Ekonomika
Mazda 3: Od léta o 30 tisíc Kč levnější, sedan za cenu hatchbacku (první cena s klimatizací 399.900,- Kč)
18 komentářů
Takze, dvojliter ma priamy vstrek benzinu. Pouziva i-Stop, ktore je svojim riesenim uplne ine ako ostatne podobne systemy. Ako jedine auto v triede, neratajuc Focusy s motormi Mazda MZR, ma premenlivu dlzku nasavacieho potrubia minimalne pri verzii 1.6, preto sa 77kW zda viac ako v inych autach.
Dalej, koeficienty odporu vzduchu su najlepsie v triede - 0.29 pre sedan a 0.31 pre hatch.
Podvozok Trojky a jej jazdne vlastnosti su najlepsie v triede. V testoch TUV a Autobildu je Mazda statisticky jedna z najspolahlivejsich a najmenej poruchovych znaciek.
Dizajn je vecou vkusu, ale v pripade trojky ide o funkcny dizajn - okrem odporu vzduchu je optimalizovane chladenie, nasavanie atd. V tomto smere su nemecke, francuzske a talianske auta, ako aj konkurencia od Toyoty a Hondy vysledkami kompromisov. Vacsina ludi si kupi Mazdu lebo vedia, co kupuju, a nerozhoduju sa podla toho, co koupil Pepa...
Dalej, koeficienty odporu vzduchu su najlepsie v triede - 0.29 pre sedan a 0.31 pre hatch.
Podvozok Trojky a jej jazdne vlastnosti su najlepsie v triede. V testoch TUV a Autobildu je Mazda statisticky jedna z najspolahlivejsich a najmenej poruchovych znaciek.
Dizajn je vecou vkusu, ale v pripade trojky ide o funkcny dizajn - okrem odporu vzduchu je optimalizovane chladenie, nasavanie atd. V tomto smere su nemecke, francuzske a talianske auta, ako aj konkurencia od Toyoty a Hondy vysledkami kompromisov. Vacsina ludi si kupi Mazdu lebo vedia, co kupuju, a nerozhoduju sa podla toho, co koupil Pepa...
Já to říkám už DÁVNO, že Mazda 3 (1.6 HDi 😉 ) je skoro nejPODceňovanším vozem na trhu.. (a asi NEjen ve své třídě 😄
PS: Čím více "praxe/znalostí/zkušeností" mám, tím VÍCE jsem přesvědčena, že lidé si auta vybírají dle svých PŘEDSTAV o nich, skoro VŮBEC ne dle (reálné) KVALITY (to by Mazda musela být LÍDR trhu 😉
PS: Čím více "praxe/znalostí/zkušeností" mám, tím VÍCE jsem přesvědčena, že lidé si auta vybírají dle svých PŘEDSTAV o nich, skoro VŮBEC ne dle (reálné) KVALITY (to by Mazda musela být LÍDR trhu 😉
Kde muze Mazda bez problemu Golfu konkurovat jsou prave zakladni a dalsi "bezne" motorizace, kterych stejne jezdi jasna vetsina. Podivej se na archaickou 1.6 co je v Golfu a porovnej ji s 1.6 co je v Mazde. Jestli jsi s ni nekdy jel, musis uzvat ze ten rozdil je dost vyraznej.
Takze bych jen doporucil vsem co chteji kupovat nizsi stredni, nezapomente se objednat v Mazde, treba ani netusite jak dobry auto to je 😉
P.S. Ad mazdácka 1,6ka: vzdy som tvrdil, ze císla nie sú vsetko, 77 kW v trojke sú toho príkladom. Ale i pri tom platí predchádzajúci odsek.
P.S. Navíc v Evropě je nákup Golfu racionálnější, než třeba v Japonsku... a u Mazdy je to zase logicky naopak...
Nema cenu diskutovat jak velky procento je tech kteri kupuji domaci znacky jen z tradice/principu/nepremysleni (vse v uvozovkach), je to taky pravdepodobne nemeritelny, u golfu bych ale tip procento velky.
A to P.S. moc nechapu. Proc by melo byt racionalnejsi koupit golfa nez mazdu? Levnejsi dily, dostupnejsi servis? Vic se kradou, porizovaci cena byva vyssi, jak nova tak bazarova. Jediny vyrazny pozitivum vidim ve vysi prodejni cene kdyz ho prodavas jako ojetinu.
Na to P.S. sis odpověděl částečně sám a "zbytek" uvidíš, když porovnáš rozdíly evropských cen těchto aut s rozdílem cen japonských, případně amerických...
A že se celková kvalita auta zdaleka neodvijí od jedné konkrétní motorizace, beru jako samozřejmost...
P.S. Zrovna tak jako někdo v Evropě (podle tebe) nemyslí a "jde s davem" tím, že jsi koupí Golfa, může logicky stejně někdo koupit (také v Evropě a "bez myšlení") Ma3 hlavně proto, aby s davem (naopak) nešel..., ale v principu je to vlastně velmi obdobné...