Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku výrazně vzrostl počet smrtelných nehod motorkářů

Ondřej Mára
Diskuze (28)

Díky teplému počasí mohli motorkáři odstartovat letošní sezónu dříve, než je obvyklé. Již první měsíce ovšem ukazují, že i letošní sezóna přinese zhoršující se statistiku fatálních nehod motocyklistů.

Zatímco v minulém roce zahynulo za první čtyři měsíce na sinicích 12 motocyklistů, letos už se počet za stejné období vyšplhal ke dvěma desítkám. V meziročním srovnání se tak bavíme o nárůstu 67 %, který přitom nelze přičítat pouze dřívějšímu příchodu teplejšího počasí. Jen za duben, který je paradoxně považován za měsíc bezpečnosti na našich silnicích, totiž vyhaslo 15 životů motorkářů.

Mezi nejčastější příčiny těchto tragických nehod přitom patří především nepřizpůsobení rychlosti motocyklu dopravně technickému stavu vozovky, jak v tiskové zprávě uvádí Asociace Záchranný kruh.

Příčin dopravních nehod s účastí motocyklů je však mnohem více a patří k nim například nedání přednosti v jízdě na křižovatce nebo přehlédnutí přijíždějícího motocyklisty jedoucího stejným směrem, tedy při předjíždění,“ potvrzuje z praxe na českých silnicích plk. Mgr. Pavel Žíha, vedoucí Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.

V některých případech se ovšem na tragické bilanci podepisují i motocyklisté bez předepsaného vybavení, jako je přilba. Část pak riskuje i řízením pod vlivem alkoholu či návykových látek. Nelze přitom ale ani opomenout fakt, že ve více než 40 % nehod s účastí motocyklistů nesou odpovědnost řidiči automobilů.

Kromě meziročního růstu počtu tragických nehod motocyklistů si ovšem Česko příliš dobře nevede ani v dlouhodobém srovnání s ostatními členy Evropské unie. Například v období mezi lety 2011 až 2018 patřila ČR v hodnocení průměrného ročního přírůstku usmrcených motocyklistů s hodnotou 2,4 % na třetí nejhorší příčku za Rakouskem (+3,8 %) a Lucemburskem (+ 17%).

K nápravě situace by přitom nebylo potřeba mnoho, jak dodává Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh, která dlouhodobě připravuje kampaň „Ty to zvládneš“.

Někdy by přitom stačilo trochu opatrnosti a předvídavosti. Pravidlo  ́být viděn ́ je u motorkářů extrémně důležité. Ale stejně důležité je vědět, že souboj s karosérií auta kvůli chybě řidiče automobilu nemůže motorkář nikdy vyhrát. I to je námětem aktuálního videa naší kampaně Ty to zvládneš – Setkání s realitou.

V prevenci proti dopravním nehodám motorkářům by pak měl být kladen důraz především na věnování jejich pozornosti při jízdě, přizpůsobení jízdy stavu komunikace, předepsanou výstroj a vybavení všemi předepsanými bezpečnostními prvky. Rozhodně by ovšem pomohla i větší celková ohleduplnost a včasné předvídání všech účastníků silničního provozu.

Ondřej Mára
Diskuze (28)

Doporučujeme

31. 5. 2020 18:38
Re: základ
No, v chopperech je to podobné, ale záleží samozřejmě na výši investice. Možná bych dokonce řekl, že si drží cenu lépe než silničky. Fakt je, že středních motorek s výkonem na hranici řidičáku A2 kupodivu zase tak moc není, ale něco se vybrat dá. Koneckonců, jak vždycky říkal táta, fáze výběru je nejlepší a nejzábavnější, pak už příjdou jen starosti.
Avatar - Mikesus
31. 5. 2020 17:56
Re: motorkáři
hehe, označuješ ostatní za slovíčkaření ( už několikrát sis nejen v naší diskuzi vymyslel a lhal věci, které tam nebyly, ale tvrdil jsi, že ten druhý to napsal ) a hned vzápětí napíšeš, že tam bylo jedno slovíčko "pokud". spíš se mrskáš ty a kromě lží a výmyslů jsi zatím nepřišel s argumenty.
I palce, nejen v tomto vlákně, to ukazují. Proč jich dostáváš tolik dolů? Ode mne nejsou, já je nedávám nikde.
Minulou diskuzi jsi taky ukončil bez omluvy, protože jsi nepochopil psaný text a tvrdil jsi něco, co jsem nepsal. Ale to je běžné u hloupých lidí a lhářů, že se nedokážou omluvit.
Avatar - kari.laz
31. 5. 2020 17:49
Re: motorkáři
Ty jsi jen takový trotlík co? Mrskáš se tu jak žížala na háčku, chystáš se každého slova, slovíčkaříš a pak si ani nepřečteš to, na co reaguješ. Zcestně prakticky na celý příspěvek, ale pokud by jsi četl alespoň co jsem psal o té dálnici, tak jsem začínal POKUD.
Ty jsi prostě takový ten strýcu za volantem. "Já jsem v právu, já mám pravdu, tak se všichni...." tolerance se blíží nule, ohleduplnost jak by smet.
Jedu 90 a i když za tebou nikdo nic nenaznačuje, ale ty vidíš, že by klidně jel, pokud by jsi mu to umožnil, tak NE!!! já jsem pánem svého pruhu!!!! Nemáš šanci ty "drzí " motorkáři nebo rychlejší auto. Nepustím i kdyby jsem měl barikády postavit.
Avatar - Mikesus
31. 5. 2020 15:36
Re: motorkáři
To právě není úplně pravda. Pokud ho máš možnots vidět včas a dost času na odhadnutí rychlosti, pak ano. Ale pokud nemůžeš, pak je viník ten na hlavní. Jen je to obtížné dokazování a při minimálních pochybnostech se to právě hodí na toho "viníka" z vedlejší.
Avatar - Mikesus
31. 5. 2020 15:35
Re: motorkáři
S tím souhlasím, i když se v poslední době obávám, že takto myslící lidé ubývají.