Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Design

Zpět na článek

Rozhovor Auto.cz: Peter Horbury, šéfdesignér Volvo Cars

9 komentářů

echo zulu
Veci, či Ťa zaujímajú aj tie úvahy sú už dosť osobného charakteru, o niečom takom som som nemal v úmysle hovoriť a ani mi to neprislúcha, chcel som iba povedať, že si myslím, že má za sebou aj pekné auta, a keby som to spočítal, tak z môjho pohľadu, tých, čo sa mi páčia, je oveľa viac ako tých, čo sa mi nepáčia. Dizajn ako taký nie je exaktná disciplína, nedá sa určiť číslom na koľko percent je auto pekné alebo škaredé. Každému sa páči niečo iné. Platí to z pohľadu klientov, ale aj medzi členmi vývojového tímu, to je úplne normálne.
_patrik
Já si Ingenlathovy práce vážím - v tom odkazu od Miloshe je v komentáři imho téměř perfektní charakteristika jeho designérské filozofie, já bych k tomu jen dodal svůj pocit jeho ovlivnění také italskou "nábytkářskou" školou, která jeho pojetí zjemňuje. Jako člověk - nevím, dodnes by mě zajímalo, co bylo mezi ním, Günakem a Schreyerem. Pokud jde o jeho odsunutí do studia v Postupimi, je to věc náhledu: můj pocit je, že místo na slunci je tam, kde designér šéfuje (a má odpovědnost za) určitou konkrétní značku, formuje její vývoj - a podepisuje se pod ni. Dělat koncepty celků i detailů ve studiu pro různé značky je určitě taky výborné, ale tak trochu mimo tohle výsluní. V mém chápání tam byl Ingenlath odejit, když se znelíbila jeho filozofie Škody (Roomster, Yeti...) a když byl povolán konformní Manske. To, že teď I. odchází k Volvu, vnímám tak, že se chápe příležitosti dostat se znovu ke konkrétní značce a vytesat si pomníček. Na to se docela těším, je ještě celkem mladík a nikdy se nebál lehce ulítnutých nápadů. Takže by mohl přinést nejen do Volva, ale i do designu obecně něco nového, zajímavého. Nemusí být na světě jen Nissan 😉
_patrik
Výborný odkaz, díky :yes:
echo zulu
To nie je drb. Ináč, medzi nami, v štúdiu VW v Postupimi sa robí dizajn pre celý koncern, vrátane Audi, Porsche, Lamborghini aj Bugatti. Exteriéry aj interiéry. Samozrejme nie len tam, ale aj tam, aby sa so mnou niekto nehádal, že Audi sa robí v Ingolstadte a Porsche vo Weissachu, čo samozrejme viem 😄 Takže by som nepovedal, že bol "u ledu", ale naopak mal veľa príležitostí pracovať na rozmanitých modeloch. No a okrem toho, veľa dizajnérov, myslím juniorov, tam dorastie a odchádzajú do centrál jednotlivých značiek. No a čo sa áut zrodených počas jeho pôsobenia týka, tak napríklad z poslednej doby z Postupimi pochádzajú L1, XL1 a mám taký pocit, že aj UP tam prinajmešom začal, aj keď si tým nie som úplne istý, ale nečudoval by som sa tomu. No a potom ešte zopár pekných áut, ktoré sú za tou bariérou valcov z nepriehľadného plexiskla, ktoré vidno cez hlavné mega okno od nábrežia. Ale to už je iná rozprávka..
milosh01
[odkaz]
_patrik
Miloshu, to je zajímavý drb. Tím chceš říct, že Ingenlath odejde z toho speciál centra VW do Volva a bude odpovídat za design Volva? btw, já nemyslím, že produkoval hrůzný design, jen se - jak to já cítím - jaksi nezačlenil do lajny, takže tam asi bylo pořád nějaké pnutí za kulisami. Což je pro výsledky práce dost na houby, kompromis nemá být konfliktní. Teď měl pár let u ledu na to, aby dospěl, tak uvidíme.
GTI
Výborná, aktuální práce. Takhle se kultivuje vědomí čtenářů :yes:
milosh01
Podle posledních info by ho měl nahradit Thomas Ingenlath z VW, mj. zodpovědný za design Fabie a Roomsteru ;-\ Snad takový hrůzný design nebude produkovat u Volva. Hlavně aby zůstal Jonathan Disley.
_patrik
Díky redakci, jsem rád za každý rozhovor s/informaci o designérské osobnosti. Horbury se podle posledních zpráv fyzicky i postem přesouvá přímo do centrály Geely v Číně jako zástupce hlavního designéra celé skupiny. Nejvyšší čínský šéf se nechal slyšet něco v tom smyslu, že už se těší, jak teď bude Horbury usměrňovat i design Geely.