Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britové si posvítili na pomalé řidiče, týdně způsobí zhruba 3 nehody

Ondřej Mára
Diskuze (95)

Zatímco před rychlou jízdou jsme varováni na každém kroku, na nebezpečí způsobené příliš pomalými řidiči se neprávem zapomíná.

Britské ministerstvo dopravy přitom podle deníku Daily Star zveřejnilo informace, podle kterých bylo za minulý rok v důsledku nehod způsobených příliš pomalou jízdou zraněno 132 osob, 26 lidí utrpělo vážné zranění a dva lidé svým zraněním podlehli. V průměru tak podle Daily Star způsobí „loudalové“ až tři nehody týdně.

Podle statistik přitom počet nehod způsobených v důsledku pomalé jízdy neustále stoupá a za posledních pět let již vyrostl o 75 %. A jak může pomalá jízdy vést ke vzniku nehody? Poměrně snadno a rychle.

Pomalu jedoucí řidiči totiž svou jízdou vyvolávají frustraci a agresivitu v okolních řidičích, což je problém sám o sobě. Takoví řidiči však často přestávají dodržovat bezpečnou vzdálenost a zbytečně riskují, jen aby brzdu provozu co nejrychleji předjeli. A to vede ke vzniku nebezpečných situací.

Za příliš pomalou jízdu přitom britským řidičům hrozí pokuta až 100 liber (cca 3.000 Kč) a tři body. Hugh Bladon, zakládající člen organizace „Alliance of British Drivers,“ však nebyl alarmujícími statistikami vůbec překvapen. „Jezdit příliš pomalu je v zásadě sobecké, vysloveně hloupé a receptem na katastrofu,“ dodal.

Nízké rychlostní limity způsobují problém, stejně jako lidé jedoucí pomalu, protože například táhnou karavan. Jsou tady i lidé, kteří se na silnicích necítí příliš jistě a jedou pomalu, protože jsou nervózní.“ V tomto ohledu si však Bladon uvědomuje, že neexistuje příliš možností řešení.

Za zvážení by však prý stálo stanovování realističtějších rychlostních limitů na místech, kde to je jen trochu možné, namísto omezování z rozmarů některých idealistů. Ostatně podobný přístup bychom v mnohém uvítali i na českých silnicích.

Ondřej Mára
Diskuze (95)

Doporučujeme

27. 12. 2019 23:13
Re: dhbf
Máš pravdu, aj v tvojich rukách je tvoj život v ohrození, ale vlastné ruky sú vlastné ruky...
27. 12. 2019 23:10
Re: Louda
Štatisticky sú cesty nebezpečnejšie aj vtedy, keď sa tam objavíš ty.
27. 12. 2019 23:08
Re: Příliš pomalou jízdou?
V zákone je napísané, že to nemáš v hlave vymetené?
27. 12. 2019 23:07
Re: Najrozumnejšie
A čo som teda nepochopil?
26. 12. 2019 20:24
Re, re
Podle mě jsou mnohem nebezpečnější řídiči ti, kteří se tyto pomalu jedoucí bojí předjet. Vznikají pak v extremu dlouhé šňůry aut, které se pak nedají předjet vůbec.