Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Od víkendu musíme na silnicích svítit

19 komentářů

Já svítím celoročně, v autě i na motorce, protože se mám rád a chci být viděn...Takže se zimním časem problém nemám.
V pondělí jsem ujel asi 900 km po republice a s uspokojením konstatoval, že ač většinou svítilo slunce, tak téměř všichni svítili.
já jsem taky zastáncem celoročního svícení auta které svítí si všímáme daleko dřív než nesvítícího navíc to nic nestojí.. já svítím celoročně a ještě mi za 3 roky nepraskla žádná žárovka
Svítim po cely rok, pouze v ostrem slunci ne. Jsem přesvedčen o vyšši bezpečnosti a žarovky mi take napraskaji...😄 Lidičky použivejte svetlomety. Je to bezpečné - jste vidět
Pane Jirko, co znamená "ostré slunce"? Jste si jist,že když vjedete do stínu, že si to uvědomíte a rozsvítíte? Když svítit tak tedy opravdu pořád.
Určitě jsem pro celoroční svícení, ale problém je v tom, že když svitítí Avie, Škoda 100 atd., tak ten efekt je nulový a naše veřejná bezpečnost by to měla pěkně hlídat.......
je to OK, pridama mi to vzhledem ke geografickemu umisteni nasi republiky dobry. Ovsem ze by to byl nejaky velky lek na problemy nasich silnic, tak to ani omylem. Je to malinkaty vrsek ledovce. Drtiva vetsina smrtelnych nehod je kvuli uplne jinym vecem. HLAVNE by si mel kazdej zkontrolovat pred tim svicenim stav osvetleni vozidla. Zacinaji se rojit lidi co v lete roznou jednou za uherskej rok a ted kdyz musi svitit trvale, tak jim to sviti panubohu do oken (v lepsim pripade, vetsinou to sviti do xichtu protijedoucich ridicu) nebo jim nejaky to svetlo nesviti nebo zase sviti vsim co jen maji (mlhovky). Pokud proti me v seru projede jeden kousek s mlhovkama a jeden s tim, ze oslnuje, tak si myslim, ze riziko prehlednuti diky oslneni muze byt mnohem vetsi nez riziko prehlednuti diky nesviceni. Dalsi nepekna vlastnost celodenniho sviceni je snadnejsi prehlednuti ucastniku provozu, kteri nemaji 2x50W jak vsichni kolem (cykliste, motorkari, chodci)
Souhlasim, vsichni by si meli necaht zkontrolovat serizeni svetlometu, vcera jsem jezdil po okoli a hodne aut melo potkavaci svetla rozhozeny tak, ze mi to svitilo do xichtu a pripadlo mi to jako dalkovy...
taky by meli nasi zakonodarci kontrolovat ty cu**ky, kteri jezdi se zapnutejma parkovackama a k tomu maji mlhovky...to je taky na odstrel
Budou přeci Vánoce, tak chce někdo mít vánoční stromeček z auta, když ho nemá doma. Ne vážě, někdy si myslím, že proti mě jede motorka a vono auto. Ty mlhovky nejsou nepříjemný jenom zepředu, ale i zezadu, když to není potřeba. Na ně, Kryšote!
Myslím že povinné svícení jak v létě tak i v zimě je nesmysl. Pokud někdo za nesnížené viditelnosti má problém vidět ostatní nejen motorová vozidla ale i jiné účastníky sil. provozu a nesvítící dopravní značení apod., nemá na silnici co dělat. Souhlasím s tím, že svítící objekt je lépe vidět, ale spoléhat na to že každý svítit bude, může být nebezpečnější než když každý bude dávat pozor jako doposud. Svítit celoročně za nesnížené viditelnosti ano, ale ne jako povinnost, nýbrž jako možnost. Myslím, že je důležité vzít v úvahu i zbytečný nárůst spotřeby paliva a emisí, které jsou v případě jednoho vozidla zanedbatelné, ale při počtu několika miliónů vozidel v naší republice je to již závažný argument proti.
ja...no nie som odborník, ale chcem sa spýtať...aké Vám chodia účty za el. energiu pre svetlá? Takýto argument sa mi zdá byť tak trochu.. no nechám to tak, možno je fakt spotreba o 1dcl/100 km väčšia, ale ja som za to, aby vozidlá vychádzali z výrobnej linky so zariadením, ktoré po naštartovaní, automaticky zapne parkovačky a po prekročení rýchlosti 2-5km/h zaplo stretávačky a hotovo!
Celoroční svícení je nutné právě proto, že u nás jezdí spousta omezencu a šetřílků, kteří nesvítí v mlze, za šera a svítání, kdy je snížená viditelnost a podle vyhlášky svítít mají, ale protože snížená viditelnost se dá vysvětlit jakkoliv, tak prostě oni nerozsvítí a nerozsvítí ! Takže je nutné hlavně kvůli těmto ***ům zavést povinné celoroční svícení a pak je pokutovat pokud nebudou svítit. Chápu, že někdy člověk může zapomenout, ale tito lidi nesvítí úmyslně. A vymlouvat se, že se tím zvýší spotřeba je taky vychcanost, protože daleko více benzínu lidé spálí neekonomicnou jízdou plyn/brzda. Jinak já svítím celoročně.
Jen kratka reakce. Rikas, ze zvyseni spotreby (a tedy i emisi) vlivem sviceni u jednoho auta je zanedbatelne. Suhlasim, pri spotrebe dnesnich aut je tech par desetin na 100km nepodstatnych. Rikas ale, ze kdyz se to secte u vsech aut v nasi republice, je to zavazny argument proti - tady si dovolim nesouhlasit - kdyz to chces takhle pocitat, musis secist i spotrebu tech nekolika milionu aut, kteri sviti aby to bylo matematicky ok. Pak i ten soucet navyseni vlivem sviceni je v tomhle meritku naprosto zanedbatelny. Im Klartext: 1 auto - 6,5l na 100km + 0,3 l/100km, milion aut - 6,5*1000000 l na 10km + 0,3*1000000 na 100km je v podstate naprosto stejnej pomer a tech 300 000litru navic v 6,5 milionech litru je stejny nic jako 0,3l v 6,5l. Diky a sviceni zdar!
jen ať se svítí povině celoročně když vidím šedé auto v šeru a v dešti a nesvítí tak mě napadá něco o blbech a tak z tohoto důvodu bych zavedl poviné svícení i celý rok já tak svítím a nějak je mi to uplně fuk. A je pravdou že je to jen špička ledovce ale aspoň je to něco.
Těžko soudit. Statistiky zatím alespoň u nás příliš průkazné nejsou. Myslím, že musíme vzít v úvahu i efekt, že když budou všichni svítit, spolehnou se na to, že protijedoucí auto uvidí dřív a klidně zrychlí....
Ja jsem spíš pro celoroční svícení i když osobně nemam problem s tím, že by mělo vliv na moji rychlost jízdy to jestli svítim nebo ne. Asi jsou výjimky. Jinak si myslim, že tato otázka je dost těžká rozebírat, protože je hodně různých názorů a odpovědí a výsledkem by měl být nějaký hodně dobrý kompromis. Otázka je co to vlastně je ten kompromis?? Dávám přednost svícení! Exhalace se dají škrtit i jinde a to deci benzinu nebo nafty (i když to v celoročním objemu hodí pěknou cifru) si myslim, že nama zas tak podstatnou roli. Ale to je jen jeden nazor.
Já jsem si koupil modul zimního svícení os Stualarmu za cca. 400 Kč, kamarád mi to namontoval ( cca. 1.5 práce) a mám klid. Auto začne svítit až v momentě kdy zhasne kontrolka mazání a dobíjení a lze ho vypnout když je potřeba. Za ty prachy se to vyplatí.
já svítím furt a jsem pro aby se svítilo stále. bych bral auto který by svítilo stále samo od sebe
Je toho jen velmi málo, co by se v oblasti automobilismu mělo kopírovat z Ameriky, ale jedna věc možná ano. Auta z půjčoven tam dle zákona musí svítit i ve dne a většina z nich má zabudovaný systém DRL (Daylight Running Lights).
Funguje to tak, že svítí POUZE přední světla a to asi jen na cca. 75% výkonu, což pro účel "být viděn" bohatě stačí a neplýtvá se tím zbytečně energie (trošku neamerické, že?) a neopotřebovávají se "járovky" svícením koncovek, palubovky apod. Tím, že není osvětlená palubovka to člověka navíc trkne, když se venku setmí a je nutné rozsvítit "normální" osvětlení auta.