Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Metylalkohol najdete nejen v pančovaném alkoholu, ale i v nádržích dragsterů

Pokud zrovna metylalkohol nepřipravuje pijáky o zrak, pohání jedny z nejrychlejších aut na světě.
Zpět na článek
11. 9. 2012 10:02
11. 9. 2012 11:48
12. 9. 2012 11:09
12. 9. 2012 17:24
11. 9. 2012 10:02
hm
Pokus o senzaci ?
Methanol (Methylalkohol, drevni lih) je toxický, to je pro palivo spatonka.
Taky absorbuje vodu, tj v otevrene nadobe se koncentrovany methanol postupne znehodnocuje vodou ze vzdusne vlhkosti.
Dalsi nevyhoda je, ze ma cca o polovinu nizsi vyhrevnost nez benzin.
Dale je vysoce tekavy a jeho vysoke merne skupenske teplo pri prechodu do plynneho skupenstvi zpusobuje, ze je to "chladne" palivo ...rozhodne ale neni "mene horlavy". Pouze se saci potrubi, pisty a valce nezahrivaji tak moc jako pri spalovani benzinu.

To je vyhoda napriklad u malych modelarskych motoru, kde se jaksi nenosi velke tezke chladice.
Pro zvyseni vykonu se navic pridavaji slozite a drahe prisady na bazi amylnitratu CH3(CH2)4ONO2 - zpusobuji lepsi horeni paliva a dalsi narust vykonu.
Cimz je to jaksi cele dane.. drahe, jedovate a hydrofilni palivo je mimo dragstery modylky a snad jeste plochodrazni motorky k nicemu.

Posledni vec ktera stoji za zminku.. uz za 2sv valky mely letecke motory bezne vstrikovani vody do valcu (WEP), coz zvysuje pomerne dlouhodobe vykon, snizuje teplotu a zamezuje tzv "klepani" (zvysuje oktanove cislo). Ve skutecnosti se nejednalo o cistou vodu, ale zpravidla o smes voda x methanol v pomeru cca 2:1.
Jednak methanol brani zamrznuti a jednak se do motoru dostane palivo navic.
Vstrikovani vody do valcu dnes proziva urcitou renesanci, obcas se na webu objevi diletanti, kteri placaji hovadiny o autech "na vodu". Kvalita jejich techniky ovsem povetsinou ani nedosahuje toho, co uz bylo zmakle u letadel pred nejakymi 70 lety. No a to je asi tak v kostce vse, co bych ocekaval od auto webu na tema Methanol...
Rozbalit vlákno
5
Avatar - Pekelná Micinka
11. 9. 2012 11:33
Re: hm
Co ti na tom článku vadí? Vždyť se tam nic "bulvárního" nepíše.
11. 9. 2012 11:48
Re: hm
informacni hodnota (nebo spise nehodnota).
Je to jako zacit se koukat na film, ktery nejak zacne, nejak skonci a clovek porad jaksi doufa, ze to nemohla byt takova blbost, ze to jeste neskoncilo a ze se jesto neco bude dit.
Jenze pak uz skonci i titulky a clovek se smiri s tim, ze o zkratka byla totalni ztrata casu.

Presne tohle je muj dojem z clanku.

Kdyby si dali aspon tu minimalni praci a zminili ze methanol se pouziva na ploche draze, kde jsme byli roky svetovou velmoci. Nic. Ja se touto problematikou absolutne nezajimam a vim to.. proc to nevi clovek, ktery se zivi psanim clanku, anebo proc to aspon s nekym nekonzultuje...
Avatar - Pekelná Micinka
11. 9. 2012 13:53
Re: hm
Těch informací je tam podle mě dost, jediné co může být chápano jako bulvarizace je to, že článek byl uveřejněn tendenčně v souvislosti se současnými událostmi.
12. 9. 2012 11:09
Re: hm
Vstrikovani metanolu s vodou se vyuziva i pri brutalne preplnovanych motorech k ochlazeni vzduchu - napr. Hellraiser kity na Ford Mustang (2 turba rvouci vzduch do snekoveho kompresoru - odtud jde vzduch na ~140°C), hori to, "chladi" to, zvedne to oktanove cislo (zamezi detonacim)... Tak to nepijte, ale lejte do motoru.
12. 9. 2012 17:24
Re: hm
Methanol se může přidávat i do benzínu, norma EN 228 povoluje až 3 procentní podíl (dle objemu).