Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Nové muzeum karosářství ve Vysokém Mýtě vystavuje kabriolet pro Stalina

Ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku se otevřelo nově zbudované muzeum karosářství. Odkazuje na slavnou éru firmy Josefa Sodomky, ale také na další podniky, které v minulém století v zemi působily.
Zpět na článek
Avatar - pumpkin
8. 9. 2014 13:53
Aktuálne fotky?
Aktuálne fotky z nového múzea by neboli keď už je o tom článok? ;-\
Inak Sodomka bol veľký človek a je smutné ako ho komunisti doviedli do hrobu. Určite by dnes ale bol rád, keby videl s akou úctou a nadšením sa jeho diela prebúdzajú k životu. Napríklad Aero 50 Dynamik, či nedávno zrekonštruovaná Škoda 440 Karosa. :-)
Rozbalit vlákno
3
Avatar - Stejsn
8. 9. 2014 14:31
Re: Aktuálne fotky?
No počkej, ten laminátový spartak je snad ale dílo Otakara DIblíka ne? Jako laminátka, Dingo, Crystal nebo částečně RTO a L-200 Morava.
8. 9. 2014 15:25
Re: Aktuálne fotky?
No všude se samozřejmě uvádí Otakar Diblík, ale historicky z pohledu Vysokého Mýta jde spíše o fakt, že je to tuším poslední osobní automobil, vyrobený v bývalé karosárně Sodomka. A ono muzeum, má být muzeem českého karosářství, tudíž ne jen Sodomkova tvorba. Bylo by zajímavé tam umístit i některé pozdější prototypy Škody, které jsou prací českých tvůrců a nebyly sériově realizovány. Ve Škodovce je stejně mají zavřeny v depozitu, nebo už ne?
Avatar - pumpkin
8. 9. 2014 15:39
Re: Aktuálne fotky?
Uh, áno, máš pravdu. Tu je viac o osude 440-ky. [odkaz]