Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Už zase. Vozový park v Česku zestárl během covidového období téměř o rok

160 komentářů

Petr Čížek
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Petr Čížek
Petr Čížek
Petr Čížek
twistedTSD
Taky se těšíte na silnice plné dvacetiletých elektromobilů? Asi si založím odtahovku.
DonVito
Ano, tesim.

Jejich (lokalni) emise budou totiz stale nulove!
:yes😒br />
Za dvacet let se snad bude u silnic dychat lepe nez dnes.
rohor
Hlavně dej pozor abys to za 20 let udejchal ty.
DonVito
Diky.
Btw... The truth about efficiency😒br />https😐/www.motortrend.com/…bustion-engines/

The Future is Electric
ryccardo
No a co? Co delas na webu o autech kdyz te na nich zajimaj jen emise?
Mozna sis toho nevsiml, ale u silnic se da dychat uz ted. Neni rok 92 a nejezdi tu kolony Trabantu a 120tek.
xxc
Neda sa dychat, staci sa prejst okolo cesty teraz a okolo cesty, ked je uzavreta. A vraj to aj skodi, hlavne, ze u nas zakazali fajcenie na zastavkach mhd, ale ze dychaju to ostatne, to nikomu nevadi 😁
rohYpnol
Hele, v zimě se nedá dýchat na vesnici jak všichni topí. Navrhuji zakázat bydlet v RD a vrátit se do pralesa na stromy :-!
xxc
Ved to, ze ked zacnem palit v peci odpad a plasty, tak sa susedia stazuju, ale ked idu dieselom po ulici, tak ja sa stazovat nemam 😄 Ja sa nikam vraciat nemienim, teraz bude tazka zima, spalitelny odpad uz odkladam :-!
ryccardo
Fakt? Nepovidej 😁 Kde to bydlis? A ty proc chodis na web o autech kdyz ti smrdi benzin?
xxc
Chodim tu, aby som si precital nieco o autach 😄 Akurat teraz pozeram test noveho Meganu, pisu, ako si pohdlne sadne clovek za seba so 185 cm. Ja som v tom dnes sedel, som nizsi ako 185 cm a som suchal vzadu hlavu o strop. V Citigu hlavu nesucham. Cize je to dost problem a este tu budu novinari pisat, ake to je v pohode. A smutne, ktovie este co zamlcali. Na fotkach vyzera interier dobre, ale ked som zatvaral dvere, preliacil sa mi plast na madle na dverach. Ako v pohode, len nech nepisu, aky to ma premiovy interier. Ktovie, ako to bude vrzgat 😄 A ozaj, k teme, vozovy park starne a co? Keby kazdemu vydrzal mobil o rok dlhsie, bolo by menej odpadu. Rovnako to bude s autami. Nech len pekne tie spalovacie jazdia dalej, ked uz ich ludia kupili.
ryccardo
S druhym odstavcem naprosto souhlasim. Neni prase ten co jezdi v 15 letym aute, ale ten co si kazdy 3-4 roky kupuje novy.
DonVito
Co to je proboha za nesmysl?

Prestan tu kadrovat.

Wtf
ryccardo
To není kádrování. Jen konstatování faktu. Lidi, kteří si svá auta šetří a pečují o ně by měli být naopak vyzdvihování za své ekologické chování ne na ně ukazovat prstem čím to jezdí.
DonVito
Jezdit smradlavym diesel nebylo eko nikdy.

Ano, to ze s nim jezdi malo je samozrejme vyhoda. Jeste lepsi by ale bylo nejezdit s tim kramem vubec.
ryccardo
Diesely už dávný časy nejsou smradlavý. Zkus se probudit. Není rok 2012 a silnice nebrázdí zástupy naftových aut bez DPF. A těch pár starých co občas potkáš není taková tragédie, aby mělo význam se o tom vůbec bavit. Přestaň laskavě řešit kdo má v čem jezdit. Každý ať si koupí na co má a co se mu líbí.
xxc
To zase nie je celkom tak, pokiaľ znečisťuje iným životné prostredie, tak by sa mal brať ohľad na iných.
DonVito
Cistejsi diesely jsou dejme tomu od roku 2018.

https😐/www.auto-motor-und-sport.de/…essung-rde-pems/

Vetsina dieselu EU6 z roku 2016 je jeste dost tragicka. :no: :no: :no:
ryccardo
Tragická? EURO6 diesel ti přijde tragický? Bože ty máš teda zkreslený představy o světě.
Realita je taková, že od EURO5 jsou ty motory emisně úplně v pohodě a když jsou v pořádku, tak mají čistý výfuky.
DonVito
Rozkliknul sis ten predchozi odkaz???
Kdyz jsi napsal takovou nehoraznou pitomost...
Je tam VW Amarok s emisemi 1530mg/km, pricemz norma EU5 byla 180mg/km!!!!
A EU6 😲 Renault Captur 1336mg/km???
A ano, vyfuk maji jiste cistej!
WTF

To jsou FAKTA! Ne dojmy podle toho, jak se blyska vejfuk...

Tady mas dalsi odkaz, kteremu ale taky neporozumis.

https😐/cleantechnica.com/…han-7000-cities/

PS Z prvniho odkazu: Es gibt moderne Diesel, die mehr NOx ausstoßen als der 240 D von 1982. :no: :no: Preloz si to. 😉
ryccardo
V pořádku. Mě zajímá čistota spalin. Ne maximální emise NOx, který to auto umí a který jsou pro tebe škodlivý jen kdyby si ležel přímo u výfuku, protože záhy po projetí takovýho auta kolem tebe se to rozptýlí a není to nijak nebezpečný. Na rozdíl od mikročástic sazí, který jsou problém do té doby dokud poletují vzduchem.
DonVito
Je videt, ze jsi si nerozklikbul druhy odkaz.

Ztracim s tebou cas.
ryccardo
jj rozkliknul. Na něm je právě krásně vidět jak je v Evropě čistej vzduch ve srovnání s Čínou, Indií nebo některýma lokalitama v Africe. Co ti asi vůbec nedochází, tak že ty problematický lokality nemají špatný vzduch kvůli autům, ale z jiných důvodů. Hlavně energetika a průmysl, takže čas s tebou sice ztrácím, ale bylo by dobrý kdyby si to pochopil a nešířil tady hoaxy o nebezpečnosti EURO5/EURO6 aut. Navíc se to týká jen PM2,5 částic a ne NOx. Tam ten graf ukazuje, že máš naprosto planý obavy.
twistedTSD
😁 asi žiješ někde v Chánově, jinak nevím.
DonVito
Chceš mi tady kádrovat?
S dieselgatovým Superbem bych na tvém místě raději mlčel.
https😐/ct24.ceskatelevize.cz/…e-zapoji-i-skoda
Zrovna tvůj (nevím jestli ho ještě máš) měl emise astronomické!
Nebo se pletu?

https😐/www.dpf-cat.cz/…-rizika-rakovina
Máš vůbec dpf?

Ale k emocím, FIRST DRIVE OF MY 2,000HP HYPERCAR!! | Nico Rosberg x Rimac Nevera😒br />https😐/www.youtube.com/watch?…
:-!
ryccardo
Chci jen poukazat na to ze jsi divnej a nechapu proc lezes na web o autech. Superba myslis myho benzinovyho jo?
DonVito
Ok, tak za benzin :yes😒br />
V tom pripade podcenujes v emisich diesely. 😉 Treba Superba ze stejny doby, co je tvuj.

Uvedom si, ze brzy budes na webech o autech exot ty. 😁
Kdyz se budes chtit bavit o fosilech.....
O archaickych motorech, ve kterych musi vybuchovat palivo a vetsina energie jde do tepla. :no:
ryccardo
Ano o vybuchujicim fosilu v motoru jsou auta. Na elektrinu funguji elektrospotrebice 😉 Vis ze me vubec nezajima koho ty povazujes za exota?
DonVito
Tak proc mi pises?

Co rikas na elektrospotrebic Rimac? 😁
https😐/youtu.be/RE_w1-5eHgI
:-! :-! :-!

Chodis sem urazet lidi, ktere zajimaji moderni (lokalne) bezemisni auta?
Nebo se naparovat, ze tvy auto je to pravy a elektricky ne? 😉
Wtf
Ozzman
Pokud tak čtu, tak ty děláš uplně to stejné, jen z pohledu EV roviny :-!
DonVito
To byla jen reakce. 😉

Kdybych podle toho kadroval lidi, tak si s tebou nepisu....
Anonym
Proč nechodíš na forum o tramvajích, trolejbusech a lokomotivách a lanovkách? Ty už sou bezemisní dávno, můžeš se tam realizovat a s kolegy se tam plácat po ramenou 😄 😄 😄 😄

Hotová bezemisní nirvána 😄 😄 😄
Anonym
Zatím si exot ty a pár dalších zelených individí, na silnicích stále jezdí 98% spalováků 😄 😄 😄
Ozzman
Rycardo pokud vím má TSI, ale to neva 😁
DonVito
No to jsem popletl. 😄

Takze kdyz jsme u toho kadrovani, je lepsi nez ty. 😉
Ozzman
Já mam taky benzinový auto, používám ho na městský a příměstský provoz, jezdím na motorce, na benzín samozřejmě, plnící nejnovější euronormu.. taky jezdím dost často MHD na elektriku (metro, tramvaj), takže když si tu někdo chce srovnávat účty a snažit se být lepší, než ostatní, jak pak si na tom s bilancí dopravy ve městě ty? Diesla mám na dlouhé cesty po dálnici, tam nikomu nevadí, navíc je to EURO 6, žádná vyhřezlá ofce bez katu...

Být eko je v pořádku, být samolibý a povrchní a myslet si, že s EV jsem lepší a chráním ovzduší, než někdo s moderním dieslem (který používá vlastně sporadicky a taky v provozu většinou mimoměstském)...., už tak ne... přeber si to s tím kádrováním 😊
DonVito
"Být eko je v pořádku, být samolibý a povrchní a myslet si, že s EV jsem lepší a chráním ovzduší, než někdo s moderním dieslem (který používá vlastně sporadicky a taky v provozu většinou mimoměstském)...., už tak ne... přeber si to s tím kádrováním"

Klesnul jsi hodne hluboko.
Ja tu nehodnotim lidi, ale auta.
A nazor mam porad stejnej, jako kdyz jsem jeste jezdil benzinem. 😄

Vysvetloval jsem to i Jerrymu. Nedeleas nic spatne. Pokud projdes technickou. Ale nesnaz se diesel obhajovat. Kdyz je to min jak EU6 obzvlast!

Dieselheade

PS Az do nastupu EV jsem byl velky fanousek hybridu (jako ve sve dobe nejpokrocilejsi technologie). Presto ze jsem zadny hybrid nevlastnil. I proto jsem je prijel na letiste podporit. 😉
Ozzman
Já klesl? Podívej, co si mi napsal na poznámku ohledně faktu, že Ryccardo má TSI a né TDI....
DonVito
Byl tam smajlik...

Obecne se tu NEchci bavit o lidech - kadrovat.

Bavim se o technice a o faktech.
Viz diskuze s riccardem na tema emise.

Co mam ja (nebo ty) za auto neni podstatny.
Rozhodne nebudu odsuzovat nekoho, ze jezdi starym dieselem, kdyz na nic lepsiho nema.
Jen by mel mit auto technicky v poradku.
A nepodvadet na STK!
Ani jednickovy oktavky kdyz byly novy necoudily...
ryccardo
Proč bych byl lepší než on? Ozzman má normální moderní TDCI s filtrem. Auto absolutně v pohodě, který nijak nezamořuje okolí a může s ním klidně dalších několik let spokojeně jezdit. Děláš jako kdyby jezdil v nějaký starý hulící popelnici.
Ozzman
A hlavně na dojíždění do práce, na nákupy a vůbec vše ostatní jezdím benzinovým autem, motorkou, MHD 😊 Ale on si musí rýpnout, má komplex z ostatních diskutérů, co se jim nelíbí jeho EV fanatismus.... škoda, přitom to býval fajn kluk.
ryccardo
To mi přijde zase zbytečný. To Mondeo co máš je normální moderní auto, se kterým není problém jezdit i na ty nákupy. 😉
Ozzman
To máš pravdu, jasně, že občas s ním taky popojedu, když zrovna nemám přehozenou autosedačku, nebo prostě drahá polovička je se svým autem pryč, ale nepoužívám to z jiného důvodu.

Já to auto mám rád, chci si ho nechat, nové už nevyrobí a tímhle ho hlavně šetřím. Poskakování po městě modernímu dieslu nesvědčí, karbonují - pak čoudí a Donvitům praskají žilky a mne osobně taková auta v koloně taky nevoní. Z čouzení pak přibývají další a další nabalující se problémy karbonizace a z toho pramení drahé opravy.

Nepřímovstřikový benzín je ze spalováků na tento režim prostě jedondušší, nevadí mu popojet 2 km na nákup a zpět, nečoudí, spíš jen voní benzínem 😊 Navíc je to o třídu menší auto, líp se s ním parkuje 😁

šetřim si své auto a i lokální emise... je to asi divné, ale podívej jak to vypadá s automobily do budoucna, takže já budu rád, když mi má auta co nejdéle vydrží.
ryccardo
Jo já tě chápu. Lepší Mondeo si už asi nekoupíš. Jaký to máš vlastně rok výroby? Hele když nejezdíš jen po městě a občas to někde proženeš, tak s karbonováním ani zacpaným DPF asi nebude problém. Toho bych se zase vyloženě nebál. Jinak tě chápu. Nepřímovstřik je do města ideální. Teda lepší je hybrid, ale chápu, že nekradeš 😉
S autama do budoucna to vypadá dost bledě. Chci Superba prodat, ale nevím co si pak koupím.
Ozzman
Právě proto jsem rád, že mohu mít ještě to auto do města a netrpit tam diesel a dieslem zase neprovokovat Donvity a podobné 😊

Já jsem teď aktuálně taky jen tak koukal a vlastně není nic, co by bylo pro mne tak dobré, co bych reálně za to Mondeo vyměnil a když už je, stojí to mnohonásobně více, než bych kdy v mé situaci za auto mohl dát 😁 Dokonce mi i nabídli hezké peníze, ale mohl bych si dovolit vlastně skoro to stejné auto (nebo konkurenta podobné generace s podobnými vlastnostmi, nic extra navíc by to nepřineslo), možná o dva roky mladší, kde netuším, jakou to má historii. Mám 2015. Ty máš možnost ještě na Superba 3, tam byylo taky 1,8TSI...

Jo, vyhrát ve sportce, jdu si třeba pro 5er, nebo A6, ale to je fakt mimo mne 😁
ryccardo
Pokud by měl někdo problém s mým autem a nezdály se mu jeho emise, tak mi to může přímo sdělit, takže jestli někoho provokuju nebo ne mě fakt nezajímá. No jo tak když máš to nový Mondeo 2015, tak co chceš řešit. Nic lepšího od Fordu nepořídíš. Je to normální moderní auto. Ano Superb 3 je jedna z možností. Koupil bych ale zase benzín. Tam už dávali novou generaci motoru, která je bezproblémová. Nezlobily tam ani rozvody, ani karbonování, takže se s tím dá jezdit bez extra péče a jen tam měnit olej a lít benzín. Koukal si ale kolik stojí v nějaký pěkný výbavě? To se mi nechce dávat půl mega, aby mi to někdo odrbal na parkovišti. Ale vzal bych spíš 2,0 TSI. To jede jako kule 😉 Ale chtělo by to už něco novýho. 😄
Ozzman
No jako ty ceny ojetin jsou sileny, kdyz vezmu, ze i mne auto za 4 roky kleslo na realne prodejni cene o cca 40 tisic, coz je ani ne 10procent (mozna i o mene, kdyz bych vyl trpelivy prodejce), tak se nedivim, ze zanovni auta stoji takovej nesmysl… doba levnych aut skoncila a i proto nema moc smysl prodavat, doplatil bych 200-300 a mel bych to stejne v bledemodrym jak se rika..
ryccardo
No jsem na to v podstatě stejně. Tohle bych prodal tak za 130 a kdybych něco přidal a vzal třeba 300, tak si koupím to samý co jsem vlastně prodal. To se na to můžu vykašlat a budu dal jezdit v tom co mám.
Ozzman
No, vlastně asi jo, zběžně jsem koukl, kdyby si přitlačil pár tisíc na 450-500 asi by si možná nějakou tu 1,8TSI/2.0TSI sehnal, třeba tohle nevypadá zle

http😐/www.sauto.cz/…superb/172486583
http😐/www.sauto.cz/…superb/153173812

Nicméně ty Škodovky jsou asi oblíbené na manipulování, takže kdo ví, jak na tom ve skutečnosti je a za půl míče koupit skrytou bouračku... jo to byla vždy moje noční můra... autu za 50 to odpustíš, za 500 už tak ne.
hugino
Ozzman
Insi je pekna, To Ccko by mne stvalo, ze je to jeste starai model.
ryccardo
No jasný tyhle nový jsou už v trochu solidnější výbavě za 450-500. Tak auto rok 2017 bude mít jasnou servisní historii a pokud nemá, tak holt nebrat. Tam bych se nějaký pasti nebál. To jsi schopný odhalit. Když to bylo bouraný, tak o tom budou v autorizáku vědět.
Hendly
Aut co kouri jezdi celkem dost.
ryccardo
Minimum a porad ubyvaji.
DonVito
Zavidim ti misto, kde zijes.
Ja bohuzel potkavam smradlavy diesely denne.
Ozzman
Já taky, naštěstí většina z toho menšího a snižujícího množství na cestách jsou nákladní auta (respektive kouřící osobák už je vidět naštěstí méně a méně), typicky ty lehká od dodávek po malé náklaďáky... a věř, že na motorce si takového auta všimneš mnohem, ale mnohem intenzivněji...
traveldrive
Zaujímavé je, že okrem starších dieslov dosť často smrdia zrovna motorky, a niektoré docela dosť. A to ani nejazdia na diesel...
DonVito
Tomu se rika vune benzinu. 😄

Narozdil od smradu dieselu...
Ozzman
Však jo, vońavý benzin není karcinogenní 😁
ryccardo
To je mi osobně úplně u ***e. Vůně spálenýho benzínu k autům prostě patří a lidi lezoucí na web o autech by to měli tak nějak chápat.
Ozzman
Tak jasný, protože v motorkách je na cestách ještě větší panoptikum a mnoho z nich prostě pochází z 90s, některé ale taky 70s a 80s 😁

Na druhou stranu u motorek krásně platí, že většinou přežívají ty japonské a můžeš je provozovat desítky let. Samozřejmě je tu pak kult motoristů domácí značky, ty jsou taky vidět v provozu.
ryccardo
Motorky smrdí? Co je to za hovadinu? Motorky vždycky voní 😉
Ozzman
Tak nějakej starej stroj prostě čoudí a je cítit benzínem, ale DonVito říká, že to je v pořádku, protože čichat benzinovou vůni rakovinu nezpůsobí, to ti vyčístí plíce, kdežto diesel otráví nejen lidi, ale i náladu 😁

p.s. mne benzin taky voní, ale takováhle blbost, to je jako říct, že light cigarety jsou vlastně naprosto super a zdravý, ale těžký Camelky bez filtru jsou rakovina sama..
ryccardo
No diesel bez filtru je hnus. To má pravdu, ale vůně spálenýho benzínu je krásná. Naprosto kašlu jestli to způsobuje rakovinu nebo ne. To způsobuje taky kouření, umělý sladidla, párky, opalování na slunci....ty vole to by si nemohl vůbec žít, kdyby si řešil všechno co ti může způsobit hypoteticky rakovinu.
Ozzman
Však jo, to bylo rýpnutí do DonVita a jeho boj proti naftě, ale benzín voní... karcinogenní je obojí, je fuk, jeslti jedno méně, či druhé více... buď budu hejtovat obojí, nebo pomlčím 😊 Benzím voní, nafta už ne, dříve mi nevadila, dnes voní kysele, nejhorší jsou pak auta s ADBlue, to je hnus. Radši si snad čichnu k starýmu Tranzitu 😁
DonVito
Nafta je mnohem mnohem horsi nez benzin.

Kdybych si nemusel za kazdym starsim TDIckem zapinat vnitrni okruh, tak bych urcite nebyl tak radikalni...

https😐/news.un.org/…cinogenic-humans#…'carcinogenic%20to%20humans'&text=More%20than%20a%20decade%20after,'
Ozzman
Camelka bez filtru je taky mnohem mnohem horší, než nějaký LM light... 😁 Prostě obojí je karcinogenní, něco čoudí víc, něco míň, ale za vykuchané vraky na silnici vinit nové diesly, které nečoudí.. to je smutné
ryccardo
Hele to se mi taky občas stane, že za nějakým smraďochem jedu a nadávám, ale takových aut už jezdí čím dál tím míň, takže to nevidím jako strukturální problém, který by bylo potřeba řešit. To se za pár let vyřeší samo.
Hendly
"Naprosto kašlu jestli to způsobuje rakovinu"....
Ty jsi se s ní asi ještě nesetkal, co....

Možná pak budeš mluvit jinak....
DonVito
Pro nekoho jsou auta dulezitejsi nez zdravi...
Hendly
Spíš zdraví někoho jiného.
V momentě kdy jde o zdraví vlastní nebo nekoho blízko tak se priority mění.
Sorry za off topic, ale některé názory jdou opravdu mimo me chápání.
ryccardo
To jsou tupý kecy. Víš co jsem se načuchal motorky za mlada, když jsem se v tom vrtal a jezdil na ní po lesích a polích s kamarády a to byly povětšinou 2 takty. To prostě patří k životu. Nemůžeš sedět jen zalezlej a bát, že umřeš. Musíš taky trochu žít a dělat to z čeho máš radost.
ryccardo
Bože to je zelenej blábol. 😁
ryccardo
Tak přestaň žrát párky a uzeniny. To je daleko horší než chodit po ulici a dýchat, takže tady nevyvolávej zbytečnou paniku. Kvalita ovzduší je dlouhodobě naprosto v pohodě.

https😐/www.chmi.cz/…ed-stavu-ovzdusi
Hendly
To co jim je mě rozhodnutí. To co dycham bohužel nemám možnost zásadně ovlivnit.
A hlavně jsi napsal něco jineho:"Naprosto kašlu jestli to způsobuje rakovinu"..
Anonym
Máš, můžeš se odstěhovat někam, kde nic nejezdí. Kdo ti brání 😄 😄 😄
Hendly
Edit...
rohYpnol
Nejvíc rakoviny dost možná způsobí stres. Takže když budu chodit v bublině s kyslíkem vystresovaný z toho, ab bublina nepraskla, tak dost možná zemřu na tu rakovinu dřív než těem kdo dennodenně dává krabku cigaret a je šťastný :-!
Ozzman
Rakovinu tvoří především exogenní příčiny, mezi které samozřejmě do jisté míry patří i exhalace. Někdy v 80s byla provedena studie, že lidé žijící v těsné blízkosti nějakého frekventovaného tahu v USA (kde jezdí světe div se hodně benzinových aut) měli potvrzeny vyšší incidenci vzniku karcinomu (a nejsem si zrovna jistý, že zrovna plic). Ale je nutné poznamenat, že těch faktorů je celá řada a mnohem větší efekty má životní styl, jako je jídlo, pití, kouření, samozřejmě i stres tělo oslabuje. Dnes doba pokročila, jestli se někde chce hádat, že dnes po městěch jezdí auta stejně škodlivá, jako v 80tkách, tak je blázen, navíc málokdo je 24/7 vystaven takové náloží exhalací. Rakovinou trpí i lid na venkově, protože právě - životní styl, z cca asi 5-10 % dle typu karcinomu jsou dědičné a tak podobně. Také na každého to nepůsobí stejně.

Chápu Hendlyho v tom, že kdo si zažije v rodině, ten to na lehkou váhu nebere, já to mám z první ruky od více členů rodiny a to té nejbližší..i tak je v rámci toho blbost nadávat na všechny řidiče spalováků, protože ti na to mají zanedbatelný vliv.
traveldrive
Zväčša smrdia tie najhlučnejšie stroje. A naopak, všetky tie čínske skútre za pár šupiek. Je ale pravda, že Indianovi z roku 65 to odpustím a na ten čínsky skúter nadávam. :-!
DonVito
Cinsky skutr jedine v elektrice...

Vlastne proc jenom cinsky? 😁

PS Rady ze se mam prestehovat kvuli par kr*etenum co podplati STK?
WTF
Anonym
100% budou nulové, protože ty auta už dávno nebudou jezdit coby dvacelitá a budou reznout někde v kopřivách 😄 😄 😄 😄
rohYpnol
20tileté EV bude jezdit jen kolem dobíjecího stojanu, protože dál nedojede 😁 😁
Arese
😒] 😒] 😒] :yes:
Anonym
To už nebude jezdit nikde, ta elektronika v tom dávno nebude fungovat a nikdo to nebude umět opravit 😄 😄 😄
Hendly
Proč? Za 20 let bude náhradní baterie za "pár korun" Rozhodně menší risk než kupovat stoceny spalovak.
rohor
Budou to mít těžké, dokud si nevytáhnou hlavy ze svých p*rdelí a nepustí se (zase) do práce, potažmo nezvolí si politiky, kteří jim v tom nebudou bránit. Jinak bude pořád hůř, hůř a hůř.
rohYpnol
Přesně tak. Fiala už je v té zádeli po ramena!!!
KANKUNEN
že 10 let stará auta jsou neskutečně kvalitní. Zkus třeba Golf,ktery nešel přes střechu.
traveldrive
A tiež tým, že autá začali tak enormne stúpať na cene, že sa viac vyplatí investovať do preventívneho servisu a auto si skrátka podržať dlhšie. Meniť auto po troch-štyroch rokoch si dovolí stále menej ľudí, takže priemerný vek vozového parku logicky bude rásť.
rohYpnol
Nechci ti kazit náladu, ale 10 let staré vozy jsou naprosté konzumní plečky že zatím nejhorší doby pro auta co jsou v už bazarovém věku. Jsou to auta kolem 2009+, což bylo období krize kdy sekali kosty a šetřili na všem. Horší budou až covodovové a pocovidové ojetiny.
kesumb
nejlepsi auta pro ridice jsou 2005-2012. Slusna antikorozni ochrana, neduseny motory (mluvim o motorech, ne o kamnech), spolehliva elektronika, olejovej posilovac rizeni, bez asistentu, slusna odolnost podvozku
rohYpnol
Za mě 2000 až 2009 cca. Ale záleží na generaci taky. Octavia 2 se skazila při FL. Ale zase záleží jak co. Antikorozní ochrana byla špatná právě od příchodu O2...
Hendly
Dáš tip jaké?
kesumb
1) Porsche 997 ideálně poface a verze s odolnějším motorem

2) MB SL 230 poslední před faceliftem, polofacelift 2007/2008, extra odolná 55amg, odolnější ABC podvozek...

3) měl jsem rád Passata R36...

4) třeba MB c 204, překvapivě dobře jezdící auto i s běžnými motory
Hendly
To jsou auta který bys koupil jako 20,15 let starý?

Hodně štěstí...
rohYpnol
Proč se pořád naplňuje přesně to co tu píšu a předpovídám?!?

Jinak Německá vláda se postavila PROTI zákazu spalováků v roce 2035!!! 😒] 😒] 😒]

Akorát ten k*k*tek Fiala mele pořád totální sra*ky, kdy navrhuje zmirnit zákaz "pouze"!!!! na 90% produkce.... Totální * je ten Fiala...
Hendly
Může mi prosím někdo dát odkaz na znění zákazu spalovacích motorů?

Já totiž vždy našel jen že od roku 35 bude CO2 pokuta od O CO2.
Arese
Musíš dostat vše e😜licitně jako na talíři, abys pochopil skryté důsledky? To tedy o tvé inteligenci moc nesvědčí... 😲 :no:
rohYpnol
...je na HL, takže neřeším ty zblitky co píše 😉
Hendly
Ano, rád bych znal znění "zákazu spalovacích motoru".

Ty nechceš vědět jak to je a stačí ti že ti někdo řekne co si máš myslet?
Arese
Je to marný, je to marný, je to.... 😒] :no:
Hendly
Počkej ty tu kritizuje "zákaz spalovacích motoru" a nikdy jsi neatudoval ten samotný zákaz?

Ty nevíš jak to zní ani na to nemáš odkaz?
ryccardo
Hendly
Ptám se na znění, ne to jak si to vyložila TV nova nebo blesk.
ryccardo
Tak si najdi nejakej lepsi odkaz kdyz se ti tenhle nelibi. 😉
Hendly
Sorry, ale znova si přečti co jsem se ptal.

Může někdo dát odkaz na znění zákazu spalovacích aut?

Já žádné oficiální znění nenašel. To samozřejmě neznamená že neexistuje.

Našel jsem pouze změnu limitu pro pokutu z CO2.

PS: nemyslím tím článek z blesku, ale odkaz na znění zákazu.

Přece když to furt kritizujete tak to musíte přece znát.
Anonym
ČTK vlastní Nova a Blesk? Odkdy přesně ?

https😐/www.e15.cz/…oku-2035-1390755
Hendly
Tak znova....
Máš odkaz na to co se schválilo?

Dáváš odkaz na článek kde je : "Přísnější normy pro emise CO2 mají přimět automobilky, aby přestaly vyrábět auta se spalovacími motory a zaměřily se na elektromobily"

Já to nechápu. To opravdu nikdo z vás kritiku vlastně neví co se schválilo?
rohYpnol
Za rok si tu povíme opět a jen to, že vozový park opět zestárnul o rok... Jinak řečeno- bude hůř :-! :-!
ericn
Nezáleží na stáří vozidla, ale na jeho stavu. Na druhou stranu, kdo by ty nový kraksny kupoval, když je to čím dál víc složitější a uživatelsky nepříjemný? A jedno jaký pohon, zdražuje několikrát ročně vše… :no:
rohYpnol
Stárnutí samozřejmě špatně je. Protože ojetinu nemůžeš provozovat donekonečna. Dnes už vypadávají z výroby díly na jedničkové Octavie atp. 20 let staré auto může skvělé sloužit, ale ne masově a ne jako daily car, kde prostě při poruše nebo nehodě jen tak hodíš auto do servisu a za týden máš spraveno.
ericn
Nevidím problém v používání 20letého benzinového auta, např OI s 1.6 benzinem, za mě bezproblémové auto, když bude technicky v pořádku 😉
Arese
Naprostý souhlas. 😄
rohYpnol
Nevidíš problém??? Tak si vytahni hlavu z písku. Problém to je protože ti opakovaně píšu, že ND vypadávají resp. již vypadly z výroby a už nejsou ani ve skladech. Takže ty auta prostě nelze jen tak snadno provozovat. A to Škoda drží 15 let po ukončení výroby, zatímco jiní mají třeba jen 10 let...
ericn
Tvl toho bych se fakt nebál 😉
rohYpnol
Proboha vždyť to je realita!!! A ty napíšeš takovou cypovinu... Raznice na plechařinu Octavie jsou dávno ve šrotu!!!

To je realita, tak se prober!
ericn
Bacha na žilku 😉 pár lidí s OI kolem sebe mám a se servisem problém nemají. Jak to bude za 5-10let, kdo ví…
rohYpnol
A jaký mají modelový rok?? Jen tak...
ericn
Kolega 2001 (1.6) a brácha má 2004 (1.9TDI) - jako pracovní auto 😉
rohYpnol
Fajn, tak se zeptej kolegy třeba jak se shání zadní díl výfuku...
ryccardo
rohYpnol
1) psal jsem kolega
=1.6 benzin a ne 1.9 tdi
2) tohle je druhovýroba
= nic nevydrží

Takže asi tak.
ericn
Ale koupit jde a něco to vydrží 😉 Tady i 1.6 74/75kW

https😐/www.skoda-dily.cz/…ni-dil-4299.html
ryccardo
Přesně tak. Vydrží určitě 4-5 let. Což je za 1400 naprosto dostatečný, takže není potřeba nic řešit a stačí ho jen koupit, namontovat a jezdit 😉
ryccardo
Co je to za nesmysl, že druhovýroba nic nevydrží? Takže ty píšeš, že na to už nejde sehnat výfuk, ale měl jsi na mysli, že některé originální díly se už na to hůře shání. To je ovšem něco jiného. Na jedničkovou oktávku nebude problém sehnat dalších 10 let cokoliv. Včetně toho výfuku.

Budeš se divit, ale třeba na Superb 1,8 TSI se nedá sehnat výfuk už teď. A to se to auto přestalo vyrábět někde 2014 nebo 2015. Nakonec jsem byl nucenej koupit z 2,0 TDI na vrakáči, který je stejný, protože jsem nový prostě nesehnal a ty mi tu budeš povídat o tom jak na jedničkovou oktuli nejsou výfuky.
Ozzman
Z 2.0TDI ? A máš i ten čip na očůrávání emisí ? 😁 byl v ceně? 😁 😁
ryccardo
Vole 😁 😁 Jinej nebyl, tak jsem tam dal co se mi povedlo sehnat. Za 2000 korun neber originál výfuk. Ten to auto snad už přežije. Původní tam byl skoro 12 let. Ale čip by se tomu autu popravdě hodil. Nicméně má to skoro 340 tis, tak ho už nechci trápit. To víš podle Hamuny nespolehlivá motorizace, která nic nevydrží, ale navzdory zlým jazykům to pořád statečně jezdí.
Ozzman
No, tak já znám i lidi, kterým slouží třeba 1.6Ecoboosty a přitom to byl taky dost nespolehlivej motor 😁 Tohle bych nepodceňoval, statisika mluví jasně, tahle generace motorů byl průser, buď rád, že ten tvuj jede 😊

Dám ti jinou otázku, kdyby sis to auto měl koupit znovu, jiné, ale s touhle motorizací, nebál by si se? Netušil by si, že to je zrovna dobrý kus.
ryccardo
Uznávám, že ten motor má svoje mouchy. Když o nich víš a předcházíš jim, tak ten motor funguje. Když do toho někdo naleje long life, hobluje ho tam 30 tis a nevymění na tom rozvody, a k tomu tankuje šit benzín, tak ten motor lehne za pár desítek tisíc km.
Anonym
Není druhovýroba jako druhovýroba. Kvalitní značky výfuků vydrží úplně v pohodě.

Nesmí se kupovat noname china nebo polsko za 3,50
ryccardo
Tak Tyll není žádný šmejd, takže jako výfuk na O1 za 15 stovek je to naprosto ideální řešení. Nechápu, že nedělají výfuky na dvojkový Superby.
rohYpnol
Tyll kvality prvovýroby absolutně e nedosahuje.
ryccardo
A ty si myslíš, že ten výfuk "z prvovýroby" koupený teď je stejně kvalitní jako ten vyrobený před 15 lety?
rohYpnol
Prosím tebe když nevíš k tomuto tématu nepiš.

Ano, druhovýroba nic nevydrží. Značky jako Tyll nebo Bosal jsou nic víc než nutné zlo. Nevydrží proto že třeba nemají řešené odvody kondenzátů atp.

Na Octavii spoustu dílů neseženeš nebo dobíráš jen zbytky ze skladů. Těch dílů je nespočet. Můžu ti vyjmenovat dalších X dílů co už nejsou. Tak to je. Stejné jako že druhovýroba se nedá často s originál. díly srovnat.

Originál výfuky třeba vydržely 10, 15 i 20 let a 200 tis. km na benzinech úplně v pohodě. Kup si Tyll a budeš rád když ti vydrží 2x STK.
ryccardo
Já o tom ale něco vím, protože s těmahle značkama, plus třeba ještě zatracované Polmo, mám osobní pozitivní zkušenost. S tím, že mi Tyll vydrží 2 STK, což jsou 4 roky, ale nemám žádný problém ve chvíli kdy výfuk stojí 1500. Dáš ho tam a máš 4 roky pokoj. Jak dlouho taková jedničková Oktule asi bude ještě jezdit, že řešíš že 4 roky jsou málo?
rohYpnol
No vidíš. Já s tím problém mám. Orig. stál 2x tolik ale vydržel 5x tolik.

Octavia klidně klidně jezdit dalších 20 let, pokud bude mít péči a díly. To auto je při pravidelné péči nezničitelné. Hlavně v dieselu.
ryccardo
Sorry ale to je ciste tvuj problem. Nerikej ale ze nejsou ke koupeni vyfuky. 😉 Jinak mas ale pravdu O1 bylo to nejlepsi co asi Skodovka potazmo VW vyprodukovalo.
Arese
😒]
Anonym
Ná můj 25 let starej Jaguar a 37 let starej Rolls pořád náhradní díly sou, tak si asi musíš koupit jinou značku, když na šáde nejsou no 😄
ryccardo
No ale sranda je že třeba na Jaguar XF výfuk dělají Poláci. Na Superba nikdo.
Arese
Toto je ovšem teprve začátek. Vzhledem k tomu, že ti autonenávistní zločinci v Bruselu postavili legislativu tak, aby technicky jednoduchá, nepřeelektronizovaná, úsporná, malá - tedy jedním slovem dostupná - auta už se automobilkám nevyplácelo vyrábět!!! 😲 😲 😲 :no: :no: :no:
rohYpnol
Je to tak. Musí nás jako stádo nahnat do MHD aby nás mohli okrádat na miliardových státních zakázkách!!!
Karlooose
Ano, zestárnul, ale 16 let je absolutní nesmysl, navíc jako průměr. Dejte pryč motocykly s průměrným stářím 35 let, traktory staré přes 30 let a auta, která jsou jen v evidenci. Vezměme tedy jen aktivní vozy s pojištěním a patnou TK a dle pojišťoven jsme na 9 letech. Ano zestárnuly. Znamená to, že průměrné auto je z roku 2013, což je Fabia 2. generace.
ryccardo
jj tahle masáž ovšem naštěstí nechává většinu Čechů klidnou. Je to jen bezvýznamný statistický údaj. Nicméně žil jsem v domnění, že těch 16 let platí pro osobní auta ne?
Rezna
Spousta veteranu, tedy vozidel starsich 30 let je na obycejnych SPZ a pravidelne jezdi na STK. Jedine relevantni posouzeni stari vozoveho parku je vzit udaje o rocich a kilometrech z STK. Ak se vylouci tak veliky vliv vikendovek a veteranu a o to budou mit vetsi vliv firemni auta co nalitaji mraky kilometru.
ryccardo
Přesně tak. Mělo by se na základě údajů z STK brát kolik, které ročníky aut najezdí mezi prohlídkama a dělat z toho statistiku, která by vypadala úplně jinak než tahle poplašná zpráva jak máme starý vozový park. Ukázalo by se, že největší porci km jezdí nová auta. Stará nad 10 let toho najezdí počítám významně méně.
Anonym
Ty veteráni ale normálně jezdí, tuhle sem potkala na státovce i Aero z 30. let, a byl to všední den, měl sem zrovna dovolenou, posádka z Aera třeba zrovna taky.

Jinak včera sem potkal Favorita, běžně sou vidět Felicie, sem tam i šáde 120, žigulíky, zahraniční dnes už yougtimery typu VW Golf I a II, Citroen BX, Opel Omega, Peugeot 405 a 205, Audi 80 a 100, ameriky, jaguary atd atd.

Lidi s tím normálně jezdí, proč by neměli....
ericn
Souhlas. Nevím proč se pořád kopeme do zadní části těla s těmito články… V červenci jsem byl ve Finsku a není tam problém běžně potkávat i více jak 30ti letá auta jako je třeba Opel Ascona, Kadet, Peugeoty 405, staré Corolly E90/100 apod. Teď jsem na Krku a div se tady jezdí lecos, Golfy 2 i 3 generace, Astry F/G, Corsy C, MB C w203, Passaty B5/5,5 a žádný stres :yes:
ryccardo
Finsko je daleko od Bruselu a zjevne tam ziji normalni lide
webpaja
Na nějaké omlazení vozového parku můžeme v nejbližší době zapomenout. Brzy podraží svetry, oteplovány a ponožky, to budou pro spoustu lidí prioritnější věci než nákup novějšího vozu, bráno optikou topení staženého na nezámrz.
ryccardo
Nechápu kolik dementů ti za tu pravdu dalo mínusy. Za mě :yes:
traveldrive
Iba jeden dement prostredníctvom robota.
Xylo
Jak v čem. Kupovat nějaké další auto je (asi) pro většinu lidí zbytná věc. Nyní je velmi fajn doba třeba na nákup hudebních nástrojů, tam je nabídka velká a ceny šly hodně dolů.
webpaja
JJ, jen se na violoncellu špatně jede na rodinnou dovolenou nebo dojíždí do práce.
Arese
Když se chce, všechno jde (viz konec ukázky). 😄
https😐/www.youtube.com/watch?…
Anonym
1) Proč by to někdo kupoval
Nové auta, čti od 2015 jsou až na vyjimky (z 95% sou ty vjimky z produkce mimo EU) okradený klempy, kde se šetřilo všude kde to jde, má to i dle mechaniků a prodejců závady, co starší auta nikdy neměla, karbonuje se to, vstřiky se nedožijou 200 tis km, problémy s EGR, problémy s rozvody, zadírání motrů, přetechnizované plečky s objemem motoru jako zahradní traktůrek, které se neskutečně sypou a servis je 10x dražší jak o 15-30 let starého auta.....

2) Za co by to kupovali
Lidi nemaj na nájmy, energie, jídlo, věci co potřebují děti, renovaci domů a bytů
A budou si kupovat nespolhlivé plečky každé 4 roky? Hahaha

3) Nemaj důvod
Stará auta jim spolehlivě slouží a je s nimi i větší radost z jízdy