Srovnávací testy
Přihlásit pro přidání komentáře
Magistr
Pěkný test, díky za něj. Za zmínku podle mého stojí😒br />
1) Spotřeby: celkově u obou aut velmi solidní (jak už si všimli kolegové výše), já bych spíš zdůraznil poměrně velký rozdíl mezi oběma vozy. Nečekal bych, že si větší čelní plocha a hmotnost S-Maxu vyžádají zrovna ve městě příplatek 1,5 litru na sto. Na dálnici ano, tam to nepřekvapí.
2) Převodovka - evidentně stejná situace jako u DSG: s benzínovým motorem a jeho výrazně větším rozsahem použitelných otáček si dvouspojky rozumí mnohem líp než s naftou, kde má převodovka občas problém se do úzkého pásma "trefit".
3) Ty současné akční ceny Mondea jsou opravdu fantastické.
:yes: :yes: :yes:
1) Spotřeby: celkově u obou aut velmi solidní (jak už si všimli kolegové výše), já bych spíš zdůraznil poměrně velký rozdíl mezi oběma vozy. Nečekal bych, že si větší čelní plocha a hmotnost S-Maxu vyžádají zrovna ve městě příplatek 1,5 litru na sto. Na dálnici ano, tam to nepřekvapí.
2) Převodovka - evidentně stejná situace jako u DSG: s benzínovým motorem a jeho výrazně větším rozsahem použitelných otáček si dvouspojky rozumí mnohem líp než s naftou, kde má převodovka občas problém se do úzkého pásma "trefit".
3) Ty současné akční ceny Mondea jsou opravdu fantastické.
:yes: :yes: :yes:
GTI
Prvotně jsem byl dokonale zaskočený výběrem duelantů. Kdo to kdy viděl porovnávat výkonný sedan ze střední třídy s výkonným empevečkem? Nakonec ale musím dát testérovi za pravdu, Hodnocení zůstalo takříkajíc doma, nekonají se hromadná harakiri z konkurenčních depresí a tak nějak "ponašem" si člověk uvědomí, že je v podstatě jedno, jestli máš sedan nebo MPV. Tedy... minimálně u Fordu.
A právě v posledně uvedené myšlénce spatřuji lesk a bídu... mondizán... Mám snad být jako fordista naplněn zjištěním, že uvnitř je to jako vejce vejci? Nechtěl snad testér poukázat právě na tuto skutečnost, přičemž samotné hodnocení pak ponechává nám, konzumentům, ať už těm opravdu garážově namlsaným, či anorektickým plakátobijcům? No, babo raď...
Vybalancovat tak kruté zadání, totiž duelovat reprezentanty poměrně vzdálených segmentů, byť z jednoho rodu, to zaslouží velký hold směrem k testérovi. Ano, povedlo se.
Ve vztahu pak k autům samotným bych usiloval však jako šofér o neporovnatelnost. Neboť MPV vůz má být především prostorným komfortním, elegantním (to aktuálně zejména zdůrazňuji) silničním korábem. Oproti tomu, pak prestižní nejvýkonnější variace modelu ze střední třídy, tam bych se jako vlastník na hony vymezoval právě proti tomu, aby mě kdokoliv úspěšně spojoval s okresním králem MPV drožkářů...
Ale jak vidno, tohle u fordmilců problémem není. Naštěstí se dvojtestík - PASSAT, APOŠTOL SEDMÝ, SLIČNÝ versus Sharan nekoná a jsem pevně přesvědčen, že konat ani nebude. Avšak kdyby, pak jednu větu bysme si tam jistě přečetli všichni. Větu, která sa-mo-zřej-mě musí absentovat nahoře, totiž, že - utkání nejlepšího sedanu středního (super)mainstreamu a nejlepšího velkého (super)mainstreamového MPV skončilo tak, jaká skončit má - vítězstvím obou, ovšem každého ve své třídě...
P.S. Tedy, že to v jízdě Mondeu natře i S-Max, to bych si býval netipoval ani já.
A právě v posledně uvedené myšlénce spatřuji lesk a bídu... mondizán... Mám snad být jako fordista naplněn zjištěním, že uvnitř je to jako vejce vejci? Nechtěl snad testér poukázat právě na tuto skutečnost, přičemž samotné hodnocení pak ponechává nám, konzumentům, ať už těm opravdu garážově namlsaným, či anorektickým plakátobijcům? No, babo raď...
Vybalancovat tak kruté zadání, totiž duelovat reprezentanty poměrně vzdálených segmentů, byť z jednoho rodu, to zaslouží velký hold směrem k testérovi. Ano, povedlo se.
Ve vztahu pak k autům samotným bych usiloval však jako šofér o neporovnatelnost. Neboť MPV vůz má být především prostorným komfortním, elegantním (to aktuálně zejména zdůrazňuji) silničním korábem. Oproti tomu, pak prestižní nejvýkonnější variace modelu ze střední třídy, tam bych se jako vlastník na hony vymezoval právě proti tomu, aby mě kdokoliv úspěšně spojoval s okresním králem MPV drožkářů...
Ale jak vidno, tohle u fordmilců problémem není. Naštěstí se dvojtestík - PASSAT, APOŠTOL SEDMÝ, SLIČNÝ versus Sharan nekoná a jsem pevně přesvědčen, že konat ani nebude. Avšak kdyby, pak jednu větu bysme si tam jistě přečetli všichni. Větu, která sa-mo-zřej-mě musí absentovat nahoře, totiž, že - utkání nejlepšího sedanu středního (super)mainstreamu a nejlepšího velkého (super)mainstreamového MPV skončilo tak, jaká skončit má - vítězstvím obou, ovšem každého ve své třídě...
P.S. Tedy, že to v jízdě Mondeu natře i S-Max, to bych si býval netipoval ani já.
Jo, mne to taky dostalo.
Clovek tady vod kormidelniku plynovejch sporaku s milijonem km v rukach a v nohach cte, jak to mondak jizdne natira i BMW a za tretinovou cenu, ci jak se vrha do zatacek jako Mike Tyson do sveho oblibeneho leveho haku a pak - kdyz uz je v te zatacce a uziva si ji zpusobem, o kterem se passatu muze jen zdat - kolem nej proleti tata vo rodiny i s manzelkou s drdolem a se trema detskejma sedackama a coklem v kufru za volantem MPVcka na stejnym podvozku...
To je snad na masli >😁
Clovek tady vod kormidelniku plynovejch sporaku s milijonem km v rukach a v nohach cte, jak to mondak jizdne natira i BMW a za tretinovou cenu, ci jak se vrha do zatacek jako Mike Tyson do sveho oblibeneho leveho haku a pak - kdyz uz je v te zatacce a uziva si ji zpusobem, o kterem se passatu muze jen zdat - kolem nej proleti tata vo rodiny i s manzelkou s drdolem a se trema detskejma sedackama a coklem v kufru za volantem MPVcka na stejnym podvozku...
To je snad na masli >😁
😄 Přesně, to je pro mne nejdůležitější signál testu.
Každý čte jak uzná za vhodné, mě z textu vyplývá, že ani s koupí MPV od Fordu nemusíš rezignovat na slušné jízdní vlastnosti a v případě elektronických tlumičů, to může být ještě v komfortnějším módu než klasické Mondeo. 😉
Prelouskej to jeste tak ze dvakrat a uvidis, ze je to na masli, nebo aspon na rucnik do ringu. >😒]
Louskám poněkud složitější věci než jsou testy, takže si nemyslím, že nejsem schopen pochopit význam vět 😉 .
Můj pohled je následující...na firmě mám Passat i Mondeo, oba před FL. Spolehlivost stejná, v interiéru je to podle mě to samé v bleděmodrém, pokud nevyužíváš individualizace (tam je Passat podstatně dále) a podvozek? Mondeo na 17" kolech je znatelně tvrdší než Passat na 16" a možná vydrží víc v zatáčce, ale na krev jsem s nimi nikdy nejel.
Pokud je tedy S Max s adaptivním podvozkem stejně potentní v zatáčkách a navíc komfortnější, tak to není hanou pro Mondeo, jako spíš na smeknutí klobouku před ladiči podvozků ve Fordu 😉
Můj pohled je následující...na firmě mám Passat i Mondeo, oba před FL. Spolehlivost stejná, v interiéru je to podle mě to samé v bleděmodrém, pokud nevyužíváš individualizace (tam je Passat podstatně dále) a podvozek? Mondeo na 17" kolech je znatelně tvrdší než Passat na 16" a možná vydrží víc v zatáčce, ale na krev jsem s nimi nikdy nejel.
Pokud je tedy S Max s adaptivním podvozkem stejně potentní v zatáčkách a navíc komfortnější, tak to není hanou pro Mondeo, jako spíš na smeknutí klobouku před ladiči podvozků ve Fordu 😉
...srovnavat palubku ala pout Mondeo a nemecky konzervatismus Passatu snad ani nejde 😉 Mne osobne nesedi ani jedno 😉
Souhlas, ze Mondeo je tvrdsi, podezreni mam ale i na typ pneu, tezko rict, i znacka pneu a profil dela opravdu hodne.
Souhlas, ze Mondeo je tvrdsi, podezreni mam ale i na typ pneu, tezko rict, i znacka pneu a profil dela opravdu hodne.
Ano, proto jsem o rozměrech pneu a kol psal. Mondeo v Titanii nevypadá naživo nijak špatně, co ztrácí na obkladech palubní desky získává příjemnými dveřními výplněmi a lepšími standartními sedadly.
Divil by ses, ale predchozi Mondeo bylo na urovni BMW 3 a komfortem bylo o dost dal. Dnesni Mondeo je dost tvrde, mozna se mene naklani, ale jizdne se mi lepsi tedy nezda, tam mi tedy vic sedi Passat.
Nesmíme zapomínat na fakt, že Ford nabízí i Galaxyho. Tedy ten elegantní, prostorný a komfortní koráb. S-Max je pro jinou klientelu.
Tohle je pro redakci zajímavá výzva, unifikace interiérů VW si přímo říká o pár vět ve stejném duchu 😉. Jsi snad jako zarytý fanoušek VW naplněn zjištěním, že téměř všechny modely jsou uvnitř jako vejce vejci?
Předchozí testy samozřejmě zůstávají v platnosti, viz. například Mondeo vs. Superb vs. Passat... a pokud z testu vyvozujete, že je S-Max lepší než Mondeo, pak to není tím, že by bylo Mondeo špatné, ale S-Max je prostě dobrý.
Mimochodem... pokud S je lepší než M a M je lepší než P, pak S je lepší než P...
Předchozí testy samozřejmě zůstávají v platnosti, viz. například Mondeo vs. Superb vs. Passat... a pokud z testu vyvozujete, že je S-Max lepší než Mondeo, pak to není tím, že by bylo Mondeo špatné, ale S-Max je prostě dobrý.
Mimochodem... pokud S je lepší než M a M je lepší než P, pak S je lepší než P...
>😒] Ale s výrokovou logikou tu neuspeješ, tu sa aj v tak jednoznačne pozitívnom teste, ako je tento, nájdu negatíva, ktoré sa vytiahnu, hyperbolizujú a prezentujú ako svätá pravda. 😉 Ale MPV od Fordu lepšie "supermainstreamovému" Passatu, hm, to sa prieči v hrdle. >😒]
Spomenuli ste si niekto pri tych cislach 2,0/240 na Hondu S2000 s rovnakymi parametrami? bez turba...
Deadlift
Mínusy
- manuální řazení jen pomocí páky
- neexistuje možnost manuální převodovky
- neexistuje možnost AWD
- manuální řazení jen pomocí páky
- neexistuje možnost manuální převodovky
- neexistuje možnost AWD
Samozřejmě nelze ta čísla brát jako holá fakta, ono záleží na podmínkách měření atd. atd., ale HODNĚ to napovídá.... Takže klobouk dolů, Forde :yes:
tak hlavne aby to bylo co nejdriv a spolehlive to fungovalo.
Ale do výroby to nedostali, podle Wiki to prý zařízl GM kvůli nákladům... ;-\
tady bych se bal zivotnosti a spolehlivosti. navic rozsah zmeny kompresniho pomery neni zdaleka az tak vyrazny.
nechce sa mi hľadať ceny, ale tipol by som, že 2.2TDCI bude určite aj drahší, takže ak vyslovene nie si diesel fanúšik, nenachádzam veľa argumentov, prečo mu dať prednosť.
ako rodinné auto s nájazdom +/-20tis. KM za rok by som neváhal ani sekundu.
Ale dieslom by som funerál nestrojil, "tah vodspodu" nenahradíš >😁 nehovoriac že tieto moderné oturbené benzíňáky stratili veľkú výhodu- jednoduchosť a spoľahlivosť
Presne tak :yes:
NEmám proč si vymýšlet 😄 klidně někoho svezu. Samozřejmě to neznamená, že když pojedu okresku/okruh na plno tak to nesežere 20l (páč furt pojedu na 2jku >😁 "nadneseně")
Nějaké argumenty tam asi budou, jinak by se v Evropeě stále neprodávalo 50% aut v dieselu, a to i přes existenci různých nových turbobenzínů......
Podotýkám že diesel má svých 50% a ten zbytek je podělen mezi benzín/hybrid/elektr👋CNG/LPG apod.
Ono to není vidět, ale diesely prodělaly další generační obměnu, opět jsou výkonnější a polepšily se ve spotřebě asi o tolik, co benzíny. Rozdíl zůstává zachován.
A v konstrukci dieselů je rezerva, u benzínů už nemá cenu vstřikovací tlaky zvyšovat.
Jedna věc je zbožné přání benzínofilů, druhá věc je realita a statistiky prodejů.
diesel se stále zřejmě vyplatí při vyšších nájezdech, ale jak se mění vstupní podmínky, zvyšuje se i tahle hranice
Ostatně se stačí podívat na nákupy vozidel do fleetů, opravdu někdo věří tomu, že by se dražší diesely kupovaly stále dál, i když by existovaly benzíny se srovnatelnou spotřebou?
Nik nehovorí o rovnakej spotrebe, v teste hovoria o rozdiele 1,5 litra, čo je ale adekvátne 40 k výkonu naviac oproti 2,2 TDCi. Plus ten dízel je samozrejme o niečo drahší. A fleety budú nakupovať dízle, pokiaľ sa dízle budú vyrábať, to je skrátka železná košeľa.
Ale teď vážně...... 1,5 je opravdu sen. Skutečný rozdíl bude opět kolem 3 litrů. S Mondeem 2,0 TDCi mi dlouhodobý průměr dělal 6,5, kolegovi s 2,2 TDCi dělá 6,9 litrů. 2,0 Ecoboost bude dělat mezi 9 a 10 litry.
Fleetmanažeři nekupují auta kvůli železné košili, oni mají k dispozici data - a ta jsou jasná. Když porovnáš 2 spotřební koše, to co vložíš s dieslem, včetně oprav a údržby, dlouhodobě vychází pod jakýmikoli benzíny.
PERLIČKA NA ZÁVĚR: můj 6vál 320 CDI v aerodynamicky neoptimálním vozidle dělá v průměru 9,5 litrů na 100. Koníků mám 240, Newtonmetrů 540 a žere mi to stejně jako 2,0 Ekoboostu a se 4kolkou bych mu asi natrhnul p.del kdy by se mi zachtělo.
Tak asi tak. 😄 Diesel :yes:
PS - >😁 - zkus si představit módní značku "benzin" nebo "petrol" nebo "gasoline" ... >😁 To my, máme rovnou 2 značky, DIESEL a CAT >😁
P.S. Mercedesovský 3,0 dízel vo výkonovej variante 177 kW nepoznám... 8-s
P.S.2 Aj ja mám rifle dízel. >😁 Skrátka dajme všade tam, čo tam patrí: rifle diesel, auto benzín. >😁
Hochu, čti pořádně, o tahu "vocpoda" jsem neřekl ani slovo, a navíc u automatu to nemá smysl.
Ten můj ševelící 6válcový motůrek ssebou tahá i automat i čtyřkolku a navíc 1900 kilo.
A máš špatný přepočet, ale to už se odjakživa nemoho shodnout zda je to 1,35 nebo 1,38.... >😁 >😁
Ale zjevně pokud si chceš glorifikovat 2,0 SCTI ekoubúúúst, nedá se Ti v tom zabránit, tak jen do toho... >😁
A kto tu niečo glorifikuje, nie som ja, ale tí, čo si do nicku dajú nejakú pohonnú hmotu. >😁
Uz jdu k tamanum pro galaty a mikiny a uvidis, ze se znackou bEnZiN natrhnem Dieselu i CATu * >😁
Galaxy 163koní v naftě, automat - dlouhodobá spotřeba 8,5 (v létě) a v zimě 7,7
Galaxy 203koní v benzínu, automat - dlouhodobá spotřeba 11,7 (za poslední dva měsíce)
S tím EcoBoostem se dá jezdit tak za 10,5 (v Galaxy), ale to se člověk musí hodně krotit a pak stačí klidně normální dvoulitr bez turba, nebo jezdit jenom dálky, ale v naftě se dalo jezdit taky za 7 dálky, takže je tam rozdíl minimálně 3 litry.
Jinak musím potvrdit, že automatická převodovka PowerShift se s benzínovým motorem chová lépe.
- Muze bejt protivitr, nebo taky vitr do zad, nebo mirne stoupani, sirsi gumy, bla bla bla
- Tohle "mereni" nema s realnou spotrebou nic, ale VUBEC NIC spolecneho
Pokud chces videt, za koik to jezdi tem, co s tim jezdi, mrkni sem😒br />
[odkaz]
[odkaz]
Určitá odchylka je samozřejmě možná, dokládá to i rozdíl proti hodnotám, které u S-Maxe zjistil kolega ( [odkaz] ). Na druhou stranu si myslím, že vypovídací hodnota je minimálně stejná jako u statistiky na spritmonitoru.
Ta spotreba na spritmonitoru (ci jinych podobnych serverech) je daleko realnejsi - tim vice, cim vice ridicu si tam udaje doda.
Snad byste jeste mohli vzdy uvest i prumer za cely test, ale je fakt, ze ani to nemusi vypovidat o realite (napriklad sportovni auto asi budete drtit, s nejakym naftovym MPV zase pojedete pianko na autosalon pres pul Evropy...).
Ja ten clanek spis beru jako zajimave srovnani podobne techniky ve vicero kabatech a jako takovy je na palec :yes:
Za "palec" díky, chtěli jsme alespoň pro jednou zvolit neobvyklý formát srovnávacího testu a možná se k němu zase někdy u jiné nečekané dvojice aut vrátíme.
Vsechna 3 tam maji uvedenu bud direktschaltgetriebe, nebo automatik.
Takze vsechny 3 udaje jsou pro motor 2,0 TSI + DSG.
Kazdopadne u toho Mondea tam jsou i nejake V6 a jine nez 2,0 SCTI motory...
Taxem to upravil😒br />
[odkaz]
Kazdopadne to ber tak😒br />
Zadne auto, co ma 200 koni, nebude jezdit trvale z 8 litru - na to vem jed.
Těžká noha (ale s tempomatem na 130) sice něco přidá, ale ne diametrálně moc. Je trochu nutné si uvědomit, že při 130 je zrychlování a zpomalování daleko méně než při vyšších rychlostech.
A pokud to neustále chcete porovnávat s dieselem, vemte hio ssebou za zcela stejných podmínek.
A potom můžete jásat, že zlý diesel byl konečně hodným a dobrým benzínem poražen a zničen.
Neco jako kdyz nekdo napise, ze moderni diesel nejde poznat od benzinu, ano pri ustalene rychlosti 130, napr. na volnobeh by clovek musel byt hluchy, aby rozdil nepoznal (hlavne z venku). Popojizdeni po meste je u dieselu o dost horsi.
Ale kdo ma vyssi najezd km rocne, urcite diesel neni spatne volba.
Udavana spotreba ve 130 je dobry udaj, alespon vim kolik dane auto "zere" pri dalnicnim cestovani, je jasne, ze ve meste bude spotreba uplne jina, ale to se realne merit neda!