Aktuální generace Seatu Leon Cupra se stala nejrychlejší předokolkou na Nürburgringu. Očekávání tak vzbuzuje více než vysoká. Dokáže kromě rychlosti nabídnout i čistou zábavu za volantem?
Neříkám že píše špatné testy, naopak... testy jsou obsáhlé a čtivé, ale s některými jeho závěry se nemohu ztotožnit. Jako příklad dávám test Mazdy 6... Jandovi to auto obecně nesedlo, budiž, každý má právo na svůj názor a ten se může v detailech lišit. Ale neměl by to být úplný opak (jako například jeho hodnocení řízení), protože pak si člověk říká, kolik jeho dalších závěrů by v konfrontaci s vlastní zkušeností dopadlo úplně obráceně.
Netreba to brať skrátka ako písmo sväté. Ja som bol tiež vyvalený z Jandovho nadšeného chválospevu Octavie RS; o to viac nekonzistentne pôsobila kritika GTI Performance (výkonnejšieho, menšieho auta a hlavne so samosvorom) nasledovaná chválou na Golf R či Cupru. Rozdvojenosť z toho úplne kričí. Preto ani Janda neznamená záruku špičkového a objektívneho testu, každopádne sa aspoň dokáže rozpísať a neodbaví jazdu tromi odstavcami, ako tu.
Počkej počkej, ona snad Octavia není lepší než Golf... a tím i než všechno ostatní od Alfy až po Zil? :-O
Faktem je, že Janda si je té rozdvojenosti občas sám vědom...
"Po až neuvěřitelně dobrém představení nové Octavie RS s manuální převodovkou a poněkud méně přesvědčivé dynamice Golfu GTI Performance s DSG"
- může být, že za horším dojmem je prostě to DSG.
Svým způsobem je fajn, že se nebojí to napsat jak to cítí raději než to odbýt nějakým klišé, ale tak jak píšeš, občas to nutí čtenáře k zamyšlení a pochybám a rozhodně se na výsledky testů nelze moc spolehnout.
Tiež sa mu dá čo-to vyčítať, každopádne je jedným z najlepších testérov v Čechách a hlavne sa pri jeho testoch niekdy nestane to, čo pri tomto "teste": že má človek dojem, že len skompilovali prospekt výrobcu s Univerzálnymi hodnotiacimi odstavcami (copyright: wawris) bez skutočnej jazdy. 8-s
Kdo píše lepší testy než on? Jak se to vezme, ubrat 50% na nesmyslech typu "při výjezdu ze zatáčky cítíte jak se vám vnější kolo otácí o 18% rychleji než vnitřní" by se to dalo i akceptovat. Pokud vynechám bastl onanistických orgií a vnímám jen fakta, je určitě nejlepší. Číst se to ale celý nedá.
Pak nezbyde než si zašmatlat do autosalonu a jet si to vyzkoušet na vlastní kůži.
Jandův květnatý sloh mi velmi často dá vzpomenout na legendární scénu Cimrmanů Hamlet bez Hamleta. "Úrodně rozvodněné oči....To je sloh! My jsme ho neměli dávat
studovat. Úrodně rozvodněné oči! Kdo to přeložil, prosím tě? Nějakej Lukeš."
>:D
K tomu bys ještě potřeboval znát kondiciogram autora testu, jeho momentální rodinné a finanční poměry (osobní bankrot či nevěrná žena na náladě před testem nepřidá ;-) ), komplexy a fóbie z dětství (školní brašna každou chvíli pomalovaná "diamantem" od nezvedených spolužáků >:D ), no zkrátka není to jednoduché a zakončím to již zlidovělým webpajovým "sám sobě jsi nejlepším testerem". ;-)
No jo no... >:D Já chtěl jen říct, že při aplikaci všech korelačních faktorů nemusí mít "vyčtená" pravda vypovídající hodnotu generátoru náhodných čísel, ale mohl by se trochu blížit i úspěšnosti předpovědi počasí >:-[]
Problemem Jandy je to, ze nedokaze napsat test z realneho pohledu potencialniho zakaznika. Rozepsani se o jizdnich vlastnostech a popis jizdy na prasaka je sice fajn u vozu zamerenych na ridice, ale u vozu zamerenych treba na rodinu se dostava na zcela neorane pole. Jeho testy MPV ci SUV jsou zkratka pro me nezajimave. A dalsi veci je delka a ctivost. Testy dlouhe jak tyden pred vyplatou a napinave jak ordinace v ruzove zahrade obvykle zpusobuji to, ze testy ani nectu a podivam se na zaverecne shrnuti...
Problém Miga je v tom, že pokud někdo Jandu neuctívá jako "autoboha" (podobně jako Mig), vidí v něm hned jeho velmi zaujatého kritika, přičemž mezi těmito dvěma extrémy je dostatečně velký prostor pro racionálně uvažující jedince.
Janda píše dobře, o tom není sporu, ale ani u něj nelze brát všechno jako bernou minci. Některý části textů jsou "výplňový" známý věci, bez nichž bych se obešel.
Takže co ti vadí, případná kritika Zemana apod., nebo fakt, že nesdílím tvé bezmezné nadšení z Jandy?
Netuším, které "borce" máš na mysli, ale zřejmě to nebudou případy, kdy se tím (psaním) dotyční živí, na rozdíl (třeba) od Jandy.
Nemám v tomto směru žádný český idol (myslím podobně jako ty), nesoudím testy obecně! podle autora ani autora podle jednoho testu. I Janda má testy které hodnotím kladně, ale i naopak, stejně tak jednotlivé pasáže/výroky v jeho testech. Celkově sice řadím jeho písemný projev (obsah + forma) k nadprůměru (v české motoristické kotlině tak trochu jednooký mezi slepými), ale nemohu souhlasit s tvým oddaným tvrzením že: "...po Jandovi už se lze jenom znemožnit."
I on občas dokáže "pěkně plácnout".
Stačí se podivat na video, ve kterém řídí Rapida 1.2 a prohání v něm GT3 RS.
A je mi jasné, že člověk, který dokáže napsat čtivý test i na takovéto auto ho
krom jiného dokáže vodit i stylem, o jakém se všem ostatním v branži může
jenom zdát. Řeči o jednookém králi... Můžu se jenom smát:)
Tomu, že tobě stačí pouze podivat se na video, ve kterém (jako "jednooký") řídí Rapida 1.2 a "prohání" v něm ("slepého" v) GT3 RS se smát nemůžu..., ale rovnou "musím"!
S obdobně nadpřirozenými jezdeckými schopnostmi bych mu doporučil nemrhat jeho jedinečným talentem, vykašlat se na nedoceněné psaní těch nejlepších testů a rovnou profesionálně závodit, v podobném duchu by klidně mohl se sériovou GT3 RS prohánět piloty ve Formuli 1. >:D
Já jsem viděl i další jeho videa a vím, že řídí daleko líp, než budu já
kdy umět a klidně si to přiznám.
A testuje zajímavé auta a ne jenom dokola to, co všichni ostatní.
Napíšu to tedy více nahrubo než jsem původně chtěl... pokud se závěry testu neshodují se skutečností, pak je celkem jedno, jak dobře umí řídit a jak dobře umí psát, je to jen beletrie. Já osobně jsem od něj četl několik testů, kde jsou mezi tím co píše a tím co já jsem zažil takové rozpory, že dle mého názoru nemohou spočívat pouze v jiném obutí a subjektivních kategoriích. Nemám najeto dost aut na to, abych to mohl konkrétně a přesvědčivě doložit, ale ten pocit tam je.
Já jsem zvyklý na to přečíst si několik testů a klidně si odporují takovým stylem, že to je úplně neuvěřitelné. Stačí, když si někde přečtu, že převodovka 7-G od Mercedesu je vlastně skvělá.
Abychom byli objektivní, tak Janda ho netestoval v Čechách, ale na představení ve Španělsku.
Ostatní z té Španělské prezentace udělali první dojmy, ale Janda rovnou celý test. Věřím, že s klasickým testem na cestách v ČR, bude Auto.cz opravdu první, bohužel test působí celkem odfláknutě...
Tak s tím si dovolím nesouhlasit, myslím že on je jeden z těch, co za volantem fakt umí. Pak je tady ale spousta těch, co si jenom myslí, že umí, a taky spousta těch, co si myslí že neumí a zbytek fakt neumí.
Přesně tak! Někdy si při těch videích říkám, že ten řidič musí být pěkně "vygumovanej"... 8-s I kdyby ty úseky měl v protisměru pro ostatní auta nějak uzavřený, tak existuje ještě tolik dalších, neovlivnitelných faktorů, jak se může okamžitě totálně zrakvit, že raději ani nepomyslet.
Pak nám tu ale vyvstává otázka, co si představit pod pojmem První test. To, že páni novináři jedou na prezentaci někam do zahraničí, je sice fajn a pro ně/nás důležitý, ale jak už jsme to tady několikrát rozebírali, při takové prezentaci nemůžeš, bo nemáš čas, to auto důkladně otestovat. Vyzkoušet ano, svézt se ano, ale otestovat ne.
Osobně tedy za test považuji až to, co se objeví na českých značkách, na českých silnicích a v českých podmínkách. Vše předtím jsou pouze První jízdní dojmy. A netřeba se u toho dohadovat, jak moc dobře/špatně napsané. Prostě První jízdní dojmy. Tečka.
To také záleží. Ta akce může klidně trvat několik dní a být v podmínkách, které krásně ukáží schopnosti auta a které bys v ČR hledal těžko. Také to ale může být 20 minut na okruhu. Můžeš mít také k dispozici celou řadu variant. Lépe se porovnávají dojmy, když auty jezdíš několik hodin od sebe místo několika měsíců, ne-li let.
Domácí prostředí ti může přinést hlavně poznatky z běžného provozu - kvalita a šířka silnic, kruhové objezdy, parkovací místa. Pro odhalení schopností není nutné.
Je to aj o tom, čo od auta očakávaš a na aké účely ho hodláš používať. Ak je pre Teba auto (zostaňme pri hothečoch) iba víkendovka, druhé auto popri väčšom a praktickom rodinnom aute, na praktickú stránku pozerať nemusíš a primárne uprednostníš ten faktor zábavy, je pre Teba hodnotnejší test auta z okruhu alebo z tej prezentácie, kde výrobca umožní novinárom ostrejšie zvezenie a odhalenie limitov auta. Naopak kto chce auto ako univerzála, nielen na víkend, ale povedzme aj na denné dochádzanie do práce, tomu je text iba o jazde na okruhu či na hladkých južanských okreskách nedostatočný a ocení práve to reálne otestovanie na našich tankodrómoch.
Samozřejmě. Pointa byla, že domácí prostředí ti dá spíš informace o tom, jak se bude s autem v daném prostředí žít, což neznamená, že je to u každého auta relevantní; kdežto prezentace dává prostor ukázat schopnosti auta, i když jich prakticky nikdo nevyužije. Je pak na automobilce, co a jestli se vůbec něco snaží ukázat, nebo jestli jen vybere pěknou destinaci, aby novináři nebyli rozmrzelí. Vem si třeba představení Range Roveru, které bylo myslím v Maroku.
Nevím, jestli představení RR bylo v Maroku, ale co vím jistě, je to, že když jezdíš s autem po českých okresních silnicích, dostaneš na něj mnohem reálnější obrázek než když s ním jezdíš třeba v Portugalsku. Samozřejmě čím více s ním najedeš, tím více se o autě dozvíš. I když mezi tím ale není přímá úměra.