Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Představujeme: ESP od Volvo Trucks pro soupravy - Bezpečná jízda

Volvo Trucks uvedlo na trh nový stabilizační systém pro tahač s přívěsem.
Zpět na článek
15. 11. 2009 23:10
16. 11. 2009 15:40
16. 11. 2009 22:27
Avatar - kolmar
15. 11. 2009 23:10
len tak dalej
:yes: tak toto tu chyba uz strasne dlho, no neviem sa dockat kedy bude ESP pre celu supravu povinne v celej EU, len minuly tyzden v mojom okoli lezalo, resp. lietalo viac nez 5 truckov...v prvom rade treba kvalitnejsie cesty, no aj toto ESP by neskutocne pomohlo. Vie niekto, pre navesy to uz existuje vsak???

Napr. sused odbocoval do dvora, na mokru prudke pribrzdenie kamiona (inac, tiez FH) spôsobilo smyk navesu, ktory ostal v priekope pod cca 100 stupnovym uhlom (takmer kolmo) a tahač na ceste stal uz len 3-mi kolesami - jedno mal vo vzduchu tak ostal nakloneny... nic, len dupnutie na brzdu!!!! s takymto ESP by sa nestalo nic!!!
Rozbalit vlákno
9
Avatar - Special-line
16. 11. 2009 08:54
Re: len tak dalej
Přesně tak nasadit to povinně pro všechny soupravy.

K nehodě. To snad by i ABS mělo zachovat směrovou stabilitu při brždění ne? Pokud to teda nebylo v zatáčce ale i tam by ESP asi moc nepomohlo.
16. 11. 2009 10:20
Re: len tak dalej
Ano ABS musí zachovat směrovou stabilitu. I v zatáčce se má postarat o bezpečnější zastavení. Esp je tu k tomu aby pomohlo zvládnout přetáčivost,nedotačívost... nebo u souprav jejich rozhození, připadně tomu všemu předejít. Volvo jde správným směrem protože ESP je zvláště u cisteren velkým pomocníkem.
Teď ještě k zmíněné kolizi. Je otázkou jestli vůbec měla ABS celá souprava(měla by mít protože mít koně z ABS a návěs ne je hazard),jaky to mělo náklad, rychlost... to vše i z ABS přeci při vyhýbnem manévru může způsobýt smyk, při kterém by se ESP šiklo.
ALE, uvědomte si že ikdyž mate ve vozidle tyto pomocníky, fyzikalní zákony neoklamete. ESP jen posune hranici nezvladnutelného smyku: Auto bez ESP např.projede danou zatáčku v 60km/h , to stejné ale z ESP v 70-80km/h, když tam ale vletíte ve stovce tak auto musí někam "uhnout" a pokud mate uzkou cestu hned z příkopou, tak ji pěkně vymetete. ;-)
Avatar - kolmar
16. 11. 2009 15:40
Re: len tak dalej
Tak naves bol uplne prazdny...a isiel po rovine, ABS to zjavne nezvladlo a fyzika sa tak lahko oklamat neda. Ved som to pre vas hodil na net, tak sa na to pozrite! Tu priekopu co tam vidno s pravou stranou navesu preletel vzduchom a az lava strana ostala v nej, inak by bol lahol!!!!

[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]

Samozrejme, ze ESP pomaha najme pri stabilite v zakrutach, pri smykoch, alebo rozkivani... no urcite by pomohlo podla mna aj tuto situaciu ustat...nestalo by sa, ze tahac brzdi ako najaty a naves sa tlaci tym padom dopredu bokom!! co vy na to???
16. 11. 2009 16:51
Re: len tak dalej
Dost zvláštní že by na rovné cestě toto ABS nezvládlo, ještě prázdné. Aquaplayning si myslím že je nesmysl, Tady šlo spíše o to že návěs neměl ABS, takovou soupravu jsem zažil dokonce i v autoškole. Těžko říct, ale logicky, při brzdění na rovině ABS drží směrovou stabilitu a auto se může právě takto zlomit při zatáčení. Takže buď verze chybějicího ABS na návěsu, nebo se snažil vybočit ze směru což sesmyklo brdící kola na návěsu v příčném směru až do škarpy. Neviděli jsme to.
Avatar - Special-line
16. 11. 2009 17:48
Re: len tak dalej
Nejsem odborník na analýzu dopravních nehod ale jen pár poznatků.

Pochybuji že tento návěs nemá ABS. To spíš to mělo poruchu ABS nebo třeba praskl brzdovej kootuč a jedno kolo se zablokovalo (pokud by teda 1 kolo mělo na to nějaký vliv). Těch faktorů je v úvaze mnoho a asi to byla jejich kombinace. Co když se vycvakla koncovka nebo praskla ovládácí hadice brzd. V takovém případě návěs okamžitě plně brzdí a nefukční ABS to neodbrzdí.
Ono taky nelze podcenit ani nerovnost silnice, opotřebení pneu, tlumiče + mokro a prázdný návěs dává malou adhezi. Kdyby to byl starej návěs tak bych řekl ještě špatně nastavený zátěžový regulátor ale tady je asi určitě automatika.
Každopádně návěs musel dostat boční silový impuls. Utržená krajnice? Úlek řidiče? Nerovnost?

Asi to bude kombinace několika faktorů co jsem to vyblil ale třeba i něco jiného.
16. 11. 2009 20:52
Re: len tak dalej
Ano, uvadíš tu důvody které to mohli mít za následek. Nemá to cenu nějak moc řešit. Jen když jsme se bavili o ABS a ESP, tak opravdu ho měl návěs nejspíše z nějakého důvodu nefunkční, protože tento model by ABS měl mít.
Avatar - Special-line
16. 11. 2009 17:51
Re: len tak dalej
nestalo by sa, ze tahac brzdi ako najaty a naves sa tlaci tym padom dopredu bokom!! co vy na to???

Tak možný by to bylo. Buď při blokování kol návěsu - s nějakým bočním impulsem to už sjede ze silnice lehce (zase vliv mokra, pneu tlumičů...)

Nebo když návěs nebrzdí vůbec. Tam už by boční impuls musel být opravdu velký a spíš by se to mělo tendenci lámat do jedničky, než aby to huplo do škarpy.

Ale říkám nejsem na to odborník tak třeba jen plácám.
16. 11. 2009 20:58
Re: len tak dalej
Zás tak neplácáš. Uvažujme o tom nejpravděpodobnějším. Kůň z ABS má na mokru kratší brzdnou dráhu, návěs se zablokuje, má ji delší a začíná tlačit tahač, ale každá i nová vozovka má určitý sklon aby odtékala voda, tudíš navěs uhne po směru sklonu k příkopě. Ale jsou to jen dohady ddyby ABS z nějakého důvodu nešlo, třeba se to seběhlo i jinak...
Avatar - kolmar
16. 11. 2009 22:27
Re: len tak dalej
Zdravim chalani, dal som ale chrobaka do hlavy co??

Mne taktiez nejde do hlavy, aby tento naves nemal ABS, no ako ste vymenovali tie faktory, tak moze to byt ich mix dohromady.

Tu cestu poznam na spamat, byvam tu, no prave v tomto useku je takmer bez chyby, cize odskok velmi nie je na mieste, zlaknutie vodica tiez vylucujem...hovoril, ze len prudko zabrzdil. Mokro bolo, skor nejake prudke brzdenie+nejaka zahadna porucha niecoho alebo pneu...k tomu sklon vozovky... no aj tak sa mi to zda privela. Ako som vravel, ten naves preletel cca 1,5 metra vzduchom - bokom, cize to nebolo len spadnutie dole z cesty, ale svih ako hovado!!

Neni to prvy ani posledny pripad, no zahada je, ze na rovnej ceste. Raz tak v zakrute pri brzdeni to iste spravil naves a skryzil cestu z protismeru - spratal autobus s detmi iducimi do divadla... Chavala Bohu nikomu nic nebolo... a napr. zabrzdenu Karosu s LKT neni problem odtiahnut. Tento truck na obrazku bol vytiahnuty za 5 min. a 8 sekund :yes: :-)
Avatar - kolmar
16. 11. 2009 23:17
bezpecnost nasich ciest
Tak jedna a ta ista zakruta, co dokazu po*** cesty a rychla jazda:
[odkaz]

[odkaz]

Z tadialto vystupil sam!!
[odkaz]

Tento uz sam nevystupil - ta ista zakruta:
[odkaz]

hore kopcom!!!!
[odkaz]

Dva zakruty nizsie:

[odkaz]

[odkaz]

kotul cez strechu:

[odkaz]

[odkaz]

brutus bonus:

[odkaz]

[odkaz]

Tak uz viac nedavam, hoci mame toho na rovasi dost vdaka nasej technike:

[odkaz]

PS: videa na youtube este nemam... ale planujem...pri tom Magnume viac traktor stal na zadnych ako na styroch...
Rozbalit vlákno
0