Novinky
Dělám u prodejce, ale kde přesně raději neřeknu... Na nových autech dneska bývá marže 5 - 8%, ovšem v případě akčních modelů jsou ještě výrazně nižší - třeba takový akční Getz za 199 nebo Getz Champion mají celkovou marži cca 10 000,-, z toho ještě dealer zaplatí dopravu + předprodejní prohlídku (cca 4 000,-) a každý zákazník chce dneska slevu nebo rádio zdarma (5 000,-), takže těm "zlodějům dealerům", jak je tady nazýváte, zbude asi tisícovka, ze které musí zaplatit zaměstnance, elektřinu, pronájem autosalonu, vystavené vozy na showroomu, předváděcí vozy, ... Prostě vyloženě zlatý důl
Proč neřekneš rovnou, že pracuješ v charitě?
Je to smutne, ale ma pravdu Velmi podobna situace je temer ve vsech oblastech obchodu. Cenova valka (naprosto nesmyslna) a pristup zakazniku, kteri nakupuji slevy a chteji primo nehorazne podminky vede k tomu, ze postupne klesa kvalita a mnozstvi "pridane hodnoty". Sam jsem byl svedkem, kdy k Jagu prisel clovek, ktery chtel na auto 20% slevu (podotykam, nebyl to zadny premiovy model). Takovyho bych na miste prodejce prohodil vylohou a jeste mu to nechal zaplatit
predajca, ktory ma odchyti pred showroomom a natlaci mi nove auto ma sam pre seba odmenu 500 usd. je znama vec, ze obchody, teraz nemyslim s autami, pracuju niekedy aj s 200 a niekde aj 300% navysenim. napriklad velkoobchodna siet wal....rt si dovoli dat na tovar pri vypredajoch az 80% zlavu a este stale su ziskovy. napriklad u dealera aut, ak chces kupit mas narok na tzv. invoice, cize doklad na ktorom je uvedene za kolko to auto kupil dealer od dovozcu. samozrejme k tomu si musis pripocitat nejakych 600 usd dovozne a nejake poplatky. ked si ja vyberiem na nete auto a poskladam si ho, ta cena, co mi vyjde je konecna. samozrejme pridem k dealerovi a poviem mu, ze chcem toto a toto. on mi bude ukazovat vsetky ostatne modely, hlavne viac vybavene, lebo zije az z toho, co je tam naviac. ked som bol s bratrancom kupovat hondu civic, tiez si ju poskladal a potom mu predajca zacal hovorit, ze ju maju, ale ze su tam uz koberceky, zasterky, nejake hmlovky, koncovky vyfukov. ked sme povedali, ze to nechceme, nech to teda odmontuje, zacal vyjednavat, ze nic nezarobi atd. treba byt neoblomny, lebo z toho ziju. niekto si povie koberceky, lenze ked ti ich dealer preda za 280 usd len preto, ze tam je vysite honda, tak to je iny peniaz. a nemaju hodnotu ani 40 usd. je tu priestor na dohody, ale v prvom rade treba sledovat, co chcem ja a co mi ponukaju. tolko moja skusenost. pekny den.
a este som zabudol, ze taky dodge alebo chrysler, su ochotny ist dole z ceny aj o 4 az 5 000 usd. takze ked dodge caravan stoji v zaklade 18995 usd, a mas dobru credit history, dostanes sa s cenou az k nejakym 15000 usd, co je velmi slusna cena. a stale su ziskovy. a tu ma taky showroom mozno aj 100 ludi vratane servisu. takze ich platy, priestory, elektrika a vsetko ostatne ... ale musis sa velmi obracat aby si predal jedno tyzdenne, inac ti oznamia, ze dakujeme a dovidenia. tolko moje postrehy spoza mlaky. pekny den.
A k tem cenam jinym v US a v Evrope, neni to politika nikoho jineho, nez vyrobcu a netyka se to jen aut. Veci, co v praci kupujeme od americkejch vyrobcu stoji na jejich trhu polovinu (!!!) toho, co ty stejny produkty tady. Takze rozdily v autech jeste nejsou tak hrozny. A proc to tak je? Velky trh, velky obrat, mene lidi v distribucni siti, v Evrope ma kazdy statecek sit vlastnich (nejlepe nekolika) distributoru, kteri navic dodavaji na daleko chudsi trh.