Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Formule 1: Sebastian Vettel je trojnásobným mistrem světa

84 komentářů

Ham.
Ber to tak, že kde je Alonso tam musí být jasnou jedničkou a druhý jezdec musí dělat poskoka. A tým tomu musí podřídit všechno včetně týmové režie. Alonso je dobrý jezdec, ale je namyšlený jak bandaska s mlékem. Stačí vzpomenout na sezónu 2007 u McL. Dostal čočku od Hamiltona a bleskem odešel s milionem keců. A během sezóny se neštítil takových čuňačinek jako blokovat Hamiltona v boxech aby nemohl vyjet na trať v závěru kvalifikace etc.
Parda71 (BMWfans)
Ale vem si co Alonso s Ferrari za poslední tři sezony dokázal. 2010 přišel o titul jen díky neschopnosti týmu, loni se srdnatě držel, ale proti neskutečnému RB to nešlo a letos opět po famózních výkonech mu titul utekl o tři body. Není to VELKÝ Fernando, ale Fernando král. Chybí tam jen to auto lépe vyladit hned zpočátku. Příští rok je poslední šance, od 2014 z toho bude kdoví co.
A ten pád výkonnosti Ferrari má víc důvodů, nejen Alonsa. Na konstruktéry může zapomenout, protože Massa prostě nejede a taky vedení... Jsem velký odpůrce Domenicalliho, za tu dobu udělal tolik špatných rozhodnutí, že to se omluvit nedá. A jsou to maličkosti. Třeba letos Kanada, kdy Alonso dojel na plátně. Tam ty tři body taky ztratil. Jak u RB vše funguje naprosto sladěně a dokonale, tak u Ferrari vyčnívá pouze prvek prvního jezdce a neomezená pokladna, tým a opravdová forma auta pokulhává. Bohužel.
Sleeper
Pokud mě má děravá paměť neklame, navigoval ho Kai Lindström, bývalý miftára jakéhosi Tommiho Mäkinena 😄 P.S. Mapa je super 😄))
Sleeper
Mně styl Kubíčka při komentování silničních motorek nevadí, naopak. Pohybuje se v prostředí závodů (byť v jiné kategorii), ví a zná. Václav Svoboda, který se s ním střídá, sice ví, který pilot je nejlepší v přeboru Zakopaných Pérdelovic ve třídě kozích dechů, ale na trati mu toho dost uniká, občas si plete jezdce a komolí jména. Zpět k F1: o Richtrovi si myslím svoje už více než dekádu, ještě z dob, kdy se živil psaním pro nejmenovaný formulový server. Ale na druhou stranu, není v tom sám. Stačí si pustit Sport 5, pokud jej máte dostupný. Tam pánové (lhostejno na tom kdo) perlí jeden za druhým. Výjimkám čest. P.S. Kdo si dnes pamatuje, že Pavel Turek se dostal k McLarenu jako slepý k houslím, tedy přesněji řečeno jako manažer Reemstmy díky cigaretovému sponzoringu její značky West?.
oIoo
jojo máš samozřejmě pravdu, Ferrari bylo slabý. Akorát nechápu čím to je, protože auto pro Alonsa začali stavět už v poslední sezóně Kimiho a stejně jim s tím VELKÝ Fernando nevyhrál. Což je průšvih, protože on kam přišel, tam všechno zrychlil - Rencky, McLareny, prostě všechno, Ferrari ne. Prachama to taky není, těch do toho Španělsko rve dost, teda ta španělská superbanka (kdyby jsi snad čet v novinách, že španělský banky jsou v čoudu, tak to není pravda, to píšou "haters") >😁

Takže ať to vemu kolem a kolem, prostě jsem rád, že talošům letos zase nevyšlo, akorát důvody už nějak docházej :-!
mikesh
Dokonale jsi to vystihnul :yes:
Parda71 (BMWfans)
V něčem se dá souhlasit, ale jde vidět, že ti nesedl. Je hodně impulzivní a hodně to prožívá to je fakt. A taky nesedne každému. Mě nevadí a přijde mi i často vtipný.
Ale čert to vem, hlavní je dění na trati a jediné co potřebuješ je se pořádně dívat a livetiming.
Parda71 (BMWfans)
Zaslouží, samozřejmě, získal nejvíc bodů.
Pekelná Micinka
Já myslím, že v tomhle už se na národnosti vůbec nehraje, tady to nejde, je to jen o penězích. Button ne, ale kdyby to DiResta poslal do zdi o 7 kol dřív, mohl to Alonso vyhrát. Otázka je, kde by skončil Sebb, protože je možné, že po restartu (pokud by se nedojelo pod SC) by se prostřílel na 3. místo a mistrovství by tak i tak šlo k němu.
Pekelná Micinka
>😒] nejlepší je, jakým hlasem to říká. Jak kdyby seděl v kanclu, a někdo ho prudil s papírováním. Já mám tyhle hrdiny rád. 😄 :yes:
Pekelná Micinka
>😒] hele, měl on vůbec navigátora, když jezdil rally? >😁
Pekelná Micinka
Asi si chtěl nakrátko zkusit, jestli by se v tom dala jezdit rallye, při posledním závodu by se tolik nestalo, kdyby někde zrušil zavěšení nebo něco. 😄
Pekelná Micinka
Mě by nevadilo, kdyby byl jen opožděnej, ale vadí mi, že nezavře hubu, a když jí otevře tak v naprosté většině řeší co je v zákulisí, pokaždý vysvětluje co je DRS a co nejhůř, ty jeho "vtipy". Fabry je v pohodě, sice také plete, ale je zdrženlivý. Vždy mám radost, když se zezačátku ozve on. S Richtrem nevydržím koukat na celý závod a prostě přepínám na STV, která má sice zpoždění asi 2 vteřiny oproti přenosu na Nově, ale opět bez nějakých trapáren, navíc slovenštinu umím neposlouchat. Zlatej Jozka Kubíček, co dělá motorky. Ten je sice lingvisticky na úrovni učňáku, ale je s ním )( a motorkám rozumí. Richtr mi přijde jak malej kluk, kterýmu Turek otervírá svět a on má potřebu to nadšení někde ventilovat. Ať si ho daj do studia místo Pouvy, komentuje to Fabry s jednou, dvěma KRÁTKÝMI vložkami od Turka v průběhu závodu a bude to ok.
Parda71 (BMWfans)
Nemáš pravdu, ale nebaví mě se o tom dohadovat.
skejpa
Nj koukal jsem na to a opravdu ho Vettel zavřel. Nicméně to nic nemění na faktu, že si ten titul zaslouží.
Ham.
Nekritizuji, dávám do protikladu chování RB a Ferrari, RB evidentně TR nepoužilo ani v nejvypjatějším okamžiku sezóny, jestli je to díky vedení týmu nebo zaťatosti Webbera nezkoumám, ale prostě to tak je.
Parda71 (BMWfans)
Nerozumím ti, voláš po rovnocennosti, ale kritizuješ Webera. TR byla vždy a vždy bude. A u Red Bullu ji nikdy nebylo méně než u Ferrari. Ferrari to pouze dělalo okatěji. Žádný nosič vody, tyto role vyplynuly z výkonů. Nebo si myslíš, že by Ferrari upřednostňovalo Alonsa, pokud by měli obrácené výkony a počty bodů? Massa prostě letos kromě konce jezdil tužku, takže je takový přístup na místě. Jediný rozdíl mezi Ferrari a RB je, že dvojka RB si neumí připustit, že je dvojkou. Jinak to je úplně stejné.
Ham.
Zavoláním do boxů by to šlo vyřešit bez problémů. Osobně se mi přístup RB, kdy má dva rovnocenné jezdce líbí daleko víc než model hvězda/nosič vody.
Parda71 (BMWfans)
V roce 2008 jezdili celkem tužku a v konečném pořadí před nimi skončilo i Torro Rosso. To tam byl ještě DC a Weber. Rok 2009 byl zvláštní díky pohyblivým difuzorům, které zavedli Brawn a Red Bull. Brawnu GP vyschl příjem peněz, RB naopak, geniální Newey dál už to znáš.
A ano, Alonso postavil Renault na nohy hned dvakrát. Jednou neskutečně úspěšně, podruhé méně, ale také obdivuhodně.
Parda71 (BMWfans)
Viděl jsi ten závod? Vettel jezdi osamoceně a měl na Hulka velkou ztrátu kolem 18 sekund, na Webera několik dalších. Pověz mi jak si to představuješ? Tohle by neudělali ani "ti největší intrikání světa z Maranella". No a pak přišla SC fáze a bylo dobojováno.
Emel
Nemám nic proti Vettelovi, titul mu přeju a beru ho jako zaslouženého mistra... ale myslím, že Redbull na tom byl před příchodem Vettela už docela dobře... lépe, než Renault před příchodem Alonsa.
Ham.
A to jako byl nějaký problém nechat se předjet dvěma jezdci? Webber by tak jako tak skončil šestý v celkovém pořadí jezdců, RB by skončil tak jako tak první v celkovém pořadí týmů, Hulk by skončil v celkovém pořadí stejně v poli poražených, takže Webberovi šlo skutečně o prd, přesto nezpomalil.
Parda71 (BMWfans)
Já se musím přiznat, že mi Richtr celkem vyhovuje. Sice někdy zjistí změnu v pořadí po dvou kolech, ale nevadí mi. S Fabrym už je to horší.
Parda71 (BMWfans)
Hlavně Vettel je tím proslulý a tak trochu unikát. Je hodně mladý, ale i tak jezdí hlavou a někdy je až moc při zemi a neriskuje. Alík býval za mlada divočák a teď se hodně zklidnil. Kimi se určitě taky změnil.
Parda71 (BMWfans)
Alonso se trápil na slikách to jedno kolo, kdy začlo silně pršet. Asi ses nedíval moc pozorně.
Nikdo tady nebrečí, ale ty nemáš vůbec pravdu. Vettel ten závod absolutně nezvládl. Prý ťuknul do něj Senna, pobavils. Víš něco o F1? Vettel ho regulérně zavřel. A pokud dostal Hulk penalizaci za závodní incident, tak Vettel měl za tohle dostat penalizaci taky. Prostě obrovská chyba a neskutečné štěstí, že odrovnal pouze Sennu a Pereza a sebe ne. Podívej se na to prosím tě ještě jednou a pak se napiš.
A to nemluvím o jeho předjíždění po žlutými vlajkami hodně na hraně. Jo ale být to Alonso, tak to by všichni kolem sebe plivali jak to Ferrari koupilo a Alonsovi šli všichni k ruce.
Parda71 (BMWfans)
Aha, nějak zapomínáš na Hulka před Vettelem.
Ondris
Jej, to je pravda, pardon :😉 Mně PK vůbec nenapadl...
No, říkám si, že pro Brity by bylo lepší vítězství Španěla/Italů než Skopčáků. >😒] Ale svět se mění.

Takže Kobajašiho sabotáž vypadá jako nejschůdnější varianta. 😄
Starfighter
Button se roztočit nemohl, protože tam šlo o obrovské peníze za 2. místo PK. A že by McLaren pouštěl Ferrari, to je historicky nepředstavitelné >😁
Ondris
>😒]
Ondris
To jsem jen doplnil už jeho klasickou hlášku z Abu Zabi, když vyfakoval svého "inženýra".
[odkaz]

Jo jo, kolikrát jsem si říkal, že by to šlo i nějak zaonačit...kdyby to tak Button nenápadně roztočil... 😐

Richtr zase perlil, jo? Já jsem na ten závod koukal až ze záznamu z torrentu.
Starfighter
Kimi nic neříkal. Takže richtrovina. Každopádně je prvním pilotem, který závodil na dvou okruzích současně :-!
Starfighter
[odkaz] >😁
Pekelná Micinka
To fakt Kimi hlásil (přeslechl jsem), nebo to je zase richtrovina?? Mě to taky mrzí, že Alonso nevyhrál. Kdyby nebyli blbí, tak Vettela mohl za pár mega na konto sundat Kobayashi, kdyby to udělal na mokru nějak šikovně, byl by z toho závodní incident.
Force_indnia
prej přepočítávám >😁
Choochoo
Hamilton je hodne rychlej, coz dokazuje u McLarenu, ale aspon se ted ukaze jak je na tom s horsim autem a budem si moct rici co by dokazali jini, treba Vettel s horsim autem.
Lito LH nevim proc, vzdyt si to kvuli prachum vybral sam, takze jeho problem 😉 Spis me zajima co dokaze Perez, kteremu docela verim a zajimave by bylo soupnout k Vettleovi treba Maldonada, ktrek byl i s Viliamsem nekdy hodne rychlej 😉
npc
😄
npc
za me to Vettel vychytal, ze zachoval chladnou hlavu, nezhasl mu motor a dokazal se udrzet po te kolizi na trati, otocit to a vratit se do zavodu.
A pak mel neskutecnou kliku, ze s tim poskozenim vubec dojel a dokonce mohl i celkem v klidu predjizdet
npc
porad to mas nejakych 40 sekund, ktere stahl cistou jizdou na sveho teamoveho kolegu, ktery podobny handicap s autem nemel, to je podle me celkem dost...
Ondris
A já na to nemám žádnej názor, jen mě mrzí, že nevyhrál Alonso.

Stejně, vrcholem sezóny bylo zabloudění Kimiho... >😒]
"Nechte mě být, vím co dě...přepočítávám"...
Ham.
Ano, a tak jako v letošní sezóně Vettel porazil v přímém srovnání Alonsa. Vrcholná forma se s věkem hledá stále obtížněji a dvakrát do stejné řeky nevstoupíš.
Pekelná Micinka
Nejprve si neodpustím podotknout, že nejlepší sezóna bude, až bude odejit richtr, protože ten musel zku..it zážitek i z poslední VC 2012. Aspoň v tomhle mi slováci k něčemu jsou, díky STV. Jsem rád, že nevyhrál (závod) Vettel, poslouchat rakouskou hymnu, to je za trest. Přál jsem to Alonsovi, prostě proto, že Ferrari vyrábí auta, kdežto RedBull ne. Je mi líto Michaela, že si nevyjel aspoň 3. místo, vzhledem k vývoji závodu by se to stát mohlo. Jinak skvělej závod, Interlagos je atraktivní okruh z pohledu TV diváka. Snad přibudou další, třeba na úkor Valencie, která je snad nejhnusnější okruh v celém seriálu. A ještě bych zapoměl na Massu, který do toho po dlouhý době šlapal a zdálo se, že mu jezdecky zase trochu stouplo sebevědomí. Škoda, že to přišlo až na konci sezony, takhle to z něj do příští zase vyprchá. Příští rok dávám velké šance i Raikonnenovi, pokud bude mít dobrý materiál. Tak se necháme překvapit.
Emel
Podle mě se v tomhle Kimi hodně změnil. Pamatuju sezony, kdy takovou půlku závodů nedojel, ať už kvůli defektu nebo havárii. Alonso i Vettel umí jezdit na jistotu když je to potřeba, zbytečně neriskovat...
Emel
Otázka názoru, podle mě k vítězným autům Renaultu dopomohl Alonso měrou vrchovatou a nakonec i v přímém srovnání Schumiho porazil...
skejpa
To je utrpení číst tyhle nesmysly. Alonso se trápil na slikách... Žádnej chudák tam nebyl. Bojovali tam tři čtyři piloti o titul, nakonci už jen dva. Oba měli slušný auta, oba jezdili víceméně bez chyb a oba měli štěstí i smůlu. U obou pomáhala k titulu týmová režie (ikdyž RBR pomáhalo spíš torro rosso než Webber) a oba by si zasloužili vyhrát titul. Vyhrál ho ale Vettel. Vyhrál ho, protože byl rychlej. Rychlejší než Alonso. A o tom to celé je. Na kdyby se nehraje. Nikdo tady nezpochybňuje Alonsovi kvality ale vy stejně brečíte. Pusťte si ten závod znovu a podívejte se, jak Vettel jel. Opět zajel výborný závod. Na startu ze špinavé strany odstartoval celkem vpohodě, přičemž ho zavřel jeho týmový kolega. Pak do něj ťuknul Senna, což byla možná chyba obou (když k Sennovi přivřu obě oči) a on to celé dohnal. I Alonso vyjel z trati, chyboval. Massa mu pomohl, Hulkenberg mu pomohl ale prostě to nestačilo a Vettel ten titul obhájil. No a co ?

Pogratulujme mu, uznejme kvality všech top jezdců a těšme se na další sezónu. Takovéhle brečení o tom, kdo si to zaslouží víc, to mě vždycky akorát naštve.

HAWK
Starfighter
Nevím, jestli Vettel neměl den, spíš na něj dolehla nervozita.

Že dojel 2 místa za Webberem. Nojo, ale s jakým odstupem (před SC v závěrečných kolech) a taky se podívej, kdo byl za ní. Schumacher, který ho pouštěl. Vergne, který ho pouštěl. Kobajaši, se kterým sice bojoval, ale pak mu odešlo auto nebo pneu. Na souboj s Räikkönenem a dále ani nedošlo. Tak co je na dvou místech za Webberem překvapivého?
Ham.
Rozhodně jej nepustil v klíčovém okamžiku (v závěru), kdy jemu šlo u prd a Vettelovi o všechno.
Ham.
Ano, ve své době uměl Schumi jezdit a ještě k tomu navíc táhnout tým Ferrari aby stavěl vítězná auta (to třeba neumí Alonso, je to perfektní jezdec, ale týmu umí leda podrazit nohy když všude rozhlašuje jak má slabé auto). Nicméně MB nikam nedokopal ani Schumi, protože to je asi dost rigidní organizace s kterou jezdec asi nemá šanci pohnout. A můj skromný názor je, že i Vettel umí nadstandardně spolupracovat s Neweyem a spol. na vývoji auta a to se také projevuje na výsledcích.
Parda71 (BMWfans)
Popiš bobek >😁 Bobek na něj hodil tím, že ho dvakrát pustil?
Starfighter
Na srovnání Schumachera s Rosbergem pozor, ono je to strašně zkreslené vítězstvím NR v Číně a katastrofální nespolehlivostí Mercedesu MS, když bylo auto ještě konkurenceschopné v první třetině sezóny. Pokud dojely obě auta do cíle, tak Schumi vede nad Rosbergem 7:2 (!!!) a včera mu mimochodem nadělil kolo.
blob
hm, webber zpusobil v Brazilii tolik nezavinenych ridicskych chyb, ze by to vydalo za telefonni seznam, to ze dojel i pri takovem vykonu ctvrty myslim hovori jasne o tom, jak kvalitni auta RedBull ma.

Vettel proste nemel den a kdyby takhle zavodil celou sezonu, tak by byl tezko mistr...
Odstartoval velmi laxne, ztratil tri pozice hned po startu a i v te zatacce kde doslo ke kolizi byl nepochopitelne pomaly, kolizi ovsem nezpusobil, protoze ho napalil zezadu Brunno Senna. Za to by mu nemohli dat penalizaci ani ti nejprisnejsi komisari.

Kdyby jel tak jak se od nej cekalo, tak by se vubec do kontaktu se Sennou nedostal.
Predpokladam, ze do neho pulka teamu pred startem hustila, at neriskuje a jenom "nejak" dojede... , jinak si to neumim vysvetlit. Pak mu jeste upravili mapovani motoru, dali parkrat spatne pneu protoze mu uz ani nefungovalo radio... no proste dost slusna blamaz a vysledek.. dojel 2 mista za Webberem.

To myslim dost jasne ukazuje na potencial a vyrovnanost obou jezdcu..., respektive spise nevyrovnanost. Na obhajibu webbera se slusi podotknout, ze celkem umi zajet kvalifikace, ale to je tak asi vsecko.
Parda71 (BMWfans)
U Schumiho to není věkem. On byl v kondici možná i lepší než za dob své největší slávy. Problém byl v autě. F1 se za dob jeho absence změnila a Schumi se třeba nikdy nenaučil pracovat s gumami Pirelli. Sám to přiznal a bojoval s tím. Dál musí i jeho největší odpůrci přiznat, že měl letos tolik smůly, že by to vyšlo deseti jezdcům na sezonu. Kolikrát zbytečně odstoupil po chybách týmu, nebo nespolehlivost z dobrých pozic ani nespočítám. A špatná forma auto jako takového tomu taky nepřidala. Pak se nelze divit, že přicházela frustrace a chyby jako v Singapuru.
Parda71 (BMWfans)
Ano, ale Ferrari haters nezapomněli mít blbé kecy, že penalizace Hulka byla tlačenka Alonsa. Přitom Vettel vyřadil svou hloupou chybou málem sebe, tak dva jezdce.
Parda71 (BMWfans)
Myslím, že konkurenceschopný vůz vypadá jinak. Hlavně zpočátku sezony to byla tragedie a rychlejší byl i Lotus, někdy i MB. Body a vítězství z Malajsie byly hodně o štěstí a umu Alonsa.
Massa si za svou pozici může sám svými nevýraznými výkony, kdy jezdil vedle Alonsa naprostou tužku a poměr 17:0 v závodech, kdy oba dojeli je myslím vypovídající. Ke konci samozřejmě pomáhla, to ale Webber ke své nevoli taky.
Nevím o jakém čekání mluvíš. Massa jel v Brazílii konečně dost rychle a srovnatelně s Alonsem, ovšem pokud byl před ním, tak samozřejmě pustil, stejně jako Webber nebo Torro Rosso.
Počet bodů není měřítko nejlepšího jezdce. Alonso je nejvíc respektovaným jezdcem jak u odborníků, tak u bývalých jezdců. Dalším je Kimi, Hamilton a Vettel.
ryccardo
No je už trošku letitej, ale myslím, že dostat do ruky pořádný auto, pořád by dokázal jezdit na šipici. Na rozdíl od Vettela dokázal Schumi podávat výsledky i v autech, který nebyly momentálně na špici. Popř je na tu špici dostat. Pár jeho stíhacích jízd jsem viděl a byla to úplně jiná třída než stíhací jízda Vettela plná různých kixů. Kdyby neměl pořádný auto, tak je prd a ne mistr světa, ale je fakt, že na to se už dějiny neptají.
Ham.
Jasně, pouze v klíčovém závodě sezóny, kde šlo o všechno na něj hodil bobek.
Starfighter
Pozice Webbera se změnila po závodu v Silverstone, kde Mark podepsal s RB novou smlouvu. Co bylo jejím obsahem je snad každému jasné. Do té doby byl bodově před Vettelem, po podpisu najednou jezdí druhou ligu, Vettela pouští kde se dá a kryje mu záda.

Tolik k RB, který nemá týmovou jedničku a oba jezdci jsou si rovni.
Parda71 (BMWfans)
Ano
Ham.
No ve svém věku asi nemůže Schumi aktuálně zaujmout pozici nejlepšího jezdce, bylo to vidět i na srovnání s kolegou v týmu, věk ve sportu nakonec stejně neokecáš. Samozřejmě z historického pohledu je to pan jezdec a klobouk dolů. Že je MB tragický vůz o tom žádná.
ryccardo
O tom nejlepším jezdci bych se s tebou hádal, ale o to víc s tebou souhlasím co se týče nejlepšího auta. Když jsem viděl jeho školácký chyby v Abu Zabí, tak mi bylo jasný, že nemít nejlepší auto jezdí vesele na chvostu. Nejlepší jezdec s mizerným autem skončil na 13 místě.
Starfighter
Hodiny a celou kolizi, díky které vypadli Senna s Perezem, si způsobil Vettel sám zavřením zatáčky. Podotýkám, že vyřadil dva jezdce a celé se to obešlo bez penalizace. Věc, za kterou byli Grosjean a Maldonaldo na pranýři celou sezónu. Webbera dojel na přechodných pneumatikách, zatímco Mark jel v tu dobu na suchých.
blob
nebo kdyby Alonsovi neskakal Grosjean po kokpitu ve Spa
Ham.
Alonso měl zcela konkurenceschopné auto na úrovni RB, McL a Lotusu. Slabé auto beru od Mercedesu dolů. Navíc Massa byl a je čistý nosič vody, který pracuje jen a pouze na jedničku po celou sezónu, U RB byla pozice Webbera daleko důstojnější minimálně až do doby než bylo v pořadí jezdců jasno (konec konců i v tomto posledním závodě jej nikdo nedonutil počkat v závěru na Vettela a posichrovat tak jeho vítězství v seriálu na rozdíl od Massy, který na Alonsa počkal jako hodný pejsek na svého pána). Takže Alonso je dobrý jezdec, určitě patří do špičky, ale nejlepší je jenom jeden a to je ten co nasbíral nejvíce bodů, což je Vettel.
blob
:yes😒br /> hlavne se v prvni pulce sezony potykal RedBull s nizkou maximalni rychlosti a tim padem byl odkazany bud krouzit za pomalejsimi jezdci a "predjizdet" leda tak v boxech anebo zkouset predjizdet na trati za cenu znacneho risku a to zdaleka ne na vsech okruzich, spise se mu to darilo jen na tech pomalejsich a technictejsich
Parda71 (BMWfans)
Takhle kdyby co by to nejde brát. Jak říkáš, tak Vettel odstoupil z prvního místa ve Valencii atd. Titul mohl mít Alonso, kdyby za sebou udržel Webbera na Silverstonu, ale to jsou jen kdyby.
martin.blader
Je to přesně obráceně, Ferrari bylo nejslabší na začátku sezóny, kdy na nejrychlejší ztárcelo úplně nejvíc a úspěchy Alonsa byly vlastně jen dílem deště, na kterém on umí a samozřejmě to pořadím dost zamíchá. Chytat se začli až v druhé polovině sezóny, nicméně výrazně pokročil Red Bull a konec sezóny vypadal skoro jak ta loňská.
skejpa
Alonso neprohrál tím, že nedojel. Vettel taky nedojel, odstoupil z prvního místa tuším ve Valencii. Alonso prohrál tím, že Ferrari zaspalo vývoj druhé poloviny sezóny, kde nestačili na McL, RBR a chvílema i na Lotus.
blob
jo asi jsi videl jine zavody, protoze Vettel se po hodinach na startu probijel s poskozenym autem z poslednich mist a Webber nemel zadny podobny handicap a stejne ho Vettel v pohode dojel.

O tom, ze by mu Webber nejak pomohl kryt zada nemuze byt ani reci, kdyz nebyl schopny ani udrzet s Vettelem krok.

A co se tyce Alonso - Massa, tam uz to bylo vykonnostne vyrovnanejsi, ale taky rozhodne neplatilo, ze by Massa pomahal za Alonsem ostatni brzdit... naopak hodne kol za sebou tahl Kobayashiho a Vettela a pomahal jim rychlymi casy a moznosti pouzivat DRS...
Parda71 (BMWfans)
Přesně tak! Ještě na vozy TR jsem zapomněl, ty pouští Red Bully poslední tři roky zcela automaticky. Ale to jiní nevidí, všichni mají v paměti loňské Německo a "Fernando je rychlejší než ty" a Ferrari jsou ti největší intrikáni a Alonso je největší boss...
Parda71 (BMWfans)
Vidím, že jsi další z řady, kdo je na Ferrari a její týmovou režii vysazený. Alonso je intrikán, Massa ten chudáček vzadu bla, bla. Red Bull nic, muzikanti. Stačilo se pozorně dívat včera, Webber ho dvakrát pustil úplně stejně nenápadně jako Massa Alonsa.

Co se týká startu, tak tam měl víc štěstí než rozumu. Po takové školácké chybě ho mohl Senna znehybnit a měl by po titulu.
Že byl dvakrát v boxech byla chyba, ale nic na tom neztratil. Alonso se pak celé kolo na slickách trápil v dešti. To bylo vidět na timingu.

Souhlas s LH, taky mi ho bylo líto a jsem na něj příští rok zvědav, ale na rok změn 2014 ještě víc. Tam bude chtít jít MB asi hodně vysoko.
Starfighter
Asi jsem se díval na jiný závody. Webber včera opět pouštěl Vettela před sebe. Že to potom RB zvoral s pneu v boxech a Seb spadnul za Marka je věc jiná. V Abu Dhabí ho Webber pouštěl taky a ještě tam byla situace okořeněná sesterským Toro Rosso. S Massou si nemají co vyčítat.
Parda71 (BMWfans)
Co bylo s TR v prvním roce? Dokázal vyhrát jeden závod, to ano, velký úspěch, ale pokud jsi ten závod viděl, tak musíš uznat, že to byla bláznovina. Něco jako letošní Brazílie.

V závodním režimu se vše vyrovnávalo, ale pokud jsi sledoval timing a mezičasy, tak Ferrari dokázalo pouze držet krok to ještě jenom někde. Třeba Austin, tak to prostě nejelo. Na žádné trati nebylo nejrychlejší, vždy bylo to třetí vzadu. Tam právě rozhodoval prvek jezdce, kdy Alonso to auto ždímal co to šlo. Viz Valencie. Alonso z desátého místa na startu a Massu předjel ke konci i Petrov. Takže ano, Ferrari bylo ve většině závodu až třetí nejrychlejší, někdy i čtvrté (za Lotusem, zejména zpočátku sezony) a je jen Alonsovou výsadou, že takhle sezonu dojel.
blob
vidim to stejne, je az neskutecne, jak i takove nemehlo za volantem (mark webber) je schopny zajizdet pravidelne dobra umisteni, kdyz ma k dispozici patricne naradi...
Parda71 (BMWfans)
Ano, to je o čem mluvím níže. Vettel je robot, jezdí profesorsky, má perfektní zázemí a výsledky tomu odpovídají. Ale jezdci jako Alonso a Raikkonen vždy dokáží ze svého vozu vymáčknout ještě víc a kousnout se. Třeba to Vettel taky někdy dokáže, ale to ukáže až čas.
Hamilton je případ sám o sobě. Rychlost a jezdecká vytříbenost mu nechybí, ale často chybuje a "spolehlivost" MaCů mu taky nejde zrovna k duhu...
webpaja
TR v prvním roce?

Ferrari že by bylo neskutečně slabý? To si nemyslím, pak by FA i FM museli být piloty z jiný galaxie. F mělo problém s fungováním při otevřeným DRS, což se projevovalo nejvíc v kavlifikaci, kde může být DRS užíváno dle libosti jezdce. tato jejich slabina je od příštího roku eliminována omezeným použitím DRS jen na rovnikách k tomu určených i v závodě. jinak F patřilo mezi nejrychlejší trojku v závodním režimu.
webpaja
Kombinace nej jezdec a auto se pozná podle konečnýho pořadí v seriálu. Ani poslední závod nebyl vyjímkou. Znovuzrozenej Massa udělal místo kolegovi, což se o Web nedá napsat ani náhodou (jezdit ve Ferrari, pak by musel nechat předjet Hulk a zajet pro jistotu znovu do boxů). Dost nevybíravým způsobem nechal svého kolegu po startu a nájezdu do první zatáčky ubrat plyn a nechat spadnout. Další problémy viz slicky v době kdy začínalo znovu pršet jdou asi na vrub pokaženýmu radiu, ale jinak nic co by vybočovalo z kolejí.
Ferrari i RB byli na počátku sezony za nejlepšími, ale jejich progres byl fantastickej. Alonso je jeden z nejúžasnějších pilotů historie a stejný místo mu patří v žebříčku intrikánů. Ale famózní je každopádně. Je mi líto LH, nevěřím, že by M-B dokázalo tak rychle najít recept na lepší vůz.
Parda71 (BMWfans)
Silně nesouhlasím. Spíš k dokonalosti dovedený celek tým-jezdec a především auto. Vettel je fenomén a trojnásobný mistr světa, ale ještě se nikdy nedostal do situace, kdy nemá nejlepší auto z dlouhodobého hlediska, zkrátka nikdy nemusel dokázat "něco navíc". Myslím, že teď po pár sezonách to nejde hodnotit. Zato Alonso dokázal nemožné. S tak neskutečně slabým autem, jehož jediné aktivum byla neprůstřelná spolehlivost, dokázal držet krok se špičkou.
Pro mě je šampion Fernando a obdivuju ho úplně stejně jako Schumacherovi, ale gratulace Vettelovi, šampion je prostě ten, kdo má po Brazílii nejvíc bodů :yes:
Choochoo
Gratulace, ale spise dobry jezdec v nejlepsim aute 😉
Choochoo
Vettel mel lepsi auto a o tom to bylo. Neco jako Hamilton, kdyz neudelal chybu a auto nezdechlo byl na tom vzdy vyborne. Jsem zvedav co predvede u Mercedesu, ale myslim si ze pokud nebude auto na spici, o cemz trochu pochybuji, tak si ani nevrzne 😄
Emel
Za celou sezonu si zasloužil titul i Vettel. Myslím, že bodové hodnocení průběhu sezony odpovídá - Vettel byl o chloupek lepší.

Räikkönen dosáhl na fantastický výsledek... nebyl během sezony příliš na očích, pořád se mluvilo (krom Vettela a Alonsa) o Hamiltonovi a dalších, Lotus také nebyl favoritem, ale on trpělivě sbíral body (s jedinou výjimkou v každé VC) a třetí místo je zaslouženou odměnou. Zdá se, že jezdecky dozrál a umí už i auto pošetřit když je to potřeba.
blob
jakoze Alonsa vubec nemusim a naopak Vettelovi fandim celou sezonu, tak v posledni VC podal spanelsky jezdec velmi sympaticky vykon, zatimco Vettel bojoval spise sam se sebou nez se svymi souperi.

V konecnem dusledku nelze nez poblahoprat k tesnemu vitezstvi Vettela, ale bylo to spise diky nehoraznemu stesti nez cimkoliv jinym.

P.S. RedBull by i v ramci svych oslav mohl zapremyslet nad tim, jestli je OK kdyz jezdci jedoucimu o titul nasadi za docela husteho deste slicky a kdyz dve kola pote musi znovu do boxu pro intermediate, tak mu malem omylem nasadi dalsi slicky...

😉
Ham.
v nejlepším autě. Gratulace.
Choochoo
Skoda. Veril jsem, ze se to Alonsovi povede. Za celou sezonu si zaslouzil titul.
Hodne prekvapil Räikkönen, treti celkove je hodne dobry po prestavce v F1.
IPace
jj a posledni v ni zavod byl doslova pekelna jizda a tresnickou na vytecnem dortu 😄

Alonso vpodstate sezonu prohral na tech dvou zavodech kde nedojel a tedy teoreticky nebodoval
igorvrazic
:yes: :yes: :yes: