Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Osm věcí, které nová Škoda Octavia dostává vůbec poprvé. A jedna, kterou překvapivě ne

Octavia čtvrté generace se včera oficiálně představila světu a víme o ní takřka vše. Zaměřili jsme se na důležité prvky, které dostává vůbec poprvé.
Zpět na článek
12. 11. 2019 13:31
Re: Dotykove ovladaní
Včera mě pobavilo při živé prezentaci, jak se celý svět digitalizuje a Škoda s auty nechce být pozadu a zároveň cílit na mladé.

Doprčic, je mi 26 let a nechci auta s upatlaným displejem do kterého musím za jízdy jak idiot čumět, abych si 3 různými kliknutími vítězoslavně ztlumil ofuk! :no: Nadával jsem na to u Audin, které alespon mají 2 rozdělené displeje. Tady je ještě ke všemu jeden, na kterém se navíc musí hledat a přepínat různé funkce!! 8-s
Avatar - iudex
12. 11. 2019 08:24
8 noviniek - môj pohľad
1. Matrix LED - za to veľká pochvala Škode, to v nižšej strednej zďaleka nie je obvyklé, dobré (účinné a dobre fungujúce) svetlá sú veľkým príspevkom k bezpečnosti, ale aj k pohodliu (menšej únave očí). Osobitne ale chválim, že už v základe sú full LED a konečne sa zbavíme príplatku za to, aby človek nemal halogény, ktoré jednak svietia slabo, jednak vizuálne kazia dojem z auta.
2. Dotykové ovládanie všetkého - tak toto je naopak na kritiku, to rozhodne nie je príspevok k bezpečnosti či intuitívnosti ovládania. Až to trochu hraničí s manierou, načo trebárs ovládanie svetiel dotykovými plôškami? Čo bolo zlé, nefunkčné na otočnom ovládači? Proste trochu zmena len pre zmenu.
3. Trojzónová klíma - asi fajn, nikdy som neskúšal, osobne sa ale zaobídem aj bez dvojzónovej, v 90% nastavujem teplotu rovnakú pre celé auto a v tých 10% prípadoch mám pocit, že to aj tak nie je cítiť. Ale možno niekto ocení 3 zóny.
4. Elektrický kufor - pri tak veľkých dverách celkom fajn, videl som paničky, čo mali s tými veľkými dverami problém, takže prínos k pohodliu.
5. Masážne sedačky - z môjho pohľadu blbosť, ešte som sa nestretol s masážnymi sedadlami (vrátane BMW či M-B), kde by to bolo prirodzené a nie ako ďubanie prstom do chrbta či neprirodzené vlnenie. Skôr je už užitočnejšie odvetrávanie sedačiek (pre kožu nevyhnutnosť) a ešte prínosnejšie sú ergo sedadlá. Dobré sedadlá sú v aute úplná priorita, niet nič horšieho, než keď sa človek po 2 hodinách jazdy vrtí a nevie už, ako si má sadnúť.
6. HUD - opäť veľká pochvala, hlavne za to, že je to HUD na čelné sklo a nie lowcost riešenie ako má väčšina konkurencie (tie plastové "sklíčka" pred palubkou osobne neznášam, pôsobí to strašne lacno). Úroveň BMW to asi nedosiahne, ale aj tak to bude určite fajn.
7. Výklopné ťažné - super, nič tak nekazí dojem z pekného auta ako je trčiace ťažné; takto by to mali robiť všetci.
8.PHEV - to ma osobne celkom zaujíma a viem si predstaviť takéto niečo v garáži. Proste na bežné cesty do práce by som
Avatar - kosmonaut
12. 11. 2019 08:33
Blinkry
Tak spíš je dobře, že ty "dynamické" blinkry nemá. Vždyť je to naprosto zhovadilá příšernost. Navíc tím jejich plynulým náběhem se subjektivně vytrácí jejich výstražnost a jdou v okolí všech těch LED křivek a blbostí snáze přehlédnout.
Avatar - iudex
12. 11. 2019 09:40
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Ešte ma zaujalo USB hore pri zrkadle. Konečne to niekoho napadlo, že ľudia používajú kamery. Osobne som nad tým uvažoval a zavrhol to práve preto, že si nechcem hyzdiť interiér káblom, ktorý visí krížom cez sklo a ak to nechceš, tak rozobrať pol auta, aby si to skryl za tapacírung (ak sa to vôbec dá). Toto je skutočné simply clever (nie tenká metlička za 5 centov, ktorou odhrnieš max pol centimetra snehu).
Avatar - xxc
12. 11. 2019 08:39
Re: Dotykove ovladaní
Co treba na svetlach stelovat? :-) Raz sa to nastavi na auto a uz sa nebabre. Jedine v hmle pozor, ci to deteguje hmlu. Ziarovky uz v tom nie su, nevidim problem.
12. 11. 2019 08:30
Dotykové ovládání
Nad dotykovým ovládáním skoro všeho už se snad nebudu ani rozčilovat, ale jenom dlouze brečet... :no: :no:

Svět se tímhle v *** obrací.
Avatar - Jaros71
12. 11. 2019 11:36
Re: 8 noviniek - môj pohľad
s HODNOCENÍM INTERIERU JEN SOUHLASÍM...
DOTYK na všechno je zcela špatně ! :-(

Světla jsou super..ale to má už kde kdo...a chybí dynamické blinkry?
to je zase špatně..má to i nová Fiesta :D
A ovládní světel na dotyk? Magořina !!
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2019 11:49
Re: Dotykove ovladaní
Dotykové ovládání (téměř) všeho = byl totální nesmysl dokud s tím přišla Tesla a ostatní následovali = teď když je to ve Škodovce = je to už SPRÁVNĚ :-)

Stejně tak hybridy = doteď nesmysl = od chvíle kdy s nima přichází koncernoVWá škoda.. ;-)
12. 11. 2019 08:23
Dotykove ovladaní
Jako pardon, ale abych si v zimě musel sundat rukavice, abych mohl štelovat světla, už není úplně OK. O topení nemluvě...
Avatar - xxc
12. 11. 2019 16:36
Re: Dotykove ovladaní
Tlacitko na zapnutie a vypnutie ofuku tam je. Inak neviem, co treba tlmit na automatickej klimatizacii. Treba si to vyskusat a tak pisat.
12. 11. 2019 13:22
Ještě jedna věc, kterou Octavia III nemá a IV ano,
...a tou je elektromechanická parkovací brzda. Na to nějak autor článku zapomněl :-)
Avatar - Alf1k
12. 11. 2019 11:25
Klima
Mě fascinuje, že nikoho jsem pořádně neviděl v diskuzi zmínit, že výdechy klimatizace jsou kdesi dole.. Vždyť to musí bejt už z principu špatně? U spousty aut musim mít vše na max “nahoru” aby mi to nefoukalo v létě do ksichtu.. Má někdo zkušenost? Za mě auto známka tak 2- a to mínus je za ten otřesnej rádoby s-klasse volant :no:
12. 11. 2019 10:10
Re: 8 noviniek - môj pohľad
pri tej clever metle ma zarazilo, ze ja osobne by som spinavu metlu nezasunul rovno do dveri, ale hodil niekam do kufra, ze ju ocistim a potom by sa tam valala pol roka
Avatar - .StenLi.
12. 11. 2019 15:03
Re: Dotykove ovladaní
Samozrejme ze je. Kazde euro investovne do hybridu sa pri EV zide, hybrid ma vsetky komponenty ktore bud potrebuje EV alebo ktore uz davno mali vyvinute pred tym ako zacali vyrabat PHEV. Dnes ked ma PHEV uz aj Skodovka tak je potrebny presne nulovy vyvoj :) Iba vymenia bateriu za mensiu a hotovo. Toto je obrovska hlupost VW vedenia, obzvlast ked superia s najvacsou Toyotou ktora je najvacsia vdaka hybridom.

Zaroven si malo ludi uvedomuje ze vyvoj dieslov je ovela nakladnejsi ako vyvoj hybridov. Taktiez vyvoj elektromotorov je radovo lacnejsi ako vyvoj vykonnych baterii.. v hybride nie je ani diesel ani vykonne baterie, maju lacny vyvoj, vyrobu, servis aj nizku lifetime uhlikovu stopu.. proste win win. Ale VW to stale prehliada..
Avatar - .StenLi.
12. 11. 2019 14:42
Re: Dotykove ovladaní
Skodovka nevyraba a ani nebude vyrabat hybridnu Octaviu. VW stale nepochopil ze hybridy biju predajmi PHEV aj MHEV, pretoze maju najlepsi pomer cena/hodnota a aj najmensiu uhlikovu stopu.
Avatar - Jaros71
12. 11. 2019 11:33
Re: Dotykove ovladaní
Dotykové ovládání (téměř) všeho...TO JE VŠCHNO ŠPATNĚ !!! :no:
13. 11. 2019 09:40
Re: Člověče twistedTSD
Jestli máte na mysli tzv. ,,demokratickou totalitu", tak se nedivím Vaší reakci: My nabídneme neúsporné velké auto za velké peníze a ty člověče si ho musíš koupit, protože nic jiného ti nenabídnem! To, že v něm chceš jezdit sám do práce a po výletech, je tvůj problém. - To podle Vás není demagogie, pane twistedTSD??? Argument, že v zahraničí se vyrábějí malá auta neobstojí, protože jsme ČR a nikoli USA!
13. 11. 2019 08:08
Re: Mně je z takovýho auta smutno.
Máš Citigo nebo Fabii, o co ti jde? To, že ty osobně nemáš potřebu, neznamená, že jiní ji nemají taky. Tenhle typ příspěvku mě vždy dokáže dokonale vykreslit jeho pachatele.
12. 11. 2019 14:27
Re: 8 noviniek - môj pohľad
2. Taky jsem o tom přemýšlel - Proč třeba Audi přešlo na dotykové řešení, když měli parádně na středové konzole ovladače. Bohužel je to pro ně levnější řešení. Na druhou strany stejně by ty displeje asi museli být dotykové, aby fungoval Mirrorlink. Což pro mě osobně by bylo lepší řešení než integrovaná navigace.
Snad to aspoň trochu zachrání hlasové ovládání.
3. Nic převratného. Jednozónová by všem bohatě stačila.
4. Občas by mohlo být užitečné, frajeřinka, ale manuálně to je většinou rychlejší.
5. U Passata ty masážní sedačky docela chválili, tak snad vzali již osvědčené řešení.

Osobně bych ještě očekával kapacitní volant, co má nyní Passat, aby dlouhé cesty byli s asistentem pruhů k snesení.
12. 11. 2019 13:54
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Zavisi ako to vyrobca vyriesil. Napriklad moja automaticky rozoznava rezim jazdy a rezim parkovania a to zmenou napetia. Vie sa sama prepnut a vypne sa. Je len v standby mode ak nedochadza k ziadnej detekcii (pohyb ci naraz + oboje). Na fungovanie ma svoju 900mAh bateriu, cez kabel potrebuje iba riesit detekciu a pripadne dobijanie a naviac mam modul, ktory pri poklese kapacity akumulatora vypne kameru uplne aby neznemoznila kamera startovanie. Kazdopane bol to dost velky problem, lebo instalaciu kamier som si dal spravit v autorizaku (mam prednu so zadnou) a viem, ze museli riesit technicke info az cez importera/vyrobcu, lebo v aute nie standardne ani jeden nesledovany obvod a vsetko auto odpaja. Ak by to pripojili priamo na svorky baterie, tak zase RJ vyhodnoti nedovoleny odber a odpoji baterku uplne a davaj odtah a diagnostikou reset. Alarm ma napriklad tiez vlastny zdroj energie mimo hlavny akumulator. Uz mali par aut, ze ani plasic kun nemohli pripojit, auto nenastartovalo prave z dovodu nedovoleneho odberu.
Avatar - fOE
12. 11. 2019 12:49
Re: Dotykove ovladaní
Dobry vyrobce to umi spravne trefit a vybalancovat. Jiste ze mit tlacitko na vse neni idealni, ale nemit tlacitko na nic je druhy extrem. Umeni je spravne odhadnout ktere funkce jsou nejpouzivanejsi a tem tlacitko doprat, cokoliv na co se saha jednou za mesic nebo za ctvrt rok klidne schovat do podmenu. Kazdej to bude mit trochu jinak, ale furt si tipnu ze vetsina lidi (ergo to ergonomictejsi reseni) by uprednostnila mit alespon ty zakladni funkce na tlacitku.
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 12:33
Re: Vše dotykové špatně?
Octavie má v infotainmentu komplet klimu, což je teda fail. Tak, jak píšeš, to má Scala. Golf dostal aspoň dotykové plošky na teplotu.
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 12:32
Re: Vše dotykové špatně?
Ono to nejde jen přehrát, právě proto, protože je to jiná platforma, SYNC 2 je Mikrosoft a SYNC 3 něco jiného... je to něco jako Android a Apple.

Ale taky jsem četl na Ford Foru, že to někdo umí, ale myslím, že to není SYNC 3, ale nahrajou ti tam nějaký jiný software, co třeba umí zrcadlení mobilu a tak... řekl bych, že to pojede na Androidu...
Avatar - fOE
12. 11. 2019 11:41
Re: Vše dotykové špatně?
Jestli se unudit nebo mit za jizdy chut vzit sroubovak a odstranit ten vysmech "Powered by Microsoft" jednou provzdy z interieru... to je na zvazenou, ja bych s klidem sahnul po SYNC 3, neni dokonaly, ale lepsi zcela urcite.. :-)

Jak je na tom vlastne ford pokud jde o ruzne modelove roky / ruzne modely, meni se nejak SYNC? Je treba SYNC 3 z mondea z pred 2 let stejny jako z aktualniho focusu koupeneho zitra?
Avatar - xxc
12. 11. 2019 11:37
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Lebo to je hrozný problém na tom dotykovom displeji nastaviť, či sa to má vypínať, ale ostať zapnuté (po bezpečné vybitie batérie).
12. 11. 2019 10:17
Re: Bez ceny nemohu hodnotit
predpokladam, ze ceny budu sebavedome hlavne vo vyssich vybavach
12. 11. 2019 10:15
Bez ceny nemohu hodnotit
Hodnotit budu, až bude cena.

Každopádně úspěch Octavie v Německu požene cenu nahoru.
12. 11. 2019 09:16
Re: Blinkry
Dynamický přední blinkr nemá proto, že s danou konstrukcí to jednoduše nejde :) mají tam světlovod, který se postupně rozsvítit nedá ...
Vzadu jsou jednotlivé LEDky, které se spínají postupně, stejně tak za filtrem u koncového světla (welcome light).
Avatar - wakantanka
12. 11. 2019 09:10
Re: 8 noviniek - môj pohľad
No s tým ťažným si nie som až taký istý, pokiaľ viem, tak u nás platí to, že ak je demontovateľné, tak nemôžeš jazdiť s vytiahnutou, založenou guľou. Ale ak je raz na pevno, tak nemáš problém. A že si všímam na mnohých nových autách to, že majú ťažné napevno bez možnosti vybratia či sklopenia je tiež fakt.
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 08:48
Vše dotykové špatně?
Ano i ne... Také jsem příznivcem některých klasických tlačítek, jakožto koleček, co regulují teplotu, či foukání, ale je potřeba si uvědomit jednu věc, že modenrí auta mají desítky funkcí, už jen, jak moderní klimatizaci nastavit, aby to dělalo to, co má, aby vyhřívala jen to co chcete, skla, volant, sedačky, a různé kombinace všeho, chcete připojit telefon, přepnout stanici, přepnout z CD na BT nebo na FM a desítky různých věcí a kombinací. Víte, jak by toto bylo vše obtížné poskládat pod tlačítky tak, aby to bylo zapamtaovatelné a vše po ruce ?

Sám mám auto, které velkou část funkcí umí jak přes infotainment, tak má i kopec tlačítek na středové konzoli, či na volantu. Dodnes drtivou většinu věcí řeším přes infotainment, kde si přesně navolím, co chci rychle, než hledat, které to tlačítko zapne vyhřívání, kterým přepnu z FM na CD a tak. Na volantu používám pouze tempomat a když si chci přepnout nějakou funkci v digitálním štítu přes ta "jednoduchá" tlačítka na volantu, musím z podmenu do pod pod menu a zase zpět..trvá to čas a bere to mou pozornost od řízení..... Na hlasové ovládání nemám nervy... :D
12. 11. 2019 15:52
Re: Dotykove ovladaní
Jenže je to výrobně jednodušší a tím pádem levnější, ale na první pohled to vypadá úžasně. Co na tom, že je to nepraktický.
Avatar - .StenLi.
12. 11. 2019 15:49
Re: Dotykove ovladaní
Hlavne netreba toto velke investovanie VAG brat ako nejaku velku ofenzivu na trhu s EV, ale iba ako jednoduche dobiehanie konkurencie kedze na poli EV uplne zaspali. Oni musia investovat obrovske prostriedky iba na to aby dobehli Teslu a k tomu maju nielenze poriadne daleko, ale hlavne ich to bude stat nasobne viac a zaroven nebudu mat 20-25% marzu na kazdom predanom EV co by znizilo ich stratu ale kazdy jeden kus bude stratovy, takze tie miliardy sa rozutekaju velmi rychlo kym zacnu zarabat. A kym u Tesly sme pocuvali o par stovkach v celkovej strate, u VW to budu miliardy a zrazu to uz nebude taky problem :) Nehovoriac o tom ze predaje Tesly sa budu uz len zvysovat a to vdaka uz zaplatenym a postavenym fabrikam, kdezto VAG si bude nove bateriove fabriky a kazdu jednu baterku do EV od dodavatelov silno dotovat este dlho po tom ako Tesla realne bude predavat milion EV rocne. Takze tieto velke investicie netreba oslavovat ako velku inovaciu, ale skor ako dost neskore prebudenie sa. Toyota pritom investuje do EV a baterii o dekadu dlhsie ako VW a vdaka o chvilu skoro cisto hybridnej ponuke sa s polu s Hondou vobec nemusia tak ponahlat za milionovymi predajmi EV.
Avatar - .StenLi.
12. 11. 2019 14:48
Re: Dotykove ovladaní
Vhodnost dieslov nijak nazavisi od dialky, ta predsa spotrebu na 100km nijak nemeni :) . Od najmensich aut az po kompaktne az nizsiu strednu triedu do povedzme razvoru 2,7m je stale najvyhodnejsi hybrid, a predaje Corolly to potvrdzuju, diesel nadobuda aky taky zmysel az v luxusnych triedach (aj ked aj tam idu nemci po vzore Lexusu aby uspeli v US a cine) u velkych neaerodynamickych SUV, tahani privesov a na neobmedzenych nemeckych dialniciach, aj to iba vtedy ak sa neprejavy ich radovo vyssia nespolahlivost oproti hybridom. Skoda vsak hybrid ani neponuka.
12. 11. 2019 10:09
cenovka?
Cenovka bude asi najpodstatnejsia, budem prijemne prekvapeny ak to bude zacinat pod 20 tisic €, ale ocakavam skor vyssiu cenovku a pri cenovkach novych francuzskych modelov to bude na trhu velmi zaujimave

zvonka sa dost podoba na fiat tipo, co je pekne auto...ale dnes uz vlastne nie su vyslovene skarede auta
12. 11. 2019 09:15
Re: Dotykove ovladaní
:D Asi si budete muset pod sněhové rukavice brát pletené s dotykovou vrstvou :D
Avatar - Londonbridge
12. 11. 2019 11:40
Cena
Cena v UK startuje od £ 19 000 a napr 1.5 tsi je za £ 24 000 pocitam ceny budu podobne a na Slovensku bude startovat od EUR 20 000 , to je asi OK...

https://www.whatcar.com/…ease-date/n20465
Avatar - 3_diamanty
12. 11. 2019 09:01
Re: Blinkry
suhlas... inak ocakavam ze tato "ficura" sa dlho neohreje u tych drahych autach... je to blbost ktora opat hraje na akysi "styl" a wow efekt ale vyhodu tu prakticku nema ziadnu
Avatar - palix
12. 11. 2019 12:30
Re: Dotykove ovladaní
Myslím si, že hybridy sú jediná 100% pripravená "EKO" alternatíva. Už dávno mali byť v bežných autách. Hneď by sme šetrili - prinajmenšom v mestách. Na diaľkové trasy sú predsa len vhodnejšie moderné diesle. Dokonca ohľadne dieslov už aj niektoré nemecké inštitúcie uznávajú, že hystéria bola zbytočná.
Avatar - palix
12. 11. 2019 11:43
Re: Dotykove ovladaní
Dotykové ovládání (téměř) všeho - totálny nezmysel.
Dnes je v tomto ohľade jediný triezvo zmýšľajúci výrobca = Mazda. Oni tvrdia, že dotykové ovládanie rozptyľuje vodiča a je nebezpečné. Nová 3-ka nemá vôbec dotykový display. Ja mám v staršej dotykový len počas státia, normálne sa ale ovláda ovládačom na stredovej konzole. Veľmi komfortné riešenie. Dotykový display som využil za cca 2,5 roka čo mám auto asi 2x.

Čo sa týka napr položky "dynamické blinkry" - úplný nezmysel z pohľadu vodiča. Nie je to nič čo by autu dalo niečo naviac. Len to dobre vyzerá, vodič to aj tak nevníma.
13. 11. 2019 11:20
Re: Dotykove ovladaní
No oni se ale moc starý ovládací prvky nereinkarnovaly do nových modelů. Co nový model to novej knoflík. A výrobně je dotykovej panel mnohem jednodušší na výrobu. Žádný přesný mechanický součástky, montáž. Konec konců i to vedení kabeláže bude jednodušší, když všechno integruješ do jednoho "tabletu" na středovým panelu.
13. 11. 2019 08:08
Re: Člověče twistedTSD
Jako totalitní demagog jsi se projevil právě ty...
13. 11. 2019 08:05
Re: v zakladu snad bude zaklad
Škoda dělí na chudáky a boháče? Odkud jsi vypadl? Viděl jsi někdy C-Klasse v základu?
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 21:38
Re: Mně je z takovýho auta smutno.
A kdo tě nutí na ježdění v jednom člověku koupit Octavii?
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 21:36
Re: Dotykove ovladaní
Však nikdo neříká, že má být na palubce tlačítko úplně na vše. Ale na funkce, které ovládám denně nebo skoro denně, snad ano.
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 21:29
Re: Dotykove ovladaní
Mám to podobně. Řidič má čumět na cestu, ne do patnáctipalcového 4K tabletu na palubce. Ten má sloužit jen pro nastavení funkcí, na které sáhnu 5x za dobu, co auto mám. Tedy reset pneu, prodleva comming home, upozornění na rychlost pro zimní pneu, a podobně.
12. 11. 2019 19:43
Re: Dotykove ovladaní
Tvoja hlava sa sústredí na presnú pozíciu prsta a to tvoju pozornosť znižuje a to, že si to neuvedomuješ situáciu ešte zhoršuje. V Mazde je otočný volič podobný tomu v BMW jeho ovládanie si nevyžaduje tak presnú koordináciu oko-ruka, myslím, že tým spravíš všetko čo na dotykáči a funguje aj v rukaviciach.
12. 11. 2019 19:35
Re: Dotykove ovladaní
ADAC ecotest ti nedáva za pravdu. Golf 1,6TDI
https://www.adac.de/…test/detail.aspx?…
Corolla Hybrid
https://www.adac.de/…test/detail.aspx?…
V litroch je je síce spotreba nafty na diaľnici nižšia, ale čo sa týka CO2, tak je na tom o 8% horšie. A zdanenia podľa CO2 sa ešte dožijeme. Auta aj nákladné sú teraz lovná zver.
V C segmete proste hybrid funguje veľmi dobre. Láme sa to s väčšími autami a hlavne s SUV.
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2019 14:58
Re: Dotykove ovladaní
ad palix 12:30

Na dálkové trasy = je diesel BEZ DOTACÍ BEZ MULTIMILIARDOVÝHO ZVÝHODNĚNÍ stejnej nesmysl jako na jakoukoli jinou trasu. Možná si myslel obří roční nájezdy km = to je výjímka kde může mít nafta smysl. Ale bez toho gigantickýho pokřivení cen paliv = to musí bejt fakt obří suma km

Hysterie kolem falšování emisí nebyla zbytečná = přínos je jednoznačnej https://www.idnes.cz/…109_automoto_fdv

Proti takovejmhle dieslum nic = teda JEN to že jezděj na brutálně zvýhodněný palivo. Takže to zrušit a srovnat s benzínem = pak diesly v prodejích propadnou úplně = vůbec nebudou smysl
Avatar - iudex
12. 11. 2019 09:23
Re: v zakladu snad bude zaklad
Tak ono to má dve strany. Ty na jednej strane nadávaš, že základná Octavia vyzerá zle a nič nemá. Ak ale bude vybavená už v základe, potom bude kopec ľudí nadávať, že zase zdražela a nie je to pre normálnych ľudí.
Každopádne z článku vyplýva, že až tak holá nebude, napr. minimum budú 16ky disky (namiesto 15 doteraz) a full LED (namiesto halogénov), klíma tiež v základe. Plastové nárazníky v základe snáď nemá už ani Fabia.
12. 11. 2019 19:27
Mně je z takovýho auta smutno.
Nesplňuje jedinou podmínku proč bych ho měl kupovat: Úspornost, malou velikost, skromnost, možnost použití (ekonomické) pro osamoceného člověka. Proč jezdit tak velkým autem pro 5 lidí v jednom člověku a nárokovat si velké místo na zaparkování. A další a další... Výtvor a koupi takového auta považuji za nabízení nabubřelosti pro většinu osamocených lidí.
12. 11. 2019 11:16
Re: Bez ceny nemohu hodnotit
Tak Golf není zrovna nejlevnější auto a tím pádem ani ta Octávka.
Navíc nového Golfa udělali menšího, takže zájem o Octávku bude vyšší.
A ten vyšší zájem, vyšší cena.

Díky malému Golfu nebude stačit Škoda vyrábět Octávku.
Avatar - 100klasek
25. 2. 2020 21:10
Bez kladný bodů
Co dělá auto autem? Skvělý podvozek+kvalitní výkonný a trvanlivý motor+aktivní bezpečnost auta. Důležitá je také životnost a co nejdelší doba do výměny důležitých komponent vozu. Ostatní jsou jen nepodstatné vychytávky, které však spousta uživatelů chce. Jsou automobilky, které vám toto vše nabídnou a je smutné, že i korejské. Tzv. koncern, kam škodovka spadá, od těch základních parametrů zcela ustoupil a šetří v podstatě všude. Je hezké ovládat vše přes dotykový displej, ale ve stojícím autě. Co myslíte, že je levnější? Dotykáč napojený na řídící počítač, nebo klasické ovladače....Promítaný tachometr na displeji, nebo klasický budík? Takže zde se něco ušetřilo. Proč se ale nevrátí k víceprvkové zadní nápravě? Proč koncernová auta nejsou konstruována tak, aby na ně mohla být poskytována záruka třeba 5 let a 300t km? Nejspíš by koncern zkrachoval. Pro mne je nejekologičtější to auto, které najede jen s běžnou údržbou 300t km a víc. Lituji, to žádné koncernové nedá.
19. 11. 2019 22:45
Tažný
Elektrický tažný jako žhavá novinka? Já to mám na Sharanovi z roku 2013
19. 11. 2019 11:31
Re: Dotykove ovladaní
Táhněte už do prd-le oba dva kohouti pohádaní. Koho to asi tak zajímá ?
15. 11. 2019 12:11
Re: Mně je z takovýho auta smutno.
Pro rodinu malý auto nedává smysl???
Ta ,,rodina" si jako myslíš bude na věky ve stavu, kdy pán tvorstva bude vždycky závodit ve Škodivce na silnicích s celou rodinou a gumovat zatáčky jako frajer??? - To má jako smysl jezdit v kravským autě, co má problém zaparkovat v každém městě? Respektive: Všichni pasažéři se musí obecně přizpůsobit chtění řidiče. To si raději vyjedu sám ve svým Smartu ForTwo.
15. 11. 2019 11:34
Re: Mně je z takovýho auta smutno.
Tak si kupte Citigo:-). Pro rodinu zase malé auto nedává smysl.
Avatar - Hammunasakra
13. 11. 2019 15:13
Re: Dotykove ovladaní
No jak sem tu x-y-krát napsal = ono nejde aby všichni přezuli ze dne na den = ten nával v pneuservisech je na týdny. Ty ses vysmíval doporučenýmu termínu přezutí a považoval ho dokonce za POVINNOST = já ti vysvětlil že to je jen doporučení a že má smysl = vychází z dlouhodobejch pranostik. Tak co hrdino ZAPOMNĚL si to nebo jen POPÍRÁŠ?
Prostě to je SPRÁVNĚ = těžko říct jak jinak BY SIS TO PŘEDSTAVOVAL = umíš to vysvětlit?

Přezouvat podle počasí = je jen výmluva. Je naprosto fuk jestli přezuješ o 14 dní dřív než sníh nebo ranní námraza reálně příjde. Je naprosto FUK jestli tu dobu ojíždíš eště letní nebo už zimní

Problém spotřeby HYBRIDŮ nejen PHEV = nemusíš se mnou ani Niemandem ani měřeníma ADAC rozebírat. Prostě JE to tak jak to JE. Že ty to chápeš JINAK = je fakt jen tvoje věc
Rozdíl mezi Golfem a Corollou je naprosto minimální = a to JEN na tý dálnici, jinak v běžnym provozu rsp. průměru je to NAOPAK. Nafta nestíhá. A to do toho aby stíhala = vrážíme desítky miliard zvýhodnění

Nemám kapacitu = chápat tvoje nechápání

No hlavně že máš přes svý Z PRINCIPU ODMÍTÁNÍ normálně přezuto https://www.novinky.cz/…ledovce-40303526 podle počasí se můžeš oblíkat = příští týden má bejt tepleš = pneu je rozumný měnit ca podle doporučení výrobce a států a staletejch zkušeností = pranostik. Nevim proč si takovej Z PRINICPU odpůrce
13. 11. 2019 15:00
Re: Dotykove ovladaní
Ne vysmíval jsem se tvýmu demagogickýmu názoru, že kdo nepřezouvá 1.11. dělá to špatně. Ano normálně jo pokud do té doby nenasněží. Taky jsem ti říkal, že byly roky kdy jsem přezouval v půlce října, protože sněžilo. Prostě přezouvám podle počasí. Ty podle kalendáře. Téma pneu řešíš jen ty. Nikdo jinej. Problém ohledně reálné spotřeby PHEV při provozu na dlouhé vzdálenosti s tebou nemíním dál rozebírat. Nemáš zjevně mozkovou kapacitu na to pochopit realitu.
Avatar - Hammunasakra
13. 11. 2019 14:22
Re: Dotykove ovladaní
Jj fakt si furt meleš to svoje = ve všem
Ohledně pneu = zhruba doporučenýmu termínu SES VYSMÍVAL = zapomněl si? ;-)

No a viz i letos = prostě ty starý pranostiky ca furt vycházej. No a ty si PSAL že přezouváš normálně až v prosinci = to je celý. Téma pneu už tu s tebou řešilo víc lidí = loni nebo předloni nebo kdy to bylo

Že NECHÁPEŠ a místo toho tomu řikáš "okecávat" = je smutný. Viz odkazy ADAC = je to jen a JEN problém tvýho mozku
Zajímavý že kg navíc chápeš = a desítky miliard ročně na to abys měl POCIT že nafta je výhodnější než benzín = to ne :-)

PHEV sou zatim narozdíl od hybridů trochu problém cenově. Nafta = je přes to že to jak se zdá nejsi schopnej pochopit = je BEZ DOTACÍ naprosto nekonkurenceschopná. A i s tou dotací viz měření ADAC

Corolla benzín vs Golf nafta
3,2 vs 4,7
4,1 vs 4,5
6,4 vs 6,0

A to ta nafta MUSÍ bejt zvýhodněná = za plnou cenu = no to už snad víš i ty :-)
13. 11. 2019 13:27
Re: Dotykove ovladaní
V prosinci a nebo ve chvíli kdy začne zima. Jako že jezdím na sněhu na letních sis vymyslel. Ty si furt meleš svoje, že je potřeba přehodit to 1.11. bez ohledu na počasí a kdo to dělá jinak, tak to dělá vědomě špatně. :D Kola jsem měl vyvážený a v neděli bylo hezky, takže jsem si to přehodil sám. Nepotřebuju čekat tejden na volno v pneuservise.

A spotřeby myslím samozřejmě reálný ne vycucaný z prstů s pomocí laboratorních testů. Zeptej se třeba Zettiho za kolik jezdí s Outlanderem. Co jsem se s ním v sobotu bavil tak 1,8 kombinovanou fakt nezmiňoval. Takže tvoje oficiální údaje si můžeš tak strčit za klobouk. Takže znova jak jsem ti psal. PHEV je supr do města kde s důsledným využíváním el. pohonu jsi schopen jezdit prakticky bez benzínu, ale jakmile vyjedeš s PHEV na delší trasu, tak s sebou táhneš je 300 kilo zátěže navíc a snížení spotřeby se skutečně nedočkáš. Diesel pojede na takový trase s nižší spotřebou. Okecávat si to můžeš jak chceš, ale PHEV na velký porce kilometrů je prostě nesmysl.
Avatar - Hammunasakra
13. 11. 2019 12:39
Re: Dotykove ovladaní
Protože si to SÁM NAPSAL = ŽE PŘEZOUVÁŠ až V PROSINCI a několikrát to zopakoval?

Protože si se doporučenýmu termínu vycházejícímu z toho svatýho Martina = vysmíval? Protože v tomhle období sou pneuservisy přeplněný a když si přečteš že zejtra bude sněžit = neni moc šance okamžitě přezout. Takže tim si asi odpověděl na to co sem se už ptal: Přezouváš si sám?
No rozdíl přezout ca kolem toho termínu kterýmu ses vysmíval = začátkem listopadu nebo 10. listopadu = je naprosto totálně fuk

Smutný že když TY něco nechápeš, TY něčemu nerozumíš, TY si neumíš zpracovat info = tady asi ani Niemandovejm odkazum ani mýmu vysvětlení = nasadíš voly, teda že volové sou Ti OSTATNÍ

Tvoje věta: "Nemel ty svoje nesmysly o dotacích a kolik kilo váží litr paliva" = to je smutný POTVRZENÍ ;-)
Opět zopakuju = ty VOLE to přece není žádný MOJE! Si představ že statisíce lidí to vědi = ty holt ani s nápovědou = ne
Otázka proč ze sebe děláš vola = a radši se hádáš

Jo co řikáš na ty naměřený spotřeby? A samozřejmě že tam hraje roli = že ta o nula prd lepší spotřeba nafty jen na dálnici = je navíc DOTOVANÁ ZVÝHODNĚNÁ = bez toho by ten motor byl TOTÁLNĚ NEKONKURENCESCHOPNEJ = neprodejnej

3,2 vs 4,7 benzín vs nafta
4,1 vs 4,5
6,4 vs 6,0
13. 11. 2019 11:16
Re: Dotykove ovladaní
ne vole co nechápeš na tom, že se bavíme o litrech paliva spotřebovanýho na 100 km? Nic dalšího do toho nemusíš tahat. Prostě vezmi PHEV a jeď třeba Praha - Bratislava a stejný auto v dieselu a stejná trasa stejná rychlost a pak měř s jakou spotřebou, který auto jelo. Nemel ty svoje nesmysly o dotacích a kolik kilo váží litr paliva. Myslíš, že ten PHEV pojede za míň než stejný auto v naftě?

O moje zimní neměj péči. Přezul jsem v neděli, protože hlásili sněžení. Tj. opět naprosto správně jako každej rok. Je otázka, proč ty ze sebe furt děláš vola, když jsi přesvědčenej, že to dělám celej život špatně?
13. 11. 2019 09:16
Re: Dotykove ovladaní
Co je jednoduššího a levnějšího na tom, muset všechny ovládací prvky vyvíjet znovu oproti jednoduchému použití starých ovládacích prvků?
13. 11. 2019 08:04
Re: Vše dotykové špatně?
Mondeo není zrovna se Sync systémem žádný přeborník, ale pořád si umí změnit teplotu normálně. To mě asi štve u novinek nejvíc.
13. 11. 2019 08:00
Re: Dotykove ovladaní
Tak tenhle příspěvek naprosto nechápu...
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2019 20:46
Re: Dotykove ovladaní
NO KDYŽ SE OVŠEM ZAMĚŘÍŠ CÍLENĚ NA SPOTŘEBU = tak nafta je BEZ ZVÝHODNĚNÍ = na jakoukoukoli vzdálenost = neprodejná NAPROSTO NEKONKURENCESCHOPNÁ. Až tak moc

Zvláštní jak mi to že to zmiňuju současně část lidí vyčítá = ale mám pocit že tu REALITU si furt dost lidí odmítá připustit. Ta nafta má JAKO nižší spotřebu JEN díky pokřivenýmu převodu mezi velkoobchodem, kde se počítá na hmotnost PROTOŽE má nafta a benzín ROZDÍLNOU OBJEMOVOU HMOTNOST = teda JEN dík pokřivenýmu převodu mezi velkoobchodem a maloobchodem. Jak tu před časem spočítal Ozzy = na každý stejně velký nádrži jeho Mondea = natankuješ do naftový verze o nějakejch 8-9 kilogramů víc, než benzínu. No a TO je ten rozdíl = v následný spotřebě.

Takže bez dotací zvýhodnění
a) přes daně = jen to dělá u nás ročně 2cifernou částku miliard
b) přes objemovou hmotnost to dělá DALŠÍ 2cifernou částu miliard
Je nafta pro běžnej provoz v osobnim autě naprosto nekonkurenceschopná
JEDINÝ kde případně dává smysl = je obří nájezd ve stylu sto tisíc km ročně = snad taxíky. Určitě nákladní doprava = zjednodušeně u aut od 3,5 tuny nahoru

V osobních autech = JEN díky gigantickýmu sponzorování. Vzdálenost v tom nehraje roli. A viz Niemandovy odkazy na ADAC = pokud od rána do večera nekřižuješ Německo po dálnicích = všude jinde po planetě je běžnej hybrid nejzajímavější. Zajímavý kolik lidí to = furt a furt nechce a odmítá vidět

Zlom MOŽNÁ snad může přinést masová výroba vodíku elektrolýzou = nejen pro osobní auta = TO by mohlo časem opravdu přinést zajímavý změny

K naší starší diskuzi a tvejm představám o socialismu https://www.idnes.cz/…0-let-energetiky
K nedávný diskuzi = řikal si že až nasněží budeš mít přezuto https://www.novinky.cz/…timetru-40303383
Avatar - Ham.
12. 11. 2019 20:26
Re: Vzpěry kapoty
Asi je to součást té strategie na vytvoření low-cost značky jako konkurence pro Dacii. Jenom to nějaký úředník ve Vlkohradě popletl a místo Octavie, oholil Golf. Všimli si toho a dalších šetření na G8 i němečtí novináři a v Autobildu napsali na prkno proč si kupovat O4 místo G8. Dej si do vyhledávače Darum würde ich den Octavia kaufen.
12. 11. 2019 18:41
Pokojne...
Pokojne by som ktorýkoľvek z tých nových prvkov oželel, aj všetky.
Avatar - speedfred
12. 11. 2019 17:00
Re: Dotykove ovladaní
Tak na Forde mi to funguje aj v rukaviciach, ale na Toyote Proace (PSA) nie.
Mám ale radšej ovládanie tlačidlami alebo otočným kolečkom.
12. 11. 2019 16:45
Vzpěry kapoty
Zapoměli jste na plynové vzpěry kapoty. Když jsem před dvěma roky u Pola viděl návrat po 17 letech ke kusu drátu, byl jsem překvapený, ale budiž. Osmičkový golf mi s tímto ústupkem po 21 letech už lehce vyrazil dech. No a oktávka si teď klidně přijde s plynovými vzpěrami. Zajímavá koncernová strategie :D
Avatar - speedfred
12. 11. 2019 16:07
Re: Vše dotykové špatně?
Keď chceš očistiť zrkadlá (samozrejme ak máš výhrev) tak sa zvyknú zapnúť s výhrevom zadného okna.
Avatar - speedfred
12. 11. 2019 16:02
Re: Dotykove ovladaní
Tebe to asi vyhovuje, ale za mňa je dotykové ovládanie funkcíí auta ako fail. Mám v autách dotyk aj bezdotyk - tlačítka.
12. 11. 2019 15:58
Re: Dotykove ovladaní
No když se ovšem zaměříš cíleně na spotřebu, tak bohužel diesel na dlouhý trase bude žrát míň než hybrid. Hybrid se na dálky nehodí, má výhodu ve městě, kde s využitím častýho dobíjení a maximalizování jízd jen na elektřinu dokáže jezdit s daleko menší spotřebou paliva než jakákoliv nafta.
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2019 15:01
Re: Dotykove ovladaní
To si taky myslim = byť si VW umí zařídit státní podporu = je možný že tohle dost přehnali https://oenergetice.cz/…-elektromobility

No možná maj nějakej sVWůj plán = typu že chtěj protlačit ABSOLUTNÍ ZÁKAZ aut se spalovacim motorem = a NA TOM stavěj. A když jim to VWyjde = budou mít náskok

HNUSNÝ = ale pro ně zajímavý. Už sem řikal HNUSNÝ? :-!
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 14:58
Re: Dotykove ovladaní
Stratégové VW pracují s tím, že za pár let budou prodávat miliony elektromobilů a do hybridů investovat nemusí. Myslím, že je to velká chyba.
Avatar - Ham.
12. 11. 2019 14:55
Opravdu je autor přesvědčen o tom,
že, ".......dotykové plošky už najdeme i pro nastavování světel (zmizel tak tradiční otočný ovladač, který známe již od první generace)."

Otočný ovladač sice zmizel, ale všechny redakce popisují, že Octa má na ovládání světel klasická tlačítka a fotky to potvrzují
https://www.carscoops.com/…a-octavia-56.jpg
nikoliv dotykové plošky jako Golf 8, kde panel vypadá zcela jinak, čas 4:38
https://www.youtube.com/watch?…
12. 11. 2019 14:16
Re: Dotykove ovladaní
Pretoze u inych funguje ten dotyk aj za jazdy a nikto nema potrebu riesit jeho nefungovanie ako u mazdy, co je vlastne negativna vlastnost pre pouzivatela, ale hrame to na "vyhodu".
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 13:59
Re: Vše dotykové špatně?
Aha... no to je jiná... ale pak, co cena? To řešení o kterém vím já je za 5 tisíc.... za celý SYNC3 bych se bál, že připíšu nulu :D
Avatar - speedfred
12. 11. 2019 13:48
Re: Vše dotykové špatně?
Mám pocit že to všetko komplet vymení ako HW, ale nie som si 100% istý.
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 13:25
Re: Vše dotykové špatně?
Výhřev už taky často nepoužívám, od té doby co mám garáž, ale když jsem ještě MK4 parkoval venku, tak v zimě je to neocenitelné, ale tlačítek tam byla polovina :D

Fakt s tím nemám problém, druhá otázka je, jak to bude v tom infotainmentu upořádané a přehledné... a tam si myslím, že se dá pokazit víc, než těmi tlačítky :)
Avatar - Emel
12. 11. 2019 13:20
Re: Vše dotykové špatně?
No... tak ti to asi patří ;-)
Jo, výhřev zadního okna nezapínám zas tak často, předního taky ne... jsou to funkce, které bych případně byl ochotný lovit v menu. Ale když na ně je tlačítko, tak mačkám tlačítko.
Avatar - Emel
12. 11. 2019 13:18
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Viz výše - moje kamera právě umí ten parkovací režim, ale kupodivu neumí se při parkování vypnout, pokud má k dispozici to "klidové" napájení.
Avatar - Emel
12. 11. 2019 13:18
Re: 8 noviniek - môj pohľad
No tak moje kamera to třeba neumí... umí detekci pohybu a umí zpomalené nahrávání v klidovém režimu a umí kdesi cosi, ale sama se vypnout když auto parkuje, to neumí.
Avatar - fOE
12. 11. 2019 12:57
Re: větraný sedačky...
Presne to napadlo i me, jestli se baworsti teda taky konecne uraci... :-)
12. 11. 2019 12:39
Re: Dotykove ovladaní
Funguje to i v kožených rukavicích.
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 12:38
Re: v zakladu snad bude zaklad
? LED denní svícení a klimu má v základu už OIII FL. Pro litá kola v základu nevidím příliš důvod.
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 12:29
Re: Blinkry
Scala přední dynamické blinkry nemá. A osobně je mi to úplně jedno.
Avatar - speedfred
12. 11. 2019 12:28
Re: Vše dotykové špatně?
Vo Forde ti to nespravia (mám SYNC 2) pýtal som sa. V Radotíne je ale nejaký frajer čo to robí. Hlasové ovládanie pre istotu nepoužívam v žiadnom aute.
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2019 12:27
Re: 8 noviniek - môj pohľad
To je konečně něco opravdu simply clever. :yes:
Avatar - speedfred
12. 11. 2019 12:25
Re: 8 noviniek - môj pohľad
:-) :-) :-) ale aspoň to má hlavu a pätu, narozdiel od bodkovača.
Avatar - speedfred
12. 11. 2019 12:20
Re: Dotykove ovladaní
Čo také BMW alebo Alfa? Tam to môžeš ovládať rovnako ako v Mazde, takže triezvo myslia aj inde. Mazdu nemusíš až tak glorifikovať.
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2019 11:53
Re: Cena
Startovací cena základního modelu = to je info zatim dost o ničem. I protože https://www.auto.cz/…zdrazenim-131924 :yes: :D

Hodně ale fakt hodně záleží na výbavách = jak vyjde běžná reálná cena. TO bude zajímavý a to asi trochu naznačí jak moc se Okta bude tlačit na Sup

Na jednu stranu je to technicky jen evoluce = prostě jinak zabalená minulá generace, ale trochu jako částečná náhrada Supu zatim působí = na reálný ceny sem docela zvědavej
12. 11. 2019 11:53
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Takovému Topperovi to vyjde vždy a ještě mám dost prostoru na tečkování :-[] Máš moc hluboké myšlenky!
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 11:50
Re: Vše dotykové špatně?
Ano, SYNC3 je fakt lepší, rychlejší, má dobrou grafiku a tak nějak to patří k tomu lepšímu v mainstreamu, co jsem zatím zkoušel. Ale to hlasové ovládání, které mi pořád přednáší co mohu a nemohu... to je peklo !

Jestli je rozdíl, to netuším, snad budou aktualizovanější mapy. Já mohu hodnotit jen SYNC 2 v Mondeu vs SYNC 3 v Kuze a co je třeba jiné, že v Kuze ten SYNC3 není spojený s PP, takže třeba nemůžeš ukončit navigaci přes volant.


p.s. na tu reklamu Mikrosoftu vždy upozorńuji kamarády :D Nevěří mi to :D
Avatar - Jaros71
12. 11. 2019 11:42
Re: Bez ceny nemohu hodnotit
Obě auto jsou nyní hrozně zmršené... :no:

prodeje asi už nebudou takové..fleety to sice zachrání..ale za mne :no:
Avatar - Jaros71
12. 11. 2019 11:38
Re: Blinkry
Chyba ! Tvar SVĚTLA s tím měl počítat. Jako u Scaly !!
12. 11. 2019 11:38
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Ak ti ide len o vypnutie kamery, to riesi aj samotna kamera. U mna to bola podmienka, lebo som vyberal kameru, ktora ma parkovaci rezim. Takze potrebujem trvale napajanie. Kamera pokial nic nedeteguje je vypnuta a zapne sa len pri udalosti.
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 11:37
Re: Vše dotykové špatně?
Na infotainmentu to mám vše přehledné a najednou, nemusím to hledat v změti ostatních a Lauru nemám :D Nicméně to zapnout hlasem lze, to už uměla i MK4.
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 11:28
Re: Vše dotykové špatně?
Chápu... tak zkus ten druhý, to se unudíš k smrti, než zadáš město v navigaci a nedejbože se přeřeknout! :D Alespoň to už mluví česky... :D
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 11:27
Re: Vše dotykové špatně?
Ano... jsem ostuda, ale jsou tam 3 tlačítka na výhřev oken a ja dodnes nevím, které je které :D Moc bych to tu nerozebíral :D Přes to menu je to pro mne jednodušší.
Avatar - fOE
12. 11. 2019 11:25
Re: Vše dotykové špatně?
Muj wagen se hrde pysni logem microsoftu.

Netreba dodavat vic. :-[]
Avatar - Emel
12. 11. 2019 11:24
Re: Vše dotykové špatně?
Takže třeba výhřev zadního okna zapínáš tak, že vlezeš do menu klimatizace a tam to zapneš... a ne tlačítkem na panelu klimy?
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 11:11
Re: Vše dotykové špatně?
No mne příjde jednodušší kliknout na nabídku klimatizace a tam to pozapínám, občas se mi totiž při zmáčknutí tlačítka spustí něco jiného, než jsem myslel, že to dělá :D Jo používám možná MAX, kdy se spustí vše. Výhřev volantu jsem pustil 2x... jednou jsem to zkoušel a po druhé někomu ukazoval :D

Kéž by někoho z Fordu spíš napadlo, že není potřeba překopat ovládání všeho možného, včetně volantu s každým modelem a každým faceliftem... :D
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 11:08
Re: Vše dotykové špatně?
Sedačky ne, vše ostatní spíše ano.

edit: ještě používám tlačítko MAX, to zapne vše :D
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 11:08
Re: Vše dotykové špatně?
Hele, máš SYNC 2 nebo SYNC 3 ? :D Já jsem byl v šoku , o kolik více keců pronese ta novější verze :D
Avatar - Emel
12. 11. 2019 10:52
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Mhm... to záleží. Někdo chce mít kameru zapnutou i při parkování, eventuálně s nějakým pohybovým čidlem... osobně po tomhle ale netoužím a jsem spíš pro, aby se po vypnutí klíčku vypnula i kamera.
12. 11. 2019 10:36
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Super to bude ak sa ten obvod nevypina a je trvale napajany aj po vypnuti zapalovania / zamknuti auta. Co dnes kvoli manazmentu riadenia spotreby a vsetkych hovadin okolo moze byt slusny problem. Takze konecne to niekoho napoadlo, otazka je ci to dotiahol aj dokonca.
12. 11. 2019 10:33
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Zavisi od systemu - v zasade su 3. Nedemontovatelne bez naradia - mozes jazdit, ale otazka je ako je to prevedene, casto to niektori dementi vyrezu do blatnika a je to cista katastrofa. Demontovatelne - rovnaky problem, alebo demontovatelne s neviditelnou konzolou - mam napriklad ja. Vyberiem krytku, vyberiem gulu zacvaknem a vybavene. Nechal by som si aj original keby : 1.bolo el.sklopne a fungovalo a 2. nestalo by nehorazne prachy. Ale platit povedzme 700 za obycajne tazne, bez nejakeho rozumneho patentoveho systemu zaistenia a vsetko ti trci alebo vidno, fakt zaujem nemam.
Avatar - Emel
12. 11. 2019 10:30
Re: Vše dotykové špatně?
Hmm.... tohle ale přece vymyšlené je, hned na několik způsobů.
Fakt zapínáš třeba vyhřívání čehokoli přes infotainment a ne tlačítkem?
Avatar - Emel
12. 11. 2019 10:24
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Jo, to je super featura... ještě by mohlo být jedno shora na palubce, pro napájení telefonu v roli navigace, i když z lepších aut už asi tohle řešení díky AndroidAuto apod. mizí.

Co se kamery týče, tak spíš čekám, kdy přijde možnost ukládat záznam ze sériově montovaných kamer... mám pocit, že snad u Megane RS už něco takového je? Možná to má nějaké právní problémy v některých zemích... ale snad nic neřešitelného.

BTW, hodit napájecí kabel od pojistek pod sloupek a stropní tapec teda není žádná věda... já si to nechal za pár stovek nainstalovat, ale spíš kvůli těm konektorům na elektriku.
Avatar - fOE
12. 11. 2019 10:22
Re: Vše dotykové špatně?
PS: hlasove ovladani
Joooo, dalsi super featura od fordu, ono cloveku ani tak nevadi to ze to ne vzdy 100% zafunguje, ale ty prednasky kdyz ti to nahodou nerozumi. :D To to kolikrat radsi vypnu, bo fakt nepotrebuju 2min poslouchat co vsechno muzu rict, a jak, a priklady a... :D
Avatar - fOE
12. 11. 2019 10:17
Re: Vše dotykové špatně?
U mondea me umi "pobavit" to, ze nektere tlacitka jsou umistnena divne a vypadaji jedno jako druhe, ale urcite mi nevadi ze je tam mam. Napriklad vyhrivane predni a zadni sklo, vazne jsem rad ze si tohle muzu pustit hned po usednuti a nemusim se k tomu proklikavat skrze infotainment, keeeezby nekoho ve fordu napadlo udelat tlacitko i na vyhrev volantu ;-\
Ja za sebe napisu ze skrze infotainment resim minimum veci, drtivou vetsinu zvladnu obslouzit skrze volant nebo HW tlacitka na stredove konz., takze setup ala nova oktavia je i za me krokem zpet. Uprimne jsem zvedav na setkani s FL XE, jak si s tim poradili tam, neb ty jejich ovladace klimy by mohly byt krasny kompromis.
12. 11. 2019 10:02
Re: 8 noviniek - môj pohľad
https://www.mistores.sk/…ror-dash-camera/

su aj videa na nete ako to nejaky aziat premotal cez cele auto...nevyzeralo to zlozito, laik by si na to ale asi netrufol...kazdopadne zdatnejsi servisak ti to namontuje za 100€, cize za nejakych "smiesnych" cca 200€ aj s postovnym mas kameru, lepsi spetak a aj parkovaciu kameru (co sa pri cennikovych priplatkoch celkom oplati)...a to USBcko hore je fakt super napad, neviem ci to vymysleli prvi ale asi to budeme vidat vo viacerych autach
12. 11. 2019 09:54
Re: Vše dotykové špatně?
tak mna zaujima napriklad ako je rieseny start/stop, teraz v golfe startujem tlacidlom a automaticky presuniem ruku par cm a vypinam, teraz to tam nevidim a predpokladam ze sa to nebude dat vypnut na stalo, a kazde startovanie sa mi nebude chciet hrabat v menu
Avatar - wakantanka
12. 11. 2019 09:35
Re: Vše dotykové špatně?
Súhlas, ale zatiaľ boli predstavené len tzv. plnky. Som zvedavý ako bude vyzerať a čo bude mať taký nejaký stred.
Avatar - fOE
12. 11. 2019 09:30
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Jinak ad obsah temer ve vsem shoda. Chvalim svetla (resp. pochvalim az uvidim jak vykonna jsou, precijen skoda ma historii montovani lowcostovych reseni kdyz jde o svetla), chvalim HUD, kufr za me ideal kdyz si clovek muze zvolit mezi manualem a elektrikou, zrovna jedna z featur kterou bych si klidne odpustil.
Avatar - iudex
12. 11. 2019 09:29
Re: 8 noviniek - môj pohľad
S_riem na to, už sa mi to nechce dopisovať. Na iných fórach s limitom písmen ti aspoň napíše, že si už cez limit, prípadne koľko znakov ti do limitu ešte zostáva. Toto? Škoda reči. :no: :no: :no:
Avatar - Ozzman
12. 11. 2019 09:28
Re: Vše dotykové špatně?
Teploty ano, stejně jako foukání, ale spíš je tu to další množství fukncí a pak ještě kombinací směru, intenzity a podobně... a není nic jednoduššího, než jedním kliknutím na obrazovku zobrazit všechny možné funkce a vybrat tu, kterou chci, než hledat to tlačítko, alespoń já to tak mám.

Stávající Oktávie má polovinu funkcí v infotainmentu a polovinu nastavuješ natvrdo, takže když to bude v jednom, nějak mi to nevadí.
Avatar - fOE
12. 11. 2019 09:26
Re: 8 noviniek - môj pohľad
Jo, to znam, kdyz si clovek da tu praci aby neco kloudneho napsal a geni(t)alni diskusni system ACZ ti to utne, bez varovani, bez indikace jestli jsi jeste v zelenych cislech, nebo prekracujes limit...
Povedene. :yes:
Avatar - wakantanka
12. 11. 2019 09:23
Re: Vše dotykové špatně?
Tak ono to združovanie funkcií do všelijakých multimediálných oných vidím ako daň za množstvo funkcií a výbavy, ktorú dnes človek nájde aj v aute triedy mini. Proste by tá prístrojovka bola posiata množstvom tlačítok, ktoré by človek použil možno raz za dobu vlastníctva-užívania daného auta. A ostatne aj dnes je to v mnohých prípadoch tak, nastavíš raz a zabudneš. Na druhej strane ovládanie teploty by si vlastné hardwarové tlačítka zaslúžilo.
12. 11. 2019 09:04
Re: 8 noviniek - môj pohľad
s tym taznym pokial viem vsetky nove musia byt demontovatelne :) .. co je ale pekny opruz robit to rucne...
na focuse mam to elektricky ovladatelne z kufru a je to super .. pouzivam na nosic na kola a spolu s dobrym nosicom to redukuje cas nalozenia resp. zlozenia bicyklov na nevyhnutne minimum.
12. 11. 2019 08:58
ruce
Je treba jezdit bez palčáků. Řidič vnímá auto i prstama, nejenom zadama a zadkem. Ale to už bych chtěl asi moc :D
Avatar - 3_diamanty
12. 11. 2019 08:54
Re: Dotykové ovládání
a je hlasom aspon sympatacka? :D .. alebo rozprava svedskym prizvukom ako: https://www.youtube.com/watch?… :-[]
Avatar - xxc
12. 11. 2019 08:40
Re: Dotykové ovládání
A nebude to mat tu Lauru?
13. 11. 2019 07:12
Člověče twistedTSD
Kladete otázku jako totalitní demagog!
12. 11. 2019 16:30
Re: Dotykove ovladaní
Samozrejme, ze mi vyhovuje ked dotykovka funguje za jazdy. Hadam nebudem riesit drobne zmeny nastavenia zastavenim auta. Aktualne mam v aute asi 5 tlacidiel na vyvolanie menu a potom uz len cez obrazovku a vsetko funguje ako ma bez nejakych komplikacii alebo odtrhovani pozornosti. Este potom asi 8 fyzickych tlacidiel na zakladne funkcie - vyhrevy, zamok a este cosi. Co ma na tej obrazovke stve je , ze nefunguje v rukaviciach a ja jazdim v rukaviciach 100% casu. Uz som musel niektore "upravit" odstrihnutim spicky prsta. Nemam nic proti fyzickym tlacidlam, ale nemam ani nic proti fungujucej dotykovke a co by ma rozhodne stvalo je nefungovanie pocas jazdy.
12. 11. 2019 12:44
Re: Dotykove ovladaní
Jako že při použití středového ovladače nemusím na displej koukat? Není to pak jedno?
Jak psal Ozzman - funkcí už je tolik, že bychom měli tlačítka i na stropě jako v letadle.
Avatar - Emel
12. 11. 2019 11:33
Re: Vše dotykové špatně?
Hranatá ikonka = zadní okno, kulatá ikonka = přední okno.

Lauro, zapni prosím výhřev zadního okna...
12. 11. 2019 11:20
Hadr
A hadrovou palubovku s pádlem, ten hadr jde sundat a strčit do pračky? :'-(
12. 11. 2019 09:20
blinkry
Přední blinkry ať to klidně nemá animované, hlavně ať řidič vidí blikání v bočních zrcátkách ... to je věc co mě třeba deptá na Fabii.
12. 11. 2019 08:52
v zakladu snad bude zaklad
doufam hlavne ze led denni svetla, klimatizace, lita kola budou v zakladni vybave a nebude zase skoda kupujici delit na chudaky a bohace. skoda si hnusnymi osizenymi levnymi verzemi aut sama podkopava vetev a dela ostudu. neni nic odpornejsiho nez cerne narazniky a cerne kliky a nebo na predchozi verzi svetla bez denniho led sviceni
Avatar - palix
12. 11. 2019 12:32
Re: Dotykove ovladaní
Nie Mazdu nemusím glorifikovať (ospravedlňujem sa). Mohol som dopísať - z bežne dostupných áut ;). Tu by už tak trochu prémiové značky vypadli.
Na druhej strane čítal som len vyjadrenia ľudí z Mazdy ohľadne dotykových displayov, s inými som sa bežne nestretol.
12. 11. 2019 09:41
Děsné dynamické blinkry
Ty ošklivé blinkry si mohli hoši od škůdky odpustit i vzadu. Jediné, k čemu dynamické blinkry slouží je rozptylování ostatních řidičů, kteří se na tu hrůzu zakoukají a pak BUM! a máte po dynamických blinkrech i celé zadnici nové škodlivky. Jinak je ta kárka moc pěkná. :-)