Novinky
A ještě jedna otázka pro autora článku - Vy víte, kolik řidičů se vymlouvá a kolik využívá svoje ústavní právo nevypovídat proti sobě? Víte? Ne? Tak jak můžete psát o výmluvách řidičů? To jste opravdu takhle hloupě a zbytečně převzal tyhle Tržilovy kecy? Nebo tyhle články taky už platí Czech Radar?
Jezdi, jak máš a nebudeš potřebovat ústavní právo nevypovídat proti sobě. Za mě palec nahoru.
V praxi u nás je málo prípadov, kedy ste sa mohli ohradiť právom nevypovedať, nakoľko takmer vždy pri priestupku ste boli políciou zastavený a usvedčený na mieste.
Tu ide ale skôr o fašistickú sviňárnu 1. kalibru - nabonzuj vlastnú manželku aby ti štát a orgán dal milosť
Tu ide ale skôr o fašistickú sviňárnu 1. kalibru - nabonzuj vlastnú manželku aby ti štát a orgán dal milosť
Ve skutečnosti se tím nic neřeší. Pokud nejsou schopni prokázat, kdo řídil, nejspíš ani nebudou schopni dokázat, že skutečně šlo o přestupek. Zatím se řidiči moc nebrání, ale kdybychom využívali plně naše práva, tak velké množství pokut (osobně bych řekl, že většina) neprojde přes správní soud.
A kdybychom plnili řádně svoje povinnosti, k žádným správným soudům by nemuselo docházet. Mi se, čověče, zrušení osoby blízké líbí.
Bylo by nejlepší, kdyby vás někdo zavřel za vraždu. Kvůli tomu, že byl čin spáchán vaším nožem. Pak by vás podobné hovadiny snad přešly.
Snaha trestat majitele a nebo z něho udělat práskače je nepřijatelná. A už vůbec ne kvůli snaze plnit obecní rozpočty, ze kterých jde tak jednoduše krást..
Snaha trestat majitele a nebo z něho udělat práskače je nepřijatelná. A už vůbec ne kvůli snaze plnit obecní rozpočty, ze kterých jde tak jednoduše krást..
Naopak jsem pro zákaz dávaní pokut bez fyzického zastavení. Jedni policajti měří, druzí pokutují.
Systém radar - poštovní zásilka raději ani nezamýšlím kolika rukama to projde.
Systém radar - poštovní zásilka raději ani nezamýšlím kolika rukama to projde.
No to je paseka, teď já chytrý, rozumný, příjemný, inteligentní , hodný řidič z Prahy nemůžu jezdit po vesnicích a na dálnici jak Fitipaldi, ale budu muset dodržovat rychlost a zákon. No kam ten svět zpěje, řekněte to je hrozné.
Ty jsi to nepochopil, je to přesně naopak. Již není nutno ztotožnit pachatele přestupku, stačí jen znát registrační značku, pokuta se uloží provozovateli vozidla, a jestli v daný okamžik řidil někdo jiný, tím se nikdo už zabývat nemusí. Tedy nejde o to vytvářet podmínky pro bezpečnější provoz, jde o to, vybrat co možná nejvíce pokut, a to i od těch, kteří daný přestupek nespáchali.
Rozcilovat se kvuli takovemu zakonu muze jen ten, ktery nedodrzuje predpisy a pokus policie ho pokutoat ocekava. Ted vsak nema v rukavu zadne eso v podobe "osoby blizke".
Jezdi podle predpisu, nespechej a tento zakon se te netyka.
Jezdi podle predpisu, nespechej a tento zakon se te netyka.
Pletes se marianku, nebo nechapes cely kontext, tady ten chlapik to popsal srozumitelne i pro laiky😒br />
[odkaz]
[odkaz]
Naopak. Kdyby se kazdy stavel ke svym skutkum celem a se cti, vubec bycho zde o necem takovem nemuseli diskutovat.
Čelem ke skutkům? 😄 Připadáš mi jak hurvínek. co se probudil do reality. Tématem není to, jak se mají lidé podle tebe chovat, ale to, jak se chová stát prostřednictvím zákona.
Nejde totiž o prevenci, o výchovu řidičů, nýbrž jen a než o to, jak si vyřešit ty desetitisíce nevyřízených případů.
Nejde totiž o prevenci, o výchovu řidičů, nýbrž jen a než o to, jak si vyřešit ty desetitisíce nevyřízených případů.
Čili se tím vyřídí desetitisíce nevyřízených případů. A to je špatně?
Staré případy se tím samozřejm nevyřeší, neb ta novela nemá zpětnou účinnost, ale nebudou nevyřešené nové desetitisíce. Tvá otázka je přesto nesmyslná, nejde o to mít nevyřešené případy, nýbrž je řešit spravedlivě.
Čili ubyde nevyřešených (a nevyřešitelných?) případů do budoucna. Já myslím, že se tím jednoznačně zvýší disciplína řidičů (dopad na bezpečnost si netroufám hodnotit), já bych klidně orodoval za něco podobného taky v čechách. Mě prostě vytáčí, jak poslouchám řeči, jak někdo udělalá nějaký průser (špatné, bezohledné parkování, překročení rychlosti) a když se ho zeptám, jak to dopadlo, odpoví: "nijak, osoba blízká". A s vědomím této VÝMLUVY to udělá zase přístě.
ta uvaha toho blogera ma jeden dost podstatnej problem, bere vsechny ucastniky silnicniho provozu sice jako rozdilne schopne, ale vsechny jako rozumne myslici a zrejme vsechny s maximalnim pudem sebezachovy a jen s temi nejlepsimi umysly
problem je, ze velka spousta lidi se naucila zit podle nejakych pravidel, a bez techto pravidel jsou nepouzitelni a v koncich, dalsi velka spousta lidi zase funguje tak, ze co neni zakazano je povoleno a zdimaji toto pravidlo na maximum, normalne to nazivame "zdravim rozumem", jenze tento zdravej rozum bohuzel spousta lidi nema a mit nebude, a kor v situacich jako je ta, kdy sedi za volantem, popravde bez presnych pravidel silnicniho provozu bych ja osobne na silnice nevyjel, po ceskych silnicich by totiz jezdilo mnohem vic potencionalnich vrahu nez kolik jich sedi ve vezenich po celem svete
je to zhruba stejne, jako by nemuseli bejt pravidla ohledne drzeni zbrani (a ze je auto mnohem ucinnejsi zbran, nez treba takove RPG) velka spousta lidi by si razem poridila zbran a vubec neresila to, ze kdyz ji pouzijou, tak muzou taky nekoho zabit, to ze nekoho zabili zacnou litovat as posleze kdyz opravdu nekoho zabijou, teprve v tu danou chvili nastoupi sebezachova, kdy zacnou delat vse proto, aby za dany skutek nemuseli pikat 😉 a ted si to prevedeme na silnici, neplati zadna pravidla a jen existuji nejaka doporucene formou znaceni, a co se stane kdyz nekdo dane doporuceni nebude respektovat a zabije lidi v protijedoucim aute kdyz sam predjizdi v miste kde je plna nebo dvojita plna? jeho sebezachova zacne pracovat as ve chvili kdy vidi co spusobi a zacina brzdit, nebo az pote co se dozvi ze nekoho zabil
problem je, ze velka spousta lidi se naucila zit podle nejakych pravidel, a bez techto pravidel jsou nepouzitelni a v koncich, dalsi velka spousta lidi zase funguje tak, ze co neni zakazano je povoleno a zdimaji toto pravidlo na maximum, normalne to nazivame "zdravim rozumem", jenze tento zdravej rozum bohuzel spousta lidi nema a mit nebude, a kor v situacich jako je ta, kdy sedi za volantem, popravde bez presnych pravidel silnicniho provozu bych ja osobne na silnice nevyjel, po ceskych silnicich by totiz jezdilo mnohem vic potencionalnich vrahu nez kolik jich sedi ve vezenich po celem svete
je to zhruba stejne, jako by nemuseli bejt pravidla ohledne drzeni zbrani (a ze je auto mnohem ucinnejsi zbran, nez treba takove RPG) velka spousta lidi by si razem poridila zbran a vubec neresila to, ze kdyz ji pouzijou, tak muzou taky nekoho zabit, to ze nekoho zabili zacnou litovat as posleze kdyz opravdu nekoho zabijou, teprve v tu danou chvili nastoupi sebezachova, kdy zacnou delat vse proto, aby za dany skutek nemuseli pikat 😉 a ted si to prevedeme na silnici, neplati zadna pravidla a jen existuji nejaka doporucene formou znaceni, a co se stane kdyz nekdo dane doporuceni nebude respektovat a zabije lidi v protijedoucim aute kdyz sam predjizdi v miste kde je plna nebo dvojita plna? jeho sebezachova zacne pracovat as ve chvili kdy vidi co spusobi a zacina brzdit, nebo az pote co se dozvi ze nekoho zabil
Naprosto bez urazky - tva argumentace a uvazovani je hodne (oné zprofanované) ovce. Nema cenu ztracet cas argumentaci, mozna to ale zkusim zcela banalne: Budes za volatem zoodpovednejsi, davat vetsi pozor atd. kdyz bude tve silnicni chovani zalezet na tobe, nebo kdyz se jen striktne ridis detailnimi pravidly na vsechno?
banalne by se dalo i rict naopak, budes verit vsem ostatnim ridicum v provozu ktere potkas, ze budou taky zoodpovedni, davet vetsi pozor atd.? 😉
jak krasne by bylo kdyby vsichni meli vzdy a za vsech okolnosti zdravej rozum a v urcitych situacich nejednali emocionalne, jenze toho se nikdy nedockame
jak krasne by bylo kdyby vsichni meli vzdy a za vsech okolnosti zdravej rozum a v urcitych situacich nejednali emocionalne, jenze toho se nikdy nedockame
Milý Karlito, ne že by mariánek měl pravdu. Ale ten blog, na který odkazuješ, vyvozuje z částečně správných předpokladů úplně ujeté závěry.
Třeba uvádí, že nerespektuje stopku, od které je rozhled 300 metrů na obě strany, pročež stopky jsou blbost a buzerace. Není to pravda. Pravda je, že jedna konkrétní stopka byla nesmyslně umístěna (pokud tam není něco, čeho si mistr nevšiml).
Rychlostní omezení že by si každý stanovoval sám je taky blbost. Prostě jsou určité předpokládané rychlosti pohybu na určitých typech silnic. Pokud protisměr (o němž třeba za kopečkem nebo za zatáčkou nevím) pojede 200 Km/h místo mnou předpokládané stovky, snadno se mi třeba stane, že neodhadnu čas, nutný k předjetí traktoru. Čí vina to pak bude? Moje nebo toho borce, který tak dobře jede a má tak dobré auto, že na okresce dokáže jet 200?
Tím neobhajuju omezování svobod a kasírování pokut obsílkami, ale ten blog je bohužel argumentačně velmi slabý. Napsal bych to přímo tam, ale tam už je debata uzavřena.
Třeba uvádí, že nerespektuje stopku, od které je rozhled 300 metrů na obě strany, pročež stopky jsou blbost a buzerace. Není to pravda. Pravda je, že jedna konkrétní stopka byla nesmyslně umístěna (pokud tam není něco, čeho si mistr nevšiml).
Rychlostní omezení že by si každý stanovoval sám je taky blbost. Prostě jsou určité předpokládané rychlosti pohybu na určitých typech silnic. Pokud protisměr (o němž třeba za kopečkem nebo za zatáčkou nevím) pojede 200 Km/h místo mnou předpokládané stovky, snadno se mi třeba stane, že neodhadnu čas, nutný k předjetí traktoru. Čí vina to pak bude? Moje nebo toho borce, který tak dobře jede a má tak dobré auto, že na okresce dokáže jet 200?
Tím neobhajuju omezování svobod a kasírování pokut obsílkami, ale ten blog je bohužel argumentačně velmi slabý. Napsal bych to přímo tam, ale tam už je debata uzavřena.
No to je ale velmi naivní představa o zákonných principech deliktní odpovědnosti. Ty normy přece řeší právě to spáchání přestupku, nikoliv to, když se přestupek nepáchá. Smyslem bohužel není spravedlnost, zjištění skutkového stavu, a to až k pachateli přestupku, smyslem je moci postihovat i ty, kteří přestupek nespáchali, avšak jsou provozovateli věci, pomocí které byl daný přestupek spáchán.
Zde tedy nejde o to být dobrým řidičem, sleduje se něco jiného, sleduje se řešení neschopnosti správních orgánů vyřešit spravdlivě ti desetitisíce nahlášených přestupků.
A ty by sis to představoval jak, že to má končit u jízdy na červenou, nebo se má tento princip přenést i do trestního práva. Jako, že kdyby daný vůz někoho přejel, byl by za to automaticky potrestán provozovatel vozidla?
Zde tedy nejde o to být dobrým řidičem, sleduje se něco jiného, sleduje se řešení neschopnosti správních orgánů vyřešit spravdlivě ti desetitisíce nahlášených přestupků.
A ty by sis to představoval jak, že to má končit u jízdy na červenou, nebo se má tento princip přenést i do trestního práva. Jako, že kdyby daný vůz někoho přejel, byl by za to automaticky potrestán provozovatel vozidla?
GTI, ja nejsem zakonodarce. Doslovne preneseni do trestniho prava by bylo samozrejme nemozne. To jsou vsak extremy. Zde se bavime o prestupcich, kdy osoba, ktera spachala dany prestupek ma moznost lzi ve vlastni prospech. Bavime se o tom, ze tato osoba danou moznost aktivne zneuziva a timto znemoznuje spravnim organum spravedlive vyresit tisice nahlasenych prestupku.
Právě, že o tom se nebavíme. Neexistuje statistika o výmluvách. Pojem výmluva nemá ani v řízení o přestupku co pohledávat. Daná osoba je obviněná z pořestupku, správní orgán musí přestupek a přestupce zjistit, a to bez jakýchkoliv pochybností. To nahoře to je jen administrativní implantát do daného zákona umožňující správním orgánům šmahem "vyřešit" tu záplavu valících se případů. Nejde ani o spravedlnost, nejde ani o bezpečnost a už vůbec nejde o morálku řidičů.
To, ze pojem vymluva nema v rizenich o prestupcich co pohledavat jeste neznamena, ze se lide nevymlouvaji a nezneuzivaji benevolenci zakona.
Jak jsem jiz napsal, jezdi v ramci pravidel a nebudes mit problem.
Jak jsem jiz napsal, jezdi v ramci pravidel a nebudes mit problem.
Lidé se v rámci přestupkového řízení nevymlouvají, oni se chovají důsledně podle zákona, oni ani nemají povinost vypovídat. Pochop, tohle není indiánská hra na letním táboře, tohle je správní proces.
Zbytočná debata - jednoducho zisťovanie vinníka sa prenáša zo štátu na majiteľa auta. Vlastníš auto, tak si zodpovedný za to, komu dovolíš svojim majetkom nakladať a čo on s ním vyvedie. Z pohľadu dotyčného majiteľa nič príjemné ani prínosné, z pohľadu štátu iba šetrenie peňazí. Postih vinníka už ostáva akosi v úzadí, prínos pre bezpečnosť premávky to má mizivý.
Marianku já už se těším, až jednou budeš mít auto a někomu ho půjčíš.
A policie mu naměří 90km/h ve 30km/h a předvolá tě.
Co jim řekneš, co uděláš?
A policie mu naměří 90km/h ve 30km/h a předvolá tě.
Co jim řekneš, co uděláš?
Navtechu, ja se pohybuji v okruhu cestnych lidi, kteri, pokud prestupek provedou, nemaji potrebu zneuzivat benevolenci zakonu. Poku nekomu pujcim svuj vuz, mohu se spolehnout, ze si svoji pokutu zaplati.
O tom přece není horní novela přestupkového zákona. Horní novela je o tom, že je pokutována (státem!) osoba, která přestupek nespáchala. Zákon navaluje na tuto osobu možnost se "vyvinit" tím, že udá skutečného přestupce, tedy jaksi důkazní břemeno snímá z orgánů státu a přenáší jej na obviněného. Trochu se zamysli a nepindej tu o čestných kamarádech.
Novela pouze odbourava moznost lzi ve svu prospech. Nic vic. Platit samozrejme nemusis.
Jaké lži? Copak ty jsi ještě nezažil, že by manželka řídila auto, které je napsané na manžela? Ty si pamatuješ půl roku nazpátek, zda v daný okamžik řídila osoba blízká, či ty? Asi si vedeš podrobný deník jízd...
Obviněný z přestupku nemusí mluvit pravdu, to si pleteš se svědkem.
Obviněný z přestupku nemusí mluvit pravdu, to si pleteš se svědkem.
Jaky pulrok? Nahore sam pises: "To nahoře to je jen administrativní implantát do daného zákona umožňující správním orgánům šmahem "vyřešit" tu záplavu valících se případů." Policie te vyfoti a behem 2 tydnu mas obsilku doma. Pokud si nepamatujes komu jsi pujcil auto minule pondeli, potom na tom jsi opravdu spatne.
ja si napriklad nepamatam ci som pred 2 tyzdnami soferoval ja, alebo si niekam neodbehla manzelka. Asi si zavediem knihu jazd k sukromnemu vozidlu >😒]
Tak jestli jsi ridil ty nebo manzelka je snad uplne jedno. Jsi majitel vozu a manzelka projela ve meste na cervenou. Za dva tydny ti prijde obsilka a pujdes ji zaplatit ty nebo manzelka. Prece sve auto nepujcujes cele ulici. To jsou jen vymluvy.
Nezapomeň, že mohl řídit manželky... milenec. >😁 Člověče, probuď se a nazírej na svět očima alespoň trochu zkušeného kluka.
v tomto pripade ostane pokuta v rodine, ale co v pripade firmneho auta, ktory som popisal nizsie? Ja nemam problem so zodpovednostou za seba sameho, nebudem dupkat ako maly chlapec ked mna prychytia pri priestupku, ale nic to nemeni na fakte, ze policia sa zbavuje roboty - preukazanie a zdokumentovanie priestupku. Nic viac a nic menej
Obsílku máš doma nejdříve za měsíc, v Praze jsou případy i třičtvrtě roku, běžná věc. Případ sám se táhne kolikrát těsně k hranici zániku trestnosti. Popravdě přiznávám, že tyhle věci vůbec doma nesleduji, často přisednu k manželce třeba v jízdě na oběd, pak to nazpět chvíli řidím já, nebo někde sedíme, já se napiji a můj vůz řídí žena, na to abych si tohle pamatoval, musel bych mít hlavu jako pneumatiku z autobusu >😁 A vůbec, proč bych si to měl pamatovat? 😉
To proto, ze dosavadni system nefunguje. System nasazeny na Slovensku je mnohem pruznejsi a ucinnejsi.
Není pružnější, jen pomáhá správním orgánům vykazovat kolonky - ukončený případ. Se spravedlností to nemá nic společného. Je to aplikace představ "inženýrů života" do práva. Z hlediska bezpečnosti to má dokonce kontraproduktivní výsledky, protože řada šoférů firemních aut může páchat přestupky, a ty ovšem nikdy nedopadnou na řidiče, neboť "firma to vykryje". Tím by ses měl ve svém morálním tažení zabývat více, než nesmyslem o bonzování vlastní manželky.
Konečně, až jednou budeš jako majitel nějaké společnosti rozhodovat, zda zaplatit "paušál" nebo sám sebe nabonzovat a ztratit tři body, pak sem napiš, jak jsi to vyřešil... moralisto 😉
Konečně, až jednou budeš jako majitel nějaké společnosti rozhodovat, zda zaplatit "paušál" nebo sám sebe nabonzovat a ztratit tři body, pak sem napiš, jak jsi to vyřešil... moralisto 😉
Já se neptám na tvé kamarády.
Ptám se, co uděláš ty.
Odpovíš přímo, nebo zase nějakou vytáčkou, kterou používáš, když ti dojdou argumenty?
Ptám se, co uděláš ty.
Odpovíš přímo, nebo zase nějakou vytáčkou, kterou používáš, když ti dojdou argumenty?
Pokud jsem auto neridil, vim kdo ho ridil a nasmeruji policii spravnym smerem, samozrejme. Ty snad za nekoho budes platit pokutu?
Ale jak jsem jiz napsal, v mem okruhu se toto nestane.
Ale jak jsem jiz napsal, v mem okruhu se toto nestane.
Všechny vaše dohady by vyřešil systém změřím - zastavím. 10 minut a jedeš dál a jako bonus jezdíš týden pomaleji. Trest za starý přestupek dobře nefunguje ani u malých dětí.
Takže bys prostě naprášil svého kamaráda, sourozence, rodiče, nebo kohokoliv, komus to auto půjčil.
Zmeň si nick na "Práskač" a styď se až dokud ti nebude aspoň 18.
:no:
Zmeň si nick na "Práskač" a styď se až dokud ti nebude aspoň 18.
Jiste, hned potom, co si ty zmenis nick na lhar a podvodnik. Jenze to uz o tobe vime, ze Navtechu?
Mariánku ty máš šílené názory, tak nějak od přírody instinktivně máš tendence chránit své blízké i kamarády a ne je práskat. Přece jako kámoš držíš s kámošem a doufáš, že to projde i když víš, že to co provedl nebylo košér.
Samozrejme, ze mas instinktivni pud sebezachovy. To mame vsichni. Take instinktivne chranis sve blizke. Pokud jde o zivot.
Zde co pises ty a ostatni je pouhy alibismus.
Zde co pises ty a ostatni je pouhy alibismus.
A není ti divné, že všichni máme podobný názor a ty naopak. Doufám, že ve škole když vidíš, že někdo opsal úkol tak ho nealibisticky práskneš. Snad jsi schopen jednou prásknout i své děti. ---- Když tě přeložím, neprásknout kamaráda je alibismus. Já netvrdím, že máš jezdit jako prase, ale když už se stalo, tak budu držet s kámošem a ne policajtama. Tohle je náš svět.
Klasické použití plurálu ve smyslu zevšeobecnění svého názoru co by argumentační bič na oponenta -> a ve Švýcarech Ti ještě znárodní auto ... To je skandál, že ??? Bolševici...
A co osoba blízká vedle u Teutonů nebo v bývalé monarchii ??? A řídíšTy, nebo Tvoji kamarádi ??? Neseš zodpovědnost za volantem Ty, nebo ji za Tebe nese spolujezdec kamarád ??? A co má co se zodpovědnost za volantem co dělat úchylná a podpásová argumentace s dětmi ??? Drž s kámošem , v pohodě - já to tak dělám celý život. Jde jen o to, kdo zaplatí pokutu, nic víc...
Apropo, kdyby ten "prima" kámoš náhodou s třema promilema Tvým autem rozehnal děti na přechodu, doufám, že v rámci dobrých vztahů si Mírov střihneš Ty, ne ??? Kdo by držel s policajtama, ne ???
Tady se normálně překrucuje význam konkrétní osobní zodpovědnosti, vymahatelnost práva za konkrétní přestupek způsobený Tvým majetkem za praktiky používané organizovaným zločinem a vůbec to neva... Tý jooo, to jsou pak debaty...
Když Ti chybí policajti na silnicích, kontaktuj rozpočtově odpovědného svého poslance a apeluj na posílení jejich počtů, vybavení, atd., včetně legislativy. Navíc, jde o opatření u sousedů, na jiném dvorku, tudíž doma se zatím můžeš vymlouvat na všechny dědečky, co s Tebou zrovna baští polívku plnou velkých játrových knedlíčků -> letí orel...že...
A co osoba blízká vedle u Teutonů nebo v bývalé monarchii ??? A řídíšTy, nebo Tvoji kamarádi ??? Neseš zodpovědnost za volantem Ty, nebo ji za Tebe nese spolujezdec kamarád ??? A co má co se zodpovědnost za volantem co dělat úchylná a podpásová argumentace s dětmi ??? Drž s kámošem , v pohodě - já to tak dělám celý život. Jde jen o to, kdo zaplatí pokutu, nic víc...
Apropo, kdyby ten "prima" kámoš náhodou s třema promilema Tvým autem rozehnal děti na přechodu, doufám, že v rámci dobrých vztahů si Mírov střihneš Ty, ne ??? Kdo by držel s policajtama, ne ???
Tady se normálně překrucuje význam konkrétní osobní zodpovědnosti, vymahatelnost práva za konkrétní přestupek způsobený Tvým majetkem za praktiky používané organizovaným zločinem a vůbec to neva... Tý jooo, to jsou pak debaty...
Když Ti chybí policajti na silnicích, kontaktuj rozpočtově odpovědného svého poslance a apeluj na posílení jejich počtů, vybavení, atd., včetně legislativy. Navíc, jde o opatření u sousedů, na jiném dvorku, tudíž doma se zatím můžeš vymlouvat na všechny dědečky, co s Tebou zrovna baští polívku plnou velkých játrových knedlíčků -> letí orel...že...
Keby som si požičal auto od kamaráta a potom by mi on ukázal fotku s dátumom, čo by ma jasne usvedčilo že som auto riadil ja, tak to mám ako zapierať či čo? By ma hanba fackovala keby som chcel, aby tú pokutu za mňa zaplatil on. Ešte by som sa mu ospravedlnil za problémy. Ja nechápem, čo tu riešite. Keď si manželka vezme moje auto a dostane pokutu tak to mám vymáhať od nej ? Veď prachy máme spoločné, tak ju za to sprdnem a pekne krásne to zaplatím. Nieje čo riešiť. Každý má niesť zodpovednosť za svoje činy. A to sú pokuty na slovensku ešte veľmi mierne. V USA je o každom vážnejšom priestupku informovaná poisťovňa a vinník má automaticky od nasledujúceho roka vyššiu poistku. Všetko je v systéme a tak prechod k inej poisťovni nič nerieši. Dokonca chronických priestupkárov už nik nechce poistiť, prípadne za nechutné ceny. To si potom každý dvakrát rozmyslí ako bude jazdiť. Tak ako jazdia niektorí ľudia na slovensku, to je pre mňa vrchol arogancie.
A kdyby to bylo vaše auto, tak by vám nebylo blbé ukazovat kamarádovi fotku, že by měl zaplatit pokutu?
Netreba panikarit. Institut "objektivnej zodpovednosti" sice formalne bol zavedeny, ale jeho prakticke uplatnenie sa zatial netestovalo.
Osobne si myslim, ze cela tato pofiderna pravna uprava prezije len kym na nu nenarazi jeden clovek ochotny branit sa vsetkymi dostupnymi prostriedkami. Ustava este stale garantuje prezumpciu neviny, takze treba len pockat kym sa toto dostane na ustavny sud...
Osobne si myslim, ze cela tato pofiderna pravna uprava prezije len kym na nu nenarazi jeden clovek ochotny branit sa vsetkymi dostupnymi prostriedkami. Ustava este stale garantuje prezumpciu neviny, takze treba len pockat kym sa toto dostane na ustavny sud...
Tohle je (bohužel) vymyšlené. Pokutuje se provozovatel nikoliv za spáchání přestupku (neztotožněnou osobou) nýbrž za to, že porušil jinou zákonnou povinnost - svěřit vozidlo jen tomu o němž zná jeho generálie.
Samozřejmě se za to neudělují body, takže každý provozovatel je "šťastný", že zaplatí "jen" pokutu. Z toho lze dovodit princip "bodové bezúhonnosti", musíš vždy řídit vizidlo jiného provozovatele, tedy ty jezdíš autem manželky a manželka autem tvým 😄
Samozřejmě se za to neudělují body, takže každý provozovatel je "šťastný", že zaplatí "jen" pokutu. Z toho lze dovodit princip "bodové bezúhonnosti", musíš vždy řídit vizidlo jiného provozovatele, tedy ty jezdíš autem manželky a manželka autem tvým 😄
ok, já jako provozoval řeknu, že jsem půjčil vozu panu XY, bytem ABC123. Oni si ho předvolají, ten řekne, že neřídíl, ale dál půjčil vůz panu ZZ, bytem DEF456, a tak dále. Zacyklit, natahovat, promlčet.
nebo se samozřejmě postavit čelem a se ctí a platit za překročení o 3-5km/h sice v obci, ale reálně v polích, protože cedule o konci obce je 1-2km za posledním barákem :😉
nebo se samozřejmě postavit čelem a se ctí a platit za překročení o 3-5km/h sice v obci, ale reálně v polích, protože cedule o konci obce je 1-2km za posledním barákem :😉
O tom to není, je to o principu trestání. A ten je založen na tom, že za daný (tedy zjištěný) přestupek může být potrestán jen přestupce, a že správní orgán musí prokázat spáchání přestupku konkrétní osobě, a to ve spravedlivém procesu.
Předmětná zákonná uprava na tohle rezignuje a snaží se do budoucna zabránit obrovskému nárůstu nevyřešených přestupků tím, že si pomůže právní fikcí a "za pachatele" označí třetí osobu. Nahoře píši, že tohle už by tu bylo moc, tak si zákonodárce pomohl tím, že se netrestá daný přestupek, ale jaksi přestupek vedlejší, tedy ta neznalost generálií osoby, která řídila.
Tématem není řidičská morálka. Pokud bude, vyjádřím se k tomu.
Předmětná zákonná uprava na tohle rezignuje a snaží se do budoucna zabránit obrovskému nárůstu nevyřešených přestupků tím, že si pomůže právní fikcí a "za pachatele" označí třetí osobu. Nahoře píši, že tohle už by tu bylo moc, tak si zákonodárce pomohl tím, že se netrestá daný přestupek, ale jaksi přestupek vedlejší, tedy ta neznalost generálií osoby, která řídila.
Tématem není řidičská morálka. Pokud bude, vyjádřím se k tomu.
ale vždyť já tomu rozumím a souhlasím, nahoře jsem napsal možný návod, jak se podobným zhovadilostem bránit právě jejich zbraněmi 😉
podle mně je to jen další bububu - hodně lidí se už naučilo bránit policejní buzeraci, tak je potřeba je trošku postrašit, aby se to vrátilo do starých zajetých kolejí lehkého kasírování a vyplňování čárek do statistik bez reálného dopadu na "plynulost a bezpečnost provozu"
podle mně je to jen další bububu - hodně lidí se už naučilo bránit policejní buzeraci, tak je potřeba je trošku postrašit, aby se to vrátilo do starých zajetých kolejí lehkého kasírování a vyplňování čárek do statistik bez reálného dopadu na "plynulost a bezpečnost provozu"
Ale ja predsa poznam komu som vedenie vozidla zveril, a ochotne to prezradim aj pandurom: bol to pan Mustafa Abn-Ismaili bin Fahnazi, trvale bydlisko Makkah Almukarramah 23, Mogadishu, Somalsko. Mal zaujem moje vozidlo si kupit, ale potom si to rozmyslel, auto mi vratil a odisiel na nezname miesto.
Druha moznost odmietnut podat vysvetlenie s odvolanim sa na osobu blizku. Zakon o priestupkoch to stale umoznuje😒br /> § 56 "Každý je povinný podať orgánom oprávneným objasňovať priestupky nevyhnutné vysvetlenia na preverenie došlého oznámenia o priestupku (§ 67 ods. 2); podanie vysvetlenia je oprávnený odoprieť, ak by jemu alebo blízkej osobe spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania.
Mimochodom, tie "dve tretiny" nie je od policie ziaden naznak ohladuplnosti, ale jasny prejav uplneho zufalstva. Vedia, ze ked pojde do tuheho, pokutu nevymozu. Preto sa snazia tymto zdanlivym ustupkom "presvedcit" ovcanov, aby len platili...
Druha moznost odmietnut podat vysvetlenie s odvolanim sa na osobu blizku. Zakon o priestupkoch to stale umoznuje😒br /> § 56 "Každý je povinný podať orgánom oprávneným objasňovať priestupky nevyhnutné vysvetlenia na preverenie došlého oznámenia o priestupku (§ 67 ods. 2); podanie vysvetlenia je oprávnený odoprieť, ak by jemu alebo blízkej osobe spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania.
Mimochodom, tie "dve tretiny" nie je od policie ziaden naznak ohladuplnosti, ale jasny prejav uplneho zufalstva. Vedia, ze ked pojde do tuheho, pokutu nevymozu. Preto sa snazia tymto zdanlivym ustupkom "presvedcit" ovcanov, aby len platili...
Jasně, tohle jsme tu podrobně probírali, když se to valilo na Česko. Trik je v tom, že těžiště těchto přestupků se realizuje tak, že do podniku přijde výzva ke sdělení řidiče s tím, že pokud "není znám" že můžeš laskavě (jako podnik) zaplatit pokutu za to, že řidiče neznáš. A je to :😉 Případ je uzavřen, jedeme dál močálem černým kolem bílých skal 😄
Současně je nutno si uvědomit, že běžný šofér, běžný majitel vozu, resp. provozovatel, ten vlastně ani dnes nemůže mít přehled o tom, jak se lze nyní úspěšně bránit, je to složité, neboť do toho jdou z boku hrozící body, běhy lhůt, no je to kolikrát facha i pro profesionála, takže ten běžný občan raději něco zaplatí (v postavení provozovatele) než aby se vydal na dlouhou a nejistou pouť spravedlnosti.
Současně je nutno si uvědomit, že běžný šofér, běžný majitel vozu, resp. provozovatel, ten vlastně ani dnes nemůže mít přehled o tom, jak se lze nyní úspěšně bránit, je to složité, neboť do toho jdou z boku hrozící body, běhy lhůt, no je to kolikrát facha i pro profesionála, takže ten běžný občan raději něco zaplatí (v postavení provozovatele) než aby se vydal na dlouhou a nejistou pouť spravedlnosti.
v poslednom mojom zamestnani sme mali firemne auta "pevne" dane (kazdy svoje) a jedno bolo "putovne" (vodic podla potreby). I cez tento fakt sa stavalo, ze sme si ich obcas museli zamenit. Pokuta pre firmu je trochu mimo, na druhej strane by som sa ako zamestnanec asi ohradil (vzhladom k faktom, ktore som uviedol vyssie) ked by som mal len drobnu pochybnost o spachani / nespachani priestupku mojou osobou
Jo, presne o tom som pisal: bezny vodic radsej zaplati, a velmi rychlo, ked uvidi tu "udicku" od Staatspolizei: vyberte si, 2/3 hned teraz, alebo ked sa budete vzpierat, tak neskor zaplatite plnu cenu a navyse este vyfasujete par bodov!
Ale raz narazia na cloveka trochu pravne uvedomeleho, a ten nebude lutovat cas ani peniaze, kludne to pozenie aj na ustavny sud a spravi z toho "cause célčbre". A bude klud!
Ale raz narazia na cloveka trochu pravne uvedomeleho, a ten nebude lutovat cas ani peniaze, kludne to pozenie aj na ustavny sud a spravi z toho "cause célčbre". A bude klud!
Problém je, že tým prvolezcom nebudem ani ja, ani Ty, lebo niet väčšej blbosti ako súdiť sa o princíp, keď finanče ide o pár eur. Bude Ťa to stáť nervy, čas a peniaze a výsledok je veľmi neistý; ak vyhráš, trovy správneho konania aj tak nedostaneš a ak úspešný nebudeš, vyhodil si násobne viac, ako len tú pokutu.
Ale ma to aj pozitivum. Oproti staremu sadzobniku sa znizili pokuty. Uz to nie je ako pred tym, ked za 20km/h mimo obce na Vas policajt blafol ze to je za 150-200EUR, sadzobnik dnes nema rozptyl a aj tych 40-60EUR za +20/25km/h mimo obce povazujem za prijatelne. :yes:
😉 Učitel Hnízdo řekl,že pokud se budete chovat jako ve středověku-bude proti vám jednáno jako ve středověku.Džungle na dálnicích,ujíždění od nehod neskutečné množství zhulenců a napitců atd,atd.Táto úprava již měla dávno platit ,tak jako ve všech civilizovaných zemích. Nic jiného si totiž čecháčci nezaslouží. Doufám ,že úprava projde i u nás. K tomu jí dopomáhej Huml se svojí bandou :yes:
Hezky napsáno .Normální člověk s tím nemá problém .Pokud ustřelíme tak holt za blbost se platí .Pak je tu docela velká skupina nadlidí co u přestupkového řízení tvrdí ,,osoba blízká " i když na fotce jsou zřetelně poznat .Holt je to o nastavení chování každého jedince ,,řidiče" ..... .
takže fotečky z radaru vyřeší "džungli na dálnici, ujíždění od nehod, množství zhulenců a napitců"???
všechnu moc státu! ten ví nejlíp jak s těma pirátama zatočit!
všechnu moc státu! ten ví nejlíp jak s těma pirátama zatočit!
Tak z tohoto "názoru" se mi vobrátil kýbl a nepotřeboval jsem ani Guttalax.
Vidim ze to poniektorym ani 20 rokov nestacilo na to aby sa zbavili komunisticko-kolaborantskej vychovy, ze udavat treba aj vlastnu rodinu...
je fajn ,že to Vidíš .Mne zase příjde trapné se schovávat před zodpovědností jako takové .Ale to bude v nastavení vlastní osobnosti .
Nemam problem niest zodpovednost za svoje ciny. Ale nic a nikto ma nedonuti nabonzovat vlastnu manzelku, ze autom ktore je pisane na mna isla v ten den ona. A takisto ma nic nedonuti platit pokutu za priestupok, ktory som nespachal...
Chyba je ve vás, tedy přesněji v tom, že byste chtěli využívat svá zákonná práva a přitom neplnit své zákonné povinnosti. Ti chytřejší z vás si tu chybu uvědomují, ti hloupější ani to ne. :-!
Absurdita celeho tohto nezmyslu je v tom, ze je to paka na vyberanie vypalneho v prvom rade za rychlost.
Ziadny iny "priestupok" nie je tak lahko a jednoznacne odhalitelny, k tomu sa uz len okrajovo prida jazda na cervenu.
Predbiehanie na nebezpecnych miestach, jazda cez plnu ciaru, ohrozovanie (a samozvane vyskolovanie) ostatnych ucastnikov premavky a dalsie vyciny nie je schopny tento system pokryt.
Tymto vznika vyzva pre roznych kutilov a specialistov na maskovanie, ako nenapadne upravit SPZ tak, aby na fotke nebolo vidiet znaky >😒]
Ked stat chce nezmyselne buzerovat, treba mu to rovnakou mierou oplatit.
Ziadny iny "priestupok" nie je tak lahko a jednoznacne odhalitelny, k tomu sa uz len okrajovo prida jazda na cervenu.
Predbiehanie na nebezpecnych miestach, jazda cez plnu ciaru, ohrozovanie (a samozvane vyskolovanie) ostatnych ucastnikov premavky a dalsie vyciny nie je schopny tento system pokryt.
Tymto vznika vyzva pre roznych kutilov a specialistov na maskovanie, ako nenapadne upravit SPZ tak, aby na fotke nebolo vidiet znaky >😒]
Ked stat chce nezmyselne buzerovat, treba mu to rovnakou mierou oplatit.
a tak když už to mají na Slovensku - tak bychom si měli vzít příklad i tady ne? Co? Co?
Tahle taškařice má několik rovin - ta čestná a nutno podotknouti naivní - je ta, že každý by se měl přiznat ke svému skutku - jedu rychle - počítám s tím - sázka mi nevyšla - platím. Tak by to mělo být. Dospělý - myslím tím duševně - člověk ví, že překračuje pravidla. A chytí-li ho - zaplatí, aniž by si nadělal do pampersek či brečel na rameni tetě Miluši, jaký je ten stát zlý a ošklivý....
jenže - a to je další rovina - Tady nám stát předvádí, že svou neschopnost - svojí nízkou výkonnost - nehodlá řešit. Respektive ji řeší - přenesením všeho na ovci - občana. Co já bych se jako úředník s něčím camral - tady máš fotku - buď práskni nebo cáluj. Stát tady ukazuje - že jeho aparát funguje jenom jako dojička občanské peněženky. Bez zájmu na tom, co by mělo být jeho základním principem - sloužit svému chlebodárci - občanovi.
Tenhle krok není výrazem posílení dohledu nad přestupci - je to jasným důkazem slabosti státu - státu, který sází na to, že občan ohne hlavu a včetně svých peněz jí strčí - však Vy víte kam.....
Takže milý státe - pokud bys dělal, to co máš, dělal jsi to důsledně a vytrvale - občané by tě neopamperskovávali - resp. časem méně a méně.... Jenže jsi-li takto sláb, že si to musíš "uzákonit" - tak se nediv, že si z Tebe budou dělat srandu.............
Tahle taškařice má několik rovin - ta čestná a nutno podotknouti naivní - je ta, že každý by se měl přiznat ke svému skutku - jedu rychle - počítám s tím - sázka mi nevyšla - platím. Tak by to mělo být. Dospělý - myslím tím duševně - člověk ví, že překračuje pravidla. A chytí-li ho - zaplatí, aniž by si nadělal do pampersek či brečel na rameni tetě Miluši, jaký je ten stát zlý a ošklivý....
jenže - a to je další rovina - Tady nám stát předvádí, že svou neschopnost - svojí nízkou výkonnost - nehodlá řešit. Respektive ji řeší - přenesením všeho na ovci - občana. Co já bych se jako úředník s něčím camral - tady máš fotku - buď práskni nebo cáluj. Stát tady ukazuje - že jeho aparát funguje jenom jako dojička občanské peněženky. Bez zájmu na tom, co by mělo být jeho základním principem - sloužit svému chlebodárci - občanovi.
Tenhle krok není výrazem posílení dohledu nad přestupci - je to jasným důkazem slabosti státu - státu, který sází na to, že občan ohne hlavu a včetně svých peněz jí strčí - však Vy víte kam.....
Takže milý státe - pokud bys dělal, to co máš, dělal jsi to důsledně a vytrvale - občané by tě neopamperskovávali - resp. časem méně a méně.... Jenže jsi-li takto sláb, že si to musíš "uzákonit" - tak se nediv, že si z Tebe budou dělat srandu.............
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Toľko rečí o tom, kto zaplatí pokutu...
Mňa viac irituje pokuta za parkovanie na mieste pre invalida.
Za nebezpečné veci ako je prekračovanie rýchlosti v obci sú výrazne menšie pokuty ako za nedovolené parkovanie? Hlavne tam, kde je 20 parkovacích miest a z toho 5 pre invalidov, tak to vie človeka naštvať. Necháš to voľné, čakáš jak pako, či sa niečo neuvoľní, a potom si dofrčí dvaapoltonové SUV v čiernom laku a bez problému zaparkuje cez dve miesta pre invalidov. Vystúpi mladík s vyholenou hlavou a zmaľovanou pipkou, a majú všetkých v paži. A policajt sa radšej pozerá inam...
Mňa viac irituje pokuta za parkovanie na mieste pre invalida.
Za nebezpečné veci ako je prekračovanie rýchlosti v obci sú výrazne menšie pokuty ako za nedovolené parkovanie? Hlavne tam, kde je 20 parkovacích miest a z toho 5 pre invalidov, tak to vie človeka naštvať. Necháš to voľné, čakáš jak pako, či sa niečo neuvoľní, a potom si dofrčí dvaapoltonové SUV v čiernom laku a bez problému zaparkuje cez dve miesta pre invalidov. Vystúpi mladík s vyholenou hlavou a zmaľovanou pipkou, a majú všetkých v paži. A policajt sa radšej pozerá inam...
že když chce jet rychleji, musí si vzít motorku nebo vytuněné mopedauto, nebo něco se třemi koly, ty nemají vpředu značku 😄
Ale vážně. Plno lidí vůbec neví, že má právo nevypovídat nejen proti osobě blízké, ale i proti sobě. Důkazní břemeno je na straně úřadu, který nám musí prokázat spáchání přestupku - na základě důkazů. Většinou jediný důkaz je ten, který poskytne sám přestupce. Zákon však také ukládá majiteli vozidla znát totožnost osoby, která jeho vozidlo řídí. Ale nikdo majitele vozidla nemůže nutit, aby totožnost řidiče sdělil. Odpověď v případě předvolání k podání vysvětlení, např. za špatné parkování je tedy následující😒br /> Totožnost řidiče je mi známa, avšak odmítám v dané věci podat vysvětlení, protože bych jím mohl sebe nebo osobu blízkou vystavit nebezpečí trestního stíhání.
Nebo tak nějak, přesná formulace asi není zcela nutná. Pokud ten, kdo mě chce pokutovat za přestupek nemá dost důkazů, jeho smůla. Já mu přece nebudu dodávat podáním vysvětlení důkazy proti sobě, to bych musel být blázen.
Btw. někdy prostě zákony dodržet nelze. Třeba tady u nás v celé městské části je rychlost omezená na 30 km/h. Nedodržuje ji nikdo, ani řidiči MHD, protože jet třeba 2 kilometry třicítkou po rovné silnici s dobrým výhledem je k zbláznění.
Ale vážně. Plno lidí vůbec neví, že má právo nevypovídat nejen proti osobě blízké, ale i proti sobě. Důkazní břemeno je na straně úřadu, který nám musí prokázat spáchání přestupku - na základě důkazů. Většinou jediný důkaz je ten, který poskytne sám přestupce. Zákon však také ukládá majiteli vozidla znát totožnost osoby, která jeho vozidlo řídí. Ale nikdo majitele vozidla nemůže nutit, aby totožnost řidiče sdělil. Odpověď v případě předvolání k podání vysvětlení, např. za špatné parkování je tedy následující😒br /> Totožnost řidiče je mi známa, avšak odmítám v dané věci podat vysvětlení, protože bych jím mohl sebe nebo osobu blízkou vystavit nebezpečí trestního stíhání.
Nebo tak nějak, přesná formulace asi není zcela nutná. Pokud ten, kdo mě chce pokutovat za přestupek nemá dost důkazů, jeho smůla. Já mu přece nebudu dodávat podáním vysvětlení důkazy proti sobě, to bych musel být blázen.
Btw. někdy prostě zákony dodržet nelze. Třeba tady u nás v celé městské části je rychlost omezená na 30 km/h. Nedodržuje ji nikdo, ani řidiči MHD, protože jet třeba 2 kilometry třicítkou po rovné silnici s dobrým výhledem je k zbláznění.
PS- vrcholom je ze v tuneli Sitina v Bratislave je nainstalovana sekcna kontrola (80km/h) no kedze to neprevadzkuje policia ale sprava tunela, nemohli z toho posielat pokuty. S novym zakonom to vraj bude mozne, tak som zvedavy kedy dorazi prva >😁