Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Oblíbený Ford Fiesta třetí generace se dožívá třicítky

Ford Fiesta slaví. V únoru 1989 se začala prodávat třetí generace, která už se oficiálně nabízela i na našem trhu.
Zpět na článek
Avatar - Jerry.Gunman
1. 4. 2019 12:08
Ford Fiesta
Dodal bych jednu, takovou... dejme tomu kuriozitku, ilustrující, JAK MOC je svět propojen ;-)

Ford Fiesta má vazbu na automobilku Tatra

Nevěříte?
Lee Iacocca, 1970 - 1978 prezident Forda, byl otcem několika "automobilových dětí" Nejznámějším je samozřejmě Mustang, ale Iacocca byl také otcem Fiesty, malého evropského vozu. Paradoxně, úspěch Fiesty způsobil to, že se Henry Ford II rozhodl Iacoccu od Fordů vyhodit.
Henry Ford II považoval Evropu za "svoje pískoviště", kde si chtěl hrát on - a když si Iacocca "dovolil" navrhnout a postavit malé evropské auto (a navíc velmi úspěšné), byla to pro Henryho JR. taková ta poslední kapka, kterou pohár jeho trpělivosti přetekl - a následoval kop do hader...

Iacocca (i se svým týmem lidí) následně nastoupil ke Chryslerům, které vytáhl z propasti zapomění a umožnil jim chytit druhý dech a znovu se ekonomicky postavit na nohy.

Část jeho týmu (Greenwald, Shelby, Rutherford) se na začátku 90. let pokoušela o "záchranu" automobilky Tatra. I když se jim to se jim poměrně ZOUFALE nepovedlo (otázkou je, za to nebyl záměr, protože pánové měli tendenci řídit firmu telefonicky a faxem z USA) - Tatra žije dál!