Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Nová pravidla (8.díl): Jízda po kruhovém objezdu

51 komentářů

No jen doufam ze se vsichni co nejdriv nauci ten kruhak pouzivat, pac kdyz to tak sleduju ted, tak je to spis brzda provozu (u nas).. Nekdy opravdu nechapu na co ti ridici prede mnou cekaji.. 😐 Kruhacum zdar !! 😄
kruhovy objazd je navrhnuty ako velmi rychla krizovatka s rovnakou prednostou pre vsetky smery a hlavne aby sa zabranilo nebezpecnemu odbocovaniu vlavo, ale ludia sa este musia ucit ako prisposobit rychlost, ako vojst do krizovatky a ako vyjst a hlavne ze nemaju pouzivat pri prejazde lavy blinker
V zákoně se píše že při nájezdu není řidič povinen blikat. Když ale přesto zabliká je to přestupek?
Já myslím, že ne. Není povinen chápu tak, že nemusí, ale učiní-li tak, je to jeho vůle. Otázka je, co by se stalo, kdyby to druhého zmátlo natolik a došlo k nějaké kolizi. Pak by se to asi stalo předmětem sporu.
Myslim, ze prave ted uz to prestupek je,pred 1.cervencem si mohl blikat ale nemusel a ted uz blikat nesmis.
Já myslím, že to je docela problém. Zvlášť pokud přijede někdo sem a nebo my zase někam do ciziny. Ačkoli jsem euroskeptik, tak v případě tohoto konrétního pravidla bych byl za "sjednocenou" Evropu, takže bych docela uvítal, kdyby všude v EU platilo to stejný. Takže buď muset blikat, nebo nesmět blikat.
Ono existuje spousta situací kdy blikat musíš a přitom je jasné že nikam jinam nemůžeš (zařazování na dálnici z připojovacího pruhu nebo křižovatka kde hlavní pokračuje táhlou zatáčkou) takže nevím proč je napadlo zrovna tohle. Kdyby to bylo že nemusíš ale můžeš tak je to OK, ale jestli za to budou policajti vybírat tak je to kocourkov na ntou.
Právě.. :no: Máš mail.
[odkaz] tak tady to je jeste zvyrazneny 😉
[odkaz] a tady to je uplna paradicka >😁
K prvním dvou animacím - uráží mě, že Jaguar je žlutý a VW zelený. To je jasná provokace.. >😒]
Jinak mě to tak přijde přirozený a ani v autoškole to nikdy nevyžadovali. Takže ten kdo to dosud nedělal, tak má klid. No horší pro ty, co si na to zvykli.
Po mne to v autoskole vzdycky chteli. (to blikani) 😄 Nastesti hned po autoskole se ke mme doneslo ze se nemusi blikat a od ty doby mam klid.. :-! 😉
Tu křižovatku z první animace znám. Je v ní málo místa a vede přes ní dlouhodobá objížďka. Právě proto, že spousta řidičů jede jako zelený auto tak tam vzniká dlouhá kolona. Dá se to řešit jízdou dvěma koly po chodníku - závažný přestupek - nebo se dá počkat. Výsledkem ja pak půlkilometrová kolona. Přitom by stačilo tak málo - nepouštět protijedoucí pruhy současně.
No právě. Přece nikdo není neomylný. Nezablikat při výjezdu by mě snad nikdy nenapadlo a při najíždění to někdy automaticky udělám. Navíc jsou teď hodně rozšříené takové ty objezdy-neobjezdy. Prostě doprostřed velké křižovatky se postaví betonová skruž. Když pak chci odbočit doprava musím tak jako tak blikat už před objezdem, protože když na něj najíždím tak z něj současně sjíždím.
[odkaz] (je to jenom fotomontáž)
IMHO je to takové nafouklé, mdlé... ;-\
Hrošík 😄
Představení za rok, stejná platforma, stejné motory, design se opět bude ohlížet do minulosti.
To se mi nezdá... Kde jsi k tomu přišel? Platforma ano, to vím, Ford zatrhl Jagu použití hliníku jako u XJ 😒 Ale co se týká designu, tak to má být naprostá bomba a prý se nemá ohlížet do minulosti.
GTI
Zákon o přestupcích stanoví, že mj. se přestupku dopustí ten, kdo nesprávným způsobem jízdy poruší zákon i silničním provozu. Tento zákon pak stanoví, že při vjíždění na kruháč nedává řidič znamenení o změně směru jízdy. Pokud tedy znamení dá, dopustil se nesprávného způsobu jízdy a spáchal tak přestupek.
Teď ještě, aby byly VŠECHNY kruhové objezdy dobře značeny. Třeba v průmyslové zóně (ale i tam platí předpisy) u Klášterce je na vjezdech na kruhový objezd značka "kruhový objezd" a "dej přednost v jízdě", to je OK. Ale na vlastním kruhovém objezdu nejsou žádné značky, tedy ani ta "hlavní silnice". Když tedy jedu po kruhovém objezdu musím dát přednost zprava (není značka, platí přednost zprava) a ten kdo najíždí zase dává přednost mě, protože on tu značku má. Takže tam na sebe teoreticky můžeme koukat dokud s tím někdo něco neudělá... Třeba 100 let.
Bohužel často se s obdobnou situací setkáváma i na jiných křižovatkách. Když chybí značka "hlavní silnice" je to ještě celkem OK, ale když přijíždím zprava a chybí značka "dej přednost v jízdě" tak už končí sranda. Naštěstí používám i rozum, takže k žádné dramatické situaci nikdy nedošlo. Zatím...
Jestli onen zakopaný pes nebude právě v té značce "kruhový objezd"???
To těžko. Značka "kruhový objezd" je de facto jen přikázání směru jízdy a sama o sobě neupravuje přednost v jízdě. Nejsou-li další značky, platí přednost dle pravidla pravé ruky, jsou-li další značky, tak se přednost řídí jimi.
Špatně si to vysvětluješ! Musíš dát přednost každému na kruhovém objezdu, viz testy.
Není zcela pravda co píšeš. Pravidla o přednosti na kruhovém objezdu jsou daná jednoznačně na kruhovém objezdu, který je označen značkou, tj. přednost má ten, kdo jede na objezdu. Pokud budeme brát v úvahu objezd, který není označen značkou, je situace jiná a to dokonce opačná. Ti co přijíždějí na objezd, tj. z prava, jsou na přednosti. Bohužel. Sám jsem nevěřil, že něco takového mohlo být schváleno, ale přednášejícím lektorem jsem byl ujištěn o tom, že je to opravdu tak. Jen doufám, že tento nedostatek ve znění zákona nezpůsobí nějakou vážnou nehodu. 😐
Ahoj, tenhle výklad o přednosti zprava na kruhovém objezdu (v případě nepřítomnosti značek "Dej přednost v jízdě" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě")už jsem taky slyšel, ale osobně jsem přesvědčen, že to autoři zákona takhle určitě nemysleli. Podle mě je to jenom neskutečně blbá formulace úplně prosté skutečnosti, že přednost má vždy ten, kdo jede po kruhovém objezdu. Pro mě je to jen další důkaz neschopnosti našich zákonodárců připravovat dobré zákony. Nehledě k tomu, že celý ten zákon je naprostý paskvil. Opravdu nechápu, jak mohli naši poslanci něco takového schválit.
Vždycky když vjíždím na malý kruhový objezd s vědomím že budu odbočovat hned na následujícím výjezdu, dávám znamení už před vjezdem stejně jako při odbočování vpravo na křižovatce, abych uvědomil účastníka co na následující komunikaci vyčkává, že jeho dráhu nebudu křižovat. Bohužel, účastník zpravidla pochybuje zdali vážně odbočím nebo jestli jen zbytečně zviditelňuji svůj záměr obtočit se kolem středu. Podotýkám že uvažuji tak malé kruháče, že než se po vjetí rozsvítí směrový ukazatel, jste už z kola venku. Snad bych se za přispění tohoto zákona i dočkal většího porozumění, jenomže nechci riskovat zbytečný nedorozumění s dopraváky! Měli by paragraf doplnit o klauzuli povolující ukazovat změnu směru jízdy při vjíždění na malý kruháč, pakliže bude řidič pokračovat hned na prvním výjezdu. Chvíli by sice vezdejší řidičské komunitě trvalo si na takové chování zvyknout, ale zlepšení plynulosti dopravy by na sebe jistě nenechalo dlouho čekat.
:yes: :yes: :yes:
Hm, a jak byl jsi chtěl definovat malý a velký kruháč? Že bychom před každej dali ještě značku "MALÝ" a "VELKÝ"? 😉 Já bych si s tím blikáním hlavu nelámal. Už vidím, jak si cajti natáčejí na video, jak jedu po kruháči, aby mi pak dokazovali, že jsem blikal/neblikal. Aspoň že si zatím v autě můžu usrat a nikdo mi do toho nekecá... 8-s
To není pravda!!! Minule jak jsme spolu jeli.... aha ale to nebylo v autě.. to bylo v ústřici.. >😒] >😒] Beru ZZpět..
Myslíš tu mapu číny a škrtátko? >😒]
Tak na tohle už mám dlouhý vedení (k mozku) 😉 >😁
Tak si sundej posrávačky a dojde ti to. >😒]
A na co tu mapu Číny???
>😁 Tu máš vepředu woe, žlutou mapu... hop hop >😒] To musel bejt včera děsnej mejdan :-!
Už asi rozumím.. >😁 >😁 já myslel, že ty to pustíš a já to budu zapalovat 😉 >😒]
Já to už dávno pustil 8-s 8-s 8-s 😉 EJECT EJECT, HILFEEEEE
GTI
Teda... s tebou bych jako spolujezdec do Chorvatska jel jen v masce. 😄 Jinak - dobrej právnickej cit. :yes:
V masce? Holzgas přímo na komoru? >😒] K tomu jinak - no, snažím se 😉
Kdyby jste aspoň ty vaše společné spory vedly na právnické úrovni 😉 To by byl mord >😒] >😒]
Jaké spory? Nevzpomínám si 😉
Se podívej na nástěnku...shromažďuju to tam >😒]
Kde je nástěnka? Nebo to je jen pomyslná? 😉 😲
V modrý ústřici na záchodkách.. jen teď nevím, jestli na pánskejch nebo na dámskejch >😒] 😉
Pohyboval jsem se posledni 3 dny po zemich ceskych a najezdil jsem neco okolo 800km. Jake jsou me pocity, tykajici se noveho zakona? Strucne receno otresne! Dovolim se jen nekolik poznamek😒br /> - vzrostla spotreba asi o 0,8l/100km
- jizdni cas se prodlouzil asi o 20%
- ridici jsou neskutecne vystresovani a sleduji vice tachometr, nez provoz
- jizda je mnohem mene plynula, prudke brzdeni pred znackou obec (umistenou vetsinou v polich) je spise pravidlem, nez vyjimkou
- diky zbytecnemu oslnovani (spousta ridicu ma za plneho slunecniho svitu zapnute dalkove svetlomety) jsou mnohem mene videt chodci a cykliste
- po nekolikahodinove jizde, ktera neprobiha v pohode, ale ve stressu, se rychle dostavuje unava a vysledkem je znacna ztrata koncentrace - zvlast pri zbytecne pomale jizde.
- zatim se neprojevil problem s chodci, jeste totiz nezaznamenali svou "absolutni prednost", ale at to zjisti, bude to masakr

Zaver: jezdim od roku 1970 - asi 1,8mil km, 3 nehody, z toho jen jedna z vlastni viny (mikrospanek pred 25lety). Pokutu jsem naposled platil pred 4-mi lety. Myslim, ze jsem na silnici (nejenon na ceske) uz neco zazil, a proto si mohu dovolit zkonstatovat: Nova pravidla povazuji jezdnoznacne za TERROR, nikoli za moderni evropska pravidla. Pokud se rychle nezmeni, bude to mit VELMI NEGATIVNI VLIV na pocet nehod, jakoz i na pocet obeti techto nehod. Abych mohl zase jezdit v pohode, bez stressu, investuji do radaroveho detektoru. Takova investice je totiz v zajmu bezpecnosti me i ostatnich spoluobcanu.
Nezbývá než dodat, pokud na to už nemáš, odevzdej ŘP, "veteráne"... (nejsem zajíc, cca 0.8-1m v osobních vozech a za nová pravidla jsem rád, viděl jsem až příliš mnoho...)
nehledě k faktu, že novinek v pravidlech není zas až tolik (zmiňovaná padesátka v obci je docela dlouho, nebo ne?..) změnil se způsob trestání přestupků. 😉
To o té logičnosti je trošku přehnané, protože právě zrušili přednost toho, kdo jede po kruháči. Pokud nebude kruháč označen značkami o přednostech, je nutné dávat přednost zprava. Ovšem do 1.7.2006 mají být všechny stávající kruháče upraveny značkama, aby se údajně předešlo zmatkům. Přesně ten zákon zní, "Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami 'Kruhový objezd' společně se značkou 'Dej přednost v jízdě!' nebo 'Kruhový objezd' společně se značkou 'Stůj, dej přednost v jízdě' musí dát přednost v jízdě ..."
Pokud tam bude jen kruháč nebo nic, platí §22 (2) - dává se přednost zprava. Velice zákeřné tam, kde potom neni na kruháči vyznačena hlavní silnice, pak je nutno zkoumat, zdali ten vjíždějící tam značku s předností má nebo ne
Ahoj, tenhle výklad o přednosti zprava na kruhovém objezdu (v případě nepřítomnosti značek "Dej přednost v jízdě" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě")už jsem taky slyšel, ale osobně jsem přesvědčen, že to autoři zákona takhle určitě nemysleli. Podle mě je to jenom neskutečně blbá formulace úplně prosté skutečnosti, že přednost má vždy ten, kdo jede po kruhovém objezdu. Pro mě je to jen další důkaz neschopnosti našich zákonodárců připravovat dobré zákony. Nehledě k tomu, že celý ten zákon je naprostý paskvil. Opravdu nechápu, jak mohli naši poslanci něco takového schválit.
sakra a při více pruzích pro výjezd platí přednost zprava nebo zip? Tzn. vnitřní auto čeká na všechny vnější, nebo jen na jedno?