Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Britové si posvítili na pomalé řidiče, týdně způsobí zhruba 3 nehody

Zatímco před rychlou jízdou jsme varováni na každém kroku, na nebezpečí způsobené příliš pomalými řidiči se neprávem zapomíná.
Zpět na článek
25. 12. 2019 10:06
Louda
No pánové..osobně chápu,že někdo pospíchá,ale pokud v 80tce..jedu 85..atd..má někdo pocit,že se loudam..tak ať mi příspěje na pokuty..a já rád pojedu rychleji...pokud v 80tce..jede přede mnou někdo 70..a není jak ho předjet..taky je hloupé se vztekat......o pár minut více k cíli?svět se nezboří...a třeba začíná..proč na něj najíždět a tzv.ho tlačit?bude nervoznější.a buď se vybourád sám,anebo ještě véme někoho sebou
24. 12. 2019 17:42
to je jasný
Nebudu tady tvrdit že pomalost zabíjí, taky mi nejdou některý věci, ale zas se do toho neseru. Já si nevybral že provoz je rychlejší a rychlejší, silnice horší a horší. Musíš se přizpůsobit a tak se stalo. Jenže některý lidi nemaji soudnost a prostě jedou a absolutně neví co se kolem nich děje. Taky budu starej, ale aspoň vim že se jezdí při pravim okraji aby mě šlo bezpečně předjet. A chápu že ženská taky musí dojet do práce, ale s SUV se vážně nemusí jezdit jak s autobusem a nadjíždět si do protisměru.
24. 12. 2019 21:23
Re: Příliš pomalou jízdou?
Pokud Vám nevadí pomalu jedoucí řidiči, pak jste jedním z nich a nepatříte vůbec na silnici. Je děs kolik lidí jste musel vystresovat svou pomalou jízdou za těch milion kilometrů.
Řidič, který není schopen na rovném úseku silnice první třídy jet 90 km/h, nepatří na silnici, ale do autoškoly.
Naposledy minulý týden při návratu z hor. Objížďka v Německu po státních (dálnice zavřená) nebyla žádným problémem, protože prostě všichni jeli 100 a nebylo třeba nikoho předjíždět. Zpoždění proti dálnici minimální. Přijedu do ČR a jeden hń.up za druhým co nedokáže jet ani 65...
24. 12. 2019 18:56
Příliš pomalou jízdou?
Točím již druhý milion km bez nehody, praxe i na záchranné službě jako řidič, a nikdy, slovy NIKDY, mi nevadil nikdo kdo jel pomalu.
Tento článek pouze ukazuje, kam už začala sahat agresivita ostatních řidičů, z jejichž skupiny někdo takový článek vyplodil 🤦‍♀️
Daleko větší problém jsou mlhovkáři, kteří oslňují zadní mlhovkou ii za minimální mlhy, kdy jspu obrysová světla vidět třeba na 300m.
25. 12. 2019 01:15
Aixam
Osobně jsem měl největší bezpečnostní problém s mini autíčkem, které je vlastně převlečenou motorkou 400ccm. Myslim, že se to jmenuje Aixam. To bych zakázal, protože to z dálky vypadá jako auto a člověk tak při prvním letmém pohledu počítá s jeho nějakou cestovní rychlostí. Meziměsto dejme tomu 80-100km/h. Když pak sáhnete třeba na klimošku, uteče vteřina a vy najednou máte prekérku, protože jste nepočítali, že to "auto" před váma jede 30-40. Takže jste ho neplánovaně dohnali. Zadní světla by mu měly blikat jako světla cyklisty. To je jasný signál "Jedu pomalu, pozor".

A pak je tu problém i s řidičema, kterým říkám "rychlej šnek". To už tu někdo zmínil. Tyhle lidi jedou neustále třeba 70km/h. Nehledě na dopravní situaci či obec. Prostě pořád 70. Když na to nemáte motor, tak je mezi městama nepředjedete a v obci vám ujedou o obrovskej kus. Já osobně mám atmosféru s těžkýma převodama, čili tyhle situace vnímám intenzivně a jsem bez šance je předjet. Lepší je zastavit a nenechat se vystresovat.

Nicméně nemá smysl zavádět nová pravidla, když ani ta stávající se nekontrolují, jen se vymáhají úplatky (pardon pokuty, odpustky) za nesmysly typu překročení rychlosti na přehledném úseku, nebo předjetí na plné na přehledném úseku.

Kdo se bojí, měl by být sebekritický a neměl by chodit do lesa. Kdo spěchá, měl by vyrazit dříve, aby jel v klidu a zdržení ho nerozhodilo. Osobně zažívám pocit skvělého relaxu, když vím, že mám spoustu času a nemám problém jet za někým 70 na tempomat. Prostě si u toho poslechnu hudbu, a těším se až zas někde otočím volantem, až pojedu kolem oblíbeného místa atd. Řízení mě baví užívám si ho.
25. 12. 2019 09:53
Re: Příliš pomalou jízdou?
Pro Ivo Ivo: Mate potíže s respektováním lidí s odlišnými schopnostmi. Svym extremistickym pristupem (nema na silnici co delat) to dokazujete.
Škoda že nevím, co nejde zrovna Vám. Premisteni z bodu a do bodu b je v dnesni dobe zasadni potreba a diskvalifikovat nekoho protože jede pomaleji je dost sobecke a agresivni. Tak vyrazte o 15minut driv.
Tolerance a respektovani slabsich je vlastnosti lidí co maji cit.
Tam se evidentne radit nemuzete, v tom pripade kdo je nebezpecnejsi?!?!
24. 12. 2019 22:37
Re: Najrozumnejšie
Utvrdzuješ ma v tom, čo som už napísal. Nemáš to v hlave vporiadku.
Avatar - 3_diamanty
25. 12. 2019 11:29
Re: Najrozumnejšie
vies co? ... a navrhujem zrusme aj smerovky.. ved kazdy z nas predsa vie kam ide no nie? .. akoze tato logika je fakt divna... v dobrom... inak stastne a vesele :yes:
25. 12. 2019 08:56
Re: Najrozumnejšie
Podivej, ja chapu, ze na nekterych mistech je bezpecny jet i vic nez 90 a ze jsou ridici, co svou 60tkou privadi ostatni k silenstvi. Kdyz muzu, jezdim na takovych mistech 110 az 120. Ale jsou lidi,, co tam jezdi 160. Kolik by jezdili, kdyby tam to omezeni nebylo? To by byl teprv divokej zapad. Ale ti duchodci a nejisti ridici nezrychli, takze by se ti jen zvetsil ten rozdil. A chces brat papiry kazdymu, kdo neumi jet rychle? Rychlostni omezeni byt musi, tj bez diskuze. Jen se lidi musi za volantem uklidnit a neuvazovat jak uplny hovada.
24. 12. 2019 21:55
Re: Příliš pomalou jízdou?
Na cestách je predpísaná maximálna rýchlosť, málokde minimálna. A ruku na srdce, tam, kde je limit 90, tak sa bežne jazdí 100-120, aj rýchlejšie. A je jasné, že pre týchto strelcov je sedemdesiatkou idúce auto príliš pomalé takzvane nebezpečné. A ani sa nenamáhajú porozmýšľať nad tým, že tí nebezpeční sú jedine oni.
24. 12. 2019 21:51
Re: Najrozumnejšie
Ty si teda iný mozog.... Asi chorý.
25. 12. 2019 22:26
Re: Najrozumnejšie
Hochu ja ti rozumim ale tvuj napad by fungoval asi stejne jako komunismus. Cili jen na papire. Lidi jsou sebranka a bohuzel je nemuzes nechat aniz by nad sebou stale cejtili bic v podobe limitu a zakonu.
Avatar - 3_diamanty
25. 12. 2019 15:25
Re: Louda
tak potom pan boh s tebou... a k tomu aj dobre gumy :yes:

zase nikde nie je povedane ze musis ist v dazdi 4 metre za inym autom ( ... ked si dodrzis od neho urcity odstup ktory vyplyva z danej situacie ( problematicke klimaticke podmienky.... ako dazd .. sneh...a pod . ) tak ti nic spinit nebude...

a ak nebodaj je tonejaka brzda premavky tak tu fakt treba v prehladnom useku rychle zobrat a je to ... ja zvyknem tesne za koncom obce tych pomalsich brat ... proste sa uz nachystam a ked vychadzame z obce na prehladnom useku sup a o 5s je za mnou.. a potom ma uz nezdrzuju
24. 12. 2019 22:55
Re: Příliš pomalou jízdou?
Dodnes jsem si myslel, ze jsi podivin, ale ono ne. Ty ses cistej magor
25. 12. 2019 13:32
Re: Najrozumnejšie
Bože dobrý, ty si čo za ťuťka? Nepochopíš iróniu, ani keď ti ju niekto okato naservíruje na tanier...?
25. 12. 2019 18:07
Re: Příliš pomalou jízdou?
Ty na moje príspevky radšej nereaguj. Si absolútne mimo a nedáva zmysel o čomkoľvek s tebou diskutovať.
25. 12. 2019 10:15
Re: Příliš pomalou jízdou?
Přesně, nejhorší jsou ti co jedou konstantně třeba 70 okrska, obec.
Když dojedu pomalu jedoucí vozidlo, dám blinkr, že budu předjíždět a ze zadu mě začne předjíždět vozidlo bez blinkru...to jsou ti co si myslí, že jsou králové silnic a všichni je zdržujou, ale zkuste tak jezdit všichni....
24. 12. 2019 22:44
Re: Příliš pomalou jízdou?
Na diaľnici, ceste pre motorové vozidlá nie je o čom, určitá minimálna rýchlosť je nutná. Ale mimo, kde sa pohybujú aj cyklisti, kolobežkári, traktory... Tam si ty ten, čo sa musí prispôsobiť. Aj keď pôjdeš 30 km sedemdesiatkou. Tých 90 km nie je minimálna povolená rýchlosť, ale maximálna.
25. 12. 2019 08:46
Re: Příliš pomalou jízdou?
Podla mna pleties dve nesuvisiace veci. Pokial to situacia umoznuje (stav vozovky, prehladnost, premavka, poveternostne podmienky) a za tebou je milion aut, tak treba zrychlit. Ak dobehnes cyklistu, tak spomalis - prisposbujes sa predsa premavke. Toto je ok. Ale ak tam cyklista nie je a ty ides na useku, kde sa len tazko da predbiehat 60-65 tacho pricom sa da tych 90 a za tebou 40 aut, tak si bezohladne hovado, ktore vytvara napetie na ceste a zvycajna situacia je taka, ze za tebou su dalsi 2-3ja co nemaju odvahu/potrebu predbiehat, tak ten 4ty musi zobrat troch naraz - a tam uz vznika riziko koliznej situacie.
24. 12. 2019 22:40
Re: Příliš pomalou jízdou?
Ktorí pomalí? Najnovšie môžu na cesty aj kolobežky, aj mini autá pre nevodičov. ktoré idú najviac 40-50. Chceš povedať, že nie si schopný a ochotný ich rešpektovať?
Ty si vážne na hlavu, chlape, keby zrušili limity, odhadujem, že budeš jedným z prvých, čo niekoho svojou rýchlou jazdou zabijú.
24. 12. 2019 21:52
Re: Příliš pomalou jízdou?
Ty si absolútny hlupák. Indivíduum ako si ty, vôbec nepatrí za volant a na cestu.
25. 12. 2019 11:52
Re: Příliš pomalou jízdou?
A vy jste videl v ČR rovnou okresku?? Asi to bude tim ze ja sidlim v praze vychod, zde neexistuje snad ani kilometr bez zatáček, vymolu, der, spar, utrzene krajnice, vystouplych záplat apod. A to muze byt duvod nasich sporu, ze jsme asi kazdy z jineho okresu/kraje a proto mozna ja ani nepotkavam takove ridice, protoze na spatne silnici splynou, kdezto u vas jsou kvalitni a tedy tam nejake procento pomalych bude. I tak bych ho proste predjel nebo jel za nim kdyby predjet neslo. Ale hejtovat tyto lidi do autoskol, napr. kvuli veku, nebo protoze je to zenska, mi stejně prijde zvlastni. Kazdy ma jet dle zakona primerene svym schopnostem a okolnostem. Tuhle jsem vezl krehky nakup, konkretne svatebni dort, jindy zase nemocneho psa co ho vse bolelo na utraceni, no to clovek jede po tech nasich deravejch cestach doslova jako posr., ale nikdo mi do kufru nebo na zadni sedacky nevidel a tak jsem byl podle metodiky tohoto clanku za nebezpecneho jezdce a poslali me do autoskoly, ale jak by jste jeli vy??? Poslali by jste dort nebo psa vlakem a me do autoskoly? Nikdy nevite, proc zrovna jede ten ci onen pomalu, proste pomaly ridic by nemel byt oznacovan za nebezpecneho. Samozřejmě nemyslim člověka co jede na kvalitni rovince 60, ale uprime, takoveho jsem snad nepotkal, a jestli nekdy, tak jsem ho preci predjel. No problem.
25. 12. 2019 18:04
Re: Najrozumnejšie
Teba by mali zbaviť svojprávnosti a zabaviť občianku. Zdravý rozhodne nie si.
25. 12. 2019 13:40
Re: Příliš pomalou jízdou?
Výhovorka sa nájde vždy, že? "Prekracoval som rychlost len o 50 - cize som siel 120" - zahoď vodičák, za volant nepatríš.
24. 12. 2019 21:14
Re: Příliš pomalou jízdou?
Ono to asi taky není mířené proti někomu, kdo jede 80 na jedničce nebo 100 na dálnici, pokud se necpe doleva. Ale je fakt peklo je za šedesátníkem nebo sedmdesátníkem - věk/rychlost. Paradoxní je, že ti jedou touhle rychlostí konstantně, v obci ohrožují, mimo brzdí. Takový crossover s 1.6 diesel a obytňákem je taky zážitek, obzvlášť když se za ním táhnou další dvě auta, co se bojí předjet, ale jsou natěsno, takže by to člověk musel risknout a vzít všechny najednou, na což nebývá moc příležitostí. Paradoxní je index svinství těchto individuí - zrychlí ve chvíli, kdy je někdo předjíždí.

Něco jako naše minimální rychlost na dálnici. Proč tomu tak je nejlíp člověk pochopí, když na dálnici popojíždí kolona v levém ani ne stovkou, aby pak po 30 km zjistil, že se tam táhne 70 km/h magor se starou audinou, za tím podval a náklad snad 3 metry vysokej, takže ho předjíždí každej kamion. Peklo.
24. 12. 2019 22:38
Re: Příliš pomalou jízdou?
Áno, si. Korunovaný. Nemáš ani štipku rozumu.
25. 12. 2019 13:43
Re: Příliš pomalou jízdou?
Myslím, že ľudia, často starší, sú proste opatrní. Premávka sa za posledné roky zahustila a zrýchlila, takže sa tomu nedivím.
Avatar - _Karel_
25. 12. 2019 11:01
Re: Příliš pomalou jízdou?
Co je extremistického na větě "Řidič, který není schopen na rovném úseku silnice první třídy jet 90 km/h, nepatří na silnici, ale do autoškoly." ???
Jet 90km na (rovné) okresce není umění dostupné jen vyvoleným, to umí každej. Pokud tak nejede, je to i jeho bezohlednost vůči ostatním, možná šetrnost.
24. 12. 2019 22:53
Re: Najrozumnejšie
Starej dobrej xxc. Co by podle tebe meli resit? Slusne ti kape na majak
Avatar - xxc
24. 12. 2019 22:20
Re: Najrozumnejšie
Neviem ako v Británii, ale u nás sú dostatočne ošetrené pravidlá aj bez stanovenia maximálnej povolenej rýchlosti. Toto by stačilo zrušiť a poslať políciu kontrolovať niečo užitočné, nie merať rýchlosť.
26. 12. 2019 09:26
Re: Příliš pomalou jízdou?
Tak pokud jede vyjezdeny a slušný řidič z nějakého důvodu pomalu, tak to může být velky rozdíl proti někomu, kdo se na cestě jen zmatečně a bez přehledu motá a obec neobec si válí svých 60.

Několikrát se mi už stalo, že jsem musel z různých duvodů jet skutečně záměrně pomalu, ale to, že něco není "v pořádku" je možné okolí dát různými způsoby najevo (kde je možné uhnu, nechám se předjet, držím se u krajnice ...)
25. 12. 2019 23:06
Re: Příliš pomalou jízdou?
Rozumiem, nechceš uraziť najlepších kamarátov.
25. 12. 2019 13:38
Re: Příliš pomalou jízdou?
Toto mi sedí na podaktorých taxikárov a sviatočných vodičov. Rozhodne sa to nedá paušalizovať. Pár takých stretneš, ale nebezpečná nie je tá pomalá jazda, ale všetky tie ostatné veci s ňou, ktoré spomínaš - zlý štýl jazdy, nesprávne použitie osvetlenia a nerešpektovanie niektorých iných pravidiel. Ale podobne nerešpektujú tieto pravidlá aj mnohí rýchli vodiči - tiež jazdia bez blinkrov, so zapnutými hmlovkami za dažďa a zásadne nestoja pred prechodom pre chodcov.
Fakt nejde o to, že dotyční jazdia pomaly alebo rýchlo, ale o to, že nerešpektujú viacero ďalších súvisiacich pravidiel.
25. 12. 2019 13:31
Re: Najrozumnejšie
Pocit falošnej bezpečnosti? A čo si pod takým slovom predstavujetě, Kefalín?
25. 12. 2019 13:33
Re: Příliš pomalou jízdou?
Ty máš vážne v tej hlave vymetené... :no:
Avatar - lyon667
25. 12. 2019 10:26
Re: Příliš pomalou jízdou?
Je to dobrý popis časté, byť mnohdy nevědomé, pasivní agrese. Tady v Brně jsou na to opravdu specialisté: jízda 15 km/h pod limitem, nalepení co nejblíže středové čáry, přechody pro chodce neznají, připojovací pruhy taky ne. Za deště ideálně s mlhovkami, nebo naopak zcela bez světel. Nejsou to ovšem jenom důchodci, často jde o mladé maminy s laktační demencí, nebo frikulíni, pro které je Fejs a Instáč za volantem důležitější, než provoz kolem nich. A hustota městského provozu nebezpečnost těchto jedinců bohužel násobí.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 14:02
Re: Příliš pomalou jízdou?
Nemám. Stačí si prečítať zákon.
Avatar - _Karel_
25. 12. 2019 12:19
Re: Příliš pomalou jízdou?
Tady si všichni tykáme.
Bydlím v JM kraji, okolo Prahy jsou silnice horší. Samozřejmě, že jsou situace, kdy člověk potřebuje jet pomaleji, třeba kvůli nákladu. Dál to není nutné rozebírat. Jak jsem psal, někde předjet nejde (provoz, plná čára). Sice na okresce raději potkám někoho, kdo jede 70 než 160, ale ty první potkávám nějak moc často, ty druhý daleko míň.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 01:06
Re: Najrozumnejšie
Mali by riešiť ohľaduplnosť, bezpečnosť a pod. Nie rýchlosť na prehľadnom rovnom úseku.
26. 12. 2019 00:13
Re: Příliš pomalou jízdou?
Každý má občas dôvod isť pomalý. To by ale nemal byť dôvod, aby to v niekom natoľko vystupňovalo agreisvitu, že niekoho o par km ďalej ohrozí. Človek čo nevie udržať nervy na uzde za volant nepatrí.
Ďalšia vec je, že títo letci bežne ohrozujú nemotorových účastníkov premávky a už sa mi neraz stalo, že keď som išiel na bicykli tak niekto proti mne predbiehal a to aj na ceste bez krajnice, kde ma vyhnal do trávy pri ceste. A to sa s bicyklom vyskytujem na asfalte len ak sa tomu úseku neviem inak vyhnúť.
25. 12. 2019 14:15
Re: Louda
Myslim ze na takych ako ty ten clanok nesmeruje. Na druhej strane, je dost vela vodicov, ktori si myslia ze ked pojdu 60 tam kde je povolene 80, tak idu "bezpecnejsie". A ze sa za nimi nazbiera kolona aut, to ich nezaujima...
Avatar - kari.laz
25. 12. 2019 12:54
Vocamcať pocamcať...
Nevadí mi výkyvy ani na jednu stranu, ale všechno musí být vocamcať pocamcať. Pokud někdo jede na 90 v úseku, kde přehlednost to umožňuje, třeba 120. Nemám s tím problém. Důležité je, aby nejel agresivně, nebezpečně a nevytvářel nátlak na ostatní účastníky silničního provozu. Bohužel jsou tací, co jedou jak prasata, nebezpečně předjíždí, snaží se tlačit auto před sebou, předjedou auto, aby to následně zadupli pomalu před ním, protože tam odbočují, ale nutně ho předjet musí, aby ukázali kdo je tady "king" .
A další extrém jsou pomalí řídiči, kteří jedou až nepřirozeně pomalu. Klidně 30 ve městě, protože nevi, kam maji jet. Místo aby v klidu někde zastavil, podíval se, poptal se, rozmyslel si to. Nebo zkrátka jen tak pomalu jedou. Ale ve městech to tolik není a hlavně to tolik zase nevadí. Horší je, když vyjede z vesnice/města a pokračuje svých 50-60 a je jedno, ze to je naprosto přehledný usek silnice. Často pak vidíte, ze si v autě povídají a kochají se krajinou, ukazují rukama na všechny strany. Popřípadě často důchodci, kteří sice jedou, ale vidíte, ze mají plné ruce práce už s touto pomalou rychlostí. Oni sami si nepřiznají, že už na řízení automobilů nemají a často je to pro ně nejsnazší způsob dopravy na nákupy, k doktoru a podobně občas i jediný způsob dopravy. Ale tady by měl posuzující lékař říct, že zkrátka to prodloužit nemůže. Další extrem je osobní automobil jedoucí na dálnici 80 a i méně. Předjíždí honpak všichni včetně kamionů a vznikají nebezpečné situace. Přitom jet alespoň jako kamiony by určitě mohli.
Těch případů pomalé a rychlé, v obojím případě mám na mysli nebezpečné jízdy je spoustu. Hlavní je ale tolerance od všech. Jak od těch, co chtějí jet rychleji, tak od těch, co pomaleji. Zbytečně nebýt agresivní a zbytečně nezdržovat, každé auto ma zrcátka a pokud se podívám za sebe a tam kolona, kam oko dohlédne, tak je asi něco špatně a měl bych v rámci svých možností přidat a nebo alespoň na chvíli někde zastavit, až kolon
25. 12. 2019 11:31
Re: Příliš pomalou jízdou?
Tak to ja mam par dost odlisnych zkusenosti, cesi radi mluvi o Cesku spatne. Jezdim pravidelne AT, DE a naposledy min tyden navrat z Innsbrucku. A protoze proste nemuzu jet po krasne dalnici 100 km/h a napis IG-L (environment a hluk) je jako cerveny byk, zvolil jsem cestu kolemm Kitzbuhel a St Johann. Krome nesmyslnych limitu na spouste mist (80 km/h) jsem jel v zastupu ca. 15 aut, vetsinou Rakusane, par Nemcu, jeden PL a ja.
No jestli jsme nekde jeli aspon 75 km/h dle tacho, byl spis zazrak. A samozrejme kazdy nalepeny na sebe, vazne fajn jizda. Pote jeden rakusan ztratil nervy a ja se k nemu pripojil, zacali jsme vetsinou v ramci limitu (v 100 jet 70, to se zrychluje dobre) predjizdet a vyslouzili si parkrat dalkove svetlo do zrcatek, i v Rakousku...ja samozrejme vice s tou CZ znackou :) bohuzel jsme se museli cpat mezi neexistujici mezery, nechapu, ze nikdo nechce zcela bezpecne predjet pomalu jedouciho duchodce Siegfrieda pri jeho ceste do Salzburku.
Takze nejen u nas, ale pomale jezdeni je nebezpecne. Pomala jizda neznamena 100 km/h ve 100 km/h limitu.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 15:31
Re: Louda
Ja mam zásadu, že keď niekoho dobehnem, tak sa stáva brzdou premávky. A keď náhodou niekto dobehne mňa, tak ho okamžite púšťam, keď to situácia dovolí :-)
Avatar - xxc
25. 12. 2019 14:06
Re: Příliš pomalou jízdou?
V čom sú opatrní, keď podľa článku vyššie spôsobujú viac nehôd?
Avatar - xxc
25. 12. 2019 01:03
Re: Příliš pomalou jízdou?
Včera som šiel na kolobežke po dosť frekventovanej ceste 25 km/h a tí hlupáci ako vláčik za mnou, museli riadne nadávať :-) Išiel som po kraji, nech ma kľudne obehnú. Keby rýchla jazda zabíjal, tak diaľnice sú plné mŕtvol. Hlavne nemecké. Nikde nepíšem, že sa má jazdiť rýchlo, len píšem o zrušení umelých nezmyselných obmedzení, ktoré aj tak málokto dodržiava.
Avatar - xxc
24. 12. 2019 22:26
Re: Příliš pomalou jízdou?
Článok hovorí niečo iné, nebezpeční sú aj tí pomalí :-) Preto treba umelé limity zrušiť. Pomalých rýchle autá neobmedzujú ani neohrozujú, zato rýchlych pomalí obmedzujú (a ohrozujú).
Avatar - xxc
24. 12. 2019 22:20
Re: Příliš pomalou jízdou?
Raz dodržiavam maximálnu povolenú rýchlosť a som hlupák? :-)
Avatar - xxc
24. 12. 2019 17:51
Najrozumnejšie
By bolo asi rýchlostné limity zrušiť.
Avatar - xxc
24. 12. 2019 19:24
Re: Příliš pomalou jízdou?
Možno vy máte bez nehody milión km, len koľko ľudí zaplatilo životom okolo Vás :-) Ja som len raz meral cestu z práce presne podľa maximálnej povolenej rýchlosti a začali ma naraz obiehať 2 autá, ktoré sa zrazili a skončili v priekope. Samozrejme, je to ich chyba, veľa toho zanedbali, ale príčinou som bol aj ja, keby som šiel normálne, nestane sa to.
26. 12. 2019 00:06
Re: Louda
Žiaľ väčšina seniorov u nás si nemôže dovoliť voziť sa taxíkom a hromadná doprava sa za hranicou veľkých miest často stáva paródiou. Pochopím ak ten človek vyrazí k lekárovi do mesta, alebo raz za čas na väčší nákup autom. Menej pochopenia mám ak sa niekto s takýmito šoférskymi schopnosťami vyberie stovky kilometrov autom, či už na dovolenku, alebo k príbuzným.
25. 12. 2019 23:51
Re: Příliš pomalou jízdou?
Z chodníkov vyhnali elektro kolobežky. Sám si písal že si vlastnil taká čo mohla isť 30. Tá bola na chodníku protizákonne už pred tým. Rýchlo sa pohybujúca kolobežka je na chodníku oveľa nebezpečnejšia ako bicykel, ktorý sa po chodníku tiež nemôže pohybovať.
25. 12. 2019 23:57
Re: Příliš pomalou jízdou?
Kde v článku stojí, že spôsobujú viac nehôd? Je tam len, že nehôd pribúda. Ale článok sám o sebe je zlátanina, ktorá neuvádza žiadne reále riziká okrem toho, že niektorým rupnú nervy. Lenže ak je niekto labilný, tak by nemal sadať do auto, ale doma užívať nejaké lieky.
26. 12. 2019 10:54
Re: Louda
Koľko je takých? Ak, tak vídam ponajviac nemeckých a rakúskych dôchodcov. Tí idú cez pol Európy aj keď majú cez sedemdesiat. A nepíšem teraz o rýchlosti. Ale rozhodne nie sú na ceste pravidelným javom. Pomalé autá sú často starší idúci k lekárovi alebo na nákup, ale často aj mamičky s bábätkom v škrupinke na zadnom sedadle alebo sedadle spolujazdca. Pomaly sa jazdí s chúlostivým nákladom, či pri poruche auta. Najčastejšie vidím na ceste prekážať taxikárov, ktorí sa neponáhľajú a šetria palivom...
Ale v žiadnom prípade by pomalé auto nemalo normálneho vodiča rozhodiť alebo nejakým spôsobom vytočiť. Dôvod, prečo ide pomaly, je úplne irelevantný. A tiež nikto nebude zisťovať, prečo auto pred ním ide tak pomaly, že. Je to skrátka tiež účastník cestnej premávky, takže ho treba tiež rešpektovať a reagovať pokojne a s rozvahou.
25. 12. 2019 08:50
Re: Příliš pomalou jízdou?
Tak zase nejake hranice treba. Naposledy ked som siel po S7 v PL, ktora je sice dvojprudova a tvari sa ako rychlostna cesta, je klukata, sama zakruta, auta jazdia natesno, poliaci jazdia v oboch pruchoch ako dementi a kedze je to obchvat dedin a samy vyjazd, tak je na viac ako polovici useku 70ka. Prekracoval som rychlost len o 50 - cize som siel 120 a aj tak som patril medzi najpomalsich. Ale pomalsie by som tam rozhodne kvoli bezpecnosti nesiel. Takze aj ked som chcel dodrziavat rychlost, radsej som siel vyrazne rychlejsie, aby to do mna niekto zozadu nenapalil.
25. 12. 2019 06:36
loudalové
já jsem z těch důchodců co mají doma album z fotek radarů za rychlou jízdu
Avatar - 3_diamanty
25. 12. 2019 17:51
Re: dhbf
ak je prehladny usek a kamionista vidi tak ti slusnejsi vodici nakladakov ( sledujuci aj to co sa deja za nimi ) zvyknu bliknut smerovkou na znamenie ze mas volnu cestu a mozes ich predbehnut... ale obcas sa proste neda a v kopcoch kde nieje usek na predbehnutie sa za nimi clovek musi vliect aj cele kilometre ... ale tak taky je zivot... zase nikomu z nosa neodpadne ked pride domov o 5 minut neskor... ale radsej zivy a zdravy a o 5 minut neskor ako riskovat za kazdu cenu ( pre zisk tych par minut ) v usekoch kde sa neda predbiehat.... u nas su cesty v okoli KE plne krizov ... dokonca aj tu jak vychadzam zo sidliska par sto metrov odo mna tu mame jeden kriz.. pritom rovna cesta... siroka dva pruhy tam .. dva oproti ... clovek az nechape ako sa to mohlo stat... ale tak co spravime... :-( ... kym sa ludia nenaucia jazdit normalne tak nepomoze nic ... ani rovne siroke cesty ani 10 airbagov... proste nic... :'-(
Avatar - xxc
25. 12. 2019 17:05
Re: dhbf
Pritom povinnosť púšťať platí aj teraz a policajti to nekontrolujú.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 14:01
Re: Najrozumnejšie
Idem si svojich 90 v hiciktorom pruhu, idem bezpečne a okolie ma nezaujíma. Alebo idem v noci 50, síce na prechod pre chodcov dobre nevidím, ale keďže idem legálnou rýchlosťou, nespomaľujem. Lebo v meste 50 môžem.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:03
Re: Najrozumnejšie
Ja zase nikde nepíšem, ani nikoho nenavádzam, aby šiel nebezpečne rýchlo :-) každý nech si ide podľa svojho, len zrušením limitov ubudne pocit falošnej bezpečnosti
Avatar - _Karel_
25. 12. 2019 10:55
Re: Louda
Ale jasně. Není důvod se vztek, když někdo jede podle předpisů a mě to přijde pomalý. Ale pravidelně potkávám řidiče, kteří na několikakilometrové rovince mezi obcemi jedou svých 70 a to je vážně k vzteku - pokud je provoz nebo plná čára a nejdou předjet.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:10
Re: Příliš pomalou jízdou?
Presne tak, pomalá jazda je bezohľadne agresívna. Už som písal vyššie, že pomalšiemu rýchlejší nevadí (obehne a stratí sa vpredu), pričom pomalší rýchlejšiemu vadí. Ani v obchode pri pokladni nemusíme dávať rýchlo do košíka a ponáhľať sa preč, ale zo slušnosti väčšina ľudí nezdržuje.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 01:12
Re: Příliš pomalou jízdou?
Pozor, platia zároveň aj iné ustanovenia, čiže keď človek prispôsobí jazdu stavu a povahe vozovky (dajme tomu stav dovolí 130 bezpečne), svojím schopnostiam a pod. a zároveň je určená maximálna povolená rýchlosť, tak legálna rýchlosť je práve jedna. Potom je otázka, keď človek nemá dostatočné schopnosti, či by mal mať vodičské oprávnenie. Ja som osobne zástanca, že by mal.
26. 12. 2019 13:14
Re: Louda
O tej ohľaduplnosti som písal vyššie. Človek ktorému často rupnú nervy by nemal sadať za volant, ale žiaľ sebareflexia mnohým chýba.
27. 12. 2019 10:24
Naše cesty
Na našich cestách je to špatné. Co potkávám denně, už mě to přestává bavit. Když PČR na to prdí, tak já taky.
Na dálnici levopruhaře - to předjíždím zprava, už mě nebaví na ně blikat. :-(
Borce co místo, aby čumeli před sebe, tak si čekují statusy na Facebooku.
Borci, co na 90 jezdí 60. Předjíždím, jak je to možné. Když neumí jet na cestě normálně, nemá tam co dělat. A to jezdí stejnou trasu několik let. :-(
Pak borci, co se bojí pomalu jedoucí vozidlo předjet a nenechají odstup. Tak se mezi ně narvu, ze zákona tam má být odstup a počítám s ním. Můžou si blikat jak chtějí.
Pak borci, co se v zatáčkách nevlezou do pruhu a projíždějí to jak kamionem. Tak se ve svém pruhu na něho natlačím, to máte vidět jak škubou volantem a valí očí.
A borce co při parkování se nevlezou mezi čáry. Pokud mají přes čáru místo řidiče, tak já si parknu vedle něho do částečně obsazeného místa, ať si pak nastoupí jak chce. :-(
Borce co neznají zip. Prostě mám přednost zavřu oči, sevřu *** a vtlačím se tam.
Jo a ještě borce, co nemají děti a parkuji v místě pro děti. Vím, že zákon na to není, ale slušnost je slušnost.
26. 12. 2019 20:24
Re, re
Podle mě jsou mnohem nebezpečnější řídiči ti, kteří se tyto pomalu jedoucí bojí předjet. Vznikají pak v extremu dlouhé šňůry aut, které se pak nedají předjet vůbec.
26. 12. 2019 10:44
Re: Příliš pomalou jízdou?
Každým príspevkom potvrdzuješ, čo si za magora.
Avatar - xxc
26. 12. 2019 08:12
Re: Příliš pomalou jízdou?
V clanku pise, ze dochodci (podla vyssie diskutujuceho=aj dochodci) pomalou, "opatrnou", jazdou sposobuju viac nehod, ako keby isli rychlejsie, "normalne". Dost velke % ludi v populacii su psychopati, ktori sa daju rozoznat len v kritickej situacii, ktore potom normalne nevedia riesit. Jedno z rieseni na ceste je vytvarat take situacie co najmenej.
Avatar - xxc
26. 12. 2019 08:09
Re: Příliš pomalou jízdou?
Spadol som na kolobezke na ceste, ked som preskakoval retarder, dopadlo mi predne koleso do diery na ceste v noci. Keby neboli na ceste debilne retardery, nestane sa to. Rovnako sa nenicia auta pri prejazde, cyklisti to nemusia obchadzat, kocikom by sa dalo normalne ist po ceste a pod. Dalsia ukazka, ako spomalovac "pomaha".

Co sa tyka nebezpecenstva pre chodcov, tak maratonec, ked chce zabehnut maraton za 4 hodiny, tiez musi ist rychlostou 20 km/h. Cize take hrozne nebezpecne rychlosti nedosahujem. Keby som trenoval na maraton, pohyboval by som sa po chodniku podobne :-)
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:11
Re: Příliš pomalou jízdou?
Práveže kolobežky vyhnali z chodníkov a po novom patria iba na cesty. Rovnako, ako bicykle.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:06
Re: Příliš pomalou jízdou?
Keď dáte zavčasu blinker, tak myslím je to v pohode. Druhá vec je potom obiehať ohľaduplne, aby to stihol aj ten za vami bez blinkru.
Avatar - 3_diamanty
25. 12. 2019 11:05
Re: Louda
pri vyssich rychlostiach ( uz okolo 70-80 ) je 10km hore dolu este pohoda a cloveka to nijako citelne nezbrzdi suhlas... .. problem vidim skor v tom ked povedzme idem autom na 50tke ( ceste ktora by zniesla aj 60 a viac ) normalne tych okolo 50 a predomnou je nejaky zasneny dedulo na thalii ( nevidiaci nepocujuci nesledujuci vobec premavku okolo seba ) ktory sa podivne vlecie ani nie 40-tkou a uz 200m pred krizovatkou hadze smerovku aby nasledne pri odbocovani takmer uplne ale uplne zastal a neprimerane zbrzdil vsetkych naokolo ... je to od neho dokonaly recept na vytvorenie kolony a koliznych situacii ... takze za mna nieje dobra ani neprimerane pomala jazda a az bezdovodne defenzivna.. a ze aj takychto "antisoferov" je coraz viac to vidim kazdy den ( kedze populacia nam obecne z roka na rok starne ) ....

tiez ma inak obcas prekvapuje ked idem na 80tke normalne 80 alebo aj nad 80 tych klasickych 10+ a za mnou sa napriek tomu este kde kto lepi aby nasledne ma sice obehol ( a pohladil si ego ) ale potom ma skoro az brzdil a siel len o kusok rychlejsie tesne predomnou.... . tomuto tiez tazko chapat ... ale kebyze na 80tke ide predomnou niekto uz len okolo 60 tak toto uz asi nas.ere kazdeho normalneho kto sa sznazi o plynulu premavku .. to je jasne :-| .. lebo neprimerane pomala jazda je inak statisticky skutocne nebezpecnejsia ako nejaka svizna ale pozorna jazda
25. 12. 2019 11:05
Re: Příliš pomalou jízdou?
Jo s tímhle se dá souhlasit hlavně s jízdou v obci a mimo obec .
Avatar - xxc
25. 12. 2019 14:05
Re: Příliš pomalou jízdou?
Len to je smutné, že to prispôsobenie sa premávke je často postihnuteľné.
25. 12. 2019 13:50
Re: Příliš pomalou jízdou?
Co si o tom myslis ty ma fakt nezaujima, kedze miestne realie podla reakcie vobec nepoznas. Prisposobujem sa premavke a pokial vsetci idu rychlejsie, nepojdem rychlostou, ktora je polovicna voci ostatnym. Bol to priklad, ktory prave ukazuje, ze urcite hranice byt musia inak sa rozdiely zvysia, ale to by si v makovici musel mat aj nieco ine ako prievan.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 19:05
Re: Příliš pomalou jízdou?
Ale aspoň sa snažím neosočovať debilov :-)
Avatar - xxc
25. 12. 2019 14:02
Re: Najrozumnejšie
Mám pocit, že nepochopili ste vy :-)
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:03
Re: Najrozumnejšie
Ale dôležité je, aby iní vedeli, kam kto ide.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:21
Re: Louda
Ja obieham v daždi, lebo nerád jazdím za niekým. Nešpiní sklo a vraj nenasáva vlhký vzduch do sania. A mať pred sebou voľnú cestu je z pohľadu bezpečnosti a lepšie, ako auto pred sebou.
27. 12. 2019 23:13
Re: dhbf
Máš pravdu, aj v tvojich rukách je tvoj život v ohrození, ale vlastné ruky sú vlastné ruky...
27. 12. 2019 23:10
Re: Louda
Štatisticky sú cesty nebezpečnejšie aj vtedy, keď sa tam objavíš ty.
27. 12. 2019 23:07
Re: Najrozumnejšie
A čo som teda nepochopil?
27. 12. 2019 23:08
Re: Příliš pomalou jízdou?
V zákone je napísané, že to nemáš v hlave vymetené?
Avatar - xxc
26. 12. 2019 13:50
Re: Louda
Nemusia nevyhnutne rupnúť nervy, stačí, že pomalých treba častejšie obiehať a štatisticky sa zvyšuje nebezpečenstvo s každým obuehaním.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:13
Re: Příliš pomalou jízdou?
Hranice tvorí bezpečnosť. Niekedy mám pocit, že ľudia by sa zabili v prvej zákrute pri 170 km/h rýchlosti, keby náhodou zrušili zajtra rýchlostné limity napr. mimo obce.
25. 12. 2019 11:22
Re: Příliš pomalou jízdou?
Nevim o tom, ze by na silnice mohly i kolobezky, ale pokud ano, je to spatne. Nemely by tam co delat, v idealnim pripade by mely mit sve stezky (resp . sdilet cyklostezky). Neni to o ochote respektovat, ale o diametralne odlisnem prostredku, ktery na stejne cesty nepatri. Krome zasadne jineho vykonu a stupne ochrany mi ukaz na kolobezkach zpetna zrcatka, blinkry, bezp. vybavu typu ABS atd. A vetsinou mladi, kteri na kolobezkach jezdi, rekneme si ze nejsou prilis pozorni.
Tyto dva prostredky na stejnou cestu ne, ve velkych mestech se o tom da diskutovat a nalezt reseni.
Avatar - lordlord
25. 12. 2019 15:30
dhbf
jel jsem za kamionem 14 km, co jel cca 60 km/h, vůbec se nedivím, že někteří pak předjížděli i dost nebezpečně, dříve např. naložená avia na kopci kolonu pustila, dnes se to nevidí
25. 12. 2019 14:51
xyz
Že někdo jede na okresce pomalu bych ještě skousl ale když onoho čepičkáře chcete předjet tak se na silnici s ním sotva ¨¨vejdete, protože jede uprostřed vozovky a i když zatroubíte tak jste strachy bez sebe jestli se oba na silnici i když jste nalepený na krajnici, vejdete. A bohužel jsou to ty samý vozidla a na dálku už jejich barvu poznáváte. Rozumně pomalu jedoucí vozidlo vám nikdy nebude vadit. Zase ale fanfaron s plnými narvanými repráky kdy neslyší ani provoz je stejné jak řemeslník, který má na uších sluchátka v nich tu jeho na plný koule hudbičku a co dělá nástroj je mu šumák.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 19:08
Re: dhbf
Ja neviem, nie veľmi rád zverujem svoj zivot a ostatných účastníkov do rúk kamionistu :-) Kamión ísť pomaly musí, len mi je záhadou, prečo idú ostatní pomaly, čo nemusia.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 19:03
Re: Najrozumnejšie
Ľudia sú na tom aj oveľa horšie, veď len pozrite na seba :-)
Avatar - xxc
25. 12. 2019 13:22
Re: Vocamcať pocamcať...
Kto nevie, kam ma ísť a ide 30,tak to je myslím v pohode. Rovnako, keď niekto nesie v piatok svadobnú tortu. Ale nepochopím autá, ktoré idú každý deň rovnakú trasu, cestu poznajú a aj tak idú bezohľadne pomaly.
Avatar - xxc
25. 12. 2019 12:17
Re: Příliš pomalou jízdou?
Ako vyrazím z práce o 15 minút skôr, keď ja mám určitú pracovnú dobu a v škôlke tiež deti po držia obmedzený čas? Ale je to o tolerancii, to súhlasím.
Avatar - CICERO
24. 12. 2019 22:41
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.