Novinky
Viete mi niekto povedat, ako je to inde v EU? Ja mam len jedinu otazku - preco si podnikatel moze odpocitat DPH zo vsetkeho na co len pomysli vratane prijemnej nehnutelnosti na horach za desiatky milionov, ale z auta iba ak je N1... ?
Protože ten podnikatel tě zaměstnává aby si ty měl na chleba.Mám lagunu kombi, taky žádnej pickup ale požívám to na vše. Tak proč si neodečíst dph?
Aj v UK sa da odpisat VAT napr u Nissan Navara alebo Mitsu Warrior alebo L 200 to robi zhruba Ł 4000.00 tak ich tu dost kupuju.
Jenom drobnost: on ten zaměstnaec má obrazně řečeno někdy opravdu jen na ten chleba. Žena také "podniká" jako privátní lékařka,sestřičku platí nad průměrem, auto také má, DPH si neodečítá a prosperuje. Jo, k těm zaměstnancům: že mají tak akorát na chleba-to jí ti lidé prostě řeknou, ber minimální plat, někdy i něco bokem a nebo táhni. Kupoval jsem teď auto a prodejce-zaměstnanec mi u autorizovaného prodejce sdělil, jak čás legálně a zbytek bokem. Jenom to nesvádějme na odvody. Ty jsou ve velké části EU minimálně tak velké jako u nás. Zabývám se tím 15 let, tak cosi o tom vím. Jinak, taky mi vadí, že tu za rok, možná i díky tomu co jsem uved, budou vládnout 2 komunistické strany, seč se jedna tváří, že není, ale myšlením je. To pro pořádek.
Sorry, zrejme som sa nespytal dost jednoznacne - preco si moze platca DPH odpocitat tuto dan zo vsetkeho, ale pri autach IBA ak je to N1??
Podstata dani je nam vsetkym jasna, DPH je specificka tym, ze ju v konecnom dosledku ma zaplatit koncovy uzivatel, cize opat - preco je prave pri autach (negativna) vynimka? Ak chcem byt podvodnik, tak si najdem ine cesty, ako "usetrit" a nezaplatit statu...
Podstata dani je nam vsetkym jasna, DPH je specificka tym, ze ju v konecnom dosledku ma zaplatit koncovy uzivatel, cize opat - preco je prave pri autach (negativna) vynimka? Ak chcem byt podvodnik, tak si najdem ine cesty, ako "usetrit" a nezaplatit statu...
To je třeba se ptát zákonodárce, příp. ministerstva financí, nebo je možno oslovit svého poslance a lobovat za změnu. Jiná alternativa fakt není.Otázka PROČ je třeba správná, ale protože zákon odpočet pro limuzínu nezná, tak se to dá obejít nějakým kombi, SUV, MPV s mřížkou a je. Z RR to asi nejde. PROČ-to musí vystětlit ti, co tvoří zákony. Nicméně to lze posunout do polohy PROČ si zaměstnanec nemůže odečíst DPH z ničeho, NIC dát do nákladů a nakonec se dostaneme až k úvaze PROČ se vůbec platí daně, resp. proč někdo platí a někdo třeba trochu míň. Teď myslím zaměstnance, který si koupí kombi a DPH zacáluje a NIKDO se jej neptá, jestli chce či nechce a třeba jej užívají stejně.... Proč si zaměstnanec nemůže koupit počítač, připojit internet a mít to jako odečitatelnou položku-třeba by se to státu vrátilo tím, že se člověk bude víc vzdělávat, snažit, bude víc iniciativní a možná víc vydělávat, vytvoří prac. misto(ta) atd...ne? Daně jsou složitá záležitost. Končí reklama, jdu pracovat k TV
Este doplnok - nechcem polemizovat o (ne)socialnosti podnikatelov, ale o diskriminacii v daniach.
Preco si nemozem odpocitat DPH zo sedanu bez mreze a folii, ak v aute nikdy nebudem prevazat tovar, ale sluzi na prevoz mojej malickosti na jednania? To je akoby som si mohol dph odpocitat z nehnutelnosti iba v pripade, ak je to vyrobna hala a na administrativne priestory by sa odpocet nevztahoval.
Preco si nemozem odpocitat DPH zo sedanu bez mreze a folii, ak v aute nikdy nebudem prevazat tovar, ale sluzi na prevoz mojej malickosti na jednania? To je akoby som si mohol dph odpocitat z nehnutelnosti iba v pripade, ak je to vyrobna hala a na administrativne priestory by sa odpocet nevztahoval.
Jediné co je nepřesné, že jsem neuvedl všechny předpokládané var. užití, ale to neví asi nikdo, ani to nelze zjistit a ani to není cílem to tu řešit. Prostě fiktivní příklad pro názornost. Nicméně, máš-li výstižnější příklad užití, sem s ním. Ať víme.