Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Marcello Gandini: Projekty a realizace turínského vizionáře

Italský designér ztvárnil mnoho děl, od kompaktních návrhů přes sportovní kupé až po tahač. Připomeňme si jeho význačné práce, kterými se zapsal do učebnic automobilového designu. Nezapomeňme však ani na méně známé, zato kvalitní návrhy z nedávné doby.
Zpět na článek
16. 3. 2014 12:58
17. 3. 2014 17:40
Avatar - pumpkin
16. 3. 2014 12:58
R.I.P. Bertone
Dobrý článok a zároveň uctenie si nie len Gandiniho, ale aj dizajnérskeho štúdia Bertone, ktoré včera ohlásilo definitívny koniec. Česť jeho pamiatke a automobilovým skvostom, ktoré vytvorilo. :-(
Rozbalit vlákno
1
16. 3. 2014 13:49
Re: R.I.P. Bertone
Děkuji za ohlas i za připomenutí této události.
16. 3. 2014 13:18
Hezky zpracovaný článek
Dobře zvolený rozsah, výběr aut i text, za mě :yes: .

Jen z textu není zcela zřejmé, že i sériový Stratos byla jeho práce. Já bych možná ještě zmínil Citroën BX, ve své době designem neotřelý a velmi rozšířený vůz, dodnes existující na našich silnicích.
Rozbalit vlákno
2
16. 3. 2014 13:45
Re: Hezky zpracovaný článek
Děkuji Vám za ohlas!

Citroën BX je zmíněn v odstavci o Volvu Tundra, z něhož pochází tvarový základ pro Citroën.
16. 3. 2014 13:59
Re: Hezky zpracovaný článek
ok, tu beiksku jsem přehlédl. :-)
16. 3. 2014 19:19
Zajímavé je,
že většinu jeho výtvorů lze identifikovat podle tvaru zadního blatníku. Trochu je to vidět i na Škodě Favorit. Holt člověk s talentem, který se nebál experimentovat, šel svou cestou a přesto nebo právě proto vytvořil velmi elegantní auta, která udávala směr. Vynikne to hlavně ve srovnání s některými dnešními blivajzy na kolech - bez invence, bez elegance, bez snahy o inovaci, jakoby to dělali spíš nějací roboti, ne živý designer.
Rozbalit vlákno
1
17. 3. 2014 00:06
Re: Zajímavé je,
Přesně, jak říkáte - živost, autenticita, opravdovost... vlastnosti, díky nimž je design skutečně nadčasový a umí okouzlit i po letech.
Avatar - HitmanPB
16. 3. 2014 20:04
Krásna spomienka
Miura, Countach, Stratos, X1/9 a veľa, veľa ďaľších skvostov - všetko sú to krásne spomienky na mladosť.
Už ako mladému chalanovi na základnej škole boli môjmu vkusu najbližšie spomedzi výtvorov troch vtedy najvýznamnejších dizajnových štúdií Bertone, Ital Design a Pininfarina práve skvosty z dielne štúdia Bertone.
Uchvacovala ma ich avantgarnosť až drzosť a hlavne veľká dávka futurizmu. Nikto sa neobzeral dozadu, každý sa snažil tvoriť autá s ohľadom na budúcnosť.

Už som to tu dávnejšie písal, v sedemdesiatich rokoch bežala vo vtedajšom československom časopise Stop rubrika "z galérie automobilových umelcov".
Áno, autá tej doby, ktoré tam boli zverejňované tvorili skutoční automobiloví umelci.
O výnimočnosti diela či už Majstra Gandíniho alebo celkovo štúdia Bertone najlepšie svedčí fakt, že ich výtvory vyvolávajú aj po niekoľkých desaťročiach mrazenie po tele a človeku sa ježia chlpy na rukách...

Bola to doba, keď na superšport potreboval vodič doslova zbrojný pas, žiadna chyba sa neodpúšťala, ani tá najmenšia...

Snáď sa aj v dnešnej dobe nájdu nasledovatelia odkazu týchto velikánov dizajnu.

Samozrejme super článok, ďakujem :yes:
Rozbalit vlákno
1
17. 3. 2014 00:04
Re: Krásna spomienka
Děkuji za ohlas a krásnou vzpomínku :yes:

Pravdou je, že propojení tvarového umění s technikou dnes není tak pevné, jak tomu bylo dříve. Zajímavé je také to, že Gandiniho futurismus je snadno čitelný a propojitelný s tradičními prvky té které značky, přičemž toto harmonické spojení nebývá pravidlem...
Avatar - Fe
17. 3. 2014 17:40
nový ESPACE
[odkaz]
Rozbalit vlákno
0