Technika
No, snad jen, ze ke zvlneni kotoucu neni potreba "projet louzi".
Nekdy to muze nastat i proste jenom po vysokem zahrati, kotouce umi fakt svitit, ale nejcastejsi variantou je drzeni nohy na pedalu po náročnějším brzdeni.
To takhle jedete 100, vjedete do obce a dobrzdite pred semaforem.
A jak tak cekate na zelenou, tak porad "stojite" na pedalu brzdy.
A uz to je.
Vetsina kotouce se totiz ochlazuje vzduchem rychleji, nez ten kousek "zakrytej" destickama.
A kotouč to proste nemusi "ustat".
🙄
Nekdy to muze nastat i proste jenom po vysokem zahrati, kotouce umi fakt svitit, ale nejcastejsi variantou je drzeni nohy na pedalu po náročnějším brzdeni.
To takhle jedete 100, vjedete do obce a dobrzdite pred semaforem.
A jak tak cekate na zelenou, tak porad "stojite" na pedalu brzdy.
A uz to je.
Vetsina kotouce se totiz ochlazuje vzduchem rychleji, nez ten kousek "zakrytej" destickama.
A kotouč to proste nemusi "ustat".
🙄
@Ja Prvni 123
ta většina kotouče se ochlazuje rychleji i když pedál není stisknutý. Prostě v daném místě stojící kotouč kryjou desky. Ať jsou přitlačené silou nebo jen lehce, výsledek je stejný
ta většina kotouče se ochlazuje rychleji i když pedál není stisknutý. Prostě v daném místě stojící kotouč kryjou desky. Ať jsou přitlačené silou nebo jen lehce, výsledek je stejný
@Ja Prvni 123 Tomuto teda těžko věřit, když povolíš brzdu, tak ti žádná mezera nevznikne, kromě toho ten třmen je vlastně chladič.
@Ja Prvni 123 jj zvlnit si kotouče není zase takový problém. Blbý je když se ti to stane na relativně nových a pak s tím holt žiješ. S tím stáním na brzdě mě to ale nenapadlo nicméně to dává smysl.
Taky jsem se nedozvěděl kdy volat odtah. A na rozdíl od pana Dusila jsem ještě přesvědčený že
- důvodem větší koroze zadních kotoučů není že brzdí méně. Ano, brzdí méně ale jsou také mnohem menší takže jejich měrná zátěž je podobná jako vpředu. Důvod vyšší koroze bych hledal v jejich větším ostřiku
- i v případě zavzdušněných brzd se tlak kapaliny se nadále šíří rovnoměrně všemi směry, jen je holt nižší. Opak by znamenal popření základní fyziky.
- zvlněné nebo jinak nerovné kotouče mohou být i vzadu, není to však cítit ve volantu ale škubou celým autem
- snímač opotřebení nepracuje na principu zkratu, ale jako spínač
A mohl se autor trochu víc rozepsat o nouzovém brzdění parkovací brzdou v případě že je elektronická
- důvodem větší koroze zadních kotoučů není že brzdí méně. Ano, brzdí méně ale jsou také mnohem menší takže jejich měrná zátěž je podobná jako vpředu. Důvod vyšší koroze bych hledal v jejich větším ostřiku
- i v případě zavzdušněných brzd se tlak kapaliny se nadále šíří rovnoměrně všemi směry, jen je holt nižší. Opak by znamenal popření základní fyziky.
- zvlněné nebo jinak nerovné kotouče mohou být i vzadu, není to však cítit ve volantu ale škubou celým autem
- snímač opotřebení nepracuje na principu zkratu, ale jako spínač
A mohl se autor trochu víc rozepsat o nouzovém brzdění parkovací brzdou v případě že je elektronická
@Othello 1. kotouče vzadu brzdí o mnoho méně, už jsi viděl se kouřit od zadních kol? A čím intenzivněji brzdíš, tím více se rozdíl zvětšuje.
2. to taky nemusí být pravda i ten tlak může být stejný, jen pedál musíš zmáčknout hlouběji, protože stačíš ten vzduch.
3. zvlněné kotouče vzadu nikdy nejsou, dělá to koroze z přilepených desek, když se přidře váleček.
4. souhlas
Nouzove brzdění ručkou je skoro nesmysl. Když zatáhneš ručku na hranici zablokování zadních kol, tak auto tak pozvolna zpomaluje.
2. to taky nemusí být pravda i ten tlak může být stejný, jen pedál musíš zmáčknout hlouběji, protože stačíš ten vzduch.
3. zvlněné kotouče vzadu nikdy nejsou, dělá to koroze z přilepených desek, když se přidře váleček.
4. souhlas
Nouzove brzdění ručkou je skoro nesmysl. Když zatáhneš ručku na hranici zablokování zadních kol, tak auto tak pozvolna zpomaluje.
@KANKUNEN
1- V tom že zadek brzdí míň nejsme v rozporu. A ano souhlasím že třeba po dojezdu v dešti se více zahřáté přední brzdy snadněji vysuší zatímco zadní zůstanou mokré, stejně tak ale věřím že přední kotouče nejsou zdaleka tolik ostříkávané jako zadek na který jde vodní mlha spod celého auta
2- ano pokud stačí zdvih pedálu na dostatečné stlačení plynu (kterým není vzduch, spíše vodní pára) tak se navrátí plný účinek brzd
3- souhlas, koroze a následná ztráta rovinnosti vzadu je problém ale vůbec nemusí být příčinou jen zadřený váleček. Zadek často rezaví víc i u jinak normálně fugujících brzd
Ale samého by mě zajímalo jak je to s tou korozí. Třeba brzdy na koncernových autech mi rezaví vždy bez ohledu na značku kotoučů, a třeba třícípá hvězda nebo i takové Ducato je proti korozi kotoučů silně imunní
1- V tom že zadek brzdí míň nejsme v rozporu. A ano souhlasím že třeba po dojezdu v dešti se více zahřáté přední brzdy snadněji vysuší zatímco zadní zůstanou mokré, stejně tak ale věřím že přední kotouče nejsou zdaleka tolik ostříkávané jako zadek na který jde vodní mlha spod celého auta
2- ano pokud stačí zdvih pedálu na dostatečné stlačení plynu (kterým není vzduch, spíše vodní pára) tak se navrátí plný účinek brzd
3- souhlas, koroze a následná ztráta rovinnosti vzadu je problém ale vůbec nemusí být příčinou jen zadřený váleček. Zadek často rezaví víc i u jinak normálně fugujících brzd
Ale samého by mě zajímalo jak je to s tou korozí. Třeba brzdy na koncernových autech mi rezaví vždy bez ohledu na značku kotoučů, a třeba třícípá hvězda nebo i takové Ducato je proti korozi kotoučů silně imunní
@Othello Chapu Te, ale presto mene brzdi, v dusledku cinnosti omezovace zadnich brzd.
Cim ostreji brzdis, tim mene brzdi zadek... protoze hmotnost se prenasi dopredu a odlehcena zadni kola zadnou brzdnou silu neprenesou.
A i elektronicka rucni brzda umi plnit funkci nouzove brzdy, pokud drzis packu zvednutou.
Aspon na 500X to umela.
Nicmene nadsenim me neplnila a tak jsem rad, ze Tipo uz ma zase normalni paku.
😄
Cim ostreji brzdis, tim mene brzdi zadek... protoze hmotnost se prenasi dopredu a odlehcena zadni kola zadnou brzdnou silu neprenesou.
A i elektronicka rucni brzda umi plnit funkci nouzove brzdy, pokud drzis packu zvednutou.
Aspon na 500X to umela.
Nicmene nadsenim me neplnila a tak jsem rad, ze Tipo uz ma zase normalni paku.
😄
Chceš zažít zvlněné kotouče, projeď se amerikou. Nezatáčející ingot s velkým motorem a s kotouči o velikosti zadních brzd z Evropské prémie.
Článok? Pár riadkov vypísaných z príručky. Čakal si snáď viac?
V hlbšej minulosti býval skôr opačný problém - nastaviť brzdný účinok na jednotlivých kolesách tak, aby brzdili aspoň trochu súmerne, bez väčších odchýlok.
Ona te nesouměrnost může být nebezpečná i na ruční brzdě a to v zimě.
Pokud člověk bude mít ten pech a zastaví tím kolem co brzdí více na kluzčím povrchu, tak je možné že by se auto i časel mohlo nekontrolovaně rozjet.
Rychlost nezařazuji nikdy (pokud se bavíme o bežných stoupáních), at v lete ci v zimně a nikdy problem nenastal. Ale ruční brzda brzdí normálně tedy vcelku symetricky (za nesymetričnost mne z tk nikdy nevyhodili). Pokud ale ta nesymetrie je velké, tak to je pak už hazard.
Rychlost v kombinaci s ruční brzdou dávám jen v případě velkých svahů, pro jistotu.
A
Rozumím, každý holt máme zažité své postupy. Důležité je každopádně že nám auta drží ve svahu zaparkovaná na místě kde jsme je nechali 😊.
No já to zažil u jednoho nákladního vraku s nímž jsem jezdil. Po zabrřdění se bloklo jedno kolo a auto šlo do strany. Bylo to dost nepříjemné.
V zimě jsem jednou musel dost intenzivně brzdit před divokejma prasetama a měl jsem bobky abych neskončil ve škarpě.
No však taky na TK ta nesoumernost ruční brzdy může být 30 %, což si myslím že je vcelku rozumný.
Já nikde o použití ruční a provozní brzdy zároven nikde nepsal. K takovému použití nebyvá racionální důvod.
Aha tak to jsem jen špatně pochopil co si napsal. Pardon.
Dle textu https😐/www.qap.cz/…uto-na-stk-8127/ je tomu tak, stejna tolerance je dle toho i na prední nápravu.