Technika
Dobrý den
Tento článek je všeobecnou informací o systému, vývoji a výrobě.
Prosím mohli byste doplnit konkrétní příklady funkce a chování tohoto systému v autě a trochu ho tak popularizovat. Podle výsledků v bezpečnosti to asi stojí za to.
Osobně by mě zajímalo proč má tento systém v autě vypínač, když by bylo evidentně lepší mít ho stále zapnutý. Sám můžu potvrdit výrazně lepší chování při zapnutém ESP-hlavně teď v zimě, až na to že si při rozjezdu nedá gumovat asfalt
Předem děkuji L
Tento článek je všeobecnou informací o systému, vývoji a výrobě.
Prosím mohli byste doplnit konkrétní příklady funkce a chování tohoto systému v autě a trochu ho tak popularizovat. Podle výsledků v bezpečnosti to asi stojí za to.
Osobně by mě zajímalo proč má tento systém v autě vypínač, když by bylo evidentně lepší mít ho stále zapnutý. Sám můžu potvrdit výrazně lepší chování při zapnutém ESP-hlavně teď v zimě, až na to že si při rozjezdu nedá gumovat asfalt
Předem děkuji L
pro to vypnutí esp je pár důvodů... Každopádně je to také záležitost pro kvalitního řidiče.. ESP ti přiškrtí výkon.. (sníží jej) což může mít negativní dopad na určitou situaci.. a stane se tak proto, aby se auto nedostalo s protáčejícíma kolama do smyku.. při variantě kvalitního řidiče to vypneš a v zatáčce nebo na sněhu máš záběr 100% což může být na škodu, nicméně ti s trakcí pomůže dostat se z "problému" výkonem a volantem.. resp. řízeným smykem... Je to jen laické a okrajové.. ve výsledku jde o to, že zapnuté (aktivní) ESP nedostane auto do smyku - bezpečné projetí každodeních cest.. a vypnuté ESP - 100% výkon a krouťák na kolech a tímpádem "smyk" a tím pádem zábava.. Ale nelze zaměňovat ESP se sytemem EBD (rozdělování brzdné síly).. ESP zapnuté nebo vypnuté jsem si krásně vyzkoušel na mokrým okruhu v plné rychlosti... a v dobrým bezpečným autě..
Na okruhu to beru,jen doufam ze nejsi jeden z tech zavodniku na preplnenych silnicich, kteri predjizdeji s plnym kotlem v zatackach V provozu bych řízený smyk radši neprovozoval i kdybych si myslel že jsem kvalitní..Pak si neumím představit že by problém způsobil vypnutý esp,ale asi jen styl jízdy "prase".
Není náhodou EBD právě jednou z doplňujících funkcí ESp?
Není náhodou EBD právě jednou z doplňujících funkcí ESp?
jasně že do provozu to nemá smysl vypnout, protože než se dostaví ta hranice, tak jsi už hodně daleko... měl jsem na mysli třeba výjezd po zasněžené cestě k chalupě... atd.. Jinak je propojeno všechno a mělo by se to doplňovat, ale EBD spíše drží auto při brždění a esp opačně.. Jinak taky nemám rád prasata za volantem... proto jsem psal na okruhu...
ciello : nikde ve slovníku jsem nenašel definici "kvalitního řidiče"...když je tato diskuse o slovíčkaření....jinak je mi fuk, kdo to montoval nejdříve a vymyslel, mně stačí to současné, loňské, co mám v autě a občas na mne bliká, takže to beru jako malé varování, že je třeba ubrat a zvolnit tempo
Pánové, tak tohle je diskuze. Tohle JE diskuze. Celé jsem to poctivě a podrobně přečetl. Vždy mně uchvacuje, že jsou lidi, kteří jsou schopni formulovat myšlenky o věcech, u kterých já ani neumím identifikovat jejich zkratky. Tak tohle cením. Pár kilometrů, myšleno v tisících, teda v desetitisících, hergot ve stotisících (vážně) jsem najel. Hodně dlouho jsem řídíl auta, která jsem těžko držíval ve směru, pokud jsem jel nad 130. To už teď neplatí. Mám zkušenost s temi zařízeními. Je to dokonale se vyvíjející odvětví. Napomáhá to bezpečnosti. Ale jen proto, že tak, jako málokdo umí pořádně chodit, tak taky málokdo umí pořádně řídit. Nás opravdu dobrejch je málo. Takže ti dobří, a nemusí jít o závod na život jezděj s přehledem bez. Jistě. Problém jsou ti ostatní. To je ale jev zobecnitelný i v jiných odvětvích. Jsem v tom laik, tak jěště jednou - pohled na tyhle příspěvky - radost číst.
S tim, ze tech kteri umi opravdu ridit, je pohrichu malo mas svatou pravdu!!! Patrim mezi tech 90%, kteri "hresi" na elektroniku Ale je zajimavy, ze kdyz vlezes do auta, ktery tyhle vychytavky nema, tak podvedome oprasis "stary jezdecky pravidla" a taky se do toho clovek dostane
Jo, máš pravdu. Někde jsem tu už psal, že každej pořadnej bejk, at sedí v Saabu Aero nebo ve Fabii si stejně připadá jako v Porsche Carrera. Tak proto je zapotřebí tech elektronickejch pomocníků. Mimochodem, já dlouho brzdil tak, že jsem pravým kotníkem na sněhu kmital nad brzdou, takovej malej abs amatér. A dneska se bojím, že kdyby to na mně přišlo, tak na to stjně nehamtnu. Síla zvyku.
Smutné na tom všem je, že když se zeptáte většiny lidí co by v autě chtěli tak řeknou: klima, xenony, cd, park asistent... A jak funguje ESP ví opravdu málokdo. Natož aby to chtěl. Asi i leckterý prodejce by to těžko vysvětloval.
No hlavně že je všechno v "eletrice".
No hlavně že je všechno v "eletrice".
..špatnej prodejce, nebo si chodíš kupovat špatný auta.. ke špatným prodejcům..!! To je ale zase věc kterou lidé v ČR nectí... kde se ke mně chovali stroze, odpudivě, povýšeně tak si tam auto nekoupím... ale čech ne.. dá vydělat těm hovadům co se neumí chovat ke klientům a zákazníkům....!!! Co o produktu nic neví a jde jim jen o to prodat - vydělat.. to by se v západní Evropě nestalo stejně jako v US
O ESP čtu jen v souvislosti s novými auty. Zajímalo by mě jestli by se dalo ESP namontovat i do ojetého auta. (nemyslím 120) ale tak například jestli by se dalo namontovat do čtverkového golfu.
Golfy miluju, to tady ví každej. Já bych tu čtyřku dojel klídně bes ESP a jezdil bych tak, jako že ho mám a že jsem se vsadil, že budu jezdit s vypnutým. To jsem zas napsal pěknou blbost
ESP v americkych autech dlouho seriove nebude, protoze ho neni kde vyuzit. Auta jezdi po rovince 65 mil tak naco esp? Dokonce ABS tu neni seriove, napr u noveho Mustangu se musi priplatit 800Dollaru!
Seville STS 4/5-Türer, Automatik, EZ 9/94, 72.000 km, 220 kW, Metallic grau, ABS, Airbag, Alu, BC, el.FH, ESP, Klima, Klimaautom, Leder, R/C, Servo, Sitzhzg., Tempom., Trak-Kontr, WFS, ZV, 9.900,- EUR, nebo CADILLAC Seville STS 4/5-Türer Erstzulassung 03/1993, ....... Traktionskontrolle, Wegfahrsperre, Zentralverriegelung, elektr. Stabilitätsprog. (ESP) a dotřetice CADILLAC Seville 4.6 V8 AUT NORTHSTAR Erstzulassung 07/1993, ABS, Airbag, Alufelgen, Beifahrer Airbag, Bordcomputer, CD, Elektr. Fensterheber, Elektrische Sitze, Klima, Klimaautomatik, Lederausstattung, Nebelscheinwerfer, Radi👋Cassette, Servolenkung, Sitzheizung, Tempomat, Wegfahrsperre, Zentralverriegelung, elektr. Stabilitätsprog. (ESP) Rád dodám i linky pro nedůvěřivce. Jinak masová rozšířenost ESP v Německu nepramení z nějaké technické nadřazenosti, jak by rádi deutsch-fandové tvrdili, ale z toho, že mnoho německých aut (Mercedes A, Smart ForTwo) bez těchto elektr. pomůcek nedokáže zvládnout ani losí test! Proto se ESP tak rychle přestěhovalo do základní výbavy i nižších tříd.
nemecke auta maji technickou nadrazenost, ktera uz nedominuje jak driv, ale plati v USA i zbytku sveta stale jako cislo 1.
Kdo ma zase aktivni rizeni, ktere v USA dostalo oceneni - nejdulezitejsi vymysel roku? za 10 let to nabuduje konkurence
Headdisplay, night-vision, klima a jine auto-srandicky vymysleli urcite v usa to ani nikdo nebere, jejich zakaznici tyto veci vyzaduji.
Co se tyce Diesel-motoru, chladice, ABS a ESP se vubec nema smysl bavit protoze ani v USA nikdo nepochybuje odkud pochazi, jestli je nekdo driv do serioveho nabudoval neni taky podstatne, dulezite kdo tyto veci vymyslel a v lexikonu je Bosch -rok 1930! Nesmis zapomenout ze amici po 2svet. valce ukradli co se dalo, vedce kteri vymysleli V2 (Braun-let na mesic) tryskove letadla, pouzvaji po dnesni den
Zajimave je, ze zbytek sveta nekoupi z ami-srotu (krome hummeru) vubec nic.