Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekonomika

Zpět na článek

Mazda 3 vs. Focus a Golf: Co koupit?

484 komentářů

Bubáq
Astru.
- výběz z hatche, sedanu, kombíku i nádherného kupé
- výborný výběr motorů, výbav a příplatků
- výborný komfort jízdy
- vynikající poměr cena/kvalita
- vysoká kvalita konstrukce, materiálů a montáže
- levný a dobře dostupný servis

A navíc oceňuji naprosto bezkonkureční design a architekturu přístrojové desky (s displejem navigace pěkně až nahoře). Celý interier působí jako z vozu vyšší třídy. A nikdo další nenabízí tak svělé sedačky vpředu...

Co víc dodat?
Beekey
Jeste dodam, relativne tluse auto, s ne moc kvalitnim interierem, a neprehlednou pristrojovkou, A co se servisu tyce, u opeliu zrejme budes potrebovat, kvalitou hodne zaostavaji z konkurenci z reichu. Jinak je to designove povedene auto, ale to je asi vsechno.
speedbug
Já už jsem zvolil - samozřejmě ASTRU. Protože je to jedno z nejkrásnějších aut střední třídy. Zvolil jsem Sports Tourer - kombíka. Řeči ohledně hmotnosti auta jsou nesmyslný. No tak má 1500kg, no a co. Jezdí jako z praku i když mám jenom benzín 1.4 74kW a to ještě s domontovaným LPG. Až se na silnici střetnu s nějakou 1200kilovkou, kdo asi vyhraje 😄 Přístrojovka nemá chybu a řeči o nepřehledné přístrojovce papouškujou po novinářích akorát ti, kdo v tom autě nikdy nejeli. Ani jedno tlačítko tam není navíc, všechny jsou dostatečně veliký a hlavně - naprosto dokonale rozmístěný!!! Stejně člověk používá maximálně 5 tlačítek (z mý zkušenosti podle ohmatanosti) a ty má hned po ruce. Ostatní je na volantu. A se servisem OPEL nemám nejmenší problém. Měl jsem jednu malou závadu na motoru, kterou mi odstranili během dopoledne a na ZÁRUKU, i když mám netovární LPG!!! Za rok a 3 měsíce jsem už nalítal 51000km a naprostá spokojenost. Co jedinýho mi vadí je pouze roční mobilita. Naštěstí mám servis přímo ve městě s druhý záložní auto. A cena za kterou jsem ji koupil byla naprosto bezkonkurenční vzhledem k bohaté výbavě. Vím že to sem k tomu článku nepatří, ale už mám dost těch keců na adresu tak skvělého auta jako je OPEL ASTRA J.
Emel
Jo, s tou 1.4 to bude jistě trhat asfalt ze silnice 😄
jazva
ale no táááák. Toto sa nerobí... 😉
speedbug
by ses divil, koho chi předjet toho předjedu, silnice nejsou na závodění ...
Emel
O tom nepochybuju... jen je potřeba si hodně pečlivě hlídat svá přání

„Chtěl bych vidět západ slunce... Udělejte mi tu radost...Nařiďte slunci, aby zapadlo..."
„Kdybych nařídil generálovi, aby létal od květiny ke květině, jako létá motýl, a generál by rozkaz neprovedl, čí by to byla chyba?"
„Vaše," odpověděl malý princ.
„Správně. Je třeba žádat od každého to, co může dát," odvětil král.
woody-alien
:yes:
Klaudius
Otázka za 100😒br />
Na čo sú tam tie mraky tlačítiek, keď ich používaš maximálne 5 a ani jedno nie je zbytočné?
speedbug
každý tlačítko má svoji funkci stejně jako v každým jiným autě, některý tlačítka používáš pravidelně a některá jenom občas, třeba ovládání klimatizace - rozhodně žádný tam není zbytečný nebo třeba rádio - ukaž mi, který tam je navíc a který nemá žádný jiný auto ...
Navíc jsou všechny dokonale logicky a ergonomicky rozmístěný ... (rádio ovládám na volantu a na klimatizaci mi stačej 3 tlačítka) ale jsou i lidi, kteří využijou třeba i ostatní a najdou je přesně tam kde mají být ...
Klaudius
Teraz som naštvaný, o koľko tlačítiek ma Francúzi ošklbali, keď ich mám v mojom aute tak málo...sakra, a ja som za to auto poctivo zaplatil...
Emel
Měl sis koupit 407...
Klaudius
>😁 😉
speedbug
a co máš za auto? pochlub se 😉
6B6
Scénika, se kdysi chlubil >😁
Ham.
Samotní Němci Astru kritizují za "přetlačítkovanost" na středovém panelu
[odkaz]
a jednoduchý interiér Ma3 dávají za příklad
[odkaz]
speedbug
chvilku mi trvalo, než jsem našel kvalitní obrázek přímo na ovládání klimatizace a větrání u Mazdy 3 - napočítal jsem 12 tlačítek a 2 otočné knoflíky. Moje ASTRA J má 10 tlačítek a taky 2 otočné knoflíky (duální automatická) a to si ještě můžu navolit přesně podle sebe 3 na sobě nezávislé směry proudění vzduchu (3 tlačítka - nepoužívám, páč mám z lenosti furt AUTO). Vše bez výhřevu sedaček. Ale samozřejmě nic proti MAzdě 3 nemám, rozdíl je akorát v ovládání autorádia - které je naprosto standardní pro modely s manuálním ovládáním né přes dotykovou obrazovku nebo ovládací joystick. Všechno má své pro a proti ...
Ham.
Řešení tlačítky v Astře je lepší než řešení řady nových aut pomocí dotykové obrazovky. Dotyková obrazovka je levné řešení, za jízdy dost nepřehledné a odvádějící pozornost. Proti takovým soupeřům je tlačítkové řešení Astry mnohem lepší.

Řešení v Ma3 je však ještě lepší díky joysticku v kombinaci s obrazovkou, to se blíží řešením používaným u prémie.
Makovnik
Tie tlacidla skutocne nie su zle. V praxi to vobec nie je pretlacitkovane (mam vyskusane), vsetky su velke a rozumne rozmiestnene. Staci pohlad na velky obrazok [odkaz]

Klima ma rovnaky pocet tlacidiel u oboch aut.

Tu pretlacitkovanost by som skor pripisal novinarskej neschopnosti (ci neochote) si vobec pozriet, co pred nimi stoji; podobne ako tu pana redaktora, ktory namiesto precitania manualu napise, ze sa nieco neda a nasledne dostane zdrbanie v diskusii za vlastnu blbost.
Ze nejaky redaktorko nieco kritizuje, este neznaci problem.
Jaros71
Trošku bych nesouhlasil..těch tlačítek u Astry je už moc.
A že to jde jinak je vidět u o něco staršího OPELU CORSA! :yes:
K článku😒br /> Interier u těchto 3.aut je jasně nejlepší v Golfu.
Design karoserie nové Mazdy 3 se ovšem moc povedl.. :yes:
Motorizace je volba každého..někdo taky raději diesel. 😉
Makovnik
Ano, da sa to aj inak, napr. Corsa, v tomto prevedeni som to soferoval [odkaz]
Na prvy pohlad menej tlacidiel, na druhy zistis, ze infotaiment je na tom rovnako, len ich ulozenie robi iny opticky dojem.
Klima samozrejme pocet tlacidiel v Corse ubera, lebo je mechanicka.

Neviem, ci si tu Astru soferoval (ja ano), je v tom, ze mas funkcie dostupne na jeden dotyk, pricom necapkas po dotykovej obrazovke ani nelovis v menu nejakym ovladacom.
Staci raz sadnut, ohmatat si a uz ich vela nie je.
Ham.
Jak píši nahoře, tlačítka nejsou špatné řešení v porovnání s řešeními přes dotykovou obrazovku.
Nicméně dnes už je svět dál a řešení přes joystick plus obrazovka pro málo zadávané funkce a tlačítka jen pro ty nezbytné je daleko elegantnější, interiér je "učesanější" a dobře se obsluhuje.
lukas.vl
V M3 jednoduchy mozna ano, ale reseni radia je hruza! Diky neustale vystavenemu radiu, pripominajici navigaci, bude hodne lakat vykradace aut, takze to bude chtit pevne nervy a kontakt na dobreho zasklivace oken.

Jestli se M3 muze necim chlubit, tak blbe resenou palubni deskou a radiem urcite ne. (Palubka bud pouze s otackomerem nebo pouze s ukazatel rychlosti - to je opravdu reseni.. asi si rikali na co tyto nepotrebne ukazatele. Digitalni ukazatel otacek rozmeru 5x5cm bude urcite parada.) Mazde fandim, ale tady to fakt po...
Ham.
Nejde o to, zda je něco vystavené nebo ne, spíš jde o to zda to co zloději vykradou jde vykrást tak aby to bylo znovu použitelné na trhu s použitými díly, jinak řečeno když to bude vystavené a vykradením se díl poničí tak se krást nebude a na druhou stranu sebelépe ukrytý díl, který je snadné z auta vymontovat bez jeho poničení se krást bude. V tom bych neviděl problém.

S budíky souhlas, minulá generace s klasickými budíky vypadá lépe, toto novodobé šetření přes různé zobrazovače s nakreslenými budíky nebo dokonce jen s číslicemi je nehezké a připomíná mi dobu digitálek, které také vyšuměly a nakonec se vrátila ručičková elegance. Ani drahá auta jako nový MB-S s tím kinem před řidičem nevypadají dobře, natožpak běžná auta.
palix
Práve o mazde som čítal, že sa na nej nešetrilo - oproti iným autám. Vraj v Mazde mali hlavné slovo inžinieri, nie ekonómovia. preto ani autá nemajú najlacnejšie, ale sú super. Malý otáčkomer bude mať základná verzia + veľký analógový rýchlomer, ostatné verzie budú mať veľký analógový otáčkomer a malý rýchlomer - digitálny 😉. a zrazu sme v skoro "pretekárskom aute" 😄
Beekey
Interierove stejne jak vetsi bracha Insignia (kvalita byla jednim z duvodu proc si nakonec otec vybral jine auto v nedavne dobe), i Astra trosku zaostava. Ano, na vsechno jedno tlacitko, jenze to se rovna hodne tlacitek. Ale to muzeme zaradit do kategorie takovych veci, ktere nekomu vadi, nekomu ne, stejne tak design, i kdyz zrovna v tom Astra exceluje, zbyva ta hmotnost, a taky jizdni dynamika, u vsech motoru je vzhledem k relativne vykonnym motorum, astra celkem lina. Ono taky zalezi z ceho se ti povedlo presednout do te 1.4ky...
Aktualni Corsa je sice o pul generaci a jedno cislo mensi auto, ale jestlize nekdo umi postavit kvalitni auto, tak ten to umi postavit ve vsech takegoriich.
Ale aby muj prispevek nevyznel tak negativne, Astra pres tohle vsechno v globalu patri mezi ty nejlepsi v kategorii, jenze rozhodne se neda rict, ze by extra vynikala, jelikoz ten peloton na vrcholu tridy je hodne vyrovnanej.
palix
Ibaže Astra sa považuje za dosť ťažké auto. Oproti tomu Mazda 3 je ľahké auto. A Mazda bude spoľahlivosťou niekde inde ako Astra. Aj jazdnými vlastnosťami. Ale nehovorím, že Opel je zlý. Na druhej strane malá závada na motore u nového auta? Stať sa to môže, ale skôr u Astry, ako u Mazdy 😉. Mimochodom tiež mám astru (G) a moje ďalšie auto bude Mazda. Prečo? Lebo sa mi páči viac a nebaví ma počúvať reči ako "Ty máš Opel?" Keby som mal VW / Škodu, tak som "obdivovaný"... ak bude Mazda, tak si nikto nič nedovolí, len maximálne uznanlivo pokýve hlavou 😉. Za Opla sa "biť" nebudem, aj keď je to spoľahlivé auto - len nemá takú povesť. Mazda má povesť kvalitného japonca...
Kasprik
moc těžká, nebrat.
holden_holden
a v cem ti to vadi? ty si ji uz nekam nesl nebo tlacil?
memorex31
Ludia, v Insignii mam takisto "vela" tlacidiel podla kazdeho testu - sadol som, za tyzden som si zvykol a NEMENIL by som. Nie vzdy vie redaktor pri parhodinovom/pardnovom teste vyuzit potencial a pochopit zamer automobilu. Ovladam co chcem bez pohladu na palubovku. Joystick na navigaciu, volant na tempomat + radio. To je 95% veci, ktore potrebujem za jazdy ovladat. Ad vaha - auto je pevne, clovek ma pocit, ze sedi v kvalitnom aute, dojem luxusu, dvere nieco vazia a ja to ocenujem. A myslim, ze by som vahu a materialy ocenil aj v pripade nehody (dufam, ze si to neoverim 😊. A spotreba 6 litrov a nesetrim to. Vaha? Zbytocny udaj, keby to nebolo v diskusii, nikdy by som nieco take ani nezistoval... Pre Astru to plati podobne + je to podla mna fakt najkrajsie auto v triede. Spou s M3 😄
white label
Ideální kompakt má být malý/kompaktní zvenku a prostorný zevnitř, takové malé/velké auto. Astra to má v tomto ohledu spíš naopak velké/malé auto, tedy málo prostoru vzhledem k tomu jak je velká (a bohužel i těžká). Jinak z aut s designem typu "ocucaný bonbón" je na tom Astra (designově) naopak dobře.
Nicco
Vsetky 3 auta vo vybere maju nezavislu zadnu napravu, takze Astra tam nepatri a mozes ju postavit do porovnania s Civicom. Nevybral by som si ju aj preto, lebo vznikla v tazkych a neistych casoch Oplu a je to poznat napr na benzinoch, ktorym ekonomovia usekli priamy vstrek. Ktovie na com vsetkom sa vtedy este setrilo a kolko schopnych ludi z vyvoja odislo alebo vyvoj odflakli.
speedbug
by ses divil co ten Wattův přímovod umí, měl jsem několik aut s multilinkem, především od Forda (Focus, Mondeo). Možná by stálo zato se zastavit v nějakým showroomu a trochu se projet ...
Když jsem do ní sednul poprvý tak jsem se cejtil jak v nějaký limuzíně, jak to krásně šlo do zatáčky, naprosto jistě a komfortně. Není nad vlastní subjektivní pocit oproti "objektivním" recenzím 😉
Emel
Podívej, já osobně ti upřímně gratuluju ke spokojenosti s tvým autem, každý má samozřejmě svá očekávání, priority a možnosti. Nová Astra není rozhodně nic, za co by ses měl stydět. Ale na auto serveru se očekává jistá míra nadhledu. Pokud tedy diskutujeme dynamiku, pak napsat u atmosferické 1.4 s krouťákem 130N.m zamontovaným v relativně těžkém kombíku že jede "jako z praku" vyžaduje velkou míru nadšení pro věc. Pak už jede jako z praku úplně všechno, z hlavy mě nenapadá línější auto 😉 .

Klidně piš že jsi spokojený a že ti to stačí a tak dále... proti tomu bych neřekl ani popel.
martin_MPS
:yes: To snad nejde napset lépe 😄 :yes: :yes: :yes:
speedbug
Pro mě to auto jako z praku jede, předjedu všechny co nestačej mýmu tempu a nejezdím zrovna pomalu. Už má za sebou 50tis. km, takže je pořádně zajetá, nízká spotřeba, perfektní podvozek, skvělý komfort a bohatá výbava, a cena? Ceníková cena + extravýbava 500 nákup jako funglovka skladovka 330 😉 Kdo chce závodit a trhat asfalt ať si koupí 150ti nebo 180ti koňový turbo, Já už jsem z tohoto způsobu ježdění vyrostl, důležitý je přemístit sebe, rodinu a náklad z místa A do B a nedělat brzdu provozu. Takže vzhledem k výkonu motoru a hmotnosti auta to jako z praku jezdí ... (teda aspoň ta moje)
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
jazva
a na to si prišiel ako? >😁 [odkaz]
mino32
ono to je vec názoru ale keď chce niekto hovoriť o aute mal by mať s ním nejakú skúsenosť alebo mať o ňom aspoň čosi prečítané. Problém je v tom že niektorí ludia aj časopisy ktoré testujú autá vidia len Golf. Všade Golf Golf a spomínal som Golf???

Pritom to auto nie je ničím výnimočné, posed vpredu je trochu nepohodlný a čo sa týka dizajnu Golf je až moc podobný 6. generácii takže reči a vyjadrenia o tom že Golf je najlepší už beriem s rezervou..😁DDDDDDDDDDDDD
petrumr
jazva
najlepší vstup na zadné sedadlá v porovnaní s akými autami?
petrumr
jazva
kde v tom článku sa píše o tom, že Golf má najlepší vstup na zadné sedadlá? >😁
petrumr
jazva
a na toto zistenie si prišiel ako? Pozrel si sa na fotku Mazdy 3 a bolo ti to hneď jasné? >😒]
petrumr
holden_holden
a na co sou ti data kdyz je nemas cim zpracovat >😒]
jazva
no tak ich zverejni, nech sme múdrejší všetci... >😁
petrumr
jazva
>😁 nechaj tak, hlavne že bavíš... :yes:
novice
Ze bys delal ridice v domove duchodcu? 😄
woody-alien
Ty zas chodíš prudit pod BMW. Tvůj včerejší "výkon" byl inspirativní. Vrtulkáři byli zralí na infarkt. >😁
petrumr
Skipper
Ještě jednu pohádkuuuuu prosíiiiiiiim >😁
Emel
Znovu... jak jsi na to přišel? Zatím jsem četl první dojmy a tam se mluví o tom, že prostor vzadu je u Mazdy bez problémů... ostatně, má také delší rozvor než Golf.
mino32
ale h*vno..to si určite vymysleli..zarytý fanúšikovia Golfu to musia vedieť lepšie... >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁
petrumr
petrumr
Emel
Hele, já to nejraděj hodnotím tak, že si do toho auta sednu. U trojky jsem zatím neměl tu čest, takže vycházím z prvních dojmů na auto.cz. Ale zajímalo by mě, na čem je založená tvá kritika?
petrumr
Emel
Nevím... pokud se nemusím v helmě provlékat mezi rámem a skořepinou do auta měřícího metr na výšku, beru to jako bonus 😄
martin_MPS
To je jeden z důvodů, proč se ten Golf tak prodává 😄 :yes: :yes: :yes: Dopředu maj v Golfu ty starší lidi také lepší nastupování (jen pro doplnění) 😉
volvo s60
A co taková Dacii za půlku? >😒]
mino32
Súhlasím s používateľom PM2 že Astra je dobré auto ale otázka bola, ktoré by sme si vybrali z týchto troch áut. Ale aj keby som rátal dobrú Astru skončila by u mňa na druhom mieste. U mňa totiž vyhráva jednoznačne Mazda. Exteriérom konkurenciu valcuje a aj interiér je kvalitný a priestorný. Navyše treba prirátať skvelý atmosférický motor dobr podvozok a najlepší hatchback je na svete. Každému sa ale môže páčiť niečo iné, no pre mňa je to Mazda...
palix
Tento príspevok akoby som písal ja - súhlasím na 100% 😄
Beekey
Porovnate tri auta, ze kterych to nejnovejsi je zaroven i nejlevnejsi, a napisete neco a sebevedome cenove politice...
chup44
Už len preto že má 2.0 litrový,atmosferický,spoľahlivý motor a nie žiadne preplňované zdochliny. A naviac má najnižšiu cenu,najlepšiu výbavu,najmenšie príplatky.Poistka je jediná výhoda pre Ford a VW ale inak nič iné,spotreba sa vyrovná 😄
Nicco
Ma najnizsiu cenu, ak Nemcov dovybavis blbostami, ktore tam Japonci maju "v zaklade".
Ale problem nastava, ak chces xenony a mas len 25tisicKc. Vo VW nemas problem, v Mazde si skoncil.
Alebo mas entry level a chces tempomat, vo VW nie je problem 10tisKc. Mazda = 50tisicKc
martin_MPS
To je pravda, vyplývá to z "nekonfigurovatelnosti" u mazdy a ta zase z toho, že se vyrábí v Japonsku. Příplatek za vyšší výbavu ale není nijak drastický. Tam ale zase získáš hromadu "blbostí", které třaba nechceš / anebo chceš. A podle toho zjistíš, co se ti vyplatí.
Mezi námi, já takhle auta nekupuji. Výbavu řeším až teprve co se pro určitý model rozhodnu. Uznávám ale, že každý má preference jinde.
_MT_
Stejnou nekonfigurovatelnost mají Japonci kolikrát i v případě lokální výroby. Usnadňuje to výrobu na sklad. To je celé. S tím souvisí i nevalná nabídka laků a čalounění (příliš mnoho kombinací). Na auta vyráběná v Evropě také čekáme měsíce, když nechceme skladovku. Jsou auta vyráběna v Evropě a prodávána v USA, u kterých máš možnost individualizace. Jen místo týdnu budeš na auto čekat měsíce, což většina nechce, ale ta možnost tam je a na ta auta bývá dodatečná sleva.
Nicco
Ked tu bol na rozhovor clovek z Hondy, tak tvrdil, ze to je kvoli cene, pritom Honda patri skor k tym drahsim autam. Vela japoncov sa vyraba v EU - UK, SP, PL, H, CZ, B,... takze s dodavkami nemozu mat problem.
_MT_
Ano, taková výroba by měla být levnější.
palix
Práve Mazad sa robí len v Japonsku a to je jedna z jen MEGA-výhod. Japonec vyrobený v japonsku = najvyššia možná kvalita!
Nicco
dovozne cla a dodacie lehoty to cele akosi kazia 😄
igorvrazic
sorry ale kombinacia entry a xenony... :no: 😄
Nicco
ok, tak predposledna vybava a xenony?
Kasprik
Pro mě jasná volba a to Mazda 3, hlavně kvůli motorům. Kdyby měl Golf motor z Mazdy tak jdu jasně do Golfu, protože je pro mě krásnější, ale bohužel ty motory no.
Pan potrebuje okuliare? Golf je siedma generaciu dizajnovej nudy.
white label
Někomu by možná stačily jen ty brýle, bohužel na myšlení ti žádné brýle nepomůžou... 😄
3_diamanty
fakt sa mi velmi paci [odkaz] a zrejme s motorom 1,6THP 92kw to by postacovalo :yes😒br />
no ale a z tejto trojice asi mazda , teda jasne ze mazda :yes:
igorvrazic
308 je zvonka trochu krajsi Golf...a nemusi byt ani nablizkany ako on,aby zaujal...ale z vnutra to je neprakticke a neharmonicke...cele to zabili tym displejom,na ktorom uz ovladas vsetko od ventilatorov klimy az po navi ci pozadie obrazovky tachometra...proste nani nad klasicke ovladanie...ale aj celkovo ten dizajn palubovky mne osobne nesedi,nema hlavu patu...

[odkaz]
LambaX
Golf je ošklivý jak čert, a podstatně elegantnější Focus má motor o objemu silnější motorky. Není tedy co řešit.
Nicméně, Mazda - nejlepší auto tak jako tak, vychází nejlevněji (a to má jistě cenu navýšenou o clo), a přesto právě u ní zmiňujete sebevědomou cenovou politiku . Třebaže redakce často o Mazdách píše hezky, toto na mne působí přeci jenom jako koncernová předpojatost.
Klaudius
Tú eleganciu Focusu voči Golfu mi musíš vyložiť, to som nepochopil...
Asi si pod výrazom "elegancia" predstavujem niečo iné.
Emel
Když Focus, tak kombík...
petrumr
LambaX
Tož jasně, že kombík Focusu je mnohem lepší volba. Vycházím z toho, co nám tady předložili.
woody-alien
Nebo sadu na přelepení zadních světel... 😉
woody-alien
Tak to jsme dva. 😉
MichalSVK
...Mazdu 3 pre jej výborný spoľahlivý dvojliter Sky-G, športový charakter, samozrejme cenu a krásny interiér.

Takýto hatchback tu nebol od Focusu I. Bravo ZOOM-ZOOM.
Atlis
to ci je ten dvojliter spolahlivy, zatial nikto este nevie...
Nicco
Ano, pockajme, ci mu nebude praskat blok alebo rozvody 😄
petrumr
Nicco
Co ja viem, tak doteraz mali spolahlive motory, ale myslim, ze neboli ani na spici vyvoja - ak sa nemylim, nikdy nemali priamy vstrek ani variabil.
Mazda nemala priama vstrek a variabilne casovanie?

DISI vo verzii s turbom aj bez neho (JDM only) mali priamy vstrek.
A ja mam vo svojej 6 rocnej mazde viariabilne casovanie ventilov. A premenlivu dlzku nasavacieho potrubia. A 8 airbagov 😄

A nie je to tak davno, co vsetky 4-valce Duratec boli MZR od Mazdy s nalepkou Ford.
Nicco
DISI sem, DISI tam, je to minoritna zalezitost. Vsetky 4valce neboli Ford. 1.3, 1.25, 1.4 1.6 a 1.6tivct boli Ford. Iba 1.8 a 2.0 boli Mazda. Mali retaz, ale nic viac. Klasicka praveka atmosfera co vydrzi vsetko, ale bez vydobitkov techniky.
You're wrong, mate....
tempe73
hlava praskne možná tak tobě ,Lopato >😁
petrumr
volvo s60
Jo to jsi se opravdu správně ohodnotil! Souhlasím!!! :yes: :yes: :yes:
volvo s60
A u Fábie snad všechno? >😁
Midlosek
Přesně tak a navíc mi to přijde, že tyhle motory vynikají především svou průměrností 😉
Emel
To tak může přijít jen někomu, kdo o tom nic neví 😉
Midlosek
Jo aha, tak to potom jo >😁 >😁 >😁
Emel
Ten motor je výjimečný v několika ohledech... kdyžtak si o tom zkus nejdřív něco aspoň přečíst.
Midlosek
nejvyšší kompresní poměr pro sériově vyráběný motor - 14:1?
výfukový systém s uspořádáním 4-2-1?
sekvenční časování ventilů?
duté písty?

Nebo jsem přehlédl ještě něco úplně zásadního?

V konečném důsledku to ale dává motor, s docela průměrnými parametry a lepší spotřebou.
Emel
V odpovědi na emisní limity a normy jdou všichni cestou malých foukaných motorů. Mazdě se podařilo přijít s takovou technologií, že dokáže udržet spotřebu... a to kupodivu nejen tu papírovou... na přijatelné úrovni. A daří se jí ty motory úspěšně prodávat. Pokud to pro tebe nic neznamená... pak by mě zajímalo, jaká technologie tě v poslední době skutečně zaujala.
Emel
Přehlédl jsi reálný dopad té technologie - zatímco všichni bouchají malá turba, aby se zalíbili v Bruselu, Mazdě se podařilo obhájit si svou atmosféru a úspěšně ji prodávat. To je relativně významný počin...
MichalSVK
Ak sa pozeráš len na to že z dvojlitra vytiahli tak málo tak asi áno a mal by si hľadať vo vodách turbo kosačiek.
Tomi.q
Já nevím, ale 121kw mi nepřijde zase tak málo u atmo. dvoulitru.
Midlosek
Není to málo, ani moc. Prostě průměrné parametry. Nejzajímavější je asi ta spotřeba, která papírově vypadá dobře. Protože o tom nic nevím, tak pořád netuším, co je na tom motoru taková bomba 😉
Enthusiastic.driver
reálná nízká spotřeba... s Mazdou 6 2.0 jsem jezdil neúsporným stylem a vykazovala nízké hodnoty. Skyactiv v praxi funguje - a to se myslím nepovede vždy!

Jinak to krom papírové hodnoty kompresního poměru nic převratného není.
MichalSVK
Bavíme sa o 88 kw verzii.
MichalSVK
To isté platí o novom TSI a aj ešte stále o EcoBoost-e ale už z podstaty je dané že podladený dvojliter s rezervami bude menej náchylný na problémy ako prefúkaný litrík z ktorého vyždímali skoro všetko.
Atlis
no tak z toho litra este zdaleka nevyzdimali este vsetko...
_MT_
Volba materiálů, technologií a konstrukce odpovídá silám, se kterými se motor musí vypořádat (a plánované životnosti, samozřejmě). Ne objemu. Jednoduše řečeno, když ty motory mají točivý moment dvoulitru, musí mít také konstrukci odpovídající dvoulitru (ať už jde o ojnice, klikovou hřídel, rozvody, blok atd.).
MichalSVK
Teoreticky by to tak malo byť bohužiaľ v praxi to občas nefunguje.
Atlis
v pripade motorov EB to zatial zda sa funguje.
Dominik.
Když kouknu na motor v Mazdě a tu šílenost ve Focusu, tak není moc co řešit.
Atlis
aj ked v tom vybere by som urcite uprednostil mazdu s jej dvojlitrom, tak zase ten liter si treba vo focuse vyskusat. je to vyborny motor.
mino32
myslím že je zbytočné sa tu hádať pretože zakomplexovaní Golfisti to nikdy nepochopia..nikdy Mazdu nevyskúšali a teraz sa celkom bavím pri predstave ako Golfisti dávajú palce dole každému, kto na Mazdu povie niečo v kladnom zmysle..viem si predstaviť výraze v ich tvárach keď niekto povie že Mazda je dobrá..takže jednoducho,..Mazda je best a hateri sa s tým budú musieť naučiť žiť..
Blue Sun
Také bych se rozhodoval pro Mazdu 3, možná bych si i počkal na motor 1.5 se 74 kW, co s tím autem dovede. Mám zatím stále radši točivější motory.
Focus je podivný a Golf má pro mne jen jedinou drobnou výhodu - při podobném vnitřním prostoru je zvenku menší, ale odnáší to zase estetika karoserie, která je krabicoidní.
Emel
S tou 1.5 to bude určitě línější, 25.000 za 2.0 vypadá sympaticky, pokud tedy nepokukuješ po základní výbavě.
Atlis
74kW je malo. urcite treba brat dvojliter.
Blue Sun
Mně se to na 1200 kilo málo nezdá... Teď mám o 100 kilo a 20 kW méně a není s tím problém (jo, jeden je, nemůžu si moderně dovolit předjíždění do zatáček, kam nevidím, po vzoru mistrů s TDI)...
palix
Ibaže 1,5 má rovnakú papierovú spotrebu ako 2,0 = nie je čo riešiť. Ibaže by človek nechcel priplácať za 2,0. Tá spotreba by bola dobrá aj u 1,2 l motora 😄
Pernik
šel bych jednoznačně do Mazdy,už kvůli atmosféře,ty maloobjemový motory dopovaný turbem mi nějak moc nevoní,nevim kolik toho vydrží,ale atmosféra je prostě atmosféra,teda aspoň pro mě
ericn
souhlas, Mazda 3 s 2.0 benzínem a ještě lépe s tím silnějším 😉 :yes:
dfx
Z tychto troch jednoznacne Mazda 3.

Mna viac zaujima, s ktorym z aut Toyota Auris 1.6 vo vybave Style, Honda Civic 1.8 vo vybave Sport alebo Mazda 2.0 este neviem v akej vybave je najvecsia zabava. Co myslite?
mino32
osobne som presvedčený že je to mazda3. Má silný atmosférický motor, vďaka technológií SKYACTIV je karoséria pevnejšia ale zároveň ľahšia. V kombinácii so skvelým motorom a podvozkom bude Mazda podla mňa najzábavnejším a najlepšie ovladatelným autom triedy. Ako plus si len treba prirátať že zábavu si bude človek užívať v nádhernom interiéri a bude obalený ešte v krajšom exteriéri..takže podla môjho názoru je to Mazda.. 😉
petrumr
vikis
Já zvolil SEAT LEON v době kdy se odeslala objednávka, tak to byla nejlepší volba.

Technika G7 za lepší cenu a v líbivějším kabátě.
volvo s60
Proč nebyla do srovnání zahrnuta ta naše zázračná Ochcávka, určitě by byla nejlepší!? :-! :no:
petrumr
volvo s60
Budeš se možná divit ale já jsem si ho koupil s motorem 2,5T a mám jen nějakých mizerných 154kw! Ale spotřebu neřeším, hlavně že to trochu jede i když to někdy sežere i trochu trávy u silnice! :-! :yes:
petrumr
4hill
Tak on je rozdíl jestli máš 1.2 s turbem nebo 2.5 s turbem.Přesto také nechápu proč si nekoupil lepší >😒]
petrumr
Atlis
vyser sa na testy a chod si ten motor vyskusat...
volvo s60
To by mě zajímalo který motor je ten lepší? Ford ho používá do Mondea 162kw a do Kugy 147kw! Ta 2,3 s vysokotlakým turbem 220kw sice větší výkon ale na úkor životnosti! A z těchto původních celohliníkových pětiválů odvozeny nafty D5!
tesnav
U původní 2.5T taky můžeš zmínit FoFo ST se 166kW nebo RS, kde v sériové prodávané podobě má až 254kW (RS 500).
volvo s60
Jasně ten tvůj Fokus ST je super a Octavie RS vedle něj je jen slabým odvarem sportovního auta! Ale pro mnoho zdejších Pepíků to je ale bohužel střed vesmíru, a ti pak ale stejně nakonec jezdí jen ve Fábiích nebo Rapidech 1,2HTP v lepším případě pak 1,2TSI! Základ všech těchto motoru je originál 2,5T od Volva v různých úpravách a výkonových verzích! Bohužel ale tyto motory budou už brzy historii neboť Volvo z důvodů emisních norem a úspor začíná přecházet k čtyřválcům! :-! :no:
volvo s60
No nevím jestli jsi to s tou Fabii 51Kw trochu nepřehnal? :-! :yes:
petrumr
volvo s60
V některých případech ale bohužel jen z kopce! A ohledné tvé připomínce spolehlivosti tak ten 2,5T 154kw je schopen přežít asi tak 4motory 1,2htp a rozvodový řemen, který bohužel není tak spolehlivý jako řetěz u motoru 1,2HTP se mění po 180 000km nebo po 10 letech a cena včetně vodní pumpy, 2kladek a řemenu je cca 3000,-Kč! A výměnu je schopen si udělat doma i průměrný automechanik cca za 2-3 hodiny! Ale jinak nic proti, někdo má rád holky a jiný vdolky!? :-! :yes:
Atlis
prestan pouzivat za kazdou vetou vykricnik, vyzera to ako keby si bol nadrogovany ratlik na metrovom voditku, ktoremu niekto ustrihol gule...

2.5t maju tiez svoje problemy a porovnavat ten motor s 1.2htp je trosku smiesne, masirujes si ego? mimochodom ja mam 154kW z 1.6t a hlavne tak asi o stvrt tony menej ako ty, takze sa ukludni, cestny krutovladce z teba nie je...
volvo s60
Přeji hodně úspěchů v dalším životě a doufám že ti ten super výkonný motor vydrží aspoň 100t km? Zatím žádné kloudné motory Ford nevymyslel a všechny kvalitní držáky bral a bere od VOLVA a dává je i to toho tvého FOKUSU! Ale myslím že jsi měl asi raději vzít tem 3vál 1.0, to je asi momentálně nejlepší co ford nabízí? Jen nechápu proč jsi nezvolil auto šmaide in SLOVAKIA KIU!? >😒] :yes:
petrumr
volvo s60
JJ to máš pravdu, obrázek neodpovídá skutečnosti, jsem mluvka a podvodník vlastním starší model S60 z roku 2008 ve výbavě Summum. Je fakt že zase tak finančně silný nejsem abych měnil auto při každé nové modelové řadě, zvláště když stojí kolem 1,5M a navíc je pro mne auto členem rodiny. Volva se ale zase tak často neobměňují. A bohužel je současní realitou že každý nový model bývá poněkud lacinější a jednodušší, viz nová Octa 3!? Volva už také přechází na čtyřválce, bohužel už to také není co to bylo, Čína je prostě jen Čína!? A můžeš věřit že nová Fábie s motorem 3válec 1.0 bude také stát za to!? >😒] :yes: :no:
Atlis
samozrejme, ze vydrzi 100t, vydrzi aj viac. a preco by som mal kupovat kiu? ty si si preco nekupil hyundai alebo skodu?
volvo s60
Tak v tom máš asi opravdu pravdu? Nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci! :-!
Atlis
a preto si si kupil jazdenku od turka 😜
volvo s60
A už jsi také někdy a někde slyšel že obsah ničím nenahradíš? >😒]
Atlis
mylis si dojmy s pojmami. hovori sa objem nicim nenahradis. nie obsah. a mimochodom to sa hovori o vsetkych preplnovanych motoroch, takze sa to tyka aj tvojho.. 😉
volvo s60
Jenže tento motor na rozdíl od dnešních foukaných maloobjemů má původ někdy kolem roku 2000 a od té doby byl neustále zlepšován až později z tohoto celohliníkového benzínového pětiválce byly odvozeny nafty v několika výkonových verzích! Od roku 2005 pak všechny motory dostaly turba s vodním chlazením, tyto benzíny načipované až na 400Kw používá dnes i Ford! Bohužel dnešní emisní normy a úspory odsoudily tyto motory k pozvolnému ukončení jejich výroby! Byly to také jedny z mála motorů schopných bez omezení životnosti používat LPG, CNG v úpravě přímo z výroby! Životnost těchto motorů dosahuje bez velkých problémů nájezdy více jak 500t km, např. životnost dvouhmotových setrvačníků se pohybuje kolem 250-300t km!
Atlis
2.5T vo Fordoch ma najviac 257kW - Focus RS500. najvykonnejsiu verziu, ktoru som videl nazivo, mala 316kW/430k a bol to velmi silno porobeny Focus RS, s ktorym sa sam majitel bal jazdit aby mu neroztrhlo hlavu. 400kW seriova 2.5T neexistuje.

Chladene turba ma vacsina novych aut. (mimochodom nie je to chladenie vodou, ako sa to nazyva, ale olejom)

A zabudni o tom, ze viac ako 300k 2.5T vydrzi polmiliona...
volvo s60
Verze 2,5T 154 a 162kw 500T km v pohodě! Mají nízkotlaká turba chlazená vodou a 220Kw 300koni mají turba vysokotlaká ale i ta jsou chlazená vodou! Chlazení a mazání jsou dva rozdílné pojmy, ale to jsi asi ve škole nějak zameškal!? Turba jsou chlazená vodou dnes i u nových Škodovek TSI! Tak to jsi opravdu tentokrát střelil vedle! Budeš to muset asi ještě dostudovat! >😒]
Ono je rozdiel, ci mas to turbo od Volva alebo od VW 😄
white label
Nic nového, zrovna pro tebe je rozdíl všechno od VW vs zbytek světa. :😉 😉
Vobec nie... len dokazem objektivne zhodnotit nielen statistiky poruchovosti, ale aj technologicku vyspelost a schopnost inovovat.

VAG nepatri ani v jednej z tychto kategorii na celo.
volvo s60
Tak to si myslím že asi ano! Koncern VW je prostě jen obyčejná konfekce a díly bere kde se dá a kde to je nejlevnější! Nakonec se to ukázalo u rozvodových řetězů! :-!
Emel
Cenové srovnání ukazuje, že Mazda rozhodně není předražená - jako novinka je při stejné výbavě levnější než Golf nebo Focus. Tedy... za předpokladu, že si vyberete právě tu výbavu, kterou Mazda v Challenge nabízí, v tom samozřejmě není to srovnání úplně fér.

Výbavové stupně jsou poskládané dobře, Challenge je slušný standard a Attraction je vše co bych v této třídě čekal a chtěl včetně xenonů.

PS: mimochodem... Ford má atmosféru taky, 1.6 Duratec na 77 nebo 92 kW, ten silnější ale jen s automatem. Pokud bych měl možnost volby, asi bych dal přednost té 1.6 před 1.0 EB.
4hill
Golf je nejcivilizovanější..jinak souhlas..
Emel
Z toho co jsem četl bych u Golfu buď zůstal u 1.2TSI 77, nebo zkusil ještě něco naspořit na 1.4TSI 103kW. Ale jinak jasně, pro evropské voko (i další části těla) je Golf nejlépe stravitelný.
Ten Duratec je stary motor Mazda MZR 1.6 😄
dreede
Mýliš sa. Od Mazdy bola len 1.8-2.3. Duratec 1.6 je prerobený Sigma Zetec SE pôvodom od Yamahy (pre Ford). Kvôli zjednoteniu názvov sa z neho stal Duratec.
Mylis sa ty. Ten motor ma dokonca presne rovnaky vykon ako v Mazdach.
MZR s nalepkou Duratec boli aj 1.4 aj 1.6. Co malo logiku, kedze Focus stal na platforme zdielanej s Mazdou a Volvom.
idam.i
dreede má pravdu.Tento motor pre Ford vyvíjala Yamaha a dodnes sú základy aj v 1,6EB.
lukas13
Mazda 3 2,0 121 kW Revolution - za 515 tis super nabídka. Jako u většiny japonců - základní ceny vysoko, ale čím jdeš motorově i výbavově výš, tím zajímavější. Škoda že Revolution Top má kožené sedačky - kdyby byla tato výbava za +/- 550 bez nich, je to jasná volba (i když těch elektronických vychytávek je tam možná už trochu moc).

Za to, že Mazda jde proti proudu - moderní atmosféry, snižování hmotnosti atd. :yes😒br />
Jo a taky je to zatraceně hezké auto.
Klaudius
Je zaujímavé, že na cestách vidím viac Focusov a Golfov ako Mázd...
lukas13
A co to s tím má co společného? 😉
petrumr
Blue Sun
Stereotypy, Klaudie, nerozboříš. Japonec je přeci drahý, má drahý servis, drahé díly, neuděláš s ním takový efekt jako s evropou...
petrumr
Emel
Mazda se ovšem vyrábí v Japonsku...
Mino21
Proto jsem si koupil Japonce vyrobeného v Japonsku. A skoro každý, koho znám, si ho chce zkusit řídit 😄
volvo s60
To si snad děláš Kozy, že jsi měl Japonce a nakonec skončil u Fabie!? Já měl také dvě Mazdy 323F a dodnes se nemůžu s tou poslední rozloučit! Motor 1,5 65Kw a spotřeba 5,5-6.5l a naprostá spolehlivost! Na běžné ježdění kolem komína super! :-! :yes:
petrumr
volvo s60
Proč obrázek, mohu ti ho klidně přijet ukázat osobně a pokud už máš ŘP aspoň 5let tak bych tě nechal i svézt? :-! :yes:
woody-alien
Tak tohle není úplně nejsilnější argument. To se přece stává i dobrým autům, že prodejně na tom nejsou bůhvíjak. 😉
Klaudius
To predsa nebol argument, len postreh, jak je realita odlišná od tunajších názorov.
Blue Sun
Protože my tady nejsme statisticky vhodný vzorek.
V radiach sa hraju viac kaleraby ako Rush ci Shadow Gallery. A Grammy za najlepsi metalovy vykon ziskali Jethro Tull a nie Metallica.

What's your point?
woody-alien
Když už, tak Metallica Grammy získala. Několikrát. Ne že by na tom záleželo. 😉
Ano, prvu za cover Stone Cold Crazy (Queen) - mal som na mysli prvy rok, ked sa davali ceny v kategorii hard and heavy 😄
Atlis
niet co riesit. golf je skaredy, zakladny 1.0EB vo focuse je fajn, ale dvojliter je dvojliter. aj ked podladeny.
Mirec38
tiez si to myslim. Predosla generacia ejto mazdy s 2l nic moc na 150k, ale toto bude aj so 120k slusne , zive vozenie pre vacsinu . 165k uz bude pre sportovejsie orientovanych. Uz len aby to bolo kvalitne a G7 co FF tahaju za kratsi koniec. U FF vidim jediny problem v interiery, inak EB 1.6 skvely motor, aj ten 150k
tesnav
165k začíná na 515t. Za 560 se dá koupit HH FoFo ST se 184kW. V tomto případě je ten kratší konec jednoznačný ...
Mino21
Aha, takže abys dokázal nevýhodnost Mazdy, dáš do srovnání ofiko ceny Mazdy (navíc ty zaváděcí), ale ani tě nenapadne dát k tomu ofiko cenu FoFo ST, která je 660 tisíc. A pokud začneš argumentovat tím, že tě zajímá cena teď a tady, tak sice budeš mít pravdu, ale ono to ST v době uvedení stálo 856 tisíc. I Mazda může (ale nemusí) jít postupně dolů.
tesnav
Tak mi sem hoď klidně zajímavější cenu M3 se silnějším dvoulitrem, za jakou si ho v pondělí můžu jít objednat. Toho focuse asi u tří prodejců ....

Ano, zajímá mne cena teď a tady, přičemž to v době internetu aspoň pro mne znamená klidně okruh 1200 km.
Mino21
A bude tě ta cena zajímat i třeba za tři roky? Ano, dneska to třeba ve srovnání s tím Fordem možná extra výhodná není, ale co za nějakou dobu? Co až přijde nový FoFo ST? Budeš tady taky vyskakovat, že je ta cena výhodná, když bude v době uvedení stát 850 tKč a Mazda třeba aktuálně okolo 480 tKč?

Já nemám nic proti tomu, že jako zákazník budeš srovnávat aktuální cenu na trhu, ale chce to také trochu nadhledu a uvědomit si, jaké ceny vlastně srovnáváš. Ta Mazda může být stejně tak za pár měsíců u tří prodejců k dispozici znatelně levněji než ofiko podobně jako ten Focus. Ostatně i třeba takový Civic je dnes o 70 tisíc levnější než původně a trvalo mu to snad jen půl roku.
tesnav
V tomto případě skutečně nebude, protože pokud už dnes koupím z mého pohledu lepší auto v těch parametrech, které mne primárně zajímají, za výrazně výhodnější cenu, tak po třech letech lze objektivně těžko předpokládat, že se to s ohledem i na konkureční nabídky v dané kategorii nějak výrazně změní.

PS: Ford byl jako příklad. Za obdobný peníz jako FoFo si dnes koupím špičkové verze v nižší střední i od jiných výrobců - namátkou Megane GT, GTi, RS nebo OPC.
Mino21
Aha, takže podle třeba půl roku prodeje za ofiko ceny chceš posuzovat výhodnost celého modelu pro jeho pětiletý cyklus (kdy už může mít ceny jiné)? Nepopírám, že pro ty, kteří si buou kupovat auto v následujících pár měsících, to asi výhodné nebude, ale těch dalších pět let... co s nimi?
_MT_
Nepočítám s tím, že se cena nějak zvlášť pohne. Velký rozdíl je ve výbavě. Hodně bude záležet na slevě, kterou ti bude prodejce ochoten dát. A slevami Mazda známa není.

Mimochodem, GTI šlo na trh s cenovkou 614 tisíc. A modely jsou dnes někdy i uváděny rovnou se zaváděcími slevami (viz Auris) - protože za plnou cenu by byly těžko prodejné, i když je jejich konkurence starší.
Mino21
Vždyť také nemyslím, že se oficiální ceny hodně pohnou. Spíše hovořím o cenách, za které to člověk reálně koupí během několika měsíců, aby to srovnání s takovými cenami FoFo ST bylo relevantní. Pokud srovnám ofiko ceny Mazdy a Focusu, tak ten Focus je výrazně dražší. Mazda zatím nemá speciální ceny (slevy) jednotlivých prodejců, Focus díky delším prodejům ano. Ale Mazdu to v jisté míře během nějaké doby čeká také.

Třeba na Mazdu 6 máš už slevy okolo 30 tisíc, totéž se u některých prodejců jistě objeví i pro Mazdu 3. Takže z nějakých 515 budeme řekněme na 490, ať to nepřeháníme. Otázkou dále je, zda typický zákazník, který by si šel do autosalonu pro Mazdu 3, by uvažoval o koupi ST, i kdyby bylo za stejné peníze (např. kvůli spotřebě, přebytku výkonu, který nevyužije, zbytečně agresivní design).
cudzinec11
Velmi zaujimava logika niektorych ludi, ale asi som iba ja iny a este tesnav.

Chcem kupit auto koncom 2013/zaciatkom 2014. Mna nezaujima, aky je teraz oficialny cennik/bol v roku 2012 /papier znesie vsetk👋, mna zaujima, kolko EUR predajcovi prevediem na jeho ucet a co za tie peniaze viem dostat u neho a co u konkurencie, inymi slovami ma zaujima REALNA predajna cena aut v rozpati najblizsieho polroka.

Iny prikla😜 chces kupit monitor. Rozhodnes sa co potrebujes, napr. min. 21-24 palcov. Pozries si, ake su ceny a ake technologie/funkcie. Vyberies si, ze nie TN ale VA alebo IPS a v 21-palcoch a porovnas - a nakoniec kupis napr. 23-palcovy IPS, pretoze stal iba o 500 Kc viac a ponuka to iste pri vacsej uhlopriecke a este sa ti zmesti na stol. A samozrejme si cez internet vyhladas predajcu s najlepsou cenou u daneho modelu. Co ten dany model stal rok dozadu je uplne irrelevantne, snad by bolo este relevantne pockat s nakupom, keby si vedel, ze o rok zlacnie o polovicu kvoli nejakej neocakavanej udalosti. A to ze zlacnie o par EUR, s tym sa pocita, je to spotrebna elektronika...

Ja spekulujem priamo umerne cene produktu - pri byte za 1,5 mil. by som spekuloval najviac, pri aute za 500 000 dost, pri monitore za 10 000 trochu a pri zuvacke za 22 alebo 25 centov vobec, ale su aj ludia, co pocitaju kazdy cent a pri nakupe za 500 000 Kc mavnu rukou...
Mino21
Mně jde jen o to, že strašně moc lidí má tendenci srovnávat zaváděcí ceny s cenami nejnižšími a argumentovat, jak strašně moc je to drahé. Ano, v době uvedení to drahé je, proti tomu nic nemám. Pokud to chci kupovat teď, tak to prostě moc výhodné nebude. Jenže takovýmto způsobem bude jakýkoli nový výrobek vždycky drahý, protože se proti němu vždycky najde něco, co už je dostatečně dlouho na trhu a je to v různých slevách.

Prostě, nepřijde mi fér porovnávat dvě různé ceny (zejména u většiny diskutérů, kteří si aktuálně nic kupovat nebudou a reálná cena je pro ně irelevantní). Pokud srovnám zaváděcí, mám docela reálnou představu o tom, o kolik se budou poměrem dlouhodobě lišit ceny obou výrobků (většinou, pokud náhodou není úvodní cena nerealisticky přestřelená, což se u ST zrovna stalo, takže tam to právě až tak moc platit nebude). Ano, někde ten pokles bude výraznější, někde menší (Mazda).

Rozuměj, mám teoreticky auto, které po pěti letech výroby stojí půl milionu, přičemž začalo řekněme na 600 tisících (v průměru stálo za dobu své existence 550). Přijde nějaké jiné nové auto, začíná na půl milionu a během své existence sleze cenou na 400 tisíc, průměrně bude během pěti let stát 450 tisíc. Takže jo, je pravda, že v určitém časovém úseku (řekněme půl roku až rok, kdy první model končí, druhý začíná) budou obě auta stát stejně, ale rozhodně nelze říci, že ta auta jsou stejně drahá, když srovnáme nejnižší cenu auta v nejlepším okamžiku a nejvyšší cenu druhého auta v nejhorším okamžiku. Navíc když v průměru stály 550 a 450 tisíc, tedy jde o 20% rozdíl. To prostě není stejná cena. Jen se v určitém příznivém okamžiku tyto ceny setkaly.

Pokud mám mluvit subjektivně, kdybych si teď kupoval auto a musel bych si vybrat mezi Mazdou 3 a FoFo ST, stály by stejně, tak si koupím Mazdu. Ford je pro mě zbytečně silný, nelíbí se mi. Ano, uznávám, že bych dostal více, lepší poměr ceny a výkonu, ale dostal bych navíc to, co nepotřebuji a nevyužiji.
cudzinec11
Ten nas cennik niekto dobabral, ale riadne😒br />
U nas 2.0 120 Challenge za 14158 bez DPH, v PL 2.0 120 SkyEnergy/Attraction - bi-xenony/ za 14130 bez DPH - rozdiel 1361 EUR, inymi slovami, v PL mas za cenu nasej Challenge vybavu Attraction bez xenonov, pricom xenony sa daju doobjednat. Ak este zjednas napr. metalyzu/poliaci su kseftari/, bude ten rozdiel este vacsi, ochota jednat je v PL niekde inde, poliaci to maju v krvi...

U nas 2.0 165 Revolution TOP za 19408 bez DPH, v PL 2.0 165 SkyPassion/RevolutionTOP-kozene sedadla/ za 17015 bez DPH, rozdiel 2393 EUR!!! Opat, chces kozu, mozes si doobjednat, nechces, mas spickove auto so vsetkym a neverim, ze s poliakom z najvyssej ceny este nieco "nezhandlujes".

tak idealne by bolo kupit do 1.1.2014, co je predo dvermi, ale realne do pol roka, mne sa nezda, ze by som spekuloval prilis skoro, hadam nezacnem porovnavat dva dni pred kupou...

O akom konci zivotneho cyklu hovoris? Napr. i30 1.6 MPI ma do faceliftu cca. 1,5 roka, takze ku koncu zivotneho cyklu daleko a podla konfiguratora stoji 1,6 MPI (0-100 10.9s), aut. klima, vyhrievane sedadla, tempomat, metalyza atd. 15600, m3 1.5 v obdobnej vybave + metalyza 16400 EUR. i30 je porovnatelne auto a ma svoje vyhody - 1. nizsia cena 2. vyjednas zlavu, 3. nizsie prevadzkove naklady - neskor tam za 1000 EUR mozes dat LPG (BRC) a vozis sa za 8l LPG... Cisto rozumovo by som bral hyundai, emocie vsak tahaju k mazde + mazda lepsie vyzera a bude lepsie jazdit...

Ano, uznávám, že bych dostal více, lepší poměr ceny a výkonu, ale dostal bych navíc to, co nepotřebuji a nevyužiji - presne to ja vidim u mazdy, chces vyhrievane sedadla? kup attraction, chces kozu - kup Revolution TOP, nechces kozu v TOP - smola...
Mino21
To byl ciste teoreticky pohled. Ale uz byste se konecne mohli rozhodnout, jake ceny tedy chcete porovnavat. Kdyz vytahnu ceny cenikove, vytahnete ceny realne. Kdyz vytahnu ceny realne, vytahnete ceny cenikove. Tak doprcic, uz si v tom konecne udelejte jasno! Tudiz jeste jednou. Bereme aktualni ceny u dealera, ciste teoreticky dvou hypotetickych aut.

Rok 2010: Predstavi se prvni auto, cenikova cena 600 tisic.
Rok 2015: Prvni auto ma cenikovou cenu treba 550 tisic, ale u dealeru se da vzhledem k dlouhym prodejum sehnat za 500 tisic. Zaroven se predstavi nejake druhe auto, jehoz cenikova cena v dobe uvedeni cini prave onech 500 tisic. Slevy se vzhledem k mladi modelu nenabizi.
Rok 2016: Prvni auto ma nastupce, opet zacina na 600 tisicich bez slev.
Rok 2020: Druhe auto se behem let dostalo na cenikovych 450 tisic, u dealeru se vzhledem k dlouhym prodejum da sehnat za 400 tisic.
Rok 2021: Prvni auto se behem let opet dostalo na 550 cenikovych a 500 realnych u nejakych prodejcu. Druhe auto ma nastupce, zacina na 500 tisic bez slev... A tak dale.

Prvni auto se tedy prodavalo od 600 do 500 tisic, v prumeru za 550
Druhe auto se prodavalo od 500 do 400 tisic, v prumeru za 450.

A ted pointa. V roce 2015 a 2021 bude cena obou aut stejna, nebot jedno je novinka, dalsi konci. Z toho naprosto "logicky" vyvodime zaver, ze obe auta jsou stejne draha. Pritom v prumeru bylo prvni auto o dobrych 20% drazsi nez to prvni. Jo, jednou za sest let se ceny setkaji (jedno novinka, druhe na konci cyklu) a uz z toho vyvodime, jak je levne auto vlastne nevyhodne, protoze v jednom nepriznivem okamziku se ceny setkaji... To nedava smysl.

Znovu uvadim, ze toto je ciste teoreticky priklad.
_MT_
Rozumím ti. Jen říkám, že to porovnání stojí na výbava versus motor a Mazda není známa slevami (30 tisíc ve střední třídě bych pomalu ani slevou nenazval, ale lepší než nic). ST je samozřejmě jinde. Pokud tu výbavu chceš, je to cena příznivá.

Mně osobně vadí sešněrovanost nabídky. Výbavu bych si i našel, cenu akceptoval, ale preferoval bych sedan (kupé by bylo ještě lepší, ale kolik jich je, že) a automat. Pokud jsem to dobře pochopil, ani jedno nemohu mít se silnějším dvoulitrem. Na můj vkus je to hodně kompromisů.
vabis
Na bednu nižší střední rozhodně Mazdu :yes😒br />
Pak dlouhé váhání a bolehlav. FoFo jízdní vlastnosti, zajímavější přístrojovka, ale zas takový plastovější bez pocitu trvalé hodnoty. Golf nerezaví a snaha o preciznost, ale strach z motoru, z venku nuda ... Možná když se dva perou, zasměje se Auris. Důvěra absolutní, pěkný předek...
mino32
a zadek ktorý asi odkopírovali od Hyudai I30... >😁
petrumr
Atlis
ze sa rozsype predpokladam...
palix
Mazda 3 - má lepšie jazdné vlastnosti ako FoFo 😄
woody-alien
[odkaz] >😁
roman.rs
1, Nejnižší cena při dorovnání výbavy - č.1 - Mazda 3
2, spotřeba velmi těsně - č.1 Ford 5L / č.2 Mazda 5.1L / č.3 Golf 5,2L
3, kroutící moment - č.1 Mazda 210NM / č.2 Golf 200NM / č.3 Ford - jen 170NM.
4, zrychlení (nejzajímavější) č.1 Mazda 8.9s / Golf 9.3s / Ford - propastných 11.3s.
Subjektivní vzhled.1, Mazda 2, Golf, 3 Ford (odpovídá hlasování)
Délka vozu 1. Mazda 4.465 / 2 Focus 4.358 / 3 Golf 4.349 /
Pohotovostní váha vozu 1.Mazda 1.205kg / 2 Golf 1.225kg / Ford 1.279kg/

Docela zajímavé - Atmosféra je zdá se o dost velký fous lepší.
Za mě osobně - Mazda jasný vítěz , 2, Golf, 3.Focus
Ham.
Hmotnost Ma3 je 1280kg a FoFo také 1280kg
roman.rs
Mazda váhu rozděluje i podle použitého motoru a dvoulitr s manuálem má jen. 1.205kg.
Ham.
strana 6
[odkaz]
já vidím 1280 až 1355 podle výbavy
1205 by byla pohotovostní bez řidiče, ale 1280 u FoFo a 1225 u Golfu jsou včetně řidiče. Takže srovnatelné provozní hmotnosti jsou
Ma3 1280kg
FoFo 1280kg
Golf 1225kg
roman.rs
Tady máš správný ceník. A je tam 2,0i 88kw manuál - 1.205kg. Mrkni na to.
[odkaz]
Ham.
Jenže to je pohotovostní bez řidiče.
FoFo bez řidiče má také 1205 a Golf 1150.
roman.rs
no nevím, kde to čteš.
tady je popis golfa a má pohotovostní 1.225 /1.4TSi/
[odkaz]
Fofo taky nesedí , (1,0i) 1,279kg
Ham.
Golf
Technik und Preise
[odkaz]
strana 27 1225kg
poznámka 8 na straně 30 včetně řidiče 75kg.

Mazda
[odkaz]
strana 5 1280kg
poznámka 5 na straně 5 včetně řidiče 75 kg.

FoFo
[odkaz]
strana 48 1280kg
poznámka dole na stránce včetně řidiče 75 kg.

Ano na německých stránkách má FoFo uvedeno 1279kg včetně řidiče 75kg, takže rozdíl 1 kg proti české specifikaci, možná jiná základní výbava, ale to je detail.
tempe73
Měl jsme Golfa,měl jsem Mazdu a rozdíl v jízdě je někde úplně mimo.A s novým modelem bude mazda ještě dokonalejší.Mazda :yes: Zbytek o level niž.
miromen
Ani s jedním autem jsem nejel takže "vybírám" hlavně podle toho co vidím.
Atmosféru už bych nechtěl ale 2.0 od Mazdy muže byt k turbomotorům zajímavá alternativa a musel bych si ji odzkoušet. Focus padá jako první protože ten je designově opravdu nepovedeny a to včetně a hlavně interiéru. Mazda ta vypadá dobře z venku ale interiér ala A3 není žádná hitparáda ale da se zkousnout. Golf je pěkný z venku ale hlavně interiér je v třidě bezkonkurenční. Takže v tomhle případě bych volil Golfa. V případě zajmu bych si šel ale určitě projet jak Golfa tak Mazdu 3 a pak by se vidělo. U Fordu bych se ani nestavil ač motorově bych si určitě vybral.
.StenLi.
Ty si sedel vobec v tom "bezkonkurencnom" interieri golfu ?? V kazdej recenzii sa stazuju na rozhegane lacno posobiace ovladace klimy atd.. mne sa interier paci, hlavne ta dotykovka v zaklade ktoru nema nikto.. ale mazda ma ovela lepsi a krajsi a pritom jednoduchsi interier.. mne sa subjektivne paci viacej a ak bude ten display v zaklde tak je volba jasna.. Neviem co je u teba hitparada ale A3 ma najlepsi interier aj o triedu vyssie.. vidno ze si v nom nesedel.
palix
Hlavne táto 2 l atmosféra je to, čo je na tom aute najdokonalejšie. Keď budú všetky moderné turbomotory po "smrti" tento motor si bude veselo jazdiť ďalej. Práve preto ho chcem!!!
Nechcem turbo - aj keby jazdilo akokoľvek. nakoniec dynamické údaje ukazujú, že Mazda je aj tak najlepšia >😁 - aj bez turba. Nie je o čom ďalej diskutovať!
GTI
Tohle jsou dobré nákupní rozcvičky, procvičí charakter, mozek, koneckonců i stav garážového realismu jedno každého z nás. Tak například to diskusní horování za dvoulitr (v této třídě) vzbuzuje nemálo otázek. Tak například, když se podíváš na výši zákonného pojištění. Nezapomínej že je u dvoulitru takřka dvojnásobkem za jednadvojku. Jezdci kompaktů, ti utrácí za dané vozy částky v rozmezí dvě až čtyři pade, a tedy důsledně hledí na každý vynaložený peníz. Že by házeli za hlavu výši zákonného pojištění? Myslím že nikoliv.

Tak k autům - Focus má své vizuální lepší úhly. Bohužel však i několik úhlů jaksi horších, tohle si musí odžít každý na vlastní voko. Popravdě však je nutno napsat, že v komplexu není design focusu nějakou levnou patlaninou, naopak, designér velmi věděl, jak to udělat. A mám-li napsat zhodnocení designu focusu, pak bude znít takto - až na trojúhelníkové nozdry jde v podstatě o špičkovou práci. Ocenit musíme samozřejmě též jízdu, techniku a výbornou image.

Mazda? Neproporční, překombinovaná, hra na "první dobrou", nebude zrát v čase. Ocenit musíme (pravděpodobně) výbornou jízdu. Schází ovšem potřebné třídní image, ale za tohle samozřejmě nemůže tahle generace...

Osobně bych volil v této třídě Výhradně GOLF, na přeplňované jednadvojce. Je to auto, které je jednak vyrobené nejprůmyslovější zemí na světě, jednak je cílené především a přesně na naše zadky. Golf je nejkomplexněji odladěn, jde takříkajíc o třídní "ideální optimum". Zřetelně akcentuji tradiční špičkovou golfovskou ergonomii.

Nahoře je k "mání" pouhá trojice, pokusím se výběr rozšířit a vytvořím žebříček nákupní náklonnosti ve třídě kompakt, karoserie hatchback, jakostní třída - mainstream (včetně supermainstreamu)😒br />
1. GOLF
2. P 308 (nový)
3. Focus
4. mégane (po modernizaci)
5. cee´d
6-7. Astra/mazda3

O řád méně (diskusně) výbušněji by se asi psalo o jakostní kompaktní třídě subprémie-prémie. BMW1, V40, MB-A, AUDI A3, Giulietta. Co auto to skvost, ani nemusím koncipovat tabulku, zde kam hrábneš, bereš bank :yes: :-!
Emel
Povinné ručení? To je tvůj hlavní argument? To už si děláš legraci, ne 😄? Ušetřit u nového auta 2000 za rok je irelevantní, to může řešit někdo u ojetiny za pár šupů, ale ne u auta za 420.000. Pro ilustraci, rozdíl v ceně mezi Golfem a Mazdou by ti pokryl rozdíl v povinném ručení na více než deset let...

U Golfa se samozřejmě nabízí otázka, proti jakému motoru slabší dvoulitr stavět. Redakce korektně zvolila 1.4TSI 90kW, který má k Mazdě dynamicky nejblíž. U Golfa to ale není nejlepší volba... buď bych se uskromnil s 1.2TSI, nebo připlatil za 1.4TSI 103kW, který přináší multilink a dynamicky konkuruje spíš silnějšímu dvoulitru.
GTI
Nedělám si legraci, a jsem přesvědčený, že mimo tebe si výši pojistného zjistí předem každý zájemce o mainstreamový kompakt. Za předznačené třídní "ideální optimum" považuji tu jednadvojku. A konkurenční atmosférický dvoulitr zase považuji za poměrně "nadnesenou" nabídku. Sám vidíš, že Evropa jde jinou cestou.
Emel
Neříkám že nezjistí... no, výsledek je ten, že za dvoulitr zaplatíš něco kolem 5000, zatímco za 1.2 něco kolem 3000 - ročně, plus mínus pár stovek. Hele, tenhle argument je neudržitelný...

Foukaná 1.2 je spíš základ než optimum. Ten dvoulitr už je z mého pohledu lehký nadstandard s potenciálem dělat řidiči radost. V tom s tebou vlastně souhlasím - evropská spotřební většina bere tu 1.2, Mazda cílí spíše na nadšence a prodává méně než VW. Budiž.
kyklop
neviem ako u vas, ale poistovne u nas poistuju podla vykonum motora, hmotnosti vozidla a mnozstva inych parametrov (bydlisko, muz, zena, deti a co ja viem co este). Objem ma na poistenie marginalny vplyv
GTI
No a to je právě ten problém. Pominu-li nyní zdejší děti z diskusního Bullerbynu, které sa-moz-řej-mě jezdí v této třídě výhradně atmosférické dvoulitry 😄 pak realistický výběr třeba právě té mazdy povede zájemce přinejmenším do nižší kubatury, ne-li k jinému druhu paliva.

To pojištění nebude samozřejmě rozhodným argumentem, ale bude jazýčkem na váze, to je nabeton. Totiž jedna věc je pořídit auto, tedy nějak sehnat peníze na jeho koupi a jiná věc je hradit periodicky nutné náklady. Babička možná pomůže s kupní cenou, ovšem žebrat ještě o pomoc na pojištění? 😄 Trochu to odlehčuji, ale je v tom velká pravda, zejména ve třídách, kde to jaksi jde nákupně trochu ztuha.
kyklop
myslim , ze Emel ma pravdu, ak zratac cenu povinneho poistenia s cenou havarijneho poistenia, tak rozdiel jednej alebo dvoch tisiciek je irelevantny. Riesit tisicku hore, alebo dole pri poisteni auta patri za plot bazaru
GTI
Kyklope, nebude to rozhodný argument, nýbrž bude to ten jazýček na váze, který třeba nakonec rozhodne v neprospěch daného motoru.
novice
Ano u tech jednodussich mozna 1000 rocne rozhodne 😉
GTI
Není to tisíc, je to v podstatě jednou tolik. A nebude se to týkat těch jednodušších, nýbrž těch méně majetných. Ti právě na jednu misku dají golfa s výbornou a plně dostačující jednadvojkou a budou hledat důvody pro a proti dvoulitru mazdy.
novice
Pocitas to i s havarijnim predpokladam 😉
GTI
Nepočítám, mnoho kupců levnějších aut, havarijní pojistku nesjednává, koneckonců je to zpravidla pojištění realistické tak na tři roky, takže tohle není určujícím tématem v dané věci.
novice
Jj u noveho auta se vlastne havarijko vubec nevyplati. 😉 Jestli ty spis nebudes bazarovy cowboy.
GTI
Přečti si znovu můj horní příspěvek, nepíši, že se u nového auta havarijní pojištění nevyplatí, naopak píši, že je to pojištění (výhodné) maximálně první tři roky.

Co se týká pojištění, pak havarijnímu pojištění zasadil citelnou ránou (věcně nesmyslný) institut hrazení vlastní škody na předním sklu vlastního auta z povinného pojištění. Řada lidí totiž havarijně pojišťovala auto právě pro to sklo (a s dalšími zlevňujícími podmínkami jako byla krádež či totální škoda) a jakmile jim sklo hradí pojišťovna z jejich zákonného pojištění (jako speciální bonus) postrádá pro ně havarijní pojištění přitažlivost. A to o to více, oč více vešel v život judikát o tom, jak se hradí škoda ze zákonného pojištění s ohledem na amortizaci poškozeného vozidla, přičemž samozřejmě spoléhají na to, že sami škodu na svém vozidle nezaviní.

P.S. Možná jsem bazarová kovbojka, máš s tím problém? 😉
novice
Bavime se o ojetinach nebo o novych autech? Vzhledem k clanku i tomu, cos tady psal treba P308 (novy) - trochu jsi sesel z cesty...nebo spise jsi se ztratil ve sve vlastni garazove pravde. :no:
GTI
Novici, nepochopil jsi odkaz na P308. Ten dovětek "nový", to je odkaz na umístění nové generace. Někdo by mohl být nejistý kterou generaci mám na mysli, neboť nová 308 zatím není v prodeji. Nemohu se ztratit nikde, ausgerechnet s tebou. U tebe mohu psát s prstem v nose a všechno co napíšu si můžeš rovnou přepisovat do svého návodu na život 😉

Kdybys potřeboval poradit s pojištěním, klidně napiš na soukromou zprávu.
novice
Tak uz i pojistovak? Totalne jsi ulitl, takze tve kecy uz to nezachrani. 😉
GTI
Totálně jsem neulétl, pokud považuješ mou snahu tě trochu dovzdělat za kecy, pak to beru na vědomí, a nebudu tě již více trápit. Pojišťovák nejsem, ale vím o těchto věcech poměrně dost. Myslím jako v konfrontaci s tvými vědomostmi.
novice
Neobkecavej furt...tady nejsme v bazaru, bavime se o NOVYCH (a na to pozor!) autech. Takze vytahni si prst ze sveho namysleneho nosu a zajdi radeji do koupelny 😉
kyklop
nesuhlasim, ak si vezmeme do uvahy kupnu cenu kompaktneho hb napr. 13000€ a cenu havarijnej poistky na urovni 250-300€ rocne, tak si nove auto nepoisti len velmi jednoducho uvazujuci clovek. v pripade kradeze, alebo tazsiej havarie riskujes velmi vysoku financnu tratu . Sam prevadzkujem jedno mpv nizsiej strednej a jeden hb a oboje su poistene. Este stale maju totiz pomerne vysoku trhovu cenu, resp. pomer cena poistenia vs. cena auta jednoznacne hovori za poistenie .
Neviem si predstavit kohokolvek ,ktory si aspon prve dva, tri roky nepoistuje auto havarijnou poistkou (teda poznam, v takej firme momentalne pracujem )

A mimochodom: na starsie auta uz maju poistovne taktiez produkty, aa poistne vychadza dost znesitelne, takze pokial mas auto, ktore ma stale nejaku slusnu trhovu hodnotu, tak sa oplati poobzerat po produktoch poistovni a zvazit poistenie aj starsieho auta
GTI
Havarijně si nechat pojistit starší vůz je nesmysl. Tržní cena a částka, kterou by ti pojišťovna vyplatila za totálku či krádež, to jsou úplně jiné částky, na to pozor 😄 Kyklope, že ty nečteš na mém blogu seriál, jak kupovat auto? 😉 U nového vozu končí výhodnost havarijního pojištění někde kolem tří let stáří vozu. Tohle platí samozřejmě u těch, co sami nebourají, jde o škody - totálka a krádež. Škody nezaviněné ti mezi třemi až pěti/šesti roky zaplatí pojišťovna bez ztráty kytičky, a to ze zákonného pojištění škůdce.

Tedy, to jsou poměry zde, neznám podrobně jak je to u vás.
kyklop
Vedla. Ak mam 4 rocne auto a jeho trhova hodnota je napr 7-9000€ tak sa mi z mojho pohladu oplati zaplatit za havarijne poistenie 150-200€, kedze poistne vs. hodnota auta je stale naklonenena stranu hodnoty auta. Som si vedomy ako funguje poistne plnenie,v pripade kradeze, alebo totalky. Poistne plnenie pri 4 - 5 rocnom aute zo strany poistovne v pripade, ze nie si vinnikom je uz zasadne obsekane z dovodu veku vozidla a rozdiel medzi nakladmi na opravu a plnenim poistovne casto presahuje 50 percent(vlastna skusenost na firemnych autach). Nikdy som si nesposobil havariu, kde by moja skoda presahovala poskrabany naraznik (jeden pripad zavineny mnou), ale na to sa spoliehat neda, nie sme dokonaly (druhe sukromne auto pouziva manzelka a tam ruku do ohna nedam, staci napriklad sneh a chybicka sa moze lahko objavit)

mimochodom: v blizkom okoli mam extremne pripady kedy si majitel nebol ochotny poistit nove auto v hodnote cca 20000€. V pripade tazsiej havarie (nemusi to na prvy pohlad vyzerat az tak hrozne), alebo kradeze mas -20000€

PS: vacsinu tvojich blogov som si precital 😉
GTI
😄 :yes: U nás je to tak, že u plnění z povinného ručení druhé strany ti pojišťovna zpravidla hradí škodu bez odpočtu amortizace i u pět let starého vozu, takže pokud sám nebouráš, je potřeba u havarijního pojištění sledovat především to, co bys dostal při totálce či krádeži. Koukám, že u vás se princip amortizace sleduje důsledně. Potom je havarijní pojištění vhodné i po třech letech.
Stefič
tak tady bych řekl, že má Kyklop rozhodně pravdu. Co bohužel mnoho lidí stále neví je fakt, že pojistnou cenu vozidla si musí majitel každý rok měnit směrem dolů.
Tak například já u nového auta platil kompletní pojistku včetně havárky, povinného a skla celkem 18.000,-. V prvním roce jsem havaroval a celková škoda 260.000,- šla kompletně za pojišťovnou (5% spoluůčast).
Letos, když mám auto čtvrtý rok a nechal jsem snížit pojistnou částku na polovinu a ejhle. Kompletní pojistka klesla na 12.000,-. Když odečtu povinné a sklo, tak havárka je nějakých 7.000,-. To se pořád vyplatí.
Když vezmu v úvahu, že podle faktury stojí jeden světlomet s výbojkou 30.000,-, tak osobně budu havarijko platit do konce životnosti auta. Stačí městský ťukanec a máš škodu za 150.000,- ani nevíš jak. A pokud mi pojišťovna zacvaká třeba jen třetinu, pořád to bude příjemná injekce
GTI
No ovšem u nás je plnění z povinného ručení stavěné na jiném principu než u Kyklopa, zde se i u staršího vozu (pět šest let) zpravidla platí škoda jako u nového vozidla, takže pokud ty sám nebouráš (nejsi viníkem nehody), uspokojíš se z povinného ručení druhé strany. Samozřejmě, že jakmile počítáš s tím jezdit s vozem nad těch pět šest let a chceš plně hradit svojí škodu, pak je havarijní namístě i u staršího auta. A na pochalu je, že si ty věci i náležitě sleduješ.

Samozřejmě nyní neberu do úvahy komfort uspokojení se z vlastního havarijního a případná dramata odškodnění z povinného ručení druhé strany. To je na romány 😄
novice
Mozna by bylo lepsi zaplatit si pojisteni GAP (na plnou cenu auta).
kyklop
GAP sa da pouzit do nejakeho 3 roku zivota
novice
Pojistit lze nová i ojetá vozidla (max. 6let) do 150 dní od uzavření kupní smlouvy.

Asi zalezi jak u koho. Vzhledem k tomu, ze mam auto cca 120 dni, asi bych to mel rychle zvazit 😄
kyklop
znova pozor, znizit poistnu cenu vozidla (v nasich koncinach), znamena aj znizit poistne plnenie. Naproti tomu su vyslovene preodukty (nema ich kazda poistovna a ani sa s tym moc nechvalia ak ich maju)urcene pre starsie vozidla vacsinou od 3. roka zivota auta. Cena tohoto poistenia je voci standardnej poistke priblizne polovicna (plus minus). Potom existuje par poistiek, kde si vyberas rizika, ktore chces poistit (starsie sukromne auto - v tejto chvily 4 rocne mam poistene prave takto), kde si vyberies rizika, resp. balik rizik, ktore chces kryt . Na starsiom aute mam poistenu kradez, vandalizmu, zivel (nie manzelka >😁 ) a havariu sposobenu tretiou stranou (nie vlastna chyba, pricom musi byt skoda hradena z pzp) do vysky skutocnej ceny opravy, resp. casovej hodnoty vozidla. Cena tohoto poistenia - 4 rocne mpv nizsiej strednej je 98€. Toto vozidlo i cez svoj vek ma este stale relativne slusnu hodnotu.
Najdrahsia cast poistenia je havaria sposobena vlastnou chybou, priznavam to uz poistene nemam na tomto aute.

Ak by sa z poviineho poistenia hradila skoda v skutocnej hodnote - t.j. cena opravy bez amortizacie, bolo by to uvazovanie mozno ine.
volvo s60
Co řešíš havarijní pojištění? Ty neumíš jezdit? Pokud tě nějaký dement naboří, tak ti to samozřejmě zaplatí z Povinného ručení toho Lojzy! Vloni mě jeden Lojza s Ochcávkou na parkovišti nabořil zadní dveře, neměl ani Povinné ručení a pojišťovna těch 15t v pohodě zaplatila! >😒]
novice
Pokud kupujes stare auta, tak asi havarijko neresis. Nove auto mam necele 4 mesice, uz me malem na dalnici borec vytlacil do svodidel (nastesti se asi vzpamatoval, ze ma zatacet a ne jet furt rovne), v obci jsem musel uhnout silenci tak, ze to skoncilo nastesti jen lehounce odrenym zrcatkem, kdybych uhnul o kousek vic, tak se rozflakam o obrubnik a on by odjel do neznama. Kdo by mi pripadnou skodu hradil, kdybych nemel havarijko?
volvo s60
Já jsem to vyřešil palubní kamerou za cca 2000,-Kč, asi pře 14dny mě jedna Octavie sklapla levé zpětné zrcátko, mohu ti říct že jsem měl strach zastavit a vylézt ven! Nové bez přestříkání něco kolem 5000,-! Nakonec jsem jen otřel otěr černého plastu z jeho zrcátka a jinak nic! Teď už preventivně při jízdě na vedlejších silnicích zrcátka preventivně sklápím! Jinak ale vše včetně jeho SPZ bylo nahráno! Kamera se dá použít i pro záznam při parkování na parkovištích! V případě havarie je záznam použitelný i pro Policii!
novice
Sklapet zrcatka pri jizde? Zajimava politika >😁
S tou nahravkou nevim, jak by to dopadlo u mne, vybocil z kolony dost tesne prede mnou.
volvo s60
Sklopení zrcátek je vteřinová záležitost, pořád lepší než pak řešit výměnu za nové! a eventuálně se dohadovat s pojišťovnou, nebo nějakým Lojzou!? :-!
lukas.vl
Takze kdyz mam cca 5 lete auto s hodnotou 100tis, tak ho radeji za 8tisic nepojistim, ale v pripade kradeze prijdu o 90tisic. Asi neumim pocitat, ale i tomto pripade mi prijde pojisteni vyhodne.
GTI
Lukasi, takhle ovšem pojistný život nestojí. Ty musíš hledat odpověď především na to, zda riziko krádeže ti stojí za těch osm tisíc, nikoliv zda ti "za sto tisíc stojí těch osm". Musíš si tedy vyhodnotit riziko a náklad na jeho snížení. Vedle toho je dobře pracovat též s těmi sto tisíci, myslím jako zjistit si, zda je to opravdu sto tisíc, v tomhle mají pojišťtovny na věc zpravidla úplně jiný pohled než majitel ztraceného auta 😄
lukas.vl
U Skodovek v mem pripade (i pres nechanicke zabezpeceni a vypiskovana VIN) je riziko vysoke. Realisticky, cena by mela odpovidat.
Jestli pojistit za 8 tisic 100tisicovou Toyotu ci Mazdu, kde je riziko male, ale pripadna ztrata stejne vysoka, to uz si musi zvazit kazdy sam.
GTI
Ano.
Mino21
Souhlasím. Povinné ručení u mě dělá cca nějakých 8% celkových ročních nákladů na auto a 92% je zbytek (benzin, údržba, a to mám velmi malý nájezd). Kdyby to pojištění bylo řekněme 5% díky nižšímu objemu, pořád bych byl na 97% nynějších nákladů. To mě fakt nevytrhne.
GTI
Jenomže náklady pojistného jsou fixní, ty ovlivnit nemůžeš, kolikrát však budeš brát benzín, to je v tvé moci. Lidé dnes počítají s každou korunou, na to pozor... Ostatně to zajisté sám vidíš na tom, jak se pojišťovny předhánějí s výhodnější nabídkou.
Mino21
Já taky zrovna nerozhazuji peníze, ale přesto mám dvoulitr, protože jsem si spočítal, že to povinné ručení je fakt nula nula prd v celkových nákladech (nemluvě o tom, že už mám plný bonus). Jako jestli za svůj dvoulitr zaplatím 4 litry a za 1,4ku 3 tisíce... to už mnoho neznamená, když to vezmu např. do kontextu s tím, že např. teď budu kupovat obě sady gum a do toho zahučí 20 tisíc.

Prostě si osobně neumím představit, že bych byl takový blázen a kupoval nové auto za 400 litrů finančně tak na krev, že by mě vytrhl jeden tisíc na povinném ručení ročně.
GTI
Není to jeden tisíc, je to v podstatě jednou tolik. Oceňuji, že sis to propočítal, a pro tebe ti z toho vyšel i ten dvoulitr výhodně, nic proti, jiným to třeba vyjde (ve třídě mainstream-kompakt) jinak. Píšeš o maximálním bonusu, to je fajn, ovšem ten nemá každý. Možná, že tohle hrálo u tebe rozhodnou roli... 😄
Mino21
Jdu na to takhle. Ten, kdo si jde kupovat nové auto, tak ho zpravidla nemá jako první, takže jistá míra bonusu (neříkám, že vždy maximální) se tam už u značné části lidí dá předpokládat. Prostě si nemyslím, že typický majitel nového auta nižší střední třídy v cenové relaci okolo 400 tisíc si půjde do pojišťovny pro pojistku za osmičku pro dvoulitra.

Pokud jde o tu poslední větu... tak vůbec. Dokonce když jsem si pořizoval první auto ve 22 letech, byl to rovněž dvoulitr, auto mě stálo 64 tisíc korun, pojistku jsem měl přes osm tisíc. Kompletní údržba a opravy mě za těch 5 let, co jsem to auto měl, vyšly v průměru na něco okolo 15 tisíc ročně, na benzinu jsem projezdil zhruba 25 tisíc ročně... takže jestli s povinným zaplatím 48 nebo 45 tisíc ročně na provozu auta... No, pro studenta to sice není úplně nezanedbatelná částka, ale přesto jsem to přežil a ten rozdíl mi ani jako studentovi nepřišel nijak dramatický (necelých 7% na nákladech).

Pokud někdo najezdí třeba 20tkm ročně, což vůbec není mnoho, tak na benzinu to dnes dělá (při spotřebě okolo těch 7 litrů a ceně cca 37Kč) nějakých 60 tisíc Kč, když započítám i servisní prohlídky. A jestli to s povinným (s nějakým malým bonusem) vyjde na 63-64 nebo 66 tisíc ročně u auta, které stálo 400 tisíc, na nějaký velký rozdíl? Za pět let je to na provozu 400 + 5*63 = 715 nebo 400+5*66 = 730 tisíc. To je rozdíl 2%, když se nic nepokazí.
GTI
Jdeš na to dobře. U toho zvýhodnění pojistného, tam na to pozor, není to pušální jev, dokonce bychom mohli kontrovat tím, že nejde-li si pro nový vůz, má třeba již za sebou širokou "bourací" minulost a na zvýhodnění pojištění nemůže myslet 😄 Já chápu jak to myslíš ty, a v podstatě suhlasím, také nahoře nepíši, že je to rozhodný důvod pro pořízení či nepořízení, ale musíme prostě uznat, že svojí váhu to má.
novice
Mozna pro "bouraky" ci bazarove kovboje, ale o tech tento clanek neni.
Nebravo GTI :no:
plzenaak
GTI máš pravdu, že 1,2TSI je asi rozumnější volba pro lidi co mají hlouběji do kapsy, ale i tak můžeš šáhnout po Mazdě 3 s motorem 1,5 😉 . Servis je u Mazdy (ve značkovém servisu) levnější než u VW a auto je v průměru i spolehlivější. Focus je s litrovým motorem a šíleným designem totálně mimo.
Ham.
V čem je vyjma výkonu 1.4 TSI 103kW lepší než 1.4 90kW?
tesnav
Že by třeba zátahem v běžných otáčkách? 200 vs. 250Nm?

A k tomu ještě spotřebou?

[odkaz]

[odkaz]
Ham.
To ale můžu argumentovat, že je 2.0 TSI lepší než 1.4 103kW a roztrhá jí na cucky ve výkonu i v krouťáku, ve všem. Ale mezi těmi motory je také cenový rozdíl. 1.4 TSI 90 a 103kW jsou zcela shodné motory, jen jeden je nastaven na nižší výkon a pořizovací cenu.
A rozdíl 0,1 litru na sprint monitoru to není žádný rozdíl ve spotřebě, maximálně tak statistická chyba..
tesnav
Proč sem taháš dvoulitr? Ptal ses, v čem je rozdíl u 1.4.

A statistická chyba to klidně být může, ale 15% výkonu navíc při +/- obdobné reálné spotřebě je prostě fakt.

Takže se zeptám naopak, v čem je 90kW lepší než 103kW?
Ham.
Lepší asi není v ničem (teoreticky možná má menší prodlevu turba), je to stejný motor pouze s nižším výkonem a nižší cenou. Argumentovat tím, že vyšší výkon je lepší by bylo v pořádku, kdyby oba motory měly stejnou cenovku. Ale to nemají, vyšší výkon je dražší. A pokud někdo jezdí nějaké město nebo příměsto tak je zcela zbytečné vyhazovat peníze za 103kW variantu. Pokud nezáleží na penězích, tak je nejlepší 2.0 TSI.
tesnav
Pokud někdo jezdí město nebo příměsto, tak mu bohatě stačí silnější 1.2TSi, kterou dnes reálně koupí v nějakém autě z koncernu od 310t.

103kW verze 1.4 TSi se dá třeba v OIII koupit dle ceníku od 405t. (tzn. reálně za 370), přičemž v jízdních parametrech je tato tuctová motorizace srovnatelná s nejvýkonnějším motorem v M3 (v ceníku od 515t).
Ham.
Až na výjimky nějakých nepodařených motorů platí, že čím vyšší výkon tím lépe. V reálném světě, kde se za vyšší výkon připlácí mají jednotlivé výkonové stupně své opodstatnění dané kapsou potenciálních kupců. Co jednomu smysl dává, druhému už nedává právě kvůli limitovanému rozpočtu. A 90kW verze, která je nejlevnějším Golfem s víceprvkem, je podle AMuSu někdy z letošního května, nejprodávanější benzínová motorizace v novém Golfu v Německu. Takže 90kW své opodstatnění v Golfu má a zcela zásadní, protože ji zákazníci vidí jako optimální motorizaci ve vztahu náklady/užitná hodnota.
volvo s60
Jen otázka jak dlouho s tím chce jezdit? :-!
_MT_
Bylo to asi myšleno tak, že pro to příměsto a město je lepší vzít (silnější) 1,2 a když už si chceš připlácet za 1,4, tak je lepší jít do té silnější, protože je přesvědčivější, skok v točivém momentu je tam větší. Slabší 1,4 má v mých očích hlavně smysl v tom, že nabídne multilink.
Emel
Trochu teoretizuju, najeté to nemám... ale podle toho co jsem porůznu četl není dynamický odstup mezi 1.4TSI 90kW a 1.2TSI 77kW zase tak velký, zatímco 103kW už jezdí o poznání lépe.
volvo s60
Nekupuji si auto podle povinného ručení, ale kupuji si ho pro radost a podle současného stavu konta!? :-! :yes:
GTI
Takových, jako ty, ausgerechnet v kompaktním mainstreamu ovšem mnoho není 😄 Nyní se pohybujeme v nákupních cenách dvě ač čtyři pade, tam nejde o radost, tam jde především o realismus.
volvo s60
Většinou vlastním více jak jedno auto, pokud bych jel do Lídlu, tak pojedu například v té Mazdě /sice starší, ale stojí před barákem/.Pokud ale vyrazím do světa realit, tak jedu v autě, kde mě za 200km nezkolabují plotýnky a nebudu se pohybovat v pruhu pro nákladní TIR dopravu!? Ale řešit nákup podle výše povinnáho ručení jsem bohužel nikdy neřešil! A když ten nahoře dá a motyka nespustí, tak snad i nebudu? To bych si pak mohl koupit nějaké to na setrvák nebo tahat plastové na provázku za sebou? Jasně vše je o možnostech a výši valutového konta a od toho se pak většinou odvíjí názory, zkušenosti, sny a bohužel i ty slinty týkající se aut?! >😒] :yes:
petrumr
volvo s60
JJ ohledně té dvougaráže. To druhý parkovací místo bohužel atakuje Mazda RX8 2004 ale bohužel motor po 60t km KO! Bohužel ještě nevím zda nepoužít jako králíkárnu nebo investovat cca 100000Kč za nové díly z USA? Co myslíš? :-!
GTI
To co zde poměrně dojemně líčíš, to není převažující nákupní praxe v kompaktním mainstreamu, dokonce jsem přesvědčený, že s názorem, že v mazdě po dvě stě kilometrech zkolabují plotýnky nebude souhlasit nikdo. Koneckonců ani já. Zásadně též nesouhlasím s tím, že mazda je vhodná leda na cestu do lidlu. Nenašel jsem současně na diskusi ani myšlénku, že auto se vybírá podle výše výše povinného ručení. A auto na setrvák by sis na jízdy koupit mohl asi velmi těžko, i když, přečtu-li si celý tvůj příspěvek, vypadá to, že ten setrvák by tak nějak mohl zatím věrně zobrazit tvůj rozhled.

Takže lze přitakat snad jen části poslední věty - a sice, že u nákupu auta jde o možnosti a výši konta. Tedy... "sliníš" zde dobře, avšak obsahově to jde dost mimo střed.

P.S. Aby se názory odvíjely od výše konta, to je velmi nedomyšlená úvaha 😄
volvo s60
Nevím jaké máš zkušenosti s Mazdou, ale já jsem 2000km do Řecka absolvoval a nedoporučuji! >😒] :no:
skejpa
Autem do Řecka jede jen masochista nebo někdo, kdo prostě musí. Je to celkem štreka a unavenej budeš i v Mercedesu S >😁
palix
A keď sa TSI pokazí - mám hneď predplatené poistné minimálne na 20 rokov 😉 v prospech Mazdy.
roman.rs
Co jiného bychom od tohohle tydýta čekali, naštěstí s ním nesouhlasí cca 70% a to mě těší :yes: Nic nudnější než golfa a potažmo passata jsem snad neviděl.

MAZDA 1 :yes:
GTI
Můžeme se tu trénovat v diskusním nactiutrhání, ale buď si jistý, že jestli to tu rozpálíme, znám slova, která tě zatím ani nenapadla... tak se rychle zklidni, tydýte.

Článek a ani diskuse není o tom, co ty považuješ za nudné, nýbrž o tom, co je dobrá, resp. preferovaná koupě jednoho každého diskutéra. Pokud máš něco k autům, nestyď se a klidně se zde intelektuálně trochu více obnaž. Možná budeš nakonec preferovat auto, které jsi zatím viděl jen na obrázku 😄 Možná ovšem, že jsi všechna auta zatím viděl jen na tom obrázku...
roman.rs
Snad se tě to nedotklo, vždyť ty tvoje výlevy tu každý už zná, seš trapnej, nudnej a ohranej jak stará trapná a ohraná deska. Nebudu ztrácet čas s někým, kdo evidentně neuznává názor druhých. Tak se měj ty proporční odborníku na dizajn.
GTI
Piš tu o autech, nikoliv o tom, jestli jsi nudný, ohraný či trapný. Pochop, to tu nikoho nezajímá. Na rozloučenou ti zopakuji svůj názor na mazdu 3: Neproporční, překombinovaná, hra na "první dobrou", nebude zrát v čase. Ocenit musíme (pravděpodobně) výbornou jízdu. Schází ovšem potřebné třídní image, ale za tohle samozřejmě nemůže tahle generace.
ZaklinacTristan
"Neproporční, překombinovaná, hra na "první dobrou", nebude zrát v čase" Je to síce hlúposť, ale OK, je to tvoj názor. No toto: "Ocenit musíme (pravděpodobně) výbornou jízdu." je predsa už dávno vyskúšané, dokonca na týchto stránkach. Slovo "pravdepodobne" môžeš rovno vymazať 😉
A toto "Schází ovšem potřebné třídní image, ale za tohle samozřejmě nemůže tahle generace." viem, že ani sám nemyslíš vážne. Síce si písal, že dokonca Škodovka má lepší image ako Mazda, ale viem, že to bol len humor 😄
GTI
Škoda, že se na věc neumíš podívat z nadhledu. Neumím si představit, že bych vlastnil focus a bil bych se tu za jeho novou generaci. Beru tedy z toho důvodu tvé poměrně ostré vyjádření jen jako nutnou úlitbu tomu, že tvůj vkus je někde v této rovině - [odkaz] Nic proti 😄 :yes:
ZaklinacTristan
Ja práveže celý život beriem z nadhľadu 😄 a môj vkus radšej neposudzuj, lebo si opäť netrafil. Ale to nevadí. Dúfam, že ťa veľmi tá fotka Trojky minulej generácie netraumatizovala, keď ju sem už toľko lepíš. Ukľudni sa týmto dizajnovým skvostom [odkaz] >😒]
GTI
V konfrontaci ano. A nejen při ní... 😉
kyklop
Vypisal ti celu europsku produkciu a osobne si myslim, ze spatne auto v tom zozname nenajdes. Vyber je velky a tak si mozes z kategorie kompaktnych aut vybrat aj "nenudne" auto
Klaudius
Z kompaktov by som bral C4, na ten zabudol... 😉
GTI
C4 tam bola 😄 na osmém místě, avšak vymáznul jsem jí, aby zbytečně nerozmělňovala sdělnost tabulky.
kyklop
tak skoro celu produkciu 😉
Verny_2013
Co se týká povinného ručení tak už jsou pojišťovny které to dělají ne podle objemu ale podle výkonu motoru. No a co se týká hodnocení určitě budu hodnotit až se s autem svezu, do té doby je to irevelantní. Co se týká reálné spotřeby tak když se podívám na spritmonitor u CX5 a M6 tak trochu pochybuji že ten mazdí skyactivní dvoulitr bude schopen konkurovat TSi u golfu 7. Jinak co se týče designu tak na první pohled je mazda designová lahůdka, ale uvidíme jak se bude líbit za 3 roky. Fokus je podle mě pouťový guláš který vařil pejsek s kočičkou a každý chvilku tahal pilku. Golf je je tradiční nadčasový nepodbízivý a ve svém minimalismu dotažený v detailu. Ale co člověk to názor a to je dobře.
Jaros71
Souhlas..
holden_holden
co to tady zase predvadis ty osle?
volvo s60
Už mě nenatahuj a napiš že máš v garáži nějaké super LAMBO? Mohl bys mě pak svézt? >😒] :yes:
GTI
Přiznám se, že vůbec nechápu smysl tvé reakce. Nahoře úvahově navazuji na článek o třech reprezentantech kompaktního mainstreamu a společně s autorem článku hledám třídní nákupní optimum. Vyšel mi z toho GOLF. Co to má společného s mojí garáží či s nějakým Lamborghini? ;-\
volvo s60
Rád bych byl v obrazu, největší odborníci většinou jezdí ve Fábiích, ale všemu rozumí!!? >😒] :yes:
holden_holden
tak si to napis doma na papirek a nevotravuj tady s tim osle
volvo s60
On ti někdo napsal že jsi vůl!? >😒]
volvo s60
Tak koukám že je tady hromada odborníků kteří ani žádná auta nemají! Viz. profily! :-!
mrazik
Ja bych udelal sdielen prvni misto a to Golf - Focus. Design je o preferencich zakaznika, v tom se defacto shodnem, motory ma podle meho lepsi Ford - zatim problemy nemaji, uvidime jak nove TSi.
GTI
Akceptuji, já focuse dal jako dvojku pro ty rozporuplné části karoserie (nozdry), jinak samozřejmě je to výborný vůz.
mrazik
Jo ten predek potrebuje upravit, mozna s faceliftem prijde predek ve tvaru Aston-Martin a bude to lepsi.
GTI
Jo.
tempe73
Zase ty Tvoje duševní poluce >😁 Stále ty stejné bezduché slovní a duševní obraty 😄 Ty musíš mít bab v představách >😒] A asi stejně krásných,jako Golf >😒]
holden_holden
hele osle uz mas 18 :no: tak mozna by sis mel skocit na psychiatrii a vem to rovnou i na sexuologii protoze tam takovy uchyly urcite taky evidujou.
Beekey
GTI, P308? Jeste se ani neprodava, a ja bych pockal na vychytani prvnich problemu...
Uz i z duvodu nepovedene formy Focusu a neprehlednemu interieru bych na druhe misto hned zaradil Mazdu. A Cee'd taky pred Megane.
GTI
Jo, souhlas, s tím vychytáním to má samozřejmě nákupní logiku. Ano, cee´d je v dané konkurenci jistě respektuhodný model.
Enthusiastic.driver
To s tím povinným ručením byl tak trochu přestřel, ne?

Jsme v segmentu solidně vybavených kompaktů, ne sociálních Loganů. Moc si nedovedu představit, že tato položka představuje cokoliv jiného, než malé zcela zanedbatelné a bezvýznamné plus, kdesi na konci žebříčku rozhodovacích hodnot...
Skoro se mi až chce použít, no... jak se to tady říká? Že si kupec lže do vlastní kapsy? Protože pokud někdo řeší povinné ručení u dobře vybaveného kompaktu s dobrou motorizací, pak je to pravděpodobně ten typ člověka, který po dojetí originálních pneu zvolí náhradu v podobě nejzákladnějších pláštů Debica nebo v horším případě nějaké čínské zhutněné tmy, po skončení záruky koupí zásadně ten nejlevnější olej, noname brzdové destičky a PHM tankuje zásadně od Pepy z JZD...

A to je, řekl bych, asi trochu špatně 😄
GTI
😄 U toho pojištění jistě i ty vidíš, jak se to má s náhledem na výši pojistného. Pojišťovny se předhání ve výhodné nabídce, navíc je to tak trochu i psychologie, neb se vlastně pojišťuješ pro toho "třetího", takže řada majitelů hledá opravdu co nejlacinější řešení. Nemá, resp. neměl a asi ani není to paušálně rozhodný důvod, avšak svůj význam v rozhodování při koupi jistě má.
StasCX5
Dovolím si jen malou poznámku. Mám CX-5ku, 121kW a zákonné pojištění činí 3600Kč, žádnej 5t! A to ČP není jedna z nejlevnějších, i když má za tuto cenu lepší služby. 😉
.StenLi.
Mas 22 palcuuu dole.. a ja jasne preco.. si uuuplne mimo... :no:
forev7
Vybral bych si jiného kandidáta. Hondu Civic 9g 1,8 i-VTEC 104kW. 😉
ZaklinacTristan
jednozančne Mazda. Triedny klenot 😄 Tak nejak si myslím, že táto krásavica nahradí moju súčasnú Trojku...
volvo s60
Hromada různorodých názorů tvarohových či makových! Jen si ale myslím, že pokud bychom si to mohli skutečně dovolit, tak bychom asi na 100% seděli v něčem jiném a někde úplně jinde! >😒] :yes: :yes: :yes:
Atlis
hovor za seba.
volvo s60
Tak zrovna od tebe při tvém autoparku snů to zrovna sedí! Nebo si to přepiš! Nemyslím si že zrovna ty patříš mezi ty co o autech něco vědí!? Zatracovaný GTI je o několik příček nad tebou!? Ale na druhou strnu je fakt že v Polsku máte poněkud jiné normy jako například používání posypové soli do potravin!? >😒] :yes:
volvo s60
A pokud jsi ze Slovenska, tak to také není o nic dál od pravdy!? Tam to je také celkom iný Štát!? A to už minimálně od dob Juraje Jánošíka! >😒] :yes:
petrumr
volvo s60
Volvo S60 2008 2,5T 154KW Summum :-!
petrumr
volvo s60
Že se zrovna ty nenecháš vyfotit? Máš možná i foťák v mobilu, já také ale k focení ho bohužel nepoužívám, na to mám něco kvalitnějšího! Chtěl bys vše vyfotit? Docela dobrý nápad uveřejnit čísla účtu, fotky, adresu eventuálně i kód zabezpečovacího zařízení? A zítra nebo pozítří mě pak může navštívit eventuálně několik tvých kamarádů, kteří momentálně nemají zrovna kde shánět kanálové vpusti? Bohužel, nebo bohudík vlastním legálně střelnou zbraň a nerad bych zbytečně někomu ublížil a řešil pak vše u soudu! >😒]
Atlis
lezie ti to volvo na mozog... davaj fotku toho tvojeho volva. urob ju kludne niecim kvalitnejsim (predpokladam nejaky kompakt za 200czk). od koho si toho svojho milackika so 154kW kupil? od nejakeho turka z nemecka po havarke? 😁
volvo s60
Tak to sedí koupeno GE HONEY AUTO, A.S. IČO 60112743 PRAHA 4, VYSKOČILOVA 1422/1AA viz. TP můžu doložit Juraji!
Atlis
no to ze si ho tam kupil, neznamena, ze oni ho nemaju od turka... >😒]
volvo s60
Jak myslíš, bylo nové objednávané na zakázku a v České republice není druhé stejné výbavy! Nikdy to nebyla konfekce jako u Fordu nebo VW, ale vždy každé auto originál! Nemám s tím problém, můžeš se přijet podívat! Jinak s Mazdou jsem se napálil, ale od Turka také nebyla! Od Turka koupil vloni švagr Ford C Max 2011 1,6TDCI a byl to zatím jeho největší omyl!
Atlis
njn. ale ty si si tu objednavku nespravil. kupil si si jazdenku, do ktorej par desiatok tisic niekto * a teraz tym jazdis ty... >😁

to ze si svagor kupil c-maxa od turka len potvrdzuje, ze to mate v rodine... >😒]
volvo s60
Ty opravdu víš všechno? Každý nekupuje ojetiny jako ty a podle sebe nesoudí ty druhé, tak se přijeď přesvědčit a nech těch blábolů! Neděláš náhodou někde v Praze na stavbě? To bys to měl docela blízko! Pokud smrdíš Eurem tak to je tvůj problém, my stále ještě objednáváme a kupujeme za koruny! Stačí si pustit nějaký ten Slovenský TV kanál a jsi mě jasný! Vše máte lepší a větší zrovna jako před časem soudruzi v Rusku! Ale když se podívám kolem sebe, tak to je tu samý Slovák! A kolik je tam u vás na Východě Čechů? Mám pocit že míň jak hladových medvědů v Tatrách!? >😁 :yes:
petrumr
Atlis
nepracujem v Prahe, mam cesky rodny list, auta nekupujem jazdenky - nikdy. a vyplatu nemam v euro. 😉
volvo s60
Jasně pocházíš od Košic, bydlíš v Mostě, nepracuješ a bereš soc. dávky: Auta nekupuješ, vždy se nějaké někde najde, jasně žádná ojetina ale nové! Držím palce aby to vydrželo po amnestii je dost volných míst! Bohužel takovýchto tu už začínají být plná sídliště! Pokud bys makal, tak teď makáš a nemáš čas psát o svém způsobu života! Leda že jsi nějaký umělec a těch tu je také z Východu poměrně nadbytek! Jinak jsme v České Republice a zde se mluví Česky!
Atlis
nie, nie som z kosic, nie nie byvam v moste, pracujem, socialne davky som nikdy nepoberal, auta kupujem. 😉 a vidis, pri tom vsetko mam cas sem pisat. 😄 strasne ta to stve co? holt, mal si sa lepsie ucit. >😒]
Gilgit
volvo s60
Nevím jaká je bezpečnostní situace tam u vás, ale tady na severu se pár kamer na baráku opravdu vyplatí a pro případ ohrožení ti asi vreckový nožík také moc nepomůže? Nejedná se o žadnou inteligenci ale jen obranný prostředek!
petrumr
volvo s60
Změna je život! Ale Fabie bude stále jen Fabie! Závidím! >😁
petrumr
Michal Stehnij
Je to úsměvné, dozvěděli jsme se, že Mazda má "sebevědomý" ceník, přitom při porovnání +- schodných výbav (drobné nuance nehodlám dohledávat) vychází nakonec nejlépe Mazda, nejhůř Golf. Kde se stala chyba, pánové?
Katikakus
Kde by? VWaverka. :-!
esenbe
Jenže oni nemají to krásné lákadlo na čecha ... cena od 199 999 kč *

* zadluž se na půlku života a přeplať auto dvakrát a pak dostaneš naši cenu !
volvo s60
JJ máš pravdu Netýká se jen horních 100 000! >😒] :yes:
cudzinec11
Chyba sa stala v tom, ze ak chces tempomat a vyhrievane sedadla, tak stoji 439.900/464.900/514.900/539.900 v zavislosti od motorizacie.

Logika dovybavime Golf podla mazdy je uplne scestna, pretoze nie golf sa prisposobuje cenovou politikou mazde, ale naopak mazda golfu. Uplne idealny pripad je, ked zvazi kupujuci sam, co v aute chce a potom porovna napr. mazdu a golf. Ja osobne si myslim, ze vybavy u mazdy su najlepsie poskladane v PL a tieto vybavy pre SK/CZ/AT su len snahou ako co najviac zarobit, co je taky japonsky pristup..
Ada je zase tady
Ford je pro svůj ohyzdný interiér zcela mimo hru.
Mazda ztrácí několik délek z důvodu zcela ubohé individualizace.

Vítěz je tedy jasný = premiant třídy = Golf Variant 2.0 TDI 4 motion! :yes:
martin_MPS
Za tohoto premianta ale pořádně zaplatíš.... 630t. + dovybavení o pár drobností a jsi na 700t. ani nemrkneš. Ne že by to bylo špatné auto ( pro taťuldu ), ale za ty peníze seženeš určitě lepší auto. 😄
Ada je zase tady
Ano, je to už krok k Passatu variant 4 motion 2.0 TDI, nebo XC70 D5. Každý si musí rozmyslet, co potřebuje. Nicméně jedna věc platí obecně: nikdo není tak bohatý, aby kupoval levná benzínová auta.
idam.i
Preto asi jazdí RR na naftu ! Alebo,že by nie ?? >😒] :no:
petrumr
mrazik
Golf nevypada spatne, ale spatne motory - resp. nemam k nim duveru, rad bych s nima najel aspon 100 tKm bez toho, aniz by se rozpadl.
Mazda - motory nic moc, cena take nic moc.
Ford - motor 1.0 vyborny, bezproblemu jak ve meste tak i na dalnici (nema problem jet i vysoko nad povolenou maximalni rychlost), podvozek vyborny, design diskutabilni, ale jak uz bylo napsano, vzal bych kombi. Kdo chce ctyrvalec, doporucuji 1.6 EB, aktualne nejlepsi motor v nizsi stredni tride.
mino32
ono keď chcem nejake auto kritizovať alebo cítim nekončiacu lásku k jednej značke(v tvojom prípade je to ford) musím sa naučiť vyjadrovať tak aby to nebolo tak okaté.
Očividne si si o Mazde neprečítal ani riadok, pretože by si vedel že Mazda vychádza cenovo najlepšie. Podla teba je to nič moc..ďalej motor..japonci mali vždy perfektné motory a tento nový v mazde nie je výnimkou..navyše japonské motory vynikajú výdržou a spoľahlivosťou...ďalej dvojliter v Mazde má omnoho lepšiu dynamiku ako tvoj 1.0 ecoboost..podla teba je to ale nič moc..takže najprv si prečítaj parametre a nahoď trochu objektívnosti aby si zase v nejakej recenzii zo seba nespravil blbca..
mrazik
S japonci mam zkusenosti, dokonce dvakrat benzin, druhy nafta. To ze delaji vyborne motory samozrejme vim. Mazda dela dobre motory, nejsou nejak skevel nebo uzasne, proste dobre motory, jen ty kastle jim nejak nejdou, resp. zub casu koroze se na nich dost podepisuje.
Problem tohoto dvoulitru je, ze je to dvoulitr a v nizsi stredni tride je podil dvoulitrovych benzinovych motoru silne minimalni, radove procenta, mozna promile. Kazdy se obava vysoke spotreby, vysoka pojistka atd. Samozrejme, ze ma vetsi vykon nez 1.0 EB, to jsem nikde nepoprel, ale v nizsi stredni je neprodejny. V teto tride vladnou motory 1.4, 1.6 a v soucasne dobe preplnovanych maloobjemovych motoru je 1.0 Eb vyborny a za tim si stojim. Ma lepsi vlastnosti nez atmosfericke 1.4 nebo 1.6, spotreba podle nohy ridice.
Nikde nepisu, ze Mazda je spatna, to jsi si vydedukoval ty, ale s 2.0 atmosferickym motorem je v nizsi stredni tride neprodejna.
mino32
čo sa týka korózie..keď sa o auto staráš aj ti vydrží...poznám chlapíka čo má Mazdu MX-5 a má ju asi 7 rokov.. najazdené asi 320 000 km a motor beží bez nejakých problémov a karoséria je bez hrdze...inak keď už hovoríš o tej korózií akosi si zabudol spomenúť že ani ten tvoj Ford neodoláva korózií práve najlepšie...čo sa týka motora..áno 1.6 a 1.4 vládnu...ale keď budem mať možnosť kúpiť dvojliter za cenu akú ford dáva ten jeho ecoboost tak dlho rozmýšlať nebudem..a že 1.0 ecoboost je lepší ako atmosférický motor?? jasne..lenže zabúdaš že je to turbo s stavím sa že zatial čo atmosferák od mazdy bude v 300 000tis. šlapať tak ford už bude mať výmenu turba za sebou pretože je to malý motor do mesta ale na dlhých trasách kde budeš stále využívať väčšinu výkonu ten motor utrápiš..

A k tej dedukcii...ja som nič nevydedukoval..ty si na motor mazdy napísal: nic moc...
teraz píšeš že majú dobré motory...tak sa rozmysli...
Ham.
Zrovna MX-5 trápí koroze docela extrémně, aby auto z roku 2007 s najetými 60tkm vypadalo takto
[odkaz]|ref=[odkaz]
tak to je docela síla.
mino32
sú aj také prípady..ale záleží ako sa o auto staráš a v akých podmienkách ju udržuješ..jemu nehrdzaví..je samozrejme sused ktorému na 323 karoséria koroduje a poriadne..je to hlavne o majitelovi
Ham.
Co by na výše uvedené MX-5 mohl majitel asi tak zachránit vyjma toho, že nebourá a auto není neodborně opravované. Leda že by vůbec nejezdil a auto měl v garáži na špalcích, zalité voskem, ale pak nepotřebuje auto.
MariAchi
Sorry, ale to auto z tvého odkazu muselo dlouhodobě parkovat na trávě, jinak nevím.
Osobně znám několik majitelů MX-5 nejrůznějších ročníků a takto nevypadá podvozek ani jednoho z těch aut.
Enthusiastic.driver
Tohle vypadá na velmi prosolené zimy. Podobně vypadají spíše o dalších 7 let starší NB pravidelně ježděné v zimě - bohudík to v mnoha případech nevede k zareznutí šroubů, což se zdá až neuvěřitelné 😄
petrumr
mrazik
Kdyz prisli na trh TSi, vsichni je blahorecili, jako jsou skvele a uzasne, jak koncern udava smer a bum, zacali se rozpadat po najetych par desitkach tisic km - meho kamarada to stalo 60 tKc. Uvidime co nova generace, snad to bude lepsi, zatim se nedalji tak dlouho, aby to kdokoli mohl posoudit.
petrumr
twistedTSD
No nevím, k novým TSI důvěru nemáš, zato vyhoněný litrový tříválec je pro tebe ok?...A na motorizacích Mazdy je vlastně špatného co? 😄
mrazik
Motory EcoBoost zatim nevykazuji problemy jako TSi, ktere se v nich doslova utopilo a museli udelat uplne novou generaci - co to udela se zakazniky je otazka, zda jim daji opet duveru. Projel jsem se dostatecne s 1.0 EB a velice prijemne prekvapeni. Kamarad ho ma jako sluzebni, najeto 30 tKm a zatim bezproblemu.
Problem mazdy pisu vyse, je to dvoulitr a tim padem v nizsi stredni neprodejny, ale jeho kvality nepopiram, ale proste neprodejny.
twistedTSD
Jistě, že se dvoulitrů v nižší střední moc neprodává, když se většinou jedná o vrcholné rozežrané motorizace s výkony přes 150 kW. Mazda na to jde ale jinak.

Navíc to není odpověď na otázku, proč jsou podle tebe "nic moc"?
Adam Novák
...Golf X já bych však volil [odkaz]%7B%22finishD… />BRAVWOOOOOOOOOOO :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
mrazik
To uz neni ani vtipne, ani trapne, ale otravne.
gero
Pro mě je "jasná volba" Mazda 3. Líbí se mi její technika.. koneckonců i dizajn je pěkný. Focus mi není vůbec sympatický a nevěřím moc jeho spolehlivosti. .Golf je na mě moc drahý a nemám rád ,když auto ,co vlastním je úplně na každém rohu.
mrazik
Neveris spolehlivosti Focuse, ale znas jediny pripad, kdy motory EcoBoost meli nejaky problem jako TSi ? Uz se vyrabi nekolik let a ja teda neslysel o nicem.
RWD
Poruchovost je u všech značek a modelů +/- stejná, jedná se tuším o nějaké 3 promile. To je obvykle dáno jak počátečními chybami při konstrukci v prvních generacích, tak průběžně vadami jelikož nikdo ti nikdy nic nedodá v tisících kusech naprosto totožně po dobu několika let!!! Otázkou tedy není KDO umí udělat bezproblémový motor protože to ani NELZE, ani kdyby stálo milion euro, ale KOLIK se jich prodá aby to dávalo v součtech větší povšimnutelná čísla. Stoupni si v Evropě někam k silnici a počítej kolik uvidíš motorů EcoBoost a kolik TSI, pak si dosaď ty tři promile a máš výsledek kdo je pro diskutéry jak zmetkový 😄
mrazik
Samozrejme, ze motory se mohou pokazit, je to jen mechanicky stroj, ale nektere jich maji vic, neketere mene a nektere prilis mnoho a vsechny stejne, jako TSi. Musel se do toho vlozit i ADAC a novinari. Problemy TSi nespadali do skupiny beznych problemu, to se na me nezlobte, ale do nepovedenych motoru s fatalnim problemem, to je proste fakt.
Motory EcoBoost temito problemy netrpi, co mam informace.
odlet do ameriky, stoupni si k silnici a poctej, kolik jich ma EcoBoost a TSi, to asi tak k tomu stani u silnice.
Ja Prvni 123
normálně kecáš.. a nejhorší je, že bych skoro řekl, že to víš.
>😒]
TSI bylo prostě trpkým omylem.. jednoznačně důsledek nedostatečného testování, spojeného s akceptovatelnou životností 4 roky a 120tis km!
A sorry - ale takovej motor já nechci.
Že ho kupuje spousta firem pro mě není argument... a pak - sám VW, ač to vlastně nikd nepřiznal, dal za pravdu tím, že vzápětí začal prodávat novou "generaci" - s rozvodem zase řemenem.
miromen
Když vyš s prominutím velké * tak už se konečně raději přestaň vyjadřovat k něčemu o čem nic nevíš a nešiř zkreslující fámy.
mrazik
To nejsou zadne famy, ale potvrzene fatalni poruchy dane spatnou konstrukci, spatnym materialem atd. Jsi hodne, hodne mimo.
_MT_
"vzápětí"

VW mluvil o nových motorech už někdy kolem přelomu tisíciletí, ještě před tím, než šlo první T(F)SI do prodeje. Upravené starší jednotky byly jakási výplň. První takový motor přišel minulý rok. 2005 versus 2012 je velký rozdíl. U Audi v té době už na nové konstrukci pracovali (představili ji myslím 2006) a matně si vzpomínám, že z ní měly vycházet všechny čtyrválce. Tohle rozhodnutí ale nakonec změnili. Jakou váhu měly které argumenty pro volbu řemenů, se nedozvíme. Audi zůstalo u řetězů.
dal
Např. A3 1,4TFSi r.v.2013 má řetěz?
_MT_
Ne. Napsal jsem snad Audi, ne Volkswagen.
mino32
lenže spolahlivosť motora sa nehodnotí tak že: kamarát ma na ňom 30tis km a bez problémov..problém je v tom že Focus nie je Fiesta..v meste možno ten tvoj ecoboost môže fungovať ale ked s ním budeš jazdiť dlhšie trasy a budeš využívať väčšinu jeho výkonu, tak ten motor sa utrápi..
mrazik
Spolehlivost motoru lze posoudit podle zkusenosti majitelu a tohle byl konkretni pripad. Dalsi kamarad, ktery ma 1.8 TSi, tak skoncil s fatalni poruchou (klasika retez), zaruka neuznana, oprava stala 60 tisic Kc.
Mimochodem kamarad s tim 1.0 EB jezdi kazdy den pres 100 Km, 30% mesto, zbytek dalnice a okresky, jako ridic patri spise do skupiny piratu a motor drzi.
mino32
tak ono ja TSI vôbec neobhajujem..ja to beriem a netvrdím že Ecoboost je na nič..ale rád by som si pozrel, v akom stave bude ten motor pri napr. 200 000 km..
Atlis
mam par znamych v servisoch fordu a ecoboostov s naletom vyse 200tis je uz pomerne dost... a bez problemov.
sir
..ja mam 146 tis bez ztraty kyticky 😁😁 2,0EB 😄
mrazik
Ja mam 4 tisice a zatim dobry >😁
To Tvé věštění z křišťálové koule je úsměvné. Motory Skyactiv - G díky vysokému kompresnímu poměru 14:1 nežerou, tak nevím proč by byly neprodejné. To jak je ten který motor prodejný (neprodejný) ukážou až statistiky prodejů, jistě Mazda není trendsetter, ale to ještě není indikátorem toho, jak se její motory budou nebo nebudou prodávat. EB 1,0 může být projevem zajímavý, ale jak bude vypadat řekněme po 100t bude klíčové, a to mám na mysli zcela normální užívání, ne nějaké extrémy. 92 kw je na tak malý motor celkem extrémně pořád bych tomu motoru věřil víc jako základu pro Focus, než jako základu pro Mondeo, které má přijít.
mrazik
To neni zadne vesteni z koule, staci se podivat do statistiky prodeju nizsi stredny tridy a kolik tam spocitas benzinovych motoru s obejemem nad 1.8 ? Par procent, mozna promile, takze pochybuji,. ze u mazdy to bude nejprodavanejsi motorizace - leda, ze by byla jedina.
No nektere 2.0 Eb uz maji nalitano pres 200 tKm a zadne zavady, co mam info tak nektere 1.0 EB prekracuji hranici 100 tKm a take zadne zavady. Ono tech 92kW se muze zdat hodne, ale zase tak moc to neni. Ja jim verim.
mrazik
Double
Enthusiastic.driver
...a tak si rači koupí Golfa >😁 (Chtělo by se říct při pohledu na silnice).

Pokud bych to měl shrnout za sebe tak, ehm.. Mazda je skvělá, vnějšek mi sice moc nesedí, ale jednoduchý vnitřek je přesně podle mého gusta, no a věřím, že je ze všech tří aut i řidičsky nejpřitažlivější, ale má to jedno ALE!

Konfigurovatelnost, která je typicky... no... japonská. Takže předem vylučuje velké množství potenciálních kupců, kteří se do předkonfigurovaných kombinací zkrátka nevlezou. Pak tu je onen atmosférický motor, který rozděluje lidi na dva tábory - vymírající množina zastánců jednoduchých atmosfér na jedné straně a rostoucí skupina lidí, kteří to neřeší, anebo jejich nedůvěru překonalo zjištění, že moderní turbomotory jsou pro běžné ježdění strašně fajn, mají malý objem a vypadá to, že málo žerou. Dvoulitr automaticky vyvolává rovnítko s pojmem "to bude žrát i trávu kolem cesty", což je vzhledem k reálným vlastnostem skyActiv motorů vlemi smutné 😒

Stručně: Jakkoliv může být Mazda super, Golf s Focusem nabízejí asi 100x více možností individualizace, nechybí jim malý diesel, mají širší servisní zázemí... a krom konkrétních případů jako je třeba tento v článku, to bude mít Mazda proti Evropě vždy velmi těžké. Každopádně jí držím palce 😄
Provocateur
Není se čemu divit. Je rozdíl v anketě kliknout na "Mazda 3" a pak za to auto vysolit 500 tis. Kč. Realita je taková, že kdyby ti "klikaři" opravdu měli 500 tis. Kč a rozhodovali se nad autem nižší střední, tak by 98% z nich nakonec dalo přednost jinému autu v rámci třídy 😄
MariAchi
...což je ostatně na prodejích vidět. 😄
Stefič
ano, ta konfigurovatelnost. A to je možná ten důvod, proč se ta auta prodávají jen na zdejších bychařských diskuzích. Realita je ale poněkud jiná.
Osobně třeba preferuji xenony a kožené čalounění. Klidně oželím adaptivní tempomat a kola mi stačí 17". U Mazdy mám ale smůlu. Abych dostal kůži a xenony, musím kopit adaptivní tempomat, kola 19", parkovací kameru a mraky dalších věcí, které nechci. Ve výsledku jsem donucen vybrat nejvyšší stupeň výbavy a zaplatit zbytečně za nepotřebné doplňky.
Děkuji Mazdo, ale tohle si opravdu nech. Auto se bude přizpůsobovat mě, nikoliv já autu 8-s
Emel
Otázka je, jestli ti něco v té výbavě opravdu vadí. Pokud ne... tak holt jde o to, kolik stojí tvůj nakonfigurovaný konkurent s xenonama a kůží a o kolik dražší je Mazda díky těm "zbytečnostem".

Abych to demonstroval na příkladu... kůže pro Golf znamená příplatek 63.000 k nejvyšší výbavě Highline, v ostatních výbavách kůži nedostaneš ani za příplatek. Xenony stojí 22.400, s LED 32.500. Ve výsledku jsi na nějakých 570.000 za 1.4TSI v manuálu... ale samozřejmě, neobtěžuje tě třeba ten adaptivní tempomat, ten by stál dalších 12.

Neříkám že nemáš pravdu, jen že kůže a xenony nebyl nejšťastnější ani nejtypičtější příklad.
woody-alien
Vždycky musím ocenit, když sympatizant nějaké značky dokáže nabídnout střízlivý pohled. :yes: Je to přesně tak. Pokud ti u (většiny) Japonců přesně vyhoví některá z výbav včetně motoru, je to paráda a konkurence to horko těžko dorovnává a za delší peníze. Jakmile chceš jenom něco, nastává problém a jseš nucenej do něčeho, co vůbec nechceš. Třeba do el.šíbru, kterej ti snižuje prostor nad hlavou....
MariAchi
Pěkně sepsáno. :yes:
MariAchi
...si myslím, že Mazda udělala s dvoulitry (tedy s jedním dvoulitrem se dvěma výkony) těžkej přešlap.
Trojka je pro mně velmi pěkné auto, snad jediné z asijské produkce, o kterém bych byl ochotný uvažovat, kdybych chtěl kompakt, a pro mně jediný pořádný konkurent Golfu.
Nicméně nabídka motorů je tristní a pro Evropu absolutně nevhodná.
Jak si stojí dvoulitr vedle stejně výkonných a dynamických, ale podstatně méně objemných, přeplňovaných jednotek, předvedl názorně VW tak před cca osmi lety u páté generace Golfu. Motor 2,0 FSI proti prvním 1,2TSI a 1,4 TSI neměl žádný argument, kterým by obhájil svou existenci a tak byl prostě a jednoduše odejit.
Dvoulitr v kompaktní Evropě zkrátka vždy hrál roli "top" motorizace, od čehož se odvíjela jak cena, tak spotřeba. Je možné, že Mazda 3 nebude ve finále brát více, než srovnatelná malá turba, ale těžko přehodit myšlení, zažité desítky let.
Vzhledem k tomu se dá říct, že Mazda 3, ač jinak velmi povedená, nemá v podstatě žádný konkurenceschopný benzínový motor.
Když k tomu připočtu typicky japonský prodejní systém čtyř výbav a pěti barev, z nichž ne všechny jdou zkombinovat, tak je mi líto, ale Mazda 3 je náhle outsiderem.
Škoda jí, je to opravdu hezký kus japonského auta.
Michal Stehnij
Všechny ty nářky nad tím, že je Mazda nekonkurenceschopná.. Japonci (ze zjevných důvodů) nikdy nebudou v Evropě trendsetter a naopak. K té argumentaci, že 2,0 FSI neměl co nabídnout. Měl. Něco tak "nedůležitého" jako spolehlivost. Zatímco jedinou bolestí těchto motorů byly zapalovací cívky, tak I. gen. TSI byly vyloženě nepodařené motory, tady nějaká dostupnost výkonu neobstojí, jak na tom bude 2. generace je otázkou. K té skladbě výbav. Chápu, že to vadí někomu, kdo má možnost za auto vydat 500 - 600t, že nechce aby z něj (pro něj) nevyhovující výbavovou skladbou vyrazili třeba ještě víc. Jistě bystřejšímu došlo, že nemluvím přímo o "Trojce," ale obecně o skladbě výbavy Japonci vs. Němci a zbytek evropské produkce.

Bohužel je to zatím u nás tak, že většina lidí si koupí základ, max. prostřední výbavu, fleety neberu, to je jiná story. Jinými slovy, drtivé většině dokážou Japonci nabídnout v podstatě totéž jako jejich evropská konkurence, ve vyšších výbavách už samozřejmě problém je, o tom žádná. Potom ta teorie na téma, že turbo - motory mají nižší spotřebu. Při určitém stylu jízdy dejme tomu, jinak má atmosféra většinou spotřebu stejnou, nebo nižší.
cudzinec11
Velmi rozumne napisane, len by som dodal😒br />
1. u fleetov si japonci v EU ani neskrtnu: Ak nejde o cenu, ide o prestiz: audi a spol tychto zakaznikov maju podchytenych. Ak ide o cenu, nedokazu japonci konkurovat. Resp. je to kombinacia oboch - pre riaditela audi, pre mensie zviera octavka, pre obycajneho fabia...
white label
První T(F)SI byl taky dvoulitr a zcela bezproblémový, ten hlavně poslal 2.0 FSI do kytek, a po zásluze, podobně jako dřív poslal 1.8 T/20V do kytek atmosféru 1.8/20V.
_MT_
Také je dobrá "druhá generace TSI". Třeba dvoulitr v GTI je čtvrtá generace. A nejde moc dobře míchat s 1,2 a 1,4, kde vývoj byl každý pes jiná ves.
stealth01
Myslím, že to ani jinak nelze udělat. Mazda je auto dovážené a jako takové se bude výbavově vždy prodávat v určitých setech. Já osobně mám zkušenost s Mazdou3, kterou jsem v roce 2005 koupil novou manželce a tehdy jsem volil motor 1.6litru benzin, který se mi na krátkých předváděčkách zdal dostatečně dynamický. Jeho nejvetším problémem byla ale absence přeplňování. Nejvíc jsem to poznal na dálnicích, kdy se auto muselo vytáčet a plně naložené nebylo moc schopné při předjíždění a účty za benzin se nám začínaly nebezpečně hromadit. Na protiúčet jsem tenkrát dal svou Octavii RS 1.8T. Po třech velkých závadách na řídící jednotce a lambda sondách jsme se domluvili po necelých dvou týdnech ježdění, že si vezmu zpět svou Octavii.
Abych to zkrátil, cesta atmosferického dvoulitru je zajímavá, odvážná a neotřelá, ale lidé třeba zde na malém českém trhu ji prostě nepřijmou. Musíme vycházet taky z našeho diskutérského fandoství. My prostě víme, že je to skvělý motor a výborná technologie, ale je nás málo. Většina národa bude volit nějakou přeplňovanou jednašestku a nejlépe diesel.
Ja Prvni 123
v zásadě bych souhlasil... ale to historkou o Oktávii a sérii závad na Mazdě jsi to zabil.
Možná to tak i bylo - to nikdo neví... ale jestli, tak jseš teda unikát!
Já jsem novou služební Oktávii po třech marných pokusech dojet do Stuttgartu vrátil... a od té doby mě do koncernu nikdo nedostal!
Až letos jsem vyměknul... sednul do Passata... a na první jízdě přestala řadit dsg převodovka.
😒
petrumr
volvo s60
A také přidej fotky, adresu a číslo ˇučtu! :-!
MariAchi
Miluju tyhle kecy o "pokusech dojet do Stuttgartu" a podobné sebezáchovné nesmysly.

Na oplátku ti můžu říct, že jsem na vlastní kůži zažil X taxíků - Octávek I/II, Passatů, Toled a podobných koncernů, které najezdily půl mega bez jediného problému a dodnes jezdí.

Přestaň blbnout a uvědom si, že se kazí jakékoliv auto, a z hlediska prodejů versus poruchy je na tom koncern hodně dobře.
KANKUNEN
Od zdi ke zdi, jeden nedojede 1000 km a druhý běžně půl mega bez závad.
stealth01
Od toho máme průměr. Jeden 1000 a druhý půl mega, tak z toho vychází, že průměrně najedou koncernové vozy 250 500 kilometrů >😁
MariAchi
Aspoň je vidět, jaká je to hovadina...
Emel
Vždycky v tom je nějaká statistika... ovšem že si v této statistice vedou japonské vozy lépe je všeobecně přijímaný fakt.
stealth01
Člověče to vypadá, že snad věříš tomu, že se japonská auta nekazí... To nemyslíš vážně, že ne?
První odešla lambda sonda po 62 najetých kilometrech. Auto v nouzovém režimu, stalo se nám to u Karviné. Pak se to stalo za pár dní po opravě znovu v Hradci Králové. Pak se odporoučela řídící jednotka. Auta miluju a chovám se k nim s láskou a péčí.
Mazda se může pokazit, stejně jako každé jiné auto. Otec má Subaru Forester Turbo a v nějakých 60000 se mu rozsypala převodovka, resp. nešla zařadit trojka.
Vždyť jsou to všechno sériovky...
Jinak vše si můžeš ověřit u prodejce v Horním Benešově.
white label
Enthusiastic.driver
Spíš Dolním, ne? 😄 V Horním snad není ani natáhnutá elektrika >😁
MariAchi
>😁

Ale jo, Magda je v Dolním.
Emel
Vezmu to poněkud všeobecně... možná by mnozí udělali lépe, kdyby si více věřili, zaměřili se na svůj produkt a neutápěli se v úvahách o tom, jak se jejich výrobek popasuje s "myšlením zažitým desítky let".

Můžeš mít klidně pravdu v tom, že většina dá přednost malému turbu. Možná je ta většina 90%. To by ale znamenalo, že zbývá 10% těch, co pořád upřednostní atmosféru... a vida, konkurence v tomto segmentu je mnohem menší, než u těch turbín. Mazda jde svou cestou, bez ambicí stát se největší světovou automobilkou, ale s poctivým přístupem k věci... a já jí v tom fandím.

PS: jen tak na okraj... u nás Mazda prodává v benzínu skoro 50% šestek... ve střední třídě věc nevídaná.
Ada je zase tady
Omyl. 60% zákazníků dá přednost přeplňovanému dieselu. :-!
Emel
V nižší střední? No to sotva.
volvo s60
Tak to máš 100% pravdu, nevím že by se nějaký nefoukaný dělal? :-!
MariAchi
Jo, máš pravdu.
Ale nějak mi dělá problém představit si automobilku, která kašle na těch 90% a zaměřuje se na těch zbylých 10%.
Chápu snahu Ferrari nezvyšovat výrobu s poukazem na zachování exklusivity, ale Mazda hraje jinou ligu, tam pokud chceš přežt, tak těch 90% prostě ignorovat nemůžeš.
Taky chápu, že v tomto ohledu jde o specifikum evropského trhu.
Emel
Upřímně si myslím, že existuje dost velká skupina, které je to prostě jedno. Dvoulitr, jednačtyřka, turbo, atmosféra... hlavně kolik to stojí a jak to vypadá.

S těmi procenty... pokud by všichni přešli na turba a Mazda si sama ovládla těch 10%, znamenalo by to fakticky 10% podíl na prodejích v nižší střední. Trošku to teď ženu do extrému, samozřejmě... ale myšlenka je jasná - i menší tržní segmenty jsou zajímavé, pokud v nich je malá konkurence.
woody-alien
Upřímně si myslím, že to není dost velká skupina, ale dokonce většina. Pokud se tedy bavíme o nákupu soukromých osob. Když se zamyslíš nad tím, jak asi velká skupina lidí auta více či méně fundovaně řeší na fórech a vidíš pak v reálu průběh nákupu nějakého auta, tak je to zřejmé. Hlavní je kolik to stojí a jak to vypadá, případně kolik desetiletí to má záruku, a pokud už má kupec nějaké znalosti, tak jsou to většinou povrchní hospodské řečičky typu benzín tě přivede cugrunt, francouz se převrátí v první zatáčce atp.
MariAchi
Ano, menší tržní segmenty jsou nesporně zajímavé, nicméně musíš mít stabilní pozici v těch hlavních - abys nedopadl jako SAAB, Lancia, Alfa.
Navíc je okrajový segment a okrajový segment - Subaru například opravdu vykrývá okrajový segment ("hard" čtyřkolky), okrajovým segmentem mohou být taky HotHatche. Kdežto Mazda vyrábí standardní kompakty (3) tak, jako každý jiný, nejsou v ničem výrazně lepší ani horší, než konkurence, nejsou v ničem výrazně jiné, jen prostě nemají pro Evropu ty správné motorizace.
Možná Mazda s nějakými downsizovanými motory přijde, ale to měla udělat hned při uvedení trojky na trh, na pozdější reklamace již nebude brán zřetel...
Emel
Segmentaci můžeš dělat dle různých kritérií. Z hlediska klasické kategorizace je trojka normální kompakt... pokrývá stejné požadavky jako Golf nebo Focus. A pak je otázkou vkusu, jestli dáš přednost atmosféře nebo turbu. Podstatné je, že ta atmosféra v Mazdě nepřináší žádné zásadní nevýhody... pokud se tedy nechceš připojit ke GTIho argumentaci vyšším povinným ručením 😉 . Já osobně věřím v její vyšší spolehlivost.
MariAchi
Spolehlivost není podle mně dostatečný argument, proč vzít 2,0 místo stejně výkonného 1,4 turbo.
Ve většině případů odchází na motorech nějaká čidla, či příslušenství, které nemají s přeplňováním, či jeho absencí nic společného.
Máš pravdu v tom, že ten motor asi nenese s sebou žádné zásadní nevýhody, ale jak už jsem psal: Evropští zákazníci již měli tu možnost si vybrat mezi objemem a turbem a zvolili turbo. Převrátit zažité myšlení ve svůj prospěch je dost problém.
Chápu, že pro Mazdu nemusí být její podíl na EU trhu natolik atraktivní, aby kvůli němu vyvíjela downsizovaný turbomotor, kór když dříve pro EU trh vyvinula diesel a žádný velký úspěch se nedostavil...

P.S. POV máš takové, jaké si sjednáš 😄
novice
Jo "dneska" zrovna maji moznost vybirat si mezi 3-valcem nebo 4...a vybiraji si 3 😉
Emel
Já osobně beru atmosféru jako něco, co může Mazdě spíš prospět než ublížit, jako prostředek k odlišení se od zbytku.

Taková statistika na okraj - Mazda je v ČR za letošek nejprodávanější benzínové auto střední třídy hned po Superbu (Mazda 6: 130ks, Superb: 178ks, Passat: 54ks). Takže ono to s tím evropským despektem k atmosferickým benzínům nebude tak žhavé...
MariAchi
To ale nutně neznamená, že je benzín tak super volba obecně - jen je to dobrá volba v Mazdě. A nejsem si jistý, jestli to zní dobře, nebo spíš špatně.
Emel
Téhle úvaze nerozumím. Pokud dokážu prodat nejvíce benzínových aut ve střední třídě, tak je to jednoznačně dobře, jsem úspěšný. Moje benzínové auto je lepší, než benzínová auta konkurence (měřeno prodejními čísly).

Pokud bychom mluvili pouze o podílu prodaných benzínů, tak by vysoký podíl benzínu mohl samozřejmě znamenat také to, že nemám slušnou naftu. To ale u Mazdy neplatí... i základ (2.2Sky-D, biturbo se 110kW a 380Nm) je špičkový motor a příplatek 50.000 je uměřený.
MariAchi
Myslím to takto😒br />
Kolik se prodá v této třídě v ČR celkem?
Kolik z toho je benzín a kolik diesel?
Kolik je z toho je Mazda a kolik třeba ostatní do - dejme tomu - top 10?

Pak ti (možná, nestuduju data) vyjde, že zatímco ostatní prodávají jak o život v dieselech, tak Mazda paběrkuje s benzínem.

Nemáš někde ta celková data?

Nicméně střední třída je preferencemi kupujících trochu jinde, než HB...
Ham.
Prodeje v nižší střední, kde jsou vidět prodeje dieslu/benzínu, jsou tady
[odkaz]
V nižší střední vládne benzín prakticky u všech značek vyjma Octavie, ta je prostě TDIíčková, s podílem podobným jako střední třída a BMW 1er ta je také naftová.
Emel
Tady máš přehled 1-8 ve střední třídě... jen je tam Octavia a dokonce Toledo, zatímco Superb je ve vyšší střední😒br /> [odkaz]

Moje interpretace je ta, že se Mazda chytla slušně... překonává japonskou konkurenci, překonává i francouzskou konkurenci s výjimkou 508, na kterou lehce ztrácí.

Diskuse ale není Mazda vs. zbytek nebo nafta vs. benzín, ale atmosféra vs. turbo. Ty se ptáš, jestli atmosferický motor neodežene kupce od Mazdy ke konkurenci... a já říkám, že ve střední třídě to tak nedopadlo, naopak, benzínové Mazdy jdou na dračku a výrazně pomáhají šestce ke slušnému výsledku. A myslím si, že ani v nižší střední to nebude problém.
MariAchi
OK, je to možné.
Ostatně jak už jsem psal - já trojce fandím, je to hezké auto a pokud BYCH lovil v této třídě, silnější dvoulitr by jistě byl ve výběru. 😄
Emel
Já BYCH ke štěstí potřeboval kombík.... a pak klidně s tím slabším dvoulitrem. A nejatraktivnější je pro mě Attraction. To bychom byli někde těsně pod 500... ale za z mého pohledu plně vybavené a dynamicky vyhovující auto.
Ja Prvni 123
😉
S 1.6 benzínem.. 90kW, 200Nm... za 525tis ... nebylo by co řešit.
:-!
KANKUNEN
Prémii bych tu netahal, velice lehce cenou uteče. Ani Mazda se nekupuje hlavně pohledem do ceníku. Prostě se ti líbí a máš jistotu dobrého auta a tak to dáš. No a Focus, pokud neumíš napočítat do čtyřech a líbí se ti, že tříváleček žere jako moderní dvoulitr je to auto pro tebe.
mrazik
Prumerna spotreba dle spritmonitoru je kolem 6.5, coz si myslim vubec neni spatne na parametry motoru. Na tuto spotrebu se dostat s dvoulitrem bude zajimavy ukol a pokud se na tuto spotrebu Mazda dostane, zakaznika presvedcit bude narocne.
mino32
no tak na trojvalec s turbom je 6,5 dosť...máme doma 523i e60 r.v.2007..je to atmosférický 2.5l V6..a sporeba pri normálnom jazdení je okolo 7-7,5 a to si naozaj nerobím srandu..alebo napríklad ujova SX4 1.6 žerie 6.3..aby som zase niekoho nepobúril tak neporovnávam autá iba pre porovnanie poukazujem na spotrebu našich áut..a to zas nejazdíme ako sa hovorí na spotrebu...takže zas spotreba Fordu 6.5 nie je nič čím by sa mal človek chváliť..
mrazik
Pokud by jsi umel cist, dal jsem hodnotu sirokeho spektra majitelu a ne jen tveho uja a tvoje uzasdne BMW. Sorvnavejme srovnatelne.
Mimochodem, pokud s 523i jezdis za 7 - 7,5, pak ti chybi jen plato vajec vzadu. Je zajimave, ze podle spritmonitoru bere prumerne 9.72 a nejmensi spotreba tam je 8.39. Asi jsi unikat nebo proste jen kecas.
Silne mi to pripomina zaslepence s TDi, kterym cim rychle to jede, tim mene bere.
mino32
Keby si vedel čítať ty tak by si si všimol že nijako neporovnávam autá len údaje spotreby a že poukazujem len na údaje ..to som aj napísal--a keď už hovoríš o zaslepencoch..práveže si dovolím tvrdiť že ty patríš k tým zaslepeným v ktorých svete platí že obsah nad dva litre musí mať ku*evsky velkú spotrebu..áno zožerie nám aj 8,5 ale možno keď otec ide 200 km dlhú trasu 230km/h na tempomate po dialnici...a pokial neveríš daj FB a pošlem ti aj obrázky z palubného počítača...a ešte mi rovno povedz či si 523i mal ked ma tu presviedčaš o spotrebe skoro 10 litrov..ked kamarátovmu otcovi žrala S500 V8 12...
mrazik
Dalsi perla, staci jet 200 trasu dlouhou 230 a spotreba je 8.5. Teda ja se divim, ze uz te nekontaktovali z NASA, protoze kdyby to jelo 300, zacalo by to benzin vyrabet.
Vic neni potreba dodavat.
mino32
ono treba si uvedomiť že 230 nie je možné ísť celú trasu...a čo sa týka vyjadrenia jazdenia na spotrebu..žasnem nad luďmi ktorí si myslia že benzinova V6 musí mať nutne spotrebu 10 litrov...a to že spotreba na dialnici je zvýšená je len jeden z príkladov..žerie nám aj viac ked sa to auto prevetrá ako tu niekto spomenul..ale ja spotrebu udávam podla toho, kolko mi to auto žerie pri normálnej jazde nie pri prevetrávaní preboha...aj toho Focusa ked budem točiť tak mi nebude žrať 6 litrov však...a ešte raz sa teda vás mudrcov automobilového priemyslu pýtam...

KTO Z VÁS MÁ DOMA 523i, má nej odjazdených už skoro 200 000 km a o tom aute niečo vie??? pretože stále tu čítam že auto treba prevetrať a že tolko žrať nemôže..
Ham.
Kdysi dávno jsem měl 325i E46 192hp. Na 150tkm měla dlouhodobý průměr 10,5. Při pohodovém ježdění po ČR šlo stlačit spotřebu na 9,5 litru. Za 8,5 už by to muselo být plato vajíček na zadním okně. Po německých dálnicích 13-14 litru. Při trvalé rychlosti 200km/h baštila nějakých 17-18 litru. Jezdit 230 za 8,5 litru umí jenom Coperfield. To nezvládne žádný benzín malý, velký, atmo, turbo, ani nafta, ani hybrid.
mino32
ved som napisal že 230 sa nedá ísť celú dobu...zle som sa vyjadril..230 sa nedá ísť ani polovicu trasy..len som chcel vyjadriť že to auto dokáže zožrať aj viac len treba si uvedomiť že motory sú dnes uplne inde...aj nám stara e39 žrala viac než táto..ale to všetko je dobou...
Ham.
Když pojedeš 1/3 vzdálenosti 230 a zbytek cesty 100 tak ti průměr skončí někde na 13 litrech. Na 8 se nedostaneš ani v nejdivočejším snu.
MariAchi
Tihle všichni ji maj😒br />
[odkaz]

...a nikomu nejzdí za sssssseeeedddduuuummmmm.

:-!
Ham.
Musím ostře nesouhlasit. V Břežanském testu bych si klidně troufal na 6,5. >😒]
MariAchi
Tak jasně, ta data jsou z německa a němci se s tím nepáraj, že? >😁 >😒]
Ada je zase tady
... TDi, kterym cim rychle to jede, tim mene bere...

No, zní to zvláštně, ale když jsem ještě kdysi jezdil Passatem B5.5 Variant 4 motion allroad (šneková mezinápravová spojka, ne Haldex) přesvědčil jsem se mnohokrát, že první maximum spotřeby měl kolem 130kmph, když se jelo rychleji, spotřeba už nerostla až dokud se nejelo víc, jako 160. Žádný zázrak, prostě nějak optimalizované obtékání karosérie a odtržené proudnice za zadkem kombíku při vyšší rychlosti. :yes😒br />
Naopak jiná auta při rychlosti nad 130kmph začínají žrát docela citelně. :no:
kyklop
pokial jazdis so 6 valcom za 7-7,5 tak aspon netvrd, ze nejazdi sa na spotrebu. Pokial by si to auto prevetral a ciastocne zacal vyuzivat jeho potencial, spotreba by bola inde 😉
mrazik
Bacha na nej, klidne ti posle fotky z palubaku, tak bacha na to.
mino32
a pre všetkých zakomplexovaných tu je kúsok článku z TEJTO STRÁNKY😒br />
Výkon základního dvaapůllitrového šestiválce 523i povyskočil ze 130 na 140 kW (190 k) a z 230 na 235 Nm, zrychlení 0 - 100 km/h se zlepšilo o 0,3 na 8,2 s, nejvyšší rychlost vylezla o 2 na výsledných 237 km/h a spotřeba poklesla o 12 % na 7,3 l/100 km. Největší novinkou je 525i, v němž místo původního dvaapůllitru nyní pracuje třílitr se sníženým výkonem. Výkon 160 kW ((218 k) zůstal, všechny ostatní parametry se skokově zlepšily; kroutící moment 270 Nm (dříve 250), spotřeba paliva 7,4 l/100 km (-1,3 l), nejvyšší rychlost 248 km/h (+3 km/h) i sprint na stovku za 7,4 s (-0,1 s). Prestižní třílitr 530i posílil na 200 kW (272 k) (+10 kW) a 320 Nm (+20 Nm), na stovku nyní zrychlí za 6,3 s (-0,2 s) a nejvyšší rychlost je opět omezena na 250 km/h. Spotřeba se zlepšila o 1,1 l na výsledných 7,7 l/100 km.
Enthusiastic.driver
To je moc hezké, takže jinými slovy jezdíš jako v EUROcyklu, pozvolnou akcelerací do 70 km/h, pak zpomalíš na 50, opět veeeelmi pozvolnou akcelerací zpět na 70 a na konec jízdy to vyženeš na závratných 120, aby se ten R6 probral, ale hned potom rači zastavíš? >😁
mino32
a vyjadrím sa k tomu ešte takto...čo sa týka spotreby na tej 523i...7-7,5 je pri normálnej jazde, t.j. predbiehanie normálna rýchlosť žiadne preteky..taktiež dodám že to je manuál nie automatika..ono niektorým treba povedať to čo niektorí nevedia.. každý si myslí že spotreba je vysoká len kvoli obsahu a valcom..hm nie je..priznám sa že aj nám to nedávno žralo 8-8,5 viete prečo?? bolo to nekvalitným palivom(samozrejme slovenským) >😁 ktoré nám do....o vstreky čo viedlo k zvýšenej spotrebe..teraz po výmene spotreba o liter klesla...na tých 7,5,,,takže asi tak..ja netvrdím že to auto si nevyjde na 9-10 litrov ale to pri rýchlej jazde kedy motor beží naplno..takže preto hovorím treba takéto auto vyskúšat v normálnom živote..pretože jazdiť s tehlou na podlahe a potom niekde napísať och dop..e žerie mi to 12 litrov je fakt sprostosť...

a snáď mi tu nikto nechce tvrdiť že ten Focus bude s tehlou na plyne žrať menej 😉
Enthusiastic.driver
1. napadlo tě někdy, že palubák může kecat?
2. tipuju, že do města se moc nepodíváš...
3. Ano, při "normální" jízdě, kdy splýváš s kloboukama a dodržuješ zákonné limity to těch 7,5 dle PP žrát bude, protože se jede neustále na 0 - čtvrt plynu...
4. při spotřebě 9-10 litrů ten motor bude běžet naplno ani ne 5% času.
MariAchi
Můžeš mi ten V6 v BMW vyfotit?
Patrně je totiž jediný na světě...
idam.i
Si ho trafil !!! >😁
KANKUNEN
Navíc skupina lidí co jdou do tříválce nebude žádná skupinajízdních fajnšmekrů.
Enthusiastic.driver
Řekl bych, že ten nahoře přiškrcený dvoulitr s megadlouhými kvalty s tím vážně nebude mít problém 😄
Emel
Hm... viděls někdy, jak to auto v základu na 15" plecháčích vypadá? Já jo, v základní červené barvě... brr, možná bych někde našel i fotku.
Michal Stehnij
Sorry, ale tohle není argument, dost aut vypadá v základu na plecháčích bídně.
white label
Hlavně bych tu netahal prémii, ta totiž bude bez plecháčů a základní výbavy cenově úplně jinde, než slušně vybavený mainstream, nehledě na to, že zrovna to MBA je vzadu dobré tak maximálně pro malé děcka, a to ještě s prostorově méně náročnou sedačkou.
MariAchi
A to ještě připomeń ten neuvěřitelně malý otvůrek v zádi, který má maskovat fakt, že mu zapomněli namotovat kufr. 😄
white label
Ano, to taky.
Emel
Pokud řeknu a, je potřeba říct taky b. Ano, Mercedes stojí v základu jen 525... ale pak se jeho nejsilnější zbraň, působivý design, úplně rozplývá.
white label
Ano, viz 22:00.
cudzinec11
Konfigurátor golfu😒br />
Golf vybava Comfortline 1.4 TSI 6G BMT 90kW 0-100 9,4 spotreba 5,2
+
Comfort paket😒br /> multifunkčný 3-ramenný kožený volant a kožená radiaca páka
automatická 2-zónová klimatizácia "Climatronic"
parkovacie senzory vpredu a vzadu
automaticky stmievateľné vnútorné spätné zrkadlo, dažďový senzor, "Coming a
Leaving home" funkcia

- asistent zachovania jazdneho pruhu
- dynamická regulácia diaľkových svetiel
- Bi-xenónové svetlomety s automatickým
natáčaním do zákruty, LED denné svetlá, ostrekovače predných svetlometov
- metalyza
- Nastavenie jazdného profilu
- Cúvacia kamera "Rear Assist"
- Adaptívny tempomat ACC s "Front Assist"
a "City Brake" (systémom núdzového brzdenia)

Cena: 21.585 EUR. Mazda Rev TOP s metalyzou: 22.720 EUR

Navyse na golf za tu cenu urcite daju nejaku zlavu/vybavu zdarma... To kde sme, ze mazda je v EU drahsia ako porovnatelny golf? Fakt dost sebavedome az arogantne od mazdy.

Ok, vybava nie je 100-percent zhodna, ale u vw sa da vybrat podla zelania, u mazdy ak nieco clovek chce, musi zaplatit kopu zbytocnosti. Napr. u golfu je moznost stresneho okna, jazdneho profilu, cuvacej kamery, ale nema head-up a povinnu kozu, co napr. mne vyhovuje...

metalyza
Atlis
a odkial vies, ze na Mazdu nebudu zlavy?
cudzinec11
napr. mazda presov bude mat predvadzacku novu 3-ku revolution, prijde po 16.10 lodou z japonska/aj do PL, CZ, proste prve mazdy 3/ a predajca mi vyslovene povedal, ze ani na sestku nedavaju ziadne zlavy a ani sa v dohladnej dobe neplanuju. Tiez tu niekto spomenul v diskusii, ze v BA tiez ochota davat zlavy nie je. Asi sme na SK prilis bohati, aby sme platili plne ceny, v PL to bude rozumnejsie...

Moj dojem je, ze mazda ma sk resp. cz trh na haku, nepreda sa tu, predaju inde...
igorvrazic
Je jasne,ze predvadzacka...ale za tie prachy
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
Certmike_SVK
Staci sa ist opytat predajcov. Ja sa snazim riesit novu Mazdu 6 ale predajcovia niesu ochotni dat zlavu, ktore by stala za zmienku. Druha vec je ze napriklad 6tka sa dobre predava, takze nieje dovod na nu davat zlavu.

Osobne si myslim ze Mazda v SR/CR nepotrebuje dosiahnut velky trhovy podiel a ani nechce a preto ma aj vyssie ceny, lebo zopar ludi co su ochotni zaplatit vyssie ceny skratka najde.
.StenLi.
Kde sme ze Mazda (ktoru vyrabaju poctivo v japonsku a preprava do EU nieco stojii a ktora ma na rozdiel od Golfu dizajn ktory nieco stoji a kvalitnejsi interier a multilink a zaklade) je drahsia ako Golf (ktoreho cielom bolo usetrit na vyrobe, materialoch, multilinku atd..) ?? Skor kde si ty...
cudzinec11
S tym na mna nechod - toyota vyraba v turecku, suzuki v madarsku, hyundai na SK/CZ a su to zle alebo nespolahlive auta? atd. O mieste vyroby to uz davno nie je. Kde si myslis, ze mazda vyraba pre Cinu? Bingo, v Cine. Kde budu od 2014 vyrabat pre USA - v Mexiku...

Ono Japonsko je ostrov bez nerastnych surovin, doviest tam suroviny, vyrobit za japonske platy a potom cez pol sveta previest a predavat v EU, komplikovanejsie to uz snad asi nejde. Uz sa tesim, ako to iste spravia s novou mazdou 2 a budu sa cudovat, ze im to v EU nejde. Tato strategia sa da aplikovat v SUV-ckach a (vyssej) strednej triede, u sportiakov, ale v nizsej strednej a nizsie to jednoducho poriadne nefunguje. Snad okrem premioviek, tie maju vacsie ceny a marze...
.StenLi.
Kde Mazda vyraba novu Mazdu 3 o ktorej sa bavime? V japonsku a teda doprava stoji viacej. Bodka. Mazdy vyrobene mimo japonska boli problemove, napr. 2ka.. Dvaja znamy maju Toyotu vyrobenu mimo japonska (neviem kde): problemova, druhy Hondu vyrobenu v UK: problemova.. na mile vzdialena kvalita tej na ktoru boli zvyknuti pri predchadzajucich Toyotach a Hondach z japonska ako zaryti japonocofili.. Takze je v tom rozdiel. Rozdiel a kvalita vyroby je o zmontovani.. nie o nerastnych surovinach a vyrobe plechov.. tie mozes doviezt aj na Madagaskar.. ide o ludi a procesy ktore sleduju.. Teraz som prisiel z indie a tie hondy a toyoty tam sa katastrofa..
igorvrazic
Ta toyota z Turecka ale nie je výhra 😄
GeMcz
Svezl jsem s v nové trojce, dvoulitr, nejvyšší výbava. Srovnám to s Golfem VI, 1.4TSI, výbava Highline. Vzhled je každého věc, interiér má modernější 3ka, opravdu pěkný. Displej je zajímavý, ale bojím se zlodějů, vypadá jako odložený tablet. Přístrojový štít moderní. Hlavní věc je jízda a motor. Po jízdě můžu říct, že mi víc sedí Golf. Motor je živější, táhne od spodu. Spotřeba je u obou aut podobná. Nová 3ka měla při rychlosti nad 100 výrazný hluk od zrcátek. Nevyhovovala mi loketní opěrka, která není polstrovaná! Kožený volant nemá s kůží nic společného, podobný má i Hyundai. Golf má opravdu kožený volant. Při parkování přes senzory, zařazením zpátečky aktivujete, ale vyřazením nevypnete. Musíte ručně na přístrojovce. Nespároval se mi mobil přes BT, nebyl nalezen. Když jsem ovšem volal, slyšel jsem se v autě, takže asi fungovalo. MP3 přehrává hudbu vždy od začátku složky, neumí si pamatovat poslední přehranou skladbu. To mi vadí. Když nedovřu zadní dveře nebo přední levé, tak na displeji nevidím, které to jsou konkrétně, ale ukazuje mi to, že jsou otevřené. Golf ukazuje každé dveře zvlášť. Když máte děti je to výhoda. Takže když to shrnu, za cenu okolo 400 tisíc mi to nepřipadá zajímavé. Jistě se, ale najdou zájemci. Projel jsem také i30 a je nutné říci, že Mazda je někde jinde (výše). Korejci jedou na cenu a jde to vidět.
romgator
za normálních okolností bych dal bod právě Mazdě 3, ale dal jsem jej Fordu. ;-\
Nová trojka je fakt kusanec. Ale tentokrát bych bral Focus. Zvláštní.
Přitom 6, je fakt nádherná, tam je můj palec mířící nahoru jasný. To samé platí i u 5 a CX 5. Chce to asi čas, potom to bude OK.
Certmike_SVK
Ako spokojny majitel Mazdy 6 by som volil urcite z tohto vyberu Mazdu 3. V tom mam viac nez jasno. A mozno to bude aj moje buduce auto, len potrebujem vediet cennik aby som vedel co vlastne chcem.

A tu su dovody: Trojka je jednoznacne najkrajsia z danych aut, aj interier sa mi najviac paci. Malym turbo-motorom neverim, s Mazdou mam dobre skusenosti co sa tyka spolahlivosti a cena? V niektorych verziach je lacnejsia ako konkurencia, v niektorych bude drahsia ale som ochotny si priplatit.

Viete mi niekto pls dat link na SVK cennik? neviem sa k nemu dopracovat ;-\

Dakujem
cudzinec11
link na oficialny cennik nie je, ale neoficialne to je😒br />
1.5 100 Attraction cca. 14000 Challenge 16000 Attraction 17600

2.0 120 Challenge 17000 Attraction 18600 Revolution 19600 a Revolution TOP 22290
2.0 165 je od 2060 a Revolution

Ak chces tempomat, potrebujes min. Challenge.
Ak chces vyhrievane sedadla, potrebujes min. Attraction
Ak chces kozu alebo asistentov, musis brat Revolution TOP.
cudzinec11
Ak mas zaujem o vyssie vybav, ma mazda.pl je polsky cennik, kde su pri vyssich vybavach ceny nizsie ako na Slovensku a s Poliakmi snad aj nieco vyhandlujes...
volvo s60
JJ většinou zlotůvky za 5! :yes:
Certmike_SVK
Dakujem za info, nakoniec som sa po cenik dostal cez Mazdu. Divne ze predajcovia ho maju a na stranke nieje este nic, mala by Mazda na sebe popracovat 😄

JJ, pozeram po vyssich vybavach. Riesim ci kupit Mazdu 6 alebo Mazdu 3. Urcite chcem 2,2 diesel v 6 idealne ten silnejsi, ale chcem len niektore veci z Revolution vybavy a bez automatu, takze cakam ci sa zmeni trochu cenik a prehadzu vybavy.

Pri Mazde 3 mi idealne sadne verzia Revolution. Revolution top je k nicomu asi vacsine ludi 😄 Mazda 3 Revolution s 2,2 d manual stoji 22 590e. Teraz otazka znie ci sa oplati pripatit cca 9 000 za Mazdu 6 s 2,2 d. Dostanem vacsie auto, silnejsi motor a kopec zbytocnej vybavy.
igorvrazic
na stranke bol,par minut...ja som ho stihol stiahnut...co sa tyka cien,podla mna ostanu dlho rovnake
cudzinec11
mame v rodine jedno auto z PL a max. spokojnost aj s autom aj so servisom aj s nakupnou cenou, tak ale je to skor take mestke auticko...
Ham.
na našem trhu se nepovede mezi Golfem, Focusem a Mazdou 3. Focus i Golf jsou celosvětově úspěšné modely, které mají prostě vyšší cenu než Mazda a těžko budou zlevňovat na úroveň nebo dokonce pod úroveň Ma3. To je teoreticky možné, ale až někdy na konci životního cyklu, což nastane až velmi zadlouho. Naopak je zde jasný soupeř, který je při porovnání ceny a výbavy cenově pod Ma3, který má také nový model, který má dostatečně široké portfólio motorů, převodovek i výbavových prvků a který má především velmi podobnou klientelu (velký podíl benzínových motorů). Seat Leon. Toto srovnání by bylo daleko užitečnější. 😄
[odkaz] vs. [odkaz]
Emel
Nesouhlasím. Golf ani Focus nejsou a nebudou dražší než Mazda, to tak pouze vypadá z této tabulky při dorovnání výbavy na tu jednu úroveň dle Mazdy. Golf i Focus jsou masovky, Mazda ne tak docela.
Ham.
Mazda ne tak docela? Když se celosvětově prodá cca 400 tis. Octavií, Ma3 nebo Loganů tak je to snad zakázková výroba? Je to normální masovka, jako všichni ostatní. V některých zemích se prodává více, v některých méně.
cudzinec11
Ne tak docela v zmysle, ze pre mazdu je to masovka, ale v porovnani s golfom alebo focusom je to individuálna výroba...