Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Na co mají právo policisté a strážníci: Proč se sami udáváme?

49 komentářů

Futurista
Zajímavě pojatej článek. Jen bych dodal, že v zákoně je přesně definovaný, co tvoří překážku v silničním provozu, a kočárkovej test je k smíchu.
A ještě dvě věci. Je sice hezký, že tady radíte nic neplatit a nepodepisovat, ale už jste zapomněli uvést, že pokuta ve správním řízení je často vyšší než v blokovém, navíc je řidič povinen zaplatit správní poplatek, který se v Praze pohybuje kolem tisíce korun.
A nakonec pozor, policie nemá povinnost řidiči přestupek dokázat. Policie přestupky zjišťuje a řeší, dokazovat na místě nic nemusí. Důkazní břemeno je na správním orgánu, ale tady jsme zas u vyšších sankcí a poplatcích. Kdo jezdí normálně, nemá důvod se bát.
A když už jsme u tý Ameriky, tak tam, když už někoho policie zastaví, tak jedná rázně, a v mezích zákona. Tam nějaký smlouvání, popř. nadávání a vymlouvání nepomůže. Tam se člověk dostane k soudci, ani neví jak. 😄 Kdyby byla situace v ČR stejná, to by bylo na silnicích čisto. Máme se co učit.
FISHkaa
Poprosil bych autora článku o doplnění sekce s odtahy vozidel (... jak to poznat? Coby vodítko poslouží třeba kočárkový test – pokud projede maminka s kočárkem, po vozovce auta i tramvaj a chodci nemusejí vstupovat do vozovky, netvoří vůz překážku provozu a není důvod ho odtahovat. ...) . == Jak je tedy možné, že Městapo běžně odtahuje vozidla z parkovacích zón Prahy? Podle výše uvedeného výkladu vozidlo nebrání provozu...

díky moc!
PR
Futurista
"Můžou totiž nařídit odtah vozidla, které neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti." Což modrá zóna pro rezidenty splňuje... A peníze z odtahů jdou zpátky do městské kasy...
Kvasoň
Jezdím někdy rychle... někdy špatně parkuju... obojí dělám vědomě... jako naprostá většina řidičů... a normální je počítat s následky... takže když mě chytí, tak sklapnu uši, vyhrabu v sobě špetku pokory, zacvakám na místě oprávněnou pokutu a je to... ve 100% případech jsem zatím dostal pokutu na spodní hranici rozpětí... a i kdyby ne... můžu si za to přece sám, že?

Když bude základním motem společnosti "oj.bávat" každého při každé příležitosti, využívat slabin systému, tak kam to dopracujeme?
Flajzi
Ač sám platím pokuty blokově, kde to má význam, rozhodně bych nevyčítal někomu, že využije svého práva projednat svůj přestupek před úřadem.
Využití svého práva není ojebávání a využívání slabin systému. Je to prostě právo každého z nás.
šulinátor
nechápu tu pokoru.. když jedete rychle, tak někomu ubližujete? co tim vlastně komu způsobujete, že cítíte potřebu být potrestán? nebo parkování v poloprázdné modré zóně (např.) .. nerozumím tomu.
poterienko
Prostě porušení pravidel země, kde jsme se rozhodli žít. Pokud se nám ta pravidla nelíbí, můžeme se odstěhovat do KLDR, tam je na parkování místa hromada a radary tam asi ani nemají.
šulinátor
?? >😁 co to je za logiku?
ta pravidla jsou tu proto, aby určitým způsobem zaručila, že si nebudeme navzájem ubližovat a bůhvíco. On je vedomě překračuje - nikomu při tom neublíží, ale pak pokorně přijme trest. Já se ptám proč. Až si někdo vymyslí pravidlo, že poterienko se nesmí ani podívat na svou přítelkyni (třeba jeho úhlavní nepřítel), bude to poterienko striktně dodržovat či se odstěhuje do KLDR?
Kvasoň
A ty jsi ten, kdo bude určovat, co je pravidlo k dodržení a co už ne, že?
figurka
Ne, ale ty v prvním příspěvku očividně ano.
Enthusiastic.driver
>😁 :yes:
Kvasoň
Ehm?
šulinátor
Ne, nejsem.
Pouze se ptám, co tě nutí stáhnout ocas a zaplatit, přestože jsi zřejmě nikoho na silnici nerozmázl (a s troškou snahy ani nikoho neomezeuješ parkováním).

A nemusíš mít hned ten agresivní tón člověče.
Futurista
Napadlo tě, že jsi dělal testy, kde jsi musel prokázat znalost zákona? A ten ŘP jsi dostal a tím se zavázal, že ten zákon, ať je jakejkoliv, budeš dodržovat? Proč myslíš, že jsou zákony? Proč myslíš, že jsou právníci, advokáti, represivní složky?
Jezdi si jak chceš, ale pokud se necháš chytit, nebo dokonce způsobíš nehodu a jasně se prokáže, že jsi porušil zákon, musíš nést následky. A nepřeju ti, abys při tý nehodě někoho zranil nebo zabil. To bys asi ten ocas sklapnul hodně rychle. Teď nic proti tobě, ale takovýhlech nesmrtelných závodníků v überautech se staženým ocasem a slzama v očích už jsem viděl...
šulinátor
Ano, jezdím podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, protože zastávám názor, že jen řidič v dané konkrétní situaci může nejlíp posoudit, kolik a jak je optimální, bezpečné. To nutně neznamená, že jezdím jako *. Souhlasím s tím, že když něco poseru, tak ponesu následky ve vší tvrdosti. O tom to je.

Ale teď si vezmi - máme tady u Plzně dálniční přivaděč. Jezdím po něm stovkou, podle situace, víc ne. Teď jsem v těžké ilegalitě, nicméně za rok nebo kdy, se to změní a najednou je povolených 110. A pasáci tu teď aktivně chytají.

Takže kde je ta mez? 100 je teď nebezpečnejch a mam cítit potřebu si nechat dát pokutu a najednou za rok budu nejvíc bezpečnej řidič?
xpaja
Jenže než tam bude silnice pro motorová vozidla, tak tam prodlouží a místy vymění svodidla atp., aby silnice splnila požadavky pro vyšší rychlost. Ty teď neplní.
šulinátor
Nevymění. Standardní svodidla po celé délce, odstavné pruhy taktéž. Dál?
xpaja
pro rychlost do 100Km/h a nad 100km/h jsou jiné délky svodidel před překážkou co leze nad terén víc jak 0,4m.
bubaaaack
Jednoho takoveho, ktery jezdil podle vlastniho svedomi rano okolo skolky cca sedmdesatkou jsem uz donutil, pod puhruzkou poskozeni vozu, vystoupit a nasledne ho profackoval. Od te doby tam uz podle sveho svedomi nejezdi. Jasne taky nejezdim porad 50-90-130, ale formulaci "jen řidič v dané konkrétní situaci může nejlíp posoudit, kolik a jak je optimální, bezpečné" muze pouzit jen uplny blbec.
Pokud uz prekrocim predpisy a neumim se k tomu, jako dospelej chlap ani priznat, tak je to ne na pokutu, ale na preshubu.
šulinátor
Hele, na tohle vážně nevim, co říct .. předhazuješ mi tu nějakýho imbecila, řekl jsem já, že takhle jezdím?

A kdo by podle tebe jinej měl nejlépe posoudit, jak reagovat na aktuální situaci na silnici, než řidič? Voláš nějakýmu centrálnímu úřadu nebo kam? Radši budu potkávat všechny takové "blbce" než neblbce, zohejbané tak, že věří všemocnému státu víc než vlastní odpovědnosti.

A jasně, k poslednímu bodu, pořád mi nikdo neodpověděl, a to ani ty svým výpadem. Buď jezdim konformně podle předpisů a pak ok. A nebo je vědomě překračuju, protože jsem si vědom, že v tejhle chvíli na rovnej silnici bez křižovatky asi nikoho nesestřelim. A merit těch předpisů je v tom, abych nikoho nesestřelil .. a v tom případě proč si necháš dát pokutu? A nebo ty něco děláš a nevíš proč?
figurka
Krásně ukazuješ, že to tak je. Když u školy/školky nebude (třeba) omezení na 30, ale bude platit standartně 50 a až se děti budou houfovat při odchodu, přijde ti 50 OK ? No, jo, ale ovce bez uvažování nic neporušila. A naopak i při omezení na 30 ti v jinak prázdné ulici v sobotu v 4 ráno přijde 30 jako vyloženě nutných a cokoliv víc jako trestuhodný hazard ? V zimě na náledí jezdíš po městě, kde jsou chodci a provoz 50 ? Podle čeho se proboha rozhoduješ, když zrovna nejedeš 50-90-130 než podle konkrétní situace a podmínek ? To si házíš korunou ?
Tedy řízení je hlavně o vlastní zodpovědnosti a úsudku. Argumentace ***m je absolutně mimo, protože *** bude jezdit jako *** pod hrozbou prakticky jakékoliv sankce.
Někdy mi to tady připadá jak Kateřina biomasa Jacques.
bubaaaack
Problem je v tom, ze ta formulace pouzita jako zduvodneni rychlosti vyssi, ne nizsi. Tam proti tomu logicky nemuzu nic namitat. Prislo mi to natolik logicke, ze jsem to povazoval za zbytecne dale rozvadet. Reagoval jsem ale jen na tu formulaci, nesnazil jsem se nic implikovat ci indikovat..... Sam v tomhle nemuzu mit ciste svedomi.
Jen posledni poznamku. V pripade, ze vedome, nebo nevedome (prehlidnu znacku, prikaz, zakaz atp.) porusim predpis, a stane se, ze me u toho zachyti policie, nemam problem nest nasledky protoze mi tak veli jakysi zbytek slusnosti. Tim ze mam ridicak a pohybuju se na silnici souhlasim s danymi pravidly..... Stejne tak se nemam problem s policistou pohadat pokud po me chce blbost, nebo se neumi chovat slusne. Navic je pravda, ze nekde ty pravidla moc nedavaji smysl, a i pri uznani vlastniho pochybeni vuci danym pravidlum se s policisty da pokazde domluvit a vyresit to bez pokuty, staci se jen chtit dohodnout... Jednoduse receno, porad se divim podobnym clankum, a reakcim pod nimi. Jsem pokazde nemile prekvapenej tim, kolik se tady pohybuje tzv. vychcanku. Tim ted ale na nikoho neukazuji. 😉
figurka
Ano. Podobně to vidím taky. Na "vychcánky" lze opravdu narazit, jen mi vadí ta častá paušalizace, kdy ten kdo se ozve = automaticky "vychcánek". 😉
figurka
No právě, mám dodržovat zákony. Někdo chce, abych dodržoval nějaká zákony, ale dalších zákonů bych se měl dobrovolně vzdávat ? Co je to za nesmysl. Pořád se pohybujeme v rámci zákonů.
Smrdí mi to tady povrchností a bulvárem, kde kdokoliv, kdo jen použije platné zákony je brán za piráta, vraha a nepřítele státu, protože odmítl sklapnout podrážky a vesele zasalutovat aniž by se kdokoliv zabýval tím, jak závažný přestupek/provinění obhajuje. Stačí se jen ozvat, že.
Znám např. případ, kdy byl řidič STi r.v. 07 zastaven se snahou o udělení sankce za přední sériovou čirou optiku, protože orgán byl očividně *. Tenhle člověk se následně pustil do právní války s úřady a využíval při tom všechny možnosti v rámci zákona.
Tím chci říct, že ne vždy je obrana motivována jen tím, že chci stát o*ebat.
Makovnik
Zakon nie je vsevediaci a nedokaze zarucit bezpecnost a inteligentne spolunazivanie za kazdych okolnosti.
To nie je ziadny axiom.
Za sociku sme tu mali (a stale plati) zakon zakazujuci vesat pradlo na balkone, lebo je to neesteticke. V Australii moze ziarovky vymienat iba elektrikari, tresta sa to pokutou, vo Svajci je zakazane curat postojacky po 22.h. Si to precitaj, a to je len odvar [odkaz]
Ak by si tam zil, dodrziaval by si ich??
Su zakony, ktore su ucelove na buzerovanie, obmedzovanie. To je napr. o MPR.
Myslis, ze na cervenu sa nejazdi len preto, ze mozu fizli dakoho chytit?
Asi tazko. Riziko si uvedomu kazdy. Ale MPR prekracuje bezne hocikto, pretoze tam riziko ziadne nie je, ak sa dodrzi najzmysluplnejsie pravidlo v zakone o cestnej premavke - vodic ma prisposobit rychlost podla svojich schopnosti, stavu vozoky....
objekt21
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
elukok
Když už tam bylo zmíněný to přiznávání, tak oblíbenej trik policie je zeptat se řidiče jakou rychlostí jel. I když řeknete rychlost stejnou nebo menší než je maximální povolená, můžou vám dát pokutu že jste nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky atd.. Pro to je nejlepší odpovědět že jsem jel rychlostí přizpůsobenou stavu vozovky a dopravní situaci nebo tak něco.

Jinak, zajímalo by mě, když je v článku uvedeno že obecní policie "Má právo blokově řešit přestupky, jejichž projednávání je v působnosti obce", znamená to že může řešit přestupky jenom v "jejich" obci (např. Pražská policie jenom v Praze), nebo můžou všude?
Flajzi
První odstavec je nesmysl. Těžko mohou dávat pokutu za něco, co řekl řidič. To jako když odpovím "Jel jsem dvě stě, pane", tak mi rovnou seberou papíry, že jsem překročil rychlost o více jak 50kmh?!?
_Teddy_
Zakladne pravidlo je, ze s policiou sa nebavime! Za prve, akakolvek otazka moze smerovat k vytiahnutiu informacie co moze byt pouzita proti tebe, a za druhe, ked sa policajt na nieco vypytuje, je to ziadost o podanie vysvetlenia, a ta musi mat predpisane nalezitosti. Napriklad ta je policajt povinny vopred upozornit za akych okolnosti mas pravo odmietnut podat vysvetlenie...

BTW, priebeh jednej kontroly tak, ako som ju zazil😒br />
Policajt: "Viete akeho priestupku ste sa dopustili?"
Vodic: "Ja hlavne viem akeho priestupku ste sa dopustili vy, konkretne ide o zanedbanie povinnosti ktora vam vyplyva zo zakona o PZ: nepoucili ste ma o mojom prave odmietnut podat vysvetlenie skor, nez ste sa zacali vypytovat. Nezabudnite to zapisat do hlasenia, inak to tam doplnim ja"
Policajt: "Zmiznite, a nech vas tu uz nevidim!"
Futurista
Moc koukáš na internet. Blokové řízení na místě nemá s Podáním vysvětlení nic společnýho. Navíc že se tě Policista na něco zeptá neznamená, že po tobě chce, aby ses přiznal. Určitě znáš definici přestupku, když tady házíš rady ohledně Podání vysvětlení, tak víš, že přestupek je i nevědomé jednání. Takže pokud jsi zastaven na místě, a budeš se chovat tak, jak jsi popsal, budeš za dobrýho blba. Takový chytrolíni jako ty si pak super naběhnou.

A dost pochybuju, že se takhle zachovali státní policisté. A je jedno, jestli v ČR, nebo SK...

Tohle jsem pro tebe našel. 😄 [odkaz]
_Teddy_
Nehovorim o priznani, ale o podani vysvetlenia. To ma pravo po tebe policajt pozadovat. Aj udelit pokutu v blokovom konani. Ale akonahle sa zacne vypytovat, je to ziadost o podanie vysvetlenia. On totiz nema pravo zastavit ta koli dakej nezavaznej debate, kde ti bude klast len tak hocijake otazky a tvrdit, ze vlastne ziadne vysvetlenie nechcel, to len tak s tebou klabosil. To by bolo totiz zneuzitie pravomoci verejneho cinitela. Odporucam pozriet si zakon o policajnom zbore (resp. ekvivalent ktory je v CR) a mrknut na opravnenia policajta...
Futurista
Věř tomu, že ten zákon O Policii znám velmi dobře, a proto ti znovu opakuju, že při řešení přestupku v blokovém řízení na místě nejde o Podání vysvětlení. Pokud na místě nesouhlasíš s přestupkem, budeš předvolám na služebnu nebo úřad, a teprve tam s tebou bude sepsáno Protokol o podání vysvětlení. Ale máš svojí hlavu, přesvědčovat tě nebudu. Jednej jak chceš, já za blba nebudu.
_Teddy_
Pokial v ramci "riesenia" priestupku policajt kladie otazky, tak to *je* podanie vysvetlenia. Ak ta zastavi a povie ze si prekrocil rychlost a udeluje ti pokutu, to je riesenie priestupku. Ak sa ta pyta ako rychlo si isiel, pozaduje od teba vysvetlenie. Podobne aj dalsie otazky (kam/odkial ides, co vezies, ci si pil, atd).

Mimochodom, tieto "vysluchy na ceste" zazivam len nasej stredo-europskej "demokracii". Nikdy som to nezazil napriklad v Rakusku. Tam ma zastavili, povedali co som vyviedol, aka je pokuta, a bodka. Nikdy ziadne otazky nekladli...
Futurista
Já ti tvrdím, že blokové řízení na místě nemá s podáním vysvětlení nic společnýho. Ale ty si budeš furt mlýt tu svou... Jen ti poradím, nic neříkej, nic nepodepisuj, pak budeš předvolán na úřad nebo služebnu, kde teprve dostaneš k podepsání poučení, a teprve tam můžeš podat vysvětlení. Akorát to budeš mít dražší a se správním poplatkem.

To možná jen na Slovensku se ptaj, kolik si jel. V ČR policie používá radar, a ten tu rychlost umí vyhodnotit sám... Nevím, na co by se tě policista ptal, kam jedeš, a co vezeš. Prohlídku vozidla může provést, pokud má zákonnej důvod, a zeptat se jestli si něco pil před jízdou mi přijde slušnější, než tě rovnou vyzvat k orintační dechové zkoušce, kterou jsi podle zákona povinnen podstoupit. Dokonce podle tebe by tě nesměl ani pozdravit, abys ho hned neudal na inspekci, že překročil své pravomoci, a místo řešení přestupku se věnoval soukromým činnostem... 8-s

Pleteš tady dost věcí najednou, a začínám si bejt hodně jistej, že v zákoně hodně plaveš a zběhlý jsi maximálně v diskuzích na netu... ;-\
Kasprik
Obecní policie může řešit přestupky jen tam pod které město nebo obec spadá. / zpravidla hranice obce nebo města/. Když zajíždí do jiné obce musí mít s touto obcí sepsanou smlouvu, kde musí být vymezeno přesně co může dělat.

§ 3a
(1) Obec nebo obce, které nezřídily obecní policii, mohou uzavřít s jinou obcí v témže vyšším územním samosprávném celku (kraji), která obecní policii zřídila, veřejnoprávní smlouvu, na jejímž základě bude obecní policie této obce vykonávat úkoly stanovené tímto nebo zvláštním zákonem na území obce nebo obcí, které obecní policii nezřídily a jsou smluvními stranami této smlouvy.
(2) Veřejnoprávní smlouva podle odstavce 1 vyžaduje ke svému uzavření nebo změně obsahu souhlasu krajského úřadu. O udělení souhlasu rozhoduje krajský úřad v přenesené působnosti ve správním řízení podle zvláštního zákona.
(3) Veřejnoprávní smlouva podle odstavce 1 musí obsahovat
a) označení obcí, které jsou jejími smluvními stranami,
b) určení rozsahu úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona, které bude obecní policie vykonávat na území obce nebo obcí, které obecní policii nezřídily a které jsou smluvními stranami této smlouvy, jakož i den, od kterého bude obecní policie tyto úkoly vykonávat,
c) způsob úhrady nákladů spojených s výkonem úkolů podle písmena b).
(4) Obec, která obecní policii nezřídila a je smluvní stranou veřejnoprávní smlouvy podle odstavce 1, vydá strážníkovi obce druhé smluvní strany této smlouvy písemné zmocnění, kterým prokazuje oprávněnost výkonu pravomoci na jejím území.
kuliiik
Já si osobně myslím, že jedna z hlavních podmínek po zastavení je být slušný. Ono se ve většině případů dá se všemi domluvit. Ono někdy je jednodušší zaplatit menší pokutu (kolikrát i bez bločku) než mít zbytečné problémy.
Nám se jednou podařilo jet kousek za Bratislavou po bujaré noci o trošku rychleji. Už na první pohled bylo vidět na "mužích se zbraní", že jsou pohodáři. Řekli nám, že jsme jeli o 80 km/h více a mohou nám dát pokutu na místě 330 Euro nebo zabavit vůz. Po krátké konverzaci a dechové zkoušce řidiče jsme se kolektivně domluvili na smazání fotky a menší finanční kompenzaci ve výši 2000 Kč. Nakonec jsme byli spokojení jak my tak i oni a ještě nám popřáli šťastnou cestu.
Nerez
Jakože vám dali flastra bez bločku, jako úpltake jo?
By mě zajímalo kde, tohle si snad už nikdo nelajzne... :-!
kuliiik
Bylo to kousek před Trnavou >😁 Jasně že to byl úplatek, prostě 2000 do kapsy.
Futurista
Lepší dva litry (do kapsy) než 330 Euro (do rozpočtu). >😁
briza
Předpokládám, že na úplatné politiky a úředníky a související zvyšování daní (z něčeho se to "odklánění" zaplatit musí) nadáváš jak se patří.
ZuB103
Dobrý den, měl bych takový dotaz na pravomoce policisty. Můj známý byl změřen policejním passatem jak jede mimo obec o 50Km/h než je předepsaná rychlost. Byl pronásledován, zastavil a policista mu sdělil, že musí na místě zaplatit 10tis. pokutu a odmítal mu vypsat blok, protože prý nemůže. Známý, ale neměl u sebe hotovost ani kartu a policista mu řekl, že jestli nezaplatí tak, že bude muset odstavit vozidlo a nechat ho tam (měl sebou i spolujezdce, který vlastní řidičák). Můj dotaz tedy zní, může policista zabavit vůz když sebou nemáte tolik peněz? Díky za odpověď
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
poterienko
Asi měl TDI.
Banjo
Já sice takhle rychle na našich dálnicích nejezdím. Úplně bez peněz zpravidla nejsem, ale třeba tisícovku u sebe většinou vozím. Ale zmíněných 10 tisíc opravdu jen ojediněle. Třeba když jdu nakoupit něco, co nejde kartou.
Futurista
Dovolím si odpovědět. Mám dojem, že se nejednalo o pokutu, ale o stanovení kauce, na což má v tomto případě policista právo, protože se jedná o přestupek, za kterej hrozí zákaz řízení ve správním řízení. Kauce byla stanovena na 10.000,- Kč a Policista má právo na zabavení dokladů, popř. odstavení vozidla do doby, než bude kauce zaplacená. Na finanční hotovost se nepíše pokutový blok, ale zápis o kauci, následně je hotovost do 24 hodin odevzdána na místně příslušný úřad, který přestupek dále projednává a vystavuje sankci, v tomto případě zákaz řízení na 6 až 12 měsíců a peněžitou pokutu do 10.000 Kč a 5 bodů k tomu.
spidour
To je možné, ale na vyžadování kauce policie musí mít důvodné podezření, že se budeš vyhýbat přestupkovému řízení, což se u ubčana ČR chyceného policií ČR předpokládat nedá. Čili ho s tím poslat někam a pokud na tom bude trvat, tak si stěžovat na nesprávný úřední postup a vyžadovat uhrazení nákladů (objednat si taxi a požadovat proplacení účtenky apod.)
Futurista
Stejně, jako ty tvrdíš, že u občana ČR se PŘEDPOKLÁDAT nedá, já ti tvrdím, že dá. Proto je to předpoklad a tu kauci si vždycky policista obhájí. A pokud znáš zákon, víš, že se dokonce dá vybruslit bez zákazu i z kauce... Ale to už ti radit nebudu...
PS: A ty si myslíš, že když jedeš jako prase, tak ti policie proplatí taxík jen proto, že ti zabavila řidičák kvůli tvojí blbosti? Takže až pojedeš nalitej a zastaví tě hlídka a zakáže další jízdu, taky si necháš proplatit taxíka???No zkus to a přeju hodně štěstí... >😁
ZuB103
díky za odpověd jen mě to zajímalo, protože mi přišlo divné, že někde uprostřed lesa vás policie v podstatě nechá jít pěšky. Nakonec se to vyřešilo tak, že policie svezla řidiče do banky, aby si rozměnil eura, která měl u sebe. PS: Né každý má tdi....
spidour
Uvidíme do prvního rozsudku. Existují právní názory, které říkají neobhájí, ty říkáš ano..

Buď tak hodnej a laskavě mi nepodsouvej, co jsem neřekl, dělají to akorát diskuzní čuňata.