Testy
co auto to nadhera a legenda :yes😒br />
uz sa tesim na 508RXH :yes: to bude totalna pecka :yes:
uz sa tesim na 508RXH :yes: to bude totalna pecka :yes:
a to by mne tady u tohoto vozu právě zajímalo. Naváži tak na diskuzi, kterou bylo radost vést, s nickem MT.... Autorovi testu - mne mrzí, že jste tu čtyřkolku nevyzkoušeli třeba v Hummer centru - nejde o to rozmlátit to auto či donutit ho vzdát se plastového nárazníku - ale o zkoušení "limitů" toho pohonu. Je jasné, že hlavní proud "čtyřkolek" se jednou bude ubírat tímto směrem, kdy mezinápravový diferenciál bude něco, o čem vymírající offrouďáci budou vyprávět svým vnoučatům a Haldex jednou bude "cool pohon - pravá čtyřkola"(klíííd). Vládu přebírá elektronika a baterky - fajn - ale jak se to chová? Jak se to chová na kluzku? Jak na nestejných površích? Zvládá elektronika? Vím, vím - většina lidí, která si tuto koncepci pořídí, tak pro ně největší offroad bude přejetí zpomalovacího prahu před hypáčem....ale přesto - nestálo by za to, zrovna tohohle mladšího brášku 5008 - podrobit něčemu "vydatnějšímu"?
Myslím že u 3008 nemají tyto testy zas až takový smysl - spíše bych se zajímal o 508RXH -ten si hraje na terén.
to sice máš pravdu, ale systém pohonu bude v zásadě identické ne? Takže by to mnohé naznačilo....
Jen tak mimochodem- se slovem terén si hrají u zvýšených oplastovaných kombíků 4x4 hlavně novináři, než automobilky. Třeba v prospektu 508RXH [odkaz] nebo Octavie Scout [odkaz] takové slovo vůbec není 😄
Mě by třeba zajímalo, jestli ten elektropohon bude funkční i na zpětný převodový stupeň.
Haldexy totiž údajně nefungují při couvání, takže když to někam v zimě zapíchnete do sněhu, tak je 4x4 na...
Haldexy totiž údajně nefungují při couvání, takže když to někam v zimě zapíchnete do sněhu, tak je 4x4 na...
😁rive také nefunguje při couvání. Systém v CR-V myslím také ne. Není to nic neobvyklého. Třeba VW u svého systému s viskózní spojkou používalo blokování volnoběžky, aby fungoval i při couvání.
u subaru ano 😉
Jinak hezký večer... a u tohoto systému by to snad mohlo fungovat, protože to není spojeno "natvrdo" - takže by to paradoxně mohla býti výhoda...ty elektromotory
Jinak hezký večer... a u tohoto systému by to snad mohlo fungovat, protože to není spojeno "natvrdo" - takže by to paradoxně mohla býti výhoda...ty elektromotory
😉 Klasické diferenciály musí fungovat i při couvání. U toho systému VW měli volnoběžku kvůli kompatibilitě s ABS. U Subaru mívám problém s tím, že v jednom modelu nabízí víc pohonů. Je v tom trošičku binec. Lidé je všeobecně považují za dobré, ale už většinou neví, že jich je víc a trochu se liší. A jejich proklamovaná symetrie má podle mne větší váhu na silnici (podobně jako boxer) než mimo ni.
Tak nějak.
Ono by mne a ostatní ani tak nezajímalo Hummer centrum, ale třeba jen mokrá tráva nebo něco podobného, co by v tomto spíše teplém počasí může simulovat kluzký povrch v zimě.
Ono by mne a ostatní ani tak nezajímalo Hummer centrum, ale třeba jen mokrá tráva nebo něco podobného, co by v tomto spíše teplém počasí může simulovat kluzký povrch v zimě.
to jsou ty rozdílné povrchy - jedna půlka vozu na asfaltu - druhá na kluzné ploše.... má to v podstatě každý polygon
V Hummercentru jsem nikdy nebyl, on mě terén až tak nějak neláká 😄 😉
no ty kluzky tam nemají - myslím polygony na asfaltu...Tak někdo rád holky, někdo vdolky a já terén trošku..
Já myslím , že tohle ten systém neřeší vůbec. Nějaký prokluz nebo ztrátu stability bude řešit ESP/ASR klasicky přibržďováním jednotlivých kol. Rozhodně se nekoná o nějaký inteligentní systém ala Honda SH-AWD nebo to co představuje systém v nové Acuře RLX, či sportovní diferenciál ala Audi....
Bude tam klasický diferenciál. Zbytek bude řešit modifikované ESP. Jinak logicky nejde o opravdové 4x4 ve smyslu použití v náročném terénu ala Nissan Patrol, ale pouze o podpůrný pohonný systém, který se sveze na módní vlně "ekologických" automobilů.
Zbytek je prostě jen o tom, že je módní vlastnit oplastovaného "všeuměla", který nabízí tři v jednom a je "super" na běžné silnici silnici , do náročného terénu i jako dodávka na odvoz betonu na chalupu. Že je to nesmysl ? To není důležité, podstatné je že se tak bude tvářit 😉
Bude tam klasický diferenciál. Zbytek bude řešit modifikované ESP. Jinak logicky nejde o opravdové 4x4 ve smyslu použití v náročném terénu ala Nissan Patrol, ale pouze o podpůrný pohonný systém, který se sveze na módní vlně "ekologických" automobilů.
Zbytek je prostě jen o tom, že je módní vlastnit oplastovaného "všeuměla", který nabízí tři v jednom a je "super" na běžné silnici silnici , do náročného terénu i jako dodávka na odvoz betonu na chalupu. Že je to nesmysl ? To není důležité, podstatné je že se tak bude tvářit 😉
oznacovat neco takoveho jako vozidlo s pohonem na vsechna 4 kola je podvod. :no:
Netestoval 3008 HYbrid4 před půl rokem Autosalon?
No nevim, ty jejich zážitky z půlhodinové jízdy na mezinárodní prezentaci nazývají testem jen oni "e😜erti". Já bych tomu test rozhodně neřikal...
[odkaz]
Škoda, že nestál dál. Takhle to vypadá, že práci odvedl hlavně předek.
tohle je jediné video, kde to chvílemi vypadá, že ten zadek "jede". Na ostatních, co jsem k tomu našel je terén, který by projel i důchodce na skládačce... Tady to vypadá, že mu ten zadek pomohl..
Já jsem si na počátku, než jsem si přečetl ten add o systému od Boshe - naivně myslel, že každé zadní kolo má svůj elektromotor - vím - naiva - takže jsem měl za to, že každé to kolo by mělo ideální trakci - řízeno elektronikou - ale ono ouha - logicky - je tam diff - takže zase to někudy "uteče"...
Já jsem si na počátku, než jsem si přečetl ten add o systému od Boshe - naivně myslel, že každé zadní kolo má svůj elektromotor - vím - naiva - takže jsem měl za to, že každé to kolo by mělo ideální trakci - řízeno elektronikou - ale ono ouha - logicky - je tam diff - takže zase to někudy "uteče"...
I tak je to poměrně drahé a elektromotor na každém kole by byl opravdu fajn ale to si může dovolit Lexus, ne Peugeot.
Je to kompromis ale dobrý kompromis.
A ultimativní výkony od toho opravdu nikdo nečeká.
Je to kompromis ale dobrý kompromis.
A ultimativní výkony od toho opravdu nikdo nečeká.
Měl by tam být otevřený diferenciál a doufejme EDL, tedy přibrzďování kol. Takže je to stejné jako u většiny jiných čtyřkolek. V tom videu je vidět, že zadek zahrabal, ale není tam vidět, že by zahrabaly obě nápravy, a když odtamtud vyjíždí, kamera je jen na předku, takže není vidět na zadek. Proto jsem psal, že je škoda, že nestál dál, aby měl člověk přehled o obou nápravách najednou.
Z toho, co je vidět, to vypadá, jako kdyby moment pulzoval mezi přední a zadní nápravou, jak se elektronika snaží najít trakci. To je typické chování pro elektronické systémy. Na silnici se sice umí chovat proaktivně, protože díky senzorům ví, co potřebuješ, ale z principu jsou reaktivní, takže za špatných adhezních podmínek musí naslepo zkoušet, co funguje.
Z toho, co je vidět, to vypadá, jako kdyby moment pulzoval mezi přední a zadní nápravou, jak se elektronika snaží najít trakci. To je typické chování pro elektronické systémy. Na silnici se sice umí chovat proaktivně, protože díky senzorům ví, co potřebuješ, ale z principu jsou reaktivní, takže za špatných adhezních podmínek musí naslepo zkoušet, co funguje.
no takže se třeba jednou stane, že Tě to pošle do příkopu a z palubního systému se ozve "CML lituje..." 😉 Svým způsobem je to tedy dost nečitelné a nepředvídatelné - ale zase na druhou stranu v 98% běžných případů k tomu nedojde....a na zbytek tady máme "nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky..."
Jak říkám, není nad solidní diferenciál. 😉 Tyhle problémy se vztahují hlavně na rozjezd a vyprošťování. Jakmile jedeš, tak to funguje mnohem lépe. Přesuny bývají mnohem menší a funguje ti ESP. Je dobré si auto dát na rolety. Pak krásně vidíš, jak přemýšlí. U mezinápravových spojek právě často uvidíš, jak se chvíli točí zadek, pak předek, jak se snaží někde vyhrabat trochu trakce.
Viděl jsi, jak funguje diferenciál s korunovým převodem Audi? Celkem pěkná podívaná. 😄 Konečně se zbavili největší nevýhody Torsenů - TBR.
Viděl jsi, jak funguje diferenciál s korunovým převodem Audi? Celkem pěkná podívaná. 😄 Konečně se zbavili největší nevýhody Torsenů - TBR.
Peugeot (a Citroën) :yes: :yes: :yes:
PSA :yes: :yes: :yes:
Vysníval som si Prežóta 508 RXH.
Niektorý známi by brali radšej iného konkurenta, ale ja nevidím takmer žiadne proti, iba veľa pre : pohon 4x4, hybrid, pekný dizajn, celkový výkon 200koní, nízka spotreba, možnosť jazdy v teréne ( pre večných vyrývačov - viem že 508 bol vytvorený hlavne pre jazdy v meste, na diaľnici, ale z viacerých zdrojov viem, že sa RXH nezľakne ani menšieho terénu )...
Ináč je zaujímavé hodnotenie 3008 v AutoMotorŠporte, kde ho iba kritizujú v štýle AutoBildu ( a pritom od nich získal cenu P.Pietscha... Naproti tomu, v AutoBilde o nom píšu ako o novom královi hybridov.
Proti je len vysoká cena, prevodvka, možno vyššia hmotnosť, zmenšenie batožinového priestoru ( pri 3008 je len symbolické, ale pri 508 je už výraznejšie )... 😉
[odkaz]
[odkaz]
"PSA Peugeot Citroën worked in close cooperation with Bosch to develop the electric components (motor, power electronics, and high-voltage alternator) and configure the ESP® electronic stability program specifically for hybrid vehicles."
Dál vím o majiteli hdi, kde auto je víc v servisu, a to doslova. A je to stále to jisté - pády do nouzového režimu a ztráta výkonu, typický problém hdi.
Naopak u motorů HDI tyto problémy prakticky nenajdeš, navic HDI má tak dobře vyřešenou regeneraci filtru, že nikdy řidiče neobtěžuje, jako například jiné konkurenční motory s filtrem pevných částic, kdy ti najednou začne blikat kontrolka regenerace zrovna ve chvíli, kdy se ti to nehodí a vůz "nutí" svého uživatele ujet patřičně dlouhou vzdálenost při dodržení určité rychlosti a otáček motoru, aby se mohla regenerace dokončit....
Tohle se mi u motoru HDI nikdy nestalo a to jezdím převážně po městě. (vše platí za předpokladu doplněného aditiva Eolys).Pokud vůbec dojde u motoru HDI k pádu do nouzového režimu, týká se to výhradně vozů s nájezdem více jak 250 tisíc kilometrů u kterých nebyl proveden repase/čištění filtru PFD a které nemají dolité aditivum Eolys.
Takže žádný typický problém HDI se nekoná 😉
Citroenem v servisu je též HDI. Další HDI, o kterém vím, si dával před chladič v zimě papírový karton 8-s u auta r.v. 2004+ s pořizovací cenou 3/4M + opravdu zarážející 😉
Netvrdím, že HDI jsou špatné ani že se musí jednat o fatální poruchy. Osobně jsem přesvěědčen, že většina toho bude způsobena naprostými prkotinami či různými čidly a snímači, nejlépe od německého Bosche atp.
např.
[odkaz]