadim se ze pristi tyden uz tam nebude...
mit ty prachy...
Vsadim se ze pristi tyden uz tam nebude...
mit ty prachy...
Nemáte někdo kontakty na karosářský díly? Potřebuju plechy na Hondu Accord 76-81 3dv. Je to krasavec! ale krapet shnilej.....
Hlavně nekupovat Ferroda. Teď nevím, jestli jsou stejný 4x4, ale myslím, že jo. ABS kotouče jsem koupil Ferrodo 2800/pár, a měly o 5mm jinou celkovou výšku! Vrátil jsem je a ve fordu koupil motorcrafty za stejnou cenu 😄 zadní kotouče mám už 5 let původní(asi ještě z výroby!)...jeden z mála pův. dílů na mým autě(3. kastle, 3. motor, 2. převodovka atd). Už jim moc nezbejvá....Kolik teda stojí ty zadky???
A co se tyka tlumicu, pujdu do novych originalu. Zajimave je, ze Ford ma bez par korun stejne ceny plynovych i olejovych... Po zkusenostech s plynovymi Monroe uz nic takoveho nikdy vice - u me vyhral olej. A co se konkretnich cen tyka, mezi prodejci se nelisi - olejovy predek 2058.- / zadek 2013.- Zadek je komplet vcetne horni gumy, nova guma na predek stoji 248.-, lozisko 180.-, miska 286.- matky 50.- a takovy ty talirky 168.- 😊
😊) Taky skoro nebrzdim. Mam tam ty nemecky, tehdy jsem jeste netusil, ze Ford dramaticky zlevnil nahradni dily. Jinak myslim, ze kotouce vedou proto, ponevadz je to posledni vec, kterou nekdo pred prodejem resi 😊
to J77: ja vim, chtel bych originaly. Sada 4 kotoucu (predni plus zadni) ale vychazi tak na 9000 CK, jsou drahe ty zadni, takze z tohoto hlediska ty bubny jsou lepsi. Ale zas rikam si, ze kdyz ja to koupim jednou tak mi to musi vydrzet, brzdim minimalne, minule jak jsem jel domu v noci, spocital jsem ze jsem slapnul na brzdu 5-krat (!!!), z toho 2-krat na hranici u celniku😊
daytona: Jinak kdyz uz jste u tech kotoucu, pri soucasnych cenach originalu doporucuju kupovat vyhradne je. Italska druhovyroba se zvlni uz po kratke dobe, nemecka docela ujde, ale je jen o dve stovky niz nez origo Motorcraft, ktery jsem videl u Charouze za 1250.- / kus.
jo jinak teď to nevibruje ani trochu ale ještě jsem neměl potřebu to někde pořádně zadupnout... + jak se mi hejbe volant tak předtim jen to vybrovalo i semnou samym
jednou ještě s 1.6kou jsem to zadup z 130 na 0 na dálnici a přitom mi to začalo vybrovat, přestalo to po výměně kotoučů...
Vyvazovani kol je naprostra samozrejmost, bez toho by sem asi nikdo z pravdielnych ucastniku ani nepsal, predpokladam 😄 Jinak ja to taky menil v rychlem sledu, ale opomenul jsem ten stabilizator a s tlumicema (Monroe) jsem jak znamo sahl vedle (nehlede na to ze se nemenilo jejich ulozeni).
Ad ELIT: Tak ta akce trva, ale ceny mi moc akcni nepripadaji. Predek olej=2137, plynokapalina=2100, zadek olej=1643, plynokapalina=2581. Na rall.cz lze koupit sadu Sachsu (ktere Elit nevede), olej nejak kolem 6500.- a plynokapalinove za +- 7500 (to si nejsem jisty), jenze je to Ostrava - dobirka.
Ad ELIT: Tak ta akce trva, ale ceny mi moc akcni nepripadaji. Predek olej=2137, plynokapalina=2100, zadek olej=1643, plynokapalina=2581. Na rall.cz lze koupit sadu Sachsu (ktere Elit nevede), olej nejak kolem 6500.- a plynokapalinove za +- 7500 (to si nejsem jisty), jenze je to Ostrava - dobirka.
Daytona & J77 - já mám vpředu plynokapalinový, asi rok a půl, spokojenost. Ale výrobcem si nejsem jistý, snad Sachs 😒
Už druhý rok jezdím bez vibrací předku. Relativně běhen krátkého času jsem vyměnil kotouče, obě ramena(samozřejmě včetně silentbloků stabilizátoru), pravý kulák(vůle), misky tlumičů + tlumiče. A nakonec jsem přezul zimní/letní a od té doby to nemá chybu. Vyvažování kol samozřejmostí.
Nyní mám spíš pocit, že jedno zadní kolo mi "háže". A tak koukám, jestli nebudu mít vzadu něco, jak tu řešíte s J77.
Už druhý rok jezdím bez vibrací předku. Relativně běhen krátkého času jsem vyměnil kotouče, obě ramena(samozřejmě včetně silentbloků stabilizátoru), pravý kulák(vůle), misky tlumičů + tlumiče. A nakonec jsem přezul zimní/letní a od té doby to nemá chybu. Vyvažování kol samozřejmostí.
Nyní mám spíš pocit, že jedno zadní kolo mi "háže". A tak koukám, jestli nebudu mít vzadu něco, jak tu řešíte s J77.
daytona: Jo, vsak jsem psal, ze pri brzdeni mi nic nevibruje 😄 Jinak na mym predeslym OHCcku mi to behem brzdeni vibrovalo dost, stacilo se na pedal jen podivat 😊, mel jsem kouslej brzdic pravyho kola. Po vymene zcela OK bez sahnuti na kotouce.
J77 - pokud na ty vibrace nemá žádný vliv brždění (nejrůznější intenzity), mělo by být vše okolo brzd OK a proto bych i já na tvém místě šel jako ty po "zadku".
to J77: minule jsem videl akci na Sachsy v Elitu. Meli je levneji a se zarukou 3 let nebo 100 000 km.
Takze nadhodim otazku: komu z Vas to pri brzdeni vibruje (do volantu, do podlahy...) Napiste i to jestli jenom malo (mne to taky nevyrve volant z ruky, spis pusobi pocit nejistoty)...J77- vim ze Tebe to nedela, zkouseli jsme to s Fidem.
Hele, ted mi dosla zbesila vec. Po vymene kardanu jsme to auto projizdeli jeste se starejma Alkama, 160 kmh a zadek vibroval, a pak jsme tam dali nejaky jety Motorcrafty - nikdo nevedel v jakym jsou stavu. Co kdyby to bylo tim ? Musim to jeste proverit. Poradite nekdo, kde sehnat nejlevenji Sachsy ? A jestli tam mam dat kapalinovy nebo plynokapalinovy ?
to rbr: nevim...asi mas pravdu a prave pristi rok tam chci davat ty vetsi kotouce i kotouce do zadu, ale jak jsem to privezl z Nemec, tak jsme lakovali brzdice i kontrolovali vse na aute. Takze brzdove pistky chodi pekne, davali jsme tam nove tesneni, nove manzetky, kotouce byli skoro nove, ale nechali jsme je jeste pro jistotu srovnat na soustruhu. Tlumice jsou ted asi 20 mesicu stare a jsou to Koniky sportovni. Silentbloky na poloosach byli uz trochu starsi ale jsou to ty sirsi, ktere vytesnuji vuli mezi stabilizatorem a tema miskama. Znamena to ze kolo neodskoci kdyz do toho kopnu. A s tim brzdenim je to tak, ze jednou to dela a podruhe ne. Obcas to dela kdyz jedu rychleji, obcas prave kdyz jedu pomaleji. Obcas staci trochu menit smer pri brzdeni (otocit volantem) a uz to zmizi...fakt nevim...😊
No jo, kutim. A o vibracich predku mi ani nemluvte 😄 Mam novy ramena, silentbloky, cepy, kotouce, desky, zkontrolovany brzdice (diky fido 😄 prezuto na jiny kola, a stejne mi od kila vys volant znatelne vibruje. Podeziram stabilizator + ulozeni, ono uz krome toho zbyva jen rizeni 😊
daytona - při brždění? Tak to bych nejdříve podezíral křivý kotouče/ztuhlý brzdič.
Osobně mám pocit, že "vše souvisí se vším". Máš jednu věc špatnou, třeba brzdič nebo tlumiče, začne ti to vibrovat a poškozuje to vše okolo, pneu, misky tlumičů, kotouče, uchycení stabilizátoru atd....vše se to pak spolu veze do kytek...
Osobně mám pocit, že "vše souvisí se vším". Máš jednu věc špatnou, třeba brzdič nebo tlumiče, začne ti to vibrovat a poškozuje to vše okolo, pneu, misky tlumičů, kotouče, uchycení stabilizátoru atd....vše se to pak spolu veze do kytek...
J77 - souhlasím s tebou, nižší tlak pouze do jisté míry utlumí vibrace. Já si před rokem užil s vibracemi přední nápravy....
Konektroy a spol. - vidím, že podnikáš okolo auta všechno možný. Až to budeš chtít dorazit, dej vědět.
Konektroy a spol. - vidím, že podnikáš okolo auta všechno možný. Až to budeš chtít dorazit, dej vědět.
souhlasim s rbr. na starem OHC jsem jednu dobu mel stare tlumice, uz to z nich teklo. Za 10 tisic km z naprosto novejch pneu se staly pneu na vyhazov, presne jak popisoval rbr, byly tam ty plosky, zas hned vedle pneu byla jako nova. Objevovali se ruzne po povrchu gumy a z obou stran. Po vymene tlumicu a vyvazeni kol (se spatnymi gumy) vibrace byli pryc. Byli citit hlavne ve vyssich rychlostech, a to po podlaze, ve volantu, na palubce. S novym jsem se jeste nezbavil vibrace, obcas mi to udela pri brzdeni😊)
rbr: Nemam cim, na takovou veci si netroufam 😄 A casu taky malo. Volnobeh mame nedodelany, ale jeste to bude muset vydrzet, nedostal jsem se k tomu cisticimu postupu cos' mi poslal.
Moje kardanka tedy plave do stran a nahoru. Ad tlak v pneu - tim to neni, prezouval jsem vicekrat, husim ruzne a jediny, co jsem zaznamenal bylo, ze kdyz byly pneu podhusteny, vibrace byly tlumenejsi. Aby taky ne 😊
V tvém případě by to mohlo být špatným povrchem pneu: vymačkané "plošky" (prý nejčastěji od špatných tlumičů). Změna tlaku v pneu by neměla mít vliv na vibrace způsobené kardanem, případně křivými kotouči apod.
Všetkým čo majú problémy s vybráciamy. Ja som vylúčil vplyv kardanu a iných smiešností zmenou tlaku v pneumatikách. Tiež som si myslel že mám niečo s diferákom alebo kardanom, no keď som znížil tlak, vybrácie sa zmenšili. Za pokus to stojí nie?
J77 - tys ty kabely ještě nepředělal? S tím nikdy nevíš, ale jednou ti to takto možná "upadne"! 😄
Co volnoběh? Nemáme to dokončený....
Co volnoběh? Nemáme to dokončený....
rekl bych ze taky ne😊 ale v tomhle smeru by to nemelo odchazet. No kazdopadne skus to jak to vypada u Tebe, ja budu zitra taky pod autem a mrknu se na to.
od fida mam tu zadni napravu ja. pokud chces diferak tak zavolej na 606/888963 a domluvime se. Praha
Jinac na karda jsem se ptal, jestli ho tim diferakem nemuzu zahy zase zkrivit, a bylo mi receno, ze ne. Verim tomu, nebot vnitrek diferencialu mi prijde choulostivejsi nez kardan, tzn. dalsim jezdenim by se mel (v nejhorsim) dorazit diferak, ale stejne to nebudu odkladat dele nez bude nutne (penize + nemam kde prehodit).
No u mne bych to nehledal ve svicich, ptal jsem se jen pro srovnani. Rbr mi krome jineho radil, abych ucvakl orezle konce dratu vedouci k plusku baterky, zkratil to a nacvakl nove ocko, je to fakt hniloba 😊
Taky uz jsem nad oktanovym cislem do meho N4B premyslel, ale jak psal Rob2, zatim jsem to resil N95 s tim, ze OČ 91 je minimalni pozadovane a vyssi by (snad) ublizit nemelo. Kazdopadne nejake detonace (klepani ventilu) atp. jsem s tim N95 nezazil, ale predstih nezjisten.
Jsem rad ze Rob2 ma stejnou zkusenost s palivem jako ja, nejaka norma je jen car papiru, vime vsichni jak to dneska chodi, tak neuverim ze prodejci benzinu jsou jedini svati a poctivi.
Jinak vcera dalsich asi 2x25 kilometru, bez jedineho zavahani, tak jsem zvedav co bude dal...
Jsem rad ze Rob2 ma stejnou zkusenost s palivem jako ja, nejaka norma je jen car papiru, vime vsichni jak to dneska chodi, tak neuverim ze prodejci benzinu jsou jedini svati a poctivi.
Jinak vcera dalsich asi 2x25 kilometru, bez jedineho zavahani, tak jsem zvedav co bude dal...
Jen mi rekni jakou vuli v kardanu myslis? Axialni nebo radialni? O vikendu se dam do toho silentbloku prevodovky, tak bych to rad taky zkouknul.
Moje puvodni jednobodovky Bosch tam byly 25 tkm asi. Myslel jsem, ze zlepsim starty (a to dnes uz vyresene skubani). Elektrody jako nove, barva krasne cihlova. Pokud je izolant z kvalitniho materialu, musi vydrzet pekelne dlouho. Na 4-bodovkach mam najeto asi 20 tkm. Pri reseni problemu se skubanim pri startu jsem je nekolikrat vyndaval. Elektrody jako nove. Pokud byly po jizde na dalnici sviznym tempem, barva byla zdrava. Tesne po studenem startu cerna jak bota, to je ale logicke.
to je fakt, michalovi to DOHC chyta krasne. Ale stejne, na Kosteyho nemas, motor jsem lip startovat nevidel nez to jeho.
J77: Mam tam ty 4-bodovky Boschky taky. Maximalne cih, cih, cih hrrrrr. Predtim obyc. bosch super a nemlich to samy. Ale parkrat se mi stalo cih, hrrrrr. Vetsinou s teplym motorem , ale nekdy i se studenym. ???
to sm: zalezi na svickach a na motoru. Nektere svicky vydrzej vic, a nektere motory, ktere jezdi na bohatou smes nebo na chudou smes poskozuji svicky rychlejc.
po kolika ujetých km dáváte nové svíčky?, servisní manuál od forda hovoří o intervalu 45 tis. km (2.0i DOHC 1992- svíčky motorcraft AGPR 22 ...) - není to příliš?
Pánové, přál bych Vám všem moje "škubnutí za startér" - komprese se převalí MAXIMÁLNĚ 2x - při studeném a max 3x při teplém motoru - a ten zvuk - to je slast (až na prasklej výfuk 😄) a to jsem od doby co jsem to koupil nic nevyměňoval na motoru !! najeto má odhadem 300000 podle kartiček s výměnou oleje které jsem našel.
Ad svicky, no daval jsem novy hned po koupi auta, ale posleze jsem se je vymenil za ctyrzobackovy Bosch, je na nich najeto 36 000. Asi je zkusim vymenit, prilezitostne, za originaly.
Jinak co se tyka diferaku, mam ho v planu, akorat jsem to uz posledne nestihli. Vzhledem k tomu ze se to rapidne zlepsilo po vyhozenihy krivyho kardanu a poloosy, asi to bude u me klasickej pripad kdyz se scitaly vibrace z vice zdroju 😄 Fidovi se na tu napravu uz nekdo ozyval, jestli ji jeste mas, dej vedet prosim 😊
Nejsou spatny, oni snad ani byt nemuzou, ale uplne OK taky nejsou. Spojitost s vibracemi se mi ale v tomto pripade nezda, nebot cim vyssi otacky, tim klidnejsi motor je (teda mel by byt, rekl bych).
U DOHC to zalezi hodne na svickach. Mne to taky nechytne "na prvni kompresi", parkrat s tim starter musi procvicit. A pritom komprese je, vsechno ok. Nemec mi rikal ze tam daval specialni nize usazene svicky Beru s lepsim vykonem (nejake sportovni ci co). No, jenom ze prej se DOHC chyta lip na klasicke svicky.
Chlapi, ja se Vam omlouvam, chtel jsem jit s Vama, ale sierru ceka v sobotu vymena prevodovky (konecne, to klepani mne uz $ere).
Silentbloky na motoru??? Ty jsem jeste u sierry nevidel spatne. Rekl bych ale ze se vic prenasi vibrace od motoru do celeho auta, jinak pokud drzi tak to drzi.
Starsi karburatorove motory ne vsechny meli katalyzator, takze do nekterych se doporucuje tankovat klasicky Special 91 s olovem. To ovsem neznamena, ze 95 neni ok, ale rekl bych, ze s tim bezolovnatym jezdi hur. Ja tankuju pouze Shell V Power (jezdim malokdy a pouze na dlouhe trasy) a to micham V Power 95 s V Power 99 v pomeru priblizne 1:1. Rikam si, kdyz uz konecne jezdim, tak si to ja i auto zaslouzime😊
to J77: Fido by mel mit doma kompletni zadni napravu s nasouvacimi poloosy, sundavali jsme to z te 1.8 kvazi cosworthu😊 r.v. 1992. Tenkrat tusim neco rikal ze je to za odvoz, kdyztak mu zavolej. Rozhodne tam ale nesmi byt znatelna vule
v diferaku, a na 100% Ti vibruje prave to.
v diferaku, a na 100% Ti vibruje prave to.
Rob2: k tomu OC. RJ ridi predstih podle tabulek zavislich na teplote vzduchu, Map a snad i skrtici klapce. Ne ze bych chtel tvrdit ze mas na aute nejakej problem ale ja s DOHC nezaziju klepani ani s OC91. Nemas "tuning"?
A jeste vas zatizim jednim dotazem 😄 Jaky vliv na jizdu muze mit to, kdyz jsou uz silentbloky ulozeni motoru unaveny vic nez je zdravo ? Je mi jasny, ze je to znat pri startovani (vrti se celej predek 😊, ale muze to necemu opravdu vadit ?
Jinak kdyz uz jsem zas nakoukl... dnes jsem jel do Plzne a zpet, chtel jsem si na dalnici uzit klidnou jizdu bez vibrace, ale ouha, uplne v poradku to tedy jeste neni. Fakt nevim, kdo z predchozim majitelu na ty zadni naprave co delal. Po vymene kardanu je tam dost velkej rozdil k lepsimu, driv byly ve 140ti vibrace nesnesitelne a auto opravdu temer skakalo, ted se chveje podstatne min.
Jelikoz mam dost nedobrej diferak, chtel bych se zeptat, jestli to muze byt (treba zcasti) i tim. Ma vuli tam, kde do nej jde kardan. Poloosy v nem sedi, zda se, dosti pevne. Kardanka ne tak docela. Mimoto je hlucnej a kdyz couvam nebo se rozjizdim s malo plynem, jdou z nej pekny duny.
Pokud by se doma nekomu valel slusnej diferencial (poloosy mam nasouvaci), budu rad.
Jelikoz mam dost nedobrej diferak, chtel bych se zeptat, jestli to muze byt (treba zcasti) i tim. Ma vuli tam, kde do nej jde kardan. Poloosy v nem sedi, zda se, dosti pevne. Kardanka ne tak docela. Mimoto je hlucnej a kdyz couvam nebo se rozjizdim s malo plynem, jdou z nej pekny duny.
Pokud by se doma nekomu valel slusnej diferencial (poloosy mam nasouvaci), budu rad.
pro Roba2 (neberte to nijak osobně všichni ostatní, ale není to sraz aut) - jestli chceš, budeme v počtu 2 těl (Fido a já) čekat v areálu TESCA (když se jede od Prahy směrem na Bratislavu) tuším že je tam taky ARALKA a takový nadjezdy - podjezdy - objezdy přes dálnici.... čas je stanoven cca od 14:00 (budu volat až budeme dojíždět do Brna, tam si nás David vyzvedne a někam se usadíme. Téma rozhovoru je jasný - oni mají klub a chci z něj vyždímat pár užitečných rad k založení našeho klubu aby to nebylo takové chaotické. Dále domluvíme předběžně první sraz Sierra vs Scorpio - mohlo by to být zajímavé už jen proto, že jejich srazy jsou organizované s třeba s doprovodným programem "jízda zručnosti" ... takže pokud chceš - sobota 14:00 Tesco - Brno - výpadovka na Bratislavu.
Teepee: U mne je tech "cich cich" v tehle zime tak 8-9 nez se ozve hrrrrrr 😄 A v lete, nebo proste kdyz je normalne, pri prvnim startu toho dne nikdy min nez 4-5 😄 Coz je mi divny, protoze motor taha pekne. Ale mam nejaky orezly dratky u batrky a kdo vi, jak na tom jsou moje kabely 😊
petom: Já bych to neřešil. Vyšším oktanovým číslem benzínu motoru rozhodně neublížíš! Směs prostě prohořívá plynule a nedochází ke zmiňovanému nežádoucímu detonačnímu hoření. Těch pár haléřů ušetřených na litru Tě snad nespasí. Někde jsem dokonce viděl benzín 91 i 95 za stejnou cenu. To dost dobře nechápu. Ostatně, pokud se nepletu, požadavek výrobce je vždy na "minimální oktanové číslo" pro konkrétní motor.
Moje DOHC je móóóc citlivé na kvalitu benzínu! Asi je někde něco špatně, ale jakmile je oktanové číslo menší, než má být, musím mít v mot. prostoru propojen konektor upravující předstih. V létě je to podstatně horší (teplý vzduch dělá své). Pokud natankuji špatný benzín, po pěti kilometrech to vím. Jednou jsem se dokonce musel k pumpě vrátit, a dotankovat pár litrů 98-ičky, aby se mi motor nerozpadl. Měl jsem před sebou pár kilometrů jízdy do kopce, a fakt to nešlo. Pokud je ale benzín v pořádku, pak není problém. Také už mám vytipovány pumpy, kde mám menší, nebo většinou žádné problémy. Nevyzkoušet si to sám u sebe, tak bych směle tvrdil, že je to blbost, protože benzín musí odpovídat normě. Asi nemusí. 😒
Na barvu se nejezdí! Když jsem jel pro auto do CH, tak mi manželka říkala: "Hlavně ať není auto bílé!" A jaké auto mám? 😄 PS: Ten tmavý spodek je origo. Našel jsem to i v katalogu.
Taká otázočka. Mám N4B čiže kopresný pomer len 8,5:1, čo odpovedá použitiu Naturalu 91. Ja beriem Natural 95. Nemal by som prejsť na tú 91?
Nejlepší je černá 😃) a antracit. A ta stříbrná na Sirrce vypadá taky dost dobře, i když jinak ji vůbec nemusím
Mě to v uplný zimě chytne tak, že jen co se vytvoří první komprese tak to chytne a jede. Tzn, kícěk udělá "cvak" a motor ihnet "vrrrrrrrr"
- Tzn. nastarvováno do pul sekundy.
- Tzn. nastarvováno do pul sekundy.
Products? Jsem slepý..já vidím Product Range nebo Product List (Updated)...co dál. A jak čísla ŘJ? Myslíš kody?
K tem EEC IV, mrknete na www.atpelectronics.demon.co.uk kdyz rozbalite products,je tam pod Fordem i dost obsahly seznam cisel RJ k sirkam. Obcas se to muze hodit.
Willy: Stavil bych se po čtvrté. Nevim jak se to jmenuje, ale chválí se nějaká švédský přípravek na dutiny. Jestli to není ten Tectyl😒((
Tak ta černá krasavice už je konečně černá 😊) .....lepčí než z fabriky...ještě nějaký dokončovačky a jede domů. čím stříkáte spodky a dutiny? tectyl je docela na *
ty fotky udělám zítra, mám tu jen zdroj do sítě, řeknu Jirkovi, ať mi zítra dotlačí baterku.
Záleží, jak na tom budu 😒. Teď tu jsem, ale po té páté jedu zase na oběd 😄
Záleží, jak na tom budu 😒. Teď tu jsem, ale po té páté jedu zase na oběd 😄
u benzine se udava oktanove cislo ktere vypovida o odolnosti vuci detonacnimu horeni. Pokud ma benzin nizke OC tak "klepe" a vykon jde dolu, motor dostava zahul o vice se opotrebovava. Pokud ma vsak benzin vetsi OC tak se prinos neprojevi bez korekce predstihu. Nejvetsi vykon je tesne pod hranici detonacniho horeni. Sierra ma ale pouze staticke rizeni predstihu a nezohlednuje tudiz realne podminky a OC benzinu a tudiz musi mit rezervu, aby nedochazelo ke klepani. Neco jineho jsou aditiva, ktera obsahuje v prislusnem mnozstvi a slozeni jen kvalitni benzin. Sveh casu jsem servisoval cisterny PHM a vetsina mensich benzinek bere "holej" benzin. Znackove si nechavaji pridavat aditiva vetsinou az pri staceni na cerpacce. Ne vzdy tam vsak obsluha v ramci "uspory" da kolik ma. A jeste jedna vec ovlivnuje kvalitu a to je puvod PHM. Mnoho dopravcu jezdi do Rafinerske ci do Rakouska, kde jsou (byli) kvalitnejsi a levnejsi. Nejvice ale asi "koncaka" oberou pri staceni a naslednem vydeji na objemu (vzdy musi necopreci zustat do foroty).
Zrovna u Carefouru tankuju většinou, když jedu do Práglu, a nikdy žádnej problém - ani výkon, ani chod, ani spotřeba
Willy: můžeš udělat pár foteček mýho auta včetně motoru a té krabičky EGR a poslat mi to na residents@centrum.cz
To už topí líp. Před tím pročištěním a nový termostatem to netopilo vůbec. Teď o víkendu nikam nepojedu, ale potřeboval bych to do týdne. Troufáš si na to? Jinak Moural pořád to samý. Chtěl jsem se dneska stavit. Budeš tam?
To už topí líp. Před tím pročištěním a nový termostatem to netopilo vůbec. Teď o víkendu nikam nepojedu, ale potřeboval bych to do týdne. Troufáš si na to? Jinak Moural pořád to samý. Chtěl jsem se dneska stavit. Budeš tam?
Zajimave. Ty blaboly okolo LTO nebudu komentovat. Ale verim, ze ta N95 u toho Carrfouru tech oktanu 95 nemela. Ale u ONO v Plzni jsem problem nikdy nemel. Obcas taky tankuju u OMV ci Shellu. A subjektivne zadnej rozdil necitim. I V-power jsem zkousel, ale ucinek se nedostavil.
Shrnul bych svuj nazor asi takto. Zmenu k horsimu subjektivne zjistim mozna az s drastickym snizenim oktanoveho cisla. Verim, ze u karburatoru se rozdil projevi drasticteji.
Shrnul bych svuj nazor asi takto. Zmenu k horsimu subjektivne zjistim mozna az s drastickym snizenim oktanoveho cisla. Verim, ze u karburatoru se rozdil projevi drasticteji.
prochy - jasně, bude to jak tvrdíš. Jakou tabulku k sieře nemůžeš stáhnout? Kody? Ty snad máš ne?
willy - tak toho jsem si právě nevšim. Budu se muset polepšit.
ALL - Různě na netu se nabízí "testery" se softem, který ti trvale napojený na EEC-IV průběžně zapisuje hodnoty.....to by bylo něco pro ty studené rozjezdy...ale je to trochu dražší a otázkou je, jak to je důvěryhodné.
willy - tak toho jsem si právě nevšim. Budu se muset polepšit.
ALL - Různě na netu se nabízí "testery" se softem, který ti trvale napojený na EEC-IV průběžně zapisuje hodnoty.....to by bylo něco pro ty studené rozjezdy...ale je to trochu dražší a otázkou je, jak to je důvěryhodné.
To si nemyslim. Prave ten soft je tam kazdopadne jinej. Jiny hodnoty v tabulkach pro dany typ motoru. Nejaky tabulky hodnot se mi podarilo kdysi ztahnout, ale 2.0i DOHC ze sierry furt ne. Porad samy americky 8-mi valce. A HW taky. U 8-mi valcu jsou tam 2 lambdy napriklad. A sady cidel se taky ruzne obmenuji.
No právě. A já si doteď myslel, vzhledem k tomu, že na EEC-IV není žádné další "zpřesňující" označení, že každá EEC-IV by měla být stejná. Tedy i soft.
Teepee - taky bych doporučoval spíš pokus s odpojenou lambdou, na ten benzin nevěřím
ALL - EEC-IV v Mondeu máte někdo zkušenost, jak se liší EEC-IV používaná v sierrách od EEC-IV (nemyslím EEC-V) v modeu? Já myslel, že by obě měly mít stejné, tedy 2ciferné kody...asi blbě.
ALL - EEC-IV v Mondeu máte někdo zkušenost, jak se liší EEC-IV používaná v sierrách od EEC-IV (nemyslím EEC-V) v modeu? Já myslel, že by obě měly mít stejné, tedy 2ciferné kody...asi blbě.
Podla mňa sa Sierram najviac hodí strieborná metla. Ja mám šampaň metlu a vyzerá o 10 rokov mladšie ako je v skutočnosti.
Co je to za benzinku? Ja teda s benzinkama zadne problemy nemam. Rozhodne ne skubaciho typu. Snad kdyz jsem jel na dovolenou, tak jsem bral v Plzni u nejake levne benzinky (neznameho typu) a pak v Nemecku na dalnici. Subjektivne to byl rozdil. Auto pak dost ozilo a spotreba se vyrazne zmensila (asi o 1 litr/100km). A to vse pri stejnem nalozeni a stejnem zpusobu jizdy po dalnici. Dale jsem mel takto vyrazne spatnou zkusenost s Carrfourem v Brne cestou ze Slovenska. Okamzite zvetsena spotreba. Takze usetrene kacky vyletly vyfukem. Ale skubani se mi nikdy nedostavilo. Ani kdyz jsem bral na Slovensku snad v nejakym JZD.
Uz jsem to chtel udelat, zatim jeste vyzkousim, prestat brat benzin u te sve pumpy, pokud se to presto objevi odpojim ji. Je to ale tezky, dodnes jsem nevytusil zadnou souvislost, dela to jen nekdy, snad prave jen po delsi odstavce a zrejme se to odstrani spolehlive po vypnuti a znovunastartovani motoru, takze nez se neco projevi, uplyne spousta casu a kilometru a protoze jezdim ve srovnani s nekterymi z vas strasne malo...
Teepee: Mam takovy dojem, ze diagnostika Ti ukaze chybu lambdy pouze kdyz je uplne mrtva a dava nulove ci zaporne napeti. Existuje ale jeste x jinych stavu.
rbr: Já u toho měření bohužel nebyl, takže Ti nepopíšu ani co a jak přesně měřili, ani Ti neřeknu nic jiného. Prochy má dost možná pravdu, že si ty informace o zkrácení vstřiků vyhaluzili. Po svých posledních zkušenostech se servisy už komukoli odmítám věřit jediné slovo 😒
to RESIDENTS: jestli chceš, mám tady furt tu kameru, můžu vyfotit cokoliv a poslat kamkoliv.
AD TOPENÍ: no nevím, ten den, co jsi mi to tu nechal, jsem to zkusil projet, zahřál na plnou provozní teplotu a oproti mé popelničce se mi zdálo, že to netopí vůbec 😒
AD VENTILY: jak moc na to spěcháš? jsem po tom traktoru celkem vyřízenej, moc se mi do toho mrazu nechce, nerad bych to odležel 😒((
AD TOPENÍ: no nevím, ten den, co jsi mi to tu nechal, jsem to zkusil projet, zahřál na plnou provozní teplotu a oproti mé popelničce se mi zdálo, že to netopí vůbec 😒
AD VENTILY: jak moc na to spěcháš? jsem po tom traktoru celkem vyřízenej, moc se mi do toho mrazu nechce, nerad bych to odležel 😒((
Co se týká kvality benzínu, všechen benzín, co se u nás tankuje, je pouze z několika málo zdrojů, ve složení jsou minimální rozdíly. pro zajímavost, Shell bere(loni to tak aspoň bylo)benzín od Slovnaftu 😄.........měl jsem možnost jednat s různými zástupci dodavatelských společností
Buhvico Kratasovi merili a co mu nakukali. Vstrik je bud zdravej, nebo ucpanej nebo spalenej. Ze by samovolne jen tak zkracoval nebo prodluzoval dobu vstriku je technicky blbost. Otevre tak dlouho, jak dlouhy impuls dostane od RJ.
prochy: Díky moc, můj pobyt v Praze je potvrzený, takže pokud by Ti to nevadilo, ještě jednou bych zneužil Tvé ochoty 😄 Ještě se Ti v pondělí ozvu na mobil, ale jen tak předběžně - kdy bys viděl reálné uspořádat to měření? Školení máme v Karlíně, končit by mělo kolem páté odpoledne. Hodilo by se Ti to hned potom, nebo až někdy navečer? A kde by se to dalo spáchat? Na stejném místě jako posledně?
Jo, a ještě jeden argument pro mou teorii v 10214😒br />
v době, kdy jsem jezdil asi dva týdny s ODPOJENOU lambdou, spolehlivě ani náznak zaváhání. A podobnou zkušenost tuším má i J77, i když tam jsou nějaké další chybičky.
.......už mlčím.
v době, kdy jsem jezdil asi dva týdny s ODPOJENOU lambdou, spolehlivě ani náznak zaváhání. A podobnou zkušenost tuším má i J77, i když tam jsou nějaké další chybičky.
.......už mlčím.
...sem se nějak rozkecal, musím jít taky něco udělat...takže na výhrady k mé teorii kouknu později.
teepee - tak pokud ještě můžeme "věřit" tomu, co tvrdí člověk, který u Fordu dělá diagnostiku....
..ale snad to potvrdí i někdo další z jiných aut...
..ale snad to potvrdí i někdo další z jiných aut...
rbr: to jsem prave nevedel, jak jsi k tomuto zaveru dosel? Prehledl jsem nekde nejakou poznamku v literature?
rbr: to je spravna dedukce kde merit, uz jsem premyslel, ze by Ford mel zacit rychle uvazovat o nejakem Diagnostickem centru, kdyz ma elektroniku takhle vychytanou a najit zavadu nelze ani v autorizovanem servisu, ani po mnohadennim vlastnim bloumani...
pocket - troufl bych si s tebou polemizovat. Taky jsem v Hostivicích brával benzin(no jo, byl nejlevnější), ale je to rok a půl zpět, asi po dobu roku jsem ho tam brával. Nemám proto žádný hmatatelný důkaz, ale nikdy jsem nezaregistroval problém se změnou výkonu, spotřeby , chodu motoru....to spíš ty problémy, co tady běžně řešíme - lambda apod.
Takže pouze subjektivní hodnocení, nicméně docela dlouhodobější.
Takže pouze subjektivní hodnocení, nicméně docela dlouhodobější.
Pocket: no prave proto jezdim k te me, v okoli vyhlasene, navic maji na cenove ceduli: Tankujete produkty Shell. A kdyz jsem se zjezenymi vlasy tankoval jinde, nakonec plnou, s tim ze je to taky benzin, vsimnul jsem si problemu az zase po natankovani u te sve... Ale dobra myslenka, ze muze byt v konkretnim, a pro mnoho lidi kvalitnim, benzinu nejake aditivum, ktere mou konkretni lambu nejak "opije" a ta pak zastrene RJ rika: obohatit.😃 Proc by ale pak na "plny plyn" motor tahl bez zavahani? A proc to dela vzdy po vyjeti po delsim stani, pri napr. pri tyz den navratu domu uz je to ok?
To je asi fakt prusvih, auto "nadupany" elektronikou a starsi 8-10 let...
To je asi fakt prusvih, auto "nadupany" elektronikou a starsi 8-10 let...
Nebo by se tento proces dal schovat pod "přehnanou citlivost lambdy" v určitém teplotním rozsahu, kdy už lambda funguje ale na 100%. S následnými reakcemi ŘJ až po vstřiky, jak jsem popisoval.
Proto mě u kratase (byl to on?) zajímá, jak tu délku vtřiků měřili! Měřena skuitečná délka vstřiku na vstřikovači, nebo byla měřena délka impulsu z ŘK do vstřokvače? 1. případ by se snad ještě dal svést na špatný vstřikovač, druhý případ by ale potvrzoval, že "něco" dalo říd.jednotce pokyn takto moc omezit vstřik.
Proto mě u kratase (byl to on?) zajímá, jak tu délku vtřiků měřili! Měřena skuitečná délka vstřiku na vstřikovači, nebo byla měřena délka impulsu z ŘK do vstřokvače? 1. případ by se snad ještě dal svést na špatný vstřikovač, druhý případ by ale potvrzoval, že "něco" dalo říd.jednotce pokyn takto moc omezit vstřik.
no neni kvalita, jako kvalita. Kdyby se jednalo jenom o kvalitu tak Sierra OK. Ale pokud cepujes jednou benzin a nekdy "brecku" (viz. pumpa Jenec za Hostivicemi) tak to uz je sakra znat. Ja osobne nekoupim benzin nikde nez u Benziny a pohoda. Drive jsem v ramci usetreni nejake kacky bral kde co, ale ted to zato nestoji.
Ještě ke studeným rozjezdům - byl to kratas nebo někdo jiný, kdo tu k tomuto tématu před časem psal, že si nechal změřit délku vstřiků paliva? A proto snad měnil vstřikovače jenže po čase se opět problém objevil...
Kam mířím? Včera jsem jen tak přemýšlel o těch rozjezdech a nemůžu se zbavit dojmu(jen dojem), že to MUSÍ souviset s lambdou.
1/ všichni z nás, kteří se s tímto setkali či stekávají, mají nějaký problém s lambdou
2/ když jsem se snažil "vymyslet" mechanismus, co se to třeba děje, napadla mě tato teorie: nastartuji studený motor, v prvních sekundách je lambda studená, ŘJ se jí neřídí. To je ale pár sekund. A pokud jsem se já snažil rozjet IHNED, nebyl problém. Dále: motor je ještě dost studený, a tak ŘJ posílá do sání bohatou směs, se všemi následky - nezín se zachytává na stěnách sání atd...Teplota v lambdě dosáhne nějakého minima - ŘJ se jí začne řídit(kolik to bude sekund?!), ale lambda, díky svému ne 100% stavu, posílá informace sice validní pro ŘJ, ale neodpodající skutečnosti. Já šlápnu na plyn, abych se rozjel, samozřejmě jde bohatá směs, a teď mluvím ze své zkušenosti, motor se nejdříve má snahu roztočit ale pak je čímsi "zbržděn". Lambda zjistí bohatou směs ale pošle do ŘJ informaci , v níž "lže a přehání..." a ŘJ zareaguje stažením délky vstřiků....směs je výrazně chudá, motor se zastavuje, a nasatne opačný efekt, chudá směs - lambda - ŘJ - výrazně prodloužit vstřiky - auto pridce vyráží...
Kam mířím? Včera jsem jen tak přemýšlel o těch rozjezdech a nemůžu se zbavit dojmu(jen dojem), že to MUSÍ souviset s lambdou.
1/ všichni z nás, kteří se s tímto setkali či stekávají, mají nějaký problém s lambdou
2/ když jsem se snažil "vymyslet" mechanismus, co se to třeba děje, napadla mě tato teorie: nastartuji studený motor, v prvních sekundách je lambda studená, ŘJ se jí neřídí. To je ale pár sekund. A pokud jsem se já snažil rozjet IHNED, nebyl problém. Dále: motor je ještě dost studený, a tak ŘJ posílá do sání bohatou směs, se všemi následky - nezín se zachytává na stěnách sání atd...Teplota v lambdě dosáhne nějakého minima - ŘJ se jí začne řídit(kolik to bude sekund?!), ale lambda, díky svému ne 100% stavu, posílá informace sice validní pro ŘJ, ale neodpodající skutečnosti. Já šlápnu na plyn, abych se rozjel, samozřejmě jde bohatá směs, a teď mluvím ze své zkušenosti, motor se nejdříve má snahu roztočit ale pak je čímsi "zbržděn". Lambda zjistí bohatou směs ale pošle do ŘJ informaci , v níž "lže a přehání..." a ŘJ zareaguje stažením délky vstřiků....směs je výrazně chudá, motor se zastavuje, a nasatne opačný efekt, chudá směs - lambda - ŘJ - výrazně prodloužit vstřiky - auto pridce vyráží...
jj.. s nekterymi benzinami mam spatnou zkusenost a prijde mi spise ze ta lambda je precitlivela na kvalitu benzinu.
teepee : matně si vzpomínám, že mi to dělávalo, když jsem bral benzín u OMV, pak jsem kolem téhle pumpy přestal jezdit a beru jinde, čas od času se však stavím u jiné pumpy, která čepuje benzín od OMV - musím to prověřit, teď jsi mi nasadil brouka do hlavy - ale nechce se mi věřit, že by palivo OMV dělalo takový problém, jinak dle mých zkušeností sierra není citlivá na kvalitu benzínu
Jeste je tu jedna vnejsi moznost. Kvalita benzinu. Beru vzdy u pumpy vyhlasene v okoli kvalitnim benzinem, ale uvedomuji si, kdyz jsem tankoval jinde a pak jsem natankoval zase u te sve, zas to delalo. Setkal jste se s tim nekdo, je Sierra obecne takhle citliva na ...vyrobce paliva? Tim ze jezdim docela malo, mi tohle vypozorovani bude trvat dyl.
Nemeril, ale jak rikam, mohla by to byt ona, kdyz to nedela vzdy? A vynechavani (ztrata vykonu) je konstantni a mizi az s "plnym plynem"... Navic v te te me pochybne diagnostice to doopravdy vypadalo na 11 11 20 11 11...
oleowr1: O tom jsem slyšel ale proč by to tam asi dřív montovali měl jsem ten regulátor co je na výfuk. potrubí dole a bylo tam trochu usazenin. Já tenregulátor na čerpadle mám naštěstí v pohodě zachránil jsem ho na poslední chvíli. Ale jde to rozebrat resp. rozlepit a napájen znova na konektory. Zajímalo by mě zda to bude nějak znát třeba na emisích. Já ten manuálek mám stažen převeden do word a dokonce jsem ho nechal jedním prográmkem přeložit . Ale je to slovo od slova . Takže to někdy nedává ani smysl. Jestli chceš pošlu ti ho. Napiš maila.
Prochy: myslim presne tohle, mam totiz pocit, ze teoreticky by to mohlo vypadat takhle😒br />
Kdyz to stoji, tak se vypary presouvaji do uhli a kdyz to takhle stoji dele (cca dele nez 5 dni) tak se pri dalsi jizde objevi cukani, kdyz to ale treba v nedeli, po 14dnech stani, delalo 15 km do prvniho vypnuti a znovunastartovani motoru a v utery uz to jelo bez sebemensiho zavahani, tak mne napadlo, jestli se pri te delsi odstavce to uhli nejak nepresyti a nebo neni nejak pridreny ten elmag. ventilek a nedeje se tam neco spatne.
Ve Ford Sierra Petrol je to sice popsane, ale tak nejak podivne, neni presne uvedeno kde hadicku pri testu rozpojit. A jak mne zkusenost naucila, kazdy papir je jen teorie, praxi je dobre taky znat.
Kdyz to dela jen obcas, asi lze logicky rovnou vyloucit TPS, Lambdu, AFM a zapalovaci soustavu. MAP nevim, barometr si v aute nevozim 😄 A pripadne diagnostika je v nedohlednu, musim restart, a ted ty mrazy...
Ale myslim i na ostatni recirkulace EGR a Air induction system. Zejmena EGR se mi zda, ze podle schematu neridi ridici jednotka, ale naopak z nej bere data.
Ve Ford Sierra Petrol je to sice popsane, ale tak nejak podivne, neni presne uvedeno kde hadicku pri testu rozpojit. A jak mne zkusenost naucila, kazdy papir je jen teorie, praxi je dobre taky znat.
Kdyz to dela jen obcas, asi lze logicky rovnou vyloucit TPS, Lambdu, AFM a zapalovaci soustavu. MAP nevim, barometr si v aute nevozim 😄 A pripadne diagnostika je v nedohlednu, musim restart, a ted ty mrazy...
Ale myslim i na ostatni recirkulace EGR a Air induction system. Zejmena EGR se mi zda, ze podle schematu neridi ridici jednotka, ale naopak z nej bere data.
To jirkaking: Správně - je to řídící jednotka pro EGR, někdo tu před cca. 10 dny dal odkaz na www.sierra-freunde-deutschland.de je tam manuálek k motoru 1,8TD a tam jsem se to dočetl (ikdyž neumím německy). Mně k EGR chybí snímač polohy plynu (je nahoře na čerpadlu), prostě mi už z něho upadly drátky. Jinak funkční EGR údajně dost zasírá motor.
Teepee: Co myslis tou recirkulaci? Asi ne recirkulaci vyfukovych plynu, ale cirkulaci paliva v palivove soustave u strikacky. Palivo porad obiha z nadrze k vstrikum a pres tlakovy ventil zpet do nadrze. Nadrz samotna je odvetrana pres krabici s aktivnim uhlim schopnym pohlcovat benzinove vypary, ktere se v ni nahromadi behem stani. Z teto krabice jdou vypary pres ventil do sani. Pokud se motor zahreje, ventil otevre a sani Ti ty vypary z krabice vycucne.
taky by mne to zajímalo, protože jsem tenhle problém (krátkodobý pokles výkonu) asi před rokem řešil a nevyřešil, půdvodně jsem hledal např. vadnou kostru nebo vadný kontakt v nějakém konektoru a nenašel, tak jsem ouze všechno pročistil od oxidace, asi před třičtvrtě rokem mi to cuklo naposled (musím zaťukat na dřevo) a od té doby je pokoj, fakt je ten, že akutní to bylo ve velkých vedrech, v zimě to nestálo za řeč.... BTW měli jste někdo v ruce Jak na to od Koppa pro ford scorpio, nejsou tam náhodou nějaké společné pasáže se sirkou, myslím převodovku, motor DOHC a mnohem více podrobností než je v proveení sierra?
Mate nekdo nejake zkusenosti s diagnostikou vsech recirkulacnich procesu, ktere probihaji na motoru 2.0 OHC (N4B) - asi ti bude stejne u vsech katalyzatorovych EEC IV. Jde mi o to, ze mne napadlo, jestli nahodou to, ze mi nekdy nejaky ten kilometr po vyjeti zacne cukat (ztraci vykon) motor, neni chybou v recirkulaci, protoze by to presne sedelo na to, ze se nadrz natlakuje vypary z paliva, a ty mozna prilis obohacuji smes (spotreba neni moc vysoka, ale podle vyfuku a chovani je to bohata smes).
Je spravne nebo spatně, ze se mi pri tankovani po odklopeni zaklopky v hrdle nadrze syknutim vyrovna tlak?
Jak funguje "uhli". Kdyz se do nej vypary pri odstavce nacpou, jak je motor muze odsat? To je v nadobce s uhlim nejaky ventilek, protoze je-li otevrena jen jednostrane - do motoru, nemuze z ni prece nikdy nic byt vysato. Nemam s recirkulaci zadnou zkusenost, pracuji jen s logickymi uvahami, takze mi vase zkusenosti moc pomuzou.
Je spravne nebo spatně, ze se mi pri tankovani po odklopeni zaklopky v hrdle nadrze syknutim vyrovna tlak?
Jak funguje "uhli". Kdyz se do nej vypary pri odstavce nacpou, jak je motor muze odsat? To je v nadobce s uhlim nejaky ventilek, protoze je-li otevrena jen jednostrane - do motoru, nemuze z ni prece nikdy nic byt vysato. Nemam s recirkulaci zadnou zkusenost, pracuji jen s logickymi uvahami, takze mi vase zkusenosti moc pomuzou.
Je to opravdu matouci, rikat na kolikate to chyta otoceni. Jak uz jsem v 10169 psal, pres leto, i ted v zime (mrazech), studeny i teply chyta po tretim prevaleni komprese, takze to vypada asi 😃 Cich cich cich hrrrrrrrr...... V lete pak neznatelne asi po 5 vterinach otacky poklesnou odhadem o 100/min na volnobezne, ale vcera 10.12.2003 pri -5°C se to ukazalo vyrazne (konecne to vypadalo jako sytic), po startu cca 1200ot/min, po tech peti vterinach urovnal na volnobezne.
Obcas mu verim, ze to chytne uz po druhem prevaleni, ale ouha, nikdy, pak ale staci skrtnout...
Obcas mu verim, ze to chytne uz po druhem prevaleni, ale ouha, nikdy, pak ale staci skrtnout...
prochy: Měl bych velkou prosbu. Na začátku příštího týdne, konkrétně v pondělí a úterý (15. - 16. 12.) možná pojedu služebně do Prahy. Neměl bys prosím v pondělí navečer zase chvíli čas poměřit mi tu novou lambdu?
Jirkaking: díky moc. Stáhl jsem to až teď. Ten počeštěný mi nejde stáhnout, ale německý zvládám. To je z toho [odkaz] ? Krabička vypadá podobně. Ta moje však není černá, ale z pozinku a je na ní nápis Lucas. Až půjčím foťák, tak pošlu foto. Myslím, že je to samé. Já mám recyrkulaci vyřazenou.
Daytona: po pročištění celého vedení a výměně termostatu to topí dobře. U těch TDI se probíralo na webu, že topí špatně a zdůvodňovalo se to velkou účinností motoru, že toho odpadního tepla není tolik.
Mě atačí nažhavit, otočit klíčkem a při prvním otočení chytne. Udělá to jen buch buch a je to 😄)).
Potom co jsem v létě udělal vyčištění výměníku. To topí super. Je to holt daň za litinový blok ze kterého se pokud tam někdo leje obyč. vodu odlupují kusy rzi a usazují se ve výměníku. A protože je dvouokruhový voda neprotýká žebrováním ale pouze tou vcházející a výchozí trubičkou. Ale to jste asi věděli 😄)). Takže moje sierka 1.8TD topí SQELE.
Prvni vec, stala se mi dnes takove zajimavost, jezdil jsem par dni s prazdnou nadrzi ostrikovacu, no ale uplne prazdna nebyla, v cerpadle zbyla letni smes a musel jsem cekat cele dopoledne, nez to teplo od motoru rozmrazilo 😊
Jinak co se startovani tyka, nastartuju pokazdy, jen mi neni jasny, co myslite tim "na prvni otoceni" - jestli na prvni otoceni klickem, nebo na prvni otoceni motoru. U me je to teda tak, ze klickem musim otocit vetsinou opravdu jen 1x, ale motor se otoci mockrat, vetsinou je to kolem 5 sekund, nez chyti. Tak jsem zvedav, co povite 😊
Jinak co se startovani tyka, nastartuju pokazdy, jen mi neni jasny, co myslite tim "na prvni otoceni" - jestli na prvni otoceni klickem, nebo na prvni otoceni motoru. U me je to teda tak, ze klickem musim otocit vetsinou opravdu jen 1x, ale motor se otoci mockrat, vetsinou je to kolem 5 sekund, nez chyti. Tak jsem zvedav, co povite 😊
Premyslel jsem o tom cos psal, ze jde o to, jak se kardan nasroubuje zpatky do diferaku, ale moc se mi to nezda. Podle me zalezi opravdu jen na tom, aby se nasadil stejne pokud se rozpojuje (aby nebyl do "S"), jak ho das do diferencialu by melo byt jedno, protoze se nejdele po jednom otoceni kolem sve osy musi dostat do polohy, ve ktere byl predtim 😄 Nebo se pletu ?
Jo jo, je to tak. Taky jsem tim byl onehdy zaskocen, dost dobre nechapu, jak muzou auto s takovouto zasadni vadou / nedodelkem pustit na trh... Inu, Skodovky - co ja kvuli tem sunkam absolovoval hadek ! 😊
BTW S tou Oktavkou je tam jeste jedna vypecenost, pote, co je vse ready topit na normalni provoz, pro zmenu to temer uplne prestane topit na nohy a pokud to clovek donastavi rucne, vraci se ke stavu ktery popisoval daytona 😄 Ja bych z techhle aut opravdu blil.
BTW S tou Oktavkou je tam jeste jedna vypecenost, pote, co je vse ready topit na normalni provoz, pro zmenu to temer uplne prestane topit na nohy a pokud to clovek donastavi rucne, vraci se ke stavu ktery popisoval daytona 😄 Ja bych z techhle aut opravdu blil.
Jeste k tem dizlum...kamos mne ted vezl pres celou Prahu Oktavkou 1.9 TDI. Byl jsem prekvapenej ze to vubec netopilo. On rikal ze je to normalka, je to jeho treti oktavka, potrebuje proste tech 15 minut (nebo 15 kilometru) aby zacal foukat teplej vzduch, jenze ani to neni prej vyhra, jak tam ma ten Klimatronik, tak to zacne foukat nejdriv pouze (a jenom) na nohy, takze mi ksicht skoro umrzl😊 Pripomelo mi to moji Skodovku 1000 MB z roku 1966, tam to bylo podobny, s tim rozdilem, ze tam mrzly hlavne nohy. Tak jsem to porovnaval se sirkou, jak mi po 3-4 minutach zacne foukat teplejsi vzduch😊
no, benzinaky delaj japonci rozhodne lip. Ale ja od te doby jsem si rikal ze uz nikdy japonce a uz nikdy dizla!!! Abych se presvedcil ze prece jenom umej delat auta, musel bych koupit Imprezu STI nebo Skyline GTR😊 Zvlastni, ze ani jedna se v dieselu neprodava😊
My jsme meli ve firme opel combo (nakladni corsa) asi 1.6D, byla stara mozna 3 roky a klepala se taky silene. Zvlast kdyz clovek startoval v -20st. Nez se ohrala tak by se Ti na palubce uslehala smetana. A radio pri jizde slyset taky nebylo. Moderni diesely uz snad ten hluk zmensily, ale ja bych ho nechtel. I ty VW TDI a SDI jsou dost hlucny (treba v octavce ci fabii). I starej benzin ma proti nim ten zvuk sametovej.
Byla to Mazda 626 taky starej model (ta krabice) 2.0 Diesel (nene, zadne TDI😊)) proste traktor, maximalka 140-145, spotreba do 5 litru, nad 120 jsem v ni uz nic neslysel a na volnobeh v ni hazel motor jako buben v pracce pri odstredovani.
Co to bylo za mazdu, 626? My jsme měli 626 GLX coupe 2,0 karb. 105k, 87' ještě starej model, najezdilo to přes 300.000, bylo to snad desetkrát rozstřelený a furt to jezdilo výborně. pak to dostal brúdr a dorazil to 😄.svýho času parádní kočár
Tak už konečně vím co zač tenmodul co mám pod kastlíkem spolujezdce. Je to elektrické ovládání elektromagnetického ventilu recirkulace
výfukových plynů.Zjistili mi to přímo ve Fordu dle čísla. Nelze někde sehnat el. zapojení tohoto modulu s ostatními čidly atd. Rád bych si ho zprovoznil. I když mě každý říká že je to zbytečnost. Rád mám auto v původním stavu. Nechá se na něm dělat i nějaký druh diagnostiky. Tak jsem sám zvědav. Ale jedná se mi hlavně o to el. zapojení. Prosím prosím.
výfukových plynů.Zjistili mi to přímo ve Fordu dle čísla. Nelze někde sehnat el. zapojení tohoto modulu s ostatními čidly atd. Rád bych si ho zprovoznil. I když mě každý říká že je to zbytečnost. Rád mám auto v původním stavu. Nechá se na něm dělat i nějaký druh diagnostiky. Tak jsem sám zvědav. Ale jedná se mi hlavně o to el. zapojení. Prosím prosím.
Teď toho moc nenajezdím, tak baterku pravidelně dokrmuji nabíječkou AccuMate (automat, oživovač 0,6A) za 150 z bazaru. Za ty prachy super koupě, když ji Fulgur prodává za 2 litry.
Uhlíky jsem nechával měnit, když jsem přijel z Evropy tzn. před 4,5 měsíci. Těma by to snad být nemělo.
ze by spatne uhliky??? jestli chces tak starter z bileho auta je taky Tvuj...jinak to OHC mi startovalo fakt dobre na studeny motor, na prvni jiskru😊 To je ale normalni, ze karburatorovy motor trochu zavaha, kdyz je teplej. Na studeny hned, a na teply tak na 2-3 otocku. U EFIny to mam prave naopak, na studeny se to parkrat otoci, na teply se chyta lip.
Jestli neni radio original, neni vylouceno, ze je pripojene na pojistku centralu. Central musi mit v klidovem stavu odber presne nulovy. Je spinan spinacem v zamku. Podle me klidovy odber by nemel presahovat nekolik miliamper. 0.08A je 80mA.
když jste u toho startování... Prosim Vás, už se mi to párkrát stalo, prostě staruju a teď se mi trochu zhoršilo startování že to už nechytne na "škrt" ale tak po třetim otočení. Když je motor ale vymrzlej, tak chytne na první jiskru. Když je teplej tak mu to trvá dýl. To ale neni žádnej problém. Problém je vtom, že při teplym motoru když startuju, tak po nějakym prvnim nebo druhym otočení motoru se mi startér na pul vteřiny zasekne a pak najednou tak po dalším třetim otočení pohodě nastartuje... Co stim?, proč se to občas zasekne?
Premyslim tady, stale svadim muj trvaly odber na vyjmenovane spotrebice, ale ve skutecnosti nevim a nemam overene, kolik odebiraji dalsi, zcela standardni, systemy (RJ, central). Jo, zlaty byl LADA, ten mel na minus kabelu odpojovac akumulatoru a kdyz jsem mel odpojovac vypnuty, nestaral jsem se jestli je vyple radio, svetla, atp... Ted uz doopravdy zapojim nejaky udrzovaci proud (14,2V, 0,2A) do zasuvky zapalovace, ale uz se tesim pred jizdou vse odpojovat, letadlo hadr.
stálý odběr +/- 0,06 A je dle mého elmechanika v pohodě, na centrálu budou asi někde zoxidované kostry, ale moc se mi do toho nechce,,, spoustu věcí jsem vyčetl u švagra v jeho manuálu Jak na to - má civica, o elektrice je tam fůra věcí, aspoň pro mne jako laika
rbr na prispevek 10143: Myslim si ze aku je zniceny vyhradne od tohoto odberu, kdy staci odjet na dovolenou, nechat auto pred domem a co udela trvale hluboce vybity aku je jasne, desky se vysypou a i kdyz se zmatori tak je minimalne 40% kapacity v tahu. Navi olovene akumulatory nejsou na tyto odbey stavene, jejich hlavni ucel je zastavit se v "nabitem" stavu, tam setrvat, pak ze sebe vydat obrovsky proud pro starter a nechat se zase dobit do napeti 14-14,5V a pak se zase zastavit. "Me" dobijeci napeti je v poradku a dnes rano mi Fordas naskocil na treti prevaleni komprese (coz presne dela i v lete) tudiz dobijeni je rozhodne v poradku. Kdyz si proctes ten odkaz: [odkaz] www/teepee/ jawa640/jawa640.htm tak pochopis, ze jsem byl v minulosti nucen se o dobijenich, akumulatorech atp. neco naucit.
sm: ano 0,080A = 80mA jestli jsem se nespletl, tak je to odber cca 1 Watt za hodinu. Je to blby, ale nemam zadne elektrovzdelani. Jeste ze muze byt clovek samouk 😃).
rbr, na prispevek 10145. Odber 0,08A zpusobuji tri spotrebice: hodiny na palubce - ty udajne moc neberou, pak blikajici dioda na chmataky-straspytly a radio nezjistene znacky-chybi dvirka kazety, ale je s displejem s hodinami. Jak Prochy uvedl, tyhle radia dokazi delat divy, myslim ze mych 0,08A jeste ujde.
klidový odběr baterie jsem měřil tak, že jsem odpojil kostru (-) baterie a zapojil do série multimetr, naměřil jsem stálý odběr - teď jenom nevím zda to bylo 8, nebo 80, nebo 0,8 mA a způsobuje to centrální zamykání, vytahoval jsem jednu pojistku po druhé až jsem k tomu přišel (btw - kuriozita byla když jsem si nechal otevřený dveře, svítilo mně světýlko v kabině - a naměřil jsem příšerný stálý odběr)
otázka : rovná se 80 mA = 0,080 A?
otázka : rovná se 80 mA = 0,080 A?
Pohledal jsem proudy starteru a musim priznat, ze jsem si vzdy myslel, ze proud do starteru pri startu nepresahuje 150A (usuzoval jsem i podle start. proudu akumulatoru), ale po zacteni do moudrych knih vypisuji sem a zapisuji do hlavy.
Skoda 105-120: starter bez zateze 65A, vykon 0,66kW
LADA 2101-2107: pri zkousce behu naprazdno 35A a napeti 11,0-11,5V, proud v zabrzdenem stavu mene nez 500A!, pro dosazeni max vykonu 1,3kW je proud 260A
trochu veteranismu Moskvic 412: 110A naprazdno, v zatezi (mozna zabrzdeny) 525A, vykon 1,1k (skutecne jen k); Moskvic 408: 45A naprazdno, v zatezi (mozna zabrzdeny) 285A, vykon 0,6k (opet skutecne jen k).
Snad je vseobecne dosta zname, ze do Skodovek se davaji aku cca 40-44Ah, do Ladovek patri 55Ah a do Moskvice 408 snad si pamatuji spravne z otcovy praxe, 55Ah. Pro Sierru jsem to v Jak na to ani v Haynesovi nenasel, Prochy na ktere je to strane?
Skoda 105-120: starter bez zateze 65A, vykon 0,66kW
LADA 2101-2107: pri zkousce behu naprazdno 35A a napeti 11,0-11,5V, proud v zabrzdenem stavu mene nez 500A!, pro dosazeni max vykonu 1,3kW je proud 260A
trochu veteranismu Moskvic 412: 110A naprazdno, v zatezi (mozna zabrzdeny) 525A, vykon 1,1k (skutecne jen k); Moskvic 408: 45A naprazdno, v zatezi (mozna zabrzdeny) 285A, vykon 0,6k (opet skutecne jen k).
Snad je vseobecne dosta zname, ze do Skodovek se davaji aku cca 40-44Ah, do Ladovek patri 55Ah a do Moskvice 408 snad si pamatuji spravne z otcovy praxe, 55Ah. Pro Sierru jsem to v Jak na to ani v Haynesovi nenasel, Prochy na ktere je to strane?
Tak jsem konecne online, Prochy diky za pochopeni. Skoda ze tu RBR neni, rad bych to vse dojasnil. I kdyz pismem to moc nejde a jak vidim staci zapomenout na jedno h, nebo neco co je v hlave nenapsat a je z toho totalni, ale zbytecny, rozkol.
Vážení, chystám se na výměnu palubky, ta současná je K.O. Síla sluníčka nadělala divy, mám totiž trochu starší typ, který rád praská. Sehnal jsem jinou a rád bych ji vyměnil. Pokud by mi někdo chtěl podat informace, typu kolik hodin či dní si mám rezervovat, even. jestli má samotná výměna nějaká úskalí budu mu povděčen.
Ale japonci robi kvalitne. Pokud to teda nejsou vietnamci ci korejci. Ale i u tech ta kvalita rychle vzrostla. Treba takovy Hyundai. Znam par lidi co ho ma a nesype se. Ale ten design.
Vcera jsem se mrknul do Haynese. Tech starteru je docela dost typu (Bosh, Lucas, Mitsubushi, Nippondenso). U nekterych hovorili o prikonu 1.1kW. Dale psali, ze pri startovani by napeti na baterii nemelo poklesnout pod 10.5V. Vlivem ubytku na vodicich od baterky smerem k akumulatoru je pripustny ubytek napeti dalsi max. 1V (Mereno na svorkach starteru oproti svorkam akumulatoru.) Asi bych si mel startovaci napeti zmerit. Ale tusim, co asi namerim. Nicmene pokud to startuje, delat s tim stejne asi nic nebudu. To by byl zbytecny luxus. Starter mi i v mrazech toci s motorem dostatecnou rychlosti. Nechytne to na skrt, ale spolehlive na 3 otoceni motoru.
prochy: Jenom telegraficky se vrátím k char. labmdy. Vycházel jsem pouze z informace, kterou jsem si zde přečetl (že jsou lambdy s různým průběhem napětí na výstupu v závislosti na spalinách). Skutečnou křivku jsem neviděl, tudíž ona zmíněná e😜., nebo jiná charakteristika byla mnou udána jenom jako příklad. Pokud jsem tím někoho (asi Kraťase) zmátl, tak to nebyl úmysl. Dík za info.
prochy - no a já právě z toho mám dojem, že mluvil o odběru proudu samotném. Teď už je jasné, že mu odtéká 80 mA.
rbr: Precti si prispevky 10137 a 10140 a pochopis, ze teepee od pocatku hovoril o kapacite, ale poprve napsal misto Ah pouze A. Nebere mu to trvale 1.9A, ale 80mA. (Tedy za 24h 1.92Ah.)
prochy - přece nejsem slepý, Teepee myslím ani jednou nemluvil o kapacitě. Ale o odběru 1,9 A za hodinu. Kapacita aku to ano, ale on naspal, že mu to odebírá 1,9Ah což je 1,9 A za den....takže z této nepřesnosti vyplývá, že každý tvrdéíme přesný opak. Ale o kapacitě fakt nemluvil.
Na Ten zesilovač právě proto myslím, při vypnutí by neměl být napájen. Pokud si ho nezapojíš na vedlejší kablík...
Na Ten zesilovač právě proto myslím, při vypnutí by neměl být napájen. Pokud si ho nezapojíš na vedlejší kablík...
Orig. zesilovac anteny ze sierry bere tusim ~30mA. Ale pri vypnutym radiu by do ni nemelo nic teci. Tedy pokud je zapojena na antenni napajeni z autoradia (pokud to radio takovy vyvod vubec ma).
rbr: Ty si sedis na vedeni asi. No ... tak promin. Dobre. 1Ah je jednotka kapacity akumulatoru, ktera udava, ze akumulatoru uberes tuto cast z jeho kapacity: pokud budes odebirat proud
a.) 1A po dobu jedne hodiny
b.)2A po dobu 1/2 hodiny
c.)0.1A po dobu 10h apod.
Ve vsech pripadech odeberes teoreticky z baterie stejny dil z jeji kapacity (prenesene receno energie). Jeji definice je (v jednotkach) Ah=A*h.
a.) 1A po dobu jedne hodiny
b.)2A po dobu 1/2 hodiny
c.)0.1A po dobu 10h apod.
Ve vsech pripadech odeberes teoreticky z baterie stejny dil z jeji kapacity (prenesene receno energie). Jeji definice je (v jednotkach) Ah=A*h.
prochy - taky nemám rádio o moc lepší. Co takto konkrétně špatné zapojení napájení zesilovače antény?
Ale každopádně se to nechá hledat.
Ale každopádně se to nechá hledat.
Ja bych ten odber tipoval na radio Made in China. U jednoho jsem dokonce nameril 160mA trvaly odber!
teepee: jo, to už vypadá líp. Ale 80 mA jako okamžitý odběr je moc! Tam bude chyba.
Zítra tu asi nebudu, jdu řešit velký odběr elektriky na chatu. Ale to jsme někde jinde. Každopádně to tvé dopovídáme.
Zítra tu asi nebudu, jdu řešit velký odběr elektriky na chatu. Ale to jsme někde jinde. Každopádně to tvé dopovídáme.
Teepee: Prikon starteru je u sierry snad mezi 1.1-1.4kW. To je vice nez 100A! To Ti zadnej zatezovaci odpor na nejakem testeru nevezme. Vsude po ceste od baterky ke starteru jsou prechodove odpory. I sama baterka ma prechodovy odpor. Na techto odporech vznikaji ubytky napeti, ktere Ti napeti baterky naprazdno snizi. Proto starter nemuze pocitat nikdy s plnymi 12V, ale musi byt navrzen na napeti nizsi.
Teepee: a ještě další varinta: oba problémy současně. Můžeš mít zničenou baterku pouze coby důsledek chyba v elektroinstalaci. To chce prvně proměřit, než něco uděláš.
rbr: velmi mne bavi temtika akumulatoru ale musim vyrazit domu. Zitra to doresime, udelal jsem tam chybu v tom dennim odberu, neni to 1,9Ah, ale 1,9A za 24h (0,08A) na minus polu baterie. Zatim zdravim, zitra to rad dopropitvam.
Teepee: dobře, nechme proudy startérů, hledejme chybu u tvé baterky. 1,9Ah je po dobu jedné hodiny odebírat proud o hodnotě 1,9 Ampéry. To pak nemůžeš trvdit, že za den ti odteče 1,9 A. Jedno nebo druhý. Popiš mi prosím tě přesně, jak jsi tím voltmetrem měřil ten proud. Kde, v jakém místě, zda jsi u toho rozpojil nějaký kabel z aku a tak.
Mluvíš o samovybíjení. Buď máš opravdu špatnou baterku, nebo chybu v elektroinstalaci. Udělal jsi někdy pokus odpojit jeden pol z baterky, nejlépe kostru (pol opravdu bez jediného kabelu!) a nechat to takto stát přes noc? A změřit si napětí večer a ráno. Vybil se opravdu sám? Nebo se takto vybíjí JEN (!) když máš připojené kabely?
Mluvíš o samovybíjení. Buď máš opravdu špatnou baterku, nebo chybu v elektroinstalaci. Udělal jsi někdy pokus odpojit jeden pol z baterky, nejlépe kostru (pol opravdu bez jediného kabelu!) a nechat to takto stát přes noc? A změřit si napětí večer a ráno. Vybil se opravdu sám? Nebo se takto vybíjí JEN (!) když máš připojené kabely?
Bohuzel to nemam pred sebou a tak tapu v pameti a nevylucuji svuj omyl, ale, tester odebira minimalne 50A. Starter u Forda nevim u Skodovky mel proud cca 70A, uz ale nevim, jestli naprazdno nebo zabudovany v aute. (Starter Skodovky muzu doma najit v knizkach, na tester bych se musel dojit zeptat do "mych" autodilu).
Odber na mem aku jsem zmeril digitalnim voltmetrem pred demontazi aku z vozu a jeho nasledym cistenim a restartem RJ. 1,9A je chyba, ma tam byt 1,9Ah, resp. za den odtece z aku 1,9A. Vim o vybijecich charakteristkach (desetihodinove, dvacetihodinove) a predpokladam ze tento maly odber relativne prodlouzi dopocitanych cca 30 dni, ale nikdy akumulator v aute neni nabit na 100% neb je nabijen do urciteho napeti (tzv. plynovaciho napeti cca 14-14,5 V), navic ten muj ma jiste vysoke samovybijeni, hmota z desek je tak trochu vypadana, navic jsem to ted jeste podporil tem kratkymi pojizdkami, poslouchanim radia pri praci na na aute...
Odber na mem aku jsem zmeril digitalnim voltmetrem pred demontazi aku z vozu a jeho nasledym cistenim a restartem RJ. 1,9A je chyba, ma tam byt 1,9Ah, resp. za den odtece z aku 1,9A. Vim o vybijecich charakteristkach (desetihodinove, dvacetihodinove) a predpokladam ze tento maly odber relativne prodlouzi dopocitanych cca 30 dni, ale nikdy akumulator v aute neni nabit na 100% neb je nabijen do urciteho napeti (tzv. plynovaciho napeti cca 14-14,5 V), navic ten muj ma jiste vysoke samovybijeni, hmota z desek je tak trochu vypadana, navic jsem to ted jeste podporil tem kratkymi pojizdkami, poslouchanim radia pri praci na na aute...
Teepee - dobře ale startér ti zaručeně odebere podstatně větší proud než odpor v tom testeru, bohužel neřeknu ti žádná čísla. A čím větší proud cucáš, tím ti napětí letí krátkodobě dolů.
Spíš bych opravdu hledal, co ti způsobuje ten tvůj odběr. Jak jsi na něj přišel? To máš poctivě změřený proud z baterky do elektroinstalace při vypnutých spotřebičích? A těch 1,9 A je prosím tě co? To ti jde takový proud trvale pryč?!
Spíš bych opravdu hledal, co ti způsobuje ten tvůj odběr. Jak jsi na něj přišel? To máš poctivě změřený proud z baterky do elektroinstalace při vypnutých spotřebičích? A těch 1,9 A je prosím tě co? To ti jde takový proud trvale pryč?!
Zrovna tu na to koukam, pamatuji si to spravne, pri zatezi pod 10V je AKU nevyhovujici. [odkaz] /obrazky/ostatni/ ostat_hustom/zb16.jpg Je otazkou co takovy stav zpusobi, u mne je to ten konstatni odber, staci trocha poctu, za den zmizi cca 1,9 A coz je pri plne nabitem a lepsim nez novem 55Ah AKU cca 30 dni. Jenze ten muj odhaduji ze je z 40-50% uz pryc. Kdybych mel cas, dam si praci a zmerim mu vybijeci charakteristiky ([odkaz] www/teepee/ jawa640/jawa640.htm)
O tom byla rec, ale Prochy napsal jasne: Ja bych tipoval, ze me pri startovani to muze spadnout i o dost nize nez na 10-11V. Rekl bych, ze klidne 8-6V. (Podle svitu vnitrniho osvetleni soude.)
A tak jsem odbocil a pripadne si poopravim nahled na me znalosti o charakteristikach beznych AKU.
A tak jsem odbocil a pripadne si poopravim nahled na me znalosti o charakteristikach beznych AKU.
Jinak uz mam hotove navrhy plosnych spoju pro meric spotreby pro motor DOHC (na puvodnim webu byla fotka PP sestrojeneho na univ. plosnem spoji v mem aute uspokojive provozovanem asi 2.5 roku). A co vic. Vcera se mi ho po osazeni podarilo zprovoznit. Az bude hotovy web (a budu na to mit klid), pokusim se napsat nejaky clanek, soupnu tam fotky, motiv plosnych spoju, program ridiciho procesoru atd. Vse, aby bylo mozno konstrukci zopakovat.
teepee - nebo si nerozumíme. Prochyho jsem pochopil, že napětí baterie možná krátkodobě spadne až na těch 6 až 8. Ale baterka je zdravá, start zvládne a zase se jí vrátí napětí. To je jiné, než když bys měl baterku vytlučenou tak, že na 6 - 8 V ji stáhne "běžný spotřebič"
teepee : no 6 až 8 V je určitě málo pro nastartování. Ale dost pro uchování dat v ŘJ a její chod včetně čidel. O tom přece byla řeč.
Prochy: Ty myslis ze 6-8V je napeti, ktere umoznuje zapalovaci soustave vyrobit zapalenischopnou jiskru? Mam pocit, ze rucni testery aku jsou postaveny tak, ze pri napeti pod 10V (pod zatezi vestavenym odporem) je aku posuzovan jako nevyhovujici, asi vedi proc. Kazdopadne kam mi v nedeli spadlo napeti vytusim, tentokrat se mi neresetly hodiny v aute, typl bych prave tak tech 6-8V...
dik! myslim ze pristi rok nekdy v lete do toho pujdu a predelam to na ty kotouce. ty mensi predni s tema bubnama vzadu, no, neni to nic moc, na ten muj motor a podvozek jsou ty brzdy docela poddimenzovane.
Teepee nezbývá mi, než souhlasit, co teď napsal prochy o poklesu napětí. Tedy: přirozený pokles při startu by neměl vadit. Otázkou je, když jsi startoval až přes kabely, jaké minimum jsi v okamžiku startu z takto vycucané baterky tam měl. Startér ti odebírá obrovský proud a to může mooooooc srazit napětí na špatné baterce.
Teepee: Ja bych tipoval, ze me pri startovani to muze spadnout i o dost nize nez na 10-11V. Rekl bych, ze klidne 8-6V. (Podle svitu vnitrniho osvetleni soude.) A jestli to RJ vadi? Tot otazka. Navrzena by mela byt tak, aby ji to nevadilo. Ona stejne pro svuj vnitrni chod "vyrabi" napeti +5V. A procesoru , vnitrni pameti apod. by stejne mely stacit i pouhe 3V. Kdyz tak koukam do vnitrniho schema RJ, tak bych to shrnul, ze by ji melo dlouhodobe stacit 6.5V az dejme tomu 4.5V vnejsiho napajeni z elektroinstalace automobilu, aby beh programu mikroprocesoru nezacal bloudit a neztratila se data z pameti. Kratkodobe mozna i mene.
Prochy: Ja vim, take mam rad, kdyz je vse jak ma byt a v nejlepsim poradku, proto jsem tehdy tolik resil ten olej. A restart? Ted ho mozna udelam znovu, v nedeli jsem dal RJ asi zase zabrat pokusem o start s vybitym aku, nakonec jsem to nastartoval pres kabely. Napadla me teorie, jestli nedela RJednotce neporadek v hodnotach a v pameti i pouhe to, ze mam trvaly odber na aku 0,08A a verim ze mnohdy pri startu napeti pada hodne dolu, typnu, na 10-11V. Nevite nekdo?
rbr: Ano myslel jsem to same. WD40 na procisteni kontaktu vyborne! Ale pro dlouhodobou ochranu bych ho doporucoval jeste mene nez Kontaktol. Naopak pro to procisteni jeste vice. Podle me jsou cistici schopnosti primo umerne ridkosti a vzlinavosti sragory a naopak dlouhodobe ochranne vlastnosti umerne neprimo. Kontaktol bude proste nejakej kompromis. Kazdej prumernej clovek taky radsi pouzije lepidlo jednoslozkove nez dvojslozkove. No, mozna to neni uplne presny primer.
rbr: Díky, došlo to. Reset si pro jistotu zopakuju a pokusím se dokopat k diagnostice (jen nevím kdy). Pak se uvidí...
Teepee: Ano praxe je praxe. Souhlas. Ale to, ze Ti to proslo jeste neznamena, ze je to dobre. Ono take vetsinou projde to, ze odpojis baterku (vlaste udelas restart), pripojis a ono se to srovna (Nekdy lepe, nekdy hure. Asi to zavisi na stavu cidel a motoru vubec.)
daytona - můj názor: Kontaktol NE. S WDčkem mám skvělé zkušenosti co se týče odstarnění již vzniklých oxidů, sulfidů, ale i rzi jako v pantech apod. Tuhnou mi každou zimu panty levých zadních dveří a vždy jsem zkoušel nejrůznější (opravdu nejrůznější) srágoroviny. Až teď, s WDčkem, jsem se nestačil divit, co po jeho aplikaci vyteklo za bordel. A to i v dalších případech. I když to jsem odbočil, nicméně účinnost na elektrický kontakt bude stejná.
Tímto nechci stát proti názoru prochyho a trvanlivosti této ochrany. Možná nejlepší to bude skombinovat: důkladně a třeba opakovaně vyčistit WDčkem, nakonec přidat něco trvalejšího jak píše prochy(sám zatím zůstávám jen u WD, uvidím, co to udělá časem).
Tímto nechci stát proti názoru prochyho a trvanlivosti této ochrany. Možná nejlepší to bude skombinovat: důkladně a třeba opakovaně vyčistit WDčkem, nakonec přidat něco trvalejšího jak píše prochy(sám zatím zůstávám jen u WD, uvidím, co to udělá časem).
přesně můj případ. předělávat ABS z modré do černé se mi nechtšlo, navíc to od zničení původní červené sirrky blblo, přehodil jsem akorát komplet podvozek. Jedinej warning: při hodně prudkým zabrždění můžeš sešrotovat př. gumy(v jednom místě)
Preruseni uvodnich 8 km uplne mimo pravidla? Neni nahodou varied driving taky to, ze nekde zastavim a vypnu motor 😄? Byla by to nekonecna rozepre, asi by to tam navic napsali, ale restart v takove podobe vypadal uspesny.
Tecka na otackomeru je prave u cca 1200 a pak jeste nekde vysoko, musel bych se podivat, mozna ze u otacek s maximalnim vykonem motoru... Prilezitostne se podivam, bohuzel to ted nemam cim dolozit.
Tecka na otackomeru je prave u cca 1200 a pak jeste nekde vysoko, musel bych se podivat, mozna ze u otacek s maximalnim vykonem motoru... Prilezitostne se podivam, bohuzel to ted nemam cim dolozit.
rbr: Sorry zapomnel jsem updatnout. Souhlasim s Tebou. V teplotach pod bodem mrazu to nezahrejes. Bylo to mineno urcite pro garazovou teplotu. Clovek prijede do servisu. Po urcite dobe se auto dostane na dilnu. Tam se snazi nekdy i uspesne odhalit problem. Pripoji baterku a meli by provest nastaveni volnobehu. Zadny servis to asi nedela na ulici. Takze teplota 20st C?
Daytona: Nevim, jestli nepopudim ostatni, klidne uvitam diskuzi. Ja bych Kontaktol, jeste hure WD40 apod. jako dlouhodobou ochranu kontaktu nepouzival (a hlavne ne jako preventivni). Pri spatnem kontaktu to sice pomoci muze. Dobre to zatejka, oxidy to asi taky castecne rozpusti, je to v podstate velmi ridky olej. Nicmene po aplikaci zustane pouze velmi tenky film, ktery dost rychle ztece a dlouhodobe neochrani. Proto bych ho videl jako idealni pro ocisteni kontaktu od oxidu, pak ovsem kontakt vytrit do sucha a namazat hustou vazelinou.
Pro dokresleni mych myslenek citat z obalu Kontaktolu😒br /> Pripravek slouzi k odstraneni zoxidovanych a sulfidovych vrstev z el. kontaktu. .... Zabranuje dalsi rychle oxidaci.
Pro dokresleni mych myslenek citat z obalu Kontaktolu😒br /> Pripravek slouzi k odstraneni zoxidovanych a sulfidovych vrstev z el. kontaktu. .... Zabranuje dalsi rychle oxidaci.
to kostey: no oni to asi soudi take podle vybavy a komfortu, a skopek mel docela solidni zakladni vybavu (ABS...). Sierr je porad vic bez ABS jako s. Je taky pravda ze u motoru OHC odchazi rychlejc ta vacka, zas DOHC ma vacky po 200 tisic jako nove. Zas tam nepisou ze treba u scorpia se rychle vymackavaly vzadu pruziny a tlumice, predni naprava, tak to zname😊) Mne osobne vadi na sierre pouze jedina vec, a to ta predni naprava, jak vznikaji ty vibrace, pocit nejistoty pri brzdeni, hlavne kdyz mate plne nalozene auto. Taky jsem se chtel zeptat, co by to udelalo kdybych do sveho auta (bez ABS) namontoval kotouce dopredu i dozadu z modelu s ABS (predni jsou vetsi a zadni kotouce misto buben). Samozrejme bych tam ABS nechtel davat, to je prace jak svina, jenom ty kotouce a brzdice. Jake by to mohlo byt??
teepee - co dodat 😄
Ale to rozdělení (= přerušení) úvodních 8 km bych řekl, že je úplně mimo pravidla.
Tečka na otáčkoměru? Na rychloměru jsou tečky, které (myslím) naznačují pomyslné hranice pro rychlostní stupně.
Ale to rozdělení (= přerušení) úvodních 8 km bych řekl, že je úplně mimo pravidla.
Tečka na otáčkoměru? Na rychloměru jsou tečky, které (myslím) naznačují pomyslné hranice pro rychlostní stupně.
na těch mejch měrkách je např. 0,08; 0,12; 0,18; 0,22; 0,27 atd. jsou jen do 0,60, takže jsem třeba dal k sobě 0,60 a 0,35 a normálně jsem tam s tím šoupal 😄
kratas - pošlu dnes odpoledne. OK?
prochy - ano, překládáš správně text okolo zahřátí motoru, jenže já vím (alespoň u svého auta), že za tuto dobu to nezhřeješ ani na minimum. A přece se mi neohřívá motor dýl než ostatní. Snad v létě..
prochy - ano, překládáš správně text okolo zahřátí motoru, jenže já vím (alespoň u svého auta), že za tuto dobu to nezhřeješ ani na minimum. A přece se mi neohřívá motor dýl než ostatní. Snad v létě..
Kuprikladu ja jsem restart delal bez navodu a tak jsem jen vedel o tech 1200 ot/min. No a tak jsem to nechal na volnobeh ohrat (cca 10 minut) pak 3 minuty 1200 ot/min (neni ta tecka na otackomeru nahodu k tomu?), tech osm kilometru jsem rozdelil do asi trech dnu a presto to bylo OK.
Prirucky jsou krasna alibisticka vec, ktere se take strasne rad drzim, ale asi se ne nadarmo rika, ze spetka praxe vyda za tunu teorie.
Prirucky jsou krasna alibisticka vec, ktere se take strasne rad drzim, ale asi se ne nadarmo rika, ze spetka praxe vyda za tunu teorie.
Willy, cim meris ty setiny, kdyz listkove merky znam jen odstupnovane po 0,05mm? Usuzujes podle suvnosti?
RESIDENTS: buď jsem přepracovanej, nebo neumím měřit, nebo si ze mě to tvoje auto dělá *! Předepsané vůle sání/výfuk: 0,35/0,50(+-0,05).......naměřené: 1. válec: 0,08/0,72....ostatní válce: 0,12/0,95!!!!!!!
sem nějak (omylem) zavítal na stránky "pražskejch aček" (www.aaaauto.cz) a v informacích v recenzi vozů jsem zjistil že mají škorpíci 3 hvězdičky z pěti a Sierra jen 2. + Docela jí nám tam haněj... 😲(
kratas: Ja si take myslim, ze ten motor po resetu nemusi byt zahraty a ty 3 minuty jsou tam k jeho ohrati. Takto jsem to z angl. manualu pochopil. Ale protoze do SW RJ nevidim, vzdy se dogmaticky drzim presneho postupu a casu.
Zarovicku bych pouzil 1-5W (podle schema RJ by teoreticky asi nebyl problem i s 10W, ale radsi min). Pokud by si ovsem chtel pouzit LED (svitivou diodu jako jsem mel ja), musis dat do serie s ni jeste odpor (560 ohm by melo byt optimalni).
Zarovicku bych pouzil 1-5W (podle schema RJ by teoreticky asi nebyl problem i s 10W, ale radsi min). Pokud by si ovsem chtel pouzit LED (svitivou diodu jako jsem mel ja), musis dat do serie s ni jeste odpor (560 ohm by melo byt optimalni).
To prochy, rbr a ostatni: chtel jsem se Vas zeptat co je nejlepsi pro kontakty, cim je dobre postriknout konektory, co cisti a zaroven chrani?? Dik!
rbr: Radši asi teda udělám reset ještě jednou, tím rozhodně nic nepokazím. Co se diagnostiky týká, pokud máš sepsaný postup česky, uvítal bych ho. Anglicky sice IMHO celkem rozumím, ale pro ověření případných pochybností to nebude na škodu. Mail na mě je (netradičně 😃) kratas@fordsierra.cz. Kdy myslíš že bys to poslal?
kratas - pokud jsi to dělal při zcela studeném motoru, to můžeš "být vedle". Já bych to udělal znovu, na teplém. Kdybys případně chtěl dělat někdy diagnostiku, můžu ti poslat mailem "můj překlad do ČJ" - postup při daignostice. Posílal jsem to už futurovi, a moc si to chválil.
prochy - se vším souhlas
kratas - to máš pravdu, z popisu vyplývá, že až při fázi2 min na 1200 ot má být správná teplota, jenže tu v dnešním počasí tím předcházejícím volnoběh nedosáhneš. Takže já bych nechal motor uzž před resetem raději ohřát, pak reset a dále, to mi zaručí tu správnou teplotu.
Diagnostika - ano, takovéto "drátky" ti jako minimum stačí. Drát od žárovky do horní zdířky, dále na + bat., spodní dvě propojit.
kratas - to máš pravdu, z popisu vyplývá, že až při fázi2 min na 1200 ot má být správná teplota, jenže tu v dnešním počasí tím předcházejícím volnoběh nedosáhneš. Takže já bych nechal motor uzž před resetem raději ohřát, pak reset a dále, to mi zaručí tu správnou teplotu.
Diagnostika - ano, takovéto "drátky" ti jako minimum stačí. Drát od žárovky do horní zdířky, dále na + bat., spodní dvě propojit.
rbr: To "zavahani" nevim, jestli je normalni, ale laik to mozna ani nepostrehne, nebo to pripise studenemu motoru. A me to rozhodne v nicem neomezuje. (Aspon autu nedavam kour, kdyz je studeny 😄.)
kratas: Ja bych jeste chvili zustal v roli pozorovatele. Dej vedet treba za 14 dni.
kratas: Ja bych jeste chvili zustal v roli pozorovatele. Dej vedet treba za 14 dni.
rbr: Při načítání dat po resetu má být motor ohřátý? A já žil v domnění, že motor má být studený, po startu má běžet 3 minuty na volnoběh (během kterých se dostatečně zahřeje) pak ty 2 minuty na 1200 a potom testovací jízda. Tak nějak jsem to původně pochopil i z toho anglického textu. Může fakt, že motor byl při startu totálně vychladlý nějak výrazně negativně ovlivnit načtení dat po resetu?
Diagnostiku asi taky budu muset sjet, ale nejdřív si musím dát dohromady základní pomůcku - tj. napojit dva drátky na žárovičku 😄 Tohle doufám zvládne i takový analfabet v elektronice jako jsem já 😄 Jen pro upřesnění - pochopil jsem to správně, že základním prvkem nutným k prověření diagnostiky je pouze žárovka s připojenými dvěma dráty k napojení na patřičné místo testovací zásuvky a plus baterie (a drátek k propojení zbývajících dvou zdířek na zásuvce)? Měl jsem dojem, že na nákresu, který jsi mi posílal bylo ještě něco vyznačeno na drátu mezi testvací zásuvkou a žárovkou, ale jak na potvoru tady teď ten nákres nemám, abych si to ověřil.
Diagnostiku asi taky budu muset sjet, ale nejdřív si musím dát dohromady základní pomůcku - tj. napojit dva drátky na žárovičku 😄 Tohle doufám zvládne i takový analfabet v elektronice jako jsem já 😄 Jen pro upřesnění - pochopil jsem to správně, že základním prvkem nutným k prověření diagnostiky je pouze žárovka s připojenými dvěma dráty k napojení na patřičné místo testovací zásuvky a plus baterie (a drátek k propojení zbývajících dvou zdířek na zásuvce)? Měl jsem dojem, že na nákresu, který jsi mi posílal bylo ještě něco vyznačeno na drátu mezi testvací zásuvkou a žárovkou, ale jak na potvoru tady teď ten nákres nemám, abych si to ověřil.
Willy: Covece co s tema baterkama delas? Ja mam ted baterky dve jedna z r.1996 a druha 1998, obe funguji, nikdy jsem nedobijel.
kratas - ještě jednou volnoběh: dobře, zákl. nastavení nemujsí být "nezbytné", když ti to nezlobí.
prochy popisuješ ta zaváhání tak shodně s mými zkušenostmi, že už snad začnu věřit, že jinak to ani u sirky nejde.
Vlastní zkušenost - pokud lambda nemá uzemnění OK, diagnostiky to zjistí a dá přísl.kod. Po "opravě" jejího uzmenění pak ŘJ dá kod 11. Tím chci naznačit, že já osobně bych věřil dobrému uzmenění lambdy pokud mi ŘJ hlásí kod 11.
kratas - a při načítání dat bys měl mít motor ohřátý. A taky nevím, jestli jsi dělal základní nastavení volnoběhu - ale to bych vše opakoval po prochym.
Jinak tomu vážně dopřej trochu času.
Vlastní zkušenost - pokud lambda nemá uzemnění OK, diagnostiky to zjistí a dá přísl.kod. Po "opravě" jejího uzmenění pak ŘJ dá kod 11. Tím chci naznačit, že já osobně bych věřil dobrému uzmenění lambdy pokud mi ŘJ hlásí kod 11.
kratas - a při načítání dat bys měl mít motor ohřátý. A taky nevím, jestli jsi dělal základní nastavení volnoběhu - ale to bych vše opakoval po prochym.
Jinak tomu vážně dopřej trochu času.
prochy: Reset - viz předchozí příspěvek. Základní volnoběžné otáčky jsem nenastavoval, ale volnoběh se mi drží celkem v pohodě, tam problém nevidím. Uzemění... to je otázka. Změřené to není.
rbr: Reset jsem udělal (koneckonců jsem měl při výměně odpojenou baterku) i to následné načítání dat (3 min. volnoběh, 2 min. 1200 rpm a testovací jízda). No nic, budu sledovat a uvidíme co se z toho vyvrbí.
kratas: Uz jsem zapomnel. Udelal si po vymene lambdy reset RJ, pripadne nastaveni zakladnich volnobeznych otacek? Mas tu novou lambdu dobre uzemenou? Prip. meril Ti to uzemeni nekdo?
Jinak pri studenem motoru citim take urcite zavahani (velmi podobne to licil take rbr), ale rozhodne by to nemelo byt vynechavani, ci nepravidelny chod. Spis bych to charakterizoval jako mirna lenost, kdyz by clovek chtel fakt vyrazit, musel by seslapnout ten plyn vic nez obvykle. Ale u studenyho auta to nikdy nedelam.
Jinak pri studenem motoru citim take urcite zavahani (velmi podobne to licil take rbr), ale rozhodne by to nemelo byt vynechavani, ci nepravidelny chod. Spis bych to charakterizoval jako mirna lenost, kdyz by clovek chtel fakt vyrazit, musel by seslapnout ten plyn vic nez obvykle. Ale u studenyho auta to nikdy nedelam.
První věc je nejbližších 8 km po resetu. To asi znáš (dělal jsi reset po výměně lambdy?). Dá se ale říct, že ŘJ se prakticky neustále přizpůsobuje aktuálním podmínkám. Takže jednoznačnou odpověď do kdy, ti nedá nikdo. Jedno zaváhání včera bych považoval za náhodu a vše v klidu sledoval dál.
prochy: Díky za uklidnění, i když z toho vysvětlení rozumím tak každý druhý slovo 😄
Jinak jak dlouho pánové myslíte, že je třeba počkat, aby se po výměně lambdy dal udělat nějaký definitivní závěr? Chová se to teď docela zajímavě - včera odpoledne bez jediného problému, všechno šlo hladce, dneska ráno se mi chviličku po startu nějaké zaváhání objevilo, bylo i slyšet, že při přidání jde motor chvilku nepravidelně, tak z toho nejsem dvakrát chytrý, zajímalo by mě, kdy se dá definitivně říct, že si auto "zvyklo" na nový prvek. Do té doby taky nechci jezdit na LPG, abych v tom sobě ani ŘJ nedělal zmatek 😄
Jinak jak dlouho pánové myslíte, že je třeba počkat, aby se po výměně lambdy dal udělat nějaký definitivní závěr? Chová se to teď docela zajímavě - včera odpoledne bez jediného problému, všechno šlo hladce, dneska ráno se mi chviličku po startu nějaké zaváhání objevilo, bylo i slyšet, že při přidání jde motor chvilku nepravidelně, tak z toho nejsem dvakrát chytrý, zajímalo by mě, kdy se dá definitivně říct, že si auto "zvyklo" na nový prvek. Do té doby taky nechci jezdit na LPG, abych v tom sobě ani ŘJ nedělal zmatek 😄
prochy - jo, budu muset do diagnostiky. Jen jsem po příjezdu do práce zběžně koukl pod kapotu. Říkla jsem si, že bych ji možná klidně udělal jen se stud. motorem s cílem přečíst jen memory kody.
to jo, mas pravdu, v Rendlu taky nebyl motor svisle ale odklonen o 30 stupnu, navic Rendl mel cumak vysoko.
to daytona: mondeo má nízký čumák, ten motor by musel být podélně buď před přední nápravou (auto by mělo převis jak autobus) nebo nad ní ležet.
no, ja jsem se prave taky divil...ale rikal jsem si, ze nemozne to neni, mel jsem Rendla 25 a ten mel motor podelne a byla to predokolka...tak proto jsem si rikal ze proc by to nemohlo mit tak i mondeo...Ale pfuj, o cem to tady melu, nenavidim mondeo uz len z toho duvodu, ze predstavuje zacatek doby, kdyz Ford se vyprdl na rychle sedany a ostre hatchbacky a zacal delat pouze lina rodinna auta. Jo, v roce 1993 skoncila era RS Fordu...
Dnes ráno to byla zábava 😃 kombík nechytil - mám pocit, že mi to někde bere šťávu(možná přímo startér?) - jak to nechytne nadrc, tak za pár sek. baterka zvadne. Naštěstí to většinou chytá nadrc. tak jsem to natočil přes kabely. voda v baterce nechybí, je to 2 roky stará boschka 70, takže by jí snad nic být nemělo? . teď mi tady pěkně bzučí u ucha, uvidíme, jestli to pomůže.
Pak jsem chtěl natočit druhýho kombíka(residents), to byl druhý díl komedie. Nakonec jsem jí dal přečíst noviny(teda spíš sprej) a dala si říct. Baterku máš teda dobrou 😃). musím se vrhnout na ty ventily, ale ještě musím zařídit pár věcí.....a je tam strrrrašná zzzzzima!!!
Pak jsem chtěl natočit druhýho kombíka(residents), to byl druhý díl komedie. Nakonec jsem jí dal přečíst noviny(teda spíš sprej) a dala si říct. Baterku máš teda dobrou 😃). musím se vrhnout na ty ventily, ale ještě musím zařídit pár věcí.....a je tam strrrrašná zzzzzima!!!
Sorry koukám že jsem špatně přečetl daytonův přispěvek. Samozřejmě že motor byl napříč. To bude tou chřipajznou 😄)
Rbr: Nemohu doporucit nic jineho nez standartni diagnostiku + promer TPS a treba jestli neni neco s tahlem plynu. Ale mohl by to byt i MAP.
Možná mám nový problém: včera + dnes, po důkladném zahřátí motoru (2.0 DOHC EFI) apsoň po 30 min jízdy, jedu, plyn stále ve stejné poloze a auto mi výrazně zrychlí!!! Na pár sekund, jak kdyby do něj naskákali další koníci. Jenže dnes to nejen zrychlovalo ale i "vázlo". Chvilku vyrazí a jede, chvilku nejede. Spíš je to v okmažiku, kdy s planem dýl stojím v nějaké poloze.
Pro úplnost: potenciometr škrtící klapky byl naposled proměřen zhruba před měsícem a byl OK. Myslím, že by to mohlo být i lambdou, teplotními čidly....
Tak jen tak sonduji, jestli jste se tím někdo setkal. Možná taky kecám, přece jen silnice byly trochu namrzlý...ale to zrychlení vnímám už druhý den.
Pro úplnost: potenciometr škrtící klapky byl naposled proměřen zhruba před měsícem a byl OK. Myslím, že by to mohlo být i lambdou, teplotními čidly....
Tak jen tak sonduji, jestli jste se tím někdo setkal. Možná taky kecám, přece jen silnice byly trochu namrzlý...ale to zrychlení vnímám už druhý den.
to daytona: Mondeo 1. generace má 100% motor příčně!!! Strýc ho má (r.v. 1994). Taxikář si to možná pletl se Scorpiem, Sierrou. Někteří taxikáři si občas pletou kW s PS apod...
Jestli myslíš tu krabičku pod kaslíkem tak jeden čas jsme to tady řešili a nedostali se ke kloudnému výsledku. Napiš mi na mail hlavacej@sce.cz a já ti pošlu foto toho co tam mám já. A pokud máš to samé tak jsem o tom něco našel. Koukám stejně bych nechal změřit tlaky. Nestojí to moc a máš jistotu že nemusí hlava dolů.
jirkaking: sice ty kroužky byli měněny, ale i jeden píst a za toho opraváře bych nedával ruku do ohně. Ten píst sháněl delší dobu a doufám, že tam nedal z Escorta 1,😁.
daytona: to jsem nevěděl, že 1. generace Mondea měla stejné uložení.
jirkaking: co jsem četl, tak ten 1,8TD má tu nevýhodu, že má blbě vyřešeny napínáky řemenů rozvodů a třeba je častěji štelovat. Chtěl bych se zeptat, jak Ti slouží spínací skříňka. Mě se to občas v krajní parkovací poloze sekne a pak to startuje jak přes zuby (záleží na hloubce zasunutí klíčku). Máš taky ve schránce u spolujezdce zhora přišroubovánou hlíníkovou krabičku Lucas velikosti autorádia. Netuším k čemu tam je.
jirkaking: co jsem četl, tak ten 1,8TD má tu nevýhodu, že má blbě vyřešeny napínáky řemenů rozvodů a třeba je častěji štelovat. Chtěl bych se zeptat, jak Ti slouží spínací skříňka. Mě se to občas v krajní parkovací poloze sekne a pak to startuje jak přes zuby (záleží na hloubce zasunutí klíčku). Máš taky ve schránce u spolujezdce zhora přišroubovánou hlíníkovou krabičku Lucas velikosti autorádia. Netuším k čemu tam je.
AHA takže píst. kroužky byli měněny. Tak to mi spadl kámen ze srdce. Takže sehnat hliníkové podložky a seřizovat 😄)). S tím podélným uložením je to recht. Prostě se 4 válec špatně chladí. Škoda že ještě nikdo tuhle problematiku nevyřešil. Já např dnešním dnem mám nalítáno od výměny 110 458 km a zatím jsem také měnil jen filtry a olej. A doufám že u toho taky zůstanu 😄)).
Taky by se mi libil Ford Thunderbird z 1955 v ruzove barve (nebo v pistaciove). Ale sierru fakt ne...Ale kdyz uz jsme u toho, dnes jsem Na Knizeci videl prekrasnou 3-dverovou sirku, jeste s dlouhou kapotou, nemela chybu, seda metaliza, krasna lita kola, ale nejzajimavejsi bylo, ze byla ze slovenska (!!!) a mela SPZ LV jako Levice (muj rodni okres😊). Tak se ozvi, bratre😊)
Brr ružova Sierra?? To auto se mi moc nelibí...Pekná je sic Cosworts..a pak posledni generace Scorpia,ale ružová Sierra??? To asi nerozchodim...
Pastelově růžová, to je prostě humus na všem kromě Cadillacu Eldorado Biarritz ročník 1959. Ale už jsem viděl bavory v "šedorůžové" metle a ta barva je prostě překrásná, to myslím fakt. U BMW jí říkají Granatrot Metallic.
Tak sem dneska fakt nechápal jak někdo může bejt tak zlej... Jen tak si jedu k doktorce autobusem a najednou kolem autobusu projela !!!Růžová Sierra!!! Nestih jsem si ani všimnout jestli řídila ženská nebo nějakej přihřátej buzik, ale fakt ji to neslušelo
-> Chudinka
-> Chudinka
zajimave poznatky: v sobotu mne vezl taxikar s Mondeem 2.generace (s tim ovalem vepredu) s motorem 1.8TD. Tak jsem se ho ptal na motor, a on rika, ze je naprosto skvelej, ma nalitano pres 200 tisic a jeste se do motoru nepodival. Pak se rozkecal, a rekl ze predtim mel sierru i mondeo s tim samym motorem (1.8TD) a ze vubec nebyl spokojen, ze se mu ctvrtej valec porad prehrival (ano, v mondeu 1.generace byl motor 1.8 TD podelne!!!-rikal to on, taky jsem se divil), a rikal ze tam musel menit pistni krouzky a poslat motor na vybrus. Docela dobre znal problematiku predni napravy sierry...jenom tak pro zajimavost.
Kroužky tam jsou na podzim nově. Spíš si myslím, že to chce seřídit, nastavit atd. Začnu kontrolou vůle ventilů, pak tlaky - pro jistotu, když budou OK, tak seřízení trysek, žhaviče. Čerpadlo je po GO, tak pak už nevím čím jiným by to mohlo být. Vzhledem k tomu, že to po nastartování dost cvrliká, tak bych to tipoval na ty ventily.
kratas: Myslim, ze starost o typ lambda sondy mit nemusis. Lambdy v "starych motorech" jsou principielne selektivni lambdy. Jde o to, ze napeti pri stechimetricke smesi (lambda=1) naprosto skokove zmeni svou hodnotu mezi 0,2 az 0,8V. Pro dokresleni mrkni na [odkaz] upol.cz/ferenc/ fer_mo13/ 13_16.gif. Zde je charakteristika tak strma, ze jeji tvar je naprosto irelevantni. Nevim, odkud je ta informace o typech charakteristik, ale domnivam se, ze "vitr vane" od sirokopasmovych lambd pouzivanych v modernich typech motoru, casto s primym vstrikovanim pracujicich povetsinou v oblastech chudych smesi. Jedna se o lambdu se dvema elektrochemickymi clanky (stejnymi jako u selektivni lambdy na bazi ZrO2). Jeden clanek snima s uplne stejnou chrakteristikou, jako u starsiho typu lambda sond, druhy clanek pracuje jako precerpavajijci. Cela lambda je rizena svou regulacni smyckou, kdy je na prvnim clanku udrzovano "stechiometricke napeti" (0.5V) na velmi strme charakteristice. Cela tato charakteristika je posouvana ridicim napetim na precerpavajicim clanku na jednu ci druhou stranu, kdy precerpavajici clanek precerpava ionty O2 od jedne elektrody ke druhe. Pokud je zabezpeceno fungovani reg. smycky, ridici napeti jdouci do precerpavajiciho clanku je primo umerne (linearni) aktualni hodnote lambda (soucinitel prebytku vzduchu). Takto lze lambdu merit v neuveritelnem rozsahu 0.7 az 4 pri zachovani linearity mereni. Puvodni charakteristika (u selektivni lambda sondy) by se dala nazvat e😜onencialne - logaritmickou. Urcitym zkreslenim pri vykladu, ci vubec nepochopenim funkce, pak mohl vzniknout omyl, ze pri existuji lambdy log., e😜. a linearni. Vice na [odkaz] upol.cz/ferenc/
J77 - lambda = 😄
- volnoběh: říkal jsem, že si na to ŘJ trochu zvykne. Ale někdy bychom to měli dokopat.
- volnoběh: říkal jsem, že si na to ŘJ trochu zvykne. Ale někdy bychom to měli dokopat.
rbr: Co ja ? Porad jezdim s odpojenou lambdou, na spotrebe se to neprojevilo, takze setrim korunky na lambdu a nestezuju si 😄 Konektory, sani, volnobeznoch, na to si cas urcite udelam. Co se tyka volnobehu, je to zvlastni, ale o neco snizily otacky, na nichz to drzi motor pri dojezdech, jakoz se zaroven i trochu zvysil ten (nizky) volnobeh po dojezdu / zastaveni. Takze sice to neni na 100% ono, ale zlepsilo se to.
J77 - a co ty? Četl jsem, že jsi řešil jiné problémy. Ale měly by se dotáhnout do konce ty konketory a sání(jen doporučuji), "vyprat" volnob.ventil (to určitě!) a znovunastavit volnoběh(taky utčitě).
Jak se vyvíjí volnoběh dál po nastavení při testu? Tipnu si, že to stejně není ono, když něco nehraje ve volnob. ventilu.
Jak se vyvíjí volnoběh dál po nastavení při testu? Tipnu si, že to stejně není ono, když něco nehraje ve volnob. ventilu.
J77, Kratas - ono to není tak jednoznačné. J77 uvažuje logicky správně, ale doporučuji článek pod odkazem [odkaz] /Servis/O2sensor/O2sensor.htm (bez mezery!), povídání ke grafu č.2 a dále. Jde mi o stav, kdy lambda posílá (díky chybě a nebo trochu jinému typu) jiý špatné údaje, ale ještě pořád je ŘJ (a tedy i diagnostika) hodnotí jako správné.
Každopádně, pokud u vás obou se chovánbí motoru po výměně zlepšilo, byl to dobrý krok.
Já občas taky ucítím špatné chování při rozjezdu(2x, 3x za týden) ale jinak vše šlape a tak na to nebudu sahat. Fakt, jinak naprostá spokojenost. Když vidím ostatní, jak to ráno "honí po parkovišti" apod....
Každopádně, pokud u vás obou se chovánbí motoru po výměně zlepšilo, byl to dobrý krok.
Já občas taky ucítím špatné chování při rozjezdu(2x, 3x za týden) ale jinak vše šlape a tak na to nebudu sahat. Fakt, jinak naprostá spokojenost. Když vidím ostatní, jak to ráno "honí po parkovišti" apod....
kratas: Rozumim tomu prd, ale pokud by Tva lambda byla ten druhovyrobni pripad, jaky zminovala mnou tazana osoba, tzn. opacna krivka - pak by Ti to vubec nemohlo jet bez skubani a skakani, protoze by RJ michala smes podle uplne obracenych udaju, nez jaky by odpovidaly realite. Si myslim 😊
No stejně mi to připomíná mojí sierku když jsem jí kupoval byl tušil listopad a nějak už se jí nechtělo starovat. Zkoušel jsem také vše a nakonec na druhém a čtvrtém válci byli rozlámané pístní kroužky. Prostě 4 válec je špatně mazán a pokud si nwhlídáš výměny oleje atd. Tak odejdou. Já tak mám teď KOLBENSMITH kroužky a je to super. Ještě nechám teď už po dvou letech zkontrolovat tlaky. A uvidíme. GOETZE kroužky mi nikdo nedoporučoval. Kvůli výdrži. Psali na ně max. 60tis.km. Zato KOLBENSMITH píše garanci 120tis. km a dokonce na to dává záruku. Ale to už píši o tom jako by jsi měl úplně vhajzlu motor 😄)). No držím ti palce. Co kdyby to bylo něčím jiným 😄)).
jirkaking: No nešlo to, ani když bylo +6. Několik žhavení a skoro půlminutové točení to celé 3x. Mrknu na ně.
kratas - nezbývá než ti popřát, ať ti ten bezproblémový stav vydržel. A trochu tomu dopřej čas, z jednoho dnešního zaváhání si nic nedělej, nemusí to nic znamenat. Pokud jste v obchodě tu lambdu takto pečlivě hledali, taky bych jí věřil.
Na jízdě samotné bys ani neměl pocítit nějakou výraznou změnu(myslím mimo volnoběh).
Já mám lambdu originál od Fordu (i výměna přímo v servise) a 1/ dali mi tam typ bez ukostření, 2/ stejně mám pocit, že za moc nestojí. Nějaké to cukání mi tam zůstává, a spotřeba se taky příliš nevylepšila po jejím znovuzapojení.
Co chceš znovu proměřit? Tím toho až tolik nezjistíš. Meření výstupu lambdy ti sice ukáže, že "funguje" (ale dává opravdu to co očekává ŘJ?), diagnostika ti také potvrdí, že do ŘJ leze zhruba to co tam má být, ale stále to nemusí být to pravý ořechový. Musel bys do servisu a vyjít z měření složení výf.plynů.
Na jízdě samotné bys ani neměl pocítit nějakou výraznou změnu(myslím mimo volnoběh).
Já mám lambdu originál od Fordu (i výměna přímo v servise) a 1/ dali mi tam typ bez ukostření, 2/ stejně mám pocit, že za moc nestojí. Nějaké to cukání mi tam zůstává, a spotřeba se taky příliš nevylepšila po jejím znovuzapojení.
Co chceš znovu proměřit? Tím toho až tolik nezjistíš. Meření výstupu lambdy ti sice ukáže, že "funguje" (ale dává opravdu to co očekává ŘJ?), diagnostika ti také potvrdí, že do ŘJ leze zhruba to co tam má být, ale stále to nemusí být to pravý ořechový. Musel bys do servisu a vyjít z měření složení výf.plynů.
prochy, rbr a všichni ostatní, kteří řešili problémy s rozjezdy: Jak jsem psal v předchozím příspěvku, v sobotu jsem vyměnil lambdu. Samotná výměna OK, ale předcházelo jí cca tříhodinové přemlouvání kouslého závitu na staré lambdě (s tím přístupem a bez montážní jámy to byla lahůdka). Zatím se nedají dělat jakékoli závěry, ale dosavadní dojmy jsou následující: v sobotu po montáži a z ní vyplývajícím resetu ŘJ znovunačtení dat a "školící jízda" - v pohodě, bez jakýchkoli problémů (ale vyjížděl jsem už se zahřátým motorem po pěti minutách běhu). V neděli, po celodenním stání start v pohodě, reakce na mírné přidávání plynu (do 1500 - 2000 ot./min) do volnoběhu krátce po startu (hned po natlakování ABS) - plynulé navýšení, bez cukání a dřívějších příznaků nepravidelného chodu. Další jízda bez problémů. Dnes ráno po noci strávené na ulici v mrazu (v 6:45 u nás bylo -9 stupňů) start - oškrábání skla - odjezd - po prvním zastavení při novém rozjezdu mírné zaváhání (mám takový dojem, že o něčem podobném jste také psali, ale možná se pletu), dále OK. Nějakou výraznou změnu v jízdních vlastnostech jsem nezpozoroval, zjišťovat spotřebu je zatím asi předčasné (od výměny jsem najel cca 150 km). Jsem zvědavý co to bude dělat dál. Trochu mě ale vyděsily ty zvěsti o tom, že univerzální lambda nebude fungovat tak jak má, to by mě celkem naštvalo. Asi by to chtělo znovu proměřit, ale zatím nevím kde a s kým (servisům už nevěřím).
Sakra, neděste mě s tou lambdou. Právě včera jsem si do auta vrazil univerzál (přece jen cena 2.744,- vypadala poněkud lépe než "skromných" 4.600,- za originál) a vy na mě teď vybalíte, že mi to stejně nebude fungovat 😒 Vyhledávali jsme ji podle typového čísla na mé původní lambdě (0 258 003 292) v katalogu Bosch a následně přesně podle těchto specifikací v univerzálech a byl jsem ujišťován, že bude určitě fungovat jak má. Teď jste mi nasadili brouka do hlavy 😒((((
No pěkně jste s těma příspěvkama zahýbaly 😄)).
To residents: 1.8TD Sice motor startuje tlakem ve válcích ale jsem na tebe zvědav jak nastaruješ bez žhavičů . Když bude třeba jako dnes -6°C a nebo mí ň. No nevim raději bych se na ně podíval.
To residents: 1.8TD Sice motor startuje tlakem ve válcích ale jsem na tebe zvědav jak nastaruješ bez žhavičů . Když bude třeba jako dnes -6°C a nebo mí ň. No nevim raději bych se na ně podíval.
chladič vodní i sahary mám. ten borec koupil komplet pojízdný auto i s papírama(neorig.) za 100.000,- nebo míň - tak jak to bylo v tom inzerátu....vytáh z toho motor, do kufru hodil, co mu na nic nebylo, tzn. poloosy, difec, chladiče, vzd. filtr, atd. má to do závodní buginy, ještě ty motory upravuje(hlava, jiná vačka, sání, výfuk) atd. papíry prodal, což je celkem jedno, a zbytek auta jsem z něho vymlátil za 35.000,-
myslím, že to má kat....na vejfuku taková bakula kousek za turbem.....jo dával.......mám něco nafocený, tak ti to vyžhavím, pokud mi to vyjde, tak bych se v tom Brně stavil....určitě tam pojedu teď v týdnu, snad to vyjde
Praj dávaj na cosíky intercooler z RS500.Docela by mě zajímalo,jak je velký.A chladič vodní taky nemáš+sahary?
Jakou verzi výfuku máš?Já bez katíků,ale asi nebude orig.Jestli bys měl chvilku slítnout v sobotu do Brna,mohl bych ti dát CD s fotkama-rozdělaný motor jsou poslední.Pokud vím,tak na letním srazu jsem ti jedno dával nebo se pletu?
motor s turbem, vanou, kabeláž, řídící jednotka, cívka, modul zapalování(na levým blatníku zevnitř poblíž ABS). výfuk od turba dál mám, intercooler taky...
Tak Michalides to hodil na mě-příští sobotu jedeme s Michalidesem a Daytonou do Brna sejít se s maníkem,co dělá scorpiácký web.Jde o výměnu zkušeností a kecání okolo srazů apod.Nejedná se o sraz aut ale jestli se někdo chce přijet podívat tak samozřejmě může-zájem projevil např Rob.Jak jsem psal víše,bude to v sobotu v Brně,místo a čas se upřesní koncem týdne.Proto jestli někdo něco potřebuje,můžeme to přivést-náhradní díly,alkohol,nemocnou tchýni...😲((((.Michalidesi,jestli jsem na něco zapoměl nebo něco pokálel tak mě oprav.
to máš na kosíkovi? pokračuj 😄....když už bude žlutej kardan, poloosy a převodovka, tak třeba ještě difec, vanu, ventildekl, kryt rozvodů, tlumiče....no záleží na majitelovi 😄 Můj bubík má ještě čas...rozhodně na nšj nechytnu, dokud nebude motor, ten má absolutní přednost, až bude jezdit, bude se rozebírat, ťukat, lakovat, renovovat, šperkovat....
Náprava modrá,diferák a poloosy stříbrné,manžety poloos černé ...mám pokračovat?Koukám,že jsi podobně postiženej jako já...barvičky...asoutěž kdo má na podvozku víc barev nehraju!
srandičky srandičky a náboženství žádné - chudák já - FIDO napiš tady něco o té sobotě - já na to nemám čas
Napadl nás takovej nášup: nastříkat nápravy červenou, kardan, poloosy žlutou, ev. i almaru, ale z té litiny ten olej asi nedostanem. taky by nebylo marný hodit pera do futrálu.....bude to vypadat jak angličák, nebo jak tech. obrázky v autoškle 😃)
Stříkám to sprejema,najlíp se se s ním dostanu.Musím se podívat jak se mu nadává ale jde opět přelakovat,není to jako resistin na který se pak nalepí prach.Přelákovával jsem tím i vrstvu nepřelakovatelnou(bitumen)a taky to drží.Už mi to drží přes měsíc a je to jak nový.Najel jsem s tím už 30 metrů-3x z garáže a zpátky.Jo,taky to bylo jednou přes noc venku(měnili jsme Michalidesovi ložisko).
To dal kámoš čuchnout trabantu v zimě a na jaře si cvičně vyměnil motor.Trabant je stejně super já si ho snad někdy koupím...moc nereznou,moc nebrzdí,dobře se převrací,7 lidí taky uveze...
myslíš kosíka, ne ***? 😄 No jo, mě to teď sedí na * úúúplně 😒(((........hele, budem dávat dokupy toho černýho třídveřáka, nevíš náhodou, čím by bylo nejlepší natřít/nastříkat plechový části podvozku(nápravy atd)???
Willy-po výměně zadních pružin a tlumičů to je vysoký jak stepní koza.Možná až tam zpátky nandám co tam bylo(blbosti jako motor,převodovky,kardany,sedačky aj)tak to bude jiný...
J77-já mám taky výbavu čalamádu(chamade).jsem s ní nadmíru spokojený,dnes na horách mi to chytlo hned po 3 startování a 4 nažhavení na 1 válec,po dvou vteřinách na 2 po dalších 5 sec.na 4 válce.Proč se vlastně bavím o pí_č_ch a ne o autech?Třeba o sirkách..😲((( PS-do rendl mě vyšel na 30000,- i s novýma gumama,palubkou,kabeláží a čelním oknem.Zjistil jsem,že bez sitiče to není ono a bez ostřikovačů taky ne.Zima ale už končí tak to nějak doklepu 😲((( Musím začít vozit noviny a zapalovač....nabo Pepo podpalovač...
???????? Co jsem si všim, všecky kombíky maj zvedlou *(kvůli nákladu), a kosíci sedí na *....to by asi moc neštymovalo 😄
fido: Kamarad R19 ma, sedana - CHAMADEho. Prekvapive se mu to vylozene nesype, ale stal ho 70 000.- a to auto nic neumi, jede sotva prumerne, nenasel jsem na nem vubec zadnou vyhodu oproti beznejm sunkam typu Feldy, Fabky. A jezdit s tim tolik a tak casto, jako se da s 14-15 let starou Sirkou, stal by vecne v servisu 😊
Na druhou stranu kamarad rikal, ze kdyby kupoval auto ted, sel by asi do Sirky 😊
Na druhou stranu kamarad rikal, ze kdyby kupoval auto ted, sel by asi do Sirky 😊
Taky proč dělali cosworthy jenom sedany(ty poslední)a staré 3 dveřáky?Ty ostatní kastle se jim asi moc nelíbily...
J77-náhodou takový rendl R19 je hezký auto!Bojím se o něho opřít i kolo...Musím zaklepat,ale poslední týden vydržel přes 1000km.Máš pravdu je to Francie a nikdy víc.
J77: Lambda sondy se zřejmě vyrábějí s různou charakteristikou - lineární, e😜onenciální, nebo logaritmický průběh. Pokud místo sondy s e😜. průběhem dáš sondu s průběhem logaritmickým, počítač dostává špatné informace - byl nastaven na e😜. průběh sondy. PS: Vycházím z toho, co Ti řekli. Odborně erudovaní mě možná vyvedou z omylu.
Fidofor😜 Informoval jsem se na cenu té hlavy V6 Cosworth. Kompletní je u Ford za "směšných" 82.000,- Kč. Uf!!! Asi i s DPH - neměl jsem sil se optat. 😒
Sierra v provedení kombi se mi (až na ty okapové lišty) líbí hlavně proto, že záď není "přilepená", jako u mnoha jiných kombi. Vyrobit sedan, potom ho za zadními dveřmi uříznout, a přilepit další kus plechu, to je hnus. Ono je to pro výrobce mnohem jednodušší, než vymýšlet nový tvar zadních dveří, návaznost linií, atd. Proto se mi líbí i kombi např. od BMW, nebo Audi. Vše tak, jak má být.
Neoriginal mě stál cca 130,- Kč. Není to překlep, funguje stále. A byl s povrchovou úpravou, nejen holá měď. Originál mi nabízeli za cca 890,- Kč. "Pane, to je originál, žádná kopie!" Si můžou ....
Planovanych 14 dni testovaciho jezdeni s odpojenou lambdou uplynulo, neskublo to ani jedinkrat, takze je to jasny 😊
A co se jinak lambdy tyka, ptal jsem se (nezavislych zdroju) jestli muzu koupit univerzalni z druhovyroby a bylo mi receno, ze radsi ne - Ford pry narozdil od vsech ostatnich vyrobcu pouziva obracenou krivku (to jsem nepochopil), takze vetsina "druhovyrobnich" lambd udajne na autech nefunguje tak, jak ma.
A co se jinak lambdy tyka, ptal jsem se (nezavislych zdroju) jestli muzu koupit univerzalni z druhovyroby a bylo mi receno, ze radsi ne - Ford pry narozdil od vsech ostatnich vyrobcu pouziva obracenou krivku (to jsem nepochopil), takze vetsina "druhovyrobnich" lambd udajne na autech nefunguje tak, jak ma.
Sierry - kombiky hodnotim vysoko hlavne proto, ze jsou to spolu s kombajnama od Mercedesu, Audi, BMW a Volva jediny hezky. A to jeste Volvo + BMW zdalek ne vse. Zbytek je hnusota sama, od asijskych kar az po Francii. Nepocitam samozrejme wagony ze zamori, ty jsou fajn 😄 Nicmene Sirka je krasnej kombik, odpredu dozadu i zleva doprava 😊
Bohužel hatchback je vypadá chvilkama jak ufoun, ale když se řádně zatmaví světla, tak je to takovej přijatelnej ufoun. Ale jinak 1.sedan 2.-3.hatchback+kombajn
J77: to víš že vim...
Mě se zezačátku nejvíc líbil hatchback, ale až si budu kupovat něco novýho tak to bude sedan... + Hatchback neni žádný UFO!!!
Mě se zezačátku nejvíc líbil hatchback, ale až si budu kupovat něco novýho tak to bude sedan... + Hatchback neni žádný UFO!!!
co mě se týká: sedan, kombík, třídveřák(ale starej)..........pak dlouho nic, ....a pak hatchback. Neberte si to nikdo osobně
kostey: Dobre vis, ze mam kombajna 😄 A Sierracky kombiky jsou moc pekny 😄 Hatchback vypada jako UFO.
Doufam ze si to pamatuju spravne, ale neoriginal me stal neco kolem 350.- a orignial kostuje priblizne dvojnasobek.
Včera som vydoloval s motora termostat. Ten tesniaci krúžok som viacmenej vyškrabal, bol totálne rozpadnutý. A otvára pri 95°C, v studenom stave je dokonca mierne pootvorený. Origo Motorcraft. Koľko si mám pripraviť za nový?
J77: To si piš, že mám... Ale až si časem budu kupovat DOHCčko v ghia výbavě z roku 9x tak to bude sedan... + mě se kombajny moc nelíběj, doufám že ho nemáš 😊
Karoserie: 1.-2. combi + sedan, 3. 3-dverak, 4. hatchback. P100 nehodnotim, ale byla by vysoko 😄 Doufam ze nemas hatchback, kosteyi 😊
Já viděl včera Škopka s čirejma zadníma světlama a fakt mu to docela slušelo, ale na sirce si to představit nedokážu a myslim že by jí ani neslušely. Sierra nemá jen pěknej kukuč, ale i ***ku... 😄 + Co se týče designu v jakym pořadí se vám líběj tipy karoserií? Mě osobně: sedan, hatchback, Combi...
Tak jsem se po dlouhe dobe dostal zase na nas web a s hruzou jsem zjistil ze ho nikdo za me jeste nedodelal !!! tak to budu muset asi dodelat ja....
planuji tomu venovat celou nedeli tak uvidime jestli to dokazu zprovoznit alespon do faze hrube kostry ktera se bude dat pouzivat
planuji tomu venovat celou nedeli tak uvidime jestli to dokazu zprovoznit alespon do faze hrube kostry ktera se bude dat pouzivat