Technika
kdyz stim prislo pred par lety porsche tak jsem videl nekde na dsf dokument ze keramika ma hodne nevyhod, mnozi zakaznici si nechali brzdy zmenit na normalni
Nemci by se take meli drzet svych trabantu, golfu a dalsich podobnych lidovych vozitek, to jim delat jde. Jinak je to bida. Takze Hi-tech at nechaji radeji Italum...
Měl jsem možnost jezdit s 911 Turbo, s Caymanem i s 911 Carrerou s keramikou. Přislo mi to tak, že dokud byly studeny, tak šlo o usta, protože nefungovaly naplno. Jakmile se ale ohraly a dostaly na teplotu, na ktery bezny brzdy zacinaji silne vadnout, tak se zakusovaly o to lip a utahat proste nesly (jezdil jsem na okruhu a ani tam jsem je neustval). Navic Porsche za ne na nekterych modelech chce opravdu jen neco pres 240 tisic Kc a v americe jeste vyrazne min, takze pak uz je to zajimavejsi a hlavne to Turbo fakt brzdi uplne brutalne, malem mi vysplouchly streva na volant a na malych nerovnostech na asfaltu dokonce predni lizatko skrtalo o zem, chce to fakt zazit a idealne porovnat na dvou stejnych autech, pak je rozhodovani jednodussi....
srovnani keramicke a klasicke brzdy najdete tady podivejte se urcite na to fakt dost dobry
[odkaz]
[odkaz]
četl jsem že když je zkoušeli porovnávat s normalníma kotoučema u Audi A8, že brzdná síla byla u keramiky lepší ale jen na suchu.. na mokru byly učinější ty klasický
to je tak: "keramické" brzdové kotouče mají nižší hmotnost, snižují tedy neodpruženou váhu vozu. Pokud mají správnou teplotu, zkracují brzdnou dráhu. Nemají sklon k "vadnutí". Mají i nevýhodu: jsou dražší, a pokud jsou studené, moc nebrzdí. Za deště a na sněhu jsou opravdu mizerné. Ferrari asi správně předpokládá, že s jejich vozy se bude jezdit jen za sucha...
Letos na podzim 12.-13.12 jsem na Nurburgringu (F1 kurs) jezdil s R8. Nejdříve jsem chtěl "keramiku". Po dvou kolech jsem žádal techniky, jestli si mohu vyměnit auto. Smáli se, a říkali: pochopil...Keramické brzdy nabíhaly "jinak" a brzdná dráha mokrých a studených brzd se mě zdála delší, ale neměl jsem možnost nic měřit. Takže jako u každého technického řešení mají "keramické" brzdy plusy i minusy. Pro závodní dráhu jednoznačné plusy pro běžný provoz spíše mínusy.
Letos na podzim 12.-13.12 jsem na Nurburgringu (F1 kurs) jezdil s R8. Nejdříve jsem chtěl "keramiku". Po dvou kolech jsem žádal techniky, jestli si mohu vyměnit auto. Smáli se, a říkali: pochopil...Keramické brzdy nabíhaly "jinak" a brzdná dráha mokrých a studených brzd se mě zdála delší, ale neměl jsem možnost nic měřit. Takže jako u každého technického řešení mají "keramické" brzdy plusy i minusy. Pro závodní dráhu jednoznačné plusy pro běžný provoz spíše mínusy.
U F430 fungují i za studena, né každý výrobce to zvládne
Takže tady nikdo neví?A stejně nevim co dělá karbon v brzdách...