Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Chronologie Subaru Impreza: od 1992 dodnes

Jméno Impreza provází automobily Subaru už takřka dvacet let. Pojďme se tedy za čtyřmi dosavadními generacemi stručně ohlédnout.
Zpět na článek
27. 3. 2012 20:12
27. 3. 2012 20:24
27. 3. 2012 21:09
27. 3. 2012 23:23
28. 3. 2012 01:12
28. 3. 2012 08:08
27. 3. 2012 21:10
28. 3. 2012 08:14
neregistrovaný "SR20"
27. 3. 2012 20:12
Subaru
Měl bych jen faktickou poznámku, Plejády nejsou souhvězdí, nýbrž otevřená hvězdokupa. Nebo laicky řečeno nějaké seskupení hvězd podobně jako Velký vůz. V seznamu souhvězdí, jež jsou přesně definována, však Plejády rozhodně nefigurují.

Co se týče článku samotného, čekal bych od něj víc než jen výčet verzí a motorizací. O takovém autě se dá napsat určitě něco srdceryvnějšího, v téhle podobě mi přijde akceptovatelný článek o autě typu Fabia - o tuctovém nezajímavém autě, o kterém se nic jiného napsat nedá.
Rozbalit vlákno
0
27. 3. 2012 20:24
MÁ IMPREZA
Na dílně jsou nejhorší pátky. Dopoledne se snad staví čas. Ale ve tři, to bych mohl mít na zvedáku cokoli, francouzák letí do bedny, šéfovi a jeho láhvi režný popřeju pěknej víkend, pak rychle sprcha a honem za tebou.

Imprezu parkuju na dvorku hned vedle dílny. Modrej sen se čtyřmi slunci. Jo, jediná, na kterou jsi musela žárlit, viď. A já se tomu vždycky tiše smál. Když nám ji sem tehdy přivezli, byla hrozně dobitá. Odkoupil jsem ji za dobrou cenu a dva měsíce na ní po večerech makal. Šéf zavřel oči, ví, že mám zlatý ruce. Kde by tu sehnal jinýho na tyhle auta.

Tak ve tři patnáct sedím v Impreze. Pravým palcem přejedu pro štěstí logo STi vpředu na chromové šále řadičky, pak zkontroluju, zda mám signalizaci otáček nastavenou na sedm tisíc, a vyjedu. Vyhnu se zamrzlé louži před dílnou a jsem na hlavní. Na rohu kupuju u cukráře táfli čokolády Lindt s hruškovou náplní. Minulej pátek to byla třicátá.

Mám před sebou sedmdesát kilometrů dálnice a pak to hlavní, čtyřicet tři kilometry alpských vlásečnic, až k tobě do nebe, k tvému sanatoriu. Už z dálky je vidět, zasazené do skal. Čekáváš na balkóně, zahalena do kostkované deky a říkáváš, když dorazím, že Impreza vypadá na těch zasněžených vlásenkách jako modrá perla, vsazená do zlatých obručí, která ti veze pro radost toho, co přece miluje jinou, v modré. Ty teď v sanatoriu léčíš již půl roku své nemocné plíce a já po nocích doufám, že tohle snad už brzy a dobře skončí.

Ty vlásenky už umím jako nikdo. Dvě stě šedesát pět koní mě žene dopředu a brzdy Brembo mě drží těsně před vzlétnutím. Na šestku točím tři tisíce devět set otáček a letím dálnicí stošedesátkou. Pak, jakmile se silnice začíná zvedat k oblakům, točím plnou dvě a tři na sedm tisíc. Od čtyř tisíc výš cítím zátah boxera až v žaludku. Motor vyje, gumy drásám na hraně svodidel, občas zakontruji bleskově volantem a takhle to vytáčíme celý zbytek cesty. Nebeskej sen, lásko.

Zastavuji vždy na stejném místě pod tvým balkónem, vyskočím ze sedadla, ty se směješ, voláváš, kde se touláme, já ti odpovídám, že už jen třicet schodů. Vyběhnu sedm schodů do haly a pak již jen jedno patro, a jsem u tebe. A potom - tvé oči, tvé ruce, tvé rty a má touha... nikdy to nebude jiné. Pak zase ty, a čokoláda, já s umazanou tváří od tvých polibků, a tvůj kašel, tvé vytřeštěné oči a sestra a lék, pak tvůj klidný dech na lůžku a mé starostlivé pohledy. A pak noc, tvůj šátek, co mi mává na cestu, zpětné zrcátko a před sebou dalších sedm dnů čekání.

Minulý pátek mi vlásenky moc nešly. Pod balkónem mi došlo proč, vždyť ty jsi mě poprvé nevyhlížela. Vystoupal jsem sedm schodů a naproti v hale se střetl s doktorem. Zastavili jsme se a hleděli si snad věčnost do očí. On potom zvolna pohnul hlavou zleva doprava a sklopil je. Vyběhl jsem to jedno patro ani nevím jak. V pokoji byla sestra, hleděla nepřítomně z okna, a ty na lůžku. Ty jsi, lásko, měla ruce sepjaté na prsou a tvé oči, ty oči, pro které jsem žil, mi zůstaly už navždy nedostupné.

Pak slyším v dálce sestru, jak mi říká, že jsi netrpěla, do dlaně mi vsunuje kuličku ze staniolu od čokolády, prý od tebe, a má vzkázat, že budu vědět. Jo, jistě, jistě, já vím, čokoláda Lindt, měla jsi jí tolik ráda.

Otočil jsem se a zamlženou chodbou sestoupil dolů do haly. Přešel ji, došel k Impreze, posadil se za volant, hleděl do údolí a čekal na něco, co už nikdy nemůže přijít. Po chvíli jsem rozbalil staniol. Do vlhké dlaně mi z něho vplula malá, namodralá perla. Byla okovaná čtyřmi zlatými kroužky...

Nastartoval jsem Imprezu a sjížděl zvolna do údolí, tam dolů, kde už to nějak budu muset doklepat sám.
Rozbalit vlákno
12
27. 3. 2012 21:03
Re: MÁ IMPREZA
:yes: takže v podstatě happyend.... To se mi líbí.... Nehodlám se nikterak sklánět za Tvými prodlouženými zády - ale po čertech dobrý text.....
27. 3. 2012 21:09
Re: MÁ IMPREZA
:yes: No, ak je to Tvoje dielko, tak klobuk dole. Ak nie, tak aj tak velmi dobre "poctenicko"... Na rozdiel od clanku, ktory je "nic moc" a len zbezne som ho preletel, toto som si vychutnal pismenko po pismenku... ;-)
27. 3. 2012 21:12
Re: MÁ IMPREZA
Tak to je dnes bohužel se vším, až na hodně málo výjimek každá automobilka ztrácí svou vyhraněnost a výjimečnost, vše je podřízeno maximálním prodejům a posunem k mainstreamu. Sice to osobně nechápu, ale nejprodávanější a nejoblíbenější auta bývají ta nejobyčejnější bez sebemenší špetky šmrncu, a proto svět přichází o BMW s R6, zákeřnou 911, WRC se značkami, Civic Type-R s vysokootáčkovou atmosférou, do budoucna možná Wankelův motor a podobně. Přičemž situace se limitné blíží k tomu, že všechna auta budou stejná - stejně ekologická, stejně politicky korektní a stejně nudná.
27. 3. 2012 21:18
Re: MÁ IMPREZA
pohříchu......uniformita, neindividualita - asexuálnost implementovaná v základu, aby "nepohoršovala" a nevzbuzovala emoce..... setřít rozdíly a udělat z lidí necitlivou masu, pro kterou je "bušení srdce" synonymem hříchu...... snad se toho mé děti nedožijí....
27. 3. 2012 21:51
Re: MÁ IMPREZA
Jak říká Clarkson, z nějakého zvláštního důvodu si většina myslí, že právě petrolheadi jsou ti divní. Ale co, zatím tam rozdíly jsou, dokud v tom bude boxer a S-AWD, je to snesitelné; jako dřív to holt nebude, s tím je nutné se smířit. Nezbývá než to brát tak, že jsou značky, co nebyly zajímavé nikdy.
27. 3. 2012 22:07
Re: MÁ IMPREZA
Tenhle text od tebe již nějakou dobu znám, ale stále se k němu jednou za čas vracím. Výborné, velmi. Díky. :yes:
27. 3. 2012 23:23
Re: MÁ IMPREZA
neda mi neragovat, impozantny textik :yes: :yes: :yes:
28. 3. 2012 01:12
Re: MÁ IMPREZA
Big Up za tento text! :yes:
27. 3. 2012 21:10
Netuctovka
znáte to - Japonec až na konec.... Drahý díly... Hrozně se to se..r.. - však víte.. Není to hezký. Nemá to designovej vnitřek..... Ale to všechno, než do toho sednete.....Je spousta hezčích aut. Je spousta fajnovějších aut. Je spousta aut s nižší spotřebou.... jenže - pak přijde okamžik, kdy si do toho sednete... Otočíte klíčkem a.... přijde něco, co do toho musí v Japonsku házet už ve výrobě.... ten zvláštní pocit - Vy a silnice.....Ten pocit, pro který autu odpouštíte všechny jeho nedostatky a nectnosti.... a užíváte si jízdu.... Zkrátka Subaru Banzai.....
Rozbalit vlákno
0
27. 3. 2012 22:09
Nejošklivější legenda
Těžko zde něco dodávat.
Rozbalit vlákno
0
28. 3. 2012 00:06
Japonci pochovali imprezu
prave citam a pozeram na autoforum.cz fotky a infomacie o novej impreze a je to katastrofa. Auto je otrasne zvonku aj znutra. Prisaham keby som videl to auto bez znaku Subaru tak si tipnem ze ide o cinana. Pre Europu sa vraj chysta tato "kraska" s JEDNYM JEDINYM motorom, benzinovou atmosferou 1,6 l, 84kw 8-s

Subaru musi byt v riadnych problemoch, ked si dovolia v Europe skusit predavat toto cudo. Bohuzial bez silneho partnera na tom bude automobilka uz len a len horsie. Evidentne uz nemaju dostatocne prostriedky na vyvoj niecoho, co by bolo v Europe konkurencieschopne.
Rozbalit vlákno
6
28. 3. 2012 08:17
Re: Japonci pochovali imprezu
To mohli rovnou oznamit ukonceni prodeje v Evrope...
Avatar - Slavek-TDM
28. 3. 2012 08:43
Re: Japonci pochovali imprezu
No, i toho se mozna dockame...
28. 3. 2012 16:48
Re: Japonci pochovali imprezu
To je ale skoda, ne?

Osobne jsem s STi mel tu cest - ten model s kulatyma "ocima" a proti technicke strance nemuzu rict ani popel... Tedy... mozna razeni slo trochu gumove, ale jinak nic. Motor, prevody, rizeni, podvozek - vse perfektni.

A i kdyz uz bych do Imprezy (a ani zadneho jineho Subaru) nesel, prave Impreza je auto, ktere dnes, po ustupu Hondy, vytvari tu opravdovou japonskou protivahu evropske skole.
28. 3. 2012 08:58
Re: Japonci pochovali imprezu
Řekl bych že právě naopak, jak píšu výše, všechny automobilky pomalu přicházejí o svou výjimečnost a jde to k mainstreamu, potenciál prodejů je podle mě naopak větší. Jeden motor je bohužel věc enviromentálů a není divu, že se Subaru bude ještě víc než dosud soustředit na domácí a americký trh, kde má největší prodeje a menší restrikce. Evropani holt chtějí jezdit v eurokrabicích a snad kromě Švýcarska Subaru nikde díru do světa neudělalo. Vše je podřízeno penězům a kvůli pár nadšencům se nezblázní, dost na tom, že vyloženě jen pro Evropu udělali celý nový motor - diesel.
Avatar - Slavek-TDM
28. 3. 2012 09:26
Re: Japonci pochovali imprezu
Zapomnel jsi na UK, kde byvalo Subaru velice oblibene. Tam se i kvuli pravostrannemu rizeni dostavaly lepsi kousky z Japonska.
28. 3. 2012 09:53
Re: Japonci pochovali imprezu
Jo, to je pravda. Každopádně kvůli dvěma trhům se asi opravdu nezblázní. Zkusili to, udělali z Imprezy hatchback, vyvinuli diesel, z Forestera se stalo na první pohled klasické SUV, z Legacy je téměř limuzína a prodeje to skutečně zvýšilo, ale přeci jen nijak závratně. Nějaká setrvačnost trhu funguje. Co naplat, většina lidí bere auto jen jako dopravní prostředek a podle toho to vypadá.
Avatar - KANKUNEN
28. 3. 2012 07:42
Legenda je jen STI
GTI - super text, na konci jsem čekal výsměch a naštěstí se nic takového nekonalo.
Vlastním STI z roku 2004 a jaký má to auto interiér je opravdová katastrofa. Plastová palubka, zelené podsvícení jako ve favoritu, vestavěné CD rádio i na kazetu, klíček, zadní lavice, čalounění kufru jsou věci nedůležité jen pro STI, ale pro rodinu bych dal přednost jinému autu.
S STI jezdím každý den, spojka je uživatelsky příjemná a velmi tvrdý podvozek ti dává pocity, že sedíš v raketě, kterou si můžeš kdykoliv vypustit.
Rozbalit vlákno
9
28. 3. 2012 08:38
Re: Legenda je jen STI
Plastová palubka, zelené podsvícení a všechny další zbytečnosti v interiéru jsou přeci v STI úplně nepodstatný ;-) Fakt je že rodinný auto to moc není. Už jen kvůli tý spotřebě. Chci se zeptat, co tě to už stálo na údržbě? Vysypalo se ti něco zásadního nebo tam měníš jen olej a běžný spotřební záležitosti?
Avatar - KANKUNEN
28. 3. 2012 09:05
Re: Legenda je jen STI
Najel jsem asi 8000 při spotřebě 16, Měnil jsem přední brzdy za 15 i s destičkama. V zimě se mi trochu ožvýkaly gumy ;-) .
28. 3. 2012 10:19
Re: Legenda je jen STI
16 ajaj. No ale je to auto na svežení ne na spotřebu, tak se nedá nic dělat. Ono se těch 300 koní z něčeho vydolovat musí :-) Tak ať ti dlouho vydrží ;-)
28. 3. 2012 12:51
Re: Legenda je jen STI
2001-2005 265, 2006-2007 285, 2008- 300 ;-)
28. 3. 2012 15:03
Re: Legenda je jen STI
Máš pravdu. Já si to pak uvědomil, že ty starší verze byly slabší.
28. 3. 2012 15:24
Re: Legenda je jen STI
O nic nejde. Jen upřesnění. ;-)
28. 3. 2012 16:50
Re: Legenda je jen STI
Pokud se nepletu, tak 2004 mela 265 koni, tu jsem jezdil taky.
A mimochodem jsem musel lehce pred 50tkm menit spojku, cenu ani nechtej znat...
29. 3. 2012 07:56
Re: Legenda je jen STI
vzhledem k tomu, že přední brzdy stály Kankunena 15 tisíc tak si to dovedu představit 8-s
neregistrovaný "SR20"
28. 3. 2012 08:14
pro:sports:line
Tusim v 2007 vysla nejaka lokalna edicia pro:sports:line. Sedan, 160hp atmosfericky dvojliter so slusnou vybavou. So sirsim bodykitom a v bielej, alebo ciernej farbe. Kolega a jeden zo sefov v jednej osobe zakupil biely exemplar a spokojnost vysoka. Oproti predchadzajucej O RS sice mensi vykon v priamom smere, ale napriek maksiemu podvozku lepsie jazdne vlastnosti. Podla mna, posledna pekna Impreza. A ked tak nad tym uvazujem, naozaj dobre vyzerajuce boli iba obidva facelifty GD, ten povodny bugeye vyzera divne. Techniku nehodnotim, aj po 160t km sa menil iba spotrebak, akurat po odpojeni baterky chvilu kolise volnobeh, zrejme RJ zbiera data skrtiacej klapky.
No, jedine negativum vidim, ak ma niekto nad 195cm, tak ma problem sa tam nasukat. Ale to je v podstate moj problem, nemal som sa tak natiahnut
Rozbalit vlákno
6
Avatar - m.z.
28. 3. 2012 11:25
Re: pro:sports:line
Těch 16l, je pro majitele STI, takový obecný dobrý průměr >:D
Ono, to vrrr, pššš, vrrr, pšššš, při každé akceleraci, něco stojí :-!
28. 3. 2012 12:53
Re: pro:sports:line
"Nejhorší" je, že se tomu dá velmi těžko ubránit. I když "nepotřebuješ" a jen se přemisťuješ, tak to člověku nedá. Tenhle druh závislosti se velmi špatně léčí a nejsem si jist, jestli to vůbec vyléčit lze.
28. 3. 2012 13:39
Re: pro:sports:line
Někdo holt olizuje plasty v interiéru, tvoří si sociální status či se uspokojuje ekologickou odpovědností. Někdo zas jezdí a pálí benzín. Možná je to ekvivalentní, nevím.
28. 3. 2012 16:51
Re: pro:sports:line
Nelze.
Bud te to zruinuje, nebo to budes platit do nekonecna.
Avatar - m.z.
28. 3. 2012 20:46
Re: pro:sports:line
Výměna spojky není nic, co by mělo finančně zruinovat, zas taková hrůza to teda není.
29. 3. 2012 06:45
Re: pro:sports:line
No v roce 2006 to hruza byla...
Samozrejme to nebylo na zruinovani.