Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Od neděle nemusíme svítit, ale měli bychom (diskuze)

234 komentářů

jednoznace schvaluju, nevim, co vsichni plasej kvuli vyssi spotrebe, jednou vic pridaj a je to na stejno
jen na dálnici,v Praze(nuselák a jiné štrůdly:😒() zbytečnost!!Tod můj názor.
Ano v zacpě to clověku příjde blbý, ale pak na to zapomene i na dálnici... prostě svítit svítit svítit
Já s povinným svícením za dobré viditelnosti nesouhlasím. Přece je spousta věcí, do kterých bych také mohl narazit a musím na ně dávat pozor a které nesvítí (stromy kolem silnice, auta z boku, chodci na přechodu, vysypaný náklad na silnici). Tak proč by za jasného dne měla svítit auta? Já jsem tedy nikdy žádné auto nepřehlédl, když jedu proti zapadajícímu slunci, tak prostě zpomalím. Když chci předjiždět a nejsem si na 100% jistý, že něco nejede proti, tak nepředjedu. Svícení možná pomůže hazardérům, kteří riskují, ale těm, kdo dodržují předpisy, je to jedno.
eh, co to je za argument? nebudete zbytecne pouzivat bezpecnostni pasy a vozit sebou lekarnicku protoze vas muze na prejezdu smest vlak a tak vam stejne nepomuzou nebo nebudete davat pozor jestli vam nejaky skolak nevbehne na prechodu pred skolou pred auto protoze by jste ho stejne mohl prehlednout? a ano, taky mne zatim nesmetl vlak a nevbehl nikdo pred auto, to ale neni argument. pro vas zjevne ano. zajimalo by mne jake procento nehod na silnicich je kvuli takto uvazujicim *pip*.
Tak tvoje argumenty nic moc. Kdybych měl pásy, tak už nežiju. Podjel jsem náklaďák, který mi nedal přednost. Zachránilo mě, že jsem lehnul na podlahu před předními sedadly. Střecha byla roztrhaná na kousky a byla zabodaná v sedadle, kde jsem předtím seděl. Protže jsem nedodržel předpisy, tak žiju, s pásem bych tomu neutek. Vyváznul jsem jen s boulí za uchem a škrábancem na rameni a auto bylo do šrotu - zůstaly jen kola a podlaha. Je to na diskuzi a neodsuzuj hned všechno.
Heh... asi moc koukas na americky filmy.....
a co? jedine snad u skody 120 melo smysl uvazovat na uvazovanim se, protoze clovek mel casto vetsi sanci kdyz pri nehode z auta vylitnul oknem. ale to co popisujes je jedno promile pripadu. to je jako argumentovat jezdenim vlevo kvuli tomu ze mi v zatacce nekdo vlitl do protismeru a kdybych jezdil vlevo tak jsem se mu misto srazky vyhnul. taky si mohl pouzit argument ze kdyz spadnes do rybnika tak se z toho auta bez pasu rychleji dostanes. jednou jsem odepnul pasy protoze kamarad rezal serpentyny u more takovym zpusobem, ze jsem cekal kdy do te vody vlitnem. tahat to jako argument mi prijde ale ponekud zcestne.
Nevím, proč ale tvoje argumenty jsem nějak nepochopil! Víš jsem řidičem z povolání a musím říct, že takových "trubek" jako ty je na silnicích spousta. Dám příklad. Zapadá slunce, jedeš proti němu, před tebou překážka , sice zpomalíš, ale musíš se jí vyhnout. Proti tobě pojede neosvětlené auto a nemáš opakuji NEMÁŠ šanci ho vidět! A hned bude zase silnice uzamvřená a ty budeš mít auto nabourané, budeš nějak zraněný nebo možná i mrtvý! Když to projíždějící auto bude mít rozsvícená světla uvidíš ho a nedojde k ničemu!!! Je to všechno o bezpečnosti!!! Měl by jsi se řídit jedním pravidlem: NENÍ DŮLEŽITÉ VIDĚT, ALE BÝT VIDĚN!!! V tom je pointa celodenního svícení.
Když jedeš proti zapadajícímu slunci, tak nemáš šanci vidět ani to osvětlené auto, pokud bude svítit potkávačkama. Takže bych zavedl svícení dálkovejma a mlhovkama i během parkování.
a blinkre by tiez neboli na skodu. plus vnutorne osvetlenie.
pokud vim, tak by jsi mel tomtuo prispusobit styl jizdy... takze v tuto chvili nikam nejet... nebo kdyz by jsi mel zavrene oci tak taky jedes...???
a nemyslel si ze je to o eliminacii nebezpecia...?
Jasně, že je to i o eliminaci nebezpečí na silnici, ale jen jsem reagoval na příspěvek kde autor nechápal, proč je lepší celodenní svícení.
Hele, pracuju na letišti a tam je povinnost svítit i přes den už vcelku dlouho. A proč asi tak myslíš, že tomu tak je? Aby měli auta vyšší spotřebu????? To asi ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A vem si i letadla svítí po celá den. A ty maj teprve spotřebu 😄
bohuzel s tebou ale zasadne nesouhlasim z osobni zkusenosti vim, ze ikdyz davas pozor muzes auto lehce prehlednout zvlaste paklize v lesnim useku vyjizdis na hlavni silnici po ktere prijizdi 2 auta za sebou ktera sviti pak tmave zelene ktere nesviti a pak dalsi co zase sviti muze se ti proste stat ze ho nevidis tod muj nazor a zkusenost a za spatne vidiciho se nepovazuji
je mi teprve 21 let, ale o automobilismus se zajimam od doby co umim cist, ridim od 18.kdyz jsem na silnici, tak se snazim chovat bezpecne - a jednou z veci, ktera mi muze pomoci - ale nejen me - je fakt, ze me ostatni ridici vidi! a bylo uz snad milion testu a vsemoznych statistik, ktere dokazovaly, ze automobil se zapnutymi svetly je mnohem viditelnejsi nez bez nich - at uz jde o negativni vlivy slunecniho zareni, nebo splyvani s okolnimi barvami... rozsvicene svetlomety maji tolik pozitiv, ktere nikdo nemuze vyvratit ( ani recmi o vyssi spotrebe !!!! kterou nikdo nepozna ), ze si uz obcas rvu vlasy a s udivem ctu reakce, ve kterych nekdo pochybuje ... pochybuje o prospesnosti povinnosti zapnutych svetel 24 hod denne - je jedine dobre, ze zanedlouho nam zakon neda na vybranou. ja svitim porad, kdyz nekdo nesviti, zablikam na nej. kdo chce o teto povinnosti pochybovat, at napise PROKAZANEJ A NEVYVRATITELNEJ ARGUMENT PROC NESVITIT. na to sem teda fakt zvedavej .....
Ja slysel kkecy, ze budou masivne odchazet zarovky. Ja svitim porad (i v zahranici, kde jsem pak mistama za blbce) a zarovku menim tak 1-2x rocne. Tzn 2ks, ne celou sadu. No Vazeni, to kilo nebo 2 navic me nezabije. A cert vi, jestli by neodesly stejne. Pochopitelne viditelnost auta jedouciho napr. v lese je uplne nekde jinde.
Já jsem jednoznačně pro svícení.Možná bych to upravil jako to mají Maďaři?,že by se v letní čas svítilo jen mimo město a ve městech se nemuselo za jasné vyditelnosti,za městem vždy a všude.
Trochu mi připadá zbytečné,že pokud pojedu z Tesca do Makra 1km nebo stát v koloně na semaforu,tak svítit.
Nebo lepší možnost,zavést denní světla,respektive,aby policajti za ně nebuzerovali.
Já taky souhlasím. Stalo se mi že v koloně a ut všichni svítílí a jeden ne a no a nebyl vůbec vidět.Je jedno jestli je šero,nebo svítí slunce,proto sviťme aď se vidíme.Jsem pro.
A to je přesně ten důvod, proč by se svítit nemělo. Snižuje to koncentraci!!!! Navíc to omezuje možnosti světelného klaksonu, hlavně v souvislosti "předjíždění - řidič z povolání v KAMIONU". To je národ...! A souhlasím s názorem, že pokud budou všichni dodržovat předpisy a budou se chovat inteligentně, nemusí svítit, protože budou mít na vše dost času. Přitvrdil bych za rychlost!!
ja jezdim rok jednim autem a zarovky sem vymenoval zatim jen 2 - jedna vzadu, druha vpredu - v tom nevidim zadnou financni zatez. jde o to, ze pozitiv je tolik, ze bych nedaval ani vyjimky na mesto a podobne - lidi to pak rozptyluje - musi si to hlidat a nezapomet, ze uz vlastne vyjeli z mesta...
a dalsi vec - zatim sem si nevsiml, ze by svetelna houkacka byla omezena, kdyz svitim potkavackama. pokud s ni clovek umi zachazet, tak ucel vzdycky splni.
Potíž se světelným klaksonem je asi tato. Minimálně polovina vozů používá světlomety se žárovkou H4 (nemají oddělená dálková světla a tím i klakson). A protože žijeme v Čechách, (ne ve Švédsku, Finsku atd.), tak kolikrát ani díky hrbolům, dírám a dalším nerovnostem nepoznáte, jestli na vás někdo bliká nebo je to prostě normální. A další věc je ta, že v určitých úhlech vzhledem k rozptylu světla se velmi špatně odhaduje vzdálenost a sbližovací rychlost protijedoucího vozidla a to je při předjíždění zatraceně nebezpečné. A to nepíšu proto, že bych neustále předjížděl, ale můžete být zrovna to protijedoucí vozidlo. A k následujícímu příspěvku. Psal jsem taky o rychlosti. Zbytek jsou jen výmluvy.
Já si myslím, že právě rozsvícená světla celoročně k inteligentní jízdě patří. ŘP mám 3 roky, 2 měsíce po jeho získání jsem začal svítit až na výjimky celoročně, od loňského jara už ale bez zapnutých světel nejezdím vůbec. A proč svítit? Stala se mi taková příhoda - vyjížděl jsem loni v létě z průjezdu mezi domy, v předzáhradce bylo křoví, které zasahovalo až do cesty, která je široká jen na jedno auto, byl srpen, půl sedmé podvečer, domy vrhaly stín na tu uzoučkou cestu. A po ní si to hasil borec se šedým passatem z 80. let, světla vypnutá, jeho viditelnost byla nulová, a to nemluvím o tom křoví. De facto jsem stál, když jsem se dostal na místo, odkud jsem se chtěl rozhlédnout, zda mohu na cestu vjet. Než jsem to stihnul, tak mi ten nevidetelný "apoštol" počechral špičku čumáčku mého punta. Kdyby svítil, nic by se nestalo, byl by vidět i přes to křoví, ale takhle jsem já - stojící - zavinil nehodu, když jsem mu nedal přednost v jízdě. V podstatě se nic nestalo, i materiální škoda nebyla vysoká, ale svícení mohlo této události předejít zcela.
Jestlipak víš proč ten jeden nebyl vidět? To proto, že jsi byl oslněn řadou svítících auťáků. Oko se vždy v zájmu sebezáchovy přizpůsobí nejsvětlejšímu objektu v zorném poli.Co potom uděláš s nesvítícími objekty cyklisty, chodci,parkujícími auty,překážkami.Sám jsi řekl ,že nebyl vidět.Nepozornost, nesoustředěnost na jízdu svícením za bílého dne nezachráníš.Zraková únava bude také vyšší.Fascinuje mě jak jste s problémem rychle hotovi odborníci.Povrchnost a nepropracovanost vidíme zejména na práci našich zákonodárců: schválí zákon a vzápětí se musí novelizovat.Myslím, že kdo ve dne nevidí měl by vrátit řidičák.
Naprostý souhlas. V létě polovina lidí nebude ani tušit čím vlastně svítí, takže to klidně bude pálit do protijedoucích aut dálkovejma a bude je oslňovat a pak bude hodně snadný přehlédnout cyklistu, chodce ... Myslím, že silniční zákon byl dobře nastaven už dávno, ale jde jen o to, aby se hlídalo jeho dodržování. Vymýšlením nesmyslných novel se toho moc nezlepší. Jestli budeme jezdit bezohledně jako *, tak se to rozsvícením světel fakt nesrovná.
Zatím jsem v tichosti četl příspěvky a jenom u některých zastánců nesvícení nevěřícně kroutil hlavou nad jejich argumenty. Tady prostě reagovat musím - dálková světla mají poměrně výraznou modrou kontrolku na (fungující) palubce, která jde docela blbě přehlédnout a kdyby se i to náhodou stalo, tak ostatní protijedoucí auta vás při zapnutých dálkových hodně rychle probliknou nazpátek. A takovou signalizaci už může přehlédnout snad jenom blondýna. Pokud protijedoucí auto svítí, víte o něm 3x dříve než o "zhasnutém" a máte tím pádem více času se "v klidu porozhlédnout" i po těch chodcích a cyklistech. Zopakuji proto již několikrát zde citovanou větu, že nesvítíme proto abychom viděli (ve dne), ale především abychom byli vidět.
Marná snaha. Když praží slunce, tak na přístrojovce tu modrou kontrolku není vidět jako první. A pak když proti mě svítí někdo dálkovejma, tak se mlžu třeba ublikat, protože on neví co po něm chci. Svítíme abychom byli vidět, to je nevyvratitelná pravda. Nevím jak Vy, ale já během letního dne vidím dobře.
Chlapce, ve dne jelo auto za mnou auto priblizne 40km!!!!!! a po celou dobu me grilovalo dalkovejma (proste super) a ze celou dobu na nej blikli asi jen dva lidi. Takze si najakou "viditelnou" kontrolku strc za kloubouk. Ta kontrolka je zamerne modra aby kdyz je v noci zapnuta aby neoslnovala, takze ve dne je prd videt.
GTI
Pamatuju doby, kdy jsi jel večer 100 km po státní a většinou jsi svítil dálkovejma. A přes den, když jsi potkal šoféra se stejným modelem a barvou... tak jste na sebe blikli... Dneska je to jinde... vlastně ani nevíš, jak ti svítí dálkový, protože v protisměru jede auto za autem, blikaj na sebe možná ještě vlastníci Mini a ostatní na sebe spíš plivou... Provoz je neskutečně hustej... do toho negativně zapadá ještě móda nevýraznejch barev... a tak nezbejvá, než na sebe upozorňovat... světlem. Tedy tlumeným... případně, jako u AUDI :yes: světlem speciálním. Protože jsem slušnej, tak přes den vždy sklopím světla co nejvíc k vozovce, abych pokud možno neoslnil ani houpáním vozu při jízdě na silničních muldách. Ovšem ZÁSADNĚ svítím neustále. Ten nesmysl, že s velikonocema se má zhasnout... to může vymyslet opravdu jen politik. Hlavně, brácho, měj správně seřízený světla, kontroluj si, jestli ti to přes den neulítlo na dálkový a žárovky osazuj jen schválený. Zabarvený žárovky, různý blikačky, kterejma leda tak upozorňuješ, že máš vřelej vztah k cirkusu Kludský... to si rozhodně odpusť... vždyť bejt blbej... je výsadou jenom blbejch. P.S. SVIŤME, OSVĚTLUJEME SI CESTU ŽIVOTEM. A to za to stojí :yes:
:yes:
S tímto názorem GTI stopro souhlasím.Jednou,když jsem ještě profesionálně točíl velkým kolem,jsem překouk skoro v šeru nesvítící škodovku šedé barvy mezi svítícími auty a stopující voják ,kterého jsem vezl změnil barvu obličeje na stejnokroje a i já měl skoro hnědku.Ještě dnes je mi mdlo,když si vzpomenu. Svítim pořád,a jestli někomu stojí několik deci benzínu navíc nebo vlákno žárovky za své zdraví a život svůj a svých bližných je to MAGOR a není mi ho líto.Je mi líto tech ,kteří se s ním potkaj...Docela mne překvapují řidiči drahých limuzín,kteří dost často nesvítí a nebo autobusáci,Nebo je to jen můj dojem?
oni nesvítěj kolikrát ani policajti a pak za to buzerujou. Ať žije spravedlnost!
Hmmmm tak kdyby jenom nesvitili, bylo by to zlaty, bohuzel se mi posledni dobou opakovane (to neznamena dvakrat ci trikrat) stalo, ze jedu po meste padesat, predjede me policejni auto bez majacku, mimo obec na tempomatu 90 a policajti hura prede me. Ci snad predjizdeni na plne care. A pak si stoupnou k silnici a buzerujou za kazdou hloupost
Přesně. Prostě ráno sednu do auta, připoutám se, nastartuju, zapnu rádio a rozsvítim světla. Vůbec o tom nepřemýšlím. Je to automatické, nezajímá mě jestli svítí slunko nebo sněží.Ty bláboly že to víc žere....tomu se směju.Blbost.Nezajímá mě to ani u klimatizace, natož u světel.Ze kvůli mě někoho přehlídnou?Jeho problém, má svítit taky.Je to stejná blbost jako říkat že pravé zrcátko zvyšuje spotřebu-jak se tvrdilo než ho zavedli.
..."Ze kvůli mě někoho přehlídnou?Jeho problém, má svítit taky" Nad tímhle výrokem by ses měl trošku zamyslet. Ty někoho oslníš, ale bude to jeho problém? Tak to je přesně o té bezohlednosti na silnici, díky které jsou všechny nesmyslné bouračky. Prostě teď jedu já a nikdo jinej mě nezajímá. Až kvůli někomu, kdo Tě oslní srazíš chodce u krajnice, tak ten názor třeba přehodnotíš. Anebo by se chodcům měl nařídit stroboskop na hlavu, aby byl taky vidět?
... on chcel asi povedat ze toho MAGORA ktory je ak blby a nesvieti .. mu luto nebude ... a chodec ma tiez mensiu sancu ta prehliadnut ked svietis ... jednoducho lahsie identifikujes osvetlen objekt v perifernom videni ako neosvetleny ktory spliva .. TAZE SVIETTE SECI CELOROCNE >
Já netvrdím, že svítící auto je hůře vidět než nesvítící. Jen tvrdím, že v záplavě světel zmizí spousta věcí, které by bez světel vidět byly.
by potrebovala spousta lidi v teto zemi. Potkavam spoustu vozidel, ktere za sera nesviti, to jsou uplni oslove. Nesviti mnohdy ani autobusy a sanitky. A to se bavim o snizene viditelnosti! Naopak zapinani mlhovek je velka moda, spousta ridicu nevi, kdy si ma mlhovky zapnout. Chce to osvetu! Prosty cesky clovicek je tvor chybujici 😒
Pokud jde o sviceni pres den, jsem jednoznacne pro, ja svitim celorocne temer 8 let (tedy od mych 18 let), za celou dobu jsem menil 6 zarovek, se spotrebou, byt jezdim trosku rychleji nez je povoleno, se drzim pod hodnotami TP (zrejme diky stylu ze se snazim minimalne chodit na brzdy a co nejvice udrzovat stalou rychlost). Kdyz jsem se svicenim zacal (vedla me k tomu zkusenost ze zahranici a muj otec) spousta lidi za mnou chodila a upozornovala me na roznuta svetla, kdyz jsem rekl ze o nich vim, tukali si na celo. Ano, byl jsem tenkrat "podivin", ale dnes musime vyvijet tlak na ty druhe, na ty co nesviti, oni si musi pripadat mezi ostatnimi jako uplni magori. A jak rikam chce to i osvetu.
Videli jste tu Oplackou reklamu s Collinou?? Podle mne se vysilani tohohle v CR rovna tezke provokaci :no:
jednoznacne svietit !! :yes:
Tak tak-svítit,sedačku a pasy. :yes: a ještě se dívat na značky pozor hrby-tech je na kilometru 20ks. 😒
Minule jsem se na to zaměřil. 1 hrb = 20 m.
Ten, kdo je rozumny sviti, diskuze na toto tema je stejne nebezbecna jako neosvicene vozidlo, argumenty, ze ve spouste evropskych zemi tato povinnost neplati jsou scestne, stejne jako hloupe narazky na to, ze se pote svitici auta stanou magnety nasich oci a nebudeme vnimat dalsi ucastniky provozu, naopak diky sviceni vsech je dle meho nazoru pro vsechny vyhodou, nebot soustredeni se na vizualni zjisteni, zda neco jede, ci nejede odpada a tim padem muzeme podstatne lepe sledovat okoli.
Nebo snad sklouzneme k argumentaci, ze dobry ridic za maleho provozu mimo obec nepouziva casto brzdy, jelikoz predvida, brzdi motorem, pred zatackou ma nizsi prevodovy stupen, za polomernym bodem prida, pred vesnici dojizdi atd., tim padem nepotrebuje dobre brzdy? je to hloupost a podobna argumentace vuci sviceni je stejne scestna! Budme opatrni, ohleduplni, budme videt! Pokud touzite splynout s davem aplikujte to v soukromem zivote...na silnici soukromi neni, na silnici jsme si vsichni rovni a pomoci svetel o sobe budeme vzdy vedet!!!
GTI
prajem ti vela kilometrou a dufam ze niekoho nezrazis ..svietenie je totiz to najmenej co mozes urobit ... a pritom to dost pomoze .... ty XENONE :no:
pardon .. to nebolo na tvoju reakciu je to o prispevok nizsie sorry
GTI
😄 :yes:
A ve finále to bude stejný, jako když se nesvítilo, jen někteří budou hůř viditelní. Na silnici nejsou jen auta!
Argument proč nesvítit v létě za jasného dne je - rozum a peníze. Souhlasím se svícením na dálnici, ale na Nuseláku v koloně? Pokud někdo vypočítává, že jen 2x žárovka za rok, tak ať si uvědomí, že xenon je za 2,5 a mění se oba. Vsaďte se, že najdu důvody pro to co zakázat, abych zachránil jeden lidský život.. tedy zakázat poslech rádia, mluvení, telefonování, jídlo, pití, sluneční brýle, kluzké podrážky, plandající řetízky na rukou... mám pokračovat... všechno výše uvedené může způsobit nehodu v daleko větším měřítku, než to, že na nuseláku v létě za jasného dne nesvítím. A věřte tomu, že i svítící auta tam do sebe bouchnou. Takže ve svícení to není. A to aby zákon zařídil, že se řidič má věnovat a soustředit se na řízení žádným zákonem nevymůžete. Jediná cesta je osvěta a policisti na silnicích, kteří strestají toho kdo v dešti šeru nesvítí. A propo kolik % aut z těch co potkáte mají na světlech závadu? Tu svítí jedním světlem apod. Prostě dálnice a možná mimo město ano, ve městě při 50 km rychlosti a často při plížení ne! A nejde jen o peníze, ale o rozum.. Co bude dál?
GTI
Svůj názor buduješ na neudržitelném předpokladu... že totiž za jasného dne je dobře vidět a tudíž světlo reflektoru ti v ničem na bezpečnosti nepřidá. To je samozřejmě nesmysl... asi se ti nikdy nestalo, že bys přehlédl šedivé auto. Rovněž tak tvůj další názor, totiž, svítit jen na dálnici je zcela mimo praxi... jestli světla ve dne někde pomáhají, je to tam, kde auta jednou proti sobě a ne za sebou, jako na dálnici. Rovněž argument, že světla mnohým stejně svítí špatně, je zcela mimo problém. A ve městě... tys nikdy nepřehlédl, jako chodec, auto? Přitom světlo vnímáš i periferním viděním. Ty seš vůbec zajímavej týpek - policajty na nás... Ty xenony tě přežijou... pokud to do tebe ve dne, když nebudeš svítit, někdo, kdo tě přehlédne nenapere.
Pokud na 100m nevidíš škatuli 1.7*1.5*3.5, tak nemáš na silnici co dělat, protože jsi slepý!
GTI
Až ti bude 60, napiš mi jak vidíš... pak to proberem vážně.
No to mě pobavil ten nahoře... Xenon ti odejde jen když je kazovej nebo nabouráš.A i kdyby, nemáš na něj tak svit H4 nebo nejezdi.Navíc když si rozsvítim světla svítí i palubka a to se mi líbí >😁
prajem ti vela kilometrou a dufam ze niekoho nezrazis ..svietenie je totiz to najmenej co mozes urobit ... a pritom to dost pomoze .... ty XENONE
Odpovim ti v nekolika bodech 1) kdyz se tak bojis o svoje vybojky, tak si kup auto se zarovkama, nebo radsi vubec nevyjizdej, abys chudaka neopotreboval. Proc sis je kupoval kdyz je nehodlas pouzivat? 2) to ze na Nuselaku neni treba svitit je sice pravda, ale kolik je v republice takovych Nuselaku? To je totez jako kdyz se prazsti ridici hadaji, ze zimni gumy jsou na h**no. Ovsem ze jim ano, kdyz v Praze temer nebyva snih, ale kdyz ho tam par cm napadne, tak potom cela Praha stoji v kolonach. 3) svitit ve dne na dalnici je az na vyjimky zbytecne, presto to neni na skodu. Nejdulezitejsi je svitit v lesnich usecich, jenze na to vetsina kasle (nebo zapomina), tak je potreba to usmernit. 4) jedno svitici svetlo je lepsi nez zadne, alespon uvidis, ze tam neco jede a das si bacha. 5) pokud mas pocit, ze plandajici retizky jsou nebezpecne, tak navrhni svemu poslanci at poda pozmenovaci navrh. Nebudeme prece zakony podrizovat pozadavkum mensiny xenonama, nebo ridicum na Nuselaku. Bud budes svitit, nebo platit. Vyber si. Nestoji ti jedna pitoma zarovka za to aby ti nejake decko neskoncilo pod kolama a ty v base? Me teda jo. Odpovez si na tuhle otazku a pak mluv neco o rozumu...
detsky rozum se rozhodne nepodrizuje sviticimi vozy. STejne jako chodci. Za cas si na to zvyknou a zase bude vse pri starem. Spis si myslim, ze ridici budou vedet je n o vozech co sviti a tim si dobyvaji pozornost, naopak chodci, cykliste a ostatni ucastnici prijou zkratka.

PS: Ja svitim.
Kdo nemá rozum, nesvítí - chápu ... Peníze? tak si vypni rádio
😉
jsem proto aby se svitilo celej den ale dostavaji me nekteri lidi co jedou za jasneho dne i s mlhovkama nebo na dalkova svetla
urcite je to dolezite svietit ... svietim celorocne odjakziva co jazdim .. je ma jednoducho lepsie vidiet .. ci uz proti slnku ci v sere atd. je to bezpecnejsie a nic to nestoji .. svetla mam zapnute na automatiku a ked nastartujem tak svietim .. a ked tu niekto tvrdi ze je to zbytocne tak je to trubka a vie o jazdenio velke kulove
rozhodně svítit, svítit, svítit a pořád, protože když to bude omezený jen na dálníce a okresky a v tomto a v tomto různém případě svítit nemusíš, ale v tomto zase ano tak se v tom prase vyzná takže svítit furt je určitě dobrý a když má někdo na auto s xenonama (viz. výše) tak si myslím že asi bude mít i na žárovky !!! Svícení zdar
Sednout do auta, zapnout pás, nastartovat, rožnout světla, zapnout rádio a vyjet. Není co řešit. Bez ohledu na roční období.
:yes: 😉
Dělám to stejně... 😄
Celodenní svícení po celý rok: jednoznačně ANO! Nesvícení v koloně - hm. Takže ti chytráci, co tu o tom píšou, budou na 10min v koloně zhasínat světla, aby je zase rozsvítila, až se rozjedou? Tak jo, ať si to užijou. Jsem zvědavý, kdo bude ty žárovky kupovat častěji 😄 Pro svícení jasně hovoří, že jste lépe vidět. Vyzkoušejte si to například na dálnici. Klidně za jasné viditelnosti se rozjeďte na rychlost nad běžný evropský dálniční limit a sviťte jen potkávačkami. Vydejte se do levého pruhu a uvidíte kolik aut vám začne uhybat. Pak k tomu přidejte ještě svícení mlhovkami. Počet uhýbajících a rychlost jejich "vyklízení" cesty se zrychlí. Ano, když potřebuji cestu, tak dávám najevo, že jsem poněkud rychlejší i svícením mlhovkami za dobré viditelnosti. A ač vím, že mám mlhovky seřízené velmi kvalitně a neoslňuji protijedoucí, tak je na okreskách vypínám. Za tu neuvěřitelnou buzeraci od cajtů mi to nestojí. Na zapnuté mlhovky reagují jak slepice na flusanec. Kolem projíždějící vraky je ale nechávají klidnými... Přejeďte za hranice a budete překvapeni, kolik tam jezdí aut jen na parkovačky a mlhovky. Opravdu na tom nevidím nic špatného, pokud jsou mlhovky dobře seřízené. Navíc v noci, když je možnost, je zapínám také. Osvětlení stran silnice může pomoct při střetu se zvěří, chodci, je lépe vidět do zatáček...
Svítit pořád beru jako samozřejmost, ale to co píšeš, za to bych mlátil! Miluju jízdu po dálnici, klidná cesta (v rámci možností českých komunikací) okolo 140-150km/h, tedy cca stejnou rychlostí jako okolní provoz, když tu se z dáli přířítí za zadní nárazník někdo, kdo okamžitě využije slušeb všech dostupných světel a předvede mi efektní stroboskop... v tu chvíli mám největší chuť srovnat jízdu s vedlejším vozem a minimálně deset minut si tuto světelnou show užívat!!! :no: Podívej se do zákona, vše co aplikuješ je zakázáno, a to že pospícháš do práce celkem nikoho nezajímá. Máme snad všichni svítit pořád vším abychom lépe viděli, nebrajíc ohled na druhé? 8-s
Áááá, pán je "vychovávač" >😁 Ty mi vyprávíš o porušování zákona a sám jedeš 140-150 km/h? Mimochodem, když jedeš stejně rychle jako ostatní, tak co děláš v levém pruhu? Jo a ještě je jedna vymoženost, kterou má dnes každé auto, říká se tomu zpětné zrcátko. Sice u své fábie máš to pravé trochu okleštěné, ale i tak funguje 😉 Kromě něj tam jsou ještě další dvě. Zkus chvilku hledat 😉 No a až je najdeš, tak si je sešteluj tak, abys viděl dozadu a ne na aby sis prohlížel, jak sis zastřihl svůj knírek 😄 PS: A až mě budeš chtít mlátit, tak mi v tom levém nezapomeň přišlápnout brzdu. Uvidíš, že to pak už půjde jako po másle 😉
GTI
Nemáš mlhu v hlavě? Když tedy mlhovkama "odklízíš" řidiče v levém pruhu... Jezdit za nezhoršené viditelnost s obrysovými světly a mlhovkami může jen netolerentní člověk:no: A to opomíjím zákonnou úpravu. Koneckonců, víš jak pěkně je vidět na dálková světla? Tak na co přepínat na tlumená, viď? :no: P.S. mlhovky můžeš mít seřízené sebelépe... jejich svítivost není příjemná protijedoucím... proto se užívají jen v mlze... Dříve se prodávala tzv. širokorozptylová světla - ta jsem měl na autě a opravdu svítila do stran a bylo to příjemné... jenomže svítila jen s dálkovými...
ZZ :no: (laciny argument) GTI :yes:
Nejen v mlze, ale obecne kdyz to vyzaduje situace. Napr. v safra hustem desti, kdyz strikas na auto za sebou barely vody, tak je taky dobre pustit zadni mlhovku, at te ten za tebou poradne vidi a nesejme te. Tohle se nastesti uz nasi ridici naucili :yes: Jinak parkovacky+mlhovky za jakehokoliv pocasi jsou prasarna a jenom se proste nekomu zdaji "kůl". Za nesnizene viditelnosti poustim mlhovky na vesnickych a lesnich cestach dohromady s dalkovejma, protoze je dobre si kontrolovat vetsi uhel pred autem kvuli srnkam a zajicum. Pochopitelne jakmile zmercim jine auto, tak to hned vypinam.
GTI
ja len ze mne nevadi ked niekto ide oproti mne a svieti hmlovkami ... absolutne ma to cez den nerozptyluje ani neoslnuje .. ano vnoci a ked je vlhka cesta tak sa neprijemne hmlovky odrazaju od vozovky .. ja sice cez den hmlovkami nesvietim ale niak mi to nevadi .. neviem peco sa nad tym rozculujete ... skorej mi vadia ty ktory voobec nsvietia alebo svietia dialkovymi
no musim rict, ze jsem po evrope par tisic km najel, ale nikdy jsem si nevsiml, ze by tam jezdilo tolik mentálů co svítí v krásném počasí mlhovkami a už vubec jsem nevidel magory, co svítí parkovačkami spolu s mlhovkami. O jake Evrope mluvis? Vim, ze u Unhoste je osada Amerika, tak mozna nejaka podobna je asi ta tva Evropa co...
Zkus třeba Německo (to západní), nebo Rakousko. Těch aut jsem tam takhle viděl svítit desítky.
Tak to ses asi pohyboval ve "stejné" komunitě méně inteligentních. Nahoře někoho obviňuješ z vychovávače, ty se zase snažíš být vynucovačem (aby ti lidi uhýbali, když máš ty mlhovky). Prober se a chovej se ohleduplně.
Ano, byla to stejná komunita méně inteligentních lidí, ve které se pohybuješ ty, pokud jezdíš autem po evropských silnicích. Vskutku jsem si zatím nevšiml, že by existovaly silnice pro méně inteligentní. Máte u vás v ústavu speciální cestičky, jo? 😉 A pokud bys byl bystřejší čtenář, tak bys pochopil, co jsem psal a nevnucoval mi nesmysly. 😄 Jinak ti přeji dobré ráno, šmudlo.
Hele ZZ, svítit mlhovka za bílého dne, kdy je to jednak zakázané a druhak nevhodné vůči řidičům a třeťak si tím vynucovat přednost na silnicích (o kterém si výše psal), mi zkrátka přijde hloupé. Vymlouvat se na to, že si pár desítek aut z milionů viděl v Evropě je stejně hloupé. Nebo snad až uvidíš nějaké pako skákat z Nuseláku skočíš taky bezmyšlenkovitě ? S těmi silnicemi pro méně inteligintní si to nějak asi nepochopil, já o silnicích nepsal, já napsal o komunitě, o komunitě těch, co jsou porušují předpisy, jsou netolerantní k ostatním. Mezi ně se já nepočítám. A tím šmudlou si jen ostatní přesvědčil kam patříš. Více soudnosti, rozhledu a hlavně méně agresivity. Pěkný den přeju a dnes to opravdu na mlhovky není 😉
No, tak vidím, že mluvit k tobě je stejné jako mluvit do prázdnýho sudu. Jen tupá ozvěna a toť vše. Tvoje chabé pokusy vybruslit z té tvé hloupé konstrukce jsou více než úsměvná 😄 Počítej se kam chceš, manitou. Sviť si, čím chceš, kdy chceš, jak chceš. Hlavně nevybočuj, buď vždy v souladu se zákony, ať máš krásný klidný život. Díky za přání pěkného dne, tobě rovněž tak :yes:
Bruslit nemusím a už vůbec nevidím žádné chabé pokusy. Chabé jsou jen tvé odpovědi na mé příspěvky. I já v lecčems vybočuji (i když možná nevěříš), a nežiji jen podle zákonů (ano občas si zapomenu třeba zapnout pás ve městě) a život mám opravdu krásný, sice ne klidný, ale za to krásný. Ty se také chovej jak chceš, klidně si jezdi za sluníčka s mlhovkami, jezdi si rychle a vynucuj si přednost, ale nazapomeň, že nesmíš omezovat a ohrožovat ostatní a za svoje chování by ses neměl stydět. 😉
Že nevidíš chabé pokusy, je logické. Nemám o tobě špatné mínění a nemyslím si, že bys je psal úmyslně. 😉 To, jestli bych se měl stydět, nech prosím na mně 😄 Já budu mít na paměti omezování a ohrožování, kterým svícení mlhovkami za dobré viditelnosti podle mě není. Ovšem policisté jisté zaujali stanovisko. Také o něm nahoře píši = věděl bys, že svícení mlhovkami používám ve velmi omezeném počtu případů. A když už se tak rozhodnu, tak svícení mlhovkami není ten největší přestupek 😉 A ano, za toto své počínání nesu plnou odpovědnost. Nemám důvod ti nevěřit 😉
tohle jsem sice po evrope moc nevidel, ale v australii jsem tak videl jezdit mozna polovinu aut. to jen jako fakt, nechci to obhajovat ani zatracovat
Jsem pro svítit celý rok , ale kdo má Xenony a hodně jezdí, tak se mu to docela prodraží.Xenon třeba na Octávce má životnost 3000 hodin a výměna výbojek obou světel příjde na 10000,-Kč. 8-s
No a? Tak si ty světla prostě vymění a jestli na to nemá tak ať nejezdí a nevíc člověk který jezdí tak hodně, aby se ho to finančně dotklo, tak si na to vydlá tím ježděnim...
Kde to probuh servisujes? I na Audinu to vyjde zhruba za 8 a na Skodovku normalne asi 6000...
Máš pravdu Petře...je to tak, jak píšeš...vím to.
Za 3000 hodin vyvalis 10K. Keby si jazdil aj 8 hodin denne...to tych 10K zaplatis menej ako raz za rok. Vies, dost sa predrazia napr. aj pneumatiky ked jazdis vela...Ono aj to auto sa kazi viac, teda, rychlejsie, ked jazdis vela. Akosi aj bezinu potrebujes viac ked jazdis vela. Chapes...skratka, kup si oktavku v tdi s normalnymi lampami ked ti tak strasne zalezi na prachoch a jazdis vela...alebo si kup RS-ku ked na nu mas, s xenonmi.
Tak at ho to stoji.Kdyz si porizuje takovou vec,tak at si s tim i pocita.Ja jsem jednoznacne odpurce xenonu,protoze je to nejlepsi oslepovadlo protijedoucich vozidel.Mnohem vic nez nejake neony,ktere jsou zakazane.Takza at platej!!
no tak si nekupuj xenon ... ked sa ti to zda vela .. ja som si napr kupil teraz BMW 118d prihodil niaku vybavu .. pozrel som na cenu priplatku Xenonu prepocital si naklady .. a vykaslal som sa na ne ... svetla ktore tam mam sietia perfektne ... xenony maju sice ostrejsie svetlo ale maju zase aj ostrejsiu hranicu medzi tym co je osvietene a tym co nieje .. takze to podla mna neni zase taka vyhoda ktora by mi stala za to ... kaslat na ne radsej som si dal sportovy podvozok nech je auto ovladatelnejsie a tym aj bezpecnejsie
ted se te nechci nejak dotknout, ale neznam jedineho cloveka, ktery by si koupil auto s halogeny potom co mel xenony. asi to bude mit nejaky duvod...
Ano, bezpečí především, viz připravovaná norma EU o denních svěltlometech
Když jedu,tak svítím.Co mi to udělá :yes:
Musim vás pochválit, nečekal jsem tolik pozitivních příspěvků pro svícení. Mám radost z toho, že lidi dostali trochu rozum a při změně času zhasnou už jen 2 blbci z deseti :yes: :yes: :yes:
GTI
😄 :yes:
Svítím celý rok už řadu let, takže letní změna mi vadit nebude. Každopádně si myslím, že výrobci aut chrápou, poněvadž denní světla mohla být u všech výrobců aut ve standartní nabídce už dávno. Už vidím, jak je škodovka bude nabízet za příplatek 10.000,- Kč.
Zse jeden blbec kterej bude svitit...to by si fakt bez svetel nebyl schopnej jezdit,..tak vratte rp vy svitici...je to k prdu nic to neprinese!!!
take prasa jak si ty by som najradsej vyiahol z auta a naliskal mu
Myslím, že to bude obráceně.
Marku, menis mi iluze na 2 blbce z 10ti + tebe
Ak budete jazdiť 100-vkou v meste, mimo mesta 150, predbiehať jak Kamikadze, prechádzať z pásu do pásu a riskovať ako 5 minút pred samovraždou tak vám nepomôže ani keď budete mať na hlave maják a svietiť jak vianočný stromček! Už sa teším až budú autá svietiť aj hmlovkami celý deň. A aspoń 4-mi xenónmi. Ale smerovky zapnúť dostatočne včas to ani bohovi!
Svitit jednoznacne ano, bez kecu. Ale bacha na motorkare, protoze zaniknou mezi auta, ktery budou svitit taky. Takze bacha na ne.
>😁 Já budu jezdit na motorce s dálkovejma, protijedoucím se zdá, že fičím ještě víc než fičím a nakonec to přiblblé svícení ve dne může vzbuzovat dojem, že protijedoucí motorka je auto s jedním světlem 8-s >😁
Tolik povyků kvůli svícení. Jen takový detail. Za 3 měsíce je tu nový zákon o pozemních komunikacích, a ten nám mimo bodového systému přináší i celoroční svícení - opakuji celoroční. Takže není co řešit. Já jsem stejně zvyklý z motorky svítit celý rok, tak v tom nevidím žádný problém.
A to je právě ono, motorky mají nařízeno svítit aby byly v provozu vidět, ale teď když budou svítit všichni tak co? Jak je zvýraznit? Jinak souhlasím, je to uzákoněný, tak o čem se hádat.
Konecne se nemusi svitit od zitrka,bohuzel jen do cervence! Sem odpurce sviceni ve DNE ale bohuzel se musim prizpusobit ...jako jinym nesmyslum od poslancu.Auta jezdila bez sviceni do roku 200?? a nic se nedelo a ted najednou rikaj ze je to bezpecny...nastanou argumenty ze je min mrtvich a zranenych ale meli by si lidi uvedomit ze spis nez sviceni za to muze lepsi konstrukce aut a tudis ze vic lidi prezije...taky je pekne nesmyslny ze svitej zadni cervena svetla a clovek muze prehlidnout jestli je to brzda nebo svetlo!!! Pro me je to proste blbost a co jsem mluvil s lidmi z okoli tak je to pul na pul a jeste bych zavedl povine zapnuti steracu za slunecneho pocasi a povine pouzivani klaksonu od 24 hod do 5 hod rano ...co myslite za par let napadne to nakou zase "chytrou" poslaneckou hlavu. Cauky Mara 😃
Svícení ve dne zavedl Schling, když mu ředitel DPHlm.Prahy oznámil, že když si tramvaje rozsvítily, tak se jim snížila nehodovost. Bohužel se musím taky přizpůsobit, ale lidem chybí návyky pro bezpečný provoz, protože v autoškole je to nikdo nenaučí a díky srozumitelnosti nového zákona to po absolvování AŠ stejně zapomenou. Příklad z praxe: stojím v křižovatce a dávám přednost vozidlu jedoucímu zprava, jehož řidič na mě dělá posunky a různě se poklepává, proč vlastě nejedu. Tady svícení nepomůže!!!!
Mozna jsi mu chytre najel doprostred cesty a on uz se tam nevejde, tak na tebe dela posunky at uz uhnes chytraku. Chytri jste s Markem jak radio, ale vasim "argumentum" be se vysmalo i ditko ze zakladky :no:
buh řekl budiž světlo,my říkáme tak jo,a svítíme i ve dne.Nebo jsem to nějak popletl?
v obci, kdy clovek zastavuje kazdych 5 min (zkuste si nekdo behem hodiny az 6x vyskocit z auta , chcipnout , nalozit , vylozit a to denne 10hod krat priblizne 200 prac. dni - kolikrat zapomenete na knoflik ?), bude to jen buzer od zabicek,
praktici vedi , ze kdyz mu v lete do zad sviti slunce tak musi rozsvitit, to same podvecer a za deste atd. , no a jinak slepci na silnici nepatrej
za poslední 3 roky jsem zapomněl asi tak 2x a ty? 8-s Ke zbytku není třeba komentáře :no:
ja svietim celerocne a je mi jedno ci krasne slnecny den alebo zamracene. jazdim denne aj mimo mesta a osvetlene auto zbadam omnoho skor ako neostlene.Prikla😜minule som isiel z novych zamkov(mesto na juho SVK) a oproti sli auta,modra embéčka ktora nesvietlia za nou o mnoho dalej biele auto ktore svietilo.otazka znie?co som videl skor?embecku ktora bola blizsie ci biele auto co bolo dalej?a spravna odpovede je ze to biele auto,embecku som videl az ked bola cca 10-20m predomnou.takze za celorocne svietenie som za,ale aj ked neni povinne tak svietim.je to ako ked sadnem do auta,odomknem bezpecnostne,klucyk to polohy ON,zapasem,nastartujem,rozsvietim a idem a to dokonca aj ked idem do garaze!!!Mozem okaslat tych 100 za zariavku ked mi zachrani zivot resp auto.
Na uvod zduraznim, svitim celorocne cely svuj ridicsky zivot (4 roky). Nicmene chci mluvit o necem jinem nez o jeho mne logicke obhajobe. Nekdo tu zminoval sviceni v kolone na Nuselaku a o jeho smysluplnosti. Nemusim premyslet dlouho a napada me jina obdoba. Zeleznicni zavory. Urcite se najde rada mne podobnych, co na rade prejezdu vypnou motor, protoze znaji mistni situaci a vi, ze to neni cekani "na 15vterin", ale casto na minuty. Takze je bezne, ze i vypnou svetlomety, a tim spis, ze uz za nimi stoji jine auto v kolone a smerem vpred ani vzad neni nove koho informovat o sve pritomnosti zaplymi svetly. Ale i v tuhle chvili jsem soucasti provozu na pozemni komunikaci a pokud si za svuj vuz nedam trojuhelnik, ze jsem neprovozuschopnou prekazkou, chapu-li vyklad zakona spravne, i tehdy bych mel svitit, a to i v mistech, kde je mistni doplnujici znackou uvedeno, ze v pripade cekani se ma vypnout motor! Logika veci tedy veli vypnout i svetlomety. A k cemu se chci dostat? Pokud budou v radach statni i mestske policie slouzit vylucne policiste, kteri maji zajem zlepsit situaci na komunikacich a ne jen lacine buzerovat, byl by to ideal a takove policie bych si vazil. Ja se dneska ale budu obavat, ze narazim na policistu, ktery se zle vyspal a bude se u toho prejezdu lecit na mne, ze nesvitim, ackoliv logika veci rika, ze pro to neni jediny racioalni duvod. A tim se vracim i k tem kolonam na Nuselaku a nejen tam. Ja si v takovych situacich umim predstavit, ze ridici sve svetlomety vypnou, protoze pozbyvaji smysl, zerou proud z baterky a bezduvodne se opotrebovavaji s nulovym prispevek k bezpecnosti provozu. Budou to ovsem stejne tak vnimat i policiste?
Te ujistuju, ze s jejich inteligenci >😒] >😒] o necem takovem jako Ty vubec nebudou premyslet. Nebo, ze bych je podcenil?
V tom je ten problém, nebudou přemýšlet, ale rovnou kasírovat, a to podle toho, jak se jim to bude hodit.
Ale tak je to bohužel vždy. Nedávno jsem jel v Ústí, byla tam 70. Tak jsem jel presne 70. Jenze, co by policisty nenapadlo? Dali si radar kousicek za krizovatku, ktera dle jejich interpretace znamenala snizeni rychlosti na 50. Takze co, takze pokuta.
Já jsem už na policii alergický, už mě vyškolila dostatečně a odnaučila mě dobré vůli. Mám 2 takové příhody, kdy jsem pochopil, že jich se slušnost, rozum a svědomí netýká, že chtějí jen vypisovat bločky😒br /> 1) Vloni 1. května jsem jel pro známou na nádraží v Ostravě - Svinově, je tam před ním takové parkoviště, malé a vždy plné, proto co mám řidičák, jezdím vždy dál a parkuji na místě, kde bývala dříve tržnice. Dělají to tam tak všichni, kteří se nevlezli na normální místo, kromě mě tam čerstvě parkovaly další 2 auta. Jenže byly to 3 dny, co začala výluka vlaků na trase do Opavy, před onen vjezd na místo, kde jsem stál, strčili milí drazí ceduli zákaz vjezdu mimo dopravní obsluhy, uporňující značka, že se mění místní úprava tam ovšem nebyla. A už si to hasil policista, který svou
fabii nechal rozhodně méně, než 5 metrů před přechodem a za hranicí křižovatky a šel přes cestu mimo ten přechod rozhodně v menší vzdálenosti, než 50 m. Sám porušil 3 dopravní předpisy, ale to oni asi můžou... 😒
2) To bylo taky v květnu, jel jsem přes Hranice na Moravě, dodržuju rychlostní limity, takže ve městě se pohybuju na hranici padesátky, vidím kasírující policajty, radar ve směru od Ostravy o kousek dál. Fajn, tak jsem bliknul na pár aut. Na kopci, ve směru na Ostravu, je odpočívadlo, no už na mě mával policajt uprostřed cesty, hned jsem tušil, že na kafe mě nezve. Rychlost byla v pořádku, na autě mi taky nic nenašel, ale za neoprávněné použití výstražných světel jsem zaplatil. Teď mi došlo, že tohle se stalo toho 1. 5. a na tom nádraží to bylo o 3 týdny později.
Lidem kterým při řízení nepředvídají, žádný nařízení nebo zákon život nezachrání. To by se mohlo taky nařídit, že budeme jezdit všichni v náklaďácích protože je z nich lepší výhled a jsou bezpečnější.
Již teď se děsím řidičů,kteří jezdí celý den s rozsvícenými dálkovými světly, aniž by koutkem oka mrkli na budíky a registrovali tak rozsvícenou modrou kontrolku...
Je zajímavé, že dřív se jezdilo a nesvítilo, a taky to šlo.
dřív bylo taky kapánek míň aut ne?
Je zajimave, ze driv se jezdilo kocarem, na koni a chodilo pesky a taky to slo.
Dřív to šlo, ale teď to už prostě nejde. Pochop to
To byla ironie, pochop to 😉
Stejne si myslim, ze je ta diskuze kapku zbytecna. Tech par mesicu uz to nejak doklepeme a pak to bude stejne povinny, spolu s miliardou blbosti, na ktery se neskutecne tesim!
Ano, malinko zbytečná diskuze. Nicméně se připojuji k těm řidičům, co mají něco v hlavě a když sednou do auta vezmou pásy a rozsvítí. Nechápu názory typu, já pásy nepotřebuju, bourat nebudu, natož ještě přidá, že ale když jede z města, pásy si bere. Takovým lidem bych nejraději jednu s prominutím "fláknul", ale je to jejich život, tak ať s ním naloží, jak sami uznají za vhodné. U mě v autě každá přepravovaná osoba musí mít pásy a jakmile si je vzít nechce, řeknu mu, že si může vystoupit a že ho nikam nevezu (funguje to, ještě nikdo nevystoupil a pásy si vždy vzal ). Nedělám to, jak by si někdo mohl myslet, kvůli policistům, ale především kvůli sobě a ostatním, nemám totiž zapotřebí někoho "zabít". Tak je to i s tím svícením nebo snad máte v hlavě tak malý mozek, aby nedokázal otočit páčkou a rozsvítit? Milí řidičové a řidičky, myslete na ostatní a rozsviťte! Můžete zachránit život nejen jim, ale i sobě! P.S. Je mi 18 let, RP mám asi půl roku a jak tak na to koukám, mám to možná v hlavě srovnané více, než kdokoli z těch starších, zkušenějších a hlavně nejchytřejší řidičů. S pozdravem a přáním spousta kilometrů bez nehod, Jersey.
Jsi čistý výplod současného konzumu!
S Tebe má komerce skutočne radost!
Ty budeš potŕebovat zajištení i na kvalitní soulož!
Skalar
>😁 To bylo jako pro mě? Takovéto názory mě opravdu baví a myslím si o dotyčném své 😄
Konecne zase zitra skonci ten neskutecny blby vopruz nesmyslneho celodenniho sviceni. Zaplatpanbu. :yes:
Jezdim 40 let, najezdil jsem asi 1,5 mil.km. Povinne sviceni nikomu a nicemu nepomuze. Jen bude na silnicich vic mrtvych ze strany cyklistu, motorkaru a chodcu. Je to spatny predpis. :no:
V dobe kdy jsi ty delal ridicak, tak bylo na vasi ulici mozna tak 5 aut. Dneska je jich tam 50 a tak si to zada urcite kroky. Cyklisti budou porad jezdit jako prasata, motorkari taky a chodci se budou vrhat do cesty jako driv, ale mozna si jich par toho auta vsimne a bude to uspech. Takze kde mas ten narust mrtvych? Uvazuj trochu :no:
Pred 40 timi rokmi bolo pouzitie alkoholu polahcujucov okolnostov.
je ti cca 60 a pouzivas slovo vopruz? :no:
Až se za pět let zjistí, že přibylo přejetých chodců a cyklistů, čeká nás zákon o povinném nošení reflexních vest pro lidi do x let, kde x je hodnota o jednotku vyšší než věk nejmladšího vládního poslance. 😄
Ale vážně: jsem pro celoroční svícení za tmy, za šera a za horší viditelnosti (včetně slunce nízko nad obzorem). Za "bezpečnostní" argumentací zastánců svícení za světla spíše vidím alibismus: rozsvítil jsem světla - splnil jsem předpis, jsem vidět, jsem z obliga. Osobně jsem přesvědčen, že bezpečnosti na českých silnicích daleko více prospěje méně egoismu za volantem, více ohledů na ostatní (hlavně slabší, pomalejší atd.), důvěryhodnější dopravní značení a lepší údržba cest.
"Osobně jsem přesvědčen, že bezpečnosti na českých silnicích daleko více prospěje méně egoismu za volantem, více ohledů na ostatní (hlavně slabší, pomalejší atd.), důvěryhodnější dopravní značení a lepší údržba cest." Ano, s tím naprosto souhlasím. Ale nesouhlasím s tím výše uvedeným. Nevím, proč by mělo přibýt přejetých cyklistů, kteří by měli také svítit a chodce musíte čekat i tam, kde byste ho nečekali. Spíš vidím drobný problém v tom, že "všichni" začnem svítit a budeme tedy počítat s tím, že např. v šeru uvidím každé auto a pak si jeden chytrák nerozsvítí (samozřejmě se může stát, že zapomene, i když to by v šeru neměl) a bum, jsem v něm, protože jsem nečekal, že by mohl jet někdo bez světel.
Mám plné zuby kreténských argumentů. Nechť stále svítí jednostopá vozidla a auta za snížené viditelnosti. ***i, kteří nevidí za bežného slunečního svitu, nechť nejezdí, aspoň bude na silnicích víc klidu. Co takhle zakázat kouření, nařídit jen ovládání autorádií na volantech, zákaz hovoru s řidičem za jízdy, zákaz dětských sedaček na zadních sedadlech, zákaz vození psů a jiné havěti ve vozidle. Taky mě napadá povinné omezovače maximální rychlosi na 130 km/h a pokud někoho z vás napadá podobná vylepšení rád si je přečtu, věřím, že bujná fantazie pomůže při dalších zlepšovacích návrzích, jak učinit dopravu bezpečnější. Myslím, že to je protimluv - bezpečná doprava. Ještě mám pocit, že by měla být zavedena povinnost měnit pneumatiky a to: na letní/zimní. Letní ještě na suchý/mokrý povrch. Rovněž povinnost měnit tlumiče po 20 ti. km, atd. atp. Jak kdysi jeden osvícený člověk řekl, 100x opakovaná lež se stane pravdou. Takže slyšte: svícení po celý rok má smysl a to i při optimálních světelných podmínkách. Já říkám, když narazíte na ***a, tak ani to, že bude svítit ani svěcená voda nepomůže.
Jsem tak vytočenej, že mě napadla další důležitá povinnost. Tu bych stanovil všem zákonodárcům s tupými názory a jejich pochlebovačům: zalepte po zimě ty díry na silnici!
Jisteze NE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! celodennimu nesmyslnemu zblblemu sviceni.

Mimochodem - doporucuji celodenni trvale troubeni. Pri nastartovani zapnout houkacku a teprve potom vyjet. Argumenty jsou prece jasne - vetsi bezpecnost, protoze nekdo, nekdy a nekde slysel, ze vcasnym zatroubenim se pomohlo zabranit dopravni nehode...

Takze slyste - celodenni povinne sviceni bezpecnosti na nasich silnicich nepomuze. Ba naopak...
Jsou zeme, kde musis v horach houkat do zatacky, protoze nevidis co je za ni a cesta je akorat tak na 1 auto. Jel jsem tam, houkal jsem a jako zblbly jsem si nepripadal. Az to za jasneho slunecniho dne do nekoho napalis v lese, tak si nestezuj. Jestli je tu nekdo zblbly, tak jedine ty.
nemam slov... bych musel byt sprosty jak dlazdic, kdybych na ty tvoje pi.oviny mel reagovat...verim, ze inteligentni clovek si na tvuj nazor udela obrazek sam...myslim, ze zrovna ty si jeden z tech "mistru" ridicu, kteri delaji nase silnice "tak bezpecne" :-! :no: :no:
myslím, že moje zlepšovací návrhy jsou inteligentní a dopravu by zlepšily, o moje řízení se nestarej a pokud na to máš, tak zkus nadhodit argumenty, jestli víš, co to slovo znamená. Dík.
Klidně buď sprostý. Rád bych si od Tebe přečetl reakci na ten článek. Já souhlasím a myslím,že svícení naše vozovky bezpečnější neudělá. Protože pokud se po silnicích potulují primitivové tvého kalibru,pro které je typická rovnice " jedu jako hovado+svítím=jedu bezpečně ", tak do té doby ani halogen na kapotě nás nezachrání. Svícení je pouze alibismus.
Asi reaguješ podle rčení: Podle sebe soudím Tebe. Akorát s tím rozdílem, že by pro Tebe platilo- Jedu jako hovado a NEJSEM vidět!!! Jel jsi někdy proti slunci do tmavého lesa a z něj se vyřítilo tmavé (samozřejmě nesvítící) auto? To je nádhera, oči prostě nějakou milisekundu nevidí nic tmavého! Ale na tom samém místě když auto jede se světly bez problémů je vidět.
tiez nazor :-! svietit netreba ked idem z krcmy a ocka mi svietia jak hviezdicky tak ma tiez kazdy vidi >😒]
Položili jste si někdy otázku proč jste ve dne neviděli auto na silnici?V 99,9% případů to bylo z nepozornosti, nevěnování se situaci na silnici.Chápu, že vám hrdost a sebeúcta nedovolí něco takového přiznat.A teď ke svícení: každé světlo proti vám vás oslňuje. To znamená,že oko, aby se chránilo automaticky přicloní. Tím se ovšem sníží schopnost vidět neosvětlené objekty (což všichni zastánci svícení ve dne svorně potvrzují).To znamená velké nebezpečí pro chodce,cyklisty,povozy,parkující auta,překážky , některé dopravní značení atd.Osobně to považuji za neúmyslný útok na bezpečnost neosvětlených účastníků silničního provozu.Chtěl bych slyšet názor očního lékaře na tuto problematiku.Borců motorismu i odborníků už bylo dost. A vy, kteří chcete nedostatek pozornosti zachraňovat světly:jistě existují situace kdy ve dne něco hůře vidíte, ale rozsvícením světel vznikne více problematických situací. Jak se vám pojede na kole Když budete vědět , že vás míjí řidiči mírně oslnění protijedoucími světly. Myslím, že stačilo být trochu pozorný a předvídavý, i když chápu, že jednodušší je prostě rozsvítit a žvanit ozdravém rozumu.
GTI
Když odstavíš na krajnici vozidlo, máš povinnost pustit výstražné blikače, instalovat trojúhelník... proč myslíš, že to tak je? Kolo na silnici vůbec nepatří, dnes může jet na kole jen sebevrah. To svícení je jediná možná alternativa, jak čelit obrovskému nárůstu aut na silnicích a logicky tedy vyššímu riziku havárií. Mě tlumená světla neoslňují, nota bene přes den...
"Kolo na silnici vůbec nepatří, dnes může jet na kole jen sebevrah."
To doufam nemyslis vazne :no:
Gti ty ses fakt Bl..c jak ze kolo na silnici nepatri jak si na to prisel ses fakt uplny pako, to ze ty na kole nejezdis, protoze bys ty po par desitkach kilometru na kole chcipl a nebavi te to, nebo nevim co neznamena ani z casti ze kolo na silnici nepatri, ja jsem za minuly rok najel na kole 6tis kilometru a jestli si myslis ze kdyz mas auto tak ses na silnici neco vic moc rad te nekdy nekde potkam a vysvetlim ti jak se veci maji!!!!!!!!!!!!! 8-s
Na kole každý riskuje, to máš pravdu...ale není sebevrah...Vrazi jsou ti "pozorní a ohleduplní" řidiči kolem.. A rozlišovat řidiče a cyklisty ja dobré a zlé je nesmysl. Blbci jsou v populaci rozptýleni poměrně stejnoměrně..Rozdíl tu však je..Na kole těžko někoho zabiješ a když způsobíš kodu, tak malou.. Do dneška nezapomenu, jak mě sundal jeden skvělý řidič se svým GTI, protože se vyhýbal větvi a místo do prázdného protisměru me sejmul zrcatkem.. A taky netvrdim, že všichni GTI jsou ***i.. 😉
Naprostý souhlas. :yes: Tak mi nějak připadá, že agrumenty proti svícení jsou silnější a dávají větší smysl.
Takže ve dne mě protijedoucí auta za denního světla oslní? A co v noci? Ne tenhle argument není dobrý- jestli mi to nějak extrémně nevadí v noci- ve dne už vůbec ne. A naopak při jízdě ve dne proti ostrému slunci je protijedoucí osvětlené auto krásně vidět a mnohem dříve než to, které nesvítí. Nemluvě o úsecích, kde se střídá tmavý les se sluncem zalitými pláněmi. Tady totiž nemůže být řeč o nepozornosti, oči totiž mají určité reakční časy než se přizpůsobí světelným podmínkám.
jasne ze kdyz zapomenes tak s tim nic nenadelas, ale vzdy ti to nekdo pripomene a jak nezapomenes nastartovat tak uz ani nezapomenes na svetla, navic si muzes do auta poridit zarizeni ktery za par sekund po startu motoru rozsviti automaticky.
Svitit ve dne je ta nejvetsi blbost co kdy vymysleli! Jsem tvrdym zastancem, ze svitit ve dne je uplne mrhani pohonymi hmotami! Jasne reknete si, dit me to za ten rok jezdeni zvedne spotrebu o par decilitru, mozna par litru a ze mozna budu muset casteji kupovat zarovku za par penez, takze pro jednotlivce to jsou celkem "minimalni" náklady, ale kdyz si spocitate kolik na tom vydelaji petrolejarske firmy, jen diky tomu, ze se nam nepatrne zvedne spotreba, tak v tom velkem mnozstvi aut co dnes a denne jezdi, to udela uz peknych par milionu!!! Nehlede na to, ze rozsvicena svetla nikomu zivot nezachrani, kdyz to naperou do stromu nebo do druheho auta! Ja v tom mam jasno svitit NEBUDU a hotovo a pokud nekdo ma problem v tom, ze prehledne neosvetlene auto, tak pardon, ale v tom pripade at sedi doma na *a nejezdi autem, kdyz nevidi objekt 4x1,7x1,5 metru! Nikdy jsem zadne auto neprehledl a mohl jsem jet proti zapadajicimu slunci, ve stinu lesa atd...
Páni! Úplná konspirační teorie. Já si to hned řikal. Za povinností svícení ve dne stojí potrolejářeské firmy! Že nás to nenapadlo hned. No... eště že tě máme ;-\

A máš pravdu - když to napereš do stromu, světla ti fakt nepomůžou. Tam ti pomůže mozek. Zkus ho někdy :yes:
No až tě někdo přehlédne a sešrotuje tak se budeš divit. Takový bl.ci jako ty jsou nejlepší. Jezdím s tahačem a když vjíždím z vedlejší na hlavní tak se mi už stalo, že taky ňákej chytrák v šedym autě, v koloně která svítila nesvítil a já jsem ho přehlédnul. Se pak divil když mu před čumák vjelo 40 tun. Buď musí svítit všichni nebo nikdo.
Na Tebe bude platit jediné! Všem doporučuju neosvětlené auto problikávat světlama! Až Ti to udělá každý, kdo Tě potká, budeš tak otrávenej, že si rosvítíš rád, chudáku. A hodně pokut přeju, prázdná hlavo!!!
Nejhorší je srážka s blbcem, navíc neosvětelným.
Ne vše, se dá poměřovat pouze srovnáním cena / výkon. Je spousta věcí, které děláme ze slušnosti. Neskáčeme lidem do řeči, pouštíme sednout starší, podržíme dámě dveře a podobně. Pokud by se pod tímhle úhlem, stalo nepsanou slušností, že si sami rozsvíme světla v lese, při jízdě se sluncem v zádech, nebo pokud jedeme v autě barvy splývající s momentálním okolím, asi by nikoho nanapadlo vydat předpis, zahrnující i svícení ve stojící koloně se sluncem nad hlavou. No, co se stalo, už se hned tak nezmění, a tak je opět jen věcí slušnosti, dělat to, co od nás ostatní v rámci předpisu očekávají. Jako o spoustě ostatních rituálů, si o tom každý může myslet své, ale fakt je, že tímto předpisem, se nesvítící řidič, pasuje do role hosta restaurace, který žere rukama. A tom si také, každý myslíme své, není-liž pravda?
jist rukama v restauraci neni zadny spolecensky precin.
Ono vsechny operence muzes rukama jist i v restauraci s 5ti hvezdickami 😉 Pokud neveris, nauc se slusnemu stolovani, at nekdy nevypadas jako Rimmer s polevkou "gaspačo".
Jistě, překroutit se dá cokoliv. Stačí jen indispozici argumentů nahradit vulgární samolibostí. >😁
Argumenty jsem psal jinde tady v diskuzi, neminim porad dokola psat to samy. Si to pohledej. 😉
Děkuji, četl jsem. Pán jí zřejme rovnou ze země. >😁
A tak to zas ne, ale vim co si mohu dovolit 😉
Na tenhle axiom, se dá snad jen kondolovat. >😁
kondolenci prijimam 😄
Možná by bylo lepší si napřed zjistit, co to je axiom a kondolence, než za každou cenu hned reagovat. Ono by se mohlo stát, že tu ze sebe uděláme mamlase, víme? 😉
Pokud myslis ze nechapu vyznam techto slov, nazorne ti je vysvetlim. Kdyz uz jsi se zamichal do teto diskuze.
Narazku na moji vetu, ze je to axiom zcela prijimam, povazuji se totiz za vzdelaneho cloveka, nejen pokud se to tyka stolovani. -> Vim co si mohu dovolit jist v restauraci rukama. Tedy toto nemusim vubec dokazovat, je to psane i v odborne literature co se stolovani tyce- tzn. da se to povazovat za axiomy. A ze mi kondoluje, tak to klidne muze. Nijak me neurazi, kdyz mi clovek preje soustrast s mym chovanim v restauraci. Vim, ze se chovam naprosto korektne dle spolecenskych pravidel.

PS: Tuhle diskuzi povazuji jen vtipny vystrelek a ja se rad bavim. Pokud si to pochopil jinak, asi postradas jiste vedomosti. 😉 Pro tebe pane, nez neco napises, ujisti se, ze vubec chapes pointu.
Ale Rimmer stolovat slušně asi uměl,jen nevěděl,že polévka gaspačo se jí studená >😁
Opatření je asi racionální, jen mne mrzí, že při rozsvícených světlech ve dne neuvidím pořádně informace na palubní desce, protože se automaticky sníží kontrast na dysplayi...Podobné to bude asi u všech vozů, které se pohybují po našich silnicích.
Valna vetsina dnesnich aut uz ma i regulaci osvetleni pristrojove desky, jde to nastavit i tak, ze je vse videt jako pri vypnutych svetlech. To ze to nemaji stare skodovky a podobne vraky neni omluva, ale vymluva, tak pokud s tim neumis jezdit a nevidis na pristroje, tak si kup novejsi (a bezpecnejsi) auto, a nebo jezdi autobudem...
Tón Tvé reakce sem zanesl pach militantních bezpředmětných diskuzí na iDnesu... Jen pro Tvou informaci, zdaleka ne všechny dnešní vozy jsou vybaveny regulací jasu podsvícení přístrojů. Tak než někoho příště napadneš, tak aspoň nestav na nepravdách.
Také mě překvapuje množství lidí 100% přesvědčených o jediné a nezpochybnitelné pravdě, jak celoroční svícení prospěje bezpečnosti provozu, jejich argumaentace mi často připomíná takzvaný důkaz úporným tvrzením. Naprosto souhlasím s příspěvkem "Pavel Jan". Fanatičtí příznivci svícení, zkuste se se zamyslet jak reagují vaše uši při delším pobytu v hluku, nos v dlouhodobém kontaktu s pachem nebo vzpomeňte na školní pokus, kdy jsme počítali píchnutí do ruky špendlíkem od spolužáka a postupně se snižovala nače schopnost je cítit a správně počítat. Pokud si myslíte, že princip zahlcení nervových drah a snížení citlivosti na vnější podněty platí pouze pro hluk, vůně, citlivost atd. ale ne pro zrak, sviťte o 106. Ale ať chcete nebo ne, na silnici vždy budou neosvětlené objekty a často bohužel ty nejzranitelněnší - chodci, cyklisté, občas neosvětlená překážka nebo auto. A ty potom přehlédnete snáz s fatálními následky. Aby nedošlo k nedorozumění, kdo nesvítí za snížené viditelnosti je *, já mluvím o svícení během dne při naprosto bezproblémové viditelnosti. ( řídím přes 20 let více než 50.000 km/rok )
1. Jestli ti protijedoucí svítící auta zahlcují nervové dráhy, radši jezdi autobusem.
2. Pro chodce je vyhrazená ta část vedle silnice. Myslím, že se jí říká chodník. Chodec, který se promenáduje v silnici, si o to koleduje.
3. Asi mě cyklisti nebudou mít rádi, ale oni podle mě nemají na silnici co dělat. Cyklista na frekventované silnici je podle mě sebevrah.
--- Abych to shrnul - celodenní svécení NIKDY NIKOMU NEUBLÍŽÍ, ale několik životů zachránit může. Proto jsem pro
Na logický a inteligentní příspěvek s pádnými argumenty reagovat, aby dotyčný jel autobusem mi přijde fakt ubohý. Zvlášť, když má pravdu. Po roce svícení všichni uvidíme, jak se co změnilo. Zvýší se nehody s účastí cyklistů a chodců (teď se bavíme o silnicích, bez chodníků, kde se chodí při krajnici, ty chytráku). Každý zastánce svícení během svitu slunce bude argumentovat, že on svítí, tak se nemůže nic stát, tak se nehodám stejně nezabrání. Ve svícení ve dne, za NESNÍŽENÉ viditelnosti, nevidím jediné plus.
Všichni se tu ohání tím, jak se zvýší počet nehod s cyklisty a chodci. Ale zatím nikdo nenapsal proč... Zkusíte to?
Bohuzel tve prispevky postradaji logiku a pouziti vlastniho mozku. Zkus videt dale nez na spicku sveho nosu a hlavne v souvislostech.
Tvoje argumenty jsou opravdu ubohe, vlastne to ani nejsou argumenty.
Jsem opravdu rád, že jsi mi ukázal, jak má správná argumentace vypdat. Budu si to pamatovat. Slibuju. :yes:
To, co píšete, je sice lidsky pochopitelné, ale argumentačně na úrovni typu:,, my jsme neměli na školních brašnách odrazky a na bundách reflexní nášivky, tak proč by je měli mít naše děti?" Mimochodem, zkuste si přečíst, třeba od Hubáčka, jak vysvětloval zachráněný II. důstojník Titaniku, absenci dalekohledů ve vraním hnízdě. Možná tam najdete spojitost názorů.
Podle mě tam Otakar žádné takové argumenty neměl. A spojitost v dalekohledu na Titanicu a otupění citlivosti očí vlivem neustálého oslňování světly protijedoucích aut fakt nevidím. Jak už jsem psal výše, po roce užívání tohohle nesmyslu uvidíme, pokud nebudeme mezi nevidomými nebo mrtvými chodci a cyklisty.
Ehm... tebe za nesnížené viditelnosti protijedoucí svítící auto oslňuje? To teda nevím, čím by muselo svítít (zřejmě vším, co má), abych si připadal oslněný. A s těmi nevidomými... k tomu opravdu není co dodat >😁
Samozrejme ze oslnuje, mozna si to zrovna tvoje poloslepe oci neuvedomuji, ale porad tu jsou lidi co bryle nenosi a svit pritijedoucich vozidel jejich oči pomerne solidne registruji. (Rozumej upoutavaji tvoji pozornost na sebe, odvadeji pozornost od neosvetlenych)
No ano. A když budou všichni svítit, nebude od koho odpoutávat pozornost. A spíš čekal, že si budou stěžovat lidé, kteří brýle nosí (hrál sis někdy s lupou na sluníčku?), no ale budiž, snaha se cení.
To byl nejaky argument? Nejak postradam jeho logiku. Bud mi chybi mozek, nebo ty tady placas do vody. Co ma lupa spolecneho se slunkem a o to vic s nejakyma halogeonovyma zarovkama a tedy i ony bryle???? Chce mi tady jako tvrdit ze Zarovky produkuji vice luxu nez Slunce? Nebo ze ohniskova vzdalenost bryli na nose je takova, ze protijedouci svitici vozy usmernuji paprsek primo na sitnici v takove sile, jako lupa na mravence? Z fyziky si nahodou nepropadal???
No... nejsem si vědom, že bych něco plácal do vody... to znamená... no ale tos napsal sám :yes:
Tak my vysvetli tvoji narazku na bryle a tvoji lupu. Na to sem se ptal, Napsal si to, ale jak vidim vis o tom kulove, vime?

Ocividne reagujes jen na to co chces a ne na nesmysly co si napsal.
Vážený jmenovče, co takhle zkrátit knot plamene nadšení, zkusit interpretovat čtené, řekněmě s menší zarputilostí a dohnat znalost reálií? Pak by Vás snad spojitost, neobvykých světelných podmínek noci ze 14. na 15.04.1912, se svícením za dne, musela trknout do očí sama.
Spojitost mi stále uniká, nic ve zlém.
naozaj by si mal jazdit autobusm lebo pravdepodobne jazdit nevies ... tak zaprve naozaj mi protiiduce vozidla vo dne nezahlcuju nervove drahy ,, naozaj vidim cyklisty aj chodcov vidim velmi dobre ... okrem toho cyklistovi sa vyhnem omnoho lahsie ako autu lebo je to mensi objekt a pomalsi ako auto .. ide oto ze v miestach kde by sa mohli cyklisti alebi chodci vyskitovat v strede vozovky zvysujem opatrnosrt radsej jazdim viac vlavo ku stredu cesty ako pri krajnici , kde by sa mohli tieto objekty nachadzat ... ja jazdievam tiez na KOLE ale tiez sa spravam rozumne a nejazdim jak niektori v 1 tretine cesty alebo vedla seba je to prasarna .. hlavne sa to deje na okreskach medzi dedinami ... tam si setsakra davam pozor na taketo HOVADA ... cyklista a chodec sa pohybuju pomalsie ako auta v protismere takze pri nich mi ostava omnoho (sice sa bavimr o sekundach ale je to mnoho) dlhsi cas na reakiu ako pri aute .. a okrem toho nie vsetky auta su pevnejsie ako chodci .... je to trochu nadsazka .. ale havaria v SKODE 120 pri 80kmh je smrtelna asi pre seckych clenou posadky ... a hlavne majitelia takychto vykopavok jazdia bez svetiel .. asi setria elektrikov ... a ich argumenty ze viac to zera a ze musia menit ziarovky ... smiesne ... ja som mal tiez skodu 120 a svietil som celi den .... mali by si uvedomi ze pevna konsrukcua a 8 airbagov v mojom aute ma mozno zachrani .. ale ich clovek zmetie z cesty ... ale teraz som sa nechcel dotknut vodicov SKODY 120 vo vseobecnosti vsetkych .. robia to aj vodici inych aut .. azase nie vseci co riadia SKODU 120 nesvietia (len sa mi zda ze vecsina .. asi to bude vekovym priemerom) .. a este je smutne ze posatka takto neosvetleneho vozidla ajtak vyviazne bez ujmy ... lebo ako sa poznam tak v poslednej chvili sa jej budem chcet ajtak uhnut ... a skoncim niekde v srome ... a to mi ta pevna konstrukcia ani airbag nepomozu ..... ludia SVIETTE pomaha to ... absolvujte SKOLU SMYKU a v zime na parkingu si to potrenujte pomaha to ... urobte nieco co vas urobi lepsimi vodicmi...
Celodenni povinne sviceni je nesmysl a basta. V novem zakone o provozu na pozemnich komunikacich se to podobnymi nesmysly jen hemzi.

Az se zavede povinne celodenni sviceni a omezena rychlost na dalnicich v Nemecku, mozna ze teprve tehdy bychom se meli zacit zamyslet, jestli na povinnem sviceni neni nahodou neco pozitivniho. Treba jen to, ze jako se na kontinentu jezdi vpravo, tak se vsude sviti. Zatim na novem vopruzu nic takoveho nevidim. Budu si vychutnavat poslednich par mesicu ve svem zivote, kdy svitit nemusim
To mi připomíná, že když jsem jako malý špunt dělal "řidičák" na kolo na dopravním hřišti, tak jedna z otázek byla, kdy se přechází na přechodu. A jedna z možností byla, když jde taky někdo jiný. A všichni jsme se tomu hrozně smáli. Ale jak tak koukám, někteří takhle uvažují i v normálním životě8-sMimochodem… jak souvisí maximální povolená rychlost s celodenním svícením? Že by pojistka, kdyby to náhodou v Německu taky zavedli? 😉
...ehm, ta poslední věta. Ta zní dost mnohoznačně, až morbidně 😉
Myslím, že k novele zákona o pozemních komunikacích by měla přibýt důrazná připomínka používání směrovek. Nikde se o tom nemluví a mě připadá, že si spousta řidičů myslí, že jejich používání je už zrušené... 😲 Docela potěší, když auto před vámi začne prudce brzdit a po chvíli zmizí na blízké odbočce, případně jiné auto vyletí z parkovacího pruhu těsně před vás. Samozřejmě oba bez jakéhokoli ukázání změny směru... :no: Obecně mi připadá, že ve zdejší společnosti se rozmáhá systém "já", "já", jenom "já" a nic nebo nikdo jiný mě nezajímá. Zdá se mi, že se to přenáší i na silnice...
Myslím si ,že svítit ta slunného dne je totální nesmysl.Návíc by se mnozí divili ,jak stoupne spotřeba při rozsvícených světlech , kolik to dělá v celkové spotřebě tisíce tun ropy a jak to vdůsleku zatěžuje životní prostředí.Jestli někdo nevidí pohybující se vozidlo ve dne bez rozsvícených světel nemá za volantem ze zdravotních důvodů co dělat.
Jestli mohu znovu připomemout, tak problém už dávno neleží v otázce cena / výkon, ale je to o slušnosti. Provoz je tak silný, že nelze myslet jen na vlastní prospěch, ale je nutno brát v potaz i ohleduplnost k okolí. Pokud patříte, k té hrstce slušných, co doposavad svítila v lese a při slunci v zádech, aniž by jí to někdo přikazoval, pak je Vaše rozhořčení vcelku pochopitelné. Na druhou stranu je ale třeba říct, že jasného slunečného dne, je značný kontrast mezi přímo osvětlenou částí okolí, a místy, zastíněnými objekty, stromy, svažitým terénem. Ačkoliv i tam, je v absolutních hodnotách jasněji, než na slunci při zimním pošmournu, relativní rozdíl světla a se stářím člověka, klesající schopnost akomodace očí z jasně osvětleného sektoru na stín, způsobují, že za ostrým rozhraním světla a stínu, jsou s přibývajícím věkem, věci hůře viditelné. A tak, jako zcela samozřejmě, přistupujete z hůře osvětlené části místnosti ke společnosti, která o Vás neví, se zdvořilým pokašláním a následným pozdravem, aby jste upozornil na svou přítomnost včas a ohleduplně, tak zcela samozřejmě můžete dát kolegům za volantem i chodcům, decentní signál o Vaší poloze a rychlosti. A nebo udělat ,, BAF!". Záleží na Vás, co považujete za slušnější.
Moje slova! Presne tak jsem to psal o par prispevku vyse!! Vsichni co budou svitit za krasneho pocasi v lete jsou piiiiiiip... Ja nesvitim ani ted v zime, kdyz je jasno, natoz v lete Hahaha >😁
Tak jsi dobrej blb. Hahahaha
Všem doporučuji, ignoranty jako ty prosvítit. Každý jeden. Kdo zapomněl rozsvítit, bude rád, že se vyhne pokutě a bude viděn, kdo je blbej jako ty, tomu se možná trochu rozsvítí v hlavě.
Apropo zajimalo by me, jak mi policajti dokazou, ze jsem nesvitil? Nazorna situace : jedu si nekde po okresce a za zatackou budou fizlaci, nez na me mavnou at zajedu ke krajnici a zastavim, tak si jich prece vsimnu a svetla rozvitim. Pokud me zastavi, tak me buzerovat za to, ze nemam roznuta svetla nemuzou - nemaji dukaz a v tu chvili, kdy me staveli jsem svitil. No a pokud me nezastavi, tak jen kolem nich projedu a po par metrech zase zhasnu. Takze kdo chce at je za vo*a a sviti a kdo ne, tak zapne svetla, jen kdyz budou fizlaci zas prudit na silnicich. (Coz ovsem se moc nestava, takze pohoda)
To je ale hodně neinteligentní názor, když jsi nesvítil, tak si nesvítil, to jako když tě zastaví, že jsi překročil rychlost v obci tak pokutu nezaplatíš, neboť když tě stavěli tak si jel 50 km/h. Tomu nerozumím.
NO, OSOBNE ME JEDNOU ZASTAVILI POLISI U PODEBRAD ZA RYCHLOST A TVRDILI ZE SEM JI PREKROCIL O 20KMH, NEJSA SI TOHO VEDOM ZEPTAL JSEM SE, ZDALI MI TO MOHOU NEJAK DOKAZAT. ONI NA TO ZE MI UKAZOU FOTKU Z RADARU A ODESLI NECO MUMLAT DO VYSILACKY PO 2 MINUTACH SE JEDEN Z NICH VRATIL A REKL MI AT JEDU ZE TO KOLEGA U RADARU OMYLEM SMAZAL.... OPRAVDU MYSLIM ZE JSEM TENKRAT RYCHLOST NEPREKROCIL TAKZE TO VE ME ZANECHALO POCIT ZE SLO O NEJAKOU PODIVNOU HABADURU. :no:
Proti * na cestách to i tak nepomúže!
Jenom nás to bude stát další peníze nákladú na vozidlo!
Počítejte😒br /> Halogenové žárovky např. H7 OSRAM +50% stojí okolo 350,- Čk kus.
Odejdou asi při celodenním svícení do roku obě (zkušenost)
Zvýšená spotřeba prúměrne asi 0,1 litru na 100 km.
Sumár: při naježdení 20 tis. km za rok
- 20 litrú benzínu tj. asi 600,- Sk
- žárovky 700,- Čk

Denní svícení Vás príjde asi na 1 300,- Čk za rok!!!

A někdo poví, že to nic nestojí!
Toto múže říct jen * pro kterého je MacDonald vrcholem pohostinosti!
Hm,dnes odpoledne kolem 17 hod. byla mlha a pršelo,kdo jezdil v oblasti Hranic na Moravě a Olomouce tak potvrdí a našlo se pár jedinců,co šetřili a nesvítili.Tleskám,neb hubu jim rozbít z tohoto místa nejde. Kolik ušetřili:1300 děleno 365?Tak ať si nekupují auta...:no: Nazdar!
Toje právě to!
Vždy si sám vyhodnotím, kdy je tŕeba svítit a samozřejmě svítim,
když je snížená viditelnost a nebo slunce v zádech.
Ale mnoho * to takto nespraví a proto chtějí celodenní svícení aby nemuseli rpzmýšlet a byli krytí před policajty!
Jasně je to přitažený, ale nemúžeme se nechat takto našimi "zákonodárcemi" udržovat v poslušnosti.
A to, že na tom vydělají firmy na výrobu žárovej je 100% pravda.
Výrobci aut,poítačů atd.vydělávají víc,tak co řešíš? 1300Kč/365=3,56 Kč za den.Blesk,myslím ten plátek,co se tam píší píííííííčoviny na kvadrát,stojí kolik? 10 kaček?Nevím,nečtu,ale tipuji...Kdybys to nepochopil,tak jsem tím chtěl naznačit,že lidé utratí daleko víc za jiné pííííííííčoviny,než jsou tzv.náklady se svícením.Ale je to úhel pohledu na svět. Já tohle neřeším.Mně auto svítí samo :-! Jo,uznávám, že já lépe nevidím tím že svítím,ale třeba mne vidí nějaký pako v protisměru,aby to bylo úplně srozumitelné. Jinak,budeš to mít od 1.7.povinné,tak se tím nezabývej.Nebo vstup do politiky a změň zákon.Tu to nevyřešíš,spíš šetři si bodíky. >😁 Sbohem :no: Hlavně nepodceňuj lidi.Někdo svítíme celoročně i bez zákona.A neoslňujeme.
jenže k čemu je mrtvole 1.300 Kč? Jestli tolik stojíš o ty prachy, nejdůležitější je, aby Tě někdo někde nepřehlíd a nesestřelil! A s rozsvícenými světly Tě jen tak někdo nepřehlídne, tomu věř. A ještě: Ty jezdíš jen ve dne? Protože jestli ne a přibližně polovinu projezdíš večer, náklady co tu zmiňuješ poděl dvěma. Takže ušetříš ne 1300,- ale jen 650,-Kč. A jestli chceš ušetřit ještě víc, nesviť ani v noci...
svítit je dobré pokud je snížená viditelnost,třeba i při západu slunce.Například ve městě je opravdu super potkávat auta s xenonama a být neustále oslňován.Za slunného počasí mě to připadá absolutní nesmysl.Akorát to obtěžuje protijedoucí řidiče a to dost výrazně.Pokud by se mohlo jezdit jen na parkovačky tak by to šlo ale takhle mě to moc přínosné nepřipadá.
Já tedy svítím prakticky pořád už několik let, takže mi to nepřijde až takové změna. A mám pocit, že už se z toho začínal stávat takový bonton mezi řidiči, taková samozřejmost (pravda, nikoli mezi řidiči Š120 a s kloboukem a dalšími podobnými víkendovými jezdci). Jenom mě děsí, že jednoho letního slunného krásného dne o samém poledni, kdy bude slunce nejvýše, vyjedu a zapomenu zapnout. Mám z toho nového zákona pocit, že kvůli tomu pomalu přijdu o papíry. To mě děsí.
Máš pravdu. Já nesvítím přes léto celý den, ale když prší, nebo se trochu setmí atd., tak okamžitě světla zapínám. Pravdou je , že když člověk jede lesem, tak auto které svítí, uvidí dříve. Problém bude, když proti tobě pojede někdo s rozštelovanýma světlama. To je pak kolikrát horší, než dálkové nebo mlhovky. A že těch rozštelovanejch bude hodně.
Na jednu stranu máme plná ústa ekologie a na druhou pálíme drahocené pohoné hmoty na svícení, často zbytečné.
Elektrickou energii zde vyrábíme s velmi malou učinností. Čím to, že nikomu nevadí oslňování mlhovkami za jasné noci. A co nezřetelné značení silnic!!!!! To je daleko větší nebezpečí než auto za sluného dne. Proč nenalajnovat silnice pro 5,1 milionu automobilů než pálit MEGAWATY ENERGIE.
Hmmm...svítím. A svítit budu. Stejně tak jsem rád, když svítí a neoslňují ti, kteří jedou proti mě.
Spousta diskutujících se ohání náklady. To mě docela zaujalo a zkusil jsem počítat. Kupodivu-když se na to podíváte bez sentimentu, dojdete ke obdobnému výsledku, jako anglická armáda při 2. sv. válce. Nedávali tehdy paragánům rezervní padák. Proč? Pravděpodobnost neotevření prvního padáku neospravedlňuje náklady na druhý. Miluju jejich suchý humor.
IT tady vyčíslil, že svícení přijde na cca. 3,50 Kč / den. Dobrá, vyjdu z toho,že řidičů není na cestě víc, než 3 mil. / den - tedy to společnost stojí tak kolem 10 mil. Kč.
Rok 2005 - hmotná škoda 9,8 mld. Kč (ofic. odhad MVČR), společenská újma na zraněních a usmrceních 42,6 mld Kč (neptejte se, prostě to běžně počítám 😉 ). Z toho mi vychází na den 143 mil. Kč.
Je to sice všechno vzato hodně přes palec, ale ekonomický výsledek je ten, že pokud celodenní svícení nesníží nehodovost o více než 7%, je ZBYTEČNÉ. Ač se mi to nelíbí, tak sám 7% nevěřím. Tolik to nebude. Takže diskuse o prospěšnosti svícení jsou stejně zavádějící, jako kampaň "padesátka má smysl". Ano, má. Ale 40 by měla taky. Ona i 30 by ještě zachránila pár životů. A úplně nejzdravější by bylo nejezdit vůbec, žejo... 😄
Se divim, ze jste takhle nehorovali za celodenni sviceni pred 12 lety, kdy bylo zavedeno pro jednostopa vozidla ! To by Vam ty skodovenky chcipaly na kazde krizovatce.....Ze byl jiny provoz? Ze bylo driv lepe videt? Nedostatek zarovek? Ze jste nebyli na svete? Nebo co?
Takze se nedivte, ze budete potkavat motorky s dalkovymi. Ono nam totiz nic jineho nezbyva. Jezdim holt takhle jiz 2. rok a jeste se nikdo nepos.. Do cervence s autem v poledne rozhodne svitit nebudu. A jeste jedna pozn. pro magory s mlhovkama. Myslim, ze by nebylo na skodu, kdyby mlhovky zhasly autom. nad 50 km/h a pri rozsviceni dalkovych(jako drive). Protoze magori a frajirci by mlhovkami svitili jinak nejradsi porad.......
ja svietim vzdy a vsade .. kludne jazdi na motorke z dialkovimi .. mne to nevadi a teba je este lepsie videt ...
1300Kč je moc. Ty žárovky vydržej daleko víc. A co , stejně je v servisu vyměněj i když jsou ještě dobrý, aby si vydělali. Tak co řešíte.
rozhodně svítit pořád, auto je aspon vidět, kolega bydlí v uzké ulici kde sou stromy, onehdá vyjížděl z řady a v tom do něj málem vlítlo auto (je to v mírné zatáčce a sou tam stromy) a borcovi nadal že ho nebylo vidět at svítí, a on mu na to řekl ale vždyt nemusím, je letní čas tak to je na zmazání !!! auto je rozhodně líp vidět když svítí-hlavně auta tmavých barev 😄
A nechtel tvuj kolega prehodit zodpovednost na toho druhyho? I ve vyhlasce je psany, ze kdyz nekam vyjizdis a neni tam videt (mirna zatacka a stromy), mel bys vyhledat osobu, ktera ti bude ukazovat a bezpecne vjedes na cestu.
SVÍTIT!!! Bláboly o tom, že to zvyšuje spotřebu??!! Tak ji nemasti po dálnici kilopade a uvidíš kolik ušetříš. Tak občas v koloně na červený vypni motor. Ty v tý tmavý káře, co jsem tě kvůli tý jedný decce, kterou jsi ušetřil, neviděl, můžeš si pak na vozejku počítak, kolik jsi vlastně ušetřil!!
Jsem proti svícení za jasného slunečného počasí a to i v zimě.
1.při celoročním svícení nutně přibývá aut,které svítí jen jedním světlem i v noci!!Praskají častěji žár.nestihne,nemá hned možnost výměny,hned nezjistí atd.
2.zvyšuje se globálně spotřeba ropy,cena,rychleji se vyčerpávají zdroje.
3.přibývá hajzlíků,kteří mají puštěné dálkové,spolehají na to a jezdí jak prasata a i ti co mají jen potkávačky najednou ztrácejí zábrany!
Jezdí se méně opatrně a méně ohleduplně.
mám i za 4.za5.za 6. ale má to význam??
Nesouhlasím s celoročním svícením. Pokud to nevyžaduje např. počasí. I v létě svítím, když je šero, prší, ráno, večer atd. Za chvíli někoho napadne, že budeme muset i troubit, což by také přispělo k většímu bezpečí, nebo ne ??
Není to v osvětlení, je to v lidech. Pokud je někdo ožralý nevidí ani ta světla. Situace je však bohužel taková asi proto, že někteří řidiči, pokud to nemají zákonem nařízené, nesvítí i za tmy nebo snížené viditelnosti, kvůli těm musíme svítit a ničit si zrak i vlétě. Pokud ovšem stále svítíme, začínáme to brát jako normální a už nemáme v zásobě něco navíc, když je hůře vidět.
Jsi mi pripomenul jednoho pi..se, co jsem potkal, ten prisel o papiry, protoze jel autem vecer z hospody ozraly jak dobytek a aby si ho policajti nevsimli, tak jel se zhasnutymi svetly... Nestacil jsem se divit, ze ho vubec nechali na svobode...
Svítim pořád,stejně jako jsem pořád připoutanej. Bezpečnost je u mne na prvním místě.
ASI SEM PAKO, ALE MOHL BY MI LASKAVE NEKDO POVOLANY VYSVETLIT, JAK JIZDA S ROSVICENYMI SVETLY ZVYSUJE SPOTREBU PALIVA? JESTLI NECO VIM O ELEKTROTECNICE A AUTECH VUBEC, TAK JE TO, ZE ALTERNATOR SE OTACI STALE POMOCI KLINOVEHO REMENU A JE MU TEDY CELKEM JEDNO, JESTLI MAM SVETLA ROZVICENA NEBO NE?
To vis ze to ma vliv, sice velmi maly ale ma. Kdyby nemel, tak bys prece mohl alternatorem v aute napajet i elektromotor, kterym bys to auto pohanel.
Nejde prece o perpetum mobile, i rozsvicena svetla stoji nejakou energii.
Aby si dostal vykon z alternatoru potrebnej pro svetla musi si ho alternator nekde vzit, zakon premeny energie. Cim vetsi zatizeni - pozadavky vykonu na alternator, tim vetsi potrebuje energii k tomu aby se tocil, ve zkratce klade vetsi odpor a vice zatezuje motor. Snad je to k pochopeni.Cau
Rozhodně nesouhlasím s celoročním svícením. Myslím, že to ke zlepšení statistik nehodovosti nepovede. Zaplatíme víc za benzín, žárovky a další věc, dneska půlka aut nemá seřízené světlomety a když jedete v létě, svítí vám třeba sluníčko do očí a ještě proti vám jede nějaký trouba, který nemá seřízené světlomety v lepším případě, v horším může mít zapnuté dálkové a ani o tom nebude vědět! U xenonových světlometů je to daleko horší. To budou naše oči dostávat zabrat..... To je můj názor.
Svítit a basta . Kdo nebude svítit , dostane přes DRŽKU !!
Alledges nhaaale
Lobez trunde
A my ho přechčijeme a v tom světle mu rozsvítíme!
Ale vážně autor(stvořitel,bůh,alláh...) nás vybavil čidly(oči,čich,blbost,superblbost,obrsup…
Takže,jestliže vezmu jako fakt to,že ve dne vidíme a svítíme tak proč v noci svítíme když nevidíme.
Ať žijou MARŤANÍ
A my ho přechčijeme a v tom světle mu rozsvítíme!
Ale vážně autor(stvořitel,bůh,alláh...) nás vybavil čidly(oči,čich,blbost,superblbost,obrsup…
Takže,jestliže vezmu jako fakt to,že ve dne vidíme a svítíme tak proč v noci svítíme když nevidíme.
Ať žijou MARŤANÍ