Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Mercedes-Benz předal papeži nový papamobil, aktuální třídu M

Papamobily značky s trojcípou hvězdou ve znaku slouží ve službách Vatikánu už několik desetiletí.
Zpět na článek
16. 12. 2012 11:00
Re: Bravo!
Ano, máš recht. Když papež poslal nechal zavraždit Viléma I. Oranžského a ještě odměnil potomky jeho vraha nebo když osobně nařídil vraždu Alžbety I Anglické s tím, že se jedná o "bohabojný" skutek, tak to bylo normální.

To nebyl jenom Hus, to je maličkost proti vyvražďování Sasů a Slovanů Karlem Velikým, ale i třeba valdenských a albigenských na pokyn církevních hodnostářů......nechce se mi sčítat ty miliony a miliony, ono to při tehdejších primitivních prostředcích dalo číslo, které to 20. století sktečně překoná.....jenom stačí třicetiletá válka a ty 4 miliony mrtvých v Čechách a na Moravě.....a to jsou historicky prokázaná fakta. A na 1627 až 8 třeba těch 150 až 180 tisíc emigrantů - vyhnanců. A jejich majetek meurvali jenom šíbři jako Valdštejn, ale taky třeba ona katolická církev. Stačí si přečíst dějiny Strahovského kláštera.
16. 12. 2012 10:50
Re: Bravo!
Církev samozřejmně vlastní celou řadu památek, a nejen sakrálního charakteru a je jedno jestli je to v ČR nebo SR. A v řadě případů ten zlý ateistický stát ty památky opravil a nyní patří církvi. V Praze jenom tak namátkou Břevnovský nebo Strahovský klášter. A mraky dalších. Jenom v Praze. A to nejsou předměty restitucí....

Církev, potažmo církve a víra jsou dvě neslučitelné věci.Víra je věcí každého jednotlivce a není potřeba ji nijak institiucionalizovat. Tam, kde vznikají instituce založené na ideologii jsou rázem i prospěcháři a je tam touha po majetku a moci.
16. 12. 2012 10:40
Re: Bravo!
To je opět demagogie, jako hrom.

Jediný příklad (z mnoha). Co byl třeba Řád německých rytířů, kteří doslova vyvraždili Prusy (onen původní baltský národ...). Šlechta? A nebo kněží? A co byl výsledek jejich "misijní" činnosti? Koncentrace majetku a moci....A svatý Vojtěch? Pročpak katolická církev blahořečila člověka, který ve skutečnosti vraždil pohany a jeho smrt nebyla smrtí mučedníka, jak je nám předkládána, ale smrtí v boji proti litevským "pohanům", když se snažil pokácet jejich modly?

Kde vzala ta katolická církev ten majetek, který tvořil na začátku reformace v Čechách (husitství) 40% půdy? A kde potom zase vzala onen majetek, který byl částečně znárodněn se vznikem první republiky, ale dodnes má hodnotu minimálně těch desítek miliard korun, které obsahuje zákon o restitucích?
16. 12. 2012 10:27
Re: Bravo!
Přesně. Shakespeare píše v Hamletovi : "Cožpak nám dal Bůh rozum, aby v nás bez užitku hnil?" Každý má cit a rozum, aby byl schopen rozeznat, co je správné a dobré a je jenom jeho problém, jak se rozhodne.....má volbu, má šanci. A nese důsledky.

Každý má možnost volby a jeho činy ho doženou kolikrát už ne zemi.....třeba v jediném okamžiku, ale doženou.
16. 12. 2012 10:20
Re: církev
Neuznání církve ještě neznamená, že je člověk ateista....stejně pekelným způsobem zjednodušuješ i ty. A jsme u toho, co napsal Alambert - náboženství a socialismus. Kdo není s námi, je proti nám ( a toho je třeba zničit). To je zásada jak katolické církve, tak komunistů......

Víra v Boha, náboženství a církev jsou tři zcela odlišné věci...

Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně, víc k tomu není potřeba dodávat.
16. 12. 2012 10:10
Re: církev
Naprostej souhlas....a když si vezmu otázku církví (hlavně té katolické) a majetku, tak jsme zažil taky mraky "pozitivních" zkušeností.

Asi nejtypičtější bylo, když jsme při projednávání jedné stavby museli nechat přeprojektovat kanalizační přípojku o celých a neuvěřitelných 12 km, protože nelogičtější a nejkratší trasa protínala jeden jediný církevní pozemek (dalších asi 30 vlastníků souhlas dalo). Jednání s pražským arcibiskupstvím bylo snad jedno z nejhorších, co jsem zažil. Arogance, přezíravost, zlomyslnost (když se domnívali, že nemáme jinou možnost) a vydírání. Vrcholem bylo, když se civilní zástupce zúčastnil veřejného projednání, v diskuzi povsatl jako první a začal vykládat, že přes jejich pozemek nepůjdeme. Šli jsme jinudy a když mu to předvedl zástupce stavebního úřadu, tak začal vykládat, jak mrháme penězi.....ta přípojka stála totiž čtyřikrát tolik, ale v celkové ceně stavby to bylo zcela marginální. A to, co píše Avanti(me) v e svém druhém přípsěvku je taky pravda....fanatizmus hraničící až s hysterií a deemagogie, to byly hlavní kvality církevních pedagogů, které jsem měl možnost osobně potkat...

Máš naprostou pravdu, každý si nosí svého Boha v soběa víra je věcí každého jednotlivce....
16. 12. 2012 09:57
Re: církev
Ty ani těm dějinám moc nerozumíš, co?

Nejenom autům....

A vytahovat Koperníka nebo Mendela je docela mimo, protože si stačí připomenout Galilea a jsme doma, protože to je přesně to, co Alambert psal. A navíc jakou církev máš ty na mysli? Asi jenom tu jedinou, pravou, co její hlava dostala ten papamobil, co? A co ty další církve?

Jsme na serveru o autech, nicméně pokud by ses odebral někam, kde se diskutuje zasvěceně o církevních otázkách a neměl čas na psaní příspěvků sem (viz. ty tvoje vývody u článku o rostoucím VW AG...), tak by to bylo fajn.
10. 12. 2012 22:24
Re: Bravo!
Když někdo něco kategoricky tvrdí, očekávám, že je svá tvrzení schopen doložit. Jinak mám důvod předpokládat, že něco není v pořádku.
Pius XII. ještě jako státní sekretář Eugene Pacelli se významně podílel na encyklice (snad nemusím uvádět, o co jde) Mit brennender Sorge, která je dokonce psána německy(!) z roku 1937(!), která ostře odsuzovala rasimus a nacismus. Rovněž se zabývala porušováním konkordátu s Německem, tedy jeho soustavným a závažným porušováním ze strany Německa.
Jestli to znamená, že nehlesla, když byla rovnou vydána encyklika, tak opravdu nevím.
Dále - v roce 1939 Pius XII. vydává encykliku Summi Pontificatus, která opakuje hlavní zásady Mit brennendet Sorge. Btw, za šíření Mit brennendet Sorge byl koncentrák, který postihl i české kněze.
Pokud jde o pomoc hned o začátku Židům, když nestačí slova Israel prime minister Goldy Meir nebo slova vrchního římského rabína, tak co mám uvést? Opravdu nevím. A nepomohlo by mi IQ 1000.
Avatar - Ham.
10. 12. 2012 20:26
Re: Bravo!
Schovávala, ale v době kdy už stála na druhé straně. V době kdy začal hon na židy v Německu tak ani nehlesla natož aby pomáhala.

Pokud umíš jen urážet tak s tebou končím. To jistě s IQ500V pochopíš.
10. 12. 2012 19:22
Re: Bravo!
Vatikán s Hitlerem spolupracoval, mimo jiné kdyby ne, tak by dopadl jako řada těch věřících, tedy v koncentráku. Takže nikoliv, Vatikán v pohodlíčku a teple vychytrale přečkal válku přímo v srdci fašistické Itálie a pak se chopil zásluh
---
není pravda, Vatikán svými proslovy nemohl ohrozit desítky milionu katolíku v Německu. A to by bylo nepřípustné a zbytečné, ničemu by to nepomohlo. To snad pochipí člověk i IQ 50.
Za další - už jsem uváděl, že i v Římě církev schovávala Židy. Využity k tomu byly kláštery i letní sídlo papeže. Vše lze ověřit. Už si opravdu připadám jako u blbých. Je vidět, že komunistické školství zanechalo hluboké kořeny.
10. 12. 2012 18:18
Re: Bravo!
Máš aspoň tušenie, čo bol-je komunizmus?
Avatar - Ham.
10. 12. 2012 15:54
Re: Bravo!
Netvrdím, že je Vatikán jediným viníkem. Ale tvé tvrzení, že Vatikán jediný postupoval proti Hitlerovi tak to je velmi silná káva. Před nástupem, po nástupu a na začátku války s ním spolupracoval, pak otočil o mlčel, a po válce byl hrdina.

Proti Hitlerovi od samého začátku vystupovala řada katolíků i běžných kněží a také za to zaplatili životem.
Vatikán s Hitlerem spolupracoval, mimo jiné kdyby ne, tak by dopadl jako řada těch věřících, tedy v koncentráku. Takže nikoliv, Vatikán v pohodlíčku a teple vychytrale přečkal válku přímo v srdci fašistické Itálie a pak se chopil zásluh. Totiž ten kdo fašismu skutečně chtěl odporovat a odporoval (ať již slovem nebo mečem) tak měl pouze dvě možnosti, bojovat doma a nejspíše položit život (osud katolíků a běžných kněží v řadě zemí) nebo utéci a odporovat Hitlerovi zvenčí. Ani jedno Vatikán neudělal, říkat že odporoval Hitlerovi přímo z fašistické Itálie kterou Hitler 100% ovládal a mohl Vatikán kdykoliv zlikvidovat tak to je velké sci-fi. Spiše si polož otázku opačně, co vše musel Vatikán udělat aby přežil a Hitler ho nechal na pokoji. Jenom na ilustraci, v době kdy proběhla křišťálová moc a kdy Hitler zdaleka ještě neovládal Evropu tak Vatikán ani nepípl, ani slovíčko neuklouzlo. A to se v Evropě ozval kde kdo.
10. 12. 2012 14:41
Re: Bravo!
Btw., a co zbytek Evropy? Ze všech států proti Hitlerovi postupaly pouze ČSR a Vatikán. Ostatní více méně spolupracovaly, ustupovaly nebo dokonce podporovaly. Proč je ten nejméně vinný nebo spíše nevinný (kolik Židů zachránil Vatikán a celá ŘKC na rozdíl od VB, Francie, Slovenska a dalších?).
Také se chce to zabývat tím, ODKUD Německo vzalo peníze na své tanky, letadla a největší lodě včetně Bismarcka. Peníze rozhodují. Peníze rozhodly, že Hitler mohl pokořit téměř celou Evropu.
10. 12. 2012 14:37
Re: Bravo!
Zkušenost Pacelliho (později Pia XII.) s bolševickým převratem v Rusku doprovázený terorem, byl toho svědkem na vlastní oči. Nelze se divit, že v první chvíli cokoliv protibolševického považoval za lepší, nicméně velmi záhy ještě před vypuknutím války již vystupoval proti nacismu. Nicméně nemohl zvolit takovou formu, která by německé katolíky poslala do koncentráku.
Nelze zapomínat, že bolševici ovládali po I. sv. válce Maďarsko, kus Německa (a chtěli se spojit s ruskými b.), kus Slovenska.
Ale nejdůležitější - pokud by Pius XII. vystoupil otevřeně proti Hitlerovi, podepsal by rozsudek smrti mnoha katolíkům. To může požadadovat jen...
Avatar - Ham.
10. 12. 2012 14:29
Re: Bravo!
Hned po válce bylo dost pozdě. Obrat Vatikánu se nechá datovat do roku 1942 kdy bylo jasné, že po vstupu USA do války se karta obrací a Německo tahá za kratší konec. Od té doby je Vatikán nepřítelem nacismu.
Ale třeba konkordát s Německem je všude hodnocen jak legitimizace Hitlera z mezinárodního pohledu, protože to byla první smlouva Hitlera hned po nástupu k moci kdy se všichni v Evropě od něj drželi stranou a snažili se jej izolovat. Smlouva s Vatikánem mu dodala "vážnost". Což v té době Vatikánu nijak nevadilo. Z hlediska věřících a kněží v Německu ta smlouva neznamenala vůbec nic protože byli pronásledováni tak jako tak. Takže jediné co touto smlouvou Pius "zajistil" byla legitimizace Hitlera jako evropského hráče na poli diplomacie. A jak všichni víme, Hitler této nabyté vážnosti obratem využil a než vypukla válka dosáhl zde mnoho úspěchů (pro nás zrovna dost tragických).
Spolupracovat znamená aktivně vstupovat do politiky v něčím zájmu. A před válkou a na jejím začátku Vatikán vstupoval do politiky a pomohl nacistům i v jjiných zemích, viz role vysokých hodnostářů v Rakousku a vliv na Anschluss Německem.
Nedokáži zhodnotit kdo víc a kdo méně pomohl Hitlerovi k moci. Dokáži jen rozeznat kdo mu na začátku nahrával a kdo se stavěl ostře proti. Vatikán na začátku jeho dráhy jeho odpurcem rozhodně nebyl.
10. 12. 2012 14:00
Re: Bravo!
Kdybyste měl pravdu, jakto, že hned po válce byli povyšování Vatikánem kněží a biskupové, kteří byli aktivní proti nacismu. V ČSSR Trochta, v Německu [odkaz] . Podobných případů je spousta.
10. 12. 2012 13:58
Re: Bravo!
Co to znamená "spolupracovat"? Německo po hyperinflaci a placení válečných reparací bylo na dně. Kdo Německu půjčil peníze na vyzbrojení, že porazilo Francii, téměř celou Evropu? Jen ze židovského majetku by to neufinancovalo. Kdo kolaboroval s Německem? Holanďané, Francouzi, Norové, Velká Británie odmítla přijmout Židy z okupovaných území. Vatikán podepsal pouze konkordát nic víc.
Avatar - Ham.
10. 12. 2012 13:17
Re: Bravo!
Nikde jsem nezpochybnil, že řada věřících i kněží se chovala statečně a v řadě případů položila život. Zdůraznil jsem to hned na začátku.
Ovšem nikdo nedokáže ospravedlnit spolupráci Vatikánu s fašismem, míchání se do politiky řady Evropských zemí s cílem pomoci fašismu (např. Anschluss Rakouska).
Ano, když se válka začala vyvíjet nepříznivě pro Hitlera tak nastal obrat a snaha zaháčkovat se na druhé straně. Stále mluvím o Vatikánu, nikoliv o věřících nebo běžných kněžích.
Ty pány beru vážně, ostatně jako celý svět.
10. 12. 2012 12:21
Re: Bravo!
Ještě k Pacellimu - Piu XII. Poděkovala mu Golda Meirová (Izrael prime minister), Albert Einstein, vrchní římský rabín Israel Zolli. Pius XII. v klášterech a ve svém letním sídle schovával mnoho Židů, dokonce jim zajišťoval košer stravu.
Pomluvy, které mají sloužit nevím komu a nevím kdo je platí, jsou opravdu nechutné.
Btw. - katoličtí kněží byli zavíráni do koncentráků. Viz např. českých kardinál Trochta (bylo jich daleko více), který nacistický koncemtrák přežil, komunistické vězení ne.
10. 12. 2012 12:10
Re: Bravo!
Avro - toho berete opravdu vážně? Ad Simon Wiesenthal - zde není problém Ustašovců (nikdo nepopírá, co dělali), kteří Vatikánem podporováni nebyli, ale blahoslavení Stepanice, který se nepodílel na vyvražďování.
Ale zajímavá je otočka od původního nařčení Pia XII. z ambivalence k postojům k Židům k Ustašovcům. Jde o míchání složitých různých událostí (navíc zde Pius XII. neudělal nic, co by se mu dalo vytknout, naopak - existuje množství svěděctví Židů ve prospěch Pia XII.). Takto se opravdu rtěžko diskutuje, když se z několika problémů udělá sněhová koule.
Avatar - Ham.
10. 12. 2012 11:11
Re: Bravo!
Jasně nic z toho nebylo.
Avro Manhattan nebo Simon Wiesenthal a další jsou komunističtí pisatelé. Vyřízeno hotovo. Tmářství jako ve středověku.
10. 12. 2012 10:16
Re: Bravo!
Není to tak, jak píšete. Ustašovci a ani útok v Habeši, nic z toho nemělo podporu Vatikánu. To jsou nesmysly šířené zejména komunisty a prokomunistickými pisateli.
10. 12. 2012 00:16
Re: Asi věřím v boha víc než papež,
Blbost. Podle Kristova učení jsme přece všichni děti Boží a pokud Bůh bude chtít povolat papeže k sobě dřív, proč tomu bránit? Papež by měl být člověk s nejsilnější vírou v Boha na tomto světě a pokud není, je to celé jen divadlo o zisku co největší moci a majetku. A to bylo popravdě to, co katolická církev dělala celou svoji historii. Žádná víra, žádná pokora, jen hromadění majetku a vlivu, jakoby se jednalo o nějakou firmu. Excesy jako upalování čarodějnic a krádeže jejich majetku nebo svěcení zbraní snad ani nemá cenu připomínat. Vyvraždění veškeré "konkurence", která ohrožovala jejich mocenské zájmy se dnes taky nehodí do krámu stejně jako mlčení papeže při vyvražďování Židů.
Tvrdí, že jsou následníky Ježíše Krista, ale narozdí od něj žijí v přepychu místo aby jako on pomáhali bližním. Proč třeba převor kláštera musí mít co 2 roky nejnovější A8, nestačilo by mu něco méně nákladného? Tyto zbytečně utracené peníze přece mohly pomoci mnoha potřebným. Potřebuje každý katolický farář plat přes 40 tisíc čistého měsíčně, když (oficiálně) neživí rodinu, stará se pouze o sebe?
Avatar - Ham.
9. 12. 2012 23:33
Re: Bravo!
Postoj Pia byl ambivalentní především k fašismu jako takovému. Vatikán pod vedení Pia XII uzavřel mezinárodní dohodu - říšský konkordát s Německem, který usnadnil nástup A. Hitlera k moci. Samotný Vatikán byl založen na základě jiného konkordátu a to uzavřeného s italským fašistickým státem v čele s B. Mussolinim. Zcela otevřeně Vatikán spolupracoval s fašistickým režimem ve Francově Španělsku. Velmi neblahé je spojení Vatikánu s fašistickým režimem ustašovců v Chorvatsku, kde podporoval vyvražďování pravoslavných srbských duchovních i prostých pravoslavných věřících. Není ani tajemstvím, že za agresí fašistické Itálie do Habeše v roce 1935 bylo posvěcení přímo Vatikánem, neboť ten měl možnost se zbavit konkurence Koptské pravoslavné církve, která působila v severní Africe, v Libyi a Etiopii. Dodnes existují záběry z filmových týdeníků, jak italská děla posvěcují římskokatoličtí duchovní. To jen jako stručné uvedení do historie spojenectví Vatikánu pod vedením Pia s nacismem a fašismem. Samozřejmě „činili“ se i jednotliví funkcionáři na „vlastní pěst“, jeden příklad za všechny:
Biskup Alois Hudal, Rakušan, sloužící ve Vatikánu, účinně pomáhal, s vědomím Vatikánu, celé řadě nejohavnějších nacistických zločinců, např. Adolfu Eichmannovi, odpovědného za vyvraždění milionů Židů, Franzi Stanglovi, veliteli vyhlazovacího tábora Treblinka, Waltru Rauffovi, vynálezci mobilních plynových komor, O. Wächterovi z Vídně, jednomu z vrahů rakouského kancléře Dollfusse a odpovědnému za vyvraždění asi 800 000 lidí. Hudal pomohl i Mengelemu. Již v předválečné době byl Hudal znám svým pronacistickým smýšlením a svými pangermánskými plány, ke kterým se hlásil i primas rakouské katolické církve Thodore Innitzer taktéž silně nakloněný nacismu. Přesto nebo právě proto byl Hudal v roce 1933 povýšen na titulárního biskupa. Po válce byl Hudal zmocněn Vatikánem k návštěvě táborů, kde byli nacističtí zločinci. A ti od něj dostávali štědrou podporu. Dostávali peníze a nakonec i falešné doklady. S novou identitou pak odjížděli, místo spravedlivého potrestání, především do zemí Jižní Ameriky. Katolický biskup Hudal se ve své „charitě“ na ochranu zločinců nacistické Třetí říše v rámci svého pojetí „křesťanské lásky bližním“ opíral o katolické kláštery, kde se většina jeho chráněnců skrývala. Tato činnost biskupa Hudala umožňovala zhotovení nových identit pro asi 50 000 nacistů a zajistila jim tím nový život. Všechno je dokonale zdokumentované v díle Simona Wiesenthala.

Takže nic proti víře, nic proti křesťanství, všechna úcta obyčejným a upřímným katolickým věřícím a kněžím, kteří položili své životy v boji s nacistickým režimem. Ale úloha Vatikánu a samotného papeže v období nástupu nacismu, války i poválečných událostí není nic čím by se mohl Vatikán chlubit.
9. 12. 2012 23:24
Re: Tak marketing nám šlape dobře....
no tak před tím pánem nezbývá,než smeknout :yes:
9. 12. 2012 23:18
Re: Tak marketing nám šlape dobře....
S tímhle přístupem se rád ztotožňuju.
Pro mě je celá tahle otázka jednoduchá: Žij, jak jen umíš, až přijde čas, zhasne se a pak tě ostatní budou za tvé nepřítomnosti soudit.
V tomhle kontextu mě napadají věty, které před smrtí prohlásil Paul Eddington (Jim Hacker): "A journalist once asked me what I would like my epitaph to be and I said I think I would like it to be 'He did very little harm'. And that's not easy. Most people seem to me to do a great deal of harm. If I could be remembered as having done very little, that would suit me."
9. 12. 2012 22:36
Re: Bravo!
Anebo ambivalentní postoj papeže Pia k vraždění Židů.
...
Toto je, nazvěme to hrubou nepravdou. Existují dokumenty jasně dokazující, že Pius XII. byl proti vraždění a nemálo toho učinil pro Židy. Nevím, kdo má zájem na šíření lží, ale to je tady jedno. Jen zjišťuji, že mezi lidmi je velmi mnoho polopravd a lží.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 22:24
Re: Bravo!
Názor beru, i přes mé odlišné vnímání náboženství a jeho vlastností. Taky díky za diskusi :yes:
9. 12. 2012 22:21
Tak marketing nám šlape dobře....
něco ve smyslu - Nejlepší k nejlepšímu.....ale o tom jsem vlastně po přečtení celé diskuze psát nechtěl....
Otázka víry/nevíry - to je to, oč jsme schopni se přít - slušně/neslušně, tvrdě/měkčeji - a co se víry týče jsme schopni časem dojít až k válce - pro víru.... Skutečně pro víru? Primárně nejsem věřící ve smyslu "toho jediného pravého....čehokoliv"
Každý má svobodu se rozhodnout - čemu bude věřit - v tom, ten, kdo tenhle svět "třesknul" dal každému neskutečnou svobodu - a odpovědnost. Máte možnost se rozhodnout v každém okamžiku - jak se budete chovat...
Velmi krátce, aniž bych se s někým chtěl přít, dokazovat nedokazatelné apod - nejblíže mému chápání(jsem-li vůbec schopen něco pochopit)
- celý náš svět je jen jakási školka - máme svobodu, ve které můžeme ukázat, jak se chováme, co děláme, jak chápeme jistá pravidla(boží zákony, chcete-li). Až vyskočíme nad sebe - tedy tam, odkud jsme sem přišli a kam se vracíme, abychom se znovu vrátili - ano - souvisí s reinkarnací - tak budeme konfrontování s tím, jak jsme se chovali - abychom se poučili - a jednou - dříve či později - sami od sebe - konali - řekněmež - správně.... To nikomu necpu, nevnucuji, nehodlám nikoho upalovat, když nekoheruje s mou představou.... A to samé ale očekávám - hrozně naivně - od ostatních. Zkrátka jen a pouze to, že nebudou činit nic, co nechtějí, aby bylo činěno jim(nepřipomíná Vám to něco?)
Problém církve není původní myšlenka...problémem církve - jakékoliv - je člověk...jeho touha po moci a ovládání jiných... A církev v dějinách takových individuí byla plná - a nejen dříve - je i nyní - je to zkrátka obrovská organizace, která má spousty dobrých, stejně jako zlých - členů a vykonavatelů... Soudit však podle lidských slabostí základní principy, podle kterých by to mělo ideálně fungovat, je přinejmenším nemoudré.....
9. 12. 2012 22:09
Re: Bravo!
Církev fungovala před stovkami let, kdy dokázala lidi mobilizovat a udržet v komunitě.
Dnes, když už komunitu nepotřebujeme, stává se přežitkem.

Evoluci do toho netahej, nejčastěji vyhraje ten, kdo má největší palici - a to po většinu lidské historie byla církev se svými výhrůžkami peklem a zatracením.
9. 12. 2012 22:06
Re: Bravo!
Tady bych parafrázoval JC.
"To je jako říct, hurá - mám syfilis, je to mnohem lepší než AIDS."
9. 12. 2012 22:02
Re: Bravo!
Soudím tak na základě vlastní zkušenosti. Pocházím z okresu, kde je snad nejméně věřících v celé ČR, možná je můj pohled tedy trochu zkreslený. Slušnou část života jsem ale strávil i jinde a tvrdím tedy, že není nic horšího, než když lidé nechají ovládat svůj život vírou v "něco" nadřazeného.
Víra může ulehčit odchod z tohoto světa nebo pomoci zvládnout obtížné situace v životě. Nedaří se mi? Nejsem dobrým křesťanem/muslimem/whatever, hledám řešení v duchovní sféře.
Já, jako nevěřící, musím hledat řešení problému v sobě. Náboženství je opium lidstva, zakrývá jasné a zkresluje skutečné...

A o tolerantnosti bych se tu, být Tebou, nijak nerozšiřoval. Viz třeba současný význam slova džihád nebo Kansas Evolution Hearings. Anebo ambivalentní postoj papeže Pia k vraždění Židů.

Nic ve zlém, díky za podnětnou diskusi.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 21:31
Re: Asi věřím v boha víc než papež,
Moje řeč! :yes: Je výhradně na samotném papeži, jak s takovou mírou vlivu naloží (o čemž svědčí špatné a dobré příklady)... díky za názor :yes:
9. 12. 2012 21:18
Re: Asi věřím v boha víc než papež,
Tak cítiš tentoraz zle. Čo som napísal, to je proste fakt, žiadna irónia. Ale všimni si jedno - v charakteristike pápeža som nespomenul cirkev ako takú. Prečo myslíš?
Pápež môže mať v rukách veľkú moc. Ale veľa záleží na človeku, ktorý tento post zastáva, či a ako dokáže daný potenciál rozvíjať a využiť.
Pápež je osobnosťou s výsadným postavením, to sa poprieť nedá. Predstaviteľom cirkvi je tiež, ale to je v porovnaní s prvým napísaným prakticky zanedbateľné a má zmysel len pre cirkev samu.
Ale ako som už raz písal, toto všetko nezaručuje, že pápež je tým najlepším, ako si napísal na začiatku tejto diskusie. Ale má šancu sa ním stať.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 21:04
Re: církev
Ok, však v pohodě ;-)
9. 12. 2012 21:03
Re: církev
Ja nedávam vinu náboženstvu za všetky konfilkty, to ani náhodou. To by sme sa zle chápali. Len ho nevnímam výhradne pozitívne. ;-)
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 20:35
Re: Asi věřím v boha víc než papež,
Cítím z toho ironii, ale máš v lecčem pravdu - papež je osobnost a autorita, patří mezi nejvlivnější osobnosti na světě. Proto může působit na společnost, může ji kultivovat a zvyšovat její mravní laťku (což řada lidí nechce a bojí se toho). Navíc, ze své pozice může budovat mravní elity, které zase působí dál. Prostě - kdo má uši, slyš!
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 20:32
Re: církev
Uvádím zde typické příklady náhledu na problematiku náboženství. Pokud je nepřijímáš, je to jen a jen Tvoje věc ;-) Nesmíš ale zapomínat na konflikty, které nemají s náboženstvím nic společného - abychom opět nesklouzli k primitivní a podlé demagogii, že náboženství může za všechny světové konflikty. Krom toho vnímáš náboženství dost jednostranně a opomíjíš jeho pluralitu a potenciál, který v nejednou případě možnému konfliktu zabránil.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 20:26
Re: Bravo!
Neříkám, že Bůh je, jen obhajuji víru v něj, na kterou mají lidé právo.

A opět - odkud víš, že jsou věřící v drtivé většině (jak říkáš) netolerantní? Pokud soudíš pouze na základě těch, se kterými jsi přišel do styku (tedy jen se zlomkem věřících z několika miliard lidí), jak můžeš tvrdit, že v drtivé většině případů jsou věřící netolerantní? TOHLE mi na argumentech proti víře vadí - nikoli nevíra, ke které mám respekt a pochopení.
9. 12. 2012 20:22
Re: církev
Miešaš hrušky s kolečkami. Nejde o to, kto komu nevyhovuje. Dnes je konflikt tam, zajtra inde, potom ukážeš prstom na iných, a nakoniec môžeš byť v podobnej vojne aj sám. Preto nazývam náboženstvo globálnym problémom, je to Damoklov meč, čo nad nami neustále visí. Filozofovať o tom môžme. Ale nevyriešime to.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 20:20
Re: Bravo!
Kdo jiný, než určitá forma stvořitele/ Boha? Velký třesk tomu nasvědčuje, přičemž pojmy jako "budiž světlo" a "na počátku bylo slovo" mohou být kulturním konstruktem, který nelze vykládat doslova. To však nic nemění na tom, že s klidem mohou znázorňovat právě velký třesk.
9. 12. 2012 20:11
Re: Bravo!
Platí predchádzajúci príspevok.
Avatar - Norge
9. 12. 2012 20:09
Re: církev
..pekna diskusia panove !

Suhlas s nazorom, ..ze nieco ako moralne hodnoty, ktore su opisane v novom zakone, ale hlavne desat bodov zo stareho...by mali tvorit nejaky zaklad pre urcity status a vysku levelu moralky spolocnosti a svedomie jednotlivca a nasledne i skupiny ...

To, ze tomu tak nie je, a Europa sa vybrala ( je tlacena) k opacnemu smeru vytvara spolocensky chaos, ktory ako vsetci vidite vedie k opacnemu polu ...
Napr.: kradez sa stava beznou vecou, ..a je vnimana skor ako sikovnost, a nie skutok hodny trestu, ..atd.
Ako keby sme zabudli co je svedomie ...
Zakon dzungle je pre zvieratka, ..ludia by mali mat rochu vyssie ciele zvlast ked dostali do daru schopnosti a vlasnosti dane ci darovane iba ludom .
9. 12. 2012 19:32
Re: církev
Tomáš Akvinský byl kanonizován církví roku 1322. 1567 byl povýšen na jednoho z 33 učitelů církve. Takže to bylo asi trošku jinak.
9. 12. 2012 19:32
Re: Bravo!
Vis s cim mam problem?
Vy rikate, ze "buh" je, jakekoli odmitani je pro vas (alespon podle tehle diskuse a mych dosavadnich zkusenosti) neprijatelne. Pro me je zase absolutne neprijatelny opak, to ale respektovat v drtive vetsine pripadu nedokazete. Cest vyjimkam.

Nesnasim jakokoli podobnou kolektivni cinnost, z nabozenskych seanci je mi na zvraceni. Svoji viru mam v sobe a nehodlam se o ni s nikym delit. A rozhodne nepotrebuju prostrednika pro kontakt s predmetem viry.
At si lidi veri kde chteji, je mi to jedno. Pokud to ale delaji na verejnosti, musi pocitat s negativnimi reakcemi.
9. 12. 2012 19:30
Re: Bravo!
Ve středověku to bylo normální. Ne díky církvi.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 18:43
Re: církev
Dobře, tak jinak - pro určitou skupinu lidí jsou problémem všechna náboženství. Pro jinou jsou problémem speciálně Abrahámovská náboženství, pro jiné zase východní tradice, někdo může vidět problém ve všech náboženských systémech až na nějaký určitý...
Žít odděleně nelze, naopak je třeba vézt mezináboženský dialog. A to ne pouze na diplomatické a intelektuální, ale převážně na ryze občanské úrovni.
S pohledem na svobodu souhlasím :-)
9. 12. 2012 18:32
Re: církev
Súhlas až na jedno - nie niektoré náboženstvá sú problémom, ale všetky. Kto určí, ktoré náboženstvo je problémové? Kto určí, ktoré sú "tie správne"?
Ale aby som bol presnejší - najproblémovejšími sú rozdiely medzi náboženstavmi. Keby ľudia rôznej viery mali možnosť žiť a žili oddelene, bez konfrontácie, žiadne problémy by pravdepodobne neboli.
S tou slobodou slova máš pravdu - ale aj tá sloboda zaručená zákonom nemusí byť vždy tým najlepším argumentom a spôsobom. ;-)
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 18:25
Re: církev
;-) :yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 18:24
Re: církev
Ani v nejmenším Ti nic nevnucuji ;-) Jen píši své názory, stejně jako Ty. K náboženství - problémem je, že v jeho rámci není jen víra v něco posvátné, ale také soubor určitých hodnot pro pozemský život. Zde je třeba vést hluboký mezikulturní dialog (ne však lacinou podobu tolerance, kde si každé společenství říká, co chce, ale nikdo se navzájem neposlouchá - z toho vyvěrá nepochopení druhého a následné problémy). Takže - určitá náboženství jsou zcela jistě problémem (viz například islámské názory na bezvěrce a ženy, uplatňované hromadou lidí, nebo buddhistické a hinduistické karmické zákony, ve kterých je člověk otrokem svých myšlenek a skutků), ale dodal bych, že náboženství mnoha lidem pomohlo. Popisovat pozitivní stránky náboženství by bylo na dlouho (opět odkazuji na pozoruhodnou knížku Náboženství pro ateisty: bezvěrcův průvodce po užitečných stránkách náboženství), ale za všechny bych vyzdvihl přínos pro socializaci člověka - náboženství vytvořilo modlitební místa pro hromadné setkávání lidí (se vštěpováním pro-společenských hodnot), poskytuje možnost zpovědi (s výjimkou kupř. protestantských proudů) a široké spektrum kontemplativních technik (od jednoduchých dechových cvičení přes různé modlitby až po hluboké meditace), čímž poskytuje služby v oblasti psychologie...

Souhlas - moje věta může působit jako provokace (pokud bych měl být hysterický, řekl bych, že ateisté také velmi často pobuřují, a sice věřící jedince - urážkami proroků, zesměšňováním jejich víry, ztotožňováním spirituality s bludy, čarodějnictvím a různými pohanskými nesmysly). Avšak dokud je svoboda slova, je moje věta legitimní, byť se s ní doslova a do písmene neztotožňuji (jak velmi správně konstatoval GTI - před Bohem jsme si všichni rovni). I přes to má však svůj smysl.
9. 12. 2012 18:17
Re: Bravo!
Nemá povinnosť? A čo jeho svedomie? Ako vie, že ten čovek v Boha neveril? Ako vie, že nežil podľa jeho prikázaní? Podľa toho, že ho nevídal v kostole? A kde berieš presvedčenie, že dotyčný človek nič cirkvi nedával? Nežije ona z príspevkov štátu, teda z našich daní? Spýtam sa ja - čo je to za morálku? Hanba takému farárovi. A hanba tým, čo podobné počínanie schvaľujú. Tak sa prejavuje ono "miluj svojho blížneho ako seba samého"? Sorry, priateľu, ale fuj.
9. 12. 2012 18:13
Re: církev
Vidíš, ako a hovorí česky, "kápnuls na to". Aj preto nechcem mať, pokiaľ možno, s cirkvou spoločné nič. Svojho Boha nosím v sebe. ;-)
9. 12. 2012 18:10
Re: Asi věřím v boha víc než papež,
Pápež je proste pojem, osobnosť, a zo svojej pozície môže pre ľudstvo veľa dokázať. Preto ho treba chrániť. Je jediný taký. Preto jednoducho musí mať to najlepšie, čo je k dispozícii. Proti tomu môže mať niečo skutočne len úplný ignorant alebo blbec.
9. 12. 2012 18:07
Re: církev
Náboženstvo? To je jednoduché - viera v niečo posvätné. Potiaľ je to vporiadku. Ale všeobecne táto viera ovplyvňuje ľudí v ich myslení a konaní a v jej mene sa ôžu stať hrozbou - pre tých, ktorí veria v niečo iné alebo pre tých, ktorí proste neveria. Už len delenie a selekcia na rôzne tábory na základe viery narobila, a ešte narobí veľa zla. Áno, náboženstvo je svetový problém, najmä v čase globalizácie, keď sa svetové kultúry miešajú a zjednocujú. Stačí spomenúť protestantov a katolíkov, mosllimov a katolíkov, židovské trenice - tam všade úraduje a je príčinou nešťastia náboženstvo a viera.
Ver, čomu chceš, modli sa, maj rád Boha, ži podľa jeho prikázaní, buď dobrým človekom - a je všetko vporiadku. Ale nenúť mi svoju vieru a neoznačuj jej ideály za platné pre všetkých, pretože v tom momente si na prahu vojny a tvoja viera bude pre niekoho proste zlá. Rozumieme si?
Teraz to trochu pritiahnem za vlasy ale vpodstate Tvoje vyjadrenie v hornom príspevku: "Inu, to nejlepší pro toho nejlepšího! " môže pre niekoho znieť poburujúco.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 18:03
Re: církev
Ale samozřejmě nešlo jen o pozitivní zážitky - zažil jsem i pochybné faráře a hlavně řadu mladých, nadšených věřících, kteří se pod rouškou biskupských škol chovají zcela neadekvátně...
9. 12. 2012 17:56
Re: církev
Tak k tomu Ti gratulujem. Zažil si to lepšie.
9. 12. 2012 17:55
Re: Bravo!
Tomuto hovorím slepota - všetko čo chceš, tak ospravedlníš, lebo slepo veríš. Vždy sú zlí len tí druhí, nikdy nie my. Pamätaj si, že nič nie je iba čierne alebo iba biele.
9. 12. 2012 17:53
Re: Bravo!
Ja tiež netvrdím, že všetko je zlé. Ale rovnako nie dobré. Je fajn, ak majú niekde farára, ktorý robí všetko ako má svedomito a dobre, a viem, že je takých plno. Ale čím ideš vyššie, tým je výskyt takýchto ľudí menší. Aj to sú len ľudia.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 17:52
Re: církev
Pokud dobře čtu, tak jsi napsal, že největším problémem lidstva (v reakci na uživatele Jirik H) je náboženství (což mimochodem bolševismem - a nejen ním - zavání). Proto se Tě ptám znovu - co je to náboženství? Označit ho za největší problém lidstva je docela závažný argument
;-)
9. 12. 2012 17:50
Re: Bravo!
A kto túžil po majetku a moci? Nie aj cirkevní predstavitelia? Komu držali stranu? Chceš tvrdiť, že sa všeobecne zasádzali proti vojnám a odmietali moc a majetok? Nebuď smiešny.
9. 12. 2012 17:47
Re: církev
Veľmi sa mýliš, milý priateľ, ak to zjednodušuješ na pomer veriaci : bolševik. Nie my, ale Ty zjednodušuješ a paušalizuješ. Koľko náboženstiev, toľko ciest, a ešte viac bohov. Všetkých do jedného si vymysleli ľudia, každá kultúra podľa svojich zvyklostí a svojej podstaty. Ak je nejaký Boh, musím ho mať v sebe, musí to byť moje svedomie a to dobré vo mne. Ak niečo môže platiť, tak je to páve to najznámejšie "Boh je láska". Čo dnes platí, žiaľ, najčastejšie len na papieri. Našťastie nie výhradne - potom by človek už skutočne nemal čomu veriť. Nikde som nenapísal, že na viere je niečo zlé - ale reprezentantom viery pre mňa nie je a nebude cirkev. ;-)
9. 12. 2012 17:40
Re: církev
Pokiaľ je len toto to pravé "ľudské", tak sa hanbím, že som človek.
Avatar - Ham.
9. 12. 2012 16:17
Re: Bravo!
Za slova smrt? To je u tebe normální? Ať byla jeho slova správná nebo ne tak toto je přesně demagogie, kterou zde s jinými fanglemi předvedli organizace komunistů, nacistů a řada dalších. A všichni pak s odstupem mluví stejně:
No sice jsme ho tak nějak umlátili k smrti (zastřelili, upálili, roztrhali v kole, umučili elektřinou), ale když von pořád vykřikoval něco o pravdě. Kdyby byl zticha tak se mu to nestalo. Děkuji, nechci.
Takže znova: upálení Jana Husa bylo samozřejmě nesprávné, ale byla to především promyšlená a sprostá vražda, která následně způsobila vraždění ve velkém. A už vůbec neberu pohled, kdo je větší vrah, jestli ten co vyvolal husitské války a řadu jiných nebo ten co začal druhou světovou nebo ten co si usmyslel komunismus. Btw. komunističtí a nacističtí pohlaváři také neběhali po bojišti nebo koncentrácích a gulazích a nevraždili vlastníma rukama, na to měli své lidi, některé věci se bohužel tyto organizace učí velmi rychle jedna od druhé. A výmluva na středověk a pak že už to bylo v pořádku neprojde ani náhodou. Spolupráce Vatikánu a jeho vrcholných představitelů s fašistickou Itálií, nacistickým Německem, uštasovkým Chorvatskem nebo Španělskem pod praporem generála Franca je dostatečně známá včetně přímé podpory některých představitelů Vatikánu nacistickým hrdlořezům. Stačí si přečíst dokumenty, které nashromáždil Simon Wiesenthal. A ty to všechno nazveš jako několik omylů církve. Proč vraždám říkáš omyly? Vražda není omyl, vražda je a vždy bude prostě vražda.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 16:00
Re: církev
Díky za odpověď a názor ;-) A beru zpět ten zběsilý tón...
9. 12. 2012 15:53
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 15:46
Re: Bravo!
:yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 15:45
Re: Bravo!
Lidé mohou věřit kde chtějí, nikoli jen doma a v ústraní, jak by sis to představoval Ty a Tobě podobní. Podle toho, co jsi napsal, je vidět, že o vyjádření církevních hodnostářů nevíš zhola nic a vůbec bych se nedivil, že informace z této oblasti čerpáš jen z médií.
9. 12. 2012 15:43
Re: Bravo!
Kdo běsnil? Církev? Upálení Husa nebylo správné, ale nebyla správná ani jeho slova.
Btw., komunismus, hlavní odpůrce církve má za pár desetiletí na svědomí 100 mil lidí. Stovky politických procesů, gulagy, koncetráky, desítky miliónů mrtvých jen v uměle vyvolaném hladomoru. USA - genocida původních Indiánů. Kolonizační války, otroctví černochů - to vše jsou milionkrát větší průsery oproti několika omylům církve.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 15:41
Re: církev
:yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 15:40
Re: církev
Víte vy vůbec (Ty a alambert2), co je to náboženství? Ani religionisté se na jednotném výkladu a pojetí neshodli. Pekelným způsobem zjednodušujete a bolševickým způsobem paušalizujete - nic víc, nic míň.

PS: Doporučuji knihu Náboženství pro ateisty: bezvěrcův průvodce po užitečných stránkách náboženství.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 15:37
Re: církev
Církevní oblast mi není neznámá - jsem ve velmi častém kontaktu s lidmi z jejího prostředí a absolvoval jsem řadu akcí a setkání na toto téma. A musím říci, že převládají pozitivní zkušenosti a zážitky (až na pár nemilých překvapení, která jsem zažil).
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 15:34
Re: Bravo!
Pochopitelně. Stačí jen říci, že jde o víru, nikoli o prezentování skutečnosti.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 15:32
Re: Bravo!
Já po nich nechci důkaz neexistence! Výše jsem svůj pohled na věc jasně vyjádřil. A co se týče církve - mám na ni jiný názor.
Avatar - Ham.
9. 12. 2012 14:21
Re: Bravo!
Proč? Chceš snad třeba upálení Jana Husa nazvat jinak než sprostou vraždou, která vyvolala následné vraždící běsnění v podobě husitských válek?
Avatar - Blue Sun
9. 12. 2012 14:05
Re: Asi věřím v boha víc než papež,
To je taky slušná kravina... Vůbec to není o víře nebo důvěře v Boha, ale o zbytečnosti provokovat pitomce. A taky trošku o ochraně okolí a lidí, protože každá významná osobnost je dobrým cílem pitomců, kteří by ji chtěli sejmout... A mohou při tom taky sejmout i plno jiných lidí.
Avatar - Blue Sun
9. 12. 2012 14:03
Re: Bravo!
Přesvědčovat odpůrce vražděním? Nemotá se ti to trošku už s islámem?
Avatar - Blue Sun
9. 12. 2012 14:01
Re: Bravo!
Narážel jsem na "péči církve o majetek", kterou zmínil Klaudius. U nás je naopak na to, že prakticky církev nevlastní nic, až dost dobrá. Ve vsi nedaleko od nás, která spadá pod naši městskou farnost, probíhá oprava kostela, o němž jsem si myslel, že už zaručeně ho nechají spadnout. Nenechávají a dělají to chlapi, které z kostela znám ve spolupráci s farářem...
9. 12. 2012 13:43
Re: církev
To je ale všechno lidské, pak by už nezbylo nic:-)
9. 12. 2012 13:42
Re: Bravo!
Nejvíce zařvalo lidí na víru v člověka, tzv. komunismus. Je zdokumentováno cca 100 mil. lidských obětí.
9. 12. 2012 13:40
Re: Bravo!
V celku souhlasím. Proto je základem demokratického zřízení svoboda, nikoliv jen tolerance. Ovšem v posledních letech to nevypadá ani na toleranci křesťanů. Nelze totiž lidem v demokratické společnosti vzít právo na svobodné vyjadřování. A u křesťanů toto druhé irituje, protože křesťané poukazují na činy, které nejsou dle nich správné. Nesouhlasit s nimi je legitimní, ale nadávat jim apod. je už útok na základní lidské svobody.
9. 12. 2012 13:36
Re: Bravo!
Jo, něco na tom je. Kdyby víra v nadpřirozeno byla nesprávná, evoluce by neupřednostnila lidské jedince, kteří věřili. Ať už ve starověku, před antikou nebo nyní třeba Židy. Od Mojžíše a krále Davida (více jak 3 000 let) jde o jeden národ se svou vírou. Která jiná skupina lidí se tím může pochlubit. Koneckonců i Církev - má za sebou 2 000 let kontinuity.
9. 12. 2012 13:33
Re: církev
Nikto netvrdí, že cirkev nerobí aj dobré veci. Ale rovnako nemôžeš tvrdiť, že iba dobré. Rovnako sa nedá tvrdiť že všetci mocní a bohatí sú zlí, a všetci chudobní a nemohúci dobrí... Preto nie som tým, koho nazývajú veriacim, a rovnako nie som demokrat ani nie som zástancom kapitalizmu. Balansujem na hranách medzi a nechcem spadnúť radšej nikam. Hovorím, ver čomu chceš, a nechaj aj mňa veriť čomu chcem - a budeme kamoši. ;-)
A čo sa týka toho pána, ktorému spravili nové auto, rozhodne nie je tým najlepším preto, že je pápežom. Táto funkcia je a vždy bola politickým postom, ničím iným. Pápež Ján Pavol II. vždy mal moju úctu za to, čo robil a čo dokázal. Isteže mal k tomu vo funkcii pápeža prostriedky. Ale ten post samotný bez človeka s veľkým Č nič neznamená. Pre mňa určite nie. To je dôvod toho, že oponujem.
9. 12. 2012 13:32
Re: Bravo!
Farář nemá povinnost pochovat člověka, který nechodil do kostela. Vsvětlovat tyto věci je složitější. Chtít po faráři, tedy po Církvi, aby pochovala člověka, který s ní nic neměl, nic ji nedával, je na tom něco špatného? Na jedné straně někteří na Církev nadávají do všeho možného a pak ti samí lidé chtějí po ní pohřbít člověka. Co to je za morálku těch lidí?
Co se týká majetku, moc se ve smyslu vašeho příspěvku nevyznám, proto nemohu reagovat.
9. 12. 2012 13:28
Re: Bravo!
Jenže ty války nevedla církev. Války vedla šlechta, státy s cílem ukořistit majetek. Proto někdy na tzv. katolické straně stáli i protestanté a naopak. Příčinou nebyla víra nebo církev, ale prachsprostá touha po majetku a moci. Což se děje dodnes, jen záminky se nacházejí jiné.
9. 12. 2012 13:28
Re: církev
náboženstvo (akékoľvek) a nenažranosť (obsahuje socializmus, kapitalizmus, demokraciu atď...)
9. 12. 2012 13:06
Re: Bravo!
Tak ja píšem o tom, čo poznám u nás a o vlastných skúsenostiach. Viera v Boha je každého vec a nikomu ju neberiem ani neupieram, ale cirkev do toho nepleť. Viem svoje a názor len tak nezmením. Boha musí mať človek v sebe, nie len na jazyku, v tom je podstata. A ak hovoríš o zatemnenom mozgu len preto, že neverím cirkvi a neverím rozličným náboženstvám, je mi to ľúto. Každý má právo veriť čomu chce, ale s týmto na mňa nechoď. Nie som veriaci v tom zmysle, ako sa to všeobecne vysvetľuje a nikdy nebudem. Cirkev ma nepresvedčila a nepresvedčí - už len to, že seba samu stavia na úroveň Boha o niečom hovorí. Nie, neprosím.
Avatar - Ronault.
9. 12. 2012 12:50
Re: církev
Takových situací v historii bylo hodně, vraždilo a persekuovalo se zde pro všechny ideologie, pro komunismu, socialismus, křesťanství, islám, DEMOKRACII (viz USA) atd.
Pokud hledáš za vším jen to nejhorší a nejtemnější osoby, těžko najdeš něco čistého. Nudné je hledeď k současnosti, k tomu, co dnes církev a církve represzentují.

Pořád se tady omílá pálení čarodějnic ve středověku, tedy v době, kdy lidé měli vědění nulové, nikdo netušil, co způsobuje morové rány, nikdo neměl tušení, co je ta žlutá koule na nebi, v době, kd ykonečně plebs nebyl otrokáři, ale nevolníky a to jen díky křesťanství (popře tady někdo, že křesťanské ideály pozvedávají chudé a slabé nad bohaté a silné? takový omezenec tu snad není), ale nikdo se dnes nevěnuje osobnostem jako Matka Tereza, tisíce umučených knězů v lágrech za posledních 100 let, misijní činnost, v čr stovky pečovatelských domů provozovaných církví pro staré, postižené, nemohoucí... to už zde nezazní... a že je to v současnosti největší prací církve, tedy církví.

Ale jo, klidně tu řešte čarodějnice z doby, kdy lidstvo věřilo, že zemi drží 4 bílí sloni 8-s
Avatar - Ham.
9. 12. 2012 12:26
Re: Bravo!
Existence Tróji je podložena stejně (ne)kvalitními údaji jako obsah Bible, samé nepřímé důkazy. A nevím nač si stěžuješ, věřících v Boha je na světě několik miliard, těch co věří v existenci Tróji je možná pár tisic nadšenců po celém světě. Nicméně jeden rozdíl tu je, příznivci existence Tróji nikdy nezaložili spolek na ochranu tohoto přesvědčení a nikdy nešli vražděním "přesvědčovat" své odpůrce. Takže i kdyby důkazy o existenci Tróji byly slabé jak věchýtek tak mě to nechává absolutně klidným a příznivci této teorie mi nijak nevadí (sám nejsem historik takže názor na kvalitu jejich přesvědčení žádný nemám).
Pokud důkazům z Bible věříš víc než jiným, prosím, je to tvá volba a tvá víra a nikdo ti ji nebere. Nikdo zde nekope do věřících. Ovšem kritika organizace, která napáchala mnoho zla, je zcela na místě, tak jako je na místě kritika jakékoliv jiné organizace/skupiny lidí, která v historii použila stejný model (vraždění ve jménu své víry/převědčení/teorie etc.).
Tvé důkazy o existenci Boha nijak nezpochybňuji ač nezastírám, že mě nezajímají. Stejně tak ti nehodlám vnucovat své důkazy o neexistenci jakéhokoliv boha (mimo jiné proto, že žádné důkazy samozřejmě nemám, pouze si myslím, chceš-li věřím, v neexistenci boha v pojetí římskokatolické církve).
9. 12. 2012 11:55
Re: Bravo!
vieš o tom, že pápeži mali armádu ( regulérnu ) a križiacke výpravy boli vojskom pápeža ( aj keď v jednej bojoval francúzsky a anglický kráľ so svojimi vojskami ), koľko vojakov mal Alexander Veľký ( dúfam že nepopieraš, že nejakých mal ), koľko ich mal Richard III., koľko Atila, koľko Žižka, chceš povedať, že keď nevieme počet, znamená to že žiadnych nemali ? Pápež vojsko nemá, lebo prehral poslednú vojnu do ktorej sa zapojil a víťaz mu nechal štát, ale s podmienkou, že nebude mať vlasnú armádu. Čítaj alebo gúgli, zistíš kto aj rok, ale nezistíš počet vojakov. Jednoducho vtedy to nebolo v móde, počítať.
9. 12. 2012 11:46
Re: Bravo!
a týmto si jasne ukázal podstatu viery, je to ako v tej reklame " ja nemusím, ja už ho vidím ", a keď ty nemusíš, prečo názorový pól podľa teba musí. Začína ma z toho páliť inkvizícia >:D . Každá civilizácia mala svoje božstvá a kto bol silnejší, toho viera bola správna. Preto kňazi posvetili zbrane svojho kráľa, fuhrera, generalissima ? a všetci boli jednej viery. Avantime daj odpoveď >:-[]
Avatar - Blue Sun
9. 12. 2012 11:23
Re: Bravo!
Víš, co je zajímavé? Pověstem o Tróji věříme z jedné staré knížky, mnohem starší, než je Bible... a žereme to jako realitu, hledáme Tróju a když na předpokládaném místě vykopeme město, bereme to jako důkaz, že měl Homér pravdu. Proč lidé nechtějí stejně věřit Bibli, která je mnohem lépe podložena důkazy o její pravosti?
Potřebujete jen někoho nenávidět a do církve se vám dobře kope... ale není to spíš ze strachu, že by to náhodou mohla být pravda?
Mimochodem, sám několik důkazů Boží existence mám ze svého života... ale je zbytečné je tu rozvíjet. Vím, že je nebudete chtít uznat, proto se tím ani nebudu trápit.
Avatar - Blue Sun
9. 12. 2012 11:19
Re: Bravo!
U nás církev žádné památky nevlastní, takže aŤ se koukám jak chci, za vše může náš nenažraný stát... Zase jde jen o pracháče, ne o církev...
Víš, že ve Španělsku, Portugalsku a Itálii měla více mrtvých na svědomí státní (světská) inkvizice, než církevní?
Jsi dost rozumný chlap, to si můžu dovolit říci. Ale v něčem máš stejně zatemněný mozek, jako jiní lidé tvé generace...
9. 12. 2012 10:56
Re: církev
A si si tým istý ty? Mám s nimi pár osobných súseností a musím povedať, že tých pozitívnych je menej.
9. 12. 2012 10:52
Re: Bravo!
Obzeraj sa okolo seba. Chátrajúce budovy, pamiatky. Ktože ich vlastní? Cirkev. Odpredá ich štátu, aby ich zachránil? Nie, je to cirkevný majetok. Má cirkev peniaze na ich obnovu a údržbu? Nemá, nechá ich radšej schátrať. Za peniaze radšej stavajú nové postmoderné kostoly a kupujú si nové autá. Ospravedlňujú sa tým, že stavajú z milodarov. Jediná organizácia, ktorá má potichu povolené nezdanené príjmy. A že to nie je zbierka na charitu. To je reálny príklad zo súčasnosti. Štb a pedofili - a cirkev sa za nich stavia a bráni ich, prvoradou snahou bolo všetko ututlať. Stačí?
Zažil som farára, ktorý odmietal pochovať mŕtveho, pretože ho vraj nevídal v kostole. Rovnako ďalší odmietol pokrstiť dieťa, lebo jeden z rodičov nebol pokrstený. A takýchto parazitov živíme z našich daní. Česť výnimkám.
Minulosť? Nech sa páči. Hovorí ti niečo tzv. svätá inkvizícia? Piate prikázanie rozdupali na prach. V mene Boha vraždili nepohodlných ľudí a v mene Boha sa sadisti ukájali na mučení a utrpení žien. Kam sa hrabe diabol aj s celým peklom?
Cirkev, to je naprieč storočiami samá špina a krv na rukách. S Bohom majú spoločné len to, že sa zaňho schovávajú. Je len prostriedkom ich živobytia. Skutočných svätcov, hodných nasledovania, je alebo bolo len pár. Prosím, cirkev nie, ďakujem.
9. 12. 2012 10:50
Re: Bravo!
Stačí války v "božím jméně", touha po moci (útrum měli až pro Vestfálském kongresu), tmářství, vyvolávání iracionálního strachu z neznáma, mučení...
9. 12. 2012 10:48
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 12. 2012 10:45
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 12. 2012 10:45
Re: Bravo!
:yes:
Morální zásady v podobě desatera (teda většiny, pro mě 4. - 10.) jsou použitelné v jakékoli společnosti, ta nadstavba už je ale zbytečná a do jisté míry i škodlivá.
9. 12. 2012 10:39
Re: Bravo!
Samozřejmě, jakákoli víra stojí na tom, že důkazy nelze předložit.
To samo o sobě není až tak zlé, horší jsou kvanta lidí, která za víru prostě zařvala. ;-\
Avatar - Ham.
9. 12. 2012 10:31
Re: Bravo!
Své tvrzení nemusí Bristol podložit vůbec ničím, tak jako církev nebo věřící nemusí podložit svou víru v Boha. Oba víme, že nejde dokázat ani jedno, ani druhé. A požadování důkazu je pro mě signál netolerance k názorům jiných. Bristol nic neprovedl a nemusí se nijak obhajovat nebo snášet důkazy ke svým názorům.
S jeho názorem na římskokatolickou církev (přičemž jasně řekl, že jde o názor na organizaci, nikoliv na jednotlivé věřící) může kdokoliv nesouhlasit, ale to je tak vše co s tím může dělat, protože své názory vyjadřuje velmi tolerantně. Jasně opakuje, že věřící i nevěřící mají právo na svou víru/nevíru a tvrdě kritizuje organizaci (římskokatolickou církev), předmětem jeho kritiky nejsou věřící, k nim evidentně chová respekt. A pro svou kritiku organizace (římskokatolické církve) snáší i velmi pádné důkazy.
Ač ateista, vážím si řady věřících bez ohledu na to, jaké náboženství vyznávají. Patřím do kultury, která vznikala na základech křesťanství a celou dobu své existence a rozvoje jím byla ovlivňována a to jak pozitivně tak negativně. Toho jsem si vědom, to respektuji, to mám i v řadě aspektů rád, takže svým způsobem sám sebe klidně nazvu „nevěřícím křesťanem“. Ovšem stejně jako Bristolovi mi vadí organizace, která jako nadstavba nad křesťanstvím vznikla a která v jeho jménu napáchala ty nejtěžší zločiny.
9. 12. 2012 10:00
Re: Bravo!
Cirkev je čiste spoločenská organizácia, ktorá za svojej existencie napáchala viac zla, ako spravila dobrého.

To říkali hlavně komunisté, ale nikdy to nedokázali. Mohu toto požadovat po Vás?
9. 12. 2012 09:59
Re: církev
já bych to nestavěl ani takhle...
myslím, že všechny přínosy církve jsou jen vedlejší efekty...
když chcete ovládat lidstvo knihou, musíte umět číst...když umíte číst, musíte umět i psát...když umíte psát a zjistí se, že je to užitečný, začnou po vás chtít, abyste to učili ostatní...toť k církevnímu školství...
/
J: KOntext doby. Šlechta ovládala poddané zvykovým právem, dosti svévole bylo. Církev chtěla zavést řád psaného zákona. Církev stavěla na antice, Aristotelovi, apod. Nebylo zájmem šlechty raného středověku, aby lidé byli vzdělaní. V tom byla s Církví ve střetu. Kdyby to nebyla pravda, Praha by měla univerzitu už za Václava II.
/

když chcete ovládat lidstvo knihou, musíte umět obhájit, že zrovna tahle je ta pravá...nestačí říct tahle věc, která nevíte, co je a co je v ní napsáno a co je to psát, je to ONO...musíte se seznámit s nepřáteli - s konkurencí - antikou a kde čím...a abyste to mohli obhájit, musíte začít vymýšlet teorie, kterým sice ti ovládaní nerozumí, ale zní jim to chytře...toť k teologii, protože to byla zprvu jediná!!! náplň univerzit...
/
J: Určitě byli v církvi lidé chtějící ovládat svět. Ale nikdy jejich vliv nepřevážil na delší dobu. Lze to doložit mnoha historickými fakty, je to ale nadlouho.
no a když holt někteří lidi už uměli psát a číst a začali přemýšlet, někdy vymysleli i něco užitečného, jako tu genetiku nebo uspořádání vesmíru a já nevim co...a byli za to povětšinou tvrdě perzekuováni...
9. 12. 2012 09:54
Re: Bravo!
Práve preto nemôžeš chcieť od ateistov dôkaz o neexistencii Boha.

Inak pre mňa nemá viera s cirkvou nič spoločné. Cirkev je čiste spoločenská organizácia, ktorá za svojej existencie napáchala viac zla, ako spravila dobrého.A okrem toho, vieš sám, koľko náboženstiev vo svete je, koľko ich zaniklo, kto má pravdu? Kresťania (mimochodom, ani nie sú jednotní a každá odnož verí niečomu inému), moslimovia, budhisti, hinduisti? Už len z tohto logicky vyplýva, že sú to rozprávky vymyslené ľuďmi. Podklady ku každému náboženstv môžu byť v skutočných udalostiach a ľuďoch, ale "božský" status si ľudia skrátka vymysleli,aby mali čím ospravedlniť vlastné činy alebo neschopnosť, alebo vysvetliť to, čomu nerozumeli.
Ak existuje niečo, čo nedokážeme našimi zmyslami pochopiť, určite to nebude boh alebo bohovia podľa predstáv nejakého náboženstva.

Často ma sklamali práve ľudia, hlásiaci sa otvorene k Bohu. Výnimiek je ako šafranu. Žiaľ.
9. 12. 2012 09:53
Re: církev
Co vidíte jako současné největší problémy lidstva?
9. 12. 2012 09:50
Re: Bravo!
Dobře. Proveďte tedy logický důkaz tvrzení, že se sobě nerovná (nevěřit v Boha)=(věřit, že Bůh není).
9. 12. 2012 09:46
Re: Bravo!
Ano.
Btw. - Mikuláš Koperník byl doktorem církevního práva.Tedy kněz.
Ale k věci - tady není žalobce, tady není povinnost důkazního břemena na jedné či druhé straně. Tady je důlazní břemeno na to, kdo něco tvrdí. Je jedno, zda ateisté nebo teisté. Pokud vyvolám spor, je důkazní břemeno na mě, na osobě vyvolávající spor.
Já vyvolal spor ne o tom, zdali existuje/neexistuje Bůh, ale o tom, že stát si na neověřeném nástroji vědecké metodologie je vírou. Základy logiky.
Avatar - Skipper
9. 12. 2012 09:38
Landaulet
Je to hezké, ale je škoda, že skončila éra Landauletů. Chápu, že tady je papež lépe vidět, požadavky na bezpečnost jsou někde jinde a i vzhledem k věku je to pohodlnější, ale přece jen, tohle mělo eleganci a styl: [odkaz] [odkaz] [odkaz]
Nové Mko prosté vypadá jak zmrzlinář ;-\
9. 12. 2012 08:56
Re: Bravo!
A kdo dal impuls k tomu "Božímu impulsu"? Sorry, ale to jsme se zacyklili.
9. 12. 2012 08:54
Re: církev
"TO píšeš ale o době, kdy se to nedálo dokázat."
Církev také neměla důkaz o geocentrismu, jaké teda měli právo soudit ostatní? Jejich moc vyplývala jedině z toho, že jich bylo "mnogo". Jsi proti nám? -> Uvidíme se u ohně.
9. 12. 2012 08:50
Re: Bravo!
Nediv se, v dnešním světě je komické upínat se k něčemu tak iracionálnímu jako je víra v nejvyšší bytost.
Ty narážky totiž mají smyslu až moc, ale chápu, že jsi kvůli nim otrávený.
9. 12. 2012 08:21
Re: Bravo!
Tohle je prostě bullshit.
Když něco tvrdím, je na mně, abych dokázal pravdivost toho výroku. Platí to ve vědě, u soudu i v běžném životě.
Říkáš, že existuje entita, která de facto řídí běh světa? Tak mi přines obrázek, jinak prosím ani slovo, věř si v co chceš, ale doma, v ústraní. Nebo snad můžu u soudu postavit žalobu na tom, že mám dojem, že mě druhá strana podvedla/ohrozila/okradla? Můžu, ale pošlou mě tam, kam patřím.
Dokazování je v tomhle případě na straně věřících, ne nás ostatních.

Vyjádření církevních hodnostářů jsou pro mě dokonalým příkladem ohebné páteře a zpátečníctví.
Říkáš, že země je kulatá? Upálit.
Říkáš, že jsme se vyvinuli z nějakých koacervátů? Zesměšňovat, nejraději upálit.
Když už nám dokážou, že mají pravdu, pružně změníme náš názor a začneme tvrdit, že vševědoucí dal ten prvotní impuls a pak jen občas upravoval to, co vznikalo. Upálit vás nemůžem, tak to aspoň vyvraťte...
Víš, on se naprostej nesmysl vyvrací nebo dokazuje dost těžko. A když už považuješ ateismus za víru, tak rozhodně stojí na pevnějších základech než celá víra v boha. Těm základům se říká chemie, fyzika, biologie, genetika a animal spirit.
Avatar - white label
9. 12. 2012 03:24
Re: Bravo!
Poněkud jednostranně to zjednodušuješ, zkus se na to stejně podívat i z té druhé strany:
Ty naopak tvrdíš, že to celé není postavené na základech pohádky... dokaž tedy, že nejde o pohádku. Nevíš jak? Nemůžeš tedy tvrdit, že to, co káže křesťanská filozofie, existuje.

Ještě žádný teista neprezentoval objektivní důkaz Boží existence.
;-)
Avatar - white label
9. 12. 2012 02:57
Re: Bravo!
Nesmysl, je snad nad slunce jasné, že se bavíme o víře s psychologickým/náboženským významem, nikoli s epistemologickým významem.
Víra/"nevíra" není o tom, jestli věříš/nevěříš něčemu/v něco/v někoho, co je objektivně dokázáno. V nějakého Boha (nebo kohokoli/cokoli jiného) buď věříš, nebo nevěříš. Pokud v něj nevěříš, nejedná se logicky o víru a pokud absolutně nevěříš vůbec "nikomu/ničemu" (včetně sebe) žádnou víru nemáš, nebo chceš tvrdit, že v takovém případě máš "víru" v to, že nevěříš nikomu/ničemu (včetně sebe)???
Znovu se vracím k mému příkladu, to bys mohl tvrdit, že máš víru v to, že nevěříš svojí ženě (ani sobě)... ;-)
Takže znovu opakuji: ateismus není víra, nýbrž naopak "absence víry" v existenci Boha/božstev.
Ateismus - z řeckého ±, a záporná předpona + ¸żÂ, theos „bůh“
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 02:17
Re: Bravo!
:yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 02:08
Re: církev
:yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 02:08
Re: církev
Ty víš, co dnes církev dělá? Jsi si jistý? ;-)
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 02:06
Re: Bravo!
Nikoho jsem nepeskoval, jen jsem reagoval na ten sebejistý tón diskusního kolegy, že nic jako Bůh neexistuje. Já zase z Tvého příspěvku cítím jistou jedovatost a útočný tón.

Když někdo tvrdí, že jde o pohádku (a nepřipomene, že jde jen o jeho subjektivní názor), měl by své tvrzení něčím nosným podložit.

Ale co se týká mých zkušeností, jsou spíše věřící peskování ze strany ateistů - jejich víra je zesměšňována a ponižována nesmyslnými narážkami o pohádkách, bludech a údajných halucinacích někdejších proroků.
Avatar - Ronault.
9. 12. 2012 01:51
Re: církev
TO píšeš ale o době, kdy se to nedálo dokázat. Ty by sis před 30 lety nedokázal ani představit, co dnes bude člověk schopen vyrobit... a nebo sis to představoval jinak...

Možná jen sis tou první větou obhájil tu blbost svou, které evidentně moc není... ale ono to není čistá blbost, jen omezenost.
Avatar - Ronault.
9. 12. 2012 01:48
Re: církev
To by bylo Klaudie na dlouho, začni od jižního cípu Afriky a konči kousek pod polárním kruhem.
Avatar - Ham.
9. 12. 2012 01:48
Re: Bravo!
Proč by to nemohl tvrdit? Důkaz pro své tvrzení nemá, to je pravda, ale to věřící/církev pro svou víru v Boha také ne. A jestliže si postavím nějakou teorii, o které nemohu dokázat, že je nebo není pravdivá a zastánce opačné teorie začnu peskovat jako ty ("dokaž, že jde o pohádku", "nevíš jak?", "to nemůžeš tvrdit") tak je to základ nesnášenlivosti a řady problémů v dějinách lidstva. Proč by ti kolega něco měl dokazovat? Jakým právem mu říkáš „nemůžeš“? Říká snad on tobě, dokaž existenci Boha, a když ne tak v něj nesmíš věřit? Neříká, říká, co si myslí, nic ti nenakazuje, nikam tě jako osobu netlačí, takže můj pocit z tvého příspěvku je, že ti chybí základní smysl pro toleranci.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 01:25
Re: Bravo!
:yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 01:24
Re: Bravo!
Víra není o dokazování (pak by přestala být vírou) ;-)
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
9. 12. 2012 01:23
Re: Bravo!
Ano - ateismus je víra v neexistenci v Boha (krom toho ateisté stále nepřišli na důkaz jeho neexistence).
9. 12. 2012 00:41
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 12. 2012 00:28
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
9. 12. 2012 00:21
Re: Bravo!
Ale chcelo by to podoprieť dôkazom existencie Boha od veriaceho. ;-)
9. 12. 2012 00:19
Re: církev
Neklam sám seba. Minulosť nie je dnešok. Čo robí cirkev dnes?
Avatar - Bud
9. 12. 2012 00:18
Re: Bravo!
Tak, tak. Před Bohem jsme si opravdu všichni rovni. Na to se nesmí zapomínat. I když můžou mít lidé různé lidské vzory..
8. 12. 2012 23:39
Asi věřím v boha víc než papež,
protože když já se vydám mezi lidi, klidně jedu v autě s normálními skly a ať bůh rozhodne, jestli to přežiju nebo ne >:D
8. 12. 2012 23:17
Re: Bravo!
Ateismus je víra v to, že Bůh neexistuje. Teisté zase věří, že Bůh existuje. Vědeckými metodami se nedá dokázat ani jedno a ani druhé. Proto jde u obou skupin o víru, nikoliv o něco dokázaného.
Avatar - white label
8. 12. 2012 23:11
Re: Bravo!
Ateismus je naopak "NEvíra" v Boha/božstvo...
Pokud tím myslíš "víru" v to, že Bůh/božstvo neexistuje, tak to je obdobné jako bys tvrdil, že oddaně věříš svojí "staré" v tom, že ti zahýbá... >:-[] ;-)
8. 12. 2012 22:23
Re: církev
Není zpátečnická. Nebo nebyl snad zakladatelem genetiky kněz? Není jeden z modelů vesmírů dle obecné teorie relativity od jednoho kněze? Nebyly klášery centry vzdělanosti? Nebyla snad církev za středkověku hlavním iniciátorem vzniku univerzit? A takhle bych mohl pokračovat.
Možná si pletete pojmy konzervativní a zpátečnický. Když ale něco má kontinuitu 2 000 let, tak myšlení v této instituci musí být jiné.
8. 12. 2012 22:19
Re: Bravo!
Určitě? Kolik tedy? Kolik měla církev vojáků nebo katů?
A třeba komunisté. Víte, kolik měli obětí podle seriozní literatury?
8. 12. 2012 22:17
Re: Bravo!
Ideologie? Tak toho moc o křesťanství nevíte anebo nemáte ujasněný pojem ideologie.
8. 12. 2012 21:46
Re: Bravo!
Take hluposti som uz davno nepocul. Radil by som ti otvorit i nejaku knihu a naozaj citat. Najdes historicke knihy...nie zo strany Cirkvi, ktore ti tie bludy vyvratia. Ale ak nie je niekto dopredu otvoreny i pre opacny nazor, nepomoze nic a to sa netyka len Boha.
8. 12. 2012 21:42
Re: Bravo!
4hill, doteraz som to za ten rok, co som tu, este nenapisal, ze som rimsko katolicky knaz a mrzi ma, ked knaz zneuzival dieta. Ale, kedze sa ma ta problematika tyka asi viac ako teba, lebo sa tyka Cirkvi, tak viem, ze sa to tyka asi 1,2% knazov (teraz neviem presne, ci sa to tyka europy alebo celeho sveta). Mohol by som ti dat desiatky dokazov o ludi v Cirkvi, ktori sa za druhych, za zachranu zivotov obetuju, ktori su pripraveni den a noc sluzit...o tychto sa v mediach nikdy nedozvies. Navyse...pozri si studie. 90% vsetkych zneuziti bolo v 60-rokoch, to je v case, kedy cely svet...a knazi zili v tomto svete... si myslel, ze si mozu robit co chcu. Pozri sa, co sa dialo vtedy v Amerike, sexualna revolucia, drogy....domnievam sa, ze uz je to kludnejsie. A navyse uz je cas, kedy idu za knazov len ti, ktori su naozaj povolani od Boha, nie koli svetskym vyhodam a ucte od verejnosti, ktoru kedysi mali. Ale to ty asi nebudes rozumiet ;-)
8. 12. 2012 21:35
Re: Bravo!
Dixi, najprv si 2x rozmysli, co napises. Ja som bol tiez kedysi pionierom, lebo som nim byt musel a dokonca som i prisahal....ty nie? Ked sa niecomu nerozumies, nechaj to radsej tak, prosim.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 21:28
Re: Bravo!
Díky moc :yes:
Avatar - Blue Sun
8. 12. 2012 21:25
Re: Bravo!
:yes: :yes: :yes: za poslední větu. Nejlepší v celé dnešní diskusi.
Avatar - Blue Sun
8. 12. 2012 21:22
Re: Bravo!
To by se člověk nemohl obrátit už vůbec k ničemu, protože ve jménu všeho bylo napácháno dost zla. A zejména by se člověk tedy měl zříci peněz, protože nakonec nejvíce zla bylo spácháno pro docela obyčejný zisk a mamon...
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 21:17
Re: Bravo!
Souhlas :yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 21:16
Re: Bravo!
Přesně tak. Jan Pavel II dokonce prohlásil, že Darwinova teorie je více než jen teorií a že je třeba ji brát vážně.

Samotný Darwin nebyl ateistou - teorie tvrdí, že na počátku byl impuls, který započal dlouhý a dosud trvající vývoj. Může tedy jít o propojení spirituality (onoho Božího impulsu) a následného vývoje dle Darwinových (nejen) představ.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 21:13
Re: Bravo!
:yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 21:13
Re: Bravo!
Tvrdíš, že je to celé postavené na základech pohádky... dokaž, že jde o pohádku. Nevíš jak? Nemůžeš tedy tvrdit, že nic takového, co káže křesťanská filozofie, neexistuje.

Ještě žádný ateista neprezentoval důkaz Boží neexistence.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 21:10
Re: Bravo!
Jenže organizaci tvoří osoby... a ty jsou v mnoha případech ukázkové a vzorné (viz ti, které jsem jmenoval).
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 21:01
Re: Bravo!
tak i nacistická ideologie ve své době vycházela z teorií které se všeobecně uznávali(rasové teorie, teorie nadčlověka) tehdejší sociologické výzkumy a názory byly také využity a hlavně zdiskreditovány...

církev a náboženství svou ideologii postavila na něčem co není dokázáno a pravděpodobně neexistuje, takže když to mám říct jednoduše: lidem lžou, respektive těm, kdo jsou ochotni jim naslouchat...teď ty věci okolo jako politika, nadace, charita a podobně vynechám...ale když něco postavíš na základě pohádky tak to už je špatně...kort když ještě v minulém věku nutíš lidi násilím aby tomu věřili...však to je celé špatně a nic z toho co dělají dnes to už nenapraví(alespoň v mích očích)
8. 12. 2012 20:23
Re: Bravo!
Souhlas od A do Z.
Respektuju, že věřící lidé jsou, přesto to rozumově nejsem schopen pojmout.
8. 12. 2012 20:15
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
8. 12. 2012 20:14
Re: Bravo!
bylo by to asi stejné, jako onznačit za zločinné celé lidstvo, protože někteří lidé jsou zločinci a mají na rukách spoustu krve.
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 19:43
Re: Bravo!
KSČM své základní myšlenky nezměnila (jen samozřejmě podemokratičtila) a stojí na stejné ideologii, kterou považuji za hloupou a jednoduše nefunkční...Naopak představitelé církve se ve středověku od křesťanských myšlenek vlastně úplně odloučili a církví jen kryli vlastní zájmy, o křesťanské ideje vskutku nešlo. Dnešní církev se křesťanství podstatně přiblížila, a to je nezpochybnitelné.

Poslední větou to strašně překrucuješ. Hitler byl pomatenec, jehož názory byly (jsou a budou) od počátku zvrácené. Snad ale nechceš říct, že by původní, skutečné cíle církve, vycházející z křesťanství, jímž je ovlivněna celá evropská kultura, byly obecně vzato špatné. To, k čemu byla církev zneužita, je věc druhá, a je nezbytné (!) to rozeznávat.
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 19:07
Re: Bravo!
Podobná úvaha jako u toho obrázku s 3palcovým sklem, a vlastně i úvaha mnoha lidí, kteří ji používají ve spojení s 11. zářím nebo třeba koncentráky ...Ale ani jeden z vás už neví, že podle bible byla člověku na zemi dána neomezená svoboda, která mu nemůže být upřena. Každý se svobodně může rozhodnout, jestli bude veřící či nevěřící, vrah či zloděj. A nikdo a nic do jeho chování zasahovat nebude. Situace se samozřejmě otáčí po smrti. ;-)
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 18:55
Re: Bravo!
Pořád se oháníš minulostí...Ale jak mohou dnešní představitelé církve být zodpovědní za to, že jejich dávní předchůdci měli s křesťanstvím společného asi jako Yema F16 EV s Audi A4. :-)
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:53
Re: Bravo!
asi takhle použiju hlášku z jednoho filmu jistě ho znáš:
A:"bůh je tu s námi a všechno vidí"
B:"dobrá domluvíme se: ty volej boha o pomoc a až se objeví já přestanu"
...myslíš že se bůh objevil? Bohužel ne a toho chudáka skoro umučili ;-)
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 18:52
Re: Bravo!
Nemáš pravdu. Církev darwinismus nepopírá...Mimochodem, mezi křesťany existuje několik názorů na tuto problematiku, některé z nich se s Darwinem více či méně shodují.
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:50
Re: Bravo!
neobviňuji konkrétní osoby ale organizaci jako takovou to je rozdíl...taky nemůžeš říct že všichni komunisté byli a jsou zločinci-mnozí z nich bylit třeba slušní lidé ale ta ideologie a strana samotná tak trochu zločinecká je a to že je stále mezi parlamentími stranami v ČR považuji za fatální selhání polistopadové "demokracie" ale to už je na jinou diskuzi...a taky na trochu jiném serveru
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:48
Re: Bravo!
každý druhý možná není, ale že je jich mnoho a že ty případy rozhodně nejsou ojedinělé je prostě smutný fakt :no:
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:46
Re: Bravo!
problémem je že u církve byla víra vždy druhořadá: v první řadě šlo obvykle o světskou moc, peníze a majetky-nějaká víra je často moc nezajímala...
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 18:46
Re: Bravo!
Chápu, jak to myslíš a představu Ti neberu ;-) Jen bych řekl, že rozumný člověk se ke křesťanství může s klidem obrátit (pokud jde o jeho základ v podobě evangelií), přičemž tu špínu, o které mluvíš, na sebe nalepila organizace, jejíž někteří představitelé mnohdy zradili ideály Krista... tito lidé tedy neměli s křesťanskými hodnotami nic společného.

A k tomu buddhismu... čím víc o něm čtu, tím jsem k němu kritičtější (i když se mi některé jeho myšlenky líbí). Dokonce bych řekl, že některé prvky buddhismu zotročují člověka (na rozdíl od Nového zákona), protože v takových systémech je člověk podřízen zákonům karmy (člověk je v podstatě otrokem svých činů a myšlení). Navíc, pokud buddhistická ikonografie straší lidi pánem smrti Márou, který drží ve svých drápech šest sfér, do kterých se bytost může narodit... přijde mi to nelogické a deptající. Ale respektuji to ;-)
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:45
Re: Bravo!
proti německu nemám nic...ale proti NSDAP ano-jenže NSDAP neexistuje ale KSČM a církev ano...a to je kámen úrazu ;-)

to je to samé jako kdyby po válce přišel soudruh Hitler a řekl: pánové my se za naše činy omlouváme ale nechte NSDAP žít v původním složení... ;-)
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 18:38
Re: Bravo!
Překrucuješ jeho příspěvek. Tohle je smutným faktem, ale nějaké pokusy o zobecňování na základě těchto případů nedávají smysl.
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 18:36
Re: Bravo!
To je (tisíckrát omletá) pravda, a nikdo netvrdí opak. Ale proč kvůli tomu odsuzovat dnešní církev? Nebo snad chceš do smrti nenávidět Německo za události v první polovině 20. století?
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 18:35
Re: Bravo!
Nemáš pravdu. Nikdo dnes nezpochybňuje zločiny a problémy církve, ale zaplaťpánbůh za přemýšlivé jedince, kteří si uvědomují i klady této organizace ;-) Myslíš si například, že pan doktor Grygar je zločinec? Anebo Matka Tereza? Těžce paušalizuješ, což je kámen úrazu snad každé diskuse na toto téma...
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 18:32
Re: Bravo!
Historie...oblíbený, avšak irelevantní argument ateistů. Přirovnání k UFO je na tom podobně. Víra není o důkazech. Ačkoli existují i události a lidé, kteří by se za "důkaz" označit daly.
8. 12. 2012 18:31
Re: Bravo!
Však já to zobecňuji v rovině celého křesťanství. Samozřejmě že nejde házet všechny do jednoho pytle, křesťanství je ve své podstatně obdivuhodné, nicméně během těch staletí na sebe nalepilo tolik špíny, že rozumný člověk se nemůže k tomuto myšlení obrátit, aniž by se nestyděl. Ale to je problém všech náboženství. Já se netajím svým odporem k většině náboženství, protože ta základní myšlenka z nich prakticky vymizela. Mnohem víc se mi líbí východní filozofie typu budhismus, které jsou o sebezkokonalování a přitom neobsahují prvek poníženosti před Bohem. A také se mi líbí tzv. kmenová náboženství, která jsou zatím odproštěna od materialismu, nenávisti a mocichtivosti.
Organizované myšlení, omezování individuality, z křesťanství se prostě stala ideologie, která až příliš zasahuje do života. Navíc pokud přihlédneme k tomu, že oficiální stanovisko Vatikánu je prakticky proti většině moderních vědeckých teorií (viz. například Darwinismus), nemyslím se, že do dnešního světa patří. Pokud by se jednalo čistě o víru, nemám problém, jenže ta je až druhořadá.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 18:31
Re: Bravo!
Napsal jsem něco takového? Já reagoval na to Tvé "každej druhej", nikoli na zneužívání dětí (což je skutečný problém, ke kterému dochází). Píšeš, že pedofilem je každý druhý kněz - odkud to víš?
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:30
Re: Bravo!
to že je někdo věřící ještě nemusí nic znamenat...mělo by se odlišovat pojem víra a církev...zatímco víra je každého věc a neměl by být za ni nijak postihován-navíc k víře tu církev ani nepotřebuješ-maximálně tak při křtu a pohřbu

zatímco církev je prostě organizace, která by měla v některých ohledech nést historickou zodpovědnost
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:27
Re: Bravo!
myslím že církev toho během 2000 let stihla docela dost... ;-) stačí připomenout inkvizice, křižácké výpravy, pogromy na židech, zatýkání mučení a vraždění vědců a myslitelů kteří zpochybňovali výklad světa dle katolické církve a její politiku...já myslím že to k prohlášení za zločineckou organizaci v historickém pohledu docela stačí
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:25
Re: Bravo!
chceš snad vyvrátit že u církevních hodnostářů dochází ke zneužívání dětí?
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 18:18
Re: Bravo!
"každej druhej"... napřed to dokaž, než budeš tvrdit, že je to nad slunce jasné. Avšak případná odpověď "... protože to píšou v novinách" není relevantním důkazem toho, že by měl být každý druhý kněz pedofil.
Avatar - 4hill
8. 12. 2012 18:18
Re: Bravo!
Edit: jen se mi zdá že podobné "lidi" často spravedlnost nedožene..
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:16
Re: KIA
ty ten nekalý import nacpeš fakt všude...horší jak novinky.cz :no:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 18:14
Re: Bravo!
To není pravda. I přes nesporné zločiny v dějinách katolické církve (které je potřeba připomínat) bylo vlivem nacismu a komunismu dohromady zabito daleko více lidí. Ale to jen k Tvému poznatku - rozhodně tím nechci problémy v historii církve zlehčovat.
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:12
Re: Bravo!
to že to bylo povinné je ok...ale to že bylo nutné ho zvolit když byli na výběr jistě i jiní kandidáti je věc jiná
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 18:10
Re: Bravo!
OK :-)
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 18:10
Re: Bravo!
podstata tvého příspěvku mi uniká? že je každej druhej farář pedofil je nad slunce jasné: jakej normální chlap by se chtěl dobrovolně odsoudit k doživotnímu celibátu?
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 18:09
Re: Bravo!
Není to tak jednoznačné. Křesťanství nelze, vzhledem k jeho rozmanitosti (a to i uvnitř jednotlivých církví - kupř. ta římskokatolická je názorově velmi pluralitní a pestrá), označit za ideologii. A už vůbec nesouvisí se společenským, technickým a vědeckým úpadkem - to je velmi troufalé tvrzení. Musíme si uvědomit, že evangelia obsahují informace a myšlenky, které lze plně využít i dnes - na rozdíl od mnoha věcí z judaismu či islámu. Stejně tak je důležité připomenout význam a působení jednotlivých osob (např. Sv. Václava, kterého zmínil GTI) v průběhu dějin křesťanství a přínos dnešních církví v humanitární a charitativní oblasti (zdaleka ne vše je na církvích špatné - je třeba vidět věci z obou stran). Krom toho řada vědců (možná více, než by se mohlo zdát) je věřících. A pokud nejsou věřící, tak jsou velmi často agnostici.
Avatar - šmoula nešika
8. 12. 2012 18:08
Re: Bravo!
Myslím tím, že nejsem věřící, a tak mě tyhle věci nezajímají.
Avatar - 4hill
8. 12. 2012 18:08
Re: Bravo!
Osobně nechápu jak někdo může brát vážně něco co stojí za upalováním lidí,pálením knih či zneužíváním dětí.Lidé se vysmívají těm co věří v existenci UFO a těmto bezmezně důvěřují ačkoliv důkazy o existenci boha jsou přibližně na stejné úrovni..Třeba až budou mít na svědomí potoky krve tak budou důvěryhodnější...
8. 12. 2012 18:04
Re: Bravo!
Protože to bylo povinný, víme? ;-)
8. 12. 2012 17:59
Re: Bravo!
A jejich šéf byl v hitlerjungen. :-!
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 17:55
Re: Bravo!
církev je instituce jako každá jiná...a vzhledem k tomu, že katolická církev má na rukou více krve než fašismus a komunismus dohromady...lehce by se dala označit za zločineckou :-)
8. 12. 2012 17:54
Re: Bravo!
Dneska to, co souvisí s (křesťanskou) vírou, souvisí především s církví. Z křesťanství se během těch 2 tisíc let vyklubala ideologie, díky níž dnes středověk nazýváme dobou temna aneb cca 800 let společenského, technického a vědeckého úpadku.
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 17:38
Re: Bravo!
:yes:
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 17:37
Re: Bravo!
Jak je libo. I když, ateismus souvisí spíš s vírou, nikoli s církví.
Avatar - Bristol
8. 12. 2012 17:14
církev
církev jde koukám s dobou...tak to klobouk dolů...škoda jen, že je už jen ze své podstaty zpátečnická :-|
Avatar - Magnetofon
8. 12. 2012 17:03
KIA
Ako je mozne, ze papez nedostal nejaku zarucene Europsku KIU!!! Napriklad nekaly import KIA Quoris - kopia BMW!
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 16:55
Re: Bravo!
S velikostí Sv. Václava souhlasím (díky za komentář). U Benedikta XVI. si vážím jeho přínosu pro uchovávání tradičních hodnot v kontextu současnosti.
8. 12. 2012 16:48
Re: Bravo!
Zde pozor, Avantime, před Bohem jsme si všichni rovni. Pokud však hledat "toho nejlepšího" v religiózním, velmi vnitřním, intimním rozměru, navíc v rovině našich zemí, pak výhradně... Svatý Václav. Ten by ovšem prémiovou, prosklenou latrínou, dokonale pohrdal...
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 16:48
Re: Bravo!
:yes: :yes:
8. 12. 2012 16:42
Re: Bravo!
Terénní Mercedes-Benz pro toho nejlepšího! :-)
[odkaz]
Avatar - S8
8. 12. 2012 16:38
Re: Bravo!
:yes: :yes: :yes:

Tak to sedí!
Avatar - twistedTSD
8. 12. 2012 16:37
Re: Bravo!
Úvaha člověka, který tomu vůbec nerozumí.
8. 12. 2012 16:19
Re: Pickup
Jednu vanilkovou a jednu pistáciovou. :-)
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
8. 12. 2012 14:47
Bravo!
Inu, to nejlepší pro toho nejlepšího! :yes:

Nový terénní Mercedes-Benz umožní současnému papeži dále rozvíjet to, s čím přišel Jan Pavel II - být v užším kontaktu s věřícími, díky prosklenému prostoru a vyvýšené pozici.

Co dodat? Nic jiného, než popřát mnoho šťastných kilometrů!
8. 12. 2012 14:46
cena ?
A kde je cena, kolik to žere, za kolik to dá stovku,.... ??? Jak mám vědět, jestli má cenu kvůli tomu začít věřit a udělat kariéru u stolice ??? Tedy Svaté stolice !
8. 12. 2012 14:43
Pickup
Papamobil mi připadá jako pickup s prosklenou bednou na korbě. :-)
8. 12. 2012 14:37
Pantáta
Herr Ratzinger má pěknej mantl. Já bych ho měl furt *.anej :yes: