Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Seat Ateca FR vs. Cupra Ateca – Sportovní SUV dvojí optikou

Cupra Ateca není jediným SUV se sportovními ambicemi, které můžete od španělské značky pořídit. Seat Ateca FR je sice o dost slabší, ale jsou mezi nimi velké rozdíly i v dalších ohledech?
Zpět na článek
29. 3. 2019 11:08
Nemám rád SUV
Manželka furt brblá, že by nějaké chtěla, cupra ateca je snad jediné, které bych byl ochotný koupit ve slabé chvilce, protože ikdyž nerad tak musím přiznat, že ta záď, ty čtyři laufy a s adekvátním výkonem..... Sice mě to štvě a bráním se tomu, ale to auto se mi prostě líbí. :-O
Avatar - Ham.
29. 3. 2019 10:00
Re: Propad ceny u té Cupry....
Že ujede kdejakému HB pro mne není měřítko. SUV je podle mě o prostoru a pohodlném cestování a to splňuje FR verze daleko lépe, právě i díky motoru. 140kW verze je jenom mírně přifouklý dvoulitr s hezkým náběhem výkonu což se do větší a těžší karosérie SUV hodí daleko více než přešponovaný dvoulitr s velkou turbodírou. A zrychlení FR 0-100 kolem 7 sec. je pořád dynamika, která si dá k svačině 99% HB na cestách. Ať si každý koupí co se mu líbí, ale já bych považoval peníze za Cupru Atecu za v podstatě vyhozené oknem.
Avatar - Ham.
29. 3. 2019 09:31
Re: Propad ceny u té Cupry....
Ta verze FR s 2.0 TSI 140kW dává velký smysl, za slušné peníze na danou třídu bezkonkurenční motor. Naopak Ateca Cupra je nesmysl, našponovaný motor, tvrdý podvozek a to celé v balení SUV je ptákovina a vyhozené peníze, ten motor dává smysl v Leonu.
29. 3. 2019 16:44
Re: Propad ceny u té Cupry....
Jasně, vždy může být něco rychlejšího, ale Cupra Ateca dá i běžné auto typu Octavie TDI, které se předjíždění bude vyloženě bránit. Případně někoho kdo jede svižně. To FR nedá.

Cupra Ateca právě podvozek i brzdy na 300 koní má, takže když se bavíme o limitním a bezpečném předjíždění, tak jsou to jedině další body pro Cupru.

Když chci 4.5m dlouhé SUV, které je takhle rychlé, kolik mám možností do 1.3 M? Auta, která zmiňuješ stojí skoro 2x tolik. Jediná alternativa je nejít do SUV. Nebo? :)
29. 3. 2019 10:52
Re: Propad ceny u té Cupry....
Tobě to tak přijde a já ti tvůj názor neberu.. každý to vidí jinak. Kdo chce pragmatismus volí FR, kdo chce něco víc jde do Cupry. Je to hodně individuální u mě není ta cena podstatná, klidně bych si za tuhle Cupru připlatil. Neuvažuju třeba jako kupci Dacií, takže v tomhle si rozumět nebudeme to nic proti nikomu ať si každý dělá co chce. Nesoudím lidi podle toho čím jezdí.
29. 3. 2019 10:50
Re: Propad ceny u té Cupry....
Cupra Ateca si aj za ten nemaly priplatok svojich kupcov najde, a ja viem, ze si ich uz aj v mojom okoli nasla.
Proste existuje dost ludi, ktori si za tu lepsiu dynamiku a vykon radi priplatia aj napriek tomu, ze ho v 90% pripadov nepotrebuju.

Rovnako aj ja som si rad priplati za karbonom vycackanu a trosku inak podvozkovo a motorovo naladenu CUPRU R, aj ked som mohol usetrit a mat "obycajnu" CUPRU 300.
Avatar - iudex
29. 3. 2019 10:04
Re: Propad ceny u té Cupry....
Určite že Leonu Cupra neujde, už z logiky veci nie (rovnaký motor vo väčšom, vyššom a hlavne ťažšom aute), ak chceš praktické a rýchle auto, nič nemá na Leon ST Cupra (z pohľadu value for money).
Ale Ty aj tak nie si cieľová skupina, pre Teba skôr tie naftové hot-kombi typu Focus ST D. ;-)
Avatar - iudex
29. 3. 2019 09:38
Re: Propad ceny u té Cupry....
Nejde o to, či konkurencia ponúka 300 koní v SUV a za koľko. Ide o to, že 300 koní v SUV hrajúcom sa na športiak je trochu zbytočných (nechcem tvrdiť rovno, že nezmysel, ako Ham, ale blízko). Ja viem, aj prémia robí "športové SUV" (a tiež v zásade nevidím zmysel M a AMG modelov pri SUV), ale tam máš aspoň prémiovú techniku a ten image, kdežto tu je to stále len premaľovaný Seat s mainstreamovou technikou, ale za prémiové peniaze.
Avatar - iudex
29. 3. 2019 09:09
Re: Propad ceny u té Cupry....
Vidím to rovnako. Z tejto dvojice jednoznačne Ateca FR. Vyzerá rovnako dobre, ako Cupra (konkrétne táto červená na veľkých kolesách), s dvojlitrom bude tiež nadpriemerne dynamická. Je jasné, že 110 koní naviac musí byť cítiť, ten rozdiel v dynamike tam bude, otázka znie, či to práve SUV potrebuje a využije. Proste toto nikdy nebude hotheč na okruhy či horské priesmyky (aj keď verím, že na pomery SUV to bude fajn) a na okreskách sa nezahanbí ani slabší dvojliter. A kým FR je výborná value for money (nadpriemerne dynamické SUV za super cenu, v podstate na úrovni kombi Leona), Cupra je opačný príklad, priveľa peňazí za mainstreamové SUV.
29. 3. 2019 08:55
Propad ceny u té Cupry....
.... u nás v obchoďáku jedna stojí, v šedé.... přijde mi to jako celkem nudné auto, nic extra.... jako zas neurazí, to ne.... ;-) cenovka s příplatky šplhající někam k 1.3 mio ale vyrazí dech, na to že to je furt jen SEAT (že by zákazníci Cupru akceptovali jako něco lepšího nevěřím). Fakt by mě zajímalo jak si takhle předražené auto bude držet cenu.... přecejen, prodávat to za 3 roky za 900 litrů asi nepůjde.... tipl bych že ztráta při následném prodeji u toho auta bude extrémní....

Jinak v té červené a s 2.0TSi bych fakt neměl problém.... :yes:
Avatar - Ozzman
29. 3. 2019 08:11
Cupra Ateca s 1.0 TSI?
Není trochu chybka té nejlevnější verze Cupry ? Já žádnou s litrem nenašel, jediná Cupra Ateca je ta s motorem, jaký je v testu :D

Osobně by mi, když už bych musel vybírat SUV, stačila klasická Ateca, ideálně v oranžové metalíze, to jí sluší, ostré auto ano, ale takový motor do SUV to není můj šálek kávy. Proti gustu....

Jinak teda pružná 80-120 akcelerace 140kw TSI je o parník horší, než v nové Corolle Hybrid (4,3s) >:-[] Kdo by to byl čekal :D :D

Závěrem bych to asi vyhodnotil slovy Ády, dejte tam pořádný motor (TDI) a můžeme se bavit :D
29. 3. 2019 13:12
Re: Propad ceny u té Cupry....
Nojo, jenže i s tou "turbodírou" je to daleko rychlejší. Možná 0-100 není takový rozdíl, ale podívejte se na rozdíly 0-200 km/h nebo 100-240 km/h, což je rychlost kterou FR ani nedá. Maximálka 212 vs 247. Takže reálně je FR skvělá value for money a stačí když chcete jednoduše předjíždět kamiony. Ale pokud chcete předjet všechno co vám stojí v cestě a zároveň jezdit SUV, tak FR to nedává, Cupra ano.

To že hodně výkonným autům klesá ten poměr value for money je dost běžné. Takže tak jak glorifikujete Atecu FR, tak z mého pohledu platí i pro Cupru v segmentu ještě náročnějších řidičů. Co vidím na Cupře jako problém je interiér, který je podle mě nedůstojný ceně.
Avatar - Ozzman
29. 3. 2019 10:10
Re: Propad ceny u té Cupry....
Zvláště, když za ten cenový rozdíl máš ještě hezkou Ibizu na nákupy >:-[]
29. 3. 2019 11:15
Re: Propad ceny u té Cupry....
A dobře si udělal ;-) Fajnový auto. Taky si vždycky rád připlatim, než abych pak litoval..
29. 3. 2019 09:47
Re: Propad ceny u té Cupry....
Tobě to přijde zbytečný jinému to vyhovuje ta univerzálnost, je to takovej univerzálnější leon. No právě že za prémiové peníze Cupra není.. kolik stojí 300 konove suv tzv starych znamych prémiovych výrobců? O dost více.. ;-)
Avatar - woody-alien
30. 3. 2019 09:30
Re: Cupra Ateca s 1.0 TSI?
Na jaký pevný stupeň myslíš ? Je tam napsáno v automatickém režimu, čili šlápnu na plyn a DSG si řadí podle svého. To je při srovnávání s CVT relevantní měření.
Avatar - 3_diamanty
29. 3. 2019 20:03
Re: Nemám rád SUV
podla mna je ateca cupra brutalne predrazeny seat ateca .... za podobne peniaze sa daju kupit uz daleko lepsie SUV-ecka... sice nie tak vykonne ale proste celkovo lepsie ..... ale samozreme trh urci co a ako a som velmi zvedavy ako sa ateca cupra uchyti v danej cenovke ... ale mat taketo peniaze tak urcite cupru atecu obchadzam nasiroko a mierim uz k uplne inej znacke
Avatar - 3_diamanty
29. 3. 2019 19:56
Re: Propad ceny u té Cupry....
v nemecku sa da kupit od marca uz aj dizlovy eclipe cross ( s 2,2 DI-D .. ale vzdy len ako 4 kolka a s automatom ... ) ... sranda lebo najprv to vyzeralo ze eclipse cross dizel uz vobec nedostane v eu a zrazu ho tam celkom nenapadne ho ma... teda zatial aspon v nemecku... ale snad pride aj k nam... hoc ja dizle v SUV velkosti okoolo 4,4m nadalej moc neuznavam .... ale chapem
Avatar - Đawson
29. 3. 2019 16:26
Re: Cupra Ateca s 1.0 TSI?
Bez tak ta akcelerace byla zase merena na pevkny stupeň a toyota ma cvtcko.
V textu sou ale perly, sportovni auto s výhodami suv😀 neni to spis nesportovni auto s nevyhodou suv? Klasicka ateca mi dava teda vetsi smysl, alespon neni odrbana o svetlou vysku. I ten kodiaq RS je alespon pruzne rychle velke rodinne suv. Ale nic z toho neni sportovni >:D a muze to mit spojler jako panelak.
Avatar - Ham.
29. 3. 2019 15:11
Re: Propad ceny u té Cupry....
Pokud někomu jde o to předjet všechno, tak Cupra zdaleka není nejrychlejší a i v kategorii SUV existují rychlejší stroje. Můj názor je, že pokud má řidič vyšší nároky než splňuje Ateca s nadprůměrným motorem ve verzi FR udělá lépe, když půjde do vyšší kategorie SUV. Jde o určitou vyváženost auta jako celku v komplexu podvozek, motor, interiér, výbava, cena. Ateca ve verzi Cupra má výkonný motor, ale třeba zmíněný interiér pokulhává, stejně tak 4x4 realizovaná Haldexem. Já mám raději vyváženější volby. K nočníku lze přidělat raketové motory a myslet si, jakou mám superkáru. Nicméně mám stále nočník. SUV s výkonem přes 300 koní? Proč ne, nemám s tím problém, takový Macan S nebo lépe GTS je absolutně vyvážená kombinace, která spolu hraje jak parní varhany a vůbec mi nepřijde předražený.
Avatar - lamal
29. 3. 2019 14:26
Re: testík
nie, myslel som Kodiaq aj ked je vacsi... ten som naposledy kritizoval v teste KRS ...
Avatar - lamal
29. 3. 2019 12:56
testík
A co spotreba ? Cupra za 10/11/13 a FR ? toto mi pride fakt odflaknute v teste, ak nejazdi 140kw TSI aspon o 2l menej tak je to dost zasadna vec v pripade FR...

z mojho pohladu je to uz dizajnovo zastarale a ako sa uz hore komentovalo, to bude asi dalsi z nasledkov prepadu hodnoty hlavne u Cupry... nevravim, ze su to spatne auta, ale pre mna uz tento koncept dokonale vytazil Leon a Ibiza... a to niekolko slusnych rokov do zadu ... To aj ten Kodiaq posobi aktualnejsie aj ked sa mi nelubi, ale nemam aspon pocit, ze je dizajnovo zastaraly jak tieto sestricky..
Avatar - iudex
29. 3. 2019 14:18
Re: testík
Myslel si zrejme Karoq (Sportline), ten je priamym konkurentom (a súrodencom) Atecy FR.
Avatar - Ozzman
29. 3. 2019 10:08
Re: Propad ceny u té Cupry....
Tak jistě, že na Fokus ST-TDCi či Golf GTD nic nemá, ještě bych do party vzal ORS TDI :D

Osobně by mi asi spíše jako HH dával smysl menší hatch B segmentu a tam už bych i o benzínu uvažoval, ale do SUV asi ne. Nejsem jeden z těch, kteří si myslí, že se SUV musí v každé zatáčce převrátit, ale je to pro mne spíše alternativa ke kombiku, rodinnému vozu, takže jako víceúčelové auto - pořád ještě mi dává smysl silný diesel. Naopak u SUV menších do města, či FWD mi i díky pořizovacím nákladům dává nějaký průměrný benzín smysl, ale to je zase auto k jiným účelům. Asi se tady z nás většina shodne, že Ateca FR je dostatečné a i povedené SUV ;) Pro mne ale s 2.0 TDI, děkuji :D
Avatar - Ozzman
29. 3. 2019 09:47
Re: Propad ceny u té Cupry....
Já bych si Cupru odpustil a kdybych potřeboval silné mainstreamové SUV, beru Kodiaq RS TDI, popřípadě jeho konkurenta z testu Edge biturbo TDCi, popřípadě Tiguan (ten se mi ale líbí ještě méně, než Edge). Já stejně jako ty od SUV nechci sportovní vlastnosti, spíše by mne zajímalo, kolik toho uveze a utáhne, než jestli ujedu v zatáčkách Leonu Cupře, nebo Golfu GTI...
1. 4. 2019 11:02
Cena Cupry
Seat mám rád, vlastním Leona Cupru ST 300, ale...
Za 1.4 až 1.5 milionu bych si vybral radši:
Mercedes C 400 4MATIC kombi
BMW 340i xDrive Touring
Sice by byli v základu, ale už to jsou opravdu super auta s 6 válcem. Módu SUV nechápu obecně:
- Lepší nastupování? Zkuste vystoupit a neumazat se o práh.
- Praktičnost? Litry v kufru jsou hlavně dané výškou - ne ložnou plochou.
- Pocit za volantem? Jak v náklaďáku.
- Větší spotřeba.
- Dražší kola a pneumatiky.
- Špatně se to myje :) nedosáhnu na střechu.
To že se to lidem líbí je jiná věc, která je pro mě opodstatněná.
30. 3. 2019 20:37
Re: Nemám rád SUV
Chápu tě, které tedy příjde lepší tobě například a v čem? Tech kriterii podle kterych se da hodnotit lepsi/horsi je strasně moc a voli si to kazdy podle me individualne, ale taky mi prijde ze zadny aspon me znamy auto nebude zamereny vsemy smery a jeste v nich nejlepsi. Stejně vždy záleží co od toho auta chceš ty sám a cupra je v celkovém pojetí poměrně specifický auto a asi se neda uplne nazvat univerzalni, ikdyz presne takove ma byt? Sám nevím. Koneckonců ani ja nebudu jejim kupcem, ikdyz jak sem psal, ze se mi libi ačkoli to nerad přiznávám. Suv mi nesmi do baraku >:D, ale kdybych musel koupit suv (manželka by mě k tomu musela nejakym zpusobem donutit) tak bych vzal atecu cupru.
Avatar - CountachSV
30. 3. 2019 12:56
Sorry jako
.... ale ten interiér je strašná nuda šeď. Zvláště u té jakože prémiovky dost provar.

Celý Cupra experiment je naprosto zbytečný pokus balamutit lidi, něco, jako DS.
U frantíka jsou ale interiéry o parník jinde. Ten má zase slabou stránku v motorech.
29. 3. 2019 14:46
Re: Propad ceny u té Cupry....
Souhlas :yes: viz můj příspěvek
Avatar - Ozzman
29. 3. 2019 10:57
Re: Propad ceny u té Cupry....
Určitě si kupce najde, já jen píšu svůj názor, SUV nejezdím, nejsem cílovka, proto bych já osobně toto nechtěl a když už SUV, tak nějaké naftové :D
29. 3. 2019 09:40
Re: Propad ceny u té Cupry....
Podvozek je tak akorát.. doporučuju třeba video: od akcelerace na youtube, tento motor v balení suv je právě bonus navíc.. a ujede i kdejakýmu hothatchbacku..
29. 3. 2019 09:15
Re: Propad ceny u té Cupry....
Právě že jedinečná auta typu Cupra neztrácí tolik na ceně, to už víc ztratí třeba takový o dost předraženejši Bávo kterého jsou na silnicích tuny. Jinak cenovka je v pohodě, nic levnějšího s danými parametry v této kategorii suv není. Takže to že je předražená je nesmysl.. takovéto auto ti nikdo nedá za hubičku >:-[] na to zapomeň, nevím jak si to představuješ.. Navíc kdo není blbej tak dostane u prodejce jistě i slevu.