Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Crashtest na vlastní kůži: redaktor Auto.cz v nelehké roli Dummyho na místě spolujezdce

88 komentářů

"Odhadnout limitni najezdovou rychlost je obtizne" - pratele, jste v provozu s fordkou a ne na okruhu s corvette. Co kdyby tam misto toho Sprintera byla stara corsa s mamou a detma? U mne jste amateri - radsi testy jenom pretiskujte a auta fotte na parkovisti.
Kdybyste si článek přečetl pořádně, než začnete psát do diskuse, zjistíte, že automobil neřídil člen redakce AUTO.CZ (ten seděl na místě spolujezdce). Autor článku (spolujezdec) také zdůrazňuje, že rychlost se mu již zdála vysoká. Ohledně našeho testování - již jsme otestovali více než 400 aut bez jediné vážné nehody.
"BEZ JEDINE VAZNE NEHODY" to hovori za vsetko. Nove auto, novy motor asi to treba hnat na maximum, ze? Je uplne jedno ci clen redakcie bol spolujazdec, alebo vodic. Asi sa mu pacilo jazdit ako o dusu, ze? Keby ste tam zabili cloveka asi sa tym nebudete az tak chvalit!!!
takle muze kecat jenom ten kdo nikdy neboural,chybu maze udelat kazdy predvadeci jizda neni normalni jezdeni,clovek otestovat auto nejak musi,
tohle neni nejak ojedineli pripad,primloval bych se o to aby byli testovaci jizdy delany v uzavrenem okruhu.Jinak Tomasi (AUTO.CZ)nic si z toho nedelejte neni to zadna hrupka,ze to neni nic prijemneho to je jasne,tak ze nikomu se nic moc nestalo a to je dulezite.
Nechci se nikoho zastávat.... Kdo je ale bez viny, ať hodí kamenem..... Kdo z Vás neudělal nikdy chybu??? A nejlepší jsou takový rejpalové, kteří akorát kecaj a machrujou, jak jim se něco podobnýho nemůže stát!!! Každej kdo sedá denně za volant by se měl chytit za svůj rypák a pak teprv někoho kritizovat!!!! Do * (pardon) muže totiž šlápnout každej z nás ať už je to novinář, sváteční řidič, profík nebo mistr světa v automobilových soutežích nebo F1..... Na cestách chybí ohleduplnost a slušnost!!! To jsem se rozjel! Amen!
jjj přesně tak!!!!
Máš pravdu, ohleduplnost a slušnost na silnicích chybí. Proto denně potkávám hovada předjiždející na horizontech přes plnou čáru, před nepřehlednou zatáčkou, při předjíždění špatně odhadující rychlost protijedoucího vozidla. Nevím co by ten redaktůrek dělal kdyby se to stalo v česku a sestřelil nějakého dědulu ve Favoritu nebo v tom vinglu potkal Tatru naloženou pískem. TAkové zmentky kopat do koulí!!
Nevim kde je chyba, ale zacinam tusit...Ta silnice vypada pekne mokra,coz,v kombinaci s posilovacem rizeni,vetsinou znamena absenci valnejsi zpetne vazby z vozovky. Myslim, ze kdybyste jeli v nejake stare transaxle alfe bez posilovace, jeli 60, a uz v najezdu byste citili, ze neco neni O.K. ,nasledoval by delsi nedotacivy smyk, v kterem byste se o dodavku otreli spise bokem. Prestavam snaset nova auta, kde opravdu nevim, co kola na vozovce delaji. Ale jinak me prekvapilo, jak dobre to dopadlo. Bila Cara!!
Amatéři určitě nejsou, ale testovat limitní nájezdovou rychlost v běžném provozu je fakt hovadský... to že spousta lidí jezdí jako prasata není důvod aby tak jezdili i motorističtí novináři ... právě profíci by měli jít jakýmsi dobrým příkladem P.S.: Kdo to řídil?
Jak už uvedl kolega předemnou, za volantem neseděl redaktor AUTO.CZ, nýbrž zaměstnanec JINÉHO konkurenčního média.
ze udal chybu asi jo,kde to clovek nezna nebo nevidi do zatacky nemuze si nadjizdet ani testovat najezdovku,no ale polechcujici okolnost je tak ze pokud nekdo presedne z Fiesty ST nebo Sport ktera ma minimalne najezdovku 20km/h vice do vysokeho podozku Fusion co podvozkove skoro Allroad pak chapu ze v hlave clovek tezko preklapne.
... ja nevim, ale mne se zase ta zatacka az tak neprehledna nezda (viz fotky). Ten pan asi musel byt pekna trubka, i kdyz konkurencni, ze vjel do protismeru. Kdyz uz byl takovy Schumi, aby testoval rychlost v zatackach, tak proc nejel vnitrkem? Ja bych ho hodnotil jako normalni tele, co by se melo tomu chlapikovi s MB poradne omluvit za svoji blbost.
nevim na miste jsem nebyl abych posudil,jak rikas je mozne ze to prehnal a vyneslo ho to do protismeru.
Řidič podle článku si nadjížděl pravou zatáčku, nic ho nevyneslo. Řidiče bych k testování již nikdy nepustil, přesně tohle je ta nebezpečná česká bezohlednost na silnici (a kus šoférské neschopnosti k tomu); tolerovat nadjíždění lze jen tam, kam je vidět. Howgh!
no janse ze nejaky uzavreny okruch je lepsi ale otestovat majezdovku muzes i bez prejeti plne tak ze trozku uber to plati i o jinych vlastnostech.
Meli jste z pr... kliku! A co z toho plyne? Pouzivat rozum (v prvni rade), poutat se, svitit,....., proste vyuzit vsech dostupnych moznosti, aby cesta byla co nejbezpecnejsi!
Osobní dojmy, byť z takto drsné události jsou vždycky lepší než vědecká pojednání nebo PR kecy. Podle mě se redaktor AUTO.CZ zachoval správně, když své zážitky na místě spolujezdce popsal takto plasticky.

Je to nejlepší prevence, byť za velkou cenu.
Přesně takto jsme to mysleli - trocha "reálné" prevence nikdy neuškodí.
Tak, takže si to přečte pár vylízanejch blbečků a bude to brát jako příklad.
Moc Vam dekuji za tenhle clanek. Z prvnich odstavcu mi bylo patrne, ze se snazite snizit vinu ridice-novinare, tim jak pisete o limitech vozu. To se mi moc nelibi a ocekaval bych vetsi zdurazneni ridicovi chyby (vim, ze jste auto neridil) .
Musim Vam ale podekovat za zprostredkovani pocitu pri nehode a zdurazneni, ze clovek zacne premyslet uplne jinak, kdyz se mu stane nejaka nehoda. Snad si to uvedomi i ostatni ctenari.
Bohuzel jsem byl svedkem tezke dopravni nehody a musel jsem se ptat co by se stalo, kdyby... se lide pripoutali, meli i bocni airbagy, davali pozor, jezdili podle predpisu, ... Kdyz uz dojde k nehode, tak uz je pozde...
Tohle neni jenom statistika o nehodach, par cisel, tady jde o zivot, za kazdym cislem jsou mrtvi lide, nestastni lide.
Takovych prispevku by melo byt vice.
S tím se dá jen souhlasit.
Doufám, že redaktoři AUTO.CZ takto nejezdi.
Ja myslim ze to mohly spatny novy nezajety pneumatiky, spatny stav vozovky, erupce na slunci a Sprinter ktery urcite az moc sprintoval. Na predvidani je tu prognosticky ustav a ne ridici.
Toto je duvod, proc di uz kupuji jrn vela auta a doufam, zenenarazim na Liazku
tohle podle mě dokazuje slušnou úroveň bezpečnosti u nových aut. nejednalo se o statický crash test v 50 km/h do bariéry, ale 65 km/h PROTI auto jedoucímu 40 km/h. takže ekvivaent nárazu ve 105 km/h do pevné překážky!! obě ty auta vypadaj dobře na to, že to byla pěkná pecka. před 10 lety by Auto.cz hledalo novýho redaktora
To je naprostý nesmysl - sčítat rychlosti obou aut. Zase jeden zasvěcený matematik...
ale není. pro hrubý odhad to jde, ještě by se měla zahrnout hmotnost, ale logická chyba to není.
pokud si myslíte, že ano, ocenil bych krátké vysvětlení
blbost to je! pokud proti sobe poslu dve auta se stejnou hmotnosti, a ty se srazi, zustanou obe presne v miste narazu, tedy uplne stejne, jako by obe dve, ale kazde zvlast, narazily do pevne prekazky. celkova energie srazky je samozrejme souctem, nicmene kazde auto odevzda enerigii pouze za sebe. predstav si, ze by auta nenarazily primo do sebe, ale byl by mezi nima plech, cihlova zed nebo zed atomoveho krytu. myslis ze by to melo vliv?

v realnem zivote to samozrejme neni tak jednoduche, treba v tomto pripade mela dodavka hmotnost vetsi, tedy urcita cast energie sla na vrub osobaku, navic osobak zarotoval a tak se cast enerigie ztratila zde atd., nicmene urcite nemuzu secist rychlosti.
První podmínka: přibližně stejná hmotnost obou aut (pro zjednodušení) Takže vezmu extrém: 2 auta proti sobě, každé jede rychlostí 50km/h a 2 auta, jedno stojí a druhé do něj narazí rychlostí 100km/h. Podle Vás to dopadne stejně. To je ale naprostý nesmysl. Vše záleží na kinetické energii, kterou má stojící auto nulovou, takže u něj záleží jen na deformačních zónách (airbagy se asi nenafouknou). Auto (potažmo lidi v něm) jedoucí 100km/h má např.kin. energii 4x vyšší než auto (potažmo lidi v něm) jedoucí 50km/h (kin. energie roste s 2.mocninou rychlosti). Takže lidi v něm, pokud vůbec zázrakem bouračku přežijou (potrhané vniřnosti, zhmožděný mozek, zlámané kosti), se znovu narodili. Je to hlavně o kin.energii. Stačí to tak ?
For😜 (pocitam 1.2 tuny, rychlost 65km/h=18m/s) 1200*18 = 21600 kg*m/s
Mercedes: (2 tuny, rychlost 36km/h=10m/s) 2000*10 = 20000 kg*m/s

Vysledna energie po narazu: 1600kg*m/s ve smeru Fordu, z toho ve Fordu 600 kg*m/s, v Mercedesu 1000. Tedy oba musi absorbovat 21000 kg*m/s. Z toho vyplyva, ze pro Ford to bylo dokonce lepsi, narazit do protijedouciho Mercedesu, nez do pevne, nedeformovatelne zdi.
Dohadujete se o věci, kterou jsem slyšel i v "Zelené vlně" v ČR, kdy se rychlosti při čelní srážce sčítají. Je to velice zjednodušený výrok a platí co řekli někteří mí předchůdci (někteří i počítaly). Každé auto má kinetickou energii, která se při nárazu přemění (zákon o zachování energie). Buď se "použije" na deformaci nebo se předá v jiné formě. Takže by se měl uvádět příkla😜 "Při čelní srážce dvou vozidel je výsledná energie úměrná druhé mocnině součtu jejich rychlostí!". Energie rozhoduje spolu s okolnostmi (alias štěstí) o vážnosti nehody. Zcela zprávná je představa (pro auta se stejnou hmotností), že auto narážející do protijedoucího auta je ve stejné situaci, jako auto, které by narazilo do skály polovinou ze součtu jejich rychlostí.
Michale, to co pocitas je hybnost a ne energie...
kin. energie se spocita E=1/2.m.v^2
Energie Fordu 194400 Energie Mercedesu 100000 kg.m^2/s^2
Jak se tyhle dve energie rozlozi do deformace pripadne zmeny rychlosti je jina vec.
Mozna je zajimavy, za kdyz auto zpomali z 65 km/h na draze 30cm, tak je to zpomaleni 540 m/s2. Tedy 54g.
to je pitomost.... musis brat v uvahu , ze c crashtestech bouraj do pevny zdi , kdezto kdyz se srazej dva autaky , tak maj deformacni zony obe , tudiz to neni jako ve 105i do zdi .... ale kazdopadne to pecka byla ...
Nechápu, co komu vadí na tom,že novinář boural.Prostě udělal jezdeckou chybu, nic víc. Kdo se diví, pak je asi DOKONALÝ a ví, že ji nikdy neudělá(al) a že nikdy nenabourá.Blahopřeji!!Já za 30 let neboural, jezdím denně, ale že bych cítil potřebu někoho odsuzovat,tu fakt nemám. Navíc čtenáři chtějí vědět, jaké jsou dojmy z auta, vč. jízdních vlastností. Loudavou a předpisovou jízdou se asi nezjistí,jestli je auto v mezním stavu přetáčivé, nebo má tendenci k nedotáčivosti, kdy zasahuje příp. ESP atd. Tak si ujasněme,co chceme číst.Pokud učebnicový popis auta, na to si můžeme zajít do autosalonu. Konečně pro Ford i M-B je to nechtěná reklama o bezpečnosti jejich aut.Spíš si ujasněme a pamatujme, že kdykoliv kdokoliv z nás může zaviněně nebo nezaviněně bourat a podle toho si počínejme, což je v Česku utopie....
tak tak, chybu může udělat každý, jen by mě zajímalo, kolik let a jakou praxi měl výše uvedený redaktor-řidič? Děkuji za odpověď.
jetli jsi 30 let neboural tak gratuluji,a ver mi ze nikdo nema takove stesti porad,pokud jsi navic profik nebo mas auta jako spor,jedno tu hranici prekrocis pokud ne vickrat,dulezite je neudelat dvakrat jednu tu samou chybu,a neohrozovat nekoho jineho.Kazdej at testuje jak chce ale ne na ukor lidi kteri chteji jenom prejet z bodu a do bodu b.
naprostý souhlas, netvrdím, že když jsem 30 let neboural, už nebudu nikdy, takový pako(machr) zase nejsem, právě naopak, když do auta sedám, tak s tím že se bourá počítám, podle toho jezdím, vybírám auto, ale nezaručuji se, že neudělám chybu, jestli je to k pochopení...takže bych někoho, kdo při testu auta fáro zrušil nijak neodsuzoval..nedávno jsem za hustého deště vjel do koleje s novým autem, je to kousek od domu,znám zatáčku 30 let, jenže kapánek širší gumy (225) s novým vzorkem to nějak neustály a řídilo za mne ESP(voda se nestačila odvézt-vyčerpat ze stopy), přitom jsem jel pomaleji než se starým autem, které mělo gumy užší(195), čímž chci říci, že chyby děláme všichni, tak se tu nekasejme, že neděláme
zdá se mi ze tady ma někdo krapet nižší IQ.
...jenže takovouhle "jezdeckou chybou" (já bych pro to mel určite horsí prirovnání) přichází denně x lidí o život. Pokud někdo chce testovat cokoliv (a musí to probíhat na místě kde muže někoho nebo něco ohrozit) je povinen chovat se podle toho a k podobné situaci nesmí za žádných okolností dojít!!! Je to neomluvitelná bezohlednost. Bezohlednost o které se dnes a denně dočítáme nejen v černých kronikách. To ovšem nic nemění na věci, že je skvělé, že AUTO.cz tento článek zveřejnilo. Tímto Vám děkuji.
trozku odobocim kdy se muzem tesit na nejaky test Fiesty,ST nebo sport,jinak jsem rad ze ste potvrdili ze Ford dela bezpecna auta bez nejakych nasledku jak zadravotnich tak financnich doufam,jo ten ridic bude muset nec👋spoloucast platit Fordu nebo to resi cele pojisteni?Jen tak pro zajimavost.
Co se týče spoluúčasti řidiče, záleží to na individuálních podmínkách importéra, většinou to jde přes pojištění... někdy jsou pojištěni i samotní redaktoři nebo celé redakce.
Co ten test Fiesty,ST nebo sport,?
Jizdni dojmy Fiesty ST (110 kW) a S (66 kW) budou behem pristiho tydne.
Tyhle veci se stavaji denne a chyby dela kazdej, ale ,uzete bejt radi ze ste v pohode, protote auticko ste odepsali pekne..
Řidič toho asi moc neumí. Z fotek je vidět, že ta zatáčka zas tak děsná není. Když ale někdo "testuje" na mokrý vozovce (je vidět rovněž z fotek) sportovní vlastnosti nesportovního auta, tak se pak nemůže divit! Navíc, když chci někde zkoušet kde je hranice auta, tak to dělám v zatáčce, kde daleko vidím, že nikdo nikde. Jít do smyku v esíčku, kde to neznáte? Na adresu řidiče mě napadjí jen vulgarismy! Být řidičem dodávky, tak bych mu rozbil úsměv víc než airbag. Nic jinýho si totiž nezaslouží! Minimálně bych mu přál platit do konce života bolestný poškozenému! Příště by si to rozmyslel! Takhle z toho vyjde relativně v pohodě. Nikomu se nic nestalo, auto je pojištěný. Není důvod příště zase netestovat!
trochu prehanis sportovní vlastnosti nesportovního auta no musel by jsi definovat co to jsou sportovní vlastnosti auta,mozna si pletes pojem sportovni vlastnosti,a dobre jizni vlastnost,myslim ze dany ridic urcite neprekrocil limit auta ale spise mel spatny odhad ale stejne jou to jenom spokulace museli by sme ten usek minimalne videt
chtěl bych v prvé řadě poděkovat redakci za článek. Myslím si, že je jenom dobře si přečíst o zkušenosti jiných - i pro Ty co 30 let nebourali.
Vyjadřovat se k nehodě samotné nebudu, ať si každý udělá obrázek sám, proč se to stalo. Jen by mě zajímalo "čistě hypoteticky" jestli byste článek publikovali,i kdyby to řídil Váš člověk. nemyslím to ve zlém, je mě to zajímá.
Já bych byl pro - ale konečné slovo bych nechal na redaktorovi, zda je ochoten zveřejnit takové informace o sobě a případné nehodě, kterou způsobil.
Preco je v Cechach a Slovensku najviac dopravnych nehod? Najviac nehod zo smrtelnymi nasledkamy v europe? Preco cloveku, ktory do neprehladnej zakruty ide naplne pecky sa povie ze nemal odhad? Ziadny odhad nemohol mat. Pomenujme veci pravym menom ... Je to bezohladnost
presne tak, z clanku vyplyva ze miesto nepoznal a siel tade prvy krat... nevedel aka ostra je zakruta a evidentne urobil presny opak -miesto toho aby spomalil pridal /60km je v tom mieste dost/ je to nezodpovedne pako....
no memyslim si ze je 60km/h je naplne pecky,jde spise o to ze kdyby tu zatacku proje technicky 99%tak by ste nemeli o cem tady moralizovat.V kazdem pripade jedno je pravda kdyz neznam moznosti auta ani trati tak neriskuji v useku kde me muze prekvapit nejaky Sprinter ,ale sta se to muze komukoli z Vas
Aniž bych se zastával Česka - jezdím po Středních Čechách včetně Prahy a Mladé Boleslavi (česká nej* pro silnější nervy), ale to, co jsem zažil na Slovensku ve Slovenském raji na silnicích, to jsem rozdejchával ještě na hotelu (např. 100 m rovinka v serpentinách do kopce, přes dvojitou a už mi ji nějakej Poprad dal, Tatra s kamením v protisměru hned za zatáčkou; předjíždění přes plnou do pravé zatáčky, do které nebylo vidět aj.). Jestli se v Čechách rádobyvtipně říká, že dopravní značení má charakter doporučení, pak na Slovensku jsem to zažil live.
já bych za to řidičkovi sebral řidičak. ste hovada pánové !!!
nehoda, kez by kazda skoncila jenom takhle, ale skoda je, ze to byla jen a jen ridicova chyba, o to hur, ze ten ridic ma byt profik, sorry tenhle neni, a kdyz to neumim, tak neblbnu. Kazda zatacka je jina to je jasny, mam v rodine auto s podvozkem skoro stejnym jako ma Fusion (Mazda 2) a presne vim, jak se ten typ auta chova. A znova rikam, byla to HRUBKA sofera, v protismeru nema co delat a verim tomu, ze by tu zatacku i v 65 projel (musel by ale ridit a ne machrovat pred kolegou od konkurence) po sve pulce. Dokazu si krasne predstavit jak se takova dvojka skoro profiku v aute hecuje a jeden pred druhym se chce predvest. A ruku na srdce, kdo z nas chlapu ma v tomhle chladnou hlavu. Nikdo.
Věřte nebo ne, ale nepamatuji si situaci, kdy by mě nějaký kolega novinář hecoval, abych testovanému vozu "šlápl více na krk". Většinou se naopak navzájem upozorňujeme, že bude následovat prudká zatáčka, v níž může být štěrk atd. Když už jedeme (to se týká alespoň testů na Auto.cz) někde zkoušet limity auta, je to na bezpečných místech (prázdná plochat).
Ano - kolega to říká přesně - představte si, že každý týden redakce Auto.cz testuje v průměru 3 automobily. Kdybychom jezdili nebezpečně a hecovali se, tak rozbijeme ročně X aut a nikdo nám další nepůjčí. Proto jsem také zdůrazňoval (a to je myslím důkaz naší bezpečné jízdy), že máme za sebou již cca 400 testů bez vážné nehody.
jednoznačně díky za článek, je ale vidět, že jsou i tací kteří by se radsi nic nedověděli a byli by spokojeny. Jsem rad, že jsem to viděl.
Po precitani diskusie sa cudujem, ze nikto nenapisal ze to bola zinscenovana reklama na bezpecnost MB a Ford... Uz ked som zacal citat clanok, hned ma napadlo "...urcite to bolo naschval, aby sa ukazalo ze ake su teraz bezpecne auta, alebo ze zaplatili chudakovi redaktorovi na dany "kusok"..."
Zeby som sa prvy krat pomylil v odhade prispievatelov do diskusie ???
Ale teraz vazne, dobry clanok, chyba sa stala, budme radi ze si to odniesli plechy a poistovne. A hotovo !
Dost som ho prezival a od zajtra uz jazdim bezpecnejsie. (chvilu)
Aj napriek tomu prajem redakcii co najmenej podobnych zazitkov.
Znám to, ne z vlastní viny (nedal mně přednost) jsem v červenci kousek od Jihlavy taky musel zjišťovat jak su celej. Seděl jsem ve Felicii a čelní kontakt to byl pod úhlem 45 stupňů. Rychlost. Bylo to těsně za cedulou Nový Hubenov a z mírného kopce. Začal jsem brzdit zhruba ze 70 a dost by mě zajímalo v kolika byl náraz. Tipuju 40 az 50. Kazdopadne levej predek byl az po kolo vcetne v haji. Nejzajimavejsi na tom bylo, ze i kdyz sem mel pas, hlavou sem se setkal s volantem, to sem citil bezprostredne po vystoupeni, jinak nic.

A pro ty, co si nechavaji na zadnim plate/rolete veci: v kufru sem mel jenom kabelu s hadrama a housle a v zadnim operadle byla promacklina asi 3cm. takze si doufam predstavite co by udelaly mnohem tezsi predmety
treba kovadlina nebo obrovska koule z buvoliho trusu
Také znám Crashtest na vlastní kůži a také v situaci spolujezdce, který může jen bezmocně přihlížet. Loni v červnu jsme měli sraz upravených vozů Škoda na jednom českém letišti, tedy žádný provoz, kde by jsme mohli kohokoli ohrozit. Jeden náš člen klubu se chtěl pochlubit jak mo Š 130 s motorem z Favorita a ostrou vačkou krásně jezdí. Bylo to opravdu super až na jednu chybu, která se nám stala osudnou - v rychlosti cca 120 km/hod si řidič pozdě všiml spojovací komunikace mezi hlavní a obslužnou drahou a skoro v úhlu 90° na ní zabočil. Následovala typická reakce vozu s motorem vzadu. Výkyv nejdříve napravo, potom o poznání silnější nalevo, zase napravo a ten poslední, levý, už mám spojený s velkou ránou, pocitem drásajícího se ramene a bolavého zápěstí od držení se horního madla. Skončili jsme na střeše po dvou kotrmelcích. Zůstal jsem ležet na zádech a vysoukal se z vozu dírou po předním skle pod levým blatníkem. Ostatní tři členové posádky vylezli ve chvíli a když další členové klubu otočili vrak zpátky na kola a měl jsem možnost vidět, že střecha na jedné straně leží na opěradlech sedadel, byl jsem rád, že jsem se nepřipoutal. Pro ilustraci - zde je link na foto [odkaz]
Starym skodovkam, wartburgum a podobne verbezi bych jako autum naprosto nevyhovujicim soucasnym bezpecnostnim a ekologickym standardum zakazal provoz na ceskych pozemnich komunikacich.

Ackoli je fakt, ze mnohem nebezpecnejsi, nez stodvacitky samy, byva zpravidla jejich obsah (mam na mysli tu vec mezi volantem a levym prednim sedadlem).
Cele som to necital, mal som dost po par riadkoch diskusii aj clanku. Ja som havaroval v lete na dialnici, nebolo to nic prijemne, chvilka nepozornosti (bol som dost zamysleny ) a bol som v zvodidlach (a isiel som v ramci predpisov) Myslim, ze v mojom pripade sa da hovorit o nepozornosti a chybe, v krajnom pripade o nezvladnuti vozidla. Ale to co stvaral ten novinar je uplna blbost a nezodpovednost. To nie je chyba alebo nezvladnutie vozidla. Ked chcem nieco otestovat tak nie na trase po ktorej som nikdy nesiel. V kazdom pripade mal z pekla stastie ze aj ten druhy vodic nieco netestoval a nesiel tiez zcasti v protismere....
Predem bych podekoval za clanek, taky jste to mohli tutlat jak nasi politici a nic bysme nevedeli Nicmene ten vas konkurencni kolega novinar je pekny nezodpovedny hovado. Sorry, ale nechapu, jak tady v diskusi muze tolik lidi tvrdit "to se prece muze stat kazdemu" a "kdo jsi bez viny, hod kamenem". Tady prece nejde o to, ze se nehoda stala (to se opravdu muze stat kazdemu), ale o ZPUSOB, jakym se stala. A pokud nekdo na mokre nezname silnici zkousi limity auta, ktere nezna, pak je u me proste dement. Kolega by mel prijit o ridicak aspon na 5 let a ja budu doufat, ze u nas zadneho testujiciho * v protismeru nepotkam. Nezbyva nez doufat, ze redakce auto.cz a dalsich podobnym strelcum auta nepujcuji...
NEZODPOVEDNOST a HAZARD
Inak stat sa to moze naozaj kazdemu, staci sa len niekam ukrutne ponahlat pretoze je to "zivotne" dolezite, stale vsak plati to co som napisal v uvode.
Tu na Slovensku sme mali donedavna podobny problem s vladnymi a prezidentskymi kolonami... Uz to akosi utichlo, zrejme je sucasny prezident lepsi sofer
Podla mna ten naraz (nastastie pre obe strany) mal daleko od celneho, vsetko by to vyzeralo a hlavne dopadlo dost inak.
Celkom som neporozumel tomu podnadpisu so 4*, tentokrat naozaj stacili ale sem-tam moze nejaka chybat...
Este ma zaujalo, ze z 10 ludi - novinarov, nebol nikto schopny sa dorozumiet s nemecky hovoriacim vodicom , vitajte v Europe priatelia!
Dobrý den, rád bych se vyjádřil k tomuto článku a události. Z celého článku bohužel vyplývá, že redakční testy jsou dělány na úkor bezpečnosti ostatních účastníků silničního provozu. Nejde o to, zda někdo někdy boural - většina z nás nějakou tu chybu udělala, ale jde o to, proč záměrně někdo si vůbec dovolí ohrožovat ostatní jen proto, aby zjistil, zda se auto naklání více než to druhé... (jen příklad). Chápu potřebu zhodnotit vlastnosti vozu, které se musí testovat za ztížených podmínek, ale mělo by se tak dít jinde než v běžném provozu. Nedávno jsem si prohlédl videosekvenci z testu Škody Fabia a v jednu chvíli auto prudce za hvizdu pneumatik zatočilo na křižovatce do prava. V tu chvíli byl vidět před autem cyklista. Je mnoho lidí, kteří když by jeli v tu chvíli na tom místě na kole by hrůzou raději sjeli do příkopu, aby si zachránili život.... Člověk totiž netuší, že auto je testováno, jak drží v zatáčce... Jen bych rád upozornil, že je mnoho z nás, kteří by i za těchto podmínek úlekem spadli z kola a následky nechci ani vidět. Takže bych poprosil o trochu rozumu při testování aut. Pokud chci testovat auto za nestandardních podmínek, pak by k tomu měl být uzavřený okruh. S přáním mnoha testů bez nehod a nevědomého ohrožování ostarních Honza.
Nikdy a opakuji nikdy netestujeme vozy na úkor ostatních účastníků silničního provozu. Během točení videí ještě nebyl a ani nebude nikdo ohrožen, pokud pískají pneumatiky, neznamená to nutně, že někomu hrozí ublížení na zdraví.
Děkuji za vyjádření, avšak bohužel právě tento článek dokazuje opak. Poněvadž, kdybyste testovali vozy v rámci pravidel silničního provozu, jen s těží by auto jelo v protisměru. Pokud však testujete auta tak, že překračujete v běžném provozu rychlostní limity a pravidla sil.provozu, tak automaticky ohrožujete ostatní stejně jako ti, kteří toto dělají z frajeřiny. Je to o to horší, že se to děje zcela mimo pozornost policistů. Nevím kdo Vám testerům dal to právo chovat se na silnici jinak, než jak se má? Máte nějaké povolení, výjimky...? Pokud ano, pak se omlouvám a začnu se rozčilovat na úředníky, kteří někomu povolí hazardování na silnici a pokud žádné povolení nemáte, pak se ptám, proč se takto chováte? Je hezké, když píšete o tom, jak se na dálnici překračuje rychlost a jak je to bezohledné, ale zároveň to děláte taky. Hm, Kocourkov. No nic, mohu jen děkovat vyšší síle, že v protisměru nejel třeba Trabant, pak by už toho trabantistu nemuselo zajímat, zda někde někdo upozorňoval, že právě probíhá test aut a že je možné čekat auta v nestandardních situacích a místech. Honza.
Jak vidno, nemáte rozum. To že někoho v běžným provozu upozorníte a on tam stejně pojede, neznamená, že vám to tam patří a můžete ho sejmout. Vy ho nemáte co omezovat, táhněte si natáčet mimo provoz, třeba na plonkový letiště nebo prázdný parkoviště u JZD. Bohužel někteří motorističtí novináři se chovají jako prasata, protože oni "testují" a "nejlíp vědí co a jak". Nepohoršila mě ani tak reportáž, jako odpovědi redaktorů AUTO.CZ tady v diskuzi.
Od začátku říkáme v odpovědích pouze jedno. Máme rozum, neohrožujeme ostatní, za volantem se z nás nestávají automaticky závodníci, jezdíme opatrně, dodržujeme předpisy. Je to možná nuda, vy si stejně myslíte pravý opak, ale říkám pravdu. Jelikož se vzájemně neznáme, nemůžete tvrdit, že se chováme na silni jako piráti. A hlavně nemůžete házet všechny novináře do jednoho pytle. Jsme různí lidé, chováme se jinak.
Kromě konstatování, že jste měli všichni velké štěstí, nemohu z hlavy vyhnat jednu otazku - jak mohl proboha motoristický novinář, člověk, který snad zná všechny nebezpečí běžného provozu zevrubně, udělat takovou blbost, totiž že najede do zatáčky, do které nevidí v protisměru?! Tato nehoda mi připadá přímo do nebe volající! Sám mám za sebou těžkou nehodu, která mi dala kromě "zajímavé zkušenosti", také doživotní invaliditu. Lidí jako já jsou celé zástupy a projíždění zatáček v protisměru je jen zbytečně rozšiřují.
Skutocne vdaka za clanok a ilustracne fotografie, urcite si vyzadovali davku seba zapretia.
Je to pravda nikto nevie kedy a kde na nas ciha nejaka nehoda a ani profesionaly nie su bez chyby skor naopak, ale to je uz asi zalezitost svedomia a hlavne miery vlastneho ega.
Z technickeho hladiska som bol skor prevapeny robustnostou Sprinteru, musim priznat, ze z zverejnenych fotografii naraz prezil skutocne dobre. V porovnani s zdemolovanym Fusion urcite treba zohladnit rozdielnu konstrukciu v rozdielnych triedach. Velmi pekne vidno zamer konstrukterov pri deformacii hlavnej konstrukcie a taktiez limitovanie deformacie interieru, ci posunutie riadenia a pedalov.
Co sa tyka moralneho aspektu nehod ja smutne, ale z mojho osobneho hladiska si vodici v Cechach a na Slovensku mozu dat iba jedeno meno a to Hazardery. Uz par rokov zijem mimo europy a skutocne musim priznat, ze som sa musel odznova naucit hlavne etiku jazdenia...
Nedavna navsteva Ciech a Slovenska bola skutocne nepriaznivou skutocnostou, dostal som sa totiz aj za volant a presiel som si cestu z Kosic az do Prahy. Zlepseny vozovy park vsak zhorsil chovanie za volantom. Vodici uz nemaju strach z dopravnej policie, ale z toho , ze ich este niekto predbehne. Skutocne sa to da opisat len ako hazard, vodici su pod vplyvom alkoholu, rychlost sa nedodrziava ani v mestach ani mimo a o autostrade nehovoriac (Brno -Praha 150km/h samozrejme v Fabii), prechody pre chodcov sa s usmevom na tvary ignoruju a dvojite ciary znamenaju predbehuj velmi rycho...
Je to naozaj skoda, ze sa uplne spoliehame na nasu technicku evoluciu a vyzadujeme dokonale a bezpecne auta, na to aby sme mohli degenerovat nas zakladny pud sebazachovy a zivota. Skusme si najst tu svoju davku adrenalinu niekde inde a nie za volantom auta na verejnych cestach.
blbče,netestuj!!
Ackoli nechci nijak snizovat zavaznost cele situace a jsem rad, ze vse nakonec dopadlo v ramci moznosti nadmiru dobre, musim vyjadrit vaznou pochybnost nad rychlosti 60 km/h v dobe srazky. Jde o naprosto absurdni udaj, deformace vozu svedci o maximalne 25-30 km/h, pred narazem musel ridic jeste citelne snizit rychlost.

Mohu poslat fotky celniho narazu Nissanu Almera s Mercedesem Sprinter (tedy velmi podobne situace), kdy s prakticky nulovym offsetem (obe celni casti vozu zcela dotceny) doslo k celni srazce - Nissan necelych 40 km/h, Sprinter asi 32 km/h (mohu poslat i se znaleckym posudkem). Jde tedy teoreticky o mnohem mirnejsi hodnoty (nizsi rychlost, vice jak dvojnasobna plocha), presto byl Nissan totalne zdeformovan az k A sloupkum, ridic jedna v bezvedomi, stredne tezky otres mozku (i pres ABG), zlomena klicny kost od pasu, ridic dva rovnez v bezvedomi, zlomene kosti v obliceji (bez ABG), tezky otres mozku, zlomena zebra od pasu.

Proc to rikam? Aby v lidech nebyl vyvolavam naprosto mylny dojem, jak vypada nehoda v 60 km/h, ve Fusionu by pri teto rychlosti s danym offsetem ridic podle meho mineni mel ridic stesti, kdyby vubec prezil. Vsechny sily se zvetsuji se ctvercem rychlosti, navic ten offset... 6O km/h je proste nesmysl, absolutni, zaslete par fotek soudnimu znalci, rekne Vam priblizne cislo a vsadim se, ze nebude ani polovicni... Naraz v 60 je obrovska rana, ktera se v praxi vidi zridka, z 90 vetsinou lidi dobrzdi na mnohem nizsi hodnoty (stejne to bylo i u vyse zminene nehody), treba ve stovce se uz celni srazka snad ani nahodou neda prezit, v 60 bude rozsah zraneni velky a trvale nasledky takrka jiste...

Takze opatrne prosim, at si to kazdy nemusi prozit, aby zjistil, jak to chodi ve skutecnosti. Diky.
Možné je vše, ale jak jste mohl v textu přečíst na jakékoliv reakce včetně brzd nebyl žádný čas. Deformace odpovídá zhruba crashtestu Euro NCAP, které se probádějí v 64 km/h na pevnou překážku (zasažena jen část přídě - výrobce s tímto však musí počítat - tudíž i pouhá polovina přídě se dokáže s nárazem vypořádat). Je tedy reáné, že rychlost Fusionu byla okolo 50 km/h.
Vy jste v tom aute sedel? Vite, po takove nehode lecos zapomenete, proto bych tvrzeni autora bral s nadhledem, tesne pred nehodou se mohlo stat jeste cokoli. Nehoda, kterou jsem vzpominal se stala uplne stejne, akorat predjizdel sprinter, v jen o malo tupejsi zatacce a stejne jsme oba ubrzdili z 90 resp. 80 na udane rychlosti. Pred zatackou byla rychlost 60, v jejim prubehu 53 a snizeni rychlosti na 40 ci mene je otazkou par metru. Ano, take hyopteza, ale ta deformace je proste minimalni.

Jak rikate Vy, mozne je vse a nema cenu o tom nejak zaryte diskutovat, dostatek informaci nemame ani jeden, jen jak jsem psal kolegovi - neudaval bych toto jako priklad nehody v 60 kmh, pokud k ni opravdu v teto rychlosti doslo, musely cast energie spotreovat jeste jine deje a vyvolava to mylna ocekavani ctenaru. Ten, kdo me na tento clanek upozornil, mi jej poslal prave s tim, jak bezpecna jsou dnesni auta. Ano, to jsou, ale celni srazka v 60 takto, alespon vetsinou, nekonci ani priblizne...

Deformace nema s tou z CS spolecnho zhola nic, vyfoceny Fusion ma akorat srolovanou kapotu motoru a zasazenou levou horni polovinu predku, posun napravy je minimalni, nedoslo k deformaci A sloupku, prasknuti skla, tohle je opravdu "tuknuti" odpovidajici za normalnich okolnosti max. 30 km/h.
Myslim, ze se mylis - prave fakt, ze to byl offset (a ze to bylo v zatacce), vyznamne zmenil pusobeni sil v tom aute - tj. cast (a mozna dost velka cast) energie sla do rotace Fusionu, nikoliv do jeho deformace. Pokud by doslo k ciste celni srazce (tak jako v tebou popisovanem pripade), mozna uz by nam o havarce psal jiny redaktor a auto.cz by melo na par dni cerny layout... Staci se podivat na motosport - prezit se daji i nehody v mnohem vyssich rychlostech, ale za predpokladu, ze se cast energie meni na pohyb auta (kdyz to s rally autem naperes ve 160 km/h do zdi, je po tobe, i kdyby se trubkovemu ramu nic nestalo, protoze budes mit vnitrni organy na srot; kdyz to s nim ale supnes do svodidel a pak se trikrat otocis kolem sve osy a skoncis ve strome o 50 metru dal, nemusi se ti stat vubec nic).
Pokud by deformace nepohltila veskerou energii vozu, je to mozne, ale z fotek to nevypada, ze by o sebe auta jen zavadila a vetsinu energie spotreboval nejaky nasledny pohyb. Obecne mate pravdu, ale toto na to nevypada, i v takovem pripade by rychlost musela byt o dobrych 20 kmh nizsi. Ale je to jedno, v clanku by se sluselo neuvadet toto jako exemplarni pripad celmiho narazu v 60 km/h, tak proste nevypada a z praxe, bohuzel sve vlastni, to vim.
priklanam sa k nazoru KC,
pri tak vysokej rychlosti by uz malo dojst k vyraznemu posunutiu polnapravy, resp. kontaktu disku kolesa s podbehom auta
Ja si nemyslim, ze by auta o sebe jen zavadila, k nejake rotaci urcite doslo a navic Sprinter po narazu jiste popojel dopredu, ale pri tomto pohybu uz Fusion nemasiroval, protoze ten byl odhozen a otocen bokem... Kazdopadne se ale nehadam, protoze tak presne info jako ty (prosim tykat, jsme na webu, ne na audienci u krale) nemam. Vychazel jsem predevsim z informaci v clanku (tedy mozna z mylnych). Kazdopadne je fakt, ze kdyz to do zname (civic), ktera se rozjizdela na krizovatce, napalila pani s meganem (prehlidla cervenou), obe auta skoncila cca 20 metru od mista srazky (celo meganu bylo na srot, civic to schytal na leve predni kolo). Pritom ten civic jel tak max 20, megan mohl mit klidne i tech 50-60. Po pravde, kdyz jsem videl ty fotky, prislo mi, ze na naraz 60 + 40 jsou ty auta dost u sebe a vsichni dopadli az nebyvale dobre - ale jak uz jsem napsal, smerodatne pro me byly udaje spolujezdce, ktere nepovazuji za nemozne.
Ta 60-tka je asi nesmysl. Podivejte se na crash-test Fusionu. Tam je to se 40% presazenim a jde to na hlavni nosnik, zde to bylo tak 20% a navic ta energie sla mimo nosniky obou aut(viz foto).
Skoda auta, skoda, ze novinari nezacali tym, ze ako zvycajne, s cudzim autom jazdia ako zavodnici a pritom na to nemaju.
Byt ten vodic dodavky, asi mu nieco velmi skaredeho poviem a nepocuvam ospravedlnenie.
Ak by kazdy clovek, co velkou rychlostou nezvladne voz napisal takyto elaborat, web by mal 2x viac stran.
Dalej ten vybuch airbagu... co to je za xyz, ktory si mysli, ze bude pocut zmenu tlaku, trvajucu mikrosekundy? Ta rana je, ked praskne guma a deformuju sa plechy.
So skoda aut, skoda tych nervov a hlavne ze sa nikomu nic nestalo.
Tiez som dal totalku, s vlastnym, do neziveho predmetu, tiez vlastnou blbostou a nie som na to tak hrdy, aby som o tom pisal reportaz a pocity, co ma boli a kde boli veci v aute po naraze.
Nepochopil jsi vůbec symsl tohoto článku.
Airbagy funguju na pyrotechnickom zaklade, cize asi ako ked buchne velka petarda... ten zvuk moze pri naraze zaniknut, ale rana to urcite je... znamy amatersky opravoval kontakt na volante (klakson), na druhy den mu buchol airbag ked vychadzal z garaze a okrem popalenych prstov mu v usiach piskalo 3 dni...
Vážení redaktoři, pokud jste taková hovada, že z vlastní blbosti způsobíte autonehodu a ještě to líčíte jako srandu, pak můžu říct jste obyčejní primitivové. Ještěže jste nikoho nezabili nebo nezmrazačili.
Pan redaktor Libor Zezulka mi v diskusi napsal, že v žádném případě jejich testy neohrožují okolní účastníky provozu. Tož pojďme se podívat na jeden test. Kdo má možnost stáhnout a podívat se na test Fabie 1,4 Tdi z 11/2004, může se přesvědčit o následujícím😒br /> - v 35. sekundě testované auto předjíždí ve velké rychlosti a v zatáčce jiné auto.
- v 39. sekundě testované auto projíždí esíčko v protisměru - jinak to ani v té rychlosti nejde!
- v 43. sekundě se řidič rozhodl, že je bezpečnější jet v protisměru
- v 50. sekundě auto prudce zatáčí doprava. Před ním je cyklista. Stačilo by kousek písku či štěrku a auto nezatočilo, nýbrž by skončilo v příkopu i s cyklistou...

Pane Zezulko, opravdu neohrožujete při testech nikoho? A co kdyby ze křoví vyběhlo nějaké zvíře? Kam byste v té rychlosti uhnul? Možná do příkopu, možná do cyklisty, možná byste dokázal zastavit, o čemž pochybuji. Pokud se mi k těmto věcem vyjádříte, budu jedině rád. Honza.
Nikde jsem si žádné srandy v textu nevšiml. Navíc redaktoři auto.cz tuto nehodu nezpůsobili.
No. Když už sme u těch testů... Zde rozebíranou situaci mi poněkud nápadně připomíná 32. vteřina v testu jízdních vlastností nový oktávky (zde na těchto stránkách; normálně se na to nekoukám, ale ten pán tady výše mě inspiroval). Pravda, pár rozdílů tam je: řidič členem redakce auto.cz je, na silnici není voda, ale štěrk a z té vedlejší zádný Tranzit nejel. To, že se ten pan řidič i s celou oktávkou objevil v protisměru, mi připadá stále méně vtipnější (mám dojem, že to vypovídá to něco o řidiči, ne o autě), když si uvědomim, že se stejnou šancí jako v německu lze na silnici potkat Tranzita (nebo podobný) S AIRBAGEM lze u nás potkat dvanácetrosku s volantem z bakelitu... Svýho času mě neuvěřitelně štval pan Dolejš, když v Automotorevue (snad ještě na programu federální F1) podobnym stylem testoval všechny možný auta. Vrcholem byl jeho kousek s Jaguárem a zatáčkou projetou na ručku, šikula jeden.
Jsem docela rád, že se tahle celá věc (hlavně téměř bez následků) vašemu radaktorvi stala. Kdo jiný než vy, novináři, by měl zvedat výhružný prst? My, účastníci nějaký diskuze na internetu?? Je pravda, že jste si tím možná (s prominutím) trošku nadělali do vlastních kalhot, ale někde se přece už konečně začít musí. Auta jsou hrozně pěkný technicky dokonalý věcičky, ale nemuselo by se zapomínat, že jejich hlavním úkolem je se co nejpříjemněji a tedy bez jakékoliv komplikce (nebo-li BEZPEČNĚ a pohodlně) dostat z místa A na místo B. A nevidím důvod, proč by někdo měl mít právo někoho druhýho otravovat tím, že mu pojede 5cm za zadkem, nebo ho dokonce urážet tím, že to do něj narve v zatáčce v protisměru, protože si sám chtěl něco vyzkoušet.
No podle mě to vypadá, že jsme národ motoristických novinářů. Zrovna dneska jsem jel do práce a na prvním semaforu asi někdo testoval nový áčko a jeho mezní rychlost do zatáčky...Tohle by se mělo dělat na okruhu, sám jsem měl podobnou zkušenost, když mě kolega vzal na předvádění Pažoutu 407 na Dobříši a v zatáčce jsme vyletěli přes příkop, skrz beton. sloupek plotu a trochu zvorali pole) Škoda - cca 250tisíc, oprava plotu - 10tisíc, pohled na vyděšenou pani na poli - k nezaplacení)) Ale po pravdě řečeno, i když jsem seděl na zadní sedačce, zážitek to je ne zrovna parádní a člověk se může tolikrát učit poučky o tom, jak se zachovat v mezní situaci, stejně se všechno ve finále seběhne tak rychle, že na nic není čas...
budte radi ze netestovali nejaku M3 alebo AMG
nebo RS6