Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Toyota Yaris 1,33 Dual VVT-i Multidrive S – Městu vstřícná

11 komentářů

jakub79
Jaký máte názor na tu převodovku? Mně se podle mnoha recenzí co jsem četl líbí z hlediska funkce i příplatku k ceně, ale mám obavu o její dlouhodobou spolehlivost. CVT převodovky historicky byly problémové (neplést s e-CVT v hybridech, kde je jiný princip).

Co jsem tak vyčetl, tak ten "řetěz" a styčné plochy se opotřebují a pak je drahá oprava. Určitě je to citlivější na vlastnosti oleje.

Pár odkazů týkajících se té spolehlivosti CVT obecně😒br /> [odkaz]
[odkaz]

A jeden děsivý příběh o Multidrive S v RAV4, kde byla nutná výměna (v rámci záruky, ale jinak by to stálo přes 12000 EUR)
[odkaz]
marianek
Vsechno je to o udrzbe. Pokud budes auto servisovat tak jak mas, budes mit pohodlne auto s (dle meho) nejlepsim druhem automaticke prevodovky, ktery dnes v automobilech existuje. Variatory nemaji nejmensi problem vydrzet tak dlouho jako normalni automaty.
jossalito
CVT je problémová. Problémy se začínají vyskytovat s větším nájezdem. Problémem je v převodovce právě ten řetěz, který se enormně opotřebovává. Údržba na to vliv prakticky nemá. Spíše jízdní styl, přenášený kroutící moment, charakter motoru. To co píše marianek je nesmysl. CVT ze své konstrukční podstaty nemůže a ani nevydrží tolik co klasický automat.

Osobně bych si ojeté auto s CVT nikdy nekoupil. U nového bych to až tak moc neřešil.
marianek
Nevis o cem pises. Ostatne jako vzdy.
jossalito
Jistě, věřím, že vo tom víš kulový, páč si nic jiného než uživatel. O technice víš guvno, dovedeš jen kroutit volantem, z toho co píšeš, jde poznat, že jediné co víš, je, kde se leje palivo a voda do ostřikovačů... anteeksi. :-!

PS: Možná jsi měl zkusit nějaký pokus o argumentaci, než jen tupý osobní útok.
marianek
Jak pisu. Placas nesmysly, jelito.
jossalito
Opět jen ubohý osobní útok. Opět nic k tématu...

Nemůžu za to, že tu prohlašuješ kravinu, že hnací řetez vydrží to samý jako ozubený kolečka.
Mariánku, resp Bambusáři, nevydrží. Opravdu nevydrží. A ví to snad každej, kdo třeba jen jezdí na kole. :-!
maro-01
mám skúsenosť 180.000km za 2 roky, bez potreby servisných úkonov a bez poruchy.
Ako myslíš iný princíp CVT a e-CVT? zkus to rozviesť trochu..

Autor článku sa rozplýva nad automatickou prevodovkou podobne ako sa dalo o automatoch dočítať začiatkom 90tych rokov kedy sme už niektorí jazdili s japonskými Aisin prevodovkami.. tiež to vtedy vedelo pobaviť. >😁
jakub79
Rozdíl e-CVT vs. běžné CVT😒br />
Toyota používá označení e-CVT pro tohle😒br /> [odkaz]
Ukázka funkce je tu: [odkaz]
A ještě 15 minutové video s popisem principu: [odkaz]

Zatímco ostatní běžné CVT převodovky (včetně Multidrive S) využívají přenos třením pásu mezi kužely. [odkaz]
A též video: [odkaz]
Flajzi
e-CVT je použita v hybridech typu Prius, Lexus RX, atd. Jedná se v podstatě o klasickou planetovou převodovku (jako u normální automatické převodovky), kde díky zapojení více vstupů (klasický motor + elektromotor) se z pohledu řidiče chová jako CVT (tj. bez vnímání převodových stupňů a bez přímé úměry mezi otáčkami motoru a rychlostí vozu).
_MT_
V klasické planetové převodovce je jeden ze tří prvků pevný. U eCVT jsou dva elektromotory a spalovací motor, každý připojený ke svému prvku planetové převodovky. Nic tam není pevného. A podle toho, jak se co otáčí, auto jede. Vtipné na převodovce Priusu je, že ve skutečnosti spalovací motor přímo sám o sobě nemůže hnát kola, ale Toyota se tím nikdy nechlubila.