Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Lamborghini Aventador LP700-4: Další technické detaily

15 komentářů

Nicco
CEO: Chceme vyrabat supersport, ale to sa s tym potom nebude dat chodit na nakupy do obchodneho centra.
Technik: OK, tak tam dame hydrauliku.
CEO: No dobre
Technik: Ale to potom limituje zavesenie kolies a pridava vahu naviac a zase to nebude supersport.
CEO: To nevadi
Technik: 8-s
kari.laz
:no: :no: :no: :no: :no: :no: :no😒br />
Edit: Ty palce jsou za ten tvůj omezený příspěvek
zdravy rozum
Pise k veci: tlmice v takom uporiadani su pre supersport nedovodne. Snad len ako marketing pre debbilov: Mame zavesenie ako F1 aj ked sa to nehodi.

Ale o com pises ty? Vsetky tvoje prispevky su nevecne dristy. :no: >😁
kari.laz
Koukám, že by jsi jim měl napsat, že to mají všechno na ho.v.no, že jsi ten nejlepší kontruktér pod sluncem.
Tobě už se nedá ani smát. U tebe člověk neví, jestli jsi k smíchu, nebo k pláči.
zdravy rozum
Ty si ten manekyn? ten muz roku ci co to boloo v Cr? 😲
zdravy rozum
No bude to supersport, co a bude s nim dat ist po kockach.

Ten tlmic ale zvysuje tazisko, tak to nechapem. :yes:
Redmex
Umiestnenie tlmičov umožňuje ich oveľa dlhší chod a pružinu s lepšou charakteristikou ako keby boli vertikálne.
S ťažiskom to bude skoro bez rozdielu, jednak sú uložené bližšie k osi auta a jednak sú nízko, nižšie akoby bolo horné uloženie pri klasickej kompozícii 😉
zdravy rozum
No to su slova do bitky 😉 :yes: :yes😒br />
1. Lamborghini nepotrebuje taky dlhy chod ako napriklad Audi Q7 a aj tomu stacia vertikalne,
1.b) pozri zadne tlmice, ziadny extra priestor pre dlzku pruziny tam nie je
1.c) ani pri prednych extra dlhe pruziny nie su
1.d) naopak pruziny su kratsie ako je bezne (u double wishov)
1.e) k moznosti regulacie citlivosti teda kratsi zvdih neprospeje, to ze by koleso malo mensi zdvih ale pakou by bola pruzina stlacana na vacsej dlzke nema ziadny zmysel a ani to tu tak nie je lebo pruzina je mensia.

2. vodorovne tlmice s pruzinami maju vyssie tazisko ako obvykla konstrukcia( dvojite lichob), ktora ma tazisko priblizne vo vyske osi otacania kolesa a nie nad kolesom ako u vodorovnych, urcite tazisko zvysuju a znacne aj zlozitejsou konstrukciou s 2 pridavnymi pakami

3. ano vororovne su blizsie k osi vozidla, ale maju pridavne cleny - paky - az do naboja kolesa a celkove tazsko tejto sustavv je len o nieco dalej k osi vozidla ako obycajne, ano, ale celkovy hmotnost a js dvoma zvytocnymi pakami je...
3.b) Tlmice su blizsie do stredu, ale su TAZSIE!!!
3.c) Efekt tlmicov blizsie do stredu na odstredive sily je kvoli ich vacsej hmotnosti nula, zato spustu chrakteristik zhorsuju.

4. sytem ma pomerne kratke prvky zavesenia kolesa a tak kinematika nebude ktovieco, porovnaj s formulou, aspon dvakrat tak dlhe ma

Je to sporsty nefunkcny marketingovy trik

Skoda ze lambo nenapise ze co to je a pre koho. Asi este kuknem aj iny web ze co to ako je. :yes: 😄

Na pochopenie konstrukcneho riesenia u lamba nemam spravne ruzove teplaky, retaz okolo krku a vymyty mozok na prijimanie kravin. >😁
Redmex
Máš pravdu, hlbšie som predtým tie fotky neskúmal, ale zdvih je minimalistický a progresívne vinuté pružiny tiež nevidím.

S tými váhami je jasné, že to nie je terno, ale podľa mňa niečo získali, plášť tlmiča, ako ťažšia časť je odpružený a ďalšie členy, ak sú z hliníka, to neprevážia. Že to ide lepšie ukazuje (podľa mňa) K1 Attack.

Nech sa naučím niečo nové, prečo krátke ramená sú zlé? Pri správnych uhloch by výsledná kinematika mala byť rovnaká, nie? U formule som si myslel, že je to len kvôli rozchodu kolies, keďže monococ je úzky...
zdravy rozum
No bude treba pozriet stranku lamba ze ako ty mysleli....

Odpruzeny tlmic, myslis tu zltu gumku? Ale napriklad som si teraz vsimol, ze to je len zadne odpruzenie, podla pneu-jeho proporcii a 5 prvkoveho zavesu, a predne neukazali. ?!

No tak zavesenie kolies je tema na novy samostatny web.

Vseobecne, mozno povedat, ze najlepsie su dvojite priecne ramena, McPherson ma zase horsie pruzenie a mensiu zivotnost, pretoze tlmic prenasa priecne sily.

Je to takto, zjednodusene😒br /> Najlepsie by bolo keby bolo koleso na zvislej tyci, podobne ako maju lietadla.
Cim su ramena zavesenie dlhsie tym sa k tomuto viac priblizuju. Koleso vtedy malo meni svoju relativnu polohu k vozovke pri prepruzeni a nedochadza k prenosu vacsej zvislej sily na pruziace koleso oproti ostatnym- a tym k destatbilzacii vozidla.

Vydavatelstvo Springer, teraz vydalo knizku o zaveseni kolies, v nemcine, len 100 eciek stoji. 😃))))
Dobre clanky mal aj p. Mockor a su zadarmo v archive slovenskeho casopisu Mot´or, predtym Mot.
A potom je uplne skvely web, Car Bible. Normalne ho pouzivaju aj konstrukteri

>😁 :yes😒br />
Zase ked niekto ovlada ADAMS a precita zodve knizky, tak ho normalne zoberu. Najma Audi ma medzinarodny tim. 😉

a by som zabudol presnu odpoved, ze by pri spravnych uhloch mohla byt kinematika rovnaka. To nejde.
Verzm i si paralelogram, teda rovnobeznik, ako model dvojiteho lichobeznikoveho zavesenia.
1. model ma jedno rameno a druhe dlhsie
2. model ma jedno rameno rovnake ako prvy, a druhe kratsie

Ano pri zmene uhla rovnobeznika, akoze prepruzeni, sa obidve kolesa posunu hore a neodklonia u obdivovh modelov.
Pri zmene uhla rovnobeznika sa vsak sucasne to koleso na kratsich ramenach pri pohlade zhora viac posunie do stredu vozidla, co vozidlo destabilizuje.

Teda kolesa idu v oboch pripadoch hore a koleso moze zostat kolmo k vozovke, avsak pri kratsich ramenach sa viac posunie do stredu vozidla.

Tie dlhsie ramena kratsimi nejde osidit.
zdravy rozum
Tlacove spravy od lamorghini su napriklad tu
[odkaz]
[odkaz]

Ja som to pobral takto😒br /> Pruzenie je oddelene od zavesenia kolesa. Ano, ako sa to vezme.

Keby.
Keby bola pruzina na samostanom ramene v klasickom zvislom resp. sikmom usporiadani, co mozno tiez spravit, aka by bolo vyhoda noveho vodorovneho?

Mne to pride ako neucelna az skodliva vec. 😄
berann
Jesli to tak nenavrhli kvůli montážním rozměrům. Výškově to o moc nepřesahuje vršek kola a na šířku je jim to jedno bo motor uprostřed. Takže můžou navrhnout "placatější" auto.
zdravy rozum
No myslim ze mas pravdu.

Ale ako spomina vyssie kolega, napriklad u Attacku K1, tak bezne su pruziny sikme, diagonalne a tiez umoznia, placatejsie auto.

Fakt to treba kunut na stranke Lamba, ze co to je, a ako to mysleli. >😁 :yes😒br />
V prispevku ku Ferrari FF som dal zaujimavy odkaz na jeho novy pohon 4x4, ten sa tiez javi ako nezmyselny. A Ferrari o nom mlci. Ma fungovat takym sposobom, ze len pre urcity prevodovy stupen. Teda ze napriklad len na 3 jke sa bude dat pripojit 4x4.
misoo
a co to teba trapi, ved to auto v zivote ani neuvidis. zato realnych adeptov na majitela to isto potesi ked nebudu musiet prerabat obrubniky pred svojim domom, alebo budu moct chodit po cim dalej tym castejsie vyskytujucich sa retarderov na cestach, atd atd... :yes:
zdravy rozum
No ja napriklad som ich videl plno, v kazdom vacsom meste sa daju vidiet 😄

Kamarat sa v nom viezol, a da sa aj pozicat aj na jeden den sice asi za 1000 euro ale da. A je to pristupne auto. :yes: