Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: V Česku výrazně vzrostl počet smrtelných nehod motorkářů

Díky teplému počasí mohli motorkáři odstartovat letošní sezónu dříve, než je obvyklé. Již první měsíce ovšem ukazují, že i letošní sezóna přinese zhoršující se statistiku fatálních nehod motocyklistů.
Zpět na článek
Avatar - kari.laz
29. 5. 2020 15:21
základ
Základ je, zdravý rozum. V autech jezdí čím dál více lidí a tím i stoupá více těch, co jsou za volantem tak trochu "na nic". Předvídavost i předvídat je je často problematické pro všechny účastníky provozu. A ruku na srdce, čím více asistentů aut amají, tím více lidé tak trochu opomíjejí bdělost za volantem a často se na ně spoléhají, ale to zkrátka nefunguje vždy a právě v těchto případěch.
Stejně tak má dnes motorku více lidí, motorky jsou pro lidi dostupnější a tím je samozřejmě více těch, co by na tom jezdit neměli. Nejvíce nevyježdění jezdci n amotorkách, záměrně je ještě nenazývám motorkáři, jelikož tím, že sednu na dvě kola se motorkářem nestanu.
Jednou jsem četl článek, že motorkář dostane do "oka" situace, odhad a jízdu po cca 100 000km za řidítky.
Sám na motorce jezdím a ajezdím celkem dost. Mám rád vícedenní tripy, kde se člověk někam podívá. Vždycky mám pokoru k tomu, že jsem na motorce, Mám jen dvě kola, nemohu brzdit kdy se mi zlíbí, jak v autě, chování na motorce je prostě jiné a to si musí každý vrýt do hlavy. Stejně tak neriskuji. Ano nejedu třeb apředpisově, využívám rychlého předjetí, projedí kolonou, projedí na semafor a podobně, ale jen pokud vidím, že to situace bezpečně umožní.
Vždy to je jen o tom, kdo řídí a co má v hlavě.
Avatar - CHerokee
31. 5. 2020 13:07
Re: motorkáři
Trochu rozumu přece. Auto může dnes brzdit kdykoliv a brzdí lépe než motorka. Takže je vždy lepší mít motorkáře před sebou a ne za sebou.

A jinak nedání přednosti jízdy je vždy nedání přednosti jízdy, nehledě na rychlost přijíždějícího. Btw. v autě jezdím rychleji než na moto.
Avatar - Mikesus
30. 5. 2020 10:24
motorkáři
Kdokoliv řídí motorku je motorkář a kdokoliv řídí auto je řidič.
Tento trend jasně ukazuje, že motorkáři jsou jedni z nejméně ohleduplných a zároveň jedni z nejohroženějších. Odpovídá tomu i příčina nehody, nepřizpůsobení jízdy. Tedy vina motorkářů. Malé procento bude na straně řidiče, i když dost často se to na něj hodí. Nedání přednosti, i když motorkář letí jak hovado a není možnost ho včas vidět.
Avatar - Mikesus
30. 5. 2020 22:42
Re: motorkáři
Nedělej schválnosti, s tím souhlasím. Ale uhýbat nevidím důvod. Nepočítám kolonu, tam jim rád udělám místo, proč by měli čekat, když můžou jet a vejdou se. Ovšem na otevřené silnici, ať si jede, kdy to je možné, uzpůsobovat se těm za mnou určitě nebudu. Pokud někomu vadí, že ten vpředu jede max.povolenou rychlosti, je to jen důkaz agresivního chování.
Takže oficiálně to je méně než polovina, navíc znám že svého okolí, kdy viníka označili řidiče auta z nedání přednosti, i když motorkář překročil více než dvojnásobné rychlost a nebyla možnost ho včas zahlédnout.
Avatar - Mikesus
30. 5. 2020 16:43
Re: motorkáři
To je právě o čem mluvím. Hodne prekracuji rychlost a pak ukazují prstem jak malé děti, že jim někdo nedal přednost. Kdyby jeli podle předpisů, tu přednost ani nemusí dostat a auto je dávno pryč.
Každý odhaduje podle předpokladů, že ostatní +- dodržují předpisy.
Avatar - palix
30. 5. 2020 19:54
Re: motorkáři
Konkrétne v mojej rodine jazdíme na motorkách cca 5 muži + 1 žena. Všetci máme už po 40-ke a jazdíme kľudne, užívame si jazdu bezpečne v rámci predpisov. Mňa tiež iritujú motorkári, ale aj vodiči, ktorí jazdia rýchlo a nebezpečne. Mám aj kolegu ,ktorý jazdí od cca 18 rokov, teraz má okolo 40 - jazdí bezpečne, kľudne...
Za roky jazdenia autom som si všimol kopec vecí ktoré robia motorkári a pritom hnevajú iných vodičov. Takže pri jazde to nerobím ;).
Sú ľudia, ktorým nepatrí do ruky žiadny dopravný prostriedok. Jazdia "nevhodne" na každom dopravnom prostriedku.
Avatar - palix
29. 5. 2020 22:10
Re: základ
Na motorkách dnes začínajú jazdiť aj ľudia, ktorí za svoj život najazdili na bicykli cca 50 km. Kedysi sme ako deti začínali na bicykloch, najazdili sme kopec kilometrov a na 2 kolesách sme sa ako tak vyjazdili ako deti. Dnešná mládež sedí doma a čumí do PC, mobilov... (samozrejme nie všetci). Aj vodičák na auto, motorku... dnes dostane každý. Kedysi sa začínalo s motorkami s 9 kW, dnes nie je problém kúpiť si prvú motorku s 72 kW a viac. Tie kilowaty prepočítané na hmotnosť dávajú poriadnu porciu výkonu. Nejakých 40 kW ak to prepočítame na auto je akoby auto malo cca 200 kW (záleží na hmotnosti motorky, jazdca, auta...).
Nedávno som začal po rokoch znova jazdiť na motorke. Naschvál som nekúpil nič silné ("iba" 39 kW) a pri jazde mám obrovský rešpekt, najradšej jazdím na cestách, kde jazdí málo áut. Viacmenej po rokoch, čo som nejazdil som veľmi opatrný.
Na druhej strane ako vodič dávam obrovský pozor aj na motorkárov, ale aj iných účastníkov = snažím sa byť pozorný a ohľaduplný ako na aute, na motorke, bicykli, pešo... Život nie je hra na playstation (ktorá nemá s realitou nič spoločné), kde po havárii pokračuje človek ďalej. V realite má každá havária nejaký následok.
Prajem motorkárom všetky šťastné kilometre ;).
Avatar - Mikesus
31. 5. 2020 10:46
Re: motorkáři
Aha. Takže arogantní přístup. Jedu rychleji, všichni uhněte. Typické chování agresivního řidiče. Dík, že jsi nám ukázal, jak se na silnici chováš. Takže tvé výplody o tom, jak jezdíš bezpečně byl jen z říše snů a každej mrtvej u silnice tohle o sobě říkal.
Nemám problém, když někdo jede rychleji, ale nutit ostatní e mu přizpůsobit, jak píšeš ty, je vrcholem agrese.

A koukám další tvoje vyblití nesmyslů. Předpokládám, že znáš zákon a zároveň předpokládám, že když porušuješ ty úmyslně předpisy, tak automaticky označuješ , že ostatní taky. O dálnici nepadlo ani slovo a zase se snažíš si něco vymyslet nebo vylhat. Ještě nějakou lež pridáš?
Avatar - CHerokee
31. 5. 2020 13:10
Re: motorkáři
Taky nevjedu na křižovatku na zelenou, když vidím, že to z opačné strany zjevně neubrzdí. To samé u přejezdu, když uvidím vlak, tak nebudu spoléhat na to, že něco bliká. Zkrátka když jsme v autě a vidím, slyším motorku, nebudu se rvát před ní s tím, že to přece stihnu a když tak ona přibrzdí...jak se to často děje mezi auty.
30. 5. 2020 10:16
Re: Motorkářů
Je to jednoduché. Když si koupíš motorku - a je to stejné jako v autě - moc to neumíš. Pak jezdíš a třeba se to i naučíš. Není to pravidlem, moc se mi to nedaří:)
Póza? Je póza koupit si R8 a jezdit s ní? A mluvit o tom při každé příležitosti? Nebo sis prostě koupil něco co jsi chtěl?
30. 5. 2020 00:26
Re: základ
Je to presne jak rikas, taky jsem pred rokem zacal s motorkou. Predtim, (ale i ted) jen hodne kolo a pozdeji po loukach na Simsonu... Jako prvni masinu jsem poridil GS 500e, 34kw a ten vykon je pro zacatecnika rekl bych spis ta horni hranice. Hodne borcu bude tvrdit, ze motorka A2 je hracka pro deti, ale bavime se o stroji, co dela 0-100 okolo 5 sekund a ma maximalku ca. 190 - navic bez ABS. Sam za sebe nepochopim, jak je mozne zacinat na kategorii A, ze si nekdo bez zkusenosti muze hned poridit cokoliv. Velky problem je, ze u motorek narozdil od aut plati "hodne vykonu za malo penez". Vsechny ty starsi japonsky masiny z 90. let se daji dneska poridit za lidovou cenu, ale maji 120 a vic koni.
Avatar - Mikesus
31. 5. 2020 17:56
Re: motorkáři
hehe, označuješ ostatní za slovíčkaření ( už několikrát sis nejen v naší diskuzi vymyslel a lhal věci, které tam nebyly, ale tvrdil jsi, že ten druhý to napsal ) a hned vzápětí napíšeš, že tam bylo jedno slovíčko "pokud". spíš se mrskáš ty a kromě lží a výmyslů jsi zatím nepřišel s argumenty.
I palce, nejen v tomto vlákně, to ukazují. Proč jich dostáváš tolik dolů? Ode mne nejsou, já je nedávám nikde.
Minulou diskuzi jsi taky ukončil bez omluvy, protože jsi nepochopil psaný text a tvrdil jsi něco, co jsem nepsal. Ale to je běžné u hloupých lidí a lhářů, že se nedokážou omluvit.
Avatar - Mikesus
31. 5. 2020 15:36
Re: motorkáři
To právě není úplně pravda. Pokud ho máš možnots vidět včas a dost času na odhadnutí rychlosti, pak ano. Ale pokud nemůžeš, pak je viník ten na hlavní. Jen je to obtížné dokazování a při minimálních pochybnostech se to právě hodí na toho "viníka" z vedlejší.
30. 5. 2020 13:42
Re: motorkáři
Nedávno jsme to rozebírali s kámošem. Oba známé ze svého okolí x lidi, kteří měli dohromady možná desítky bouracek v aute, kdy možná jen každá desátá měla nějaký vážnější dopad na zdraví zúčastněných. Naopak oba zname 4 motorkáře se svého okolí, kteří se v drtivé většině sami přizabili.

Kousek od domu mám křížek jednoho z těch letošních dvaceti, naprosto nesmyslná a zbytečná smrt, v obci, 200 m od jeho vlastního baraku. Další dva jsou chodící železářství a poslední presedlal z jedné stopy po dlouhém leceni na dvě ... Trvale. A jen jeden z těch čtyř v tom nebyl úplně vlastní vinou, neboť mu nedalo přednost auto z vedlejší. Holt paní nepočítala, že ta motorka k ní nepřijíždí rychlosti 50km/h, když realita byla zhruba trojnásobná ...v obci.
Avatar - palix
29. 5. 2020 22:21
Re: Motorkářů
Pokiaľ si ten neskúsený človek kúpi chopper a jazdí 50 km/h niekde do motorkárskej krčmy, kde si dá steak, nealkoholické pivo, cigaretku a pokecá s partiou - to je OK. Ale ak si kúpi človek motorku s 80 kW a viac, zrýchlením na 100 km/h pod 4s a jazdí bežne 200 km/h - to už je obrovský problém. Takých by mali vypátrať a zatvárať !
29. 5. 2020 17:36
Motorkářů
přibývá a stává se z toho póza i pro lidi, co to moc neumí. A nemají odhad, zkušenosti.
Na druhou stranu motorkář většinou zabije sám sebe. Kamioňák většinou někoho jinýho. Vím, že to oboje není pravidlem, proto píšu většinou.
A proto mi motorkáři tak nevadí. :-)
Avatar - CHerokee
30. 5. 2020 21:39
Re: motorkáři
Dle článku 40 % nehod motorek způsobili řidiči aut...to bych nenazval malým %. Mám rád auta i motorky, mám jich několik. Řidiči aut by se měli řídit některými pravidly...nezávoď a neblokuj motorku, pusť ji před sebe..... za volantem to tak dělám a funguje to. A pak je třeba sledovat zrcátka!
Avatar - kari.laz
31. 5. 2020 09:38
Re: motorkáři
Jediné arogantní chování je tvůj popis

"uzpůsobovat se těm za mnou určitě nebudu. Pokud někomu vadí, že ten vpředu jede max.povolenou rychlosti, je to jen důkaz agresivního chování"

On tě na te motorce ředjede, až to bude možné, zase takový problém to není. Ale ty, nabubřelý pán silnic si jedeš svých 90, možná raději 85, co kdyby a prostě ti za tebou nemají nárok. Jak jsem řekl, není to problém, místo na predjetí se vždycky nakonec najde, ale proč, když tam bude široká cesta, já o motorce za mnou vím, se neuhnu jen kousek ke krajnici, aby mohl projet. Motorkář ví , že o něm víš, tudíž se nemusí bát, že tě překvapí a stane se nehoda a ty o něm taky víš. Teoreticky je tohle celkem bezpečný způsob predjetí, kdy o sobě oba vědí a tim pádem je celá situace maximálně přehledná. Samozřejmě uhýbat se tam, kde na to není prostor nemá cenu. Pokud máš takovéhle myšlení i na dálnici, kde si jedeš 130 a tím pádem nemá nikdo nárok te předjet, pokud jedeš v levém, dopouštíš se přestupku.

Takže pokud chceš mluvit o aroganci, zameť si taky před vlastním prahem.
31. 5. 2020 18:38
Re: základ
No, v chopperech je to podobné, ale záleží samozřejmě na výši investice. Možná bych dokonce řekl, že si drží cenu lépe než silničky. Fakt je, že středních motorek s výkonem na hranici řidičáku A2 kupodivu zase tak moc není, ale něco se vybrat dá. Koneckonců, jak vždycky říkal táta, fáze výběru je nejlepší a nejzábavnější, pak už příjdou jen starosti.
Avatar - Mikesus
31. 5. 2020 15:35
Re: motorkáři
S tím souhlasím, i když se v poslední době obávám, že takto myslící lidé ubývají.
Avatar - Mikesus
30. 5. 2020 22:35
Re: motorkáři
Tohle tesat do kamene. Kéž by každý motorkář, i řidič, byl takový.
Avatar - Blue Sun
31. 5. 2020 07:36
Re: motorkáři
Jenže do té statistiky nehod způsobených řidiči aut se počítají i ty případy, kdy v ne příliš přehledném úseku nebo v obci jede motorka výrazně vyšší rychlostí a řidič ji před zahájením manévru ani nevidí. A těch je plno.
Avatar - palix
30. 5. 2020 19:47
Re: Motorkářů
Tak ja som už vo veku, kedy ma veľmi nezaujíma, čo si myslia ľudia okolo (ženy, muži) , tak si kupujem čo sa mne páči a o čom si myslím, že je dobré. Každému sa páči niečo iné a tak to je v poriadku. Ja som napríklad ešte neprišiel na chuť chpper-om :). A nikdy už neprídem na chuť superšportovým motorkám.
Avatar - palix
30. 5. 2020 19:42
Re: základ
"Horst Fuchs" - ono kúpiť motorku cca 500 až 650 ccm okolo 35 až 40 kW za nie vysokú cenu, pritom nie nejaký starý šrot nie je celkom jednoduché. Nie je ich až toľko - buď sú silnejšie (70+ kW), alebo slabšie (125 , 250 ccm). Najprv som myslel, že to bude jednoduché, ale nakoniec mi ostalo menej modelov ako prstov na ruke ;). Myslím si, že pokiaľ chce človek chopper, tak má ľahší výber :).
Avatar - palix
30. 5. 2020 19:36
Re: základ
Ja som kúpil Hondu 650 Transalp :). Hlavný dôvod bol, že to dokáže prekonať naše rozbité cesty v "zapadákovoch" = moja hlavná destinácia. Ja sa kochám tak, že ak sa mi niečo páči, zastavím, nadýcham sa vzduchu, poteším sa výhľadom a idem ďalej :).
Ono kone nie sú všetko. Aj na slabej motorke, skútri... keď človek nezvládne zatáčku a vyletí do protismeru, môže na to doplatiť. Ako píše "ironmaiden1980" - aj "slabá" motorka s 30 - 40 kW zrýchľuje na 100 km/h za 5s. Stojím si za tým, že kto poriadne nejazdil na bicykli, nemá predstavu o tom, ako vôbec reaguje jednostopé vozidlo a nevie čo môže a čo nemôže robiť. Prípadný pád na bicykli síce bolí a môže byť aj nebezpečný, ale na motorke je to horšie. Motorka síce nie je ľahký bicykel, ale zákony jazdy sú podobné.

Okrem všetkého spomenutého... Jazdené motorky sú často celkom opotrebené (hlavne tie dostupnejšie). Ja som napríklad kúpil až 6. motorku, ktorú som bol pozrieť. Síce má menšie vizuálne nedostatky, ale ide pekne, čo je podstatné :).
30. 5. 2020 08:51
Re: základ
No, těch motorek s výkonem nad 120 koní moc není... Při jízdě na motorce člověk musí vždycky velmi střízlivě ohodnotit svoje schopnosti a počítat s tím, že se chyby moc neodpouštějí a na štěstí se nedá do nekonečna spoléhat. Když jsem si dělal kdysi dávno "béčko", dostal jsem k němu plné "áčko" za jednu jízdu na třistapadesátce. Fakt je, že jsme byli vyježdění na fichtlech a nebyl velký problém.
Na GS500e jezdí manželka a dcerka, je to dobrý lehký strojek, hlavně lehký a výborně ovladatelný, pro mě ale malinký.
Motorky jsou teď asi i trochu móda, možná i kvůli pocitu volnosti a svobody, který z aut už skoro vymizel. Jen nechápu, jak může někdo říkat, že se při jízdě kochá, to moc nefunguje. Osobně nejen pořád čumím na silnici, ale snažím se koukat kolem, kdo kde jede, co hrozí. Ale rozhodně nejsem nějaký motorkář, jen se rád občas svezu.
Avatar - CICERO
29. 5. 2020 15:20
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - kari.laz
31. 5. 2020 17:49
Re: motorkáři
Ty jsi jen takový trotlík co? Mrskáš se tu jak žížala na háčku, chystáš se každého slova, slovíčkaříš a pak si ani nepřečteš to, na co reaguješ. Zcestně prakticky na celý příspěvek, ale pokud by jsi četl alespoň co jsem psal o té dálnici, tak jsem začínal POKUD.
Ty jsi prostě takový ten strýcu za volantem. "Já jsem v právu, já mám pravdu, tak se všichni...." tolerance se blíží nule, ohleduplnost jak by smet.
Jedu 90 a i když za tebou nikdo nic nenaznačuje, ale ty vidíš, že by klidně jel, pokud by jsi mu to umožnil, tak NE!!! já jsem pánem svého pruhu!!!! Nemáš šanci ty "drzí " motorkáři nebo rychlejší auto. Nepustím i kdyby jsem měl barikády postavit.