Novinky
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeČeský trh v květnu 2009: Prodej vozů MPV je meziročně výrazně nižší, Roomster vede
22 komentářů
Emel
Za povšimnutí stojí špatný výsledek Renaultu, zřejmě díky generační obměně. Stále dobře si naopak vede Logan, prostě velké auto za málo peněz se nemůže prodávat špatně.
Nie je mi jasné, prečo sa oddeľujú predaje Corolla Verso a Verso, nejde o púhe striedanie generácií so zmenou mena? Odkedy je P3008 MPV? Už to nie je crosover? A čo Logan MCV? V tabuľke je, ale P308 v kombíku, ktorý je za MPV označovaný častejšie, tu nie je (ani MCV tu nemá čo robiť). Čo stále robí v tabuľke Tourneo Connect? To by tam mali figurovať aj priami konkurenti od Citroenu, Peugeota, Renaultu, Fiatu alebo VW. Kde je Golf+? Už to nie je MPV, alebo ten musí počítať body k dobru klasickému Golfu?
Veľké MPV - opäť pomiešané originál MPV a niektoré skultúrnené užitkáče.
Teda nič v zlom, ale trochu čudne uvarený guláš. 😉
S tým Versom to beriem, ok, ale iné veci mi kolú oči.
A s tým Jazzom alebo Note...
Jazz.....3900x1695x1525 R2500
City.....4420x1695x1470 R2540
Note.....4083x1691x1550 R2600
Z tohto sa mi nezdá, že by City a Jazz mali okrem šírky ktorýkoľvek rozmer zhodný (tiež Jazz nevyzerá ako hatch od City, keďže na rozdiel od nej má jednopriestorovú karosériu), a nie je mi jasné, prečo by nemali byť v odlišných kategóriách. City sa radí k Thalii Linee a podobným, Jazz je malé MPV tak ako Note alebo Meriva. Myslel som, že určujúcimi prvkami pre MPV sú najmä jednopriestorová karoséria a variabilita interiériu, nie u niekoho výška, u niekoho rázvor a tak podobne.
No dobre, polemizovať by me mohli donekonečna, skrátka si myslím, že tie tabuľky a poronania by boli pre našincov hodnotnejšie, keby viac odzrkadľovali vnímanie tried očami našinca ako zákazníka. 😉 Inak, úprimne, práve tieto "tabuľkové" články pre auto.cz Ti rozhodne nezávidím...
Tebe by to priradilo Jazz a Note, niekomu by zas napr. v inej kategórii vynechalo prvých 5 miest, aby sa nemuselo vesmírnou matematikou čarovať prvé miesto, prípadne v ďalšej kategórii by sa zobralo len miesto posledné, to by bolo "elegantné" nie? >😒]
mně osobně tabulky vyhovují. Občas mi někde něco kapánek nesedne (třeba Logan MCV mezi středními MPV), ale chápu, že je to těžké kategorizovat. Hlavně dnes, v době různých crossoverů a nezařaditelných podivností >😒]
Co mě zajímá si dohledám. Jdu od konce tabulky, tak na to narazím většinou rychleji >😁
Jazz/City - ako si si iste všimol, aj City má voči Jazzu plošinu predĺženú (o 40 mm) a rozmerovo je presne tam, kde Linea...ako potenciálny zákazník by som rozhodne tieto dva modely porovnával. A tiež tak by som porovnával Grand Modus, Merivu, Jazz a NOTE, práve tak ako niekto zvažuje medzi Fabiou a Swiftom...
Ale ako som už spomenul, nejdem sa s Tebou hádať, ani Ti robiť nervy. Jasne, človeku sa ľahko kritizuje, keď to sám nerobí... 😉
Inak zaujímavé je sledovať, ako nám tie triedy neustále rastú. Ešte nedávno bola dĺžka 4,5 metra ešte takmer mimo dosah strednej triedy (napríklad prvá Vectra mala dĺžku, myslím 4380 mm), dnes ju bežne prekračujú kombi a limuzíny nižšej strednej, stredná trieda už atakuje mieru 4,8 metra. Že by sme šplhali k úrovni v Amerike, a auto pod 5 metrov bude malé a ekonomické....?