Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Co všechno uměla Tatra 813? Podívejte se na vzácný film z roku 1969

Tatra 813 patří mezi nejznámější nákladní vozidla tradiční kopřivnické automobilky. Pojďme si připomenout její začátky.
Zpět na článek
Avatar - Stejsn
4. 1. 2023 12:39
Re: Zlatý český ručičky
T813 sice byla primárně konstruovaná jako těžký vojenský tahač, čili na tahání houfnice v těžkém terénu, ale zároveň měla v terénu i na silnici nahradit dvě auta - T111 a T141. Což do puntíku splnila a těžký tahač silničních přívěsů 6x6 je dobře známý. Tahal nejen tanky, ale i buldozery, jeřáby a veškerá těžká břemena, která se při budování národního hospodářství tahat potřebovala, včetně třeba dopravních letadel. Jiných civilních uplatnění zas tak moc nebylo - pár 4x4 jeřábů, osmikolové sklápěčky, nějaké ty návěsové tahače. 813ku pak nahradila unifikovaná řada T815, která byla daleko univerzálnější a vznikla v mraku různých vojenských i civilních variant.
Avatar - Stejsn
4. 1. 2023 12:34
Re: Zlatý český ručičky
Součástí zadání pro T813 byla přední dozerová hydraulická radlice, která se konstruovala společně s autem. Mělo být schopno hloubit okopy a to také nakonec velice dobře umělo. Ta radlice včetně zvedacího mechanismu se montovala právě pod ten dlouhý a vysoký předek.
Avatar - Mokrous
2. 1. 2023 21:45
Úžasná mašina
a parádní schopnosti v terénu. Jakožto neznalce mne překvapil vcelku skromný výkon motoru.
Ale zase bez přeplňování a se vzduchovým chlazením, kde šlo o maximální spolehlivost a jednoduchost to asi bylo dostačující.
Za takovýto článek díky. Asi 100000x hodnotnější, než cobykdyby mejdbaj Kolesa...
4. 1. 2023 14:48
Re: Zlatý český ručičky
z nekterych totalni zebraci uz davno jsou
dusevni a moralni
mrkni do zrcadla
komiku
4. 1. 2023 14:28
Re: Zlatý český ručičky
mam vlastni vyvoj, vlastni vyrobu
pravda, procesory nevyrabim, ty mi chodi z taiwanu
ne z rossiji
ani ne z chiny
4. 1. 2023 13:47
Re: Zlatý český ručičky
jo treba ten ruskej moskwitch alias chinskej jac-js4
chinani komplet vyrobej a smontujou, pak castecne rozmontujou
a soudruzi z rossiji ho opet smontujou a je z toho moskwitch z rossiji
ruskej svet je fakt kouzelnej
jen samy blaboly, vymluvy a lhani si do kapsy

PS:
a co latriny se splachovacimi zachodky?
proc soudruzi z rossiji nepostavili aspon jeden na kazdy navsi a jezdi je krast na ukrajinu ??
4. 1. 2023 13:29
Re: Zlatý český ručičky
jen samy blaboly a vymluvy
proste ruskej svet
dobre ze herec Reagan rossiju uzbrojil a herec Zelenskij ted dilo sveho americkeho kolegy dokona
4. 1. 2023 07:51
Re: Zlatý český ručičky
a k cemu nam to bylo, kdyz jsme se z ekonomicky rovinute zeme stali v te dobe zebrakovem?
v 1955, kdy z rakouska odtahla ruda okupacni armada, bylo HDP ceskoslovenska a rakouska podobne.
o 34 roku pozdeji, kdyz ruda okupacni armada odtahla z ceskoslovenska, melo rakousko 4x vetsi HDP, nez ten nas komunistickej zebrakov.
a vsadim boty, ze rakusaci zadnou vlastni tatrovku, ktera by projela metr hlubokou kaluzi, nemeli.
v civilizaci zase az tolik takovych aut nepotrebujes.
tak k cemu nam ta sqela tatrovka nakonec byla, kdyz jsme na ni dojeli jen do zebrakova??

podobne - k cemu byla soudruhum z kremlu treba tu144, ktery sice bylo prvni nadzvukovy dopravni letadlo ve vzduchu, ale vseho vsudy udelalo jen par desitek letu s cestujicimi, a jedno skoncilo rozpadle v poli a zbyla vetsina zrezla na srotisti.
k cemu byl soudruhum z rossiji buran, kdyz vyletel jen jedinkrat a to bez kosmonautu a pritom ten projekt stal tolik, co by stalo postaveni 10 mil mesta ??

tak k cemu nam nakonec byla ta sqela tatrovka, ktera sice projela metr hlubokou kaluzi, ale nakonec nas dovezla jen do zebrakova ???
Avatar - Barrichello
3. 1. 2023 22:18
Zlatý český ručičky
ano to jsme ještě uměli zkonstruoovat a vlastními silami vyrobit krásné nákladáky, co projeli veškerý terén, který projet jde. Spolu s V3S legenda.
Avatar - Barrichello
4. 1. 2023 13:02
Re: Zlatý český ručičky
Víš o tom , že veškerý příspěvky o politice jsou ZDE ZAKAZANY redakcí a všechny tyto jsou nahlašovány a že si krásně koleduješ o BAN? tak pokračuj, pokračuj :-) :-) :-) :-)
4. 1. 2023 15:23
Re: Zlatý český ručičky
"A vy zase bijete černochy!", že Bariku! :-[] :-[] :-[]
4. 1. 2023 14:11
Re: Zlatý český ručičky
Zapadni vybehovy znacky se dal montujou po svete v ruznejch modifikacich i pod jinejma znackama
rusaci nejsou schopni zkonstruovat a vyrobit svoje vlastni osobni auto
i ten jejich nejslavnejsi zigul vyrabenej pul stoleti byl od zacatku vybehovej model f124
nechapu, co na ruskym svete vidis
3. 1. 2023 18:22
Re: kratky obdobi relativni svobody pred 1968
Co je západní s velkým Z je nejlepší v celé galaxii co....
Avatar - Barrichello
4. 1. 2023 14:56
Re: Zlatý český ručičky
Haha, komik seš akorát ty.
Avatar - Barrichello
4. 1. 2023 14:36
Re: Zlatý český ručičky
Čeho? Kolik toho vyrobíš ročně a kam to exportuješ ?

Celý je to tady komedie, je ti známo o tom, že sem nadále proudí ruské suroviny i kompletní výrobky, ale oklikou za 2-20x dražší ceny jak přímo z ruska.
https://www.seznamzpravy.cz/…do-evropy-221883?… sem proudí pašungem a tiskne se na to Made in Bulgaria, Hungary, Serbia, Turkey, levný plyn nakoupený z ruska u sebe doma čína zkapalní a prodá ti ho sem jako zakaplněný, podobným pašungem nebo přeprodejem sem proudíí i parafíny na výrobu nafty, hnojiva, saze, platina , palladium, nikl , ropa se smíchá s kaazškou, iránskou nebo nějakou africkou a přeprodá se to sem jako jiná a miliardy dalších podvodů.

Popř to levně zkoupí čína a indie, doma ve svý uhelných elektrárně, poháněný ruským uhlím vyrobní polotovar nebo finální výrobek, při kterém použije ruskou ropu, nikl, palladium, saze, věci na leptání kovů ad, to zpracuje, dovozeze to do přístavu kamionem opět na ruskou ropu a prodá ti to sem.
Ale je na tom krásná nálepka Made in china, India, Bangladesh, Malajsie atd a si spokojen vid.

Dyt je to celý komedie, kterou všechnu akorát zaplatí obyvatelé EU tím, že z nich budou totální žebráci.
Avatar - Barrichello
4. 1. 2023 14:18
Re: Zlatý český ručičky
Rusko má vlastní modely Lada Vesta, Granta, XRay a obě Nivy, všechno původní ruské kontrukce s rukými motory R4 1,6; 1,7 a 1,8 + Uazy a Aurusy (které teda maj motor vyvinutý s Porsche, ale kastle a převodovka sou vlastní) + dodávky GAZ a UAZ, nákladáky Kamaz, Ural, BaZ, neměj obavy.

Vidím tam to, že jsou stále schopni vlastníma silama postavit nové letadlo s vlastními motory, to samé vrtulník, lodě, ledoborce. Postavit Jadernou elektrárnu, Kolik zemí na světe to umí...... Stovky vid :-)

Taky sme to uměli, aspon v malém (LET Kunovice).
Dneska tady žijeme z toho co se vymyslelo za toáče nebo sme jen vylepšili původní konstrukce a bastlíme do toho jiné motory a jiné kabiny atd.

Kolik tady zůstalo kontruktérů schopných něco vymyslet. Haha. Zavolejt si do Jawy Jirku Krafta a optej se ho, jak je snadné v ČR sehnat kontruktéra motocyklových motorů. To je lehčí možná vhyrát 5 mega v loterii :)


Montovat dohromady celky vyrobené jinde umí i v Burkina Faso :-)
To je práce pro cvičené vopice , tady to žije montovnama, sklady a službama, který ale půdou totálně do loje, protože vinou uměle vyvolané energetické krize + Greendelau lidi nebujdou mít peníze a nebudou chodit do resutrací, kin, diívadel, kadeřnictví, kosmetik atd a ty začnou propouštět a krachovat .

Vyrobit tu něco sami už bohužel neumíme. Smutný vid

Ale budem vyrábět baterie vid, z čínských surovin nebo čínou a Indy překoupených suroviny z Afriky, Ruska a Jižní ameriky. To bude dílo :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
4. 1. 2023 13:58
Re: Zlatý český ručičky
Ano, protože západ by za 5 měsíců pro přebrání továrny představil kompletně nový produkt vyvinutý vlastními silami s vlastními motory a vším. Jasná věc, na západě se loga jiných značek na finální výrobky vůbec nelepily vid. Taková Chrancia 300C Thema či Chrancia Voyager je originální itlaskej výrobek jak Brno nebo takovej Hover 200 Civic vid :-)
A stovky dalších případů.

A co teprve takový Turecko s modely Fifas Palio Albeo nebo Ukrajina s krásnými modely Zaewoo Lanos Chance Sens či Zarry A13 Forza nebo Zavrolet Aveo Vida.

Nic vid :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
4. 1. 2023 13:39
Re: Zlatý český ručičky
žádný bláboly, ale reálný fakta.

v SSSR se vše primárně konstruovalo pro vojenský užití, sekundárně pro civilní.

Ale v tom civilním užití ty stroje udělaly nekonečný kus práce, vybudovaly vodní díla, elektrárny, plynovody, ropovody, přehrady, elektrifikaci vesnic a měst, postavily mraky věcí a vytěžily a přepravily miliardy tun surovin, bez kterých by půlka světa byla v loji.

A je úplně jedno, at se jednalo o kolovou techniku, pásovou, letadla, vrtulníky, jadernou energii atd.

Jedinej rozdíl mezi námi a Ruskem dnes je, že oni sou to schopni vlastníma silama vyrábět dál a my sme se stali levnou montovnou neshopnou samostatně vyrábět funkční celky s vysokou přidanou hodnotou, jen za drobáky bastlíme polotovary, které praštěný greendeelovský helmut pak výhodně prodá dál, poku teda o ně má někdo zájem. Čína už to pro helmuta bohužel není, o Rusko a Bělorusko vinou války přišli a Evropa míří do těžké stagnace, takže kam to budou prodávat hoši, asi nikam.....
Jinak asi takhle http://www.planes.cz/…motory-a-kridlem
Avatar - Barrichello
4. 1. 2023 13:15
Re: Zlatý český ručičky
Přesto se ti pokusím odpovědět, tak abych se politice naprosto vyhnul.

T-813 byla vyvinuta primárně pro potřeby armád RVHP a sekundárně pro civilní užití jako těžký tahač. https://www.youtube.com/watch?…
To je ti asi známo. Tahahalo to válce na stavbu silnic, těžké jeřáby, kontrukce při stavbě různých elektráren, plynovodů, ropovodů a dalších velkých konstrukcí.

Program Buran byl odpovědí na americký Shuttle a v rámci Reganem vyhlášených hvězdných válek, které měly SSSR uzbrojit, měl být schopen vojensky ničit naprosto veškeré cíle v USA a plánováno to bylo tak, aby rodina SKIFů, BORů a Poljusů a Buranů během 10 minut totálně zničila uzemí USA. Bylo to navrženo jako velmi sofistikovaný vojenský komplex.
Sekundárním užitím byla pak civilní kosmonuatika.
https://www.idnes.cz/…0_tec_vesmir_kuz
Buran a celá rodina raketoplnáů OK letěl jednou proto, že Gorbi a Jelcin zařízli financování a nedali do toho už žádné další prachy a vojenské užití ukončením hvězdných válek postrádalo smysl, takže armáda o to přestala mít zájem.

Tu-144 bohužel mělo motory, které měly šílenou spotřebu a navíc to bylo spíchlé moc horkou jehlou, to letadlo by bývalo potřebovalo ještě aspon 2 roky vývoje aby se odladilo a lepší motory. Verze (Tu144LL), kterou si pronajala NASA na pokusy fungovala už OK, ale ta měla motory Kuzněcov NK-321, které používá stratgický bombardér Tu-160 a které sou někde úplně jinde. BTW tato verze létala až do dubna 1999. Jinak pasažéry to přestalo přepravovat 1978 náklady 1983, další užití už bylo jen jako výzkumné letouny pro armádu, kosmonautiku a vědu a to až do toho roku 1999. To všechno víme, neřekl si nám nic nového.
3. 1. 2023 22:53
Re: Zlatý český ručičky
V kontextu doby a tehdejších možností výborná auta i ve světové konkurenci.

Jediné, co jsem nikdy nepochopil u 813ky byl ten megastrašnej přední převis, který negativně omezuje průjezdní schopnosti v těžkém členitém terénu.
3. 1. 2023 11:35
kratky obdobi relativni svobody pred 1968
a vzniklo takovyhle paradni auto :yes:
velka skoda, ze to obdobi svobody bylo na dalsich 21 roku preruseny hordami tupych hlav z kremlu :no:
konstrukce auta byla ale podrizena vojenskymu vyuziti a bolsevickym snum, ze ruda armada dojede za tyden k atlantiku :no:
takze pote, co padnul komunistickej mordor, tatrovka stradala, protoze v narocne Zapadni konkurenci nemela sanci obstat :'-(