Novinky
Záleží kolik to bude stát, paušál plus kilometrovné, a pak jestli v tom bude i předepsaný pravidelný servis. Každopádně mně to zajímá a počkám si.
No jestli bude paušál "pár set euro" (tj. minimálně 5600) a navíc k tomu se bude platit za každý kilometr, tak to si můžou nechat. 😄
Super napad Citroenu. Jsem zvedav, jaky bude rozdil proti operativnimu leasingu. Financne smysl vlastnictvi domu/auta atp. Vetsinou moc nedava, je to jen emotivni zalezitost. Najem muze byt mnohem lepsi - pronajmu si vzdy to, co zrovna potrebuju a mam na to. V zivote se meni otreby bydleni i auta. Ti co odsuzuji: zkus si spocitat naklady na koupi noveho auta a jeho provoz. Ja se pod 400E/mesic tedy tezko dostavam...
Někdo žije konzumním životem bez dluhů a jiný raději něco vlastní. Každého svobodná vůle. Někdo si po dvaceti letech pronájmu může říct, že sice někde bydlel, ale i po dvaceti letech má "holou *" a druhý si při podobných výdajích zajistí věc s hodnotou v řádu milionů...
U auta je to jiná, zde jde vyloženě o spotřební zboží a jeho koupě není téměř nikdy výdělečnou záležitostí. Jednoduché, logické a platící již mnoho desetiletí. Jenom netuším, jak počítáš náklady na koupi a provoz. Jaký máš horizont vlastnictví auta? Rok, pět nebo dvacet let?
U auta je to jiná, zde jde vyloženě o spotřební zboží a jeho koupě není téměř nikdy výdělečnou záležitostí. Jednoduché, logické a platící již mnoho desetiletí. Jenom netuším, jak počítáš náklady na koupi a provoz. Jaký máš horizont vlastnictví auta? Rok, pět nebo dvacet let?
Hm, tohle je na delsi vysvetlovani, takze jen kratce a drsne... 😄
Nevim, proc bych mel bydlet 20 let na 1 miste, nikdo nema 20 let stejne naroky na bydleni, rekl bych, ze se meni po ca 5-10 letech. Vydaje na vlastni bydleni jsou srovnatelne s najmem a iluze o tom, ze po 20 letech splaceni mas vic je jen iluze, kterou ti prodavaji banky nebo prodejci hypotek. Nejlepsi je pak argument "nebudu vyhazovat penize z okna a platit majiteli najem". Je asi lepsi to zaplatit bance, ze? Ja muzu najmout byt a stranou davat penize usetrene za hypoteku (a akontaci) a budu na tom po 20 letech podobne.
Jedine riziko pro me je, ze ceny nemovitosti poleti nahoru, ale to dlouhodobe neplati - ceny nemovitosti v USA rostly za poslednich ca 100 let realne asi o 6-8%. U nas se to srovna podobne.
S autem je to tezky, vetsinou je mam 3-4 roky, ale uz jsem taky menil po 1.5 roce a ted to asi udelam zase. Taky se neda moc naplanovat jak a kam budes jezdit s kolika lidma. A jak rychle te to auto prestane bavit 😉.
Nevim, proc bych mel bydlet 20 let na 1 miste, nikdo nema 20 let stejne naroky na bydleni, rekl bych, ze se meni po ca 5-10 letech. Vydaje na vlastni bydleni jsou srovnatelne s najmem a iluze o tom, ze po 20 letech splaceni mas vic je jen iluze, kterou ti prodavaji banky nebo prodejci hypotek. Nejlepsi je pak argument "nebudu vyhazovat penize z okna a platit majiteli najem". Je asi lepsi to zaplatit bance, ze? Ja muzu najmout byt a stranou davat penize usetrene za hypoteku (a akontaci) a budu na tom po 20 letech podobne.
Jedine riziko pro me je, ze ceny nemovitosti poleti nahoru, ale to dlouhodobe neplati - ceny nemovitosti v USA rostly za poslednich ca 100 let realne asi o 6-8%. U nas se to srovna podobne.
S autem je to tezky, vetsinou je mam 3-4 roky, ale uz jsem taky menil po 1.5 roce a ted to asi udelam zase. Taky se neda moc naplanovat jak a kam budes jezdit s kolika lidma. A jak rychle te to auto prestane bavit 😉.
V pořádku, jak už jsem ti psal, někdo chce mít po dvaceti letech houby a druhý nemovitost. Pokud mi chceš tvrdit, že ten kdo po splacení hypotéky je na tom stejně jako jiný, co celých dvacet let bydlet v podnájmu, tak nejspíš žiješ na jiné planetě >😁 To, že něco máš není iluze, stačí se podívat na katastr a mohlo by ti být vše jasnější... Pokud opravdu nechápeš rozdíl mezi platbou cizímu člověku a platbou do vlastního, pak je to diskuze velmi těžká. Cena nájmu se mnohdy bez větších problémů vyrovná splátce hypotéky, dle tvého závěru tedy mohu šetřit stejně bokem a pak budu mít kromě vlastní nemovitosti i prostředky navíc. Pokud se ti mění nároky na bydlení neustále mění, rekonstruuj a upravuj dle svého. Dobrovolnosti se meze nekladou.
S autem to máš podobné, asi jako bys chtěl srovnávat půjčovnu aut proti úvěru.
S autem to máš podobné, asi jako bys chtěl srovnávat půjčovnu aut proti úvěru.
Splatka se vyrovna najmu v pripadech zaplaceni 50 a vice % ze sveho predem. A to, ze ti 20 let lezi penize v cihle taky neco stoji. Naroky se meni treba i vzhledem k lokalite, to neurekonstruujes 😊. Proc myslis, ze trhy bydleni v Evrope se lisi a treba vetsina Nemcu je v najmu? Neni to jednoducha otazka, jestli koupit nebo najmout (ciste financne vzato).
Jo a co nechapu, je rozdil v platbe 'cizimu cloveku' a platbe bance. O kolik asi tak tu hypo preplatis, co myslis? 😉
Dle svých možností, když máš pěkný příjem, dáš si kratší dobu splácení a zaplatíš míň. Máš-li málo, jdeš do dlouhé doby a přeplatíš víc. Při cca 3% úroku si ty přeplatky spočítá každý nemehlo. Stále však máš na konci věc, jenž sis za své peníze pořídil, co máš po té samé době v nájmu? To by mě vcelku zajímalo...
Ja mam na konci usetrene penize, nebo radost z toho, co jsem za ne poridil a uzil ja nebo nekdo kolem. Ja tvemu pristupu rozumim, jen nemuzu prijmout, ze je jednoznacne nejlepsi.
Tam kde ziju ja ted, je koupe dost nevyhodna i kvuli danim atp.
Tam kde ziju ja ted, je koupe dost nevyhodna i kvuli danim atp.
...tj člověk přesně vidí, kolik stojí KM. Na takové kalkulace jsou zvyklé firmy, ale běžní občané ne. Polovina populace bude raději splácet leasing z AAA s RPSN 19% s vidinou, že již ojetý vůz bude za 4 roky placení jejich - hlavně když je to "prémie"!
Takže jde o dobrý nápad, zejména pokud se propojí další služby - ve velkém získané pojistky, smluvní servis za zvýhodněné podnínky atd. Ale uplatnění to v našich krajích najde spíše u firem.
Takže jde o dobrý nápad, zejména pokud se propojí další služby - ve velkém získané pojistky, smluvní servis za zvýhodněné podnínky atd. Ale uplatnění to v našich krajích najde spíše u firem.
Pro lidi, kterým život na autě nestojí, to může být ideální.