Ekonomika
Nechápu, co chce Renault touhle koupí získat - svojí superlevnou značku má. Mimo Rusko Lada nemá smysl a Renault (respektive Dacia) má v Rusku silnou pozici, takže by si akorát přidělával konkurenci sám sobě a to pro něj podle mně nemá smysl...
Tak Lada má na Ruském trhu pozici č. 1 a nadále mít bude a pokud dovede Ladu k zisku tak z toho bude mít prachy. Rusko má obrovský potenciál a Lada je tam doma, navíc Rusko omezuje dovoz poměrně vysokými dovozními cly a tak jednak Ladu otlik neohrozí dovoz, jednak tam obě značky mohou mít společné podniky a montovny (fabrika je přímo obrovká) které nemusí nově stavět. Používáním společných dílů či celků se zvýší rentabilita výroby i zisk atd. atp.
No, kdyby k nákupu došlo, tak sou podle mně 2 možnosti, jak dál postupovat. Za prvé: vývoj Lady by šel vlastním směrem, nezávisle na ostatních značkách koncertu, což by bylo hodně nákladný a Renault by si sám sobě vytvořil konkurenci... 2. možnost je taková, že by se z Lady stala jenom přeznačkovaná Dacia, a to by znamenalo defakto to, že Renault provedl nákup za 7 mld kč výměnnou za ruské továrny a 30% tamního trhu...
Já si myslím, že B je správně. Když si vezmeš, jak Renault postupoval s Dacií, tak je to dokonce hodně pravděpodobné. Navíc Togliatti je snad největší fabrika v Evropě, nikde se v jedný fabrice na jednom místě nedá dělat přes milion aut. Navíc Logan se jistě dočká nástupce a rozšíření portfolia typů modelu a když si přidáme úspěšného Dustera, mohlo by mu to vyjít. Otázkou ale je, jak zvládne onen Augiášův chlív v ruské "Pitsburku". Ta fabrika je skutečně obrovská a obrovské jsou i její problémy pracovní silou počínaje a ekologií konče. No, ale uvidíme, určitě to bude zajímavé.
Jinak mně fascinují úvahy o tom, kdo je první druhý nebo třetí ve výrobě a v prodejích. Já si myslím, že pro ty automobilky je důležitější, jak si rozdělí trhy a jak v dlouhodobé perspektivě budou vydělávat. Úspěšnost není absolutním množství prodaných aut, ale o zisku. A to bylo vidět v době finanční krize. Některé automobilky se víceméně zhroutily a vyžadovaly resuscitaci, jiným se "jenom" snížil zisk. Už to byla ukázka toho, kam kdo směřuje.
Jinak mně fascinují úvahy o tom, kdo je první druhý nebo třetí ve výrobě a v prodejích. Já si myslím, že pro ty automobilky je důležitější, jak si rozdělí trhy a jak v dlouhodobé perspektivě budou vydělávat. Úspěšnost není absolutním množství prodaných aut, ale o zisku. A to bylo vidět v době finanční krize. Některé automobilky se víceméně zhroutily a vyžadovaly resuscitaci, jiným se "jenom" snížil zisk. Už to byla ukázka toho, kam kdo směřuje.
PS: (Jinak Vauxhall by se přirozeně prodal s Oplem...)