Motorky
Se 400kw řídit můžete, ale metráček se 7kw ne.
Na Slovensku môžme jazdiť na skutri s vodičským skupiny B
Nebo ten už je tříkolkou, na kterou stačí B, všude? 😄
Myslím, že to tak u nás je, nevýhoda těch tříkolek je, že jsou těžký jak velká adventure mašina 😁
Ale do města si to lidi dost chválí, jako že jim neujede přední kolo na mokrý koleji a tak... Pro motorkářský nemehla (jako jsem třeba já) je to asi bezpečnější... 😄
No, pokud koukám na svůj ŘP, tak vidím, že mám kromě B i AM a A1. Tím pádem můžu řídit skútr i v ostatních zemích. !! Ale POZOR !! POUZE do 50cm³...
Národní zákony by měly vycházet z nařízení eu o řp. To umožňuje přidat A1 k B (klidně manual převodovku), ale jen na území svého jednoho státu (pro své občany). Slováci to k paragrafům o skupinách řidičáků opsali úplně: len na území slovenskej..
Ale češi ne a hned jsou zmatky. Jestli to polské orgány uznávají cizincům (když to vlastním umožňují), je asi jen jejich shovívavost.
A němci můžou doma s tim B196 dokonce manuály se spojkovou páčkou.
Ale češi ne a hned jsou zmatky. Jestli to polské orgány uznávají cizincům (když to vlastním umožňují), je asi jen jejich shovívavost.
A němci můžou doma s tim B196 dokonce manuály se spojkovou páčkou.
ještě chybí specifikace co je to skůtr, to může být i malá motorka pro oprávnění AM a tu můžete s řídit v celé EU, protože AM dostanete k B automaticky
problematická je skupina A1, která se u nás dává automaticky také, ale jen pro moto s automatickým řazením. a tady je s německou legislativou problém, tohle se v německu neuznává, buď máš A1 nebo ne a žádný přílepek k A1 neuznávají.
problematická je skupina A1, která se u nás dává automaticky také, ale jen pro moto s automatickým řazením. a tady je s německou legislativou problém, tohle se v německu neuznává, buď máš A1 nebo ne a žádný přílepek k A1 neuznávají.
Milan Lukacko
Příspěvek podléhá schvalování.
Pojedu bez pozdravu, tak se skupinou B je možné řídit na Slovensku Scooter 125ccm a do 11Kw.jedina možná omezení která by mohla ale nemusela vzniknout je, že je min vlastnictví řidičského oprávnění 2roky skup.B. a prosím provozovatele a především pisalka tohodle článku o úpravu! Samozřejmě podám stížnost na dezinformaci která je u nás už po novu trestná. Díky bohu 👍. A pokud něco nevím tak stačí napsat buď na patřičnou ambasádu, nebo na ÚAMK.
Takže po zjištění jestli může skutrista se skupinou B jed na Slovensko, tak oficiálně může!!Volal jsem do Bratislavy na hlavní policii,kde mě ještě přepojili na policii SR v Trenčíně a tam mě také řekli, že na Slovensku B normálně platí, ale s automatickou převodovkou.
Zkusím to odpoledne ještě jednou 😁
Napsaný je to hodně blbě, stačilo prostě říct, s Bčkem na skútru smíte jezdit v té a té zemi a nazdar..
Kto má vodičský preukaz skupiny B dlhšie ako dva roky, môže začať jazdiť aj na skútri – vozidle skupiny A1. Nie však na hocijakom – skúter na vodičák skupiny B musí spĺňať tieto podmienky😒br />
Objem motora do 125 cm3,
výkon maximálne 11 kW,
automatická prevodovka.
Na motorku s väčším objemom, vyšším výkonom, manuálnou prevodovkou alebo jazdu v zahraničí už potrebujete absolvovať kurz.
Vodičský preukaz skupiny B na trojkolku a štvorkolku
Keďže vodičské oprávnenie na skupiny AM a B1 je súčasťou klasického vodičáku na autá, môžete s ním jazdiť na trojkolkách a štvorkolkách všetkých veľkostí bez obmedzenia objemu motora, maximálnej rýchlosti či váhy.
Traktor, malotraktor na vodičský preukaz B