Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekonomika

Zpět na článek

Fiat ve čtvrtletí vydělal přes miliardu eur díky Chrysleru

22 komentářů

abacus
21.00 hod., Geneva. Biznis dinner u Sergia.
Predaje Fiatu v Európe klesajú. V domovskej krajine Taliansku sme stratili skoro 20%. Už som podplatil ministerstvo obrany, aby namiesto Alfy carabinieri nakupovali Fiaty a nič. Čo s tým budeme robiť?
Z kúta sa nesmelo hlásí účetní Fantozzi,: Čo tak zarátať kapitál Chrysleru ako zisk s predaja?
Sergio: Výborne Fantuci, výborne!!!, teraz mi môžete leštiť obidve topánky.
Mr.Murphy
v článku výše se píše o zisku, a tam se holt počítají i jiné zisky než ty z prodeje aut.... Holt se s tím budeš muset smířit..... 😉
Účetní zisk je samozřejmě jen jeden z ukazatelů a určitě potřebuješ víc dat, když chceš analyzovat situaci firmy.... Nicméně zisk je jaksi furt zisk, takže tohle se Fiatu docela povedlo, ať už se ti to líbí nebo ne.... (předpokládám, že Marchione se svýma zkušenostma ve výkazech nepodvádí, asi nechce skončit ve vězení....)

Jinak abychom tady uvedli tvrdá čísla jako nějaký základ pro dnešní jistě výživnou diskusi, zmiňme jen, že doma Fiat (total za všechny značky) za první pololetí ztratil meziročně 18% s tím, že celý trh kles o 13% (konec šrotovného, ekonomika atd.). V evropě za první pololetí ztratil 16%, když celý trh klesl o 8%.....

Upřímně řečeno na tu modelovou bídu, kterou Fiat v současnosti má, to ještě jde.... Snad tedy konečně peníze půjdou jinam, než do investic do Chrysleru. Úspěch novinek ("Y", Giulietta, Freemont) ukazuje, že když už italové náhodou něco vypotí, že se to i prodává.....
Anonym
Investice do Chryslery jsou NULA, to hle jsou ivestice že si tam Fiat koupil majoritní podíl, ne že by něco investoval do samotného chrysleru. Tyhle prachy šly americké a kanadské vládě 😄
del42sa
počkej, něco přece Fiat investoval, zapoměl jsi do toho započítat znak Fiatu/Lancie a vteřinové lepidlo 😉 >😁
Anonym
znáčky jim určitě zbyly z nějakých neprodávaných modelů a lepidlo už někde Sergio zchrastil....
Mr.Murphy
tak jsem to myslel.... 😉 Snad se časem všichni dočkáme a Sergio pustí chlup.... 😉
Anonym
Zatím ho nepustil ani na vlastní modely "starého" Fiat Group, tak abysme se ejště dočkali. Aspon že ten Chrysler měl připravené facelifty nový modely ještě než přišel Fiat, že, jinak bysme mohli prodávat ještě 2 pětiletky to co vyvinuli za Mercedesu 😄)
BeranK
Italové vypotili Freemont? Co to ten pomatenec zase píše? Pouč nezorientovaného, ale tohle auto snad přece vyvinuli a vyrábějí v Americe, ne? Snad i ty znáčky tam už rovnou lepěj, nebo se snad mýlím?
Mr.Murphy
furt dokola Berane, furt dokola... Vypotili ve smyslu dodali motory a tahaj si to z améru.... (+ tady můžem spekulovat na téma naladění podvozku atd., ale to je o ničem, protože Fiat tvrdí, že se na tom podílel a x lidí tvrdí, že kecaj....).

Budeš se s tím muset smířit, ale Freemont je Fiat, má od Fiatu motory a v distribuční síti Fiatu se prodává..... V dnešním světě je úplně jedno, jestli vznikl přelepením znáčku nebo dlouhým vývojem samotné automobilky.... (proto používám slovo "vypotili", pod které schováš cokoliv....)

A ta fabrika, ve který se vyrábí, taky patří Fiatu.... Ostatně jako celý koncern Chrysler.... to jsi asi zaznamenal, že....
jossalito
Já se jen pozastavuji nad tím, jak jste schpní hýkat nad 15 tis objednávek Freemontu a pak se smát prodejům Audi A1. 8-s
Mr.Murphy
slavné hýkání proběhlo patrně tady: [odkaz] a hýkalo se ne nad tím, že Fiat má 16 tisíc objednávek na přebouchaného Dodge, ale vedl se výsměch těm světáckým prognózám, jaký to bude debakl (což se zatím zdá, že nebude).

Jinak to srovnání s A1 je zajímavé - Audi A1 se blbě prodává PŘESTOŽE to je Audi a Freemont se (zdá se) dobře prodává NAVZDORY tomu, že to je Fiat.... Samozřejmě v absolutních číslech se vždy prodá víc A1 než Freemontů, ale to se asi nedá řešit, když ty auta jsou v jiných segmentech atd. atd.
jossalito
Já beru v potaz to, že když se představilo A1, tak těch objednávek mělo taky desetitisíce. A můj tajný tip je ten, že A1 se pořád prodá víc, než Freemontů.

Prostě vy měříte každému jiným metrem. Takže mi to přijde silně přitažené za vlasy.
Magistr
Jiným metrem? Audi se v posledních letech dařilo, nač sáhli (jakkoliv to v mnoha případech bylo IMHO těžko pochopitelné). Naopak poslední opravdu úspěšný velký Fiat byla Croma 1. generace.

Takže u Fiatu to (zatím!) vypadá na úspěch z velmi obtížné startovací pozice, zatímco u Audi na něco ve smyslu "ani neúplné olympiádě nesežerou zákazníci ÚPLNĚ všechno"...

Samozřejmě obojí se ještě může změnit, jsme na začátku obou příběhů...
jossalito
Ano, jiným metrem.
Fiat začíná lovit v segmentu, kde prakticky nikdy nic slušného nenabízel. To samé dělá i Audi. Ale na opačnou stranu. Takže já tam nějaké drastické rozdíly nevidím. Pořád je to o "nový segment, nový pokus".

A myslím si, že A1 bude úspěšnější než Freemont.
Mr.Murphy
prostě ses dnes rozhodl že budeš mít poslední slovo a tím posledním slovem bude, že subkompakt od prémiového výrobce bude "úspěšnější" než pětimetrový mainstreamový crossover..... 😄 OK, je to velmi zajímavé srovnání....

Takže ti to přejme a počkejme na prodejní čísla :yes: (jinak co chápeš pojemem "úspěšnější" - absolutní prodejní počty nebo naplnění prodejních plánů?)
jossalito
Samozřejmě až prodejní čísla řeknou kde je pravda, o tom žádná.

Ty v tom vidíš pořád konkrétní modely, já v tom vidím schopnosti prosadit se v cizím segmentu.
Úspěšnost je vždy hlavně o prodejích. Nějakým proklamacím marketingu osobně moc váhy nepřidávám.
Magistr
Ovšem Fiat už teď překonal své plány pro první rok😒br /> [odkaz]

Zatímco Audi plány v prvním roce dvakrát snižovalo😒br /> [odkaz]

V tom rozdíl nevidíš?
jossalito
To jsou právě ty marketingové proklamace, kterým já osobně váhu moc nepřidávám.

Kdybych věřil marketingu, tak žiju v bludu, že je Fiat tou nejúspěšnější automobilkou v Evropě.
Audi na A1 rozhodně neprodělá.
BeranK
:yes: zasmál jsem se, ale pozor na místní gruppo - oni ti už vysvětlí viz. radostné hýkání nad 16 tisící objednávkami na fiat freemont v Itálii 😄
jenik1
Tohle nejvíc sere tzv. "koncernisty" 😄
Ham.
Tak on asi Ugo Fantozzi chybu neudělal a účtoval podle standardů o tom žádná. Nicméně majitelé Fiatu musí být na plech, takový minimální zisk tak velké firmy je zarážející především s přihlédnutím k minulým ztrátám, jen na loňskou ztrátu budou hoši makat 17 let a to za předpokladu, že se celých 17 let se bude jen dařit a nebude žádná krizička, no někdo tomu evidentně stále věří....
Guttalax
😉 Italové umí auta a kafe! :-! To je nezvratný fakt.