Technika
Přihlásit pro přidání komentáře
Ada je zase tady
Leta jezdim v lete na Bridgestonech a v zime na Nokianech a jsem spokojen. Odjezdil jsem za ty sve temer 2 miliony km nejruznejsi gumy (vcetne sovetskych diagonalek, hi), z tech opravdu zimnich byla nejhorsi Barum OR7, nebo jak se ta zimni guma s velkymi spalky na pocatku 70 let jmenovala. V poslednich letech byly celkem slusne zimni Goodyearky, naopak nemam rad Continentalky (tvrde, hlucne) a zcela u mne propadly Dunlopy (ale to asi proto, ze ty, ktere jsem mel, byly "made in France" a pri vjeti do kaluze tahly do leva). Od te doby jezdim (uz 3 sada) Nokian a nestezuji si. Ale taky je dulezite, ze poslednich 10 let (a uz naporad) na aute mam 4x4.
Na Dunlop (3D) ani na Conti (830) nemá Nokian zcela odpovídajícího "soupeře" ...a to i přes přes tvé bohaté a zajímavé zkušenosti... 😄
Co bys dělal, kdybys na těch nokianech "náhodou" objevil nápis MADE IN FRANCE...? :😉 >😁
Co bys dělal, kdybys na těch nokianech "náhodou" objevil nápis MADE IN FRANCE...? :😉 >😁
to by se asi * >😁
jinak je perfektní jeho definici Dunlop Made in France - po vjetí do kaluže táhly doleva >😁 >😁 >😁
to je asi nějaký speciální žabácký vynález
Jinak taky léto jezdím Bridgstone - hlavně na mokru jsou perfektní, zimu mám Dunlop, taky spokojen. Na druhou káru teď koupím na zimu nějaké Barumky, najedu s ní pár sto km za měsíc a tady v Praze stejně není kalamita každý den. (no a hlavně potřebuju šetřit, ale psst >😒] )
jinak je perfektní jeho definici Dunlop Made in France - po vjetí do kaluže táhly doleva >😁 >😁 >😁
to je asi nějaký speciální žabácký vynález
Jinak taky léto jezdím Bridgstone - hlavně na mokru jsou perfektní, zimu mám Dunlop, taky spokojen. Na druhou káru teď koupím na zimu nějaké Barumky, najedu s ní pár sto km za měsíc a tady v Praze stejně není kalamita každý den. (no a hlavně potřebuju šetřit, ale psst >😒] )
Na leto mam s Bridgestonama taky dobre zkusenosti, ale nejvic se mi osvedcili Dunlop SP SportMaxx. Vyborny grip i pri hodne svizne jizde, vysoka odolnost vuci aquaplaningu, jedinou nevyhodou je, ze se celkem rychle sjizdi - cca 30 tis. km, takze u mne vydrzi jednu sezonu.
Na zimu Dunlop SP WinterSport 3D a na druhem aute Goodyear UltraGrip 7+.
Ad Barumky - popravde nejsou nic moc, ale pokud s tim budes jezdit jenom po Praze, tak to problem nebude.
Na zimu Dunlop SP WinterSport 3D a na druhem aute Goodyear UltraGrip 7+.
Ad Barumky - popravde nejsou nic moc, ale pokud s tim budes jezdit jenom po Praze, tak to problem nebude.
Muzes se divit jak chces (ja se taky divim chlapce, ze si nekdo muze koupit francouzsky krap - ale toleruji nezkusenost mladi...), ale s temi Dunlopy to byla pravda pravdouci. Je to ovsem uz asi 10 let a nebyly to Dunlopy, ktere jsou na trhu dnes. Chovani pneumatiky ti (mozna) osvetli tvar profilu na desenu, protoze pri pohledu na pneumatiku zpredu tvorily profily jakysi tvar podobny pismenu S (neco podobneho, jako u teto pneumatily: [odkaz] ). Dusledek je jasny - v pripade vjeti na silnou vrstvu vody odvadeji pneumatiky diky svemu pohybu vice vody na jednu stranu, nez na druhou. Tim vznika lateralni sila, ktera byla na chovani vozu dost citit. Neslo tedy o vysledek toho, kde byla pneumatika vyrobena (to bude mit vliv spise na smes a tim padem na zivotnost), ale o nepodareny design vyrobce. Jinak dnesni Barumky nejsou spatne (mam odzkouseny letni Bravuris), ale moc nevydrzi. S Polarisy zadnou zkusenost nemam, ale na auto, ktere toho najezdi v zime vic po meste, nez nekde na snehu a ledu, bych se jich vubec nebal.
tak vidíš mazáku (to mládí v souvislosti s mou osobou už beru jako lichotku 😉 ), když se držíš věcné argumentace, nejsi úplně stracený případ >😒]
Kdyby jsi si odpustil v prvním příspěvku zdůvodnění táhnutí doleva místem výroby, možná bychom si nemuseli z tebe tolik utahovat 😉
Já (potažmo naše rodina) jsem asi ztělesněním statistické odchýlky co se týče žabáckých aut, protože ty naše nějak (asi) zázrakem jezdí OK. Teda moje ženuš ještě než se stala mou ženuš měla pažouta 307, ale asi první/druhý rok výroby, a ten se prej trochu sypal, ani ne tak mechanicky, spíš blbosti v elektrice :-!
Kdyby jsi si odpustil v prvním příspěvku zdůvodnění táhnutí doleva místem výroby, možná bychom si nemuseli z tebe tolik utahovat 😉
Já (potažmo naše rodina) jsem asi ztělesněním statistické odchýlky co se týče žabáckých aut, protože ty naše nějak (asi) zázrakem jezdí OK. Teda moje ženuš ještě než se stala mou ženuš měla pažouta 307, ale asi první/druhý rok výroby, a ten se prej trochu sypal, ani ne tak mechanicky, spíš blbosti v elektrice :-!
No nejak nevidim, ze bych nahore zduvodnoval tahnuti do leva francouzskou vyrobou. Pouze jsem zkonstatoval, ze Dunlopy nemam rad, protoze ty, ktere jsem mel, byly made in France a tahly na vode doleva. To znamena - prelozeno do cestiny - ze mam dva duvody, proc je nemam rad. Polopatisticky - vyrobce, ktery navrhne takovou pneumatiku, jenz tahne pri projeti kaluzi doleva je u mne neseriozni. A vyrobce, ktery pripusti, aby jeho pneumatiky byly vyrabeny ve Francii, Rumunsku, Rusku, Bulharsku, Turecku, Maroku a pod, je u mne neseriozni dvakrat. Je to jasny?
Ty budes nejaky cestak nebo dokonce ridic z povolani. Nu tolerance... 😄
V posledni dobe si vsimam u prostejsich lidicek z lidovych vrstev ze nejak nerspektuji Francii jako technologicky vyspelou zemi a vedou hloupe reci. Je to dano nedostatkem vzdelani i inteligence. Takze lidova vrstvo - made in France, to je znacka kvality. Tak si to nak preber a skus to nacpat do sveho minimozku 😉
V posledni dobe si vsimam u prostejsich lidicek z lidovych vrstev ze nejak nerspektuji Francii jako technologicky vyspelou zemi a vedou hloupe reci. Je to dano nedostatkem vzdelani i inteligence. Takze lidova vrstvo - made in France, to je znacka kvality. Tak si to nak preber a skus to nacpat do sveho minimozku 😉
Made in France je značka kvality v gastronomii pak možná ještě v umění. V technických oborech již dlouho, dlouhe ne (asi tak zhruba od doby co skončil diktátor Karlík Galský zvaný bidlo, ten uměl frantíky jakž takž krotit a udržet disciplínu, pak už to šlo jen a jen s kopce až dodnes).
To je příspěvek na úrovni všeználkovské mede in Czech Republic - technologické velmoci světového formátu.
U Nokianu znacka "made in France" opravdu nehrozi. Ale pokud by se neco takoveho prece jen vyskytlo, nekoupil bych to a sel do nejake jine slusne znacky, ktera se neodvazi ve Francii a Rumunsku neco vyrabet. Ta globalizace je ostatne zradna - treba na Barumkach na karavanu jsem mel pred lety napsano "made in Great Britain". >😒]
No jo. Nakej Nokian neni Michelin, lidova vrstvo.
To mas z toho nedostatku vzdelani ze jedine co ti v souvislosti s Francii utkvelo v tykvi jsou zaby >😁 :yes:
To mas z toho nedostatku vzdelani ze jedine co ti v souvislosti s Francii utkvelo v tykvi jsou zaby >😁 :yes:
Bridgestone su OK pokial sa Ti neurobia zubky ktore potom vytvaraju neskutocny hluk. Jednu sadu som musel zahodit po necelych 20 tis KM a podla referencii pneuservisu taketo skusenosti ma vela ludi. Staci si pozriet www.tyretest.com, klucove slovo "Sägezahn", v preklade zuby pilky. Na obranu ale treba povedat, ze aj ine znacky s tym maju problemy.
RS
Poprvý nazuju na zimu Barumky a zrovna v testu chybí. Škoda... no snad budou lepší než ty čínský 😄
Lepsi nez cinsky urcite budou, ale zadne zazraky od nich necekej. V testech se pravidelne objevuji ve spodni casti tabulky. Navic za jen o malo vyssi cenu (rozdil 100-200 Kc na gumu) koupis pneu z cela tabulek.
Koukni sem [odkaz] - najdes tu prehledy mnoha testu.
Koukni sem [odkaz] - najdes tu prehledy mnoha testu.
Bohuzial je to tak. I ja som sa nechal zlákat novinkou od Matadoru s "podstatne lepsími vlastnostami" ako predchodca a teda créme de la créme to nie je. Ale co chce clovek za tú cenu, ze.
Rataj radsej s horsim. Polaris2 som mal jednu sezonu, a po nej som ich daroval. Strasny sunt! Na ujazdenom snehu som sa klzal, a obiehali ma aj autobusy na letnych. Horsie boli uz len MP58 z Matadoru.
Ja mam taky pocit, ze odkedy su Barum/Matador sucastnou nadnarodnych koncernov, tak nam schvalne daju vyrabat len sunty, ktore sa ako-tak mozu porovnat len s cinskymi brakmi...
Ja mam taky pocit, ze odkedy su Barum/Matador sucastnou nadnarodnych koncernov, tak nam schvalne daju vyrabat len sunty, ktore sa ako-tak mozu porovnat len s cinskymi brakmi...
To si nemyslím, teda o matadorech z vlastní zkušenosti jo, ale o Barumkách ani ne. Bravuris 2 je podle mě hodně dobrá pneumatika, i v testech pokud si pamatuju uspěla obstojně. Ale zabíhám do letních. Pravda že Polarisky z vlastní zkušenosti nic moc. Ale pokud chcete někdo vždycky už jezdit jen na lepších gumách tak si na chvilku vyzkoušejte Trayal >😁 >😁
Bravuris 2 205/55 R16 jsem měl na autě asi 2 dny a byl to nejhorší pneu zážitek za hodně dlouhou dobu ;-\
Bravuris2 je letna, nepoznam. A celkom sukromne si myslim, ze u zimnych pneumatik je rozdiel medzi dobrou a mizernou pneumatikou ovela vacsi, ako u letnych. Kto jazdi cely rok bez ohladu na pocasie, a casto v horskych oblastiach, tak by mal skor zimne pneumatiky vyberat velmi pozorne...
Beaumont.
Hlásím dobré zkušenosti s Pirellkami (letními i zimními) a zimními Goodyeary. Rozumnou kombinaci cena / vlastnosti jsem zaznamenal u Firestone a Fuldy. Mizerné byly Barumky (letní).
S Pirelli souhlas, ale jen s letními. Ještě mi dosluhují letní PZero Nero a jsou to neskutečný držáky, obzvlášť na vodě. Na zimu se spokojím s Nokiany WR, sice na suchu jsou průměr, ale na sněhu, kde v zimě jezdím nejčastěji, jsou dobrý.
No držáky. Jak se to veme. Mam na nich najeto 20t a jsou na vyhození, ale nestalo se, aby mě při ostřejší jízdě nepodržely 😄
kuko
Pánové, mám dotaz na věkovou životnost zimních pneumatik.
Někde jsem nedávno četl, že zimní sada by se měla po cca 4 letech obměnit, že pneumatiky postupně tvrdnou a strácejí svoje vlastnosti. Dezénu tam mám ještě požehnaně, jezdil jsem relativně málo.
To je i důvod, proč si chci na druhé auto koupit nějaké obyčejné Barumky. Dezém by mi při tom nájezdu vydržel klidně na 10 let, a raději ušetřené peníze investuji třeba do lepších stěračů.
Někde jsem nedávno četl, že zimní sada by se měla po cca 4 letech obměnit, že pneumatiky postupně tvrdnou a strácejí svoje vlastnosti. Dezénu tam mám ještě požehnaně, jezdil jsem relativně málo.
To je i důvod, proč si chci na druhé auto koupit nějaké obyčejné Barumky. Dezém by mi při tom nájezdu vydržel klidně na 10 let, a raději ušetřené peníze investuji třeba do lepších stěračů.
Tvrdne.. měl bys vybrat něco s větším opotřebením a lepšími vlastnostmi. Rozhodně nekupovat výhodné zimáky z druhé ruky, můžou mít těch let i víc. Jakákoliv zimní je lepší než jakákoliv letní, pokud moc nejezdíš, tak klidně Barum. Ale raděj se ještě podívej na ceny, loni ten Dunlop nebyl zase o tolik dražší.
Je to tak, po 4-5 letech jsou jejich vlastnosti natolik zmenene, ze se na ne uz nemuzes spolehnout.
Hmm, tak to ještě na hlavním autě letos čtvrtou sezonu dojezdím Dunlopy a pak je teda pustím do světa.
Co se týče cen - na druhé auto (Xsara) potřebuji rozměr 195/55 a zatím co jsem šmíroval po netu, tak Barumky vs GY/Dunlop/Conti mi u jedné sady vychází rozdíl cca 1500-2000Kč, co mi přijde při plánovaném nájezdu a lokalitě zbytečné plýtvání.
Ok, takže letos Barumky, příští rok pak zřejmě znova Dunlopy :yes: 😉
Co se týče cen - na druhé auto (Xsara) potřebuji rozměr 195/55 a zatím co jsem šmíroval po netu, tak Barumky vs GY/Dunlop/Conti mi u jedné sady vychází rozdíl cca 1500-2000Kč, co mi přijde při plánovaném nájezdu a lokalitě zbytečné plýtvání.
Ok, takže letos Barumky, příští rok pak zřejmě znova Dunlopy :yes: 😉
Mas pravdu, na tomto rozmeru je rozdil v cene vetsi. Musis pouzit tento? Nejde pouzit neco beznejsiho, napr. 195/65 R15? - nevim jake ma Xsara schvalene rozmery.
no právě, tohle je v techničáku, a i co jsem vyčetl na citrón fóru, všichni se toho víceméně drží. On ten prostor pro kolo je tam trošku stísněný, a už i rozměr 195/65 by tam mohl drhnout o nějaké instalace... Takže nechci zbytečně riskovat. Jinak bych tam samozřejmě plácnul 195/65 a klidně za tu samou cenu bych měl "značkové" obutí
4-5 rokov vydrzia, toho by som sa neobaval. Lenze problem je v tom, co kupis ako "nove". Napriklad v Rakusku sa ako "nove" smu predavat pneumatiky nie starsie ako 3 roky (od datumu vyroby). Cize mozes kupit nove pneumatiky ktore su naozaj nove, ale aj "nove" pneumatiky, ktore maju 2 roky a 11 mesiacov. Ak jazdis malo, tak si daj zalezat na tom aby si naozaj kupil nove pneumatiky, a tie ti tych 4-5 rokov vydrzia, pri dobrom uskladneni...
Druha vec, polaris2 su tak mizerne pneumatiky, ze je uplne jedno ci su nove alebo stare. Nechcel by som ich uz ani zadarmo...
Druha vec, polaris2 su tak mizerne pneumatiky, ze je uplne jedno ci su nove alebo stare. Nechcel by som ich uz ani zadarmo...
Budem kupovať funlovky, komplet nové z výroby (alebo skor teda zo skladu >😒] )
Chvílu som sice uvažoval o nejakých zachovalých jazdených, ale sused ma od toho tiež odradil, že je to mrhanie peňazí.
Chvílu som sice uvažoval o nejakých zachovalých jazdených, ale sused ma od toho tiež odradil, že je to mrhanie peňazí.
Ještě doplním, že ty 4 roky se počítají od datumu výroby...
"Všechny vyrobené pneumatiky nesou na bočnici takzvaný DOT kód. Tento kód udává datum výroby. Od roku 2000 má kód čtyři číslice místo tří. Dvě první číslice udávají týden výroby, druhé dvě potom rok."
[odkaz]
"Všechny vyrobené pneumatiky nesou na bočnici takzvaný DOT kód. Tento kód udává datum výroby. Od roku 2000 má kód čtyři číslice místo tří. Dvě první číslice udávají týden výroby, druhé dvě potom rok."
[odkaz]
Rozhodně všem doporučuju nešetřit pár stovek a koupit kvalitní pneu z horní poloviny tabulky! Kvalita jízních vlasností je u značkových pneu někde jinde!
Nejhorší zim. pneu co jsem kdy měl byly Barum Polaris2 (tehdy na Hondě Legend) fakt už nikdy!
Doporučuju Goodyearky,Dunlopy a Brigestonky :yes:
Nejhorší zim. pneu co jsem kdy měl byly Barum Polaris2 (tehdy na Hondě Legend) fakt už nikdy!
Doporučuju Goodyearky,Dunlopy a Brigestonky :yes:
Rozhodne kazdemu doporucuji nesetrit a koupit auto s pohonem 4x4. Nemusi to byt zrovna Subaru, Octavia 4x4 TDI je proti dvoukolkam taky uplny zazrak. Zjistite, ze je to neuveritelne pozitivni zkusenost a uz si nikdy vic jine auto nekoupite.
Doporučuji naučit se jezdit a pak bude fuk jestli máte předo, zado či čtyřkolku. Ada je zřejmě vyjímka jelikož na jednom místě tvrdí že má najeto 2 miliony km a na druhé horuje pro 4x4. Mám najeto "pouze" cca 1,68 mil/km z toho asi skoro milion na zadokolkách a na zimu jsem řešil pouze kvalitní pneu ne kde auto zabírá. Jinak poslední zima na GY UG7+ a spokojenost vyjel jsem všude a dojel vždy.
bubucci
Mě v tom testu chybí nokiany. Obouvá je hodně lidé co znám a jsou s nima jen pozitivní zkušenosti. Loni jsem koupil nové R15 a letos R16 a víc než zasněžené cesty jsem se bál padajících stromů. Haldex 4x4 na zimu bohatě stačí, ale Subaru je o dost větší dravec na sněhu >😒]
Dunlop 3D jsou opravdu hodně dobré, mohu potvrdit z vlastní zkušenosti 235/45 R17 V. Jinak pár nových testů pneumatik je i tady: [odkaz]
freeman
Na firemných autách máme Barum/Matador a plná spokojnosť. Na svoje osobne skúsim tento rok Kleber Krisalp HP2. Vraj to je Michelin technológia za dobrý peniaz. A sú veľmi dobré. Tak uvidím.
Mám je druhou sezonu a nemůžu si stěžovat, jezdím na Vysočině + D1, hlavně na mokru a sněhu v zimě super!
iudex
Páni co si myslíte o myslienke hodit na auto namiesto letných 205/55 R16 zimné 195/65 R15? Cenový rozdiel (napr. Dunlop WinterSport 3D, co som vyhliadol) je nemalý; clovek pritom jazdí v zime podstatne pomalsie a pri snehu a aquaplaningu by mali byt uzsie pneu vo vyhode. Alebo je to setrenie na nesprávnom mieste? Vás názor?
Na zimu se bezne pouziva o jedno cislo mensi rozmer. Nevidim v tom problem, osobne v minulosti odskousene na OI a Passate B5.
Jít v zimně na o číslo menší ráfek, užší gumu a vyšší profilové číslo je zcela správná a optimální úvaha a tu kombinaci lét👋zima co uvádíš bych viděl jako absolutně správnou. To co tady píší místní znalci, že čím větší a širší tím lepší je blbost. Užší guma lepší odvádí vodu z drážky takže aquaplaning hrozí až při vyšší rychlosti a to je v zimně daleko důležitější parametr než lepší přilnavost širší gumy na suchu což lze využít zase jenom v létě. V břečce a různých sráč..kách je samozřejmě užší guma také výhoda, stačí se podívat na jednu rally a máš jasno. V neposlední řadě je to i o pohodlí, před rokem jsem si vybíral nové služební auto z možné kombinace sup, pašík a a4. Nakonec jsem šel do a4 a abych se vešel do limitu tak jsem oželel jakékoliv lepší (=větší) kola než základ což je 225/55 R16 a říkal jsem si až na jaře budu dávat letní tak je dodatečně koupím přes limit a zaměstnavatel nic nepozná (i když v car policy je povinnost auto koupit a letním i zimním obutím v rámci limitu). Kolegové co šetřili na motoru a jiných fíčurách šli do 255/45/R17 u 2.0 TDI a jeden magor dokonce do 255/30 R20. Takže jsem se mohl svést a ohodnotit co ty lepší kola přinášejí a do čeho bych měl na jaře jít ale nakonec jsem vše přehodnotil a dokonce jsem i letničky dal sice na jiné disky ale opět na 225/55 R16 protože jsem zjistil, že ty 17 jsou už méně pohodlné a v jízdních vlastnostech nepřináší zhola nic a ty 20 je skutečný úlet který na našich silnicích/dálnicích přináší kolegovi každých cca 2000 km průser (většinou proražena přední guma, jednou i ohnutý ráfek) a to je proti mě louda který když jede 130 po dálnicí tak o tom ještě týden vypráví. Měl jedinou kliku a sice, že už se mu do limitu nevešel Audi body kit který má mimo jiné jiný přední spoiler který by opět s těmi 20 náramně vypadal, má jen jednu chybu, že od silnice je cca 5 cm a tak vedle proražených gum a ohnutých ráfků by už asi měnil i půlku předku. Jediné co se nedá upřít je, že na těch 20cítkách to prostě vypadá dobře ale v mém žebříčku jsou auta na rychlé, bezpečné a spolehlivé ježdění a pak teprve na krásu. Kdo má opačné preference tak dá 20 a leští.
Samozřejmě a kdo se nevyzná ať dá klidně přímo na racionální doporučení výrobce ohledně rozměru zimních kol a pneu k nim..
No pokud je možný na tvůj typ auta namontovat i menší 15" kola, tak bych tak i udělal, ale rozhodně bych nedával užší... Ale je možný, že vzhledem k velikosti brzdných kotoučů nebude možný dát menší kola, což je případ třeba Mondea 2000-2007 (min. 16) a Focusu 2004 u výkonnějších verzí, který mají 4 brzd. kotouče
Takhle to přece bývá obvykle doporučeno i výrobcem (mapř. i k vůli příp. řetězům)...
Poku ti nevadí opticky větší "balón" a chceš i ušetřit, proč ne (připočítej ovšem i náklady na další sadu 15" disků)...
Osobně bych si raději nechal ty 16" disky na zimu a na léto šel už do 17"...
Poku ti nevadí opticky větší "balón" a chceš i ušetřit, proč ne (připočítej ovšem i náklady na další sadu 15" disků)...
Osobně bych si raději nechal ty 16" disky na zimu a na léto šel už do 17"...
To by uz ale bol 45% profil, co sa mi na nase cesty zdá dost hardcore a manzelka by asi protestovala (naviac ak clovek nemá zrovna 2,0 TFSTI 😉 ).
Tak pokud "narážíš" na GTI, tak to moje jezdí na Contíkách, v létě na 225/40 R18 a v zimě na 205/50 R17...
S jízdními vlastnostmi (i opticky) jsem velmi spokojen... 😉
S jízdními vlastnostmi (i opticky) jsem velmi spokojen... 😉
O tom hovorím, Tvoje auto má potenciál na to, aby vyuzilo adhéziu 225tiek gúm, moje úplne nie.
Ale já přece vůbec nepsal ať tam hned cpeš 225mm, nebo 18"...
Myslel jsem např. 205/55 R16 zima a 205/50 R17 léto..., jen příklad velmi dobrého kompromisu jízdích vlastností, optiky, ceny atd....
Dnešní "moderní" auta už vypadají na 195/65 R15 poněkud "nepatřičně"... 😉
Myslel jsem např. 205/55 R16 zima a 205/50 R17 léto..., jen příklad velmi dobrého kompromisu jízdích vlastností, optiky, ceny atd....
Dnešní "moderní" auta už vypadají na 195/65 R15 poněkud "nepatřičně"... 😉
Súhlasím, 65% profil vyzerá dost old school. Na bezné rodinné auto povazujem za optimálny kompromis medzi trakciou a komfortom práve rozmer 205/55. 50% a menej ide dost na úkor komfortu a to by moja polovicka i moje platnicky asi ofrflali.
P.S. 205/50 R17 je nestandardný rozmer a tie sú dost drahsie ako standard (ako písal vyssie kuko pri jeho 195/55, ktoré stoja viac ako 205/55).
P.S. 205/50 R17 je nestandardný rozmer a tie sú dost drahsie ako standard (ako písal vyssie kuko pri jeho 195/55, ktoré stoja viac ako 205/55).
Taky patříš k té početně větší skupině, která argumentuje profilovým číslem (v😖 samostatně, bez uvedení šířky pneu, což je ovšem pro výpočet skutečné "výšky" pneu (logicky) také zásadní. Např. 205/50 mají prakticky stejnou výšku jako 225/45. Tvrdit tedy např., že: "50% a menej...", něco konkrétně "definuje", je přinejmenším velmi zavádějící...
205/50R17 určitě nelze označit za nějaký typicky nestandartní rozměr, zvlášť u zimních pneu a jejich cena se pohybuje mezi cenami standartních letních rozměrů 205/55R16 a 225/45R17.
205/50R17 určitě nelze označit za nějaký typicky nestandartní rozměr, zvlášť u zimních pneu a jejich cena se pohybuje mezi cenami standartních letních rozměrů 205/55R16 a 225/45R17.
Takový kola sice vypadaj dobře, ale to auto už je docela tvrdý.
Já mám na léto profil 45 a cítím každej kamínek. Je to hlučnější a není to taková pohoda.
Ale co čekat od sportovně laděných gum...
Já mám na léto profil 45 a cítím každej kamínek. Je to hlučnější a není to taková pohoda.
Ale co čekat od sportovně laděných gum...
Profilové číslo pneu (bez uvedení její šířky) toho o její skutečné "výšce" tolik neřekne, při opravdu větší šířce může být i 45(😖 docela "balón"...
A co se týče hluku, nemyslím si, že profilové číslo pneu je jediné a zásadní, co se samotného pocitu hlučnosti a tvrdosti pneu týká...
Kromě samotného auta a jeho podvozku, na to má významný vliv i šířka pneu, "stavební struktura" vzorku, složení směsi, konstrukce pneu apod.
Nepíšeš sice jakou máš konkrétně šířku a velikost ráfku, ale např. u ContiSportContact3 budeš mít (při rozměru 225/45/R17) podobné problémy opravdu velmi! těžko...mám to několikrát odzkoušené a pár "nevěřících Tomášů" už to v praxi velmi příjemně překvapilo... 😉
A co se týče hluku, nemyslím si, že profilové číslo pneu je jediné a zásadní, co se samotného pocitu hlučnosti a tvrdosti pneu týká...
Kromě samotného auta a jeho podvozku, na to má významný vliv i šířka pneu, "stavební struktura" vzorku, složení směsi, konstrukce pneu apod.
Nepíšeš sice jakou máš konkrétně šířku a velikost ráfku, ale např. u ContiSportContact3 budeš mít (při rozměru 225/45/R17) podobné problémy opravdu velmi! těžko...mám to několikrát odzkoušené a pár "nevěřících Tomášů" už to v praxi velmi příjemně překvapilo... 😉
Ber to tak, že pneu 225/45 bude vždycky tvrdší než 225/55. atp. stejné značky/modelu.
Naše cesty jsou na takový gumy naprosto nevhodný. Sice s nima auto perfektně sedí, ale taky dost trpí celý podvozek.
Jinak já mám na léto Michelin Pilot Exalto. Teď už mám zimní Pirelli SnowSport.
Naše cesty jsou na takový gumy naprosto nevhodný. Sice s nima auto perfektně sedí, ale taky dost trpí celý podvozek.
Jinak já mám na léto Michelin Pilot Exalto. Teď už mám zimní Pirelli SnowSport.
Čím větší "balón" tím (logicky) větší "komfort", přesto tvrdím, že i na českých asfaltkách, se dá např. s CSC3 o rozměru 225/45/R17 jezdit bez výraznějšího omezení, nebo výraznější ztráty "komfortu" proti 16"...
jeje
Rozhodně doporučuju zimní Sava S3 205/55 R16 za 1570,- třeba na pneunet.cz v testech Autobildu [odkaz] Nejlepší na sněhu, velmi nízký valivý odpor, nejlepší držení stopy za mokra, jen tochu horší aquaplaning... Sava je vlastněná spol. Good Year, tak je možný, že ten přispěl svým know-how při vývoji této pneu... Na 100 % je to nejlepší poměr ceny a užitné hodnoty!
No vidis, tady Savy totalne propadly: [odkaz]
U pneu bych neriskoval a spolehal na osvedcene znacky. Usetrena stokoruna muze v konecnem dusledku byt pekne draha, dokonce nekoho muze stat zdravi nebo zivot.
U pneu bych neriskoval a spolehal na osvedcene znacky. Usetrena stokoruna muze v konecnem dusledku byt pekne draha, dokonce nekoho muze stat zdravi nebo zivot.
Nepleť si hrušky s jabkama, testy pneu se vážou vždy ke konkrétní velikosti pneu a nejsou přenositelný, to ja jako kdybych vyzdvihoval že v testu je dobrá Octavia a ty by jsi mě argumentoval, že to není pravda, že Fabia v testech totálně propadla...
Precti si to pozorne. Nikde nepisu, ze vysledek je vztazitelny na vsechny rozmery. Rikam, ze narozdil od osvedcenych znacek tyto v jednom testu dopadnou celkem dobre, v jinem totalne propadnou. Spolehlivost takovych testu je pak na povazenou. Proto rikam, ze lepsi je vsadit na osvedcenou znacku, ktera ma vysledky dobre ve vsech rozmerech.
Btw. v tom testu, ktery uvadis, celkove taky nedopadly kdovijak slavne.
O hruskach a jabkach bych na tvem miste pomlcel. Ten priklad s Octavkou a Fabii je totalne mimo misu - pneu, i kdyz jineho rozmeru, jsou konstrukcne, pouzitym materialem i dezenem shodne, coz, jak jiste vis, u tech dvou aut zdaleka neplati.
Btw. v tom testu, ktery uvadis, celkove taky nedopadly kdovijak slavne.
O hruskach a jabkach bych na tvem miste pomlcel. Ten priklad s Octavkou a Fabii je totalne mimo misu - pneu, i kdyz jineho rozmeru, jsou konstrukcne, pouzitym materialem i dezenem shodne, coz, jak jiste vis, u tech dvou aut zdaleka neplati.
S gumama je to složité. Nokian je finská jistota, ostatní se plácá od německa po rumunsko.
To je pravda - misto vyroby muze kvalitu a teda i vysledky testu vyrazne ovlivnit.
Myslíš zeměpisnou šířkou nebo spíš délkou? >😁 >😁 >😁 Anebo vlhkostí vzduchu >😁 >😁
Vyrobci pneu nemaji pouze jeden vyrobni zavod a budes se divit, kvalita stejnych pneu vyrobenych v rozlicnych zavodech muze kolisat.
To se jedná spíš o vyjímky a rozhodně ne pravidlo... Výrobní závod musí dodržovat standarty ISO a i stálou kontrolu nad kvalitou...
Co to tu zase plácáš 8-s .
Závody musí dodržovat předeším recepturu směsí a pak technologii míchání. Což nějaká stanovená "politika kvality" jen těžko může ovlivňovat. :-!
Závody musí dodržovat předeším recepturu směsí a pak technologii míchání. Což nějaká stanovená "politika kvality" jen těžko může ovlivňovat. :-!
ono jestli recepturea směsi a technolie míchání nebude součástí Quality Checku že 😉
Předpokládám (možná se mýlím) že kontrola je vícestupňová, kdyby byla až před e😜edicí, tam už by maximálně skontrolovali jestli je font označení správný >😒]
Předpokládám (možná se mýlím) že kontrola je vícestupňová, kdyby byla až před e😜edicí, tam už by maximálně skontrolovali jestli je font označení správný >😒]
Tak se nám tu rozepiš o tvém "Quality checku" a jeho návaznosti na standardy ISO. To by mne opravdu zajímalo. :-!
vidíš tam někde kategorické tvrzení? já píšu, že by to tak mohlo být. Logicky mi to vychází, že kontrola kvality bude asi víceúrovňová. Dělat jí až na konci a zjistit, že celá série je špatně namíchaná by asi byl drahý špás ne? 😉
Narážím pouze na to, že každá výrobní fabrika má nějaký systém kontroly, který nemusí být vůbec zavislý na nějakém ISOu. Jsou to běžný věci.
A pak tedy k tématu. Kontrol je několik, od navažování, přes testy namíchaných směsí, testy vulkanizovaných směsí až po testy hotových pneumatik. 😉
A pak tedy k tématu. Kontrol je několik, od navažování, přes testy namíchaných směsí, testy vulkanizovaných směsí až po testy hotových pneumatik. 😉
no vidíš. Presně tohle jsem myslel :yes😒br />
Nevím jaký dopad může mít na tohle všechno ISO, já s tím nepracuji, a známý co ano, tak to vetšinou popisují jako hodně papírování a trošku reálného ze života. Co je na tom pravdy, fakt nevím.
Nevím jaký dopad může mít na tohle všechno ISO, já s tím nepracuji, a známý co ano, tak to vetšinou popisují jako hodně papírování a trošku reálného ze života. Co je na tom pravdy, fakt nevím.
Jedná se o nezávislý test a pokud chceš platit za značku s vědomím, že si kupuješ " v podstatě " obdobný produkt, ale za vyšší cenu, tak ti v tom nikdo nebrání... Jen nemám rád demagogii, že co je levný, je automaticky špatný! To je jako s VW, kde kdo je ochoten platit za kvalitu, ale dle testů např. Autobildu je co do kvality mnohem lepší Mazda nebo Toyota nebo řádově levnější Kia... how
Zase jsi to nepochopil. Podivej se na kterekoli test zimnich pneu a na prednich pozicich vidis porad ty same hrace, bez rozdilu rozmeru i toho jake pneu v testu byly. Naproti tomu, kdyz nejaky Savy dopadnou v jednom testu dobre a v jinem uplne propadnou, muze to byt jinou metodikou testu - ted ktera je spravna, muze to byt kvalitnimi, resp. nekvalitnimi ucastniky (mezi samyma cinskyma by mely vyhrat), muze to byt rozmerem, mistem, kde byly konkretni pneu vyrobeny atd. Presnou pricinu tezko definovat.
Kdyz vsadim na pneu, ktere se permanentne umistuje na prednich pozicich, je sance ze slapnu vedle mnohem mensi.
Ja tim nezatracuji Savy, nekomu muzou vyhovovat, tvrdim ovsem, ze lepsi je spolehat na osvedcene znacky. Tot muj nazor.
Kdyz vsadim na pneu, ktere se permanentne umistuje na prednich pozicich, je sance ze slapnu vedle mnohem mensi.
Ja tim nezatracuji Savy, nekomu muzou vyhovovat, tvrdim ovsem, ze lepsi je spolehat na osvedcene znacky. Tot muj nazor.
Metodikou testu to být nemůže, ta je vždy stejná, pokud se jedná o testy na úrovni... A věř tomu že jestli je pneu Made in Germany nebo nebo Made in Hungary je úplně jedno... Kvízová otázka na závěr, kde se např. vyrábí Audi TT nebo Porsche Cayenne? Ale s něčím s tebou souhlasím a to, že značkový výrobce si nemůže dovolit velký přešlapy v kvalitě, ale pokud chceš hledat a chceš při nákupu ušetřit a nejít slepě za svou vysněnou značkou, tak právě tyto nezávislé testy ti to umožní...
Moc jedno to není, jen si přečti jak se různě křižujou zkušenosti s gumama u uživatelů na ráj pneu. Je tam spousta blbostí, ale něco se dá brát vážně. A taky zkus bulharskou Milku - fuj.
Praveze u pneu muze kvalita mezi jednotlivymi vyrobnimi zavody kolisat. Kdysi se to resilo u Michelinu, kde stejna guma vyrobena ve dvou zavodech mela naprosto odlisne vlastnosti. Metodika testu samozrejme take stejna neni, protoze testuji ruzne organizace, za rozdilnych podminek, pri ruzne teplote vzduchu i vozovky, na ruznych autech atd. - to vsechno muze vysledek testu ovlivnit.
Me o nicem presvedcovat nemusis a ani si prede mnou nemusis dokazovat, jak dobre jsi koupil. Pokud mas Savy a jses s nima spokojenej, ja jsem rad a preju ti na nich hodne stastnych kilometru.
Me o nicem presvedcovat nemusis a ani si prede mnou nemusis dokazovat, jak dobre jsi koupil. Pokud mas Savy a jses s nima spokojenej, ja jsem rad a preju ti na nich hodne stastnych kilometru.
Na svým mám Vredestein Snowtrac 2, který byly před 2 roky taky úspěšný v testech a jsem s nima max. spokojenej, Savy jsem kupoval teď na firemáka, tak jsem zvědavej jak se osvědčej, ale podle testů vypadjí good... 😉 Mimochodem ty Vredestein jsou Made in Russia
Dušan10
Trošku hlučnejšie, alo inak super.
Ak pneumatiky - tak od seriózneho predajcu a len značkové pneumatiky. Myslím, že pneumatiky sú jeden z mála tovarov, kde na "značke záleží" a kto kúpič Dunlop, Michelin a podobné značky, nemôže kúpiť zle. Možno nekúpi nejlepšie, ale určite nekúpi nejaký zmätok.
P.S. Barum a Matador sú pre vodičov čo im gumy skôr zostarnú ako sa zoderú - pri "normálnych" vodičov by som také značky neodporúčal.
Ak pneumatiky - tak od seriózneho predajcu a len značkové pneumatiky. Myslím, že pneumatiky sú jeden z mála tovarov, kde na "značke záleží" a kto kúpič Dunlop, Michelin a podobné značky, nemôže kúpiť zle. Možno nekúpi nejlepšie, ale určite nekúpi nejaký zmätok.
P.S. Barum a Matador sú pre vodičov čo im gumy skôr zostarnú ako sa zoderú - pri "normálnych" vodičov by som také značky neodporúčal.
pe3k
Ono vo vseobecnosti plati ake gumy na akom aute... v poslednom case jazdim len na michelin a uplna spokojnost... zimna guma MICHELIN Primacy Alpin PA3 je asi naj zimna guma... v teste nevyhrala ale ako ta guma drzi je az zarazajuce.. mame ich na passate a audi a4... vsetko posledne modelove rady..... a su skvele nemozem jedno zle slovo na nich povedat... ale mame aj DUNLOP SP Winter Sport M3 na Astre a nic moc..... pri vyjazde z garaze michelin ani nesmyke a s dounlopamy sa hrabem von z vdora...
a v lete je to podobne michelin pilot sport 😄 ako dezen sa straca docela rychlo ale ta prilnavost za to stoji 😊)
a v lete je to podobne michelin pilot sport 😄 ako dezen sa straca docela rychlo ale ta prilnavost za to stoji 😊)
Mám podobnou zkušenost s Dunlop SP Winter M3, měl jsem je na OII v rozměru 195/65 R15 a na sněhu nestály za moc - klouzaly, minulou sezonu jsem je vyměnil za Michelin Alpin a naprostá spokojenost. Na druhým autě mám druhou sezonu Nokian WR G2 v rozměru 215/55 R16 a taky dobrý pneu na sněhu i mokru. Oproti Michelinu i lepší cena 😉
pe3k-
ericn-
Dunlop M3, nejsou to, co Dunlop 3D!
Vše je relativní, po takových "Barumkách" budou ty Michelinky určitě výborné, ne však už tak např. po prvních třech pneu v tomto testu...
ericn-
Dunlop M3, nejsou to, co Dunlop 3D!
Vše je relativní, po takových "Barumkách" budou ty Michelinky určitě výborné, ne však už tak např. po prvních třech pneu v tomto testu...
Rozumím tomu co nám chceš říct, každý má nějakou zkušenost a pokud je špatná, tak už ji nechceš opakovat 😉 btw k těm Barumkám, zimní jsou taky celkem bída 😄
Barum se stal jakýmsi lowendem Continentalu a po dnešní slevách běžně kolem 40% se spíš vyplatí, připlatit si za "sesterské" Continentaly...
Otazka je, jestli Continental ty Barumky tak schvalne nepozicuje, aby draz prodal svoje gumy, mimochodem vyrabene ve stejne fabrice.
Nikdo mi proto nevymluvi, ze Barumka by mohla byt prave tak kvalitni, jako Continentalka - jen se to jaksi majiteli nehodi do planu.
Je to stejna situace, jakou okolo sebe za poslednich 20 let vidime mnohokrat. Bohaty zahranicni koncern koupi od nasich tunelaru za relativne "zlamanou gresli" fabriku se spickovymi odborniky, tradicni znacku bud znici primo, nebo ji odsoudi do role "low endu" a na strojich vyrabi svuj "core produkt". Mezitim zavre vyrobu na zapade, protoze tam jsou vyssi mzdove naklady. Postupem se tradicni lokalni vyrobek odstehuje a vyrabi nekde v Rumunsku za mnohem nizsich technologickych podminek, nez u nas. Nakonec se ta vyroba odstehuje do Rumunska (nebo Mongolska, ci Malajsie) cela a tady zustane prazdna vytunelovana fabrika. Jeste, ze se Skodovka neprodala rendlikum. Dnes by uz neexistovala.
Nikdo mi proto nevymluvi, ze Barumka by mohla byt prave tak kvalitni, jako Continentalka - jen se to jaksi majiteli nehodi do planu.
Je to stejna situace, jakou okolo sebe za poslednich 20 let vidime mnohokrat. Bohaty zahranicni koncern koupi od nasich tunelaru za relativne "zlamanou gresli" fabriku se spickovymi odborniky, tradicni znacku bud znici primo, nebo ji odsoudi do role "low endu" a na strojich vyrabi svuj "core produkt". Mezitim zavre vyrobu na zapade, protoze tam jsou vyssi mzdove naklady. Postupem se tradicni lokalni vyrobek odstehuje a vyrabi nekde v Rumunsku za mnohem nizsich technologickych podminek, nez u nas. Nakonec se ta vyroba odstehuje do Rumunska (nebo Mongolska, ci Malajsie) cela a tady zustane prazdna vytunelovana fabrika. Jeste, ze se Skodovka neprodala rendlikum. Dnes by uz neexistovala.
Je to tak, ale tohle "chování" je celkem běžné, ale (svým způsobem) i logické u všech ostatních firem investujících na "východních" trzích.
Kdo tu kupuje nějakou firmu, tak logicky hlavně za účelem rozšíření (přestěhování) té své původní a zvýšení svého zisku...
Kdo tu kupuje nějakou firmu, tak logicky hlavně za účelem rozšíření (přestěhování) té své původní a zvýšení svého zisku...
GTI
Dobrá guma je protipól dobrý žeský - nesmí mít příliš nafouknutou duši (jako ta baba), musí umět dobře... (dámy prominou) píchat (myslím taky jako tu babu), nesmí ti v zimě tvrdnout (myslím teď gumu) no, a když ji dobře naláduješ, musí hodně vydržet, co mám na mysli teď už si dosaď sám...
P.S. Hlavně si co půlrok nechej udělat test tlumičů a test seřízení geometrie jak vpředu tak vzadu. Dobře husti, a na to, jakou máš gumu (nemyslím v kapse) se vykašli, každý veliký výrobce nabízí výborné gumy. Ty testové nuance nemáš samozřejmě vůbec šanci na té své šunce rozeznat.
Důležité je, jestli umíš. Jako jezdit - takže se sadou lét👋zima, to jest osm gum bys měl v pohodě dát kolem sto tísíc. Pokud nedáš, neumíš, pokud dáš, umíš.
Plecháče a plastový puklice od rákosníků odvez do sběrny, dohoď něco ze štrozoku a i na zimu si kup nějaký parádní kola, včetně rezervy, jistě.
Ve středu jsem měnil léto, přijel vedle do boxu novopečenej majitel megána, takovej ten renaultklasik - tesilky, pětapadesát kolem pasu, na váze i v občance, startky a tak... koukám, že z kufru tahá jednu gumu za druhou. Technik se ho udiveně ptá - na co to navlíknem, pane? No, na tohle, ukazuje mu oplastovaný plecháče na kterejch přijel... to snad už je lepší jezdit v zimě na sáních...
Takže - kontrola geometrie, pravidelné vyvažování, hustit a jezdit s citem. Co tám dáš je vlastně úplně jedno, tedy hovořím o velkejch značkách, protektory ze zimních zásob jezetdé na mysli nemám. Pokud nepaseš v garáži Astona, stav se v Barumu, alespoň předvedeš, že nejsi panák, že víš.
BRAVO BARUM :yes:
P.S. Hlavně si co půlrok nechej udělat test tlumičů a test seřízení geometrie jak vpředu tak vzadu. Dobře husti, a na to, jakou máš gumu (nemyslím v kapse) se vykašli, každý veliký výrobce nabízí výborné gumy. Ty testové nuance nemáš samozřejmě vůbec šanci na té své šunce rozeznat.
Důležité je, jestli umíš. Jako jezdit - takže se sadou lét👋zima, to jest osm gum bys měl v pohodě dát kolem sto tísíc. Pokud nedáš, neumíš, pokud dáš, umíš.
Plecháče a plastový puklice od rákosníků odvez do sběrny, dohoď něco ze štrozoku a i na zimu si kup nějaký parádní kola, včetně rezervy, jistě.
Ve středu jsem měnil léto, přijel vedle do boxu novopečenej majitel megána, takovej ten renaultklasik - tesilky, pětapadesát kolem pasu, na váze i v občance, startky a tak... koukám, že z kufru tahá jednu gumu za druhou. Technik se ho udiveně ptá - na co to navlíknem, pane? No, na tohle, ukazuje mu oplastovaný plecháče na kterejch přijel... to snad už je lepší jezdit v zimě na sáních...
Takže - kontrola geometrie, pravidelné vyvažování, hustit a jezdit s citem. Co tám dáš je vlastně úplně jedno, tedy hovořím o velkejch značkách, protektory ze zimních zásob jezetdé na mysli nemám. Pokud nepaseš v garáži Astona, stav se v Barumu, alespoň předvedeš, že nejsi panák, že víš.
BRAVO BARUM :yes:
Je pravda, že teraz to bude vyzerať tak, že moja prax vychádza z tabuliek, ale...Barum zrovna v testoch nevynikajú. Já osobne by som Goodyear Pirelli Dunlop či Continental. Inak, ani naše MATADOR nie sú zlé. Nič iné by som nikdy nebral.
K tým testom. Každý pol rok? Sú ľudia, čo nemajú paniaze na to, aby menili gumy aspoň každé dva roky, nie to vymienať letné za zimné. Na prehliadky každý pol rok už treba mať viac peňazí. Dosť na slušný život.
K tým testom. Každý pol rok? Sú ľudia, čo nemajú paniaze na to, aby menili gumy aspoň každé dva roky, nie to vymienať letné za zimné. Na prehliadky každý pol rok už treba mať viac peňazí. Dosť na slušný život.
Těch sto tisíc už jsme jednou dlouze probírali...
Barum jsem jezdil ještě nějakou "chvilku" po revoluci..., pak jsem ale "zkusil" Conti a vracet se pak znovu k Barumkám, už vážně skoro "nešlo"... 😉
Barum jsem jezdil ještě nějakou "chvilku" po revoluci..., pak jsem ale "zkusil" Conti a vracet se pak znovu k Barumkám, už vážně skoro "nešlo"... 😉
Barum po revoluci (nemyslím tu říjnovou >😁 bylo něco jiného, než je Barum dnes. Samozřejmě, že autospeciality vyžadují akcent i na náležitou gumu. Běžný vůz, tam je jakákoliv guma od dobré značky k velké spokojenosti. Ty testy nahoře, to je dobrá rozcvička na ráno. Když se člověk hlouběji začte, zjistí, že není nejlepší guma, je jen suma vlastností, tu v něčem mírně lepší, tu horší... jsou to tak jemné nuance, které v běžném provozu za normálních podmínek nelze poznat. Akcentoval bych spíše to, mít spravnou výšku dezénu, pokud to člověk podcení, tak i dunlopka za šest táců louži neprojede.
Hloubku dezénu beru jako základní podmínku, zimní dávám pryč při 4mm a letní při cca 3mm, i proto můžu těžko najet celkem těch těch sto tisíc...
S výsledky tohoto testu korespondují i s mou osobní zkušenosti, tedy aspoň s těmi třemi nejlepšími v něm...
Samo, že kdo bydlí třeba v Brně měl by se dívat spíš na výsledky na mokru a kdo v horách tak především na sníh a led...apod.
S výsledky tohoto testu korespondují i s mou osobní zkušenosti, tedy aspoň s těmi třemi nejlepšími v něm...
Samo, že kdo bydlí třeba v Brně měl by se dívat spíš na výsledky na mokru a kdo v horách tak především na sníh a led...apod.
Hezky napsáno, hlavně Renaultklasik >😁 Jen těch 100 tis. km se sadou letní/zímní bych dal leda tak s omezovačem do 1500 tis. otáček 😄
Fantas nebo záliba ve sledování a poslouchání druhých ?
Na mém ozkoušeném autokseft.cz, v rozměru 205/55R16 91H😒br />
Barum Polaris 2 za 2162 Kč vč. DPH
Dunlop SP Wintersport 3D 2285 Kč vč. DPH
Takže kupuju Dunlop, k plné spokojenosti... pětistovka na sadu gum nejsou žádné peníze.
Barum Polaris 2 za 2162 Kč vč. DPH
Dunlop SP Wintersport 3D 2285 Kč vč. DPH
Takže kupuju Dunlop, k plné spokojenosti... pětistovka na sadu gum nejsou žádné peníze.
Já mám v tomto rozměru Michelin A4 za 2168,- s DPH přímo od Renaultu. Doba se mění a e-shopy už nejsou v gumách zajímavé.
Naprostý souhlas, subjektivní hodnocení gum je ještě o řád jinde než hodnocení aut, a i u těch si lze od profi testerů přečíst naprosto rozdílná hodnocení stejného auta. Jinými slovy, debaty o kvalitě gum mezi diskutéry mají vypovídací hodnotu psího štěkotu. Jsem ochoten věřit, že zde, stejně jako u nákupu aut, bude fungovat sebezáchovný efekt, ve smyslu, mám akorát na gumu za dva tácy, takže všem vysvětlím. že jsem ty savy, co stojí půlku gůdjírů, koupil schválně, páč jsem to tak chtěl, páč mnohem líp drží v zatáčkách. A těm předraženým amerikánům jsem to natřel.
Soudný řidič prostě musí testům věřit, můžu mít milión pocitů, ale těžko dokážu posoudit jestli jedna nebo druhá guma na sněhu líp brzdí, a o to tu jde, brzdná dráha na růz. površích, u zimáků možná trakce na sněhu, a zvukový komfort. Záležitosti jako ovladatelnost na sněhu, kdy se jedna guma utrhne o 1,1 km/h dříve než druhá jsou v praxi xkrát závislejší na onom mezikuse mezi volantem a sedačkou, a jsou tudíž nepodstatné. Takže, čistě optikou kvality neřešící cenu, bere pravý řidič gumy z prvních míst tabulky, optikou value for money pak pověstný průměr, zbytek pole a vlastní pocity či "zkušenosti" nechává amatérům. 😉
Soudný řidič prostě musí testům věřit, můžu mít milión pocitů, ale těžko dokážu posoudit jestli jedna nebo druhá guma na sněhu líp brzdí, a o to tu jde, brzdná dráha na růz. površích, u zimáků možná trakce na sněhu, a zvukový komfort. Záležitosti jako ovladatelnost na sněhu, kdy se jedna guma utrhne o 1,1 km/h dříve než druhá jsou v praxi xkrát závislejší na onom mezikuse mezi volantem a sedačkou, a jsou tudíž nepodstatné. Takže, čistě optikou kvality neřešící cenu, bere pravý řidič gumy z prvních míst tabulky, optikou value for money pak pověstný průměr, zbytek pole a vlastní pocity či "zkušenosti" nechává amatérům. 😉
Přesně tak 😄 :yes😒br />
Letos jsem dal na testy a pořídil Dunlop Wintersport... teď ještě otázka, zda se těch 235/45 R18 udrží na cestě stejně dobře jako testované šestnáctky...
Letos jsem dal na testy a pořídil Dunlop Wintersport... teď ještě otázka, zda se těch 235/45 R18 udrží na cestě stejně dobře jako testované šestnáctky...
Jasně, navíc třeba ty CWC 830, DSPWs 3D a GY UG 7+ jsou na čele ve všech aktuálních testech, a to loni i letos, takže s nima člověk asi těžko šlápne vedle...
KANKUNEN
V testech jsou úplně nové gumy, ale my uživatelé používáme gumy třeba 3 roky a nevyhodíme je dříve než mají sotva třetinu vzorku.
parezzbablu
Tak ja mam zkusenost s temato pneu. A jsem s nima spokojenej co se tyce jizdniho komfortu a drzeni na sněhu. Bohužel co se tyce vydrze tak zadna hitparada... Na predku cca 20 tis. km v zime, na zadku 20tis.km v zime a cca 5tis v lete a je po nich. Jezdim s autem co ma celkovou hmotnost 2,7t (rodinnej kombik FIAT SCUDO >😁 )
Letos jdu do nicz znovu
Letos jdu do nicz znovu
Inak v clanku je to uvedene nepresne. Testy nerobi ADAC samotny, ale ADAC (DE) + OAMTC (AT) + TCS (svajciarsky autoklub) v spolupraci s nemeckou organizaciou "Stiftung Warentest".