Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: FSC Żuk: Polský užitkový nezmar se vyráběl čtyřicet let!

Dodávkové automobily Żuk od našich severních sousedů byly dobře známé i z našich silnic. Vyráběla je Fabryka Samochodów Ciężarowych v Lublinu.
Zpět na článek
15. 7. 2019 22:38
Bída s komunistickou nouzí
Žuk, Nysa, Barkas, Latvia, TV a Š 1203 soupeřily o nejzastaralejší dodávku východního bloku. Žuk s Nysou jasně "vyhrávaly" svojí neforemností, ultravysokým těžištěm a designovým primitivismem, pokrokové ale ve své době velmi progresivní bylo posunutí kabiny až za přední nápravu (což se u tohoto druhu vozů používá dodnes). Barkas působil mnohem kultivovaněji a jako jediný používal pokrokový přední pohon, zazdíval to ale zastaralým dvoutaktem a ani on se nezmohl na bezrámovou koncepci. Š 1203 byla ve svých počátcích docela pěkná a bez klasického vysokého rámu se obešla, ale taky byla zoufale pomalá a s příšernými jízdními vlastnostmi daným nesmyslně malým půdorysem podvozku. Rumunské T.V. byla po technické stránce taky hrůza a děs, koncepci pohonu a vysokou spotřebou připomínalo své polské "konkurenty". Relativně nejlépe působila druhá generace Latvije, ta ale jezdila v ČSSR až v 80. letech, a to jen v malých počtech coby sanitka rychlé lékařské pomoci (počátkem 60.let k nám bylo za stejným účelem dovezeno několik stovek jugoslávských dvoutaktních předokolek IMV 1000,ale to je jiná kapitola). Suma sumárum byly tyto většinou po desetiletí zásadněji nemodernizované stroje (s čestnou výjimkou Latvije s II. generací karoserie) ukázkovým příkladem zoufale neschopné a neživotné socialistické ekonomiky.
Avatar - Beefcake
16. 7. 2019 08:49
Ano
Tieto komunisticke sroty maju svoje caro :yes:
Avatar - Zetti
16. 7. 2019 07:36
Re: Bída s komunistickou nouzí
Mel sem zuka s valnikem verze pro zemedelce s vysokymi drevenymi sajtnami. Mel motor z volhy 2,5 litru, trikvalt kde byla jednicka zbytecna, uvezlo to i dve tuny a prostoru ve predu bylo nadbytek. Se S1203 se to nedalo srovnavat v nicem i kdyz to byl uz skoro veteran. Nedala se nalozit, dovnitr se vesel jen hubenej trpaslik a akceleraci mela nekonecnou