Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: CarInsurance: Auta bez řidiče chce plná pětina Američanů

Pro většinu řidičů, kteří mají tuhle činnost v oblibě, je asi nepředstavitelné, aby jí nechávali na vyspělé elektronice. Někteří Američané to ovšem vidí jinak.
Zpět na článek
11. 11. 2013 21:38
11. 11. 2013 18:13
Návod na samovraždu ....
V moderných dopravných i vojenských lietadlách je síce let bez zásah posádky možný, ale podmienkou letu je 100 % kontrola automatického systému zo strany minimálne jedného pilota. A to sa lietadlo pohybuje vo vzduchu, kde je vzhľadom k radarom a modernému vybaveniu situácia vo vzduchu v celku prehľadná a takmer nič nemôže nečakane vletieť do dráhy letu. Ale i tak sú zasnamenané prípady katastrof, kedy automat "zblbol" a piloti nazareagovali správne ....

A tu mi chce nejaký "inteligent" nahovoriť, že automatizované autá zvládnu všetko za vodiča na ceste, ktorá je oproti "čistej" oblohe priam "džunglou" .... snívajte s nami ....

Výsledok je jasný ... bude to systém, ktorý bude fungovať síce väčšinou celkom dobre, ale bude nutná neustála kontrola zo strany vodiča ... no a ako skončí tá "kontrola" pre znudených vodičov je jasné ... budú čítať noviny ... pozerať firmy ... pracovať ... a pod. ...

A ak sa niečo stane ... tak pokým sa "rozkukajú" .... pôjdu na cintorín ....

Takže automatické systémy bez riadnej kontorly sú v princípe nezmyslom ... použiteľné tak niekde po meste na jazdu minimálnou rýchlosťou ....
Rozbalit vlákno
5
12. 11. 2013 00:14
Re: Návod na samovraždu ....
Dokud bude potřeba dohled, tak nemám zájem. A že dohled bude potřeba, je celkem logické. Alespoň ze začátku. Než ho hlídat, tak radši budu řídit sám. Pozornost tomu musím stejně věnovat a takhle ji udržím snáz.

U letadel je to trochu jiné. Je tam ten stejný problém, s autopilotem je létání celkem hračka. Je to o to horší, že je ke sledování více informací. Teoreticky by tě to mělo více zabavit, ale spíš ti toho akorát víc spadne na hlavu, až se něco pokazí, a není tak lehké se zorientovat. Ale letadlo bez autopilota bych nechtěl. Pilotování je dost často velmi náročné. Létat delší trasy manuálně by dalo pořádně zabrat. Jsou pak potřeba početnější posádky.

Jinak létání je rozhodně těžší než řízení. A vzduch je nevyspitatelnější než silnice. Jen letadla mají kolem sebe více prostoru než auta. Ne veškerý prostor je hlídaný radarem a kolize ve vzduchu se stávají. Stejně tak piloti kolikrát vletí do terénu (CFIT). Autopilot tady sám o sobě nepomůže. Nejsou autonomní. Pilot přemýšlí, autopilot vykonává. Díky tomu má pilot více času na to, aby zastoupil chybějícího inženýra a navigátora.

Pokud si něco můžeme z letectví odnést, tak zkušenost, že je potřeba často řídit, pokud máš být připravený na nouzové situace.
12. 11. 2013 09:40
Re: Návod na samovraždu ....
Ještě k řízení letového provozu. Také neví všechno. Může se stát, že letadlo piloty varuje před možnou kolizí a ATC o tomto riziku neví. Takže se stává, že se sejdou instrukce s varováním a piloti předpokládají, že řízení o situaci ví a řeší ji za ně. Ve skutečnosti o tom vědět nemusí a správně má pilot v takové situaci instrukce ignorovat a řešit narušitele jeho prostoru. A při nejbližší příležitosti situaci ATC oznámit.

Stává se také, že letadla bez povolení kontrolovaný prostor narušují. A to je značný problém.
12. 11. 2013 13:41
Re: Návod na samovraždu ....
Zavede se maximalni rychlost 30, spoustu lidi nebude bavit za techto podminek ridit, tak se radi nechaji odvezt chytrym autem. Ti co nebudou dodrzovat 30, prijdou o ridicak, takze zase jim nezbyde nic jineho nez se nechat vozit, pokud nebudou chtit hnit v base. A ty havarky v techto rychlostech nebudou smrtelne, navic, kdyz ty auta o sobe budou vedet. I tak muze vypadat nase budoucnost. ;-)
12. 11. 2013 13:48
Re: Návod na samovraždu ....
Hrozná představa. Když si k tomu přihodím, co dělá EASA v letectví, tak dost dobře budeme v budoucnosti sedět doma na zadku a hnít. :-!
12. 11. 2013 14:16
Re: Návod na samovraždu ....
A aby toho nebylo malo, tak prevoz tech deti bude probihat 20 km/h a kdyz se priblizi k jakemukoliv jinemu vozidlu, tak oba zpomali na 20 (nebo min). Bezpecnost zejmena deti nade vse. >:D
11. 11. 2013 21:38
A co takhle.
A 80 % dotázaných auta "bez řidičů" nechce.
Rozbalit vlákno
0
11. 11. 2013 22:50
Auta s autopilotem jsou budoucnost,
bohužel. Už dnes je to na půl cestě. Elektronika v autech dělá z lidí stále horší řidiče, zcela neschopné loutky závislé na elektronice. Kdo dřív neuměl předvídat, často nedobrzdil a havaroval. Kdo necítil jak se auto chová, v zatáčce nebo na kluzké vozovce dostal smyk. Kdo jezdil jako idiot, ten se zabil.
Dnes? ABS, ESP, TCS, ABG, Hill Holder, Brake Assist, a já nevím co ještě. Desítky kg elektroniky která žehlí chyby špatných řidičů. A když potom když už to ani elektronika nezvládne, následky jsou o to horší. Řidičák dnes dostane doslova každý. Mnoho řidičů už ani nepoužívá blinkry a nedává přednost nebo naopak dává přednost i když jsou na hlavní a tím opět tvoří nebezpečné situace.
Nakonec budou řidiči tak špatní, že i ten počítač bude řídit líp než oni. Ale bude to mít i výhody - dojde k vyřešení problémů s parkováním. Prostě dojedu do středu města, vystoupím, a auto samo odjede někam zaparkovat. Potom ho zase přivolám mobilem v hodinkách slovy "Kitte, okamžitě přijeď" a pojedu pryč :-)
Rozbalit vlákno
0