omik:Nežije náhodou v ČR,že kousek od baráku,kde bydlím stojí Xsara asi rok bez hnutí,je to tak model 2003.Má už takový ty kulatější světla.
koukám slovenský importer,takže asi ne 😉
koukám slovenský importer,takže asi ne 😉
omik:No to abych zase neodsuzoval Citroen.To že tady ten citrouš stojí může být z důvodů,že majitel je třeba zavřenej >😁 ,co já vím.
Je mi až líto,stojí tam takovou dobu,listí na něm na podzim,sníh a nikdo to neomete a přitom nová kára,bude mít nalítáno pár km.
Je mi až líto,stojí tam takovou dobu,listí na něm na podzim,sníh a nikdo to neomete a přitom nová kára,bude mít nalítáno pár km.
Neviem kde si to kúpil, ale skús sa obrátit na p. Bukúra v Blave ten rieši takéto prípady Pravdepodobne ti pomôže iba vymeniť riadiacu jednotku a malo by byť po problémoch. Stihni to v záruke, lebo je to drahé .to je aj príčina prečo sa mrskajú. Treba stiahnuť všetky priebehy grafov z riadiacej jednotky a porovnať ich s fabrickými priebehmi v servinom manuáli.Možno by stačilo keby ti riadiacu jednotku znovu naprogramovali z CD. Ak ho nemajú Francúzi im ho pošlú. Mal som podobné problémy s Xarou 1,8 Po výmene riadiacej jednotky akoby som dostal nové auto.Nemám problémy auto chodí bez problému s výborným výkonom a spotreba od 6,8 do 9,1 podľa toho či ideš economy alebo si úživaš.
No zrejme je to v kazdom servise uplne inak. Mal som C3 1.4HDi a so servisom som bol maximalne spokojny - vzdy sa snazili vyriesit s cim som prisiel (nemal som ale ziaden vazny problem, len prkotiny). Dokonca som dostaval zlavu na prace, lebo som chodil casto na garancky- za 2roky 115000km, servisny interval 15000. Za tie kilometre na aute odislo len lozisko na lavej starne prednej napravy (90% casu jazdim sam), inak ziaden problem.
Uz nikdy viec nekupujte francuzske auto. Francuzi nech robia radsej vonavky. Mam Peugeot Partner, je v servise castejsie ako u mna v garazi.
Elektrika je povestna u kazdeho jedneho auta, zalezi od kusu a od sikovnosti mechanika. Velakrat vznikaju chyby pri opravach v servisoch tym, ze sa vytahuje konektor za droty (dosledky si vie kazdy predstavit), pripadne sa uplne zlomi, alebo sa zabudne zastrcit konektor naspat, alebo sa zastrci nedobre, naco sa znecisti, zaoxiduje a potom je uz trvaly, vazny a tazko diagnostikovatelny problem...
Co sa tyka samotneho hardware, tak konektory a droty su iba od zopar vyrobcov a vo vsetkych autach Europy takmer rovnake, elektroniku robi tiez iba zopar vyrobcov (Bosch, Hella, Magnetti Mareli, Jaeger, VDO, Siemens apod.), software v nich taktiez. Snimace a rozne sondy su takisto takmer rovnake, principialne uplne zhodne. Nevidim teda sancu, preco by auta dvoch roznych znaciek mali mat problemy s hardware.
Jediny problem moze byt v zlozitosti software pre tu - ktoru znacku, ale tam maju Francuzi ovela lepsi system, ako napr. Skoda (VW). Francuzi automaticky rozposielaju update CD pre kazdu z jednotiek a kazdy zauceny servisak vie firmware prepalit. Napr. u Skody to take jednoduche nie je, tam radsej menia celu jednotku... Dalej VW sa snazi vytvorit co najviac pocitacov a potom sa s tym chvalit (kolko ma nova Octavia - 23? ci viac?), kdezto Francuzi sa snazia koncentrovat co najviac funkcii do jednej jednotky. Jednak tym setria hmotnost, tiez priestor, ale hlavne takuto jednotku je lahsie vo faze vyvoja otestovat, odladit apod. Existuje iba male mnozstvo jednotiek a nie je potrebne viest dlhocizny zoznam riadiacich jednotiek so specifikaciou modelu, roku vyroby, vybavy atd. pre kazdu funkciu zvlast. Doplnit dalsie funkcie je casto iba otazkou dodrotovania potrebneho hardware a enablovania opcie v uz existujucej RJ.
No a nakoniec, cim viac opcii, tym viac sanci, ze sa nieco pokazi. V tych casoch, ked najkomplikovanejsia elektronika spocivala v meraku teploty vody, hladiny paliva a elektronickom zapalovani, sa v elektrike dobabralo maloco. Odvtedy to ide dole vodou.
Mam Citroen Berlingo II HDi, ziaden problem, spokojny uzivatel.
Co sa tyka samotneho hardware, tak konektory a droty su iba od zopar vyrobcov a vo vsetkych autach Europy takmer rovnake, elektroniku robi tiez iba zopar vyrobcov (Bosch, Hella, Magnetti Mareli, Jaeger, VDO, Siemens apod.), software v nich taktiez. Snimace a rozne sondy su takisto takmer rovnake, principialne uplne zhodne. Nevidim teda sancu, preco by auta dvoch roznych znaciek mali mat problemy s hardware.
Jediny problem moze byt v zlozitosti software pre tu - ktoru znacku, ale tam maju Francuzi ovela lepsi system, ako napr. Skoda (VW). Francuzi automaticky rozposielaju update CD pre kazdu z jednotiek a kazdy zauceny servisak vie firmware prepalit. Napr. u Skody to take jednoduche nie je, tam radsej menia celu jednotku... Dalej VW sa snazi vytvorit co najviac pocitacov a potom sa s tym chvalit (kolko ma nova Octavia - 23? ci viac?), kdezto Francuzi sa snazia koncentrovat co najviac funkcii do jednej jednotky. Jednak tym setria hmotnost, tiez priestor, ale hlavne takuto jednotku je lahsie vo faze vyvoja otestovat, odladit apod. Existuje iba male mnozstvo jednotiek a nie je potrebne viest dlhocizny zoznam riadiacich jednotiek so specifikaciou modelu, roku vyroby, vybavy atd. pre kazdu funkciu zvlast. Doplnit dalsie funkcie je casto iba otazkou dodrotovania potrebneho hardware a enablovania opcie v uz existujucej RJ.
No a nakoniec, cim viac opcii, tym viac sanci, ze sa nieco pokazi. V tych casoch, ked najkomplikovanejsia elektronika spocivala v meraku teploty vody, hladiny paliva a elektronickom zapalovani, sa v elektrike dobabralo maloco. Odvtedy to ide dole vodou.
Mam Citroen Berlingo II HDi, ziaden problem, spokojny uzivatel.
to tv😒br />
v principe sa s tym da suhlasit, ale vytiahnut ako argument nizsiu hmotnost a setrenie priestoru tym, ze je vsetko na jednom chipe, tak to je sila....
To ako si predstavujes, ze ked VW ma 23 pocitacov (tak ako si to doslovne napisal), tak ze je tam 23 PCciek?? Je tam tak maximalne 23 roznych chipov, z ktorych kazdy realizuje urcitu mnozinu operacii. Jeden taky chip ma hmotnost tak okolo , budem prehanat, 50 gramov, to znamena 1kg. A to mam teda schopnu rezervu si myslim.
cim viac funkcii tym vacsia sanca, ze sa nieco pokazi,plati uplne pre vsetkych, ci maju vsetko na jednom chipe, alebo na 50tich, ale to predpokladam, ze si mal na mysli tiez.
inak suhlas
v principe sa s tym da suhlasit, ale vytiahnut ako argument nizsiu hmotnost a setrenie priestoru tym, ze je vsetko na jednom chipe, tak to je sila....
To ako si predstavujes, ze ked VW ma 23 pocitacov (tak ako si to doslovne napisal), tak ze je tam 23 PCciek?? Je tam tak maximalne 23 roznych chipov, z ktorych kazdy realizuje urcitu mnozinu operacii. Jeden taky chip ma hmotnost tak okolo , budem prehanat, 50 gramov, to znamena 1kg. A to mam teda schopnu rezervu si myslim.
cim viac funkcii tym vacsia sanca, ze sa nieco pokazi,plati uplne pre vsetkych, ci maju vsetko na jednom chipe, alebo na 50tich, ale to predpokladam, ze si mal na mysli tiez.
inak suhlas
omik: robim(e) s mikrochipmi, takze samozrejme si nepredstavujem, ze je tam 23 ATX-form motherboardov s nadupanym Pentiom a harddiskom... 😄
Pravdepodobne si uz videl nejaku tu riadiacu jednotku v aute - povedzme Skodovke. RJ komfortu je jedna krabicka schovana na super nepristupnom mieste nad plynovym pedalom. Ona sa da vytiahnut, ale to clovek musi mat pinzetove prsty, lebo treba odtlacit dva haciky, ktore ju drzia zozadu a tam sa nie je ako dostat. Predpokladam, ze vacsina servisakov ju v pripade potreby jednoducho vylomi... Ma asi tak 8 alebo 9 hardwarovych verzii, podla roku vyroby, ci obsahuje alarm alebo nie, ci obsahuje cetralne zemykanie alebo nie, a ci to centralne zamykanie ma aj dialkove ovladanie alebo nie a este tam nieco je, nepamatam co. A firmware sa neda jednoducho flashnut.
Dalej riadiaca jednotka rele pre ventilatory u auta s klimou. Dalej riadiace jednotky kazdych jednych dveri zvlast. Dalej ... a tak dalej. Kazda jednotka ma svoju zdrojovu cast, plosak, krabicku, konektory a priestor, v ktorom musi byt umiestnena a software, ktory treba odladit, a to nielen v samostatne svoje funkcie, ale aj v kombinaciami s ostatnymi moznymi riadiacimi jednotkami na sieti CAN.
Nevravim, ze Citroen/Peugeot je ovela lepsi, ale posud sam😒br />
su tri hlavne riadiace jednotky, plus minimlane dve pomocne😒br />
- BMI, riadenie celeho motoroveho priestoru mimo motora (svetla, ventilatory, poistky, silove rele, stierace, vsetko, co sa nachadza v priestore motora)
- ECU - riadenie motora samotneho, to je standardne na kazdom aute kazdej znacky samostatna jednotka
- BSI - riadenie interieru auta, t.j. okna, zrkadla, displeje, vnutorne osvetlenie, zamky, interierove poistky,...
pomocne su😒br />
- tacho (netreba vysvetlovat)
- jednotka ovladacov pod volantom; tam je vsetko, co sa tyka ovladania auta vodicom pri jazde, cize smerovky, svetla, hukacka, stierace, ostrekovace, tempomat, ovladanie radia, imobilizer a prechadza cez to airbag; vsetky packy su sucastou tejto jednotky; z tejto kompaktnej jednotky ide von iba 6 vodicov: dva napajacie, dva komunikacne a dva pre airbag.
No a teraz kazda jednotka ma integrovane mnozstvo funkcii, ktore su autonomne a preto odladit software na tej konkretnej jednotke je jednoduchsie, pretoze odpada nutnost komplikovanej interkacie s ostatnymi jednotkami a konfiguraciami, ktore nemusia byt v case vyvoja uplne zname. Ostava uz iba vymena vseobecnych udajov po CAN (VAN) buse, ako je rychlost auta, vonkajsia teplota apod. Jedine BSI sa vyraba v troch variantach podla stupna vybavy, ostatne maju kompletne osadenie (tu sa mozem mylit), kde zavisi uz iba na pripojenych spotrebicoch a ich enablovani v konkretnej riadiacej jednotke. Cize ak mam centralne zamykanie bez ovladaca a chcem pripojit k tomu ovladac, tak ho enablujem, naucim a idem. Nemusim menit preto celu riadiacu jednotku. Ak nemam klimu a chcem doplnit manualnu (automaticka je ina zalezitost), doplnim prislusny hardware, do riadiacej jednotky BSI uz len pripojim prislusne droty a enablujem. Podobne pripojim do BSI tlacidlo ovladaca na pristrojovke.
Ak je potrebne updatovat firmware, kazdy jeden diagnosticky stojan v servise ma tuto moznost a update CD sa distribuuju kazdu chvilu.
Cize v sume, napr. v mojom Berlingu mam BSI, na ktorej su poistky a ide z toho mnozstvo konektorov a drotov priamo k spotrebicom a ovladacom v blizkosti. A to mam takmer najvyssiu vybavu, okrem klimy a ABS.
Vo Fabii som mal zvlastnu poistkovu skrinku z ktorej isla miliarda drotov po celom aute. Potom som mal riadiacu jednotku palubnej siete. Potom komfort. Svetla ani riadiacu jednotku nemali, tie boli cez spinac. Klima (dorobil som neskor) mala zase zvlastnu jednotku. Esteze imobilizer bol v tachu. A to som mal iba najzakladnejsie Combi Classic s centralom a prednymi hmlovkami.
Kaby som naskladal vsetky riadiace komponenty a kabelaz Berlinga a Fabie na kopu a zvazil by som to, Fabia by na hmotnost aj objem urcite vyhrala (tazsie a objemnejsie), a to dost podstatne.
Pravdepodobne si uz videl nejaku tu riadiacu jednotku v aute - povedzme Skodovke. RJ komfortu je jedna krabicka schovana na super nepristupnom mieste nad plynovym pedalom. Ona sa da vytiahnut, ale to clovek musi mat pinzetove prsty, lebo treba odtlacit dva haciky, ktore ju drzia zozadu a tam sa nie je ako dostat. Predpokladam, ze vacsina servisakov ju v pripade potreby jednoducho vylomi... Ma asi tak 8 alebo 9 hardwarovych verzii, podla roku vyroby, ci obsahuje alarm alebo nie, ci obsahuje cetralne zemykanie alebo nie, a ci to centralne zamykanie ma aj dialkove ovladanie alebo nie a este tam nieco je, nepamatam co. A firmware sa neda jednoducho flashnut.
Dalej riadiaca jednotka rele pre ventilatory u auta s klimou. Dalej riadiace jednotky kazdych jednych dveri zvlast. Dalej ... a tak dalej. Kazda jednotka ma svoju zdrojovu cast, plosak, krabicku, konektory a priestor, v ktorom musi byt umiestnena a software, ktory treba odladit, a to nielen v samostatne svoje funkcie, ale aj v kombinaciami s ostatnymi moznymi riadiacimi jednotkami na sieti CAN.
Nevravim, ze Citroen/Peugeot je ovela lepsi, ale posud sam😒br />
su tri hlavne riadiace jednotky, plus minimlane dve pomocne😒br />
- BMI, riadenie celeho motoroveho priestoru mimo motora (svetla, ventilatory, poistky, silove rele, stierace, vsetko, co sa nachadza v priestore motora)
- ECU - riadenie motora samotneho, to je standardne na kazdom aute kazdej znacky samostatna jednotka
- BSI - riadenie interieru auta, t.j. okna, zrkadla, displeje, vnutorne osvetlenie, zamky, interierove poistky,...
pomocne su😒br />
- tacho (netreba vysvetlovat)
- jednotka ovladacov pod volantom; tam je vsetko, co sa tyka ovladania auta vodicom pri jazde, cize smerovky, svetla, hukacka, stierace, ostrekovace, tempomat, ovladanie radia, imobilizer a prechadza cez to airbag; vsetky packy su sucastou tejto jednotky; z tejto kompaktnej jednotky ide von iba 6 vodicov: dva napajacie, dva komunikacne a dva pre airbag.
No a teraz kazda jednotka ma integrovane mnozstvo funkcii, ktore su autonomne a preto odladit software na tej konkretnej jednotke je jednoduchsie, pretoze odpada nutnost komplikovanej interkacie s ostatnymi jednotkami a konfiguraciami, ktore nemusia byt v case vyvoja uplne zname. Ostava uz iba vymena vseobecnych udajov po CAN (VAN) buse, ako je rychlost auta, vonkajsia teplota apod. Jedine BSI sa vyraba v troch variantach podla stupna vybavy, ostatne maju kompletne osadenie (tu sa mozem mylit), kde zavisi uz iba na pripojenych spotrebicoch a ich enablovani v konkretnej riadiacej jednotke. Cize ak mam centralne zamykanie bez ovladaca a chcem pripojit k tomu ovladac, tak ho enablujem, naucim a idem. Nemusim menit preto celu riadiacu jednotku. Ak nemam klimu a chcem doplnit manualnu (automaticka je ina zalezitost), doplnim prislusny hardware, do riadiacej jednotky BSI uz len pripojim prislusne droty a enablujem. Podobne pripojim do BSI tlacidlo ovladaca na pristrojovke.
Ak je potrebne updatovat firmware, kazdy jeden diagnosticky stojan v servise ma tuto moznost a update CD sa distribuuju kazdu chvilu.
Cize v sume, napr. v mojom Berlingu mam BSI, na ktorej su poistky a ide z toho mnozstvo konektorov a drotov priamo k spotrebicom a ovladacom v blizkosti. A to mam takmer najvyssiu vybavu, okrem klimy a ABS.
Vo Fabii som mal zvlastnu poistkovu skrinku z ktorej isla miliarda drotov po celom aute. Potom som mal riadiacu jednotku palubnej siete. Potom komfort. Svetla ani riadiacu jednotku nemali, tie boli cez spinac. Klima (dorobil som neskor) mala zase zvlastnu jednotku. Esteze imobilizer bol v tachu. A to som mal iba najzakladnejsie Combi Classic s centralom a prednymi hmlovkami.
Kaby som naskladal vsetky riadiace komponenty a kabelaz Berlinga a Fabie na kopu a zvazil by som to, Fabia by na hmotnost aj objem urcite vyhrala (tazsie a objemnejsie), a to dost podstatne.
Nasiel som v jednej diskusii (www.sme.sk) na nete tento prispevok od anonymneho pouzivatela. Je to velmi zaujimave😒br />
Ja mam (zatial) Xsaru 1,4i, ale sudim sa s predajcom, kedze ju chcem vratit. A poviem vam, mal som s nou iba same problemy. Mesiac co mesiac som s nou bol v servise, a najviac som prekvapeny, ze ma zo servisu v pohode poslali, aj ked si vobec neboli isty, ci sa im poruchu podarilo odstranit (ak by mi zhasol motor v zlej chvili, mohol som sa aj zabit). Najvacsi problem som mal s motorom (kolisanie otacok, zhasinanie za jazdy, a spotreba mi v priebehu 1,5 roka stupla v priemere o viac ako 1 liter.
Tu su najzavaznejsie problemy za prvy rok v zaruke (kupoval som nove auto)😒br />
- Nepravidelny chod motora - trhanie agregatu najma pocas volnobehu (svietila aj kontolka vynechania zapalovania, rok sa snazili technici odstranit zavadu, zatial sa im to nepodarilo). Tato asi najvaznejsia zavada sa prejavovala od prvych niekolko 100 najazdenych kilometrov a prejavuje sa dodnes. Niekolko krat mi motor z tychto dovodov aj zhasol v nevhodnej chvili (napr. rozbeh na krizovatke...).
- Stupanie spotreby (momentalne po roku pouzivania a najazdenia 45
tis.km je spotreba o 15% vyssia ako na zaciatku - nikdy sa spotreba nedostala pod 6L/100km, ani na zaciatku, ani pri rychlosti okolo 90-100 km/hod po dialnici - podla papierov ma mat mimo mesta spotrebu 5.4L/100km).
- Vrzganie ventilarora, vraj ho po reklamacii vymenili za novy, ale po mesiaci znovu zacal vrzgat (jeden den vydaval zvuky, ako keby boli uhliky na statore uplne znicene).
- Prestal fungovat zadny stierac.
- Prestalo fungovat dobijanie autobaterie a celeho systemu vozidla.
- Zle fungujuci ukazovatel stavu paliva. Viac ako 5 krat necakane
zhasol automobil pocas jazdy, pretoze dosiel benzinu - riesenie -
kupil sa 5L kanister . Od okamihu, ked zacala svietit kontrolka
rezervy benzinu nebolo niekedy mozne prejst ani 15 - 20km a bola
nadrz prazdna (pritom ruzicka bola este tesne nad cervenym pasmom - t.j. v nadrzi malo byt 6L benzinu).
- Neprijemny zvuk vetra vychadzajuci z lavych zadnych dvier pri uchu vodica pri rychlosti nad 110-130 km/hod.
- Rezonovanie reproduktorov.
- Vrzgavy a tazky chod kolieska na nastavovanie teploty kurenia (tiez sposobeny po jeho oprave, ked bolo reklamovane kurenie, ktore mierne kurilo aj ked bolo vypnute).
- Pri chladnom a veternom pocasi sa meni teplota pri dverach vodica v oblasti noh - raz je celkom teplo za chvilu to vsak vystrieda pocit chladu.
- Tazko sa zatvaraju lave zadne dvere oproti ostatnym (v servise sa snazili zmensit hluk vychadzajuci z tychto dveri tak, ze pritiahli panty, preto sa dvere tazsie zatvaraju, ale hluk neodstranili).
- automobil uz skoro 2 roky nepouzivam, pretoze odmietam jazdit na aute, na ktorom neviem, kedy mi za jazdy zhasne.
V marci 2004 bola podana ziadost o odstupenie od zmluvy a ziadane
vratenie kupnej ceny vozidla (auto bolo este v zaruke). Ziadost, nebola akceptovana, vraj z dovodu nepreukazania deklarovanej poruchy prejavujucej sa na agregate (kolisanie otacok - nepravidelny chod motora).
Takze uz 1,5 roka sa sudim s predajcom, kedze som chcel odstupit od zmluvy a vratit auto predajcovi. Samozrejme politika Citroen Slovakia, a.s. (importer) aj predajcu bola taka, ze auto nechceli zobrat a nechali ma, aby som sa sudil s tym, ze to bode trvat 5 rokov, a stihli mi este dodat, ze maju takych pravnikov, ktori to natiahnu na 10 rokov. Proste pristup importera ako aj predajcov je v citroene extremne nekorektny a rataju s tym, ze ak budu natahovat cas, tak to vzdam. Ale na to nech zabudnu, urcite sa budem sudit az do konca.
Stastnu a spravnu ruku pri vybere auta.
Pozrite si videa na www.c4.sk .....
ja tiez kazdemu znamemu radim - nekupuj citroeny.