Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technika

Zpět na článek

Mercedes-Benz: Tříválce v třídě C? Nic není nemožné

63 komentářů

Topgear
aby sa raz naše deti neučili, že Škodovka predbehla dobu a nastolila trend trojvalcov..budú že to smutné časy :-!
iudex
Tie casy, ked sme za vrchol techniky a objekt detských snov povazovali Javu Pionier z poldecovým jednovalcom, sa mozno nakoniec vrátia >😒]
Topgear
so skvelo naskládanou prevodovkou.. kamarát mal toho skútra z Považskej, už síce neviem ako sa volal, ale motor 125cc a šlo to ako raketa
Pierro
Svět se asi zbláznil. Totálně... 8-s :-!
jazva
ale no tak. myslím, že aj dávnejšie sa do áut montovali trojvalce. Nie som si istý, ale aj F Mustang bol s takým motorom. Ale to je skôr také moje tušenie... Chcelo by to nejakého amerikofila... 😉
iudex
Saaby boli tusím v pociatkoch dvojvalce... Kruh sa uzatvara 8-s
jazva
nakoniec to skončí na dvoch valcoch parného stroja... ;-\
T613
Holzgas?
jazva
česky nevieš? niečo ako drevo plyn... >😁
Topgear
kyblik uhlia a lopatku dostanes! >😒]
T613
neznáš dřevoplyn? 😉
Pierro
dneska ráno jsem frčel na bioplynu, ta včerejší tatarka v tom horku asi udělala svoje... >😒]
kuko
teda už chápu, když někteří píšou, že už nebudou kupovat ojetiny s proprděnými sedačkami - už měli tu čest obchodovat s tebou >😒]
iudex
>😒] >😁
Ronault.
>😁 :yes:
Klaudius
Dva valce by sa mi páčili viac. Boxer s dvomi valcami v štyri a pol metrovom Panharde so spotrebou do 7 litrov, to je niečo...
iudex
Ano, dvojvalec boxer, mozno sa k tomu dopracujeme. IMHO principiálne vyvázenejsie ako R3 :-!
Beaumont.
Jako boxer je dvouválec oproti řadovému tříválci vyváženější zcela určitě.
Klaudius
Panhard proste predbehol dobu. Na svoju škod, v tých časoch to ľudia nevedeli oceniť.
Ktovie, možno raz Citroen značku Panhard vzkriesi...
Lukas00
to je sioce pravda, jenže to 4-metrový auto nemělo 1,3tuny, ale tak 800kilo, v tom je ten fór, takže 7l/100km, by dnes odpovídalo 12na 100
Klaudius
To máš pravdu, ale zase vezmi do úvahy, že dnes by motor podobnej veľkosti mohol mať o polovicu vyšší výkon (alebo s prepĺňaním ešte viac), takže o niečo vyššia hmotnosť by bola trochu kompenzovaná. Navyše ani dvojvalec nebude vážiž toľko, čo štvorvalec a vzhľadom na nižšiu hmotnosť sa znížia aj nároky na nárazové testy - nižšia hmotnosť = nižšia kinetická energia = menšia deštrukcia. Plus vymakanejšia aerodynamka. Dnes prevyšuje štýl nad aerodynamikou (nie vždy) a luxus nad šetrením váhy. Aby fungovali hoci dvojvalce, treba zmeniť hlavne myslenie...
Ja jsem pro paru. Poradne se sparis a jedes. Cim vic naparenejch povezes, tim lip to pojede. Neco jako vic pruhu, vic Adidas 😉
Klaudius
Tak to bude lepšie natlačiť sa šošovice, kapusty a hrachu a jazdiť na bioplyn... >😁
Beaumont.
To sice byly, ale dvoutakty. Tam to chodí trochu jinak...

První Saaby čtyřtakty byly až 99 a poslední 96 / 95 s motory V4, ostatně kupovanými od Triumphu.
Ricardo
Přesně tak, až na malý detail, že V4 byly od Fordu, od Triumphu měly "slant-4" - nakloněný čtyřválec, který byl půlkou V8 od Triumphu. Celý V8 se nakonec do Saabu nedával, protože šli cestou čtyřválec+turbo
Beaumont.
Máš pravdu, řada 96/95 měla nejdřív dvoutakt a pak V4 od Forda, typ 99 měl od začátku řadový čtyřválec Triumph.
dávam za pravdu takyto paškvil by som nikdy nekúpil vtejto triede ani v S 4-valcový 250 cdi :no: už nech je tu vodík
T613
tří válec v Hvězdě jasné, jenž se nebe dotýká? Už aby tady byl elektromobil 😐
Mira328i
...a co bude dál?..šlapací autíčka?
smutný konec zlatých časů...
kuko
Hoši klid

Jednak vás to nikdo nenutí kupovat, jednak tady mám pár správných automobilek, které vědí co drsní kluci potřebují, žádné hybridoelektrosrágory, ale poctivé staré, létami ověřené motory

E

E

Eeeexeo

😉
iudex
No ze sa nehanbís, takto stále kopat do chudáka Pierra >😒]
Pierro
Já tě přerazim. Ty si mě nepřej... :-! 8-s >😒] >😁
hedvin
proč se třeba nedělá 6 valcová 1,2 misto třivalcove 1,2 bude to mit lepši chod i točivy moment 😉
iudex
Sranda sranda, ale také nieco tu uz bolo: myslím, ze Mazda (nejaký sportiacik) zaciatkom 90. rokov montovala 1,8-litrový sestvalec!!! Moment samozrejme chýbal, ale tá kultivovanost!
positivemind
323 měly myslím nějaký čas šestiválcové dvoulitry - chlastalo to jak protržený
kuko
Beaumont má tuším ve své Alfě 6válcový dvoulitr jestli si dobře pamatuju
iudex
Tak to by si mal ten kultivovaný chod nahrat a napálit na CD, lebo o pár rokov to bude len smutná spomienka... 😒
Beaumont.
Doufám, že mi Alfička vydrží ještě dlouho 😄 :yes:
iudex
to Ti prajem. 😉
iudex
P.S. Vytocená AR 166 so sestvalcom je v mojej sluchovej databáze velmi vysoko, hned za V8 a R6 od BMW 😄
Beaumont.
Jo jo. Víceválcových maloobjemových motorů bylo v historii celkem dost. Šestiválec dvoulitr je nejen v mé Alfě, ale měly ho třeba Maserati Biturbo (obojí samozřejmě s turbem) a dlouhá léta taky BMW - ještě minulá generace 320i byla řadový šestiválec (samozřejmě atmosférický).

Ale šestiválec dvoulitr (nebo 1.8 u Mazdy) to není žádný extrém. Lamborghini Uracco a Ferrari 208 měly dokonce dvoulitr V8 a pokud si pamatuji, tak nejvíc válců na nejméně objemu měla první cestovní Ferrari 125S ze druhé poloviny 40. let - dvanáctiválec na 1,5 litru (!).
element5
Byla to standardní motorizace u Xedosu 6. A spotřeba opravdu nebyla nic moc.
wumpy
bráška má mazdu mx3 6 válec, objem 1849 ccm, zajímavé autíčko, škoda že ten rok 1993 je už na všem znát 😒
iudex
Ano, to je to co som mal na mysli. :yes:
Lukas00
MX3
Nad timhle se tu dojimam pravidelne kazdy kvartal. A odpoved je vzdy stejna: CENA, CENA, CENA 8-s
Beaumont.
Lepší vyvážení a kulturu chodu by šestiválec měl určitě - ostatně tříválec je v tomto ohledu snad nejhorší možnost po jednoválci.

Lepší točivý moment už je docela otázka - s klesajícím objemem jednoho válce motory obecně vyžadují vyšší otáčky, aby trochu jely - např. starší BMW s řadovými šestiválci menších objemů (2.0 nebo 2.3) jely ve vyšších otáčkách skvěle, ale v těch nižších nebýval jejich zátah nic moc. Ale je to těžké říct obecně, roli hraje spousta věcí jako např. poměr zdvihu a vrtání válce a další. A já nejsem strojař, abych o tom mohl říct víc, mám jen zkušenosti své a vyprávění jiných...

Hlavním důvodem, proč těžko někdo udělá motor 1.2 V6 (nebo R6) jsou ale výrobní náklady, které jsou u více válců vždycky vyšší. Musíš šestkrát velmi přesně vrtat válec, mít šest přesně opracovaných pístů, víc ventilů, delší klikovou a vačkovou hřídel atd. A to všechno znamená víc přesného a tedy drahého obrábění a taky víc materiálu.

Tříválec je přirozeně nekultivovaný a vibrující, ale mnohem levnější na výrobu. Proto vznikají motory jako HTP - aby výrobce ušetřil. Mimochodem, když jsme u toho šetření - motor HTP má stejné vrtání i zdvih jako koncernový čtyřválec 1.6 (např. ve Fabii), takže spoustu přípravků bude možno použít pro oba. Že se to na ceně konečného produktu mnohdy moc neprojevuje, zatímco charakteristika motoru se projeví VŽDY, to je věc jiná (a smutná).
positivemind
Ten problém s výkonem v nižších otázkách by v dnešní době by mohl vyřešit nějaký způsob přeplňování.
iudex
To je jasné, ze bude. Ved o tom je samotný clánok. 😉
positivemind
Já měl na mysli maloobjemové šestiválce
Klaudius
Maloobjemový šesťvalec - podľa mňa luxus, ktorý ale má svoje opodstatnenie. 😉
Hammunasakra
"Malý" 6ti válec 1.8 býval v mazdě a byl SKVĚLÝ (toho se už ale asi NEdočkáme ;-\ )
PS: "Móda" downsizingu by mohla mít řešení v tříválcovém pětitaktu - tedy spojení dvou "normálních" válců s třetím VĚTŠÍM pracujícím v "dvoutaktním" režimu - vyýsledkem je VYŠŠí účinnost než "kovnenční" řešení a přitom bude motor LEHČí (ale ten 6ti válec by byl JEŠTĚ "lepší" :yes: 😉
Pěkný den 😄
Klaudius
Nič netreba preháňať. Opísaný motor by bol dosť podivný, a nie som si istý, či by podobné riešenie robilo dobrotu. Dvojtakt má iný systém mazania, iné teploté pomery, inú celkovú charakteristiku. Takáto kombinácia podľa mňa nemá reálnu šancu na realizáciu. Podobne ako dnes už nenachádza uplatnenie vpodstate ani samotný dvojtakt.
Hammunasakra
Pokud vím na motoru se INTENZIVNĚ pracuje a firma Ilmor má snad už funkční prototypy...
PS: Mně se (teoreticky) docela LÍBÍ a třeba/snad se ho opravdu dočkáme (rozhodně LEPŠí než "obyč" tříválec - např. do MB bych si představovala "alespoň" PRÁVĚ TAKový ... 😉
PPS: Ano - třeba to mazání může být trochu problém, ale jinak je myšeňka skoro "geniální" - dva "normální" válce pracují v běžném 4taktním režimu a "posílají" spal každou DRUHOU otáčku klikové hřídele - ten 3tí "velký" válec (na ně "napojený") pracuje JEN v dvoutaktním režimu.
Výfuk každého z 2 malých válců je roven plnění a e😜anzi v onom "velkém" válci v kterém následuje (finální) VÝFUK = 5tá fáze.
Když to "vyjde" - myslím že to je BUDOUCNOST malých motorů (ale "teoreticky" STEJNĚ "nadějně" vypadal kdysi "geniálně" jednoduchý WANKELův motor a ... ale přes všechny "trable" BENZÍNových verzí nyní asi/snad najde (konečně) UPLATNĚNí s VODÍKem - jako palivem - prý funguje MNOHEM "líp"
Rozhodně "obyč" tříválce mne NEbaví a i když mercedes i bmw-PSA "slibují" že budoucí tříválce budou ÚPLNĚ "jiné" než... 1.2 HTP 😉 tak NEvím/NEvím
Pěkný den 😄
iudex
Amen. Niet co dodat. Snád uz len to, ze ked sa nevyhneme znizovaniu poctu valcov, stálo by za zvázenie pozmenit konfiguráciu (tajný tip: boxer) 😉
Klaudius
Ideál je vraj mierne nadštvorcový motor - ideál v pomere poskytovanho momentu a namáhania kľukovky. Čím dlhší zdvih, tým masívnejšia musí byť kľukovka, inak sa derú vačky, derú sa ložiská, láme sa (večná choroba u Š1203 s motorom 1500 cm3). Podštvorcový motor (priemer valca je väčší ako zdvih piesta) ponúka kultivovaný chod a vysoké otáčky, s mizerným záťahom v nízkych. Nadštvorcový motor (zdvih dlhší ako priemer valca) zase potiahne od nižších otáčok, ale horšie sa vytáča a má menej pokojný chod.

Súhlasím s trojvalcom, snáď najhoršie riešenie. Že tie dva valce už dávno nikoho nenapadli... Hoci Fiat 500 s dvomi valcami by mohla byť docela sranda...
Hammunasakra
Mně kdysi IDEÁLně "vyhovovaly" motory se shodným vrtání/zdvih(em), ale poslední dobou nějak "vymizely" ;-\
PS: Jsem zvědava která automobilka se "odhodlá" a jako první příjde s tím 3válcem v "pětitaktovém rytmu" :yes:
Pěkný den 😄
Beekey
*/Bleskovky/Novy-Saab-9-5-je-venku-autom… />
Myslim si, ze to bude slusne auticko, ba o viac, krasne, kazdopadne :yes: :yes: :yes:
Beaumont.
Jo, vypadá velmi zvláštně a zajímavě, jak to u správného Saabu má být. Předběžně taky :yes:
kuko
vypadá hodně mohutně, jsem zvědavý naživo.

Budíky v tubusech mi přijdou trošku divné, ale středový panel je super, spousta čudlíků, ty já rád :yes:
Subaru.in
To je pravda, ty budiky obzvlaste ten na pravo je jakoby delany doma!
zastavte to někdo dřív než budem jezdit v mondeu s 600cc od fiatu... 😒 pomooc.. stačí vysavač ve fabii 😉
Hammunasakra
Jsme pro (zastavení) milý JoeDiMaggio, ale vidím to BLEDĚ :no: 8-s
Tříválce nepřipravuje jen Mercedes, ale i bmw a PSA a "veřejně" hlásají, že kdo jezdil V12 má přejít na V8 a z V8 na V6 a z V6 na R4 ... a ti jezdívali ČTYŘválci (vlastně "skoro" VŠICHNi), tak během příštích pár let přejdou na TŘI VÁLCE :no: ;-\
PS: Oni budou samozřejmě LEPŠí než ten ve fobii (to je už dnes třeba ten v kolínských trojčatech), ale stejně .. 😐
Pěkný den (s něčím VÍCEválcovým - dokud to JDE!)