Novinky
Najzabavnejsie na tychto systemoch je, ze cim sa jazdi agresivnejsie-brzda-plyn, tym dojde k vacsej uspore paliva (relativnej ). Uz to vidim, ako si nejakou pripojkou na baraku roztocim zotrvacnik a takto dojdem az do prace - cisty kretek a automobil ( tam sice bol pohon na pruzinu, ale aj tak ) 😄
A na Pražský magistrále by mohli udělat alespoň dvě DRS zóny. 😄
Teoreticky by bylo ještě výhodnější udělat takový setrvačník z kardanu (speciálně upraveného), jen by se zásadně zvýšily jeho otáčky. Mohl by potom být odpojitelný přes variátory a spojky od motoru i zadní nápravy. Nechat potom v autě už jenom malý elektrický generátor místo klasického motoru a bezkartáčový elektromotor zapracovat do toho vysokootáčkového kardanu, využije se komplet všechna energie 😄 Ráno by se mohl samozřejmě kardan díky přidruženému elektromotoru roztočit ze zásuvky.
Má to jen jednu chybu. Všechny rychle rotující zařízení jsou velmi nebezpečné. Zadřou se ložiska a setrvačník v 60 tisících otáckách vyletí a roztrhá auto a posádku na kusy. Osobně jsem viděl spoušť po zadření motoru čtyřválcové motorky ve 12 tisících otáček a taky co se stane když praskne řetěz. Podobný problém by měla i auta se zkapalněným vodíkem nebo stlačeným vzduchem - ta by zase mohla velmi ničivě e😜lodovat, byly by to vlastně pojízdné bomby.
Má to jen jednu chybu. Všechny rychle rotující zařízení jsou velmi nebezpečné. Zadřou se ložiska a setrvačník v 60 tisících otáckách vyletí a roztrhá auto a posádku na kusy. Osobně jsem viděl spoušť po zadření motoru čtyřválcové motorky ve 12 tisících otáček a taky co se stane když praskne řetěz. Podobný problém by měla i auta se zkapalněným vodíkem nebo stlačeným vzduchem - ta by zase mohla velmi ničivě e😜lodovat, byly by to vlastně pojízdné bomby.
Každý systém má svoje nevýhody. Nakonec skončíme u nějakého vzduchoelektrického hybridu se setrvačníkem. Je pravda že i stlačený vzduch může napáchat velké škody, ale tak benzín zase může chytnout a e😜lodovat, takže ani současná auta nejsou zcela bezpečná, přesto se většina nehod obejde bez ohně. Stejně to vidím u stlačeného plynu/vzduchu, pokud bude systém dobře integrován a chráněn deformačními zónami, u většiny nehod vydrží. Setrvačník je trochu něco jiného, tam bych se bál i závady, ačkoli záleží, jak velký bude a jak bude uložen, mohl by případně vylétnout "jen" do asfaltu, přesto i tak by byl nebezpečný. Také by mě zajímalo, jak by měl být uložen, z hlediska setrvačného účinku připadá v úvahu asi jen aby se otáčel ve směru, případně protisměru jízdy. Kdyby byl na plocho nebo příčně ovlivňoval by schopnost vozidla měnit směr.
2) Systémy jsou rozdílné, ale cíl je stejný - zefektivnit provoz auta. Z tohoto hlediska je správné ty systémy porovnávat.
3) Pokud jsem to správně pochopil, systém Volva vyžaduje variátor, tzn. nelze použít u aut s manuální nebo automatickou převodovkou. To je velké mínus.
Ale ony ani ty "makrohybridy" nedokáží rekuperovat moc energie - baterie nevydrží velké nabíjecí produdy.
Mikro = napájí palubní elektroniku, teoreticky může využít alternátoru/ startéru k popostrčení auta (nevím, jestli to někdo na trhu má).
Mild = umí suplovat spalovací motor, ale nelze vynutit jízdu na elektrickou energii.
Full = umí jet jen na elektrickou energii, byť jen do určité rychlosti - lze zabránit startování motoru.
Plug-in = umožňuje dobíjet baterie z vnějšího zdroje.
Jak jsi přišel na to, že neumí rekuperovat mnoho energie? K čemu by pak takový systém byl? Třeba Leaf se v pohodě zvládne rekuperací úplně nabít. A to hodně rychle. A HSD myslím nabíjí rekuperací baterie nad provozní maximum (z hlediska kapacity), aby zvládl zachytit co nejvíc energie. Zase se jí rychle zbaví, takže to má zanedbatelný vliv. Baterie rozhodně nezvládne pohltit tolik energie tak rychle jako konvenční brzdy. Čím prudčeji brzdíš, tím víc energie zahodíš. Nicméně baterie nezvládne tolik energie ani vydat, když chceš prudce zrychlit, musí zabrat spalovací motor. Nebyl by problém ji na to postavit, jen to nebude levné. Musíš najít nějaký kompromis.
Až někdo na kondenzátorech postaví full hybrid (nebo alespoň mild), tak se můžeme bavit o tom, co je lepší. Pokud bys proti HSD postavil i-ELOOP, tak ho HSD strčí v pohodě do kapsy ve schopnosti pohltit energii, což není překvapující.
Takze je to vykonovo neporovnatelne s KERS a skutocne vhodne len ako napajanie spotrebicov, ktore vsak bezne zhltnu na palube okolo 0.1-0.5kW, takze sa i-eloop na spotrebe dlhodobo prejavi.
Já jsem rozhodně pro nebateriové systémy. Dlouho se mluvilo o vozech, které by podobné systémy využívaly exkluzivně, nicméně dodnes se to nejeví praktické.
Podobné systémy mám v první řadě radši kvůli použitým materiálům. Tedy ne že by hydraulická kapalina a kompozitové tlakové nádrže byly zrovna "eco-friendly". 😄
Myslím si, že tyhle systémy budou celkem vyrovnané. Nemyslím si, že bude představovat revoluci, spíš jen v praxi ukáže, že to jde i bez baterií. Co se týče spolehlivosti, Hybrid Air s Peugeotem dělá Bosch... tak asi tak. 😄
Systém mazdy nebo air hybrid mi taky dává větší smysl.