Bezpečnost
        @Stejsn Ty jsi třeba nikdy nezažil "šikovného" kamioňáka, co se rozhodne předjíždět zrovna v okamžiku, kdy ho ty předjíždíš a jsi v půlce jeho návěsu?
Ale tehdy je člověk rád za to, že to stihne zadupnout a na nějaký troubení a blikání jaksi není moc čas...
Ale tehdy je člověk rád za to, že to stihne zadupnout a na nějaký troubení a blikání jaksi není moc čas...
        Jezdím autem vyrobeným před rokem 76, tedy bez výstražných blinkrů. Mám tedy smůlu, leda tak střídat pravý a levý 😁
        @Stejsn ja to dělám poměrně bezne, začnu předjíždět ale ten vpředu je lemra, co se cpe doprostřed misto ke krajnici. Tak nejprve probliknu a kdyz nic, pak zatroubim.
        @Stejsn 
to ze si vyssie popisane nezazil zrejme suvisi s tvojim vekom... jedna sa o pozostatok z minulosti, kde predbiehaci manever kvoli vykonu vtedajsich aut trval ovela dlhsie ako dnes a bolo vyslovene vhodne upozornit predbiehaneho vodica na uvazovany manever. Bolo to bezne pouzivane v premavke, ale pravdou je ze tak 40 a viac rokov spat....
to ze si vyssie popisane nezazil zrejme suvisi s tvojim vekom... jedna sa o pozostatok z minulosti, kde predbiehaci manever kvoli vykonu vtedajsich aut trval ovela dlhsie ako dnes a bolo vyslovene vhodne upozornit predbiehaneho vodica na uvazovany manever. Bolo to bezne pouzivane v premavke, ale pravdou je ze tak 40 a viac rokov spat....
        Mě zaujala ta pasáž o problikávání nebo dokonce troubení na auto, které chci předjet. 
(1) Je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, dává řidič zvukové výstražné znamení. Mimo obec může řidič dávat zvukové výstražné znamení i tehdy, je-li to nutné k upozornění řidiče předjížděného vozidla.
(2) Místo zvukového výstražného znamení smí řidič dávat světelné výstražné znamení krátkým přerušovaným rozsvícením dálkového světla nebo přepínáním potkávacích a dálkových světel; k upozornění řidiče předjížděného vozidla je smí dávat i v obci.
To jsem asi nikdy nezažil, příjde mi to podivné a popravdě, kdyby mi to někdo udělal, nevěděl bych, co si o tom mám myslet, asi by mě napadlo, že je to nějaký arogantní řidič.
(1) Je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, dává řidič zvukové výstražné znamení. Mimo obec může řidič dávat zvukové výstražné znamení i tehdy, je-li to nutné k upozornění řidiče předjížděného vozidla.
(2) Místo zvukového výstražného znamení smí řidič dávat světelné výstražné znamení krátkým přerušovaným rozsvícením dálkového světla nebo přepínáním potkávacích a dálkových světel; k upozornění řidiče předjížděného vozidla je smí dávat i v obci.
To jsem asi nikdy nezažil, příjde mi to podivné a popravdě, kdyby mi to někdo udělal, nevěděl bych, co si o tom mám myslet, asi by mě napadlo, že je to nějaký arogantní řidič.
Stejně tak souhlasím s názorem, že jakákoli forma poděkování jineému řidiči může pomoci ke zmírnění agrese na silnici a spíš jízdu zklidnit a zpříjemnit.
S čím mám trochu problém, je blikání varovnými světly "po něměcku" . Tedy při tažení jiného vozu, kdy je nařízena i pomalá jízda. Směrovky jsou primárně určeny k udávání změny směru jízdy a nenahrazují oranžový maják a blikání všmi čtyřmi zase označuje stojící překážku. Jak má taková d.f. souprava asi tak dát okolním řidičům najevo, že někam odbočuje? Ano vypnout varovné a zapnout směrovku, Ale udělá to někdo?
V minulosti jsem na vlastní kůži zažil, jak je nepříjemné, když vy se rozhodnete na rovném přehledném úseku tažený vůz s tím táhnoucím předjíždět ale ve stejnou dobu začnou odbočovat vlevo na jakousi místní komunikaci. Jako fakt dobrý. Dle mě by se za jízdy neměli varovné světla používat.
A malý tip pro redakci. Když už jsme u toho "rozblikaného česka", prosím zkuste národu vysvětlit používání oranžového majáku. Vidět odtahovou Avii a na ní Trabanta jak si to "peláší" 70tkou a bliká jako vánoční stromeček, vypadá fakt směšně. Už jen díky nesprávnému používání oranžových majáků máme ty český silnice opravdu docela rozblikaný. A dojet v noci soupravu s majákem umístěným někde na zadním nárazníku, tedy v cca úrovni očí a jako třešničku na dortu ještě za deště - jak jako fakt dobrý.