Novinky
Na původní Alpine bylo pěkný, že vypadala jako civilní - i když sportovní - auto. Tohle vypadá jako okruhový speciál pro LeMans, pro mě prostě málo auto. I když je mi jasné, že případná sériová podoba by asi prototypu byla hodně vzdálená.
Ač Renault moc nemusím, tak takhle Alpinka vypadá nádherně. Musím říct, že se jim opravdu povedla. Těch 50 tis. mi přijde tak akorát :yes:
To je dost usmevne.
To se jako nejaky manager Renaultu zahledi do kristalove koule a rekne, postavime to s Mercedesem, Lotusem nebo Nissanem a cena bude takova a takova ?
myslis si snad ze kdyz navrhnou nejake nove auto pro urcitej segment, tak predem neznaji +- naklady na vyrobu? zrovna koncept teto Alpiny nijak extra drahej jiste nebyl, trubkovej ram, motor, prevodovka a dily z jinych aut nebo monopostu ktere maji, jedine co bude pro ten koncept unikatni je kastle, a to je plast, karbon nebo nejaky laminat
naklady na trubkove sasi a komponenty, ktere ty tak lehounce odmavnes jako male, mohou byt i se vsema homologacema ve stovkach milionu eur a rozpocti si to na pocet prodanych kusu a cena vyjde uplne nekde jinde, ze jo.
tyhle cifry maj cca spoctene davno predtim, nez nekdo vubec perem tahnul prvni linku navrhu
[odkaz]
Muze to jit klidne az k 1 miliarde euro, to dneska za vyvoj auta neni zadna prehnana suma. kdybys radsi uznal chybu, ze o tom nic nevis a jen placas, udelal bys lepe.
pokud ma jeden z reditelu Renaultu predstavu o cene, tak ma jiste v rukou i predbeznou cenu nakladu na vyvoj a vyrobu a take s jakym predbeznym prodejem pocitaji, a nikdo z nas to tady stejne neovlivni 😉
od nuly to auto jiste delat nebudou, u sportaku teto kategorie je to zbytecnost vzhledem k tomu cemu bude konkurovat i z jejich vlastni "koalice"
Tj. karbonová karoserie s trubkovým rámem, šestiválec na 300kW, sekvenční převodovka, samosvor, dvojité lichoběžníky vpředu i vzadu, váha do 900kg.
Exige má 142kW... a to je rozdíl dvou tříd. V US se prodává kolem 70k$, ale tam jsou auta obecně levnější...
a platforma na ktere je Elise/Exige umoznuje i vetsi a silnejsi motory, nema nahodou Exige S v soucasnosti 6 valec 3.5L s 350 konikama? v prepoctu by mel stat cca 1.6 mega
[odkaz]
Právě proto mi přijde 1.2M za 3.0 Alpine jako utopie.
a neni to 1.2M, ale 1.275M, takze spise 1.3M, navic nikde neni psano jesteli bez nebo s dani 😄
Tedy pokud nemáš nějaké lepší informace. S Lotusem je to teď jak na vodě.