Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Ford C-MAX 1,6 TDCi (85 kW) – Od všeho nejvíc

40 komentářů

štíreček1
Nevím sice co testovali, ale nový c max rozhodně 3000 při 130kmh netočí. Mám c max 08 1,6tdci 80kw pětikvalt a ten točí necelých 2700 při stejné rychlosti, tak mi připadá, že místo šestky nejpíš redaktoři zaspali a nechali tam čtyřku. Tři tisíce otáček při této rychlosti točila 1,8TDDI 66kw. To taky pak vypovídá o té spotřebě, i když bych jezdil jako prase, na 6,6 se nedostanu, ani kdybych chtěl. možná při trvalé jízdě pod plynem na dálnici.
alambert
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Klaudius
Tak poviem pravdu, napríklad u Renaultu sa ten odstup dosť podstatne zmenšil, čo sa vyhotovenia interiéru týka, aj jazdných vlastností - Kangoo dosť kopíruje predchádzajúcu generáciu Scénica a ten odstup od nového Scenica je menší ako býval. Aj keď, pravdaže, rozdiel tam je, ale napríklad Toureno Connect aj Dobló boli výrazne "plechovejšie".
mikesh
Mozna by sis mel ten test radeji precist nez hloupoucce reagovat 😉
bonjorno
Měl jsem možnost ho vidět naživo - při soumraku a z rozvícenejma světlama a je fešáckej, akorát pokud má 6 rychl. stupňů, tak na 6. stupeň nemůže točit 3000 otáček při 130 km/h.

Mám starýho maxe a na 5. stupeň, při 130 točí někde mezi 2600 a 2700. A taky 1,6 tdci (samozřejmě 80 kw).

Nejni to nějakej šotek?
alambert
superkutil
Letos v zimě jsem dost s ESP a hlavně s BTCS bojoval. Sice je v návodu uvedeno, že s řetězy a pro vyjetí ze sněhu je dobré ESP vypnout, ale nějak jsem rozdíl neviděl. Pokud se ESP vypne, tak se roztočí jedno kolo a je hotovo. Pokud se ESP nevypne, tak se také roztočí jedno kolo, ale motor to nepustí tolik do otáček. Pokud auto jede, tak je to s ESP paráda, při zapnutím ESP elektronika přibržďuje protáčející se kolo a udržuje auto ve správném směru. Takže pokud není vypínatelné ESP, tak se nesmí jezdit s řetězy?
Pepis
Vždyť pleteš páté přes deváté... Dočti rychle AMS a hybaj do školy!
vanos
Lískni si jednu a pak se ještě jednou podívej, na co jsem reagoval. Držím palce, snad ti to dojde. :-!
Deadlift
Ford of Europe zalozil sam FORD, coz je americka firma zalozena americanem stejneho jmena a rizena americany stejneho jmena, to snad vi kazdy.

Ford of Europe s PSA spolupracuje kratce - na par TDCi, jen par let. Ale jsou i TDCi, ktere nemaji s PSA nic spolecneho.

Mazdu vlastnil Ford, ne Ford of Europe. Ford ma dodnes s Mazdou spolecne tovarny HLAVNE/JEN mimo Evropu. V Evrope zadne!

Tak preklad i pro retardovaneho jako jsi ty, Ford of Europe je jen pobocka americkeho Fordu pro Evropu, nic vic.

Ford of/in Europe zacal tim, ze prodaval Ford Model-T, tedy ciste technika vyrobena jen v US. 😉
alambert
iudex
Tak tak, Saarlouis. 😉
Pepis
On se C-MAX vyrábí v Kolíně? Když už chci machrovat, tak na to musím mít, ňoumo.
iudex
Čítal si vôbec test? Tam sa o kvalitatívnych dojmoch z auta píše v superlatívoch. A k testu v AMS: neviem, o aký test ide, ale keď tam bol účastný VW, tak viem, kto vyhral. 😉
vanos
Ale především hodně Turků, což ovšem vzhledem k tomu, v jaké části Německa leží ta jejich továrna, není žádné překvapení.

Jinak zrovna dnes vyšel v AMS pěkný srovnávací testík, kde ten Ford opětovně prokázal své kvality. >😁 Mizerně slícované plasty, zvrásňující se prostřední sedačka vzadu (u zbrusu nového auta!) a tu celou mizérii korunuje sedadlo řidiče, které kvůli nekvalitně provedené aretaci může při eventuálním nárazu zezadu posloužit jako solidní katapult >😁 Můžeš tu sice namítat, že testeři měli zrovna smůlu na špatný kus, ale minimálně to do očí bijící žalostné (ne)slícování měla spolehlivě odhalit finální kontrola kvality. Takto si o přísnosti jednotlivých standardů kvality u Fordu nedělám žádné iluze a pro mne jsou s trochou nadsázky na úrovni Dacie (snad jí nekřívdím) a daleko od jakékoliv evropské konkurence.
Atlis
Prvykrat som ho videl nazivo vo Svajciarsku este v novembri 2010, kde uz veselo postaval v predajniach. Doteraz som nemal cas sa nim previest, no aspon som si v nom posedel.

C-Max a vobec MPV nie su moja salka kavy, ale rad som si ho obzrel, pretoze ma prirodzene vela spolocneho s novym Focusom a ten uz mna osobne zaujima podstatne viac.

Dojem z exterieru nech si urobi kazdy sam, v interieri sa mi pacili prijemne plasty, ktore nemaju absolutne nic spolocne s predchadzajucou generaciou. Po prvom nasadnuti do auta sa mi nepacil posed - vysoky, kratke sedaky... Len som si nevsimol, ze nejaky blbec dvihol sedacku tak, ako by chcel sediet s hlavou v stresnom okne... po nastaveni vsetkeho potrebneho sa sedi za volantom prijemne. Vadili mi ale aj tak dost okruhle a tvrde sedaky...
Deadlift
Mezi nemci vede Opel a VW = nacionalismus. 😉
Deadlift
Jen pro upřesnění, Ford v žádném případě není německou značkou... souhlasim, ale zbytek tveho textu je uz jen blabol. 😉

Pro zajimavost v Koline v evropske centrale Fordu pracuje i hodne americanu a britu. 😉
vanos
Hoši, hoši...Je vidět, že o tomto průmyslovém odvětví nemáte ani páru. :-!
alambert
Katikakus
Ale jdi, ty popleto...
gld
C-max ma pred prečítaním testu nechával dosť chladným, v tejto kategórii by som pravdepodobne nad fordom ani neuvažoval..

..ale, test dáva pádne argumenty na zaradenie tohto fordu medzi top malých MPV. Podvozok- výborný pre bežné používanie, nevytrasie a podrží. Motor, spotrebu by som si vedel predstaviť aj nižšiu ale pri dnešných emisných limitoch to asi nižšie nepôjde. No a osobne ma najviac prekvapil útulný interiér. Volant, budíky, stredový tunel- proste krása...rušia ma tam výduchy ventilácie v štýle fiesta, no celkovo je to OK.

Najviac ale oceňujem celkovú štylizáciu auta, konečne si priznali že kompaktné MPV nie je, a ani nemá byť závodné auto. Ani stylingom, ani veľkohubými marketingovými vyhláseniami. "Usadlejšiemu" c-maxu dávam :yes:
vanos
Jen pro upřesnění, Ford v žádném případě není německou značkou, nýbrž jen americkým low endem s cenou zavedeného mainstreamu (marketing je holt všemocný) 😄 Není jistě bez zajímavosti, že i mezi Němci má ze všech závodů působících na jejich území právě ten v Kolíně tu nejhorší pověst.
kyklop
pri vyssiej rychlosti robi vela vyssia stavba c-maxu a otazne je, ze aku emisnu normu plni tvoj motor. Ak to bude rovnake, potom sa da porovnavat
kyklop
mozno ani nie, ked potrebujes priestor na 3 sedacky a k tomu velky kufor na vela bordelu, tak bud uzitkac, alebo o triedu vacsie mpv. Samozrejme neporovnavam uroven spracovania a jazdu 😉
Nicco
Tiez sa mi zda vysoka.
"při stotřicítce motor točí pohodových 3000 min-1 a spaluje 6,6 l nafty každých 100 km, při jízdě stovkou si řekne o 5,2 l/100 km, což je paráda"
Obycajna 1.6i pri 130kmh pyta 7.5 a pri 100kmh 5.8l/100
superkutil
ludex: Když vezmu dlouhodobě C-MAX 1.6TDCI 80kW, tak má spotřebu 5,9litru a C-MAX 2.0TDCI 100kW 6,6 litru. Výkon vyšší o 25% a spotřeba o 12%. Jen jsem tím chtěl říct, že když do těžkého auta dám maloobjemový diesel, tak možná na brzdě udělá průměrnou spotřebu 4,6 litru, ale v praxi bude mít skoro stejnou spotřebu jako auto s větším objemem, protože energie potřebná pro zrychlení vozu je v obou případech stejná a možná ten větší objem má při používaném zatížení lepší účinnost. Prostě čím menší objem tím větší rozdíl mezi deklarovanou a skutečnou spotřebou. 8-s

Nicco: Můj diesel je hodně citlivý na zatížení plynového pedálu. >😁 Rozsah spotřeby 5 - 9,5 litru o tom hovoří. Těch 9,5 litru bylo při 5ti lidech při max rychlosti 110km/h a boxem na střeše.

No a v testu nového Mondea 2.2TDCI 147kW tady na ACZ uvádí spotřebu 6,3 - 7,5 litru. To mi proti lehčímu C-MAX 1.6TDCI nepřipadá o tolik víc. A to nové Mondeo 2.2TDCI točí na 6ku ve 130km/h nějakých 2450ot/min ale moje staré Mondeo jen 2200ot/min. 😐
iudex
Nemýliš sa.
iudex
No dávať do jednej vety poloúžitkáče typu Berlingo s C-Maxom, to žiada hodne... odvahy. 😉
bedi
no chcelo by to poopravit, pri 1,6 turbo spotreba 6,4 len pri ozaj pokojnej jazde max do 100, dialnicnych 160 zvysuje spotrebu na 11-13 podla okolnosti a obsadenosti auta... ale taktiez sa mi ta dosiahnuta spotreba v teste zda vyssia na 1,6 a 85kw nafta.
marianek
Neni treba zasednout. Staci si precist vyborny text a prohlednout fotky a hned vime kdo (C-Max x Touran) zde hraje solo a kdo druhe housle. Takze kdo potrebuje mensi MPV a musi to byt zasadne nemecke znacky, potom honem k Fordu.
Pro mlade rodiny s detmi a trochou buniciteho materialu mezi usi je za podobnou cenu mnohem vice auta v podobe Fiatu Doblo, popr. francouzske trojky Kangoo, Partner, Berlingo.
Nicco
"Mimochodem – v kabině nenajdete v souladu s dnešním evropským „módním“ trendem tlačítko vypínání stabilizace. U tohoto typu auta to vůbec nevadí, tak jen doufat, že se ta nákaza nerozšíří."

Focus MKII-B uz to tlacitko tiez nema a ESP sa vypina v menu cez packu na volante, ak sa nemylim.
Nicco
Mozno mysleli objem batozinoveho priestoru.
Nicco
No ano, ale diesel nie je tak citlivy na zatazenie automobilu a plynoveho pedalu. 6.4l/100 pri 1.6 turbo je dosiahnute v europskom jazdnom style, to znamena max 110kmh, takze dialnice pri 160kmh zvysia spotrebu na 8-9l/100
LEGOPARK
"Druhá generace C-MAXu se nehoní za objemy..." - a kto sa honi za objemami? Vsetci downsizuju.
iudex
Ćím jazdíš a čo sa Ti na tom sype, vieme všetci. 😉 Skús si ale pozrieť, za koľko jazdili tu na ACZ s Mondeom 2,2 TDCI a v kontexte toho hodnoť spotrebu 1,6 v tomto teste.
superkutil
Jezdím s Mondeem 2.2TDCI 114kW za 6,4 litru. A když vezmu papírovou spotřebu 1.6TDCI 85kW/ 270Nm nějakých 4,6 litru, tak je něco špatně. ;-\

To už zní zajímavěji 1,6 EcoBoost 132kW/240Nm. Prostě mít 85kW nebo 114kW při stejné spotřebě, to raději mít 114kW.
Katikakus
:yes: 😉 Souhlas
iudex
Po teste nového C-maxu a Focusu na autocare som vôbec nečakal takéto nadšenie z testovaného auta. O to príjemnejšie je, že očakávania boli prekonané v nečakanej miere.
Z hodnôt, ktoré Fordy v poslednej dobe moc nevyznávali je potrebné vyzdvihnúť pozitívne kvalitatívne dojmy z interiéru. Kto by bol čakal, že redaktor bude používať superlatívy ako "vytříbeně působící materiály", "pěkné barevné sladění", "hodnotný a útulný dojem z interiéru". Je fajn, že Ford zabral v oblasti, kde žal (oprávnenú) kritiku. Do pozornosti večným kritikom dizajnu nových Fordov dávam konštatovanie autora, že na dizajn naživo si po čase zvykol. Rovnako poteší pochvala nového dízlového agregátu, osobitne smerom k jeho kultivovanosti a rýchlym reakciám. Výborné (a vôbec nie bežné) je, že riadenie s prechodom na elektrický posilovač nestratilo cit, taký vlastný doterajším hydraulickým posilovačom u Focusu/C-Maxu.
Najpodstatnejšie ale je, že Ford zostal Fordom v oblasti, pre ktorú sa najmä kupuje: v jazde. Po prečítaní testu už plne chápem sťažnosti britských redaktorov na "menšiu mrštnosť" Focusu. Fanatickí petrolheadi či majitelia ST možno krok od jazdného purizmu neprivítajú, 95% bežných užívateľov však privíta nárast komfortu. Čo je ale podstatné, zvýšený komfort nejde na úkor ovládateľnosti, ktorá zostáva rovnako skvelá ako v minulej generácii. Obzvlášť závažné je konštatovanie autora, že mnohé hatchbacky nižšej strednej majú čo závidieť. A keď Michal Fokt povie, že to jazdí skvele, verím mu každé slovo, nakoľko ide o autora, ktorý sa nebojí skritizovať ani ikony ako Focus RS či nový 5er. To vzbudzuje veľmi príjemné očakávania pred testom nového Focusu.
Takže za mňa BRAVO FORD! :yes:
miromen
Forde tleskam. Dalši test potvrzujici krale podvozku.